教育王國

標題: 英華書院 vs屯門四大 [打印本頁]

作者: cga    時間: 19-3-2 08:13     標題: 英華書院 vs屯門四大

請問各位,如住屯門區,博自行屯門四大還是跨區英華比較好,因不知四大與英華之比較,謝謝

作者: tylan5889    時間: 19-3-2 08:26

英華已有offer?
作者: cga    時間: 19-3-2 08:29

tylan5889 發表於 19-3-2 08:26
英華已有offer?

不是,因不知英華同四大比較下,是否值得跨區,所以想請教下

作者: gigayan    時間: 19-3-2 08:55     標題: 回覆樓主

如只用DSE成績比,百周、董中、陳中都勝,但英華除了成績,還有運動、音樂、兄弟情

作者: Queenielam88    時間: 19-3-2 10:16     標題: 回覆樓主:

英華一啲都唔易取得offer,都係嗰句,人地收你先黎諗喇。

作者: one1one    時間: 19-3-2 10:36     標題: 回覆樓主

英華男定女?

作者: cga    時間: 19-3-2 10:40

gigayan 發表於 19-3-2 08:55
如只用DSE成績比,百周、董中、陳中都勝,但英華除了成績,還有運動、音樂、兄弟情
...

Thx

作者: cga    時間: 19-3-2 10:40

one1one 發表於 19-3-2 10:36
英華男定女?

男仔

作者: one1one    時間: 19-3-2 11:02     標題: 回覆樓主

直資和津校不同 市區同新界地區亦有分野
視乎小朋友性格特質,囝囝係咩類型?

咁英華有二次面試未?

作者: bbeasy25    時間: 19-3-2 11:07     標題: 回覆樓主

個人不喜歡四大,會揀英華

作者: cga    時間: 19-3-2 11:36

one1one 發表於 19-3-2 11:02
直資和津校不同 市區同新界地區亦有分野
視乎小朋友性格特質,囝囝係咩類型?

無運動無樂器的,屬文靜讀書型

已2nd in 完,因之前無去 open day, 只係諗住試下水溫入表,所以不太了解英華,都明白好難有 offer, 可以等有 offer 先諗,但想早小小問下意見,了解多D

作者: christineps    時間: 19-3-2 11:42

cga 發表於 19-3-2 11:36

已2nd in 完,因之前無去 open day, 只係諗住試下水溫入表,所以 ...

英華始終比較全面,而且良好嘅師生關係會令學生較有歸屬感,屯門四大比較著重學術,如收,我必揀英華,讓孩子嘅視野廣闊一點。

作者: cga    時間: 19-3-2 11:57

christineps 發表於 19-3-2 11:42
英華始終比較全面,而且良好嘅師生關係會令學生較有歸屬感,屯門四大比較著重學術,如收,我必揀英華,讓 ...

Thx

作者: mcl203    時間: 19-3-2 12:23     標題: 回覆樓主

有德揀選英華,始終係傳統名校,全人D,視野廣闊D~~~

作者: one1one    時間: 19-3-2 12:48

已2nd in 完,因之前無去 open day, 只係諗住試下水溫入表,所以 ...

咁好簡單
如果有offer 又想進取啲 就英華
否則四大就正路啲

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-2 13:52     標題: 回覆樓主

我係港島人,廿年前已識梁球鋸,因大學同學黎自梁,廿年前見到佢地幾個同學一齊入,知道成績好好
廿年後,你問我印象,依然係呢句,成績好好
無了

反而英華,係近年hit校,你要搵各人俾佢印象評價,可以search下舊帖,正面反面嘅,好多好多。但幾肯定嘅係英華提供嘅全人發展同視野,會比梁強

作者: cga    時間: 19-3-2 15:58     標題: 回覆樓主:

多謝大家的意見呀 [/smiley [/smil

作者: christineps    時間: 19-3-2 18:25

Charlotte_mom 發表於 19-3-2 13:52
我係港島人,廿年前已識梁球鋸,因大學同學黎自梁,廿年前見到佢地幾個同學一齊入,知道成績好好
廿年後, ...

非常同意,我是來自屯門四大,讀大學時認識來自好多傳統名校的同學,會發現佢地好有自信,對母校好有歸屬感,可以多元化學習,總之smart得黎又talk得,唔似我地呢啲地區名校,寫得聽得但就係唔夠talk得

作者: mymelody0701    時間: 19-3-2 21:33     標題: 回覆樓主

作為來自四大的其中一校舊生答你,必揀英華!

作者: MCLIAN    時間: 19-3-4 09:55

mymelody0701 發表於 19-3-2 21:33
作為來自四大的其中一校舊生答你,必揀英華!
可否詳述一下原因?

作者: lulumelody    時間: 19-3-4 11:47

Charlotte_mom 發表於 19-3-2 13:52
廿年後, ...

係,屯門四大成绩好好,應比英華好。以前同我一齊係中大暫取好多來自屯門中學,有幾個first hon.
畢業。
睇你想點,如你可send小朋友去外國讀大學,英華。如無此打算,屯門四大,此终,入大學好睇D S E成績。

作者: Big_Gal    時間: 19-3-4 11:58

我覺得讀書成績除了睇學校老師教成點 , 亦好睇學生努力. 每間學校都有成績好, 有成績一般.
學校除左幫學生上大學, 仲係同學之後6年生活的地方, 學習待人處世.

作者: thcheung1    時間: 19-3-4 13:03

Big_Gal 發表於 19-3-4 11:58
我覺得讀書成績除了睇學校老師教成點 , 亦好睇學生努力. 每間學校都有成績好, 有成績一般.
學校除左幫學生 ...
對,大仔讀四大,細仔英華,如果講處世,一定係屯門四大,學生比較自主、 不會驕生慣養
作者: one1one    時間: 19-3-4 22:23

thcheung1 發表於 19-3-4 13:03
對,大仔讀四大,細仔英華,如果講處世,一定係屯門四大,學生比較自主、 不會驕生慣養 ...

讀四大處世更好? 可否講多少少?救指教,謝謝。

作者: 5tgb    時間: 19-3-5 06:31

相信每間中學都有傑出學生,也有不材子弟。同一班都有人考第一,有人考第尾。好多人眼見身旁有一個半個好畢業生,就話間中學好,但都要看那學生幾時畢業架!四大由零開始,做到今日成績,不是靠運架,反而有D學校靠吃老本,成績每下愈况,更要小心考慮!

作者: thcheung1    時間: 19-3-5 09:15

one1one 發表於 19-3-4 22:23
讀四大處世更好? 可否講多少少?救指教,謝謝。

大仔學校大部分學生出身基層,對世俗的價值觀看法比較單純,沒有太多比較,父母的多數無瑕看管子女,因此他們的成績都有自己努力讀書而成, 亦不見有怪獸家長。

細仔學校資源充足,亦多課外活動可以參與,是另一種的團體的體驗。

總括來說,無論屯門四大和英華都是好學校,不過心態有所不同。 屯門四大的學生的確比較清純,這是最大的賣點, 亦不見有家長因為子女不被取錄而 遷怒於學校( 聽聞有家長因去年子女不被英華取錄而 對學校不斷作無理的攻擊), 希望這些資料對你有用

作者: sissysze    時間: 19-3-5 09:40

thcheung1 發表於 19-3-5 09:15
大仔學校大部分學生出身基層,對世俗的價值觀看法比較單純,沒有太多比較,父母的多數無瑕看管子女,因此 ...

作者: 王家爸爸    時間: 19-3-5 09:56

如果無玩運動、無玩樂器,又屬於文靜讀書型,其實四大更適合,問題反而係入自行四大更難。不如等英華收咗,再估計自行同大抽獎入四大既機會,然後再煩惱點選擇。

作者: one1one    時間: 19-3-5 09:56

大仔學校大部分學生出身基層,對世俗的價值觀看法比較單純,沒有太多比較,父母的多數無瑕看管子女,因此 ...

Thank you.

作者: IloveJJ    時間: 19-3-5 11:41

作者: 奇奇媽媽    時間: 19-3-5 11:46

謝謝你的分享
每間學校都各具特色,地區學生真的比較純樸;但對於我仔來說,英華係另一個世界;雖然以前都是讀私小,但都難免眼界未能盡開,去到中一,眼見同學除了讀書叻,其他課外活動真係周身刀張張利,還有大家彼此之間真係好玩得,令阿仔話前所未有的開心。
不如等小朋友選擇

作者: thcheung1    時間: 19-3-5 11:49

IloveJJ 發表於 19-3-5 11:41
處世反而係四大好?我仲以為地區學校係學習較好,老師肯教書,著重學業。
英華/傳統名校,讀書靠自己,但活 ...
"處世反而係四大好?"
對,我的觀察是會比較好

作者: IloveJJ    時間: 19-3-5 13:10

作者: MCLIAN    時間: 19-3-5 14:29

那麽請教大、細仔學校的支援及功課量又如何?

作者: cga    時間: 19-3-25 06:54     標題: 回覆樓主:

謝謝各位意見,小兒最終接受了英華 offer, 雖然自行四大機會都大,但先生分析過四大 DSE成績雖然好,但壓力相對大,他認為英華對小兒成長發展好一些,希望無選錯

作者: Soundervolt    時間: 19-3-25 08:36

“聽聞有家長因去年子女不被英華取錄而對學校不斷作無理的攻擊”

如果冇被英華取録,就已經唔係英華家長啦

作者: Soundervolt    時間: 19-3-25 08:51     標題: 回覆樓主

不同好成績嘅學校,互相嘅教學方法亦都可以有好大分別,選擇學校唔可以只跟據學校嘅成績高低,仲要睇下教學方法適唔適合自己。

作者: bbeasy25    時間: 19-3-25 09:14     標題: 回覆樓主

恭喜你!小朋友可以好好享受餘下小學生活

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 10:04

作者: 王家爸爸    時間: 19-3-25 10:13

cga 發表於 19-3-25 06:54
謝謝各位意見,小兒最終接受了英華 offer, 雖然自行四大機會都大,但先生分析過四大 DSE成績雖然好,但壓力 ...
百鳥在林,不如一鳥在手。
作者: sunnymama2    時間: 19-3-25 10:18

IloveJJ 發表於 19-3-25 10:04
今日去了英華註冊,覺得行政安排好。有晒時間表,幾時家長要留時間參加家長會,幾時學生要留時間返學校參 ...
好替你開心!
作者: Soundervolt    時間: 19-3-25 10:20

今日去了英華註冊,覺得行政安排好。有晒時間表,幾時家長要留時間參加家長會,幾時學生要留時間返學校參 ...

恭喜您及囝仔,過海返學方便嗎?

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 10:28

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 10:31

作者: thcheung1    時間: 19-3-25 10:31

Soundervolt 發表於 19-3-25 08:36
“聽聞有家長因去年子女不被英華取錄而對學校不斷作無理的攻擊”

如果冇被英華取録,就已經唔係英華家長 ...
有寫"英華家長"咩?
作者: simoncwl    時間: 19-3-25 10:54

回覆 IloveJJ 的帖子

唔可以去HKU上地鐵?
作者: asweetmom    時間: 19-3-25 11:02

馬上安排暑假又去一次日本     

作者: asweetmom    時間: 19-3-25 11:04

IloveJJ 發表於 19-3-25 10:31
還可以,一程巴士15分鐘+中間步行5分鐘+一程地鐵15分鐘+步行回校10分鐘,共45分鐘,回校尚有7、8分鐘整頓 ...

這麼多轉乘,少說也要用1小時。你不駕車接送嗎?

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 11:09

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 11:10

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 11:11

作者: manmonster    時間: 19-3-25 11:13

開心放暑假,聽到都開心。祝福你仔仔有美滿的中學生活。
作者: simoncwl    時間: 19-3-25 11:39

你都啱,而且HKU站行到落月台都10分鐘,中環過香港站又10分鐘,不過時間會比較好預,如果你搭的巴士每天準時的話係一個比較好的選擇
作者: simoncwl    時間: 19-3-25 11:41

4個trip
作者: cga    時間: 19-3-25 12:18

Soundervolt 發表於 19-3-25 08:51
不同好成績嘅學校,互相嘅教學方法亦都可以有好大分別,選擇學校唔可以只跟據學校嘅成績高低,仲要睇下教學 ...

說得對,先生就係想小朋友係英華教育下,成長更好,全人發展會好一些。相反,四大成績雖好,但只會不停谷。

作者: cga    時間: 19-3-25 12:19

bbeasy25 發表於 19-3-25 09:14
恭喜你!小朋友可以好好享受餘下小學生活

係呀!辛苦咁耐,而家比佢 honey moon

作者: miaooo    時間: 19-3-25 12:24

IloveJJ 發表於 19-3-25 11:11
前晚已經立刻買咗曼谷機票  計埋深圳和7月頭既郵輪海上遊,已有4個trips
...

未出發,先興奮

作者: cga    時間: 19-3-25 12:25

安排得好好 恭喜妳呀

作者: ilyrd    時間: 19-3-25 12:32

可能你细仔YW都收硬,不如林林搬返去九龍,每日多出時間做課外活動.
作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 12:51

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 13:01

作者: nkd    時間: 19-3-25 17:47

鍾意籃球,岩晒仔仔啦

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 17:50

作者: nkd    時間: 19-3-25 17:52

IloveJJ 發表於 19-3-25 17:50
誤會啦!細仔先係打籃球呀!

呵。咁大仔鍾意玩咩?

作者: IYY    時間: 19-3-25 18:00

細仔第二時跟哥哥同入YW 呀, 方便照應 !!!
作者: cornelius    時間: 19-3-25 18:14

IYY 發表於 19-3-25 18:00

細仔第二時跟哥哥同入YW 呀, 方便照應 !!!

給細仔的目標應該係間更理想嘅

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 19:45

作者: IloveJJ    時間: 19-3-25 19:46

作者: felix_catcat    時間: 19-3-25 21:43

Thank
作者: Joethee    時間: 19-3-26 16:50     標題: 回覆樓主

我都係講廿年前,四大d學生好多都讀書好叻,讀神科,反而係大學幾年,真係一個英華嘅學生都識唔到,我老公都有lee個感覺。不過而加就唔知了

我有時覺得所謂的全人運動,體藝發展,要嘅都可以校外join黎發展,俾我會㨂四大,成績行先

作者: cga    時間: 19-4-6 11:28

Joethee 發表於 19-3-26 16:50
我都係講廿年前,四大d學生好多都讀書好叻,讀神科,反而係大學幾年,真係一個英華嘅學生都識唔到,我老公 ...

升中路真係峰迴路轉呀!我去左英華抽飛,等返自行呀!因為網友教路,屯門(甲乙丙)校長話如有直資 offer, 可以去找佢,佢會比明確指引我,最終我去問佢,決定抽飛等派自行 今年津校校長肯比指示,真好呀!唔洗驚到7月

作者: cga    時間: 19-4-6 11:33     標題: 回覆樓主:

其實先生同仔好喜歡英華,覺得會開心D,活動多D,但我作為媽媽始終怕遠,先生只好接受,係小兒有D失望,希望佢呢段時間可以被我說服而慢慢接受,唔好唔開心,作為媽媽,真係兩難,好無奈

作者: IloveJJ    時間: 19-4-6 14:45

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-6 14:49

cga 發表於 19-4-6 11:33
其實先生同仔好喜歡英華,覺得會開心D,活動多D,但我作為媽媽始終怕遠,先生只好接受,係小兒有D失望,希 ...
你知吾知,有英華女生(中西區)住天水圍?

作者: 978212    時間: 19-4-6 16:11

講個例子,小朋友性格內斂,升中讀男校,家長希望可以受同學影響,性格可以開朗些,都忐忑,驚比人蝦,結果升中後兩個月,佢同屋企人講,佢畢業後可能會好回味依家的校園生活,實在太開心喇,真出乎意料之外.希望樓主冇揀錯.
作者: cga    時間: 19-4-6 16:29

978212 發表於 19-4-6 16:11
講個例子,小朋友性格內斂,升中讀男校,家長希望可以受同學影響,性格可以開朗些,都忐忑,驚比人蝦,結果升中後 ...

正講中我憂慮,小兒內歛,我又怕遠,又怕佢太靜,不合適,但先生就想他見多D,唔好局限佢,可能我既決定未必係最好,但當日知道自一的暗示話收小兒,真係太迷網,無考慮太多

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-6 18:08

恭喜

作者: bbeasy25    時間: 19-4-6 18:40

IloveJJ 發表於 19-4-6 14:45

如果你仔同你先生都認為英華較好,你作為媽媽卻因為怕遠而去 ...

我有loveJJ相同感覺!不過你已經選擇咗,希望你兒子盡快接受,好好享受未來中學生活!

作者: IloveJJ    時間: 19-4-6 19:42

作者: IloveJJ    時間: 19-4-6 19:43

作者: tsin69    時間: 19-4-6 20:33     標題: 回覆樓主

來自4大的同事非常親和

作者: Mchacha    時間: 19-4-6 22:09

cga 發表於 19-4-6 11:28
升中路真係峰迴路轉呀!我去左英華抽飛,等返自行呀!因為網友教路,屯門(甲乙丙)校長話如有直資 offer, ...

是大興那一間嗎?

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-6 22:38

IloveJJ 發表於 19-4-6 19:42
謝謝!
不等大抽獎?

作者: 大華仔    時間: 19-4-6 22:47     標題: 回覆樓主:

大家好,我小女今年都係屯門小5生,想問問如果入屯門4大,應該要考全級多少先要機會?

作者: thcheung1    時間: 19-4-6 22:48

四大全級約120人,40-50個男孩;英華210全男仔,可以想像成長有好大分別;
作者: lamacy    時間: 19-4-6 22:54

升中路真係峰迴路轉呀!我去左英華抽飛,等返自行呀!因為網友教路,屯門(甲乙丙)校長話如有直資 offer, ...

校長口頭承諾你就信?有風險喎!

作者: IloveJJ    時間: 19-4-6 23:20

作者: lcwz01    時間: 19-4-6 23:32

大華仔 發表於 19-4-6 22:47
大家好,我小女今年都係屯門小5生,想問問如果入屯門4大,應該要考全級多少先要機會?
...
自行階段,如果係一線小學, 全級頭十名有機會。 如果係二線小學,全級頭五名先有機會。
作者: 大華仔    時間: 19-4-6 23:37

lcwz01 發表於 19-4-6 23:32
自行階段,如果係一線小學, 全級頭十名有機會。 如果係二線小學,全級頭五名先有機會。 ...

多謝回覆,反而抽獎,就係咪band1一齊抽獎,冇再分band 1a 1b咁抽架?抱歉我其實因一點家事所以接手左我家姐個女我幫忙湊,關升中既事努力了解中

作者: bbeasy25    時間: 19-4-6 23:41

大華仔 發表於 19-4-6 23:37
多謝回覆,反而抽獎,就係咪band1一齊抽獎,冇再分band 1a 1b咁抽架?抱歉我其實因一點家事所以接手左我家 ...

抽獎無分1a 1b 1c,band 1一齊抽,靠運氣

作者: 大華仔    時間: 19-4-6 23:42

bbeasy25 發表於 19-4-6 23:41
抽獎無分1a 1b 1c,band 1一齊抽,靠運氣

運氣真係好重要

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-7 08:42

IloveJJ 發表於 19-4-6 23:20
唔等啦!我仔話
你兒子目標明確
祝以後讀書得心應手

作者: jaycee_mami    時間: 19-4-7 08:57

你仔仔是文靜書生, 四大應該比英華更適合他, 因為英華小學升上去的大多是活潑多言型, 喜歡運動, 也參與多種課外活動, 你仔入到去可能會格格不入, 埋唔到堆.

作者: IloveJJ    時間: 19-4-7 10:17

作者: IloveJJ    時間: 19-4-7 10:19

作者: lamacy    時間: 19-4-7 10:21

IloveJJ 發表於 19-4-6 14:45

如果你仔同你先生都認為英華較好,你作為媽媽卻因為怕遠而去 ...

同感。最怕番學一有唔開心就怨,話自己根本唔係想讀呢間。

作者: IloveJJ    時間: 19-4-7 10:50

作者: bearbear2003    時間: 19-4-7 11:25

大家其實要睇多小小詳细分析,英華的狀况係佢仲有两班音樂,運動人而成績係一般,所以拖低咗整體DSE 成绩,其實如果你不是這班人,你依然會係追求成绩的一班。如果用呢一班成绩人同地區名校比又如何?
我地試咗又真係好唔同,學生,學校culture,都值得。成绩就要大家DSE再見。先至聲名不是讀英華。

作者: pandamommy    時間: 19-4-10 08:06

津校校長俾指示?係違規喎!萬一有風吹草動,校長實唔認數,話你誤會佢意思!

作者: banhung    時間: 19-4-10 09:33

pandamommy 發表於 19-4-10 08:06
津校校長俾指示?係違規喎!萬一有風吹草動,校長實唔認數,話你誤會佢意思!
...

都唔算指示,只是拿直資offer, 校長比提議你,直資適合小朋友多d, 即是唔收,或是兩者都適合,只是曲線比意見,今年都多左這些提示或二面,來提示大家自行有機會,唔一定要直資。
因為下年都會提早公布自行收生名單, 幫津中留客仔

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5