教育王國

標題: 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 [打印本頁]

作者: sell2japan    時間: 19-2-26 13:55     標題: 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位

應該是這, 大家有見過嗎?
作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 14:01

sell2japan 發表於 19-2-26 13:55
大家有見到嗎?
咪傻啦! 睇吓當年田二少份教檢討講乜先啦!

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

請睇PDF P.89

佢話係"小學一般反對"提早公佈自行結果, 你估EDB夠膽係大部份小學反對下夾硬嚟?

香港學制咁複雜, 楊局長啋你都傻啦!

作者: sell2japan    時間: 19-2-26 14:29

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝啊大師! 我幫人問下睇下係5係假野, 就算真我都冇份, 我女今年升中一

作者: IloveJJ    時間: 19-2-26 14:42

作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 14:49

IloveJJ 發表於 19-2-26 14:42
假架?我朋友send咗份野俾我喎!
有份咩嘢, 可唔可以share出嚟睇吓?

而且所謂研究, 以政府既程序, 先碼一年先有結果, 結果又會係點呢?

上次2015年j教改檢討都做足一年啦! 做完之後仲話兩年後先實行, 當中仲係有不少建議係一被接納所以沒有改變.

作者: akys    時間: 19-2-26 14:59

如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。
作者: IloveJJ    時間: 19-2-26 15:03

作者: Diversifyedu    時間: 19-2-26 15:16

回覆 IloveJJ 的帖子

source 係邊? 上網都搵唔到嘅
作者: sell2japan    時間: 19-2-26 15:18

akys 發表於 19-2-26 14:59
如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。 ...
是的, 既然有利於部份人, 點解小學反對?

作者: Diversifyedu    時間: 19-2-26 15:19

2012年6月立法會答覆提問時話同意維持現行安排,以確保運作順暢
教育局就「中學學位分配辦法」是否繼續採用「一併公佈自行分配學位和統一派位結果」的安排,持開放態度。教育統籌委員會工作小組曾於二○○五年檢討中一派位機制時,因應部分家長要求提早公佈自行分配學位結果的意見諮詢持分者有關安排(註一)。經過詳細考慮和向家長解釋後,我們的看法是有關安排行之經年,假如改變現行安排以讓班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,或會造成不必要的標籤效應,並影響學生的整體學習氣氛。

此外,由二○○七年開始,每所學校的自行分配學位比例增加至30%,而家長和學生的選擇亦增加至兩所中學(須向教育局申明申請次序)。根據現行程序估計,中學完成核對學生的自行分配學位選擇及分配等工作後,最早可公佈自行分配學位結果的日期是每年五月底/六月初,而小六學生此時已就統一派位提交選校表格,以便七月上旬公佈派位結果,所以提早公佈安排的空間和作用不大。事實上,由學校議會代表以及地區學校代表組成的「中學學位分配委員會」亦曾就此事交換意見。由於現時安排較能平衡各持分者的訴求,並配合學校的實際運作,故同意維持現行安排,以確保運作順暢。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201206/06/P201206060269.htm

作者: IloveJJ    時間: 19-2-26 15:21

作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 15:39

sell2japan 發表於 19-2-26 15:18
是的, 既然有利於部份人, 點解小學反對?
2005年教改檢討報告田二少班人既總結:

至於應否提早公布家長申請自行分配學位的結果,小學一般反對這做法。因為當班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,很可能會影響學生的整體學習氣氛,不必要地為教與學帶來新問題。事實上,現行一併公布自行分配學位和統一派位結果的安排,行之經年,運作暢順。工作小組在諮詢會中,向家長解釋學校的憂慮,得到很多家長的理解。他們並表示,在個人方便和學校教與學效果之間,寧取後者。

即係學校教學效果(學校利益? 學生利益?)凌駕於家長個人要求囉! 
聽落幾似 國家利益大於個人利益 呢種愛國情懷

如果改變,即係政治不正確。

作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 15:40

sell2japan 發表於 19-2-26 13:55
應該是這, 大家有見過嗎?
除咗係WhatsApp見到, 仲有冇人係其它地方見過呢份嘢既真身呢?

如按照當年教改既意見, 應該係要諮詢埋小學既意見先得喎?

作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 15:43

如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。 ...
其實只有極少官津校會係呈三前公佈到自行派位結果...... 呈三時間唔撞自行面試已經好好了!

所以根本唔會影響到呈三大局, 只係會影響統一派位表既部署同埋考畢業試既氣氛

作者: akys    時間: 19-2-26 15:59

hkpapa852 發表於 19-2-26 15:43
其實只有極少官津校會係呈三前公佈到自行派位結果...... 呈三時間唔撞自行面試已經好好了!
其實我係贊成自行應該先公佈,對學校和部分學生有利。B1校可以和直資競爭學生,不用處於捱打局面。學生可以同一時間選擇付費或公費學校,例如QC,LSC和SPCC,DBS間選擇,各適其式。
作者: pccw2017    時間: 19-2-26 16:56

IloveJJ 發表於 19-2-26 15:21
我都唔知,朋友whatsapp來

可惜我地不能受惠

作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 17:05

akys 發表於 19-2-26 15:59
其實我係贊成自行應該先公佈,對學校和部分學生有利。B1校可以和直資競爭學生,不用處於捱打局面。學生可以 ...
留意有一句:

學校只會通知正取生, 除非學生選擇入讀非派位直資

即係無可能係直資同自行兩個offer二選一

另外, EDB係4月中先收齊非派位直資註冊名單, 統計再通知番相關中學, 再由中學通知返學生呢, 最快都應該要去到5月底. 到時其實最多只會影響畢業試 (對大抽獎策略如何制定根本無幫助)

作者: IloveJJ    時間: 19-2-26 17:14

作者: genpub    時間: 19-2-26 17:15

份文件完全唔係政府文件的格式,文件泊位又唔齊,有人偽造文件的機會極高
作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 17:20

genpub 發表於 19-2-26 17:15
份文件完全唔係政府文件的格式,文件泊位又唔齊,有人偽造文件的機會極高 ...
政府公文, 應該有個特別既Heading, 仲有文件編號

可能有內鬼將D未正式發佈/通過既討論文件放出街

作者: genpub    時間: 19-2-26 17:25

政府文件會先講背景和現況,怎麼可能第一段就列明建議
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-26 17:46

genpub 發表於 19-2-26 17:15
份文件完全唔係政府文件的格式,文件泊位又唔齊,有人偽造文件的機會極高 ...
假如係真既,首先會交代現行安排,再講調整機制,然後講程序,再加一個程序例解。
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-26 17:52

genpub 發表於 19-2-26 17:25

政府文件會先講背景和現況,怎麼可能第一段就列明建議 ...
另外,啲節落有數字,而且啲數字係順序既,唔會好似私人公司咁,每個章節重新由1開始。
作者: Zoomfly    時間: 19-2-26 18:16

某部分有着落的同學「收收油」,可能令到生態大災難。未有着落的叻同學,排名會因此提高,對於讀書冇咁叻嘅同學就會越低。

希望我冇理解錯個遊戲規則

作者: hkpapa852    時間: 19-2-26 18:40

Zoomfly 發表於 19-2-26 18:16
某部分有着落的同學「收收油」,可能令到生態大災難。未有着落的叻同學,排名會因此提高,對於讀書冇咁叻 ...
要收油的,有直資offer個班一樣會收
作者: akys    時間: 19-2-26 20:22

hkpapa852 發表於 19-2-26 18:40
要收油的,有直資offer個班一樣會收
比起自行人數少好多。
作者: kenlau806    時間: 19-2-27 14:38

呢份野肯定係假
若要實行, 面試必須定於十一月或之前
如文件只有一頁, 政府文件冇可能冇編號
如是節錄其中一頁, 政府文件冇可能冇頁號
政府文件亦唔會用呢種字體

作者: sell2japan    時間: 19-2-27 14:52

kenlau806 發表於 19-2-27 14:38
呢份野肯定係假
若要實行, 面試必須定於十一月或之前
如文件只有一頁, 政府文件冇可能冇編號
呢份野都傳左一段時間,而家先浮上來,可能去Edb問下最實際。

作者: hkpapa852    時間: 19-2-27 17:32

sell2japan 發表於 19-2-27 14:52
呢份野都傳左一段時間,而家先浮上來,可能去Edb問下最實際。
呢份嘢個邏輯本身有問題啦, 叫中學自己去通知正取生學生而唔係由EDB統一通知。

現實係,個D正取生可能只係排佢學校係自2,或根本已係直資註冊,最終都未必會係個間學校收到既學生。

要中學花額外資源做D咁既嘢(可能係無用兼浪費時間既嘢)?EDB係咪有額外資助俾番中學先?

作者: little_yolky    時間: 19-2-28 08:14

hkpapa852 發表於 19-2-27 17:32
呢份嘢個邏輯本身有問題啦, 叫中學自己去通知正取生學生而唔係由EDB統一通知。

現實係,個D正取生可能只係 ...
其實EDB俾資源都唔會做得到, 正如你所講, EDB出信就有可能, 中學出就根本一睇就知假。佢話「正選生」, 即係50個位就係50個正選生, 但呢50人入面, 可以全部都填自二, 佢哋可能全部都獲自一取錄, 即係有部份學生會收到兩封取錄信, 而中學無EDB既協助, 係唔會知有幾多自一生同直G生out咗, 咁其實後備生獲取錄既機會都相當大, 所以只出信俾正取生, 係神經既做法, 只係俾部份學生自我感覺良好, 兩間都收佢。信入面亦提到, 中學只係通知正取生, 正式文件都係7月由EDB放榜時發出, 即係唔會預早注冊啦, 亦即係中學根本唔會知邊個係真正既正取生, 後備生亦唔可以預早獲悉(其實按機制, 佢哋都有機會係自行獲取錄)。所以, 出呢份假文件既人士, 對升中現法唔熟, 至會有咁明顯既破綻。
作者: b3410    時間: 19-2-28 08:37

little_yolky 發表於 19-2-28 08:14
其實EDB俾資源都唔會做得到, 正如你所講, EDB出信就有可能, 中學出就根本一睇就知假。佢話「正選生」, 即係 ...
我理解應該自行出offer好似直資一樣,大家都可以1月至3月面試。之後出offer, 自行一樣要簽類似undertaking 文件, 表示只取一個,放棄其他自行/直資學位。收50個正選可能10個去直資,10個去自一。再繼續call 後補,直到收齊。劃一時間deadline。
其實可能這樣已經可以唔使搞排位後叩門遊戲。

不過真正獲益最大的,可能還是每個banding 前列份子,最有實力的同學,隨時幾個offer,可以自己決定讀直資還是官津。還有收益的是官津學校,不用處於收生劣勢。

作者: hkpapa852    時間: 19-2-28 08:48

little_yolky 發表於 19-2-28 08:14
其實EDB俾資源都唔會做得到, 正如你所講, EDB出信就有可能, 中學出就根本一睇就知假。佢話「正選生」, 即係 ...

製作人明顯唔熟政府文件既格式,犯咗不少政府文件上唔會出現既低級錯誤

係咪近排睇咗大台由肥佬擔正嗰套老千劇多呢?

作者: 2jkidsfather    時間: 19-2-28 08:50

hkpapa852 發表於 19-2-28 08:48
製作人明顯唔熟政府文件既格式,犯咗不少政府文件上唔會出現既低級錯誤

係咪近排睇咗大台由肥佬擔正嗰套 ...
你教精人啦

作者: hkpapa852    時間: 19-2-28 08:57

b3410 發表於 19-2-28 08:37
我理解應該自行出offer好似直資一樣,大家都可以1月至3月面試。之後出offer, 自行一樣要簽類似undertaking  ...
不如睇番2005年時田二少攪個場大龍鳳點解釋唔可以預先公佈自行結果先:

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

PDF P.89

最重要個幾點:
1. 現行一併公布自行分配學位和統一派位結果的安排,行之經年,運作暢順
2. 當班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,很可能會影響學生的整體學習氣氛,不必要地為教與學帶來新問題
3. 向家長解釋學校的憂慮,得到很多家長的理解

機制本身運作暢順,又得到家長支持,仲唔會俾小學話影響學習氣氛同帶來教學問題,點解要變?

要變的話,政府真係又夠膽 "零" 諮詢?楊局長會唔會咁 "聰明" 呀?

而且,大家問心,現今香港教育制度同班負責教育既官員,做咗幾多真係為學生好既嘢呢?

作者: b3410    時間: 19-2-28 09:03

hkpapa852 發表於 19-2-28 08:57
不如睇番2005年時田二少攪個場大龍鳳點解釋唔可以預先公佈自行結果先:

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publ ...
果時檢討過,依家已經19-20年度,可以再拎出來再檢討一次
作者: hueyman    時間: 19-2-28 09:08

b3410 發表於 19-2-28 09:03
現在的政府.....那怕只是無限輪迴, 最後也是苦了學生和家長.....

作者: hkpapa852    時間: 19-2-28 09:08

b3410 發表於 19-2-28 09:03
當然可以檢討(不過你以為楊局長真係會?),不過起碼要好似什麼"土地大便論"咁攪場歷時番一年半載,嘥D公幣俾班愛國既專業人任去做所謂專立委員會去分析同檢討先得家嘛,點可以咁求其出張A4紙就得呢?

當年份諮詢文件,少少地都有90版啦!

https://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/Full_version_(26Jan)_FINAL.pdf

作者: b3410    時間: 19-2-28 09:16

hueyman 發表於 19-2-28 09:08
現在的政府.....那怕只是無限輪迴, 最後也是苦了學生和家長.....
我都擔心越改越衰

作者: 奥脫福    時間: 19-2-28 09:24

一睇文章個標題就知有人存心在EK放流料。。。不過無人中計之嘛!

作者: hkpapa852    時間: 19-2-28 09:43

奥脫福 發表於 19-2-28 09:24
一睇文章個標題就知有人存心在EK放流料。。。不過無人中計之嘛!
...
製作人要檢討吓,今次做得咁差,只係上到EK但上唔到報。

作者: IloveJJ    時間: 19-2-28 10:05

作者: hkpapa852    時間: 19-2-28 10:22

IloveJJ 發表於 19-2-28 10:05
又真係奇喎,以往啲流料响whatsapp傳來傳去,跟著電視就澄清喎,點解今次無呢?
...
都未上報,即係好小事啫?

上年我係EK講咗某校無牌收生一段時間都無人理,最後都係有要人驚死嘈上報先有EDB既人出聲。

一日唔上報又無人投訴,亞茂得閒理你咩。

即管又問吓小學同中學又無聽過呢樣嘢。

作者: sell2japan    時間: 19-2-28 10:48

hkpapa852 發表於 19-2-28 09:43
製作人要檢討吓,今次做得咁差,只係上到EK但上唔到報。
其實要見報,都5駛咁麻煩post 上EK啦!

直接順手通訊傳去生果等大報咪得咯!佢哋搵料諗到頭大啊!

而且EK似乎越來越少人肯來分享,我認識的媽媽們通常有數十個裙祖,

橫跨多間學校,都已經知道不少來龍去脈,我叫佢地去EK 搵料,好多都冇反應!

作者: little_yolky    時間: 19-2-28 10:49

奥脫福 發表於 19-2-28 09:24
...
中計?! 唔通佢哋真係當家長流既?
作者: little_yolky    時間: 19-2-28 10:56

b3410 發表於 19-2-28 08:37
我理解應該自行出offer好似直資一樣,大家都可以1月至3月面試。之後出offer, 自行一樣要簽類似undertaking  ...
如果係咁, 自一自二排位就無咗意義, 因為選擇權去咗學生(即家長)度。而且, 仲要可以中途放棄直G攞官津位, 連直G學校本身都無埋個保障, 無啦啦被挖角。到頭來, 即係又係惡性循環, 大家不斷爭學生。

補充, 1月教育局未出得切呈二成績。其實, 我覺得依家相對已經係公平, 叻既同學入咗神直, 變相free返D B1A位出嚟唔好同人爭, 有D叻又唔係最叻既都入到好既直G, 又free返D B1位出嚟。如果好似你咁玩法, 不斷無限loop, 其實大部份學生都係好大鑊, 只有少部份得益。

作者: b3410    時間: 19-2-28 11:02

little_yolky 發表於 19-2-28 10:56
如果係咁, 自一自二排位就無咗意義, 因為選擇權去咗學生(即家長)度。而且, 仲要可以中途放棄直G攞官津位,  ...
其實又唔使擔心只有小部分人得益。因為學位,學生的數目固定,再叻小朋友,也只可以一個位。佢去咗官津掙位,直資位就會放出來。而且好過小一考直私的是,唔可以一人hold 幾個位。多咗小朋友可以揀自己心目中的學校的機會,當然要配合自己能力。
作者: little_yolky    時間: 19-2-28 11:05

b3410 發表於 19-2-28 11:02
其實又唔使擔心只有小部分人得益。因為學位,學生的數目固定,再叻小朋友,也只可以一個位。佢去咗官津掙位 ...
但係佢放既係直G位, 唔係人人受惠, 貧窮中產就無辦法, 但官津位就人人都可以讀到, 佢霸咗一個就一個。另外, 收佢既直G如果係單性學校, 收佢既官津係男女校, 對於另一個性別嚟講都係大鑊。
作者: subb    時間: 19-2-28 11:28

定係777 特區, 辦事手法, 唔按章法
作者: b3410    時間: 19-2-28 12:04

little_yolky 發表於 19-2-28 11:05
但係佢放既係直G位, 唔係人人受惠, 貧窮中產就無辦法, 但官津位就人人都可以讀到, 佢霸咗一個就一個。另外, ...
成績好的同學都應該有機會選擇免費學校喎,可能初初揀直資,係因為唔知自己實力去到邊, 唔夠膽搏。b1a同學可能就係貧窮中產子女。
這樣先可以俾大家公平選擇讀直資還是官津,官津學校多咗機會收前列同學。

其實最簡單就係睇兩間top 男校,一間有暗示,一間無。結果一間成績越來越好,一間就跌到嚇一嚇(希望今年止跌回升)

其實如果我係1A官津,也搞下出口術,而且過來EK 低調非官方宣傳一下,可能效果都唔錯。

作者: little_yolky    時間: 19-2-28 12:35

b3410 發表於 19-2-28 12:04
成績好的同學都應該有機會選擇免費學校喎,可能初初揀直資,係因為唔知自己實力去到邊, 唔夠膽搏。b1a同學 ...
如果去得直G註冊, 又點會係貧窮中產。入得神直, 又點會唔知自己實力。貧窮中產既B1A小朋友, 直資收咗都唔會註冊, 會留自行/大抽獎既。一線直資收咗, 又有經濟能力讀既人, 注咗冊, 要俾錢又早D收工, 係give and take, 唔可以又hold住又玩自行/大抽獎, 又有保障又揀免費, 太著數了。
作者: b3410    時間: 19-2-28 12:49

little_yolky 發表於 19-2-28 12:35
如果去得直G註冊, 又點會係貧窮中產。入得神直, 又點會唔知自己實力。貧窮中產既B1A小朋友, 直資收咗都唔會 ...
點解唔可以呀!小心話你仇富
作者: piglet0529    時間: 19-2-28 12:53

little_yolky 發表於 19-2-28 12:35
如果去得直G註冊, 又點會係貧窮中產。入得神直, 又點會唔知自己實力。貧窮中產既B1A小朋友, 直資收咗都唔會 ...

如果甘玩法,其實某部份直資要收檔,的學生迫爆津校

作者: goodboy1    時間: 19-2-28 13:02

作者: goodboy1    時間: 19-2-28 13:06

作者: yovin    時間: 19-2-28 13:06

IloveJJ 發表於 19-2-28 10:05
又真係奇喎,以往啲流料响whatsapp傳來傳去,跟著電視就澄清喎,點解今次無呢?
...

你現在 試下 掉篇作文 去蘋果?
分分鐘有$5OO

作者: yovin    時間: 19-2-28 13:10

piglet0529 發表於 19-2-28 12:53
如果甘玩法,其實某部份直資要收檔,的學生迫爆津校

中矢之的。

作者: yovin    時間: 19-2-28 13:19

貧窮中產, 公屋富戶, 富貴綜援,六十歲中年,樓奴, 怪獸家長, 直升機父母…… 呢啲名詞, 簡直靚到 絕!

如果可以用埋暗網D名詞泡上EK就好啦。

今朝追左成個上晏份 財案 找着數,頭都痛埋。卒之有少少時間透氣上EK。

作者: yovin    時間: 19-2-28 13:50

yovin 發表於 19-2-28 13:19

貧窮中產, 公屋富戶, 富貴綜援,六十歲中年,樓奴, 怪獸家 ...

上呢D發下言啦……

唔好成日得啲青年、 「余」 婆婆 公公等去 為市民出一分力。

PS我有
不過我唔係教育界專家,所以只能在自己範疇發聲。

https://youtu.be/ULvBEKLs47g

作者: IloveJJ    時間: 19-2-28 14:35

作者: IloveJJ    時間: 19-2-28 14:36

作者: yovin    時間: 19-2-28 15:52

IloveJJ 發表於 19-2-28 14:36
搵到咩著數?我搵唔到喎!講嚟聽

俾工商界㗎。

作者: IloveJJ    時間: 19-2-28 21:15

作者: subb    時間: 19-3-1 08:46     標題: 回覆樓主:

https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190301/s00011/1551378846630/%E7%89%B9%E7%A8%BF-%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%88%86%E9%85%8D-
%E5%8F%96%E9%8C%84%E6%93%AC3%E6%9C%88%E9%80%9A%E7%9F%A5-%E6%A0%A1%E9%95%B7%E6%94%AF%E6%8C%81-%E5%85%8D%E6%8A%98%E7%A3%A8%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%A4%9A%E5%B9%BE%E5%80%8B%E6%9C%88

今天出了報紙, 教育局也證實

作者: b3410    時間: 19-3-1 08:58

subb 發表於 19-3-1 08:46
https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190301/s00011/1551378846630/%E7%89%B9%E7%A ...
最快明年,我仔小五喎!如果真係落實,選校策略應該如何調整?
雖然我覺得諮詢討論有排等,不過可能都係兩手準備穩陣D!

作者: piglet0529    時間: 19-3-1 09:02

https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190301/s00011/1551378846630/%E7%89%B9%E7%A ...

可以去邊到提出反對?     

作者: sissysze    時間: 19-3-1 09:04

piglet0529 發表於 19-3-1 09:02
可以去邊到提出反對?

點解要反對?

作者: bobbob    時間: 19-3-1 09:10

sissysze 發表於 19-3-1 09:04
點解要反對?
除咗部份直資學校校長,睇唔出點解有家長會反對
作者: manmonster    時間: 19-3-1 09:11

原來真有其事,大家都跌了眼鏡。
作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 09:12

估唔到竟然係真諮詢, 不過份文件呢...... EDB班AO幾時做乜攪份咁流既文件出嚟? 連文件格式都錯漏百出?

仲要個建議既Logic本身就有問題......

不過最欣賞係張校長講既真話:

張勇邦又指對小學而言亦有好處,因學校已知有多少小六生在3月已獲中學取錄,可集中資源處理餘下學生的選校安排。

唔知田二少當年教改檢討時點解會話大部份小學反對提早公佈自行結果呢個建議呢? 可能又係用咗建制派既既定篩選模式: 我認同既人都話反對, 咪即係全部人/大部份人都反對囉! 至於佢地有冇代表性, 我認為有就得啦!

作者: bobbob    時間: 19-3-1 09:12

b3410 發表於 19-3-1 08:58
最快明年,我仔小五喎!如果真係落實,選校策略應該如何調整?
雖然我覺得諮詢討論有排等,不過可能都係兩 ...
無理由提早通知收就唔報直資掛?不過你哋可能點都等埋大抽獎
作者: booboozi    時間: 19-3-1 09:14     標題: 回覆樓主:

樓主,終於出左新聞了

作者: subb    時間: 19-3-1 09:14

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:12
估唔到竟然係真諮詢, 不過份文件呢...... EDB班AO幾時做乜攪份咁流既文件出嚟? 連文件格式都錯漏百出?

仲 ...
係777政府, 特色 !
矛波已經是一特色

作者: b3410    時間: 19-3-1 09:17

bobbob 發表於 19-3-1 09:12
無理由提早通知收就唔報直資掛?不過你哋可能點都等埋大抽獎
直資都一樣會報,不過自行選校策略可能要調整。
作者: hueyman    時間: 19-3-1 09:17

如果成真, 便改了玩法, 家長同學們又要重新適應! 直資優勢將大減, 直接與傳統津校交鋒...., 或許有3成同學提早放榜, 餘下的.....仍是等到7月冇分別

作者: bobbob    時間: 19-3-1 09:19

b3410 發表於 19-3-1 09:17
直資都一樣會報,不過自行選校策略可能要調整。
會無咁搏務求1擊即中?
作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 09:19

piglet0529 發表於 19-3-1 09:02
可以去邊到提出反對?
EDB諮詢對象只係學校, 應該只有中學同小學可以提意見

相信中學反對聲音會較多. 因為按呢份文件既建議, 無話可以俾學生係自行結果同已註冊既直資之間選擇. 咁對官津中學嚟講, 幫助不大 (當然仍會有家長會嘗試去直資抽飛, 但到時係咪咁易呢?).

因為如果有呢個安排(可在直資和自行之間選擇), 註冊咗既直資中學, 佢地日後可大條道理唔俾番學生資料表學生 (因為你同佢簽咗紙, 佢的確有權咁做), 即係連轉去另一間直資都唔得.

而且, 只公佈正取得, 對唔係最頂級既中學, 即係大部份人只攞佢做自2既中學, 又係無乜好處, 仲多咗好多行政工作.

作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 09:20

hueyman 發表於 19-3-1 09:17
如果成真, 便改了玩法, 家長同學們又要重新適應! 直資優勢將大減, 直接與傳統津校交鋒...., 或許有3成同學 ...
到時, 可能直資唔再俾你抽飛, 到時仲難玩

作者: hueyman    時間: 19-3-1 09:21

bobbob 發表於 19-3-1 09:19
會無咁搏務求1擊即中?
其實早些知唔中, 可以相應調動大抽獎的安排吧!

作者: IloveJJ    時間: 19-3-1 09:22

作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 09:22

subb 發表於 19-3-1 09:14
係777政府, 特色  !
矛波已經是一特色
似乎習大大應該叫777一齊去同trump trump傾貿易問題, 咁先有轉機

作者: b3410    時間: 19-3-1 09:22

bobbob 發表於 19-3-1 09:19
會無咁搏務求1擊即中?
一時半刻分析唔出想聽聽大家意見。

作者: mypineapple    時間: 19-3-1 09:24     標題: 回覆樓主

咁三月有津校/直資收咗既學生當然好開心,咁其餘要等七月, 真係有點慘。會唔會家長變得更加push 孩子,令佢地第一round 就有offer?
如果係咁,真係惡性循環

作者: hueyman    時間: 19-3-1 09:25

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:20
唔出其, 雖然現在要等到7月放榜直資都有人唔註冊抽飛, 何況同步放榜....!

作者: subb    時間: 19-3-1 09:26

bobbob 發表於 19-3-1 09:10
除咗部份直資學校校長,睇唔出點解有家長會反對
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190301/s00011/1551378847223/恐失收生優勢-直資校反對

所以直資咪反對 ! 

作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 09:32

subb 發表於 19-3-1 09:26
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190301/s00011/1551378847223/恐失收生優勢-直資校反對

所 ...
未必只有直資反對

相信部份小學同官津中學都未必會贊成

例如某些私校傳說中有好多學生係自行成功考入一大堆B1名校, 可能俾人知道實情唔係咁......

作者: subb    時間: 19-3-1 09:39

我自己就覺得是好事 !
現在只有直資者公報, 家長在唔知自行結果情況下,
變相直資收生是比官津有更多優勢 !

在知情權下, 家長可以自己決定, 直定官津 !

當然凡事沒有絕對, 一定有好有唔好 !

作者: akys    時間: 19-3-1 09:46

方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。
作者: 猴子爸    時間: 19-3-1 09:55

想问问:
如果成事,直资中学可否提早收生,例如用小4小5成绩表为根据,8/9月就面试,提早叫学生注册,逼他们放弃自行?
直资注册后,自行一定要放弃,对吗?
作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 09:55

akys 發表於 19-3-1 09:46
方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。 ...
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多

例如:
1. 如果一定要3月底通知學生, 相信不少中學可能要調整自行面試時間, 咁到時小六學生係2月同3月會更忙 (呈三同面試), 亦有更大機會撞面試時間

2. 如果可選學生收到自己結果後去直資抽飛, 可能會攪到直資唔再俾人抽飛
3. 自行2既熱門學校, 可能要多做好多無乜意義既行政工作, 最後學校亦未必想做

升中問題, 不應再只係用小修小補既方式去處理, 應徹徹底底重新檢討整個升中安排

作者: gracelam    時間: 19-3-1 09:56

akys 發表於 19-3-1 09:46
方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。 ...

agree.

由中學通知自行取錄結果, 自一自二都取錄咁點安排?

後備生又點安排?

好多行政上嘅野中學係好難處理!

不過我表示歡迎呢個做法

作者: pingu_k    時間: 19-3-1 09:57

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:20

請教抽飛是甚麽意思?謝謝!

作者: hkpapa852    時間: 19-3-1 10:01

pingu_k 發表於 19-3-1 09:57
請教抽飛是甚麽意思?謝謝!
只要係4月中下旬前, 向已註冊既直資中學取消註冊, 攞番學生資料表就可以參加番自行同統一派位

呢個舉動叫"抽飛"

作者: mcl203    時間: 19-3-1 10:03

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:55
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多

直資應該會強烈回應,尤其是二三線直資,現在模式都已經出現咁多抽飛,提早佢地仲麻煩D~~~

作者: nataliegooooo    時間: 19-3-1 10:03

呈三唔係一般三月先考嗎?其實自行三月出,可以1/2月見學生
3月出埋Edb排名先出offer ?

點解直資可以唔俾家長抽飛?
我諗呢樣要教育局安排

你意思係自行2出咗offer, 但學生去自1?所以自2要call waiting?
我諗只要所有自行學校一齊出iffer就冇呢個問題?

作者: IloveJJ    時間: 19-3-1 10:06

作者: piglet0529    時間: 19-3-1 10:06

要不就全部直資校也納入自行收生,所有學生只可選兩間,甘先公平! 要知道直資校就是`受政府资助`的學校,不應有學生可同時選擇自行同直資

作者: IloveJJ    時間: 19-3-1 10:08

作者: pingu_k    時間: 19-3-1 10:08

hkpapa852 發表於 19-3-1 10:01
只要係4月中下旬前, 向已註冊既直資中學取消註冊, 攞番學生資料表就可以參加番自行同統一派位

呢個舉動叫" ...

Thank you!!
我一直以為確定要直資的offer後,一切已成定局(不計叩門)!原來仍可之後取消,再去參加自行/大抽獎?!幸好看到你的POST,我先知道

作者: asweetmom    時間: 19-3-1 10:09     標題: 回覆樓主:

總有人願意等,也有人不肯等,結果並沒有甚麼不同。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-1 10:15

mypineapple 發表於 19-3-1 09:24
咁三月有津校/直資收咗既學生當然好開心,咁其餘要等七月, 真係有點慘。會唔會家長變得更加push 孩子,令 ...

現在制度邊個唔谷?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5