教育王國

標題: 英國物理治療系 (更新) ***7/2020*** [打印本頁]

作者: bp123    時間: 19-3-8 16:43     標題: 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***

好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意見經foundation唔應該揀physio呢個系,但無奈地已揀了,真的是揀錯了嗎! 結果……
順利升上yr1,但由小女掛住拍拖(我覺得係)第一,二次考試都有2至3科唔合格,根據呢科既policy可以補考,但都唔合格就要離開,不可repeat。結果補考後還是有一科唔合格……當時我簡直崩潰,都唔知點算好……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3238826&fromuid=554441

**更新 5/2020**

由於疫情影響下最後一次placement取消了, 有關當局決定不用補回便可註冊, 現提供臨時註冊機制給予YR3既同學及退休人士藉以舒緩醫護人手, 小女仲有2次論文成績未公佈待公佈後合格便可在英國正式註冊。

不過最可惜就是畢業禮取消了學校會將畢業證書寄給畢業生,唔知會否補回本來一家人計劃去觀禮見證阿女戴四方帽順道旅遊現在可能要落空了。

***更新 7/2020***

經過咗幾年嘅高低起伏重重波折 小女今天 終於派成績表了  係我哋預計可以攞到最好嘅成績 second honor division one 畢業 我哋一家人都好開心 我簡直係放下咗心頭大石 覺得好似完成咗我人生當中一件大事 慶幸gap year嗰年 大家都冇放棄過先可以行到今日。
雖然將來仲有好長嘅路要行 希望佢可以繼續努力勇敢面對佢嘅人生。

作者: bp123    時間: 19-3-8 16:54

回覆 bp123 的帖子

作者: rainbowwall    時間: 19-3-8 18:39     標題: 回覆樓主

之後呢有興趣聽下去

作者: cfs    時間: 19-3-8 18:56

bp123 發表於 19-3-8 16:43
好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

之後呢

作者: fung0001    時間: 19-3-9 00:32

https://m.unistats.ac.uk/subjects/entry/10003645FT-UBSR3MSPT/ReturnTo/
This is the standard of undergraduate students of kcl
Most of them are at least aaa
作者: cy101    時間: 19-3-9 07:56

阿女點呀?
作者: jj616    時間: 19-3-9 09:41     標題: 回覆樓主:

作者: bp123    時間: 19-3-9 09:46

好彩學校仲有一個上訴機制,就係開board如果你有理據或者解釋到有咩原因影響今次既考試,通過的話就可以恩恤地比多最後一次機會再考。
不幸中之大幸,當時佢男朋友係佢考試期間,手受傷要打石膏,因此要照顧佢而影響考試,於是就用呢個理由見board,由於今次唔合格既科目係theory(所以更加覺得佢係懶惰)而practical方面既成績都幾好,所以最後個board都接受佢既上訴,比多一次機會小女,但唔會比佢repeat只係出年考期既時間你返嚟考試,唔會有堂上即係自修。
總可以暫時過關,之後既安排更是費神……

作者: cy101    時間: 19-3-9 11:23

一額汗.....
作者: bp123    時間: 19-3-9 13:58

回覆 cy101 的帖子

額汗仲未完!
作者: cy101    時間: 19-3-9 16:05

bp123 發表於 19-3-9 13:58

額汗仲未完!
經過咁樣, 應該知要努力la!!!! 佢仲未識驚?
作者: bp123    時間: 19-3-10 10:59

其實佢都知衰,佢根本冇諗過有咁既結果。就算再考都要等到第二年既7月,對我同佢都係一種折磨。
作者: bp123    時間: 19-3-10 11:35

接住落嚟就係收拾心情計畫未來既路,當時大家都好傍惶,首先要決定留係英國定返香港,佢好想係英國邊做pt邊自修,但係呢個status visa唔會cover,最後唯有返香港,一面做pt一面自修。
面對失學,失戀(返左香港一個月就分手),失朋友,佢既人生簡直跌到落谷底,但我反而覺得係一個令佢重生既機會,雖然過程係痛苦。其間我有試探過佢,如果冇信心不如出嚟搵嘢做,冇謂浪費時間,過到一年過唔到第二年,我唔想擔驚受怕,幸好佢冇放棄自己,佢話會痛定思痛,叫我比個機會佢……
作者: fung0001    時間: 19-3-10 11:35

Overheard from a friend that CityU and EdU(Tung Wah college as well after正名)) will offer physiotherapy degree programmes soon.

Is it true?
作者: fung0001    時間: 19-3-10 12:07

bp123 發表於 19-3-10 11:35
接住落嚟就係收拾心情計畫未來既路,當時大家都好傍惶,首先要決定留係英國定返香港,佢好想係英國邊做pt邊 ...
I think the story was happy ending😌
There are Chinese proverbs
玉不琢不成器
千金難買少年窮

作者: bp123    時間: 19-3-10 13:27

回覆 fung0001 的帖子

其實行到今時今日都未有結果,我都好希望係happy ending
作者: bp123    時間: 19-3-10 13:29

都聽講過,東華好似仲傾緊未正式承認
作者: Activehealth    時間: 19-3-10 13:46

fung0001 發表於 19-3-10 11:35
Overheard from a friend that CityU and EdU(Tung Wah college as well after正名)) will offer physiothe ...

OU is planning to start the physio degree soon while EdU may start speech therapy.

CityU may start dental school (there are speculations).

作者: rainbowwall    時間: 19-3-10 15:37

bp123 發表於 19-3-10 13:27

其實行到今時今日都未有結果,我都好希望係happy ending

媽媽囡囡都加油,祝福你哋

作者: Activehealth    時間: 19-3-10 16:15

bp123 發表於 19-3-10 13:27

Deleted

作者: cy101    時間: 19-3-10 16:59

鄰居個仔佢今年都係要repeat, 佢係澳洲讀 ot! 總知就嚇c 父母!
作者: bp123    時間: 19-3-10 17:32

回覆 Activehealth 的帖子

Hi,你好,好多謝你之前保貴既意見,都係個女唔爭氣,攪到如此田地!
我淨係知道佢考4科2科theory,2科practical衰左其中一科theory。
佢上年7月已經係香港補考左,好彩地pass左現在讀緊YR2,其實佢果屆foundation有5個overseas 學生全部都升到yr2,得佢failed… 佢上年9月已返英國開學,今次返英國佢比我感覺積極左同認真左,聖誕後考試全部都一take過pass左,最近開始左一連12星期既placement,每日做完placement 搭車返去時都會打電話比我講吓當日做左d咩,做左幾多個patient,佢地有咩問題等等……好似都幾enjoy咁。第一個星期攞3~4分(好彩唔計分),第二星期攞5~7分,follow佢既物理治療師話佢第二星期嚟講已經算幾好,當然仲有好大進步空間,其中寫notes 部分比左7分佢,佢好開心開始覺得份工真係幫到人,好有使命感,希望佢可以繼續努力!
另外今年暑假佢將會有3個星期不計分既placement,可以留係英國做,但佢揀左去斯理蘭卡,話可以見識多d嘢喎,我都有d 擔心,始終係比較落後既國家嘛!

作者: bp123    時間: 19-3-10 17:33

加油哦…!
作者: bp123    時間: 19-3-10 17:36

回覆 rainbowwall 的帖子

多謝你!
作者: Activehealth    時間: 19-3-10 17:44

bp123 發表於 19-3-10 17:32

Hi,你好,好多謝你之前保貴既意見,都係個女唔爭氣,攪到如此田地!

咁就好啦!
叫佢繼續加油!

作者: Zsokol    時間: 19-3-11 21:45

Hi,妳好,你的分享真係可以給其他家長一個了解..!

子女在外地讀書而做父母的壓力滋味,我很明白.其實我都有個好似妳的同樣經歷,我女兒,也是今年上 yer2, 佢係讀OT. 上年9月回去開學後,接著10月份就要Placement 10星期,當時她覺得與Yer1很大不同,難度也增加不少,佢很擔心應付唔到,更怕會唔合格,好唔開心,攪到自己晩晩失眠,當時我同太太真的很擔心佢,直頭想飛過去陪佢,但係佢今年Placement 唔係佢大學附近地區,係去咗另外地區醫院做,住係醫院宿舎.係這個月中可以話係人生中最難涯時刻,最終,佢都安全過關.以為過完關可以順利D,点知剛3月頭又話考試,考完後我地Skype佢直情話好多嘢唔識,仲直頭喊出嚟.做父母的我真係唔知應該点做,可以幫到佢.今星期五會知道結果,如果真的唔合格,要暑假留低補考,即係冇得返嚟香港,如果再唔合格冇得上yer3要留班.

佢話如果留班都唔知点萛,我都唔知点答,唯有安慰一下佢,可能合格呢..?宜家就等星期五派成績,只希望她可以過關和話比我地知.

作者: bp123    時間: 19-3-11 23:10

回覆 Zsokol 的帖子

作為父母完全明白你既感受,尤其聽到佢在學業上遇到困難,自己又幫不上既時候,真係唔知點算好。等考試結果時,又是另一種折磨,想快d知道但又驚接受唔到,真是 虐人。我老公比我睇得開,時常話既來之則安之,盡左自己能力就好了。希望各位家長都一齊加油!在此祝你女兒順利過關,祈盼你既好消息。

作者: bluesky999    時間: 19-11-20 20:38

請問讀邊間大學?是否要飛英國interview?interview內容難答嗎?

作者: 232    時間: 19-11-24 22:54

UK 讀 OT
返HK承認嗎?

作者: Zsokol    時間: 19-11-25 12:46

232 發表於 19-11-24 22:54
UK 讀 OT
返HK承認嗎?
承認的,只要附合資格.
作者: bp123    時間: 20-5-21 10:35

作者: yamsui    時間: 20-5-22 00:27

一直有追妳的帖子, 恭賀囡囡順利畢業. 我囡囡也在英國讀物理治療, 今年YEAR1.

作者: bp123    時間: 20-5-22 09:34

回覆 yamsui 的帖子

多謝 !還未正式畢業 尚有兩個論文分數待公佈 。你囡囡返了香港嗎? Yr1主要讀理論 我女背書比較差 所以衰咗 要repeat 希望你囡囡 努力加油
作者: yamsui    時間: 20-5-22 22:39

没回呢, 一動不如一靜, 按原計劃6月中才回.

作者: Activehealth    時間: 20-5-22 23:25

好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

恭喜樓主女兒好快就會完成物理治療課程。樓主提到女兒最後一次placement因疫情關係取消了。

溫馨提示:香港物理治療師註冊要最少800 clinical hours

要make sure 夠,如不夠,要自己安排補番,如果唔係註唔到冊。

https://www.smp-council.org.hk/pt/en/content.php?page=reg_quareg

圖片附件: myimage.jpg (20-5-22 23:26, 616.4 KB) / 下載次數 38
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM0OTkyfDQ5NGNjZjA1fDE3MTY0Mzg5NDR8MA%3D%3D

作者: bp123    時間: 20-5-23 09:10

阿女本來6月頭返香港,但Emirates 話6月航班全部取消左,而家要7月頭先返到嚟
作者: bp123    時間: 20-5-23 09:15

多謝關心,佢而家已經有900小時,英國本身好似要1000小時先可註冊,所以少咗一次都仍然夠時數香港註冊。
作者: Activehealth    時間: 20-5-23 11:05

bp123 發表於 20-5-23 09:15

多謝關心,佢而家已經有900小時,英國本身好似要1000小時先可註冊,所以少咗一 ...

如果英國要1000小時,咁英國今年的畢業生點註冊?

我係你個女會做夠1000小時,攞埋英國註冊正返香港。

依家香港對海外畢業生註冊嚴咗好多,識人有曬學歷等合格証明,都要搞成年正攞到香港正式註冊。

作者: bp123    時間: 20-5-23 20:50

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足1000小時 的註冊申請 但沒有明確指示最少要多少時數 估計是80% 而學校亦願意為需要海外註冊 而時數不足的同學 作出特別安排。

要在香港註冊必須要擁有外國認可之物理治療師資格才可在香港申請註冊 因此必須在英國註冊後才可回港申請註冊。

小女上屆有同學回港 大概半年後便在公立醫院上班 因此估計註冊時間大概需要半年 。小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英國讀大學 然後回港工作 但是小女是在英國考GESE同ALevel的 擔心會否影響被取錄機會。

作者: Activehealth    時間: 20-5-24 13:38

bp123 發表於 20-5-23 20:50

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足 ...

That’s good, 有英國registration 將來有多個選擇。

其實沒DSE不用擔心,當年我也沒有在香港完成中五也沒有會考,因為中學已經在澳洲讀。

回香港HA 見公立醫院,初時用英文interview, 其中一條問題問我識唔識廣東話,識唔識睇同寫中文,之後用廣東話同我傾咗陣同埋叫我睇咗啲簡單中文,就即刻話OK,第二日已經出offer 話請。

但我咁啱in成咗份中環private practice,又喺澳洲公立醫院已經做咗兩三年,想試吓private practice, 所以decline 咗個offer無要。

作者: bp123    時間: 20-5-24 18:15

現在物理治療師在私人市場就業情況如何呢? 缺人嗎?
不過我想對於初出嚟做事的新人嚟講 做公立醫院比較穩妥 在吸收經驗及入息上都較為穩定, 當累積經驗後再選擇是否投入私人市場 會好些吧!

作者: Activehealth    時間: 20-5-24 18:26

bp123 發表於 20-5-24 18:15

現在物理治療師在私人市場就業情況如何呢? 缺人嗎?

如果肯做老人院及特殊教育機構還是缺人。
但私人診所生意就肯定差咗。

作者: bp123    時間: 20-5-24 22:31

我自己之前都讀過物理治療助理既短期證書課程,了解到其實做老人院同特殊教育既物理治療工作真係幾厭惡性,需要好大既耐性同體力,自問真係做不了。不過物理治療師既工作應該會好d掛。
作者: yamsui    時間: 20-5-26 10:17

現在香港很亂, 以後也難講, 有冇想過在UK找份工?
作者: bp123    時間: 20-5-26 12:56

阿女而家都有喺英國同香港搵工, 佢話邊度有offer就去邊度做,畢竟在英國讀了10年書 某程度上已適應那邊生活。
作者: Zsokol    時間: 20-5-26 15:03

bp123 發表於 20-5-26 12:56

阿女而家都有喺英國同香港搵工, 佢話邊度有offer就去邊度做,畢竟在英國讀了10年書  ...
你女兒今年畢業嗎..?
作者: bp123    時間: 20-5-26 15:42

係呀今年畢業 ,你囡囡都係喎 疫情有影響嗎?
作者: Zsokol    時間: 20-5-26 16:23

bp123 發表於 20-5-26 15:42

係呀今年畢業 ,你囡囡都係喎 疫情有影響嗎?

她已回來香港, 影響不是太大,現時都是在網上教學和討論paper,之後怎樣還是不知道.

作者: bp123    時間: 20-5-26 16:44

現在是等出成績嗎? 醫管局出左OT招聘未?
作者: Activehealth    時間: 20-5-26 17:10

bp123 發表於 20-5-24 22:31

我自己之前都讀過物理治療助理既短期證書課程,了解到其實做老人院同特殊教育既 ...

其實老人院同特殊教育未算厭惡性,我畢業後第一份工在澳洲regional 醫院on rotation, 其中一個rotation 要返精神病院,心諗好彩只係三個月。

做過精神科見過啲精彩野,其他科都唔可以話係厭惡性。

OT 相對比PT 做多好多精神科,真心唔知啲精神科OT點捱。

作者: bp123    時間: 20-5-26 21:15

阿女剛剛同我講話英國醫院offer左interview 比佢,佢話早兩日先sd cv出去,咁快有回音
作者: yamsui    時間: 20-5-26 23:07

缺人呢, 後續如何, 記得分享喲.
作者: yamsui    時間: 20-5-26 23:12

我哋都是研究咗一排OT同PT的區別,  最後選PT.
作者: Zsokol    時間: 20-5-26 23:15

bp123 發表於 20-5-26 16:44

現在是等出成績嗎? 醫管局出左OT招聘未?
其實佢宜家仲未完成晒paper, 可以話仲系上緊學,我諗要過多1-2個月先知掂.
作者: Zsokol    時間: 20-5-26 23:20

Activehealth 發表於 20-5-26 17:10
其實老人院同特殊教育未算厭惡性,我畢業後第一份工在澳洲regional 醫院on rotation, 其中一個rotation 要 ...
女兒暑假在香港時,做過精神科OT助理/義工,佢都有見過D病人都好恐怖吓.
作者: bp123    時間: 20-5-27 08:27

有消息一定同大家分享,不過我覺得成功既機會應該唔大,當攞個經驗。
作者: bp123    時間: 20-5-27 08:36

阿女係英國自取消placement 後都不用上課,只係交埋最後兩個論文就可完成學期,其實佢復活節後可以隨時返香港,不過佢話搭飛機仲危險所以唔返住交埋論文先返。
作者: bp123    時間: 20-5-27 08:49

聽過阿女講做placement試過幫個patient 執大便,我覺得都幾,但佢話做得呢行就預左喎。
作者: bristol    時間: 20-5-27 21:45

Activehealth 發表於 20-5-26 17:10
其實老人院同特殊教育未算厭惡性,我畢業後第一份工在澳洲regional 醫院on rotation, 其中一個rotation 要返精神病院,心諗好彩只係三個月。

做過精神科見過啲精彩野,其他科都唔可以話係厭惡性。

OT 相對比PT 做多好多精神科,真心唔知啲精神科OT點捱。

幾年前我話物理治療係厭惡性工作 , 我記得當時你話搵律師告我誹謗 , 而家你又唔係鬼拍後尾枕 , 承認物理治療係厭惡性的職業

作者: Activehealth    時間: 20-5-28 09:27

bristol 發表於 20-5-27 21:45
幾年前我話物理治療係厭惡性工作 , 我記得當時你話搵律師告我誹謗 , 而家你又唔係鬼拍後尾枕 , 承認物理 ...

請注意,我從來無說過物理治療是厭惡性工作。我上面貼文只是説精神病院環境,不是說物理治療工作。

作者: bp123    時間: 20-5-30 09:42

昨日阿女話 最後一份論文已交 即是整個課程 已經完結 等待7月中派發成績表 希望一切順利
作者: samuellor    時間: 20-5-30 21:47

作者: Taimum    時間: 20-6-8 10:08

我細仔今年入Physio,伛知道唔容易,不過係佢興趣!經過2年GCSE和2年ALevel,希望他努力之餘都要開心享受大學生活!
作者: BBCoffee    時間: 20-6-8 23:57

Taimum 發表於 20-6-8 10:08

我細仔今年入Physio,伛知道唔容易,不過係佢興趣!經過2年GCSE和2年ALevel,希望他努 ...

請問如果英國讀物理治療A-Level有邊一科係一定係必修的?萬分感謝

作者: bp123    時間: 20-6-9 10:45

回覆 Taimum 的帖子

既然係佢既興趣一定會事半功倍,努力加油
作者: bp123    時間: 20-6-9 11:03

回覆 BBCoffee 的帖子

小女A Level 係讀maths,phy同bio好似冇特別必修科,但係有讀bio會好啲。
作者: Taimum    時間: 20-6-10 08:55

我問左阿仔,必修Biology或PE
作者: BBCoffee    時間: 20-6-10 12:08

bp123 發表於 20-6-9 11:03

小女A Level 係讀maths,phy同bio好似冇特別必修科,但係有讀bio會好啲。 ...

Thank you

作者: BBCoffee    時間: 20-6-10 12:09

Taimum 發表於 20-6-10 08:55

我問左阿仔,必修Biology或PE

Thank you

作者: Spiderman_mama    時間: 20-6-15 18:07

講問你們的仔女在香港會找實習或義工嗎? 那裡找?謝謝(emoji)(emoji)

作者: Zsokol    時間: 20-6-16 16:10

Spiderman_mama 發表於 20-6-15 18:07
講問你們的仔女在香港會找實習或義工嗎? 那裡找?謝謝(emoji)(emoji)
上網找.
作者: bp123    時間: 20-7-4 00:04

英國既interview 衰左,雖然reject左但係佢地會比番feedback你算係當攞經驗喇。同時亦收到醫管局約interview 希望今次可以順利。

作者: yamsui    時間: 20-7-5 10:07

謝謝更新.
試下衰左没所謂啦.
祝以後的面試順順利利.

作者: bristol    時間: 20-7-6 13:56

https://hk.appledaily.com/lifestyle/20200627/XUUX3UZCWODAFLZFEUOCQRNBWI/  

英國醫療行業對人才需求非常龐大,但因醫療行業入職起薪點低,人才流失率高,所以英國政府國民保健署(National Health Service,簡稱NHS)會定期向菲律賓、印尼等海外招聘。於當地從事職業治療師工作的Ashley表示,她剛畢業時申請了五六份工作,大部份都會邀請她去面試,最終還會得到幾份取錄通知可供選擇。所以她認為,如港人有意想來英國從事醫療行業,搵工並不困難。

雖然申請並不困難,但要提交的文件和測試比較多。例如護士,第一關測試會以電腦選擇題作答,那個網上測試可於香港考核,第一關過後使可開始申請英國工作;第二關測試就是正式開始工作後三個月內的臨床測試,如果這個測試都成功,就可直接拿到英國的醫護牌照。英語能力也要提供所需考核分數,以護士為例,IELTS測試總成積要有7分,細項就要6.5分。Ashley又指要達到IELTS的分數並不困難,但真實醫院的工作環境入面要以全英語溝通,想前來工作的大家要有一定的心理準備。

醫療行業入職起薪點低,但相對還是有一定的好處,皆因所有醫護工作時數定為每星期37.5小時(醫生除外),每天7.5小時,Ashley身邊的護士朋友都會選擇3天上較長的更數(每天工作12.5小時)換取一星期可連放4天的假期。加上英國的生活水平低於香港(撇除倫敦)超市和日常用品的花費也比香港低,雖然人工對比香港低於一半,但比較下,生活還是較輕鬆

大地海外升學服務中心顧問CarmenStephy在會談中提到,近幾年比較多同學諮詢有關HealthScience(職業治療、物理治療、醫科、護士、藥劑等等)、EngineeringAccounting這幾個專業的科目。原因是大部份英國牌照獲香港某些註冊局認可,可免除不必要重新考牌的手續。

他們仍建議各位同學不必太擔心考試成績,英國有多過20間大學提供醫療專業的課程,收生門檻沒有香港高,如果真不幸達不到該校的入學要求,可以先報讀一些foundation預備課程或者以diploma方式轉去心儀醫療專科課程,大學都很支持同學循序漸進,達到該校修的學術要求。

作者: bp123    時間: 20-7-9 20:56

回覆 bristol 的帖子

謝謝分享
作者: bp123    時間: 20-7-15 16:43

#1 已更新
作者: Activehealth    時間: 20-7-15 19:53

恭喜!

樓主女兒會否在港搵工?

作者: bp123    時間: 20-7-15 22:43

會呀!申請左醫管局下個月面試。
作者: Activehealth    時間: 20-7-15 22:45

bp123 發表於 20-7-15 22:43

祝好運!

作者: bp123    時間: 20-7-16 08:33

多謝!
想請教一下,以英國註冊資格如想在澳洲工作申請澳洲註冊時須要考試嗎?

作者: Activehealth    時間: 20-7-16 09:02

bp123 發表於 20-7-16 08:33

多謝!

英國過澳洲必須考試,澳洲physio undergrad 四年制,英國大多三年,有一年分別。

首先要學歷評核,第二要考筆試,第三要考臨床試。

圖片附件: myimage.jpg (20-7-16 09:02, 416.37 KB) / 下載次數 25
/forum.php?mod=attachment&aid=MzQyNTUxfDdmMzRkNjE5fDE3MTY0Mzg5NDR8MA%3D%3D

作者: lovenature    時間: 20-7-16 09:47

bp123 發表於 20-7-15 22:43

你女兒已留英國十年,有申請入籍嗎?
作者: bp123    時間: 20-7-16 11:12

謝謝回覆睇嚟如果唔係本科畢業生 要喺澳洲工作 申請手續都比較繁複

作者: bp123    時間: 20-7-16 11:13

回覆 lovenature 的帖子

雖然係英國十年 但當中斷咗一年所以應該唔合資格
作者: lovenature    時間: 20-7-16 13:44

bp123 發表於 20-7-16 11:13

雖然係英國十年 但當中斷咗一年所以應該唔合資格
是否冇英籍難揾d?我仲以為英國缺人會易搵工d
作者: bp123    時間: 20-7-16 15:40

英國係缺人 我個女間大學PT就業率係100%, 如果冇英籍要面對嘅問題就係醫院要幫你 搞working Visa, 我女話如果返香港搵工未如理想 英國bno計劃出台 會考慮返英國工作。
作者: GL27    時間: 20-7-16 21:09

我的女兒考了上KEELE 的 PT, 雖然已拿到無條件OFFER, 但是學校仍未有進一步消息, 我只係知道佢地9/23開學, 我怕搞得太忟水, 到時訂機票, 搞其他野就好踢腳, 今年真係特殊的年, 疫情影響下搞到好多野都唔就手
作者: yamsui    時間: 20-7-17 09:18

回覆 GL27 的帖子

我囡都是訂了9月23日的機票返校開學.
作者: soon    時間: 20-7-17 22:17

bp123 發表於 20-5-23 20:50

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足 ...

請教一下,大家英國畢業,醫院揀人,係會優先請考過DSE 的人嗎?

作者: Activehealth    時間: 20-7-17 22:44

soon 發表於 20-7-17 22:17
請教一下,大家英國畢業,醫院揀人,係會優先請考過DSE 的人嗎?

你指香港醫管局?

點解先請考過DSE的人?

作者: soon    時間: 20-7-17 22:59

//小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英國讀大學 然後回港工作 但是小女是在英國考GESE同ALevel的 擔心會否影響被取錄機會。//

唔好意思,我只係見佢擔心阿女英國是讀書,會影響取錄機會,所以唔明

作者: soon    時間: 20-7-17 23:01

Activehealth 發表於 20-7-17 22:44
你指香港醫管局?

點解先請考過DSE的人?

如果poly 同英國UEA , 我想請教,是否一定會選poly?

作者: Activehealth    時間: 20-7-17 23:24

soon 發表於 20-7-17 23:01
如果poly 同英國UEA , 我想請教,是否一定會選poly?

一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check.

英國三年制UEA 去澳洲要學歷認證,考完筆試再考臨床試。

UEA physio 咁新無乜track record, 讀完番嚟都難搵senior 師兄姐照,Poly 畢業師兄姐就一定大把。

作者: Activehealth    時間: 20-7-17 23:28

soon 發表於 20-7-17 22:59
//小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英 ...

無關係,中文只係要fluent Cantonese, 除非你個女唔識講廣東話,咁就無得好講。

作者: soon    時間: 20-7-17 23:47

Activehealth 發表於 20-7-17 23:24
一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check ...

謝謝意見

作者: soon    時間: 20-7-17 23:50

Activehealth 發表於 20-7-17 23:24
一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check ...

我考慮既係香港讀書環境同氣氛會影響到學習,所以想去英國

作者: Activehealth    時間: 20-7-17 23:59

soon 發表於 20-7-17 23:50
我考慮既係香港讀書環境同氣氛會影響到學習,所以想去英國

咁英國新冠肺炎爆成咁,啲人又唔帶口罩,佢人生路不熟一個人去到你又唔驚?

作者: bp123    時間: 20-7-18 00:53

回覆 soon 的帖子

其實沒有實質證據顯示考過dse醫管局取錄的機會較高 只是剛巧 我女 大學 的師兄姐們 在醫管局工作的 都有在香港 考過dsc 所以才有這樣的想法。 我個人認為 每個地方 為了保障自己本地畢業生 都會首先考慮自己地方 的學歷。 這絕對是個人意見並沒有證據支持的。
作者: bp123    時間: 20-7-18 01:05

我女在英國搵到個agent公司 專門幫本地嘅物理治療師在 澳洲 註冊同代搵 working holiday 工作 佢話澳洲註冊有兩種 可以是文件方式或是考試方式。如要以文件方式申請最好是差不多畢業或剛畢業的學生因為 申請時需要學校提供大量文件 剛畢業的學生比較容易與學校聯繫及文件會比較齊全 不過阿女仍在了解中。

作者: Activehealth    時間: 20-7-18 07:27

bp123 發表於 20-7-18 00:53
回覆 soon 的帖子

其實沒有實質證據顯示考過dse醫管局取錄的機會較高 只是剛巧 我女 大學 的師兄姐們 在醫 ...

咁果啲在香港土生土長,但讀國際學校考IB/GCE AL ;或讀本地中學無考DSE但讀foundation 入果啲又唔係香港人?

如果講保障本地畢業生,咁除咗香港Poly畢業,其他全部海外畢業physio都會係次選,唔理有無DSE。

老實講,如果俾我請new grad physio, 反而睇成績是否一take 過畢業。果啲要補考/repeat重讀/留班肯定會打折扣,唔理乜嘢原因或最後攞first hon/second hon。

因為如果唔係一take 過,係咪first hon/second hon 已經無乜意思。正如考車牌,如果唔係一take 過,要考幾次正考到,最後就算幾高分亦唔代表學車學得幾好一樣。

除非佢已有經驗工作咗一段時間,又有further qualifications 如postgrad dip 或相關masters degree 等。咁就會著重睇佢相關工作經驗同further qualifications 成績等,而唔太執著undergrad 成績。

以上亦是本人在外國及本地多次見工,及跟其他行家交流的經驗之談,信不信由你。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5