教育王國

標題: 請賜教:HY VS Maryknoll convent [打印本頁]

作者: crystalmum923    時間: 19-3-25 10:33     標題: 請賜教:HY VS Maryknoll convent

作者: crystalmum923    時間: 19-3-25 10:42

作者: Yanamami    時間: 19-3-25 10:53

楼主,你要俾多d个女个人資料同你点解鈡意呢两间学校,人地先可以俾意见你。

如果唔係,爬下旧文-样:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3603475&highlight=MCs

作者: crystalmum923    時間: 19-3-25 11:02

作者: B.BB    時間: 19-3-25 11:08

先要左 HY offer,去埋 MCS second in 睇下係唔係機會大,如覺機會大,你又夠大膽,立即返去 HY 抽飛
作者: Yanamami    時間: 19-3-25 11:14

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

“較好”指边方面呢?DSE成績?学校生活?老師同学?升学及就業支援?Assume你不計較学費、上学路程、校服……(因為你無提)不过想知你点解揀呢两间中学而唔係其他呢?我建議你入左上边條link参考左先~
作者: ABC-DAD    時間: 19-3-25 11:55

註冊左,面埋試先去諗下一步。

面左試,相互有個印象,會方便後續嘅事宜。
作者: ABC-DAD    時間: 19-3-25 12:00

好多時,讀書成績比較特出,去到一個體藝氣氛濃厚嘅學習環境,略為落後嘅領域會得到相對發展,未必係成為體藝嘅尖子,不過身心發展會有更好嘅平衡。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 12:29

ABC-DAD 發表於 19-3-25 12:00
好多時,讀書成績比較特出,去到一個體藝氣氛濃厚嘅學習環境,略為落後嘅領域會得到相對發展,未必係成為體 ...

本身不是運動尖子,可能MCS更易找到體藝方面的發展。。。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 12:30

ABC-DAD 發表於 19-3-25 12:00
好多時,讀書成績比較特出,去到一個體藝氣氛濃厚嘅學習環境,略為落後嘅領域會得到相對發展,未必係成為體 ...

同意觀點。。。

讀書以外還有很多方面,值得去兼顧。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 12:43

crystalmum923 發表於 19-3-25 10:42
Sorry 更正一下,

協恩中學 和Maryknoll Convent 點揀好呀?

上年一樣二間諗,其中一個考慮因素如下:

HYS:
Phy今年讀緊中四收36,去年中四收26

Chem.Bio 各二班72人

M1、M2分別一班各36個

Econ:72

Econ,Phy以級排名,再加上英文,數學成績計算選

MCS:
Chem :30x3=90
Bio :26x3=78
Phy :2?x2=4x-50
M1/2:各1班30

作者: b3410    時間: 19-3-25 12:53

sukitelfold 發表於 19-3-25 12:43
HYS physics開的少,是因為少人報?還是因為成績唔夠唔俾讀?
作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 13:17

crystalmum923 發表於 19-3-25 10:33
請教一下大家:

HY  VS Maryknoll convent

不少同學仔現就讀HYS,二間同學大家也會⋯以學校為榮、返學好開心、大家也是忙忙碌碌。

所以可以用以下細微處考慮:

1)交學費:免費(收$3xx/每月堂費)

2)校服:個人覺得MCS校服靚D,但運動外套HYS型好多好多

3)校舍:MCS靚D

4)交通:自己比

5)DSE成績:表面睇⋯MCS好些少(4年平均)

6)體、音、藝術:HYS超哂班

7)舊生支援:MCS看似充足D及活躍些

8)師生比:HYS多近20個老師

9)其他學校資源:大家差不多

10)大衆知名度(非指EK):MCS多人識D

11)功課量:HYS多過MCS

Ps.其實個人好怕回這些帖,以我認知憑良心講,因為今年MCS有2nd in的新安排,回饋EK,所以才講多些,不要打頭

作者: vestzs    時間: 19-3-25 13:22

回覆 sukitelfold 的帖子

唔該曬

作者: Manwingtak    時間: 19-3-25 13:26

From MCS website:

作者: bigfire308    時間: 19-3-25 13:27

回覆 sukitelfold 的帖子

不要打面

還有李嘉欣

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 13:30

Manwingtak 發表於 19-3-25 13:26
From MCS website:

O....sorry,多謝補充,phy 資料有誤,改返

作者: hkpapa852    時間: 19-3-25 13:32

sukitelfold 發表於 19-3-25 13:30
O....sorry,多謝補充,phy 資料有誤,改返
大家都係Chem Bio兩科和入醫科相關科目收生多D

目標好明確吓喎!

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 13:40

b3410 發表於 19-3-25 12:53
HYS physics開的少,是因為少人報?還是因為成績唔夠唔俾讀?

唔知,可能要HYS的前輩才答到。

作者: dorahin    時間: 19-3-25 16:11

sukitelfold 發表於 19-3-25 13:17
不少同學仔現就讀HYS,二間同學大家也會⋯以學校為榮、返學好開心、大家也是忙忙碌碌。

所以可以用以下細 ...

請問一下,HYS上年的DSE好似已追過MCS ,有錯請更正。過多幾年就會洗晒牌,全部學生都係自己揀,到時DSE嘅成績,會否跟上一層樓呢?

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 16:40

dorahin 發表於 19-3-25 16:11
請問一下,HYS上年的DSE好似已追過MCS ,有錯請更正。過多幾年就會洗晒牌,全部學生都係自己揀,到時DSE嘅 ...

未來嘅嘢答你唔到,二間公布方式又不同,更答你唔到是否追上!

如果要強比,應該蘋果比蘋果,將GHS:HYS,二間似D,可比性也大D!

純計DSE成績,又不覺得HYS教學效益高過GHS喎,但HYS又熱過GHS

作者: sukitelfold    時間: 19-3-25 16:48

請問一下,HYS上年的DSE好似已追過MCS ,有錯請更正。過多幾年就會洗晒牌,全部學生都係自己揀,到時DSE嘅 ...

個人覺得要倚賴收生制度來提升成績,是一個好失敗的事。。。

教·好學生、教好·學生,標點符號欠少少位,但意義大不同,要犧牲小學部的姊妹情誼及歸屬感,令整體成績提升少少%,失大於得,當權者的目光短淺,可悲!!!!!!!

作者: dorahin    時間: 19-3-25 18:19

sukitelfold 發表於 19-3-25 16:48

教·好學生、教好·學生,標點符號欠少少位 ...

係!其實佢哋自己親生女,有一部份冇得直接上去,好慘!讀小學嘅梗係想讀埋佢中學啦!

作者: elbar    時間: 19-3-25 19:13

crystalmum923 發表於 19-3-25 11:02
明白,多謝提醒!

剛收到HYS 給了offer, 仍唸緊是否去註冊,因為maryknoll convent sec 剛巧有2nd in

如到7月升中放榜時都較心儀 Maryknoll 就去叩門。

作者: YolandaTam    時間: 19-3-25 20:02

sukitelfold 發表於 19-3-25 12:43

2019/20 F4
chem: chem,math,eng weighting, 去年70 places
econ: econ,math,eng weighting, math 計多啲, 去年 3 組 105 places
bio: 去年 3 組 90 places
chem 必須同 bio 或 phy 一齊讀, phy 亦要綁 chem, 不可單獨修
今年F3, 好多人 phy 成績不理想,即使讀理科都係修 chem bio

作者: ok3    時間: 19-3-26 13:15

sukitelfold 發表於 19-3-25 16:40
未來嘅嘢答你唔到,二間公布方式又不同,更答你唔到是否追上!

如果要強比,應該蘋果比蘋果,將GHS:HYS ...
我覺得多少同地理位置有關. 如果兩間成績差不多嘅學校都有offer, 緊係揀間交通方便架啦!

作者: wendypolam    時間: 19-3-26 13:45

明白,多謝提醒!

請問HY 是什麼時候見的?

作者: peggy    時間: 19-3-26 14:12

b3410 發表於 19-3-25 12:53
修phy 一定要修埋chem。而且要maths、phy、chem三科成績好先俾讀

作者: YolandaTam    時間: 19-3-26 14:51

peggy 發表於 19-3-26 14:12
修phy 一定要修埋chem。而且要maths、phy、chem三科成績好先俾讀

小女有好幾位 fd,本來諗住高中同小女一齊修 phy chem 並肩作戰,互相扶持。點知嗰幾位 好大機會因 chem 不達標 (名次80+),修 phy 止步,要重新部署。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 16:25

YolandaTam 發表於 19-3-26 14:51
小女有好幾位 fd,本來諗住高中同小女一齊修 phy chem 並肩作戰,互相扶持。點知嗰幾位 好大機 ...

所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡的科目,協恩叻囡何其多,要突圍考前列,談何容易,到時候便後悔莫及!

但好少人在升中時,考慮這選科安排作選校因素。

作者: YolandaTam    時間: 19-3-26 16:36

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:25
所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡 ...

同意你哋啲叻囡外闖。
其實除咗小朋友成績,校方將資源放喺邊方面都影響選科彈性。正所謂針無兩頭利,HYS運動咁強,其他有啲方面係要妥協嘅。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 16:38

YolandaTam 發表於 19-3-26 16:36
同意你哋啲叻囡外闖。
其實除咗小朋友成績,校方將資源放喺邊方面都影響選科彈性。正所謂針無 ...

不要見怪⋯⋯陰謀論,我覺得學校是想砌好整體DSE盤數!!!

作者: YolandaTam    時間: 19-3-26 16:43

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:38
不要見怪⋯⋯陰謀論,我覺得學校是想砌好整體DSE盤數!!!
...

唔係陰謀囉我覺得,做到咁出面......係陽謀

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 16:46

YolandaTam 發表於 19-3-26 16:43
唔係陰謀囉我覺得,做到咁出面......係陽謀

你咁大膽出太陽論,我都話曲線下!

作者: naicha    時間: 19-3-26 16:55

其實去到呢D位兩間成績差不多,係咪反而應該睇吓阿女性格,或者你想佢得到咩發展?
以我自己職場上見過的印象(唔代表全部, 合作過幾個,請又請過幾個咁)
HY的女仔偏向tough同獨立, MCS的比較lady同英文強

作者: YolandaTam    時間: 19-3-26 17:01

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:46
你咁大膽出太陽論,我都話曲線下!

作者: little_yolky    時間: 19-3-26 17:05

我反而覺得, 出年開始如果真係可以實行自行先放榜, 一批叻女會唔take直G去返傳統名津, MCS呢D傳統學校反而有利喎。過去只因為直G先放榜既優勢, 至令一批叻女俾勁直G收咗, 唔想搏至唔考津校而已。
作者: mcl203    時間: 19-3-26 17:21

little_yolky 發表於 19-3-26 17:05
我反而覺得, 出年開始如果真係可以實行自行先放榜, 一批叻女會唔take直G去返傳統名津, MCS呢D傳統學校反而 ...

咁直資仲有D優勢既,富有經驗谷成績嘛~~~

作者: Yanamami    時間: 19-3-26 17:26

sukitelfold 發表於 19-3-26 16:25
所以我上年便是這個考慮,今天不知明天事,如果選科彈性不足,或因為有限的學位令競爭大了,入不到讀喜歡 ...
因為除非有高中家長報料,校方係網頁又唔講既話,升中家長想考慮都無法。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 17:32

Yanamami 發表於 19-3-26 17:26
因為除非有高中家長報料,校方係網頁又唔講既話,升中家長想考慮都無法。 ...

也多咗人問,隔離SPCS 個帖,也有人問!

作者: Yanamami    時間: 19-3-26 17:40

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:32
也多咗人問,隔離SPCS 個帖,也有人問!

近年多左人講先多人注意到,否則靠升中简介会同学校網站係無乜可能瞭解到~即正式資訊好有限。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 17:41

Yanamami 發表於 19-3-26 17:40
近年多左人講先多人注意到,否則靠升中简介会同学校網站係無乜可能瞭解到~即正式資訊好有限。 ...

同意呀!

作者: ilmsc    時間: 19-3-26 17:48

little_yolky 發表於 19-3-26 17:05
我反而覺得, 出年開始如果真係可以實行自行先放榜, 一批叻女會唔take直G去返傳統名津, MCS呢D傳統學校反而 ...

直資可能下年度會將收生時間推前,早過自行放榜,其實和現在的情況可能差不多。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 17:51

ilmsc 發表於 19-3-26 17:48
直資可能下年度會將收生時間推前,早過自行放榜,其實和現在的情況可能差不多。
...

咁樣冇意思喎,可以做抽飛這個動作嘛。

因為直資冇權唔吡人抽飛。

作者: ilmsc    時間: 19-3-26 17:53

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:51

咁樣冇意思喎,可以做抽飛這個動作嘛。

但收左一樣要寫放棄紙,只不過早點寫,自行學校就收唔到該些同學。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 17:54

ilmsc 發表於 19-3-26 17:53
但收左一樣要寫放棄紙,只不過早點寫,自行學校就收唔到該些同學。

填咗投抗信,一樣可以抽飛,冇關係。

作者: ilmsc    時間: 19-3-26 18:01

sukitelfold 發表於 19-3-26 17:54
填咗投抗信,一樣可以抽飛,冇關係。

其實我是不太明白下年做法。

今年是當直資收左,報上教育局,教育局就會將這些有直資學位的同學,抽出自行條隊。

若下年度的改動,3月公佈自行結果,但容許直資早交名單給教育局,即教育局同樣把這些有直資位的同學抽出自行。

若這樣做,跟現況一樣,只不過是提早進行。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 18:03

ilmsc 發表於 19-3-26 18:01

其實我是不太明白下年做法。

若下年度的改動,3月公佈自行結果,但容許直資早交名單給教育局,即教育局同樣把這些有直資位的同學抽出自行。

~~~~~~~~~~~~~~~

如果咁做,教育局改容許官津校,提前公布自行結果做乜?

作者: ilmsc    時間: 19-3-26 18:07

sukitelfold 發表於 19-3-26 18:03
若下年度的改動,3月公佈自行結果,但容許直資早交名單給教育局,即教育局同樣把這些有直資位的同學抽出自 ...

幫助派位階段部署,及讓一些同學提早知道自己的出路。

但我都是估下。

作者: dorahin    時間: 19-3-26 18:07

naicha 發表於 19-3-26 16:55
其實去到呢D位兩間成績差不多,係咪反而應該睇吓阿女性格,或者你想佢得到咩發展?
以我自己職場上見過的印 ...

我都覺得HYS係比較strong、獨立和全面;而MC S比較斯文、淑女、大家閨秀,英文強。是但入一間,都應該偷笑。

作者: smsiu    時間: 19-3-26 19:06     標題: 回覆樓主

各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校. 例如HYS S.1-S.2 上學期要指定參加一項體育興趣班(非運動校隊)開學初S.1又要花時間練水陸cheering, 籌備Fun Fair. 假若唔喜歡運動或投入唔到,都會覺得幾辛苦,投入到的話,又覺得好好玩。叧外是否相信欣賞辦學團體,基督教的全人教育信念,除了成績以外,透過運動及不同體藝文化活動,訓練學生的團體精神、領導才能, 建立目標及夢想等.....畢業的師姐週不時回校或去支持師妹比賽等. (原來樂小姐都係舊生)還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋等。資源其實都頗豐富.

作者: sukitelfold    時間: 19-3-26 23:17

smsiu 發表於 19-3-26 19:06
各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校.  ...

還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋

~~~~~~~~~~~
但中、小學二位龍頭舊生不似回饋,似討債

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 07:53

sukitelfold 發表於 19-3-26 23:17

還有數位老師都是由小學讀到畢業,再返母校回饋
(我睇左㗎)呻完-大段删鬼哂~
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:11

ilmsc 發表於 19-3-26 17:48
...
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可以有較公平既收生條件。不過, 你抽飛, 又有人補上, 其實對直G最終收生人數我覺得影響唔大, 只係尖子就有多個選擇機會, 究竟讀官津定直G, 畢竟, 如果QC/QE/BPS/MCS/st. Mary/LSC.......等等收咗, 有部份同學仔真係會考慮讀津校, 甚至B1尾B2頭既邊緣人, 如果理想官津收咗, 都會free返個直G位出嚟, 俾更需要既人士。
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:12

mcl203 發表於 19-3-26 17:21

咁直資仲有D優勢既,富有經驗谷成績嘛~~~
其實直G個課程有佢一定既優勢, 只係佢依家同時有課程同收生時間既優勢。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 08:18

Yanamami 發表於 19-3-27 07:53
(我睇左㗎)呻完-大段删鬼哂~

費時引起不必要的爭論嘛。。。

又不想離題,呻只是不值二個龍頭雙打扯貓尾。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 08:26

little_yolky 發表於 19-3-27 08:11
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可 ...

同意,也不見得會有改變「4月尾交直資取錄名單」上教育局日期的機會

作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:31

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:26
同意,也不見得會有改變「4月尾交直資取錄名單」上教育局日期的機會
最緊要教育局配合, 唔好神咁早就收佢哋個名單。不過, 部份直G會睇教育局次第, 次第3月初至出, 所以直G都好難太早出offer。唔睇次第既先可以早出。不過, 可能抽飛時刁難下你囉。
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 08:34

little_yolky 發表於 19-3-27 08:11
佢推前收生時及放榜時間無問題, 只要抽飛時間仍然係4月就得。教育局原意亦是希望直G無一面倒優勢, 官津亦可 ...

尖子揀番龙头津中……少左人離場,即-般band1生(尤其唔太强小学)咪大受影响……未必有so.依然係有人歡笑有人愁。
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:38

Yanamami 發表於 19-3-27 08:34
尖子揀番龙头津中……少左人離場,即-般band1生(尤其唔太强小学)咪大受影响……未必有so.依然係有人歡笑 ...
唔會少咗既, 尖子揀返龍津, 直G都要响waiting list補上, 走既人一樣係咁多。不過, 反而係因為只公布正取生, 部份尖子直係好搏, 如果兩個自行都唔係正選生, 可能會心驚入直G, 但佢哋可能只係正取唔入, 後補入到的。不過anyway, 一定係有人歡笑有人愁, 但愁既人一定比現在少就是了。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 08:39

little_yolky 發表於 19-3-27 08:31
最緊要教育局配合, 唔好神咁早就收佢哋個名單。不過, 部份直G會睇教育局次第, 次第3月初至出, 所以直G都好 ...

HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12年免費教育的權利。

作者: ilmsc    時間: 19-3-27 08:41

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:26

你應該正確,是我估錯了,指細再看3月的文章都話只改公佈日期。

作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:41

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:39
HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12 ...
有邊間刁難既請JM上嚟唱衰佢, 等人出年唔報佢。
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 08:45

little_yolky 發表於 19-3-27 08:38
唔會少咗既, 尖子揀返龍津, 直G都要响waiting list補上, 走既人一樣係咁多。不過, 反而係因為只公布正取生, ...
我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会自行入到,因為尖子唔離場,佢地入哂先輪到你女,whereas而家佢地去左直资,你女机会就大好多。
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 08:46

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:39
HK爸爸也提過刁難如簽法律文件生死約等,但怎樣刁難也好,我總不信直資校有能力挑戰官員及挑戰港人接受12 ...
点生死約法?
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:46

Yanamami 發表於 19-3-27 08:45
我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会 ...
依家都未必有機會入到...........
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 08:49

Yanamami 發表於 19-3-27 08:46
点生死約法?
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實際上, 就算租樓買樓, 簽咗反口最多撻訂, 你最多收我一年學費做訂金。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 08:52

我係想講尖子入番龙头津中,一批原本有机可以入到既普通band1生而家机会少左~Say for你大女,就未必有机会 ...

同意,有人歡喜有人愁,但問題是直資多年在課程彈性➕全權收生及時間優先的壟斷形勢之下,只是回歸收生時間大家起跑線一樣公平競爭形勢,也公道。

其實將過去十幾年的畸形現象,正常返少少。

作者: bettyay    時間: 19-3-27 08:53

我都係想到這個問題,即只會是尖子/成績好的一批最著數
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 08:56

little_yolky 發表於 19-3-27 08:49
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實 ...

咁要睇下有冇直資咁唔要面,同家長上法院各自表述,等法庭判個案例。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 09:00

bettyay 發表於 19-3-27 08:53
我都係想到這個問題,即只會是尖子/成績好的一批最著數

基本不止尖子受益可選一缐官津,此消彼長之下,同時二線尖子也可去返直資選擇一缐直G。

作者: Mustrek    時間: 19-3-27 09:03

認同你看法, 不過中一學位和考生數目是不變數, 所以普通band1生少咗機會入龍頭津中, 相對又多咗機會入龍頭直中, 最大應響一定會是一批不想交學費的普通band1生!(其實, band2生也同樣情況 ! )
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 09:05

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:00
基本不止尖子受益可選一缐官津,此消彼長之下,同時二線尖子也可去返直資選擇一缐直G。
...

舉個例子⋯⋯DG、spcc收開某某小學級一、二、三,當級一、二、三去官津,他們最終去神津,咁DG、spcc也要搵人讀,這時候一缐小學級456及二缐校級一、二、三便是機會。

作者: bettyay    時間: 19-3-27 09:05

...
所以都係以成績好的先後序而有選擇
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 09:07

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:56
咁要睇下有冇直資咁唔要面,同家長上法院各自表述,等法庭判個案例。
我深信唔會有咁唔要面既直G, 最多係校務處D姐姐仔俾面色你睇而已。反正佢哋生源一定充足, 無需要搞臭自己個名。其實唔駛上法院, 上蘋果就夠了。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 09:12

Mustrek 發表於 19-3-27 09:03
認同你看法, 不過中一學位和考生數目是不變數, 所以普通band1生少咗機會入龍頭津中, 相對又多咗機會入龍頭 ...

有危必有機,最近多事幫一位朋友計數GHS的學費補助,家庭收入50萬/1年,租樓住,一家四口➕二個父母退休,可以坐低75%減免望全費減免。。。

基本上⋯⋯好多人特別冇乜泡Ek的基層家長,這方面的減免不太認識,需要小學宣傳多些。

作者: b3410    時間: 19-3-27 09:14

sukitelfold 發表於 19-3-27 08:52
同意,有人歡喜有人愁,但問題是直資多年在課程彈性➕全權收生及時間優先的壟斷形勢之下,只是回歸收生時 ...
對,一定有人歡樂有人愁。不過無論如何,公平咗。雖然成績好,或者家裏有錢可以負擔到直資學費,呢兩樣點都係有著數。兩樣具備,可以任我行,具備一樣,都多了選擇。

作者: Mustrek    時間: 19-3-27 09:34

sukitelfold 發表於 19-3-27 09:12
有危必有機,最近多事幫一位朋友計數GHS的學費補助,家庭收入50萬/1年,租樓住,一家四口➕二個父母退休, ...
明白間間直資都有學費補助,不過唔係人人接受被資產照肺!廣東有話:零被人知,莫被人見!
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 09:56

Mustrek 發表於 19-3-27 09:34
明白間間直資都有學費補助,不過唔係人人接受被資產照肺!廣東有話:零被人知,莫被人見! ...

明白⋯⋯但書簿津貼每年都有近21萬個學童申請,但申請直資助學金,可能比書簿津貼更保密,有時候申請咗連子女也不知。

作者: TwinWong    時間: 19-3-27 10:07

明白,多謝提醒!

我囡同學TOP 1& 2,
最後放棄HYS, GH , 去SPCC & 照駁到入ST MARY (因為IN 完, 好肯定自己得)
兩個只得成績, 樂器/鋼琴雖然8級(唔係演奏級同海外獎等於無用)

作者: TwinWong    時間: 19-3-27 10:15

YolandaTam 發表於 19-3-25 20:02
2019/20 F4
chem: chem,math,eng weighting, 去年70 places
econ: econ,math,eng weighting, math 計多啲, ...
PHY DROP 的人最多, 尢其係女仔

作者: YolandaTam    時間: 19-3-27 10:42

TwinWong 發表於 19-3-27 10:15
PHY DROP 的人最多, 尢其係女仔

係呀,好多人驚呢科。所以喺 F3 出卷深啲都好㗎,等同學諗清楚,有心有力先好去讀呀!

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 10:47

little_yolky 發表於 19-3-27 08:49
因為份undertaking係法律文件, 表明家長同意接受直資學額並放棄官津, 道理上, 學校係可以唔俾你抽飛。但實 ...
而家d人直資abcd轉来轉去都係禁抽飛啦,簽左唔可以玩津校啫,無話唔可以抽飛㗎~
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 10:49

...

禁又难d啩……龙头直資直唔会退而求其次,唔係做直資為乜喎。
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 10:53

Yanamami 發表於 19-3-27 10:49
禁又难d啩……龙头直資直唔会退而求其次,唔係做直資為乜喎。

我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waiting list入面D人都好猛既。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 10:56

little_yolky 發表於 19-3-27 10:53
我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waitin ...

正解!

畢竟四直女校,來來去去那班人。。。

作者: Png    時間: 19-3-27 10:56

smsiu 發表於 19-3-26 19:06
各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校.  ...

好同意你講法, 如果同學投入到協恩的教育方法和認同佢既理念, 你會覺得好好玩, 也有無數exposure機會, 有D更一生受用, 反之,你會覺得返學好忙, 好辛苦, (例如S1 一開學就唔係讀書, 係要玩cheering, 由學姐主導訓練學妹, 又要作口號, 做制服, 做動作, 日日練嗌到力竭聲沙, 仲要參加兩次校內比賽, 贏左冇實際榮耀, 輸左通常會大哭一場! 家長會唔會心痛?覺得好無聊先?!) 咁就唔好揀佢喇 !

其實兩間學校係好唔同style, 亦好易揀 ! MCS更加唔使交學費, 好抵讀, 揀協恩係一定要認同佢理念先得.

建議家長自己做多D 功課, 親身了解下兩間學校的分別, 唔好只睇DSE成績 (其實兩間數據差不多)

作者: Mustrek    時間: 19-3-27 11:15

little_yolky 發表於 19-3-27 10:53
我諗, 佢係講唔係最叻既尖子, 唔係B2生, 如果走咗人, 直G一定要補人數, 一個人頭一份資助呀。況且, waitin ...

waiting list不等於差過正選,從來都是時勢造英雄
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 12:29

Mustrek 發表於 19-3-27 11:15
係, 其實一般學校頭5實力只係叮噹馬頭, 分別只係運氣。
作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 12:32

Mustrek 發表於 19-3-27 11:15

絕對同意!!!

特別是走馬看花式的面試!!!

作者: Png    時間: 19-3-27 12:51

還有, 建議家長先註冊HY, 也一定要去second in MCS, 可以藉此更了解多些間學校, 佢收左囡囡又中意便去HY抽飛
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 13:53

此言差矣~SPCS唔多call waiting, 走左收唔足就算,中途各直資有唔少学生出国,亦唔见嗱嗱林收番d学生填窿窿,真係禁發錢寒就唔会见到呢个现象。
作者: little_yolky    時間: 19-3-27 14:02

Yanamami 發表於 19-3-27 13:53
此言差矣~SPCS唔多call waiting, 走左收唔足就算,中途各直資有唔少学生出国,亦唔见嗱嗱林收番d学生填窿窿 ...
因為依家佢哋仲有優勢, 走得少丫嘛。而且都唔可以話人發錢寒既, 始終一個學生一份津貼+一份學費, 教學都要有充足資源既, 係咪? 呢D我就好包容。如果唔call waiting, 不如唔好出waiting, 直接出reject好過啦。

老實講, 我哋學校今年DG一個offer, 一個waiting, 我覺得就算收咗waiting果個都唔會差好遠。

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 14:14

little_yolky 發表於 19-3-27 14:02
因為依家佢哋仲有優勢, 走得少丫嘛。而且都唔可以話人發錢寒既, 始終一個學生一份津貼+一份學費, 教學都要 ...
係呀~隔離帖話SPCS係無waiting. 收就收,唔收就完~
作者: Bluegene    時間: 19-3-27 14:16

YolandaTam 發表於 19-3-27 10:42
係呀,好多人驚呢科。所以喺 F3 出卷深啲都好㗎,等同學諗清楚,有心有力先好去讀呀!
...

我記得老師話好多勉強入的,以為入到會掂,其實唔係,之後都係 drop。你當物理係較深數學應用科,所以唔識解決問題或唔識計數都唔係好啱讀。

作者: hopelo    時間: 19-3-27 14:39

香港故事-數字人生:第六集 : 5星星的起跑線
https://youtu.be/NDzZYBa-dj8
兩個HYS 師姐分享

作者: smsiu    時間: 19-3-27 16:16

hopelo 發表於 19-3-27 14:39
香港故事-數字人生:第六集 : 5星星的起跑線
https://youtu.be/NDzZYBa-dj8
兩個HYS 師姐分享

優秀尖子都需要各方配合,學生本質,家庭支持,學校,天時地利,缺一不可. 上一屆有位畢業生獲得政府100萬獎學金去Oxford 讀 Linguistic, 難關重重,不斷接受挑戰,才能完成目標.

作者: sukitelfold    時間: 19-3-27 16:55

smsiu 發表於 19-3-27 16:16
優秀尖子都需要各方配合,學生本質,家庭支持,學校,天時地利,缺一不可. 上一屆有位畢業生獲得政府100萬 ...

多謝分享!

這分享突然想返協恩妹妹在D1比賽場上的⋯⋯「鬥心」!

過程的學習及參與可能重要過結果。。。

作者: smsiu    時間: 19-3-27 17:22

sukitelfold 發表於 19-3-27 16:55
多謝分享!

這分享突然想返協恩妹妹在D1比賽場上的⋯⋯「鬥心」!

Agree

作者: koala_emily    時間: 19-3-27 17:31

sukitelfold 發表於 19-3-25 16:48

教·好學生、教好·學生,標點符號欠少少位 ...

totally agreed     

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5