教育王國

標題: 英華女校重返半山 自行收生逾900申請 近20年新高 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 19-3-26 08:56     標題: 英華女校重返半山 自行收生逾900申請 近20年新高

英華女學校重建遷校時保留了60多套至少50年歷史的木製桌椅(圖),校友協助翻新後,桌椅重現新校舍兩間中六級課室。圖為兩名應屆文憑試考生昨回校備試。

英華女學校校長關翰章(圖)介紹新校舍時表示,校園設計採用大量弧線,突顯女性特色,教學樓頂部近似橢圓形的設計,寓意教育學生有全面發展。

【明報專訊】逾百年歷史的英華女學校6年多前因校舍重建,由中西區羅便臣道遷至深水埗區,工程近日竣工,新校舍總面積增逾1倍,學生上周已到校舍幫忙打掃,並於昨日起正式遷回中西區上課。隨新校舍啟用,下學年入學學生將是首批使用新校舍的新生,該校在2019/20學年自行分配學位階段收到900多份申請表,為近20年以來新高,料約18個人爭一學位。

英華女學校重建時,除羅便臣道原來校址,教育局亦將鄰近的卑利士道那打素醫院護士宿舍舊址一併撥入重建用地,前者重建後包括一個可容納1200人的大禮堂,同時保留逾90年歷史的幼稚園舊址作校史館;後者則包括一個設200人觀眾席的劇院,作演講和辯論等用途,整體校舍總面積由4000多平方米增至9000多平方米。

新校舍強調空間感,校長關翰章解釋,設計有助推動學生身心靈健康,「如果學生能夠有大些地方,其實都幫到她們心靈變得廣闊,有什麼問題,抬頭望天,或黃昏時望外面環境,其實都會健康些」,亦期望能擴闊學生胸襟和國際視野。

回顧該校遷至深水埗區首年,自行分配學位階段申請者數目經歷輕微下降,其後按年回升至800多人,關翰章說,下學年自行分配學位階段有51個學額,最終收到900多份申請,雖認為增長不是百分百與新校舍啟用有關,但認同有一定程度正面影響。

續讓學生訪深水埗露宿者

該校早年亦讓學生走入深水埗區,探訪露宿者和長者,關翰章說,將繼續與友校英華書院合作,讓學生在深水埗區了解露宿者生活,同時安排學生在西環等地區探望老人院等,「真正的教育不是要訓練考試機器,要訓練學生能尊重和接納其他人和文化」。

新校舍聳立於半山,面向維港,關翰章說,學生上周參觀時也表現得非常興奮,校方早前亦安排學生幫忙抹窗和清潔桌椅,讓學生明白「不是別人付出你去享受,(學生)也要做一些事」,亦教育她們愛惜校園設施。去年關接受本報訪問時表示,整個重建計劃期望籌募兩億元,關昨表示現籌得約1.3億元,故暫未開展興建游泳池和室內運動場的工程。

作者: b3410    時間: 19-3-26 09:12

好吸引!
作者: seavl    時間: 19-3-26 09:15

elbar 發表於 19-3-26 08:56
英華女學校重建遷校時保留了60多套至少50年歷史的木製桌椅(圖),校友協助翻新後,桌椅重現新校舍兩間中 ...

我早兩星期行過,重裝修緊

圖片附件: myimage.jpg (19-3-26 09:15, 1.5 MB) / 下載次數 58
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg5MjQ3fGUzZTBmZTYyfDE3MTc4NzUyMjd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-3-26 09:15, 1.21 MB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg5MjUxfGRkZTU5OTJlfDE3MTc4NzUyMjd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-3-26 09:15, 1.04 MB) / 下載次數 53
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg5MjU1fGUxYzJiYzRhfDE3MTc4NzUyMjd8MA%3D%3D

作者: ilyrd    時間: 19-3-26 09:23

seavl 發表於 19-3-26 09:15
我早兩星期行過,重裝修緊
第一幅相應該唔係正門.
作者: fionaytwong    時間: 19-3-26 09:27

ilyrd 發表於 19-3-26 09:23
第一幅相應該唔係正門.
Site B 應該係未完晒工
作者: ilyrd    時間: 19-3-26 09:31

呢個site B就最近地鐵站.可惜泳池未起.
作者: seavl    時間: 19-3-26 09:58

ilyrd 發表於 19-3-26 09:23
第一幅相應該唔係正門.

上面同下面都影左相

圖片附件: myimage.jpg (19-3-26 09:58, 1.27 MB) / 下載次數 49
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg5MjYzfGFlNjAwYTE3fDE3MTc4NzUyMjd8MA%3D%3D

作者: KCS-W    時間: 19-3-26 10:17

YWGS仲未完工咩?唔係已經搬咗返去新校舍上堂了嗎?
作者: kirstyau    時間: 19-3-26 10:21

KCS-W 發表於 19-3-26 10:17
YWGS仲未完工咩?唔係已經搬咗返去新校舍上堂了嗎?

琴日正式上課。

作者: kirstyau    時間: 19-3-26 10:23     標題: 回覆樓主:

校舍係好靚 但去深水埗交通真係無敵, 有興趣想知點行去新校舍可以去youtube search英華女學校有片

另學校提供早上一程校車服務(金鐘上車),放學正門有巴士落金鐘港鐵/合一堂行去西營盤港鐵

作者: 2jkidsfather    時間: 19-3-26 10:28

kirstyau 發表於 19-3-26 10:23
校舍係好靚 但去深水埗交通真係無敵, 有興趣想知點行去新校舍可以去youtube search英華女學校有片

另 ...
學校位於交通無敵的地方未必是好事

作者: kirstyau    時間: 19-3-26 10:34

2jkidsfather 發表於 19-3-26 10:28
學校位於交通無敵的地方未必是好事

你有所不知 阿女講極都唔聽,係要行好危險斜路

幸好返學報咗校巴

作者: 熱媽    時間: 19-3-26 10:39

回覆 kirstyau 的帖子

係咪佢約咗D同學仔一齊行斜路先?一齊行就放心D
作者: ilyrd    時間: 19-3-26 10:49

羅便臣道條斜路, 行人路有冇擴闊?如果冇,有些段好窄,有些危險.
作者: kirstyau    時間: 19-3-26 10:51

熱媽 發表於 19-3-26 10:39

係咪佢約咗D同學仔一齊行斜路先?一齊行就放心D

就係人行佢又行 唯有做“嫦娥”,睇多2日佢點放學。

作者: KCS-W    時間: 19-3-26 13:03

kirstyau 發表於 19-3-26 10:21
琴日正式上課。
哇!好幸福啊!新校舍睇落好靚。
作者: fionaytwong    時間: 19-3-26 17:17

kirstyau 發表於 19-3-26 10:51
就係人行佢又行  唯有做“嫦娥”,睇多2日佢點放學。
咁上下大,有時好難話得聽,佢哋鐘意約埋一齊返都係證明同學之間相處得開心啫。
作者: Yanamami    時間: 19-3-26 17:19

超吸引由我大女升中(之前)搞到而家大二,終於可以回歸~
作者: kirstyau    時間: 19-3-26 17:20

fionaytwong 發表於 19-3-26 17:17
咁上下大,有時好難話得聽,佢哋鐘意約埋一齊返都係證明同學之間相處得開心啫。 ...

明呀!咁大個佢人係出面都理唔到咁多, 不過條路好危險,得一個身位,隔離就黃線,巴士係隔離經過真係好驚。

作者: conhui1223    時間: 19-3-27 10:40

kirstyau 發表於 19-3-26 17:20
明呀!咁大個佢人係出面都理唔到咁多,  不過條路好危險,得一個身位,隔離就黃線,巴士係隔離經 ...

般咸道好似有條樓梯上學校, 羅便臣道係單程路, 去到學校之前一段係冇行人路的, 嗰度唔行得

作者: kirstyau    時間: 19-3-27 10:45

conhui1223 發表於 19-3-27 10:40
般咸道好似有條樓梯上學校, 羅便臣道係單程路, 去到學校之前一段係冇行人路的, 嗰度唔行得

—依家跟YouTube教個條路行。
https://youtu.be/wzdhiWqT0FQ
下圖 危險路行去正門

圖片附件: 1553658576150.JPEG (19-3-27 11:49, 58.92 KB) / 下載次數 11
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg5NDc5fDAwMzljMmE0fDE3MTc4NzUyMjd8MA%3D%3D

作者: 奥脫福    時間: 19-3-27 10:50

接近一千人。。。某位話自行應該可選五間學校的人兄,應該
好快可以係山上跳落黎大聲講:

拿!一千人呀!我無靠估呀!

作者: ilyrd    時間: 19-3-27 10:53

kirstyau 發表於 19-3-27 10:45

依家跟YouTube教個條路行。
冇變到,就係呢段.我提議唔好行,好危險.
作者: kirstyau    時間: 19-3-27 10:54

ilyrd 發表於 19-3-27 10:53
冇變到,就係呢段.我提議唔好行,好危險.

咪就係,幸好琴日阿女終於行合一堂出口。

作者: conhui1223    時間: 19-3-27 10:59

依家跟YouTube教個條路行。
呢個位又轉彎又窄好危險下, 當年放學日日搭巴士經過都唔見有人行呢度
作者: kirstyau    時間: 19-3-27 11:55

奥脫福 發表於 19-3-27 10:50
接近一千人。。。某位話自行應該可選五間學校的人兄,應該
好快可以係山上跳落黎大聲講:

5間 到時真係人都癲,2間都有人撞時間,5間一定撞到7彩,最後咪又係in得2,3間。

我只希望到阿妹時可以提早公佈自行收唔收就好了。

作者: progreenmom    時間: 19-3-27 12:39

kirstyau 發表於 19-3-26 10:23

另 ...

我也睇過條片要12分鐘,冇車斎行如果落大雨好甘下!!!

作者: eeob01    時間: 19-3-27 16:38

—依家跟YouTube教個條路行。
當年我o地都係行這路落去堅道去吃lunch.一來一回,真係日日有足夠運動。

作者: eeob01    時間: 19-3-27 16:43

回覆 elbar 的帖子

當年我都係用這款檯,但如果放太多o野,o個底好易爤,當年工友時時要幫我o地修理。

作者: kirstyau    時間: 19-3-27 16:52

eeob01 發表於 19-3-27 16:38
當年我o地都係行這路落去堅道去吃lunch.一來一回,真係日日有足夠運動。
...

師姐

作者: dreamdream081    時間: 19-3-28 17:54

作者: 2jkidsfather    時間: 19-3-28 20:05

Wonderful campus! Wonderful school!

作者: eeob01    時間: 19-3-28 20:38

kirstyau 發表於 19-3-27 16:52
師姐

當年中一生不可外出吃飯,學校有自己廚房和飯堂,是一圍圍吃飯(emoji)。唔知依家係唔係呢。好想返去走走。

作者: ice_blue    時間: 19-4-10 20:46

請問各位家長英華有冇校車去南區呢?
作者: mannewliv    時間: 19-4-10 21:15

ice_blue 發表於 19-4-10 20:46
英華好似不嬲都無校車
作者: kirstyau    時間: 19-4-10 21:17

ice_blue 發表於 19-4-10 20:46

校車只係金鐘接駁去羅便臣道

作者: ice_blue    時間: 19-4-10 21:23

謝謝大家
作者: bbkingdom    時間: 19-4-11 10:29

eeob01 發表於 19-3-27 16:38
...
堅道食肆好似都唔多.  英華附近除咗個巴士站, 係咪乜都冇?

作者: eeob01    時間: 19-4-11 10:49

bbkingdom 發表於 19-4-11 10:29
堅道食肆好似都唔多.  英華附近除咗個巴士站, 係咪乜都冇?

係。純住宅區。最近就係行落聖士提反女校附近吃。

作者: YmOra    時間: 19-4-11 10:56

其實,起咗咁耐,有無因為建材上賬而使總建造費用超資架?!
作者: kirstyau    時間: 19-4-11 13:06

bbkingdom 發表於 19-4-11 10:29

學校嚟緊有飯堂

作者: kirstyau    時間: 19-4-11 13:09

eeob01 發表於 19-4-11 10:49
係。純住宅區。最近就係行落聖士提反女校附近吃。

請問其實多唔多出外食?因為阿女S1仲未有得出去食。

作者: hkmm888    時間: 19-4-11 13:39

kirstyau 發表於 19-4-11 13:09

我識高年班,佢話而家要帶飯,因為無野食。

作者: eeob01    時間: 19-4-11 20:09

kirstyau 發表於 19-4-11 13:09

我記得以前可以訂飯盒,佢哋會送來學校門口的。唔知依家仲有冇呢?

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-11 20:12

eeob01 發表於 19-4-11 20:09

我記得以前可以訂飯盒,佢哋會送來學校門口的。唔知依家仲有 ...

作者: eeob01    時間: 19-4-11 20:19

2jkidsfather 發表於 19-4-11 20:12

其實夏天太熱,加上lunch有很多活動,以前我們都很少外出吃。很快又夏令時間,吃飯問題應該不太大。

作者: Mabello6    時間: 19-4-11 21:18

kirstyau 發表於 19-4-10 21:17
校車只係金鐘接駁去羅便臣道

借位一問
請問返學放學時間及夏令時間
金鐘校車幾點上車(emoji)

作者: kirstyau    時間: 19-4-11 21:21

Mabello6 發表於 19-4-11 21:18
借位一問
請問返學放學時間及夏令時間
金鐘校車幾點上車(emoji)

夏令 7:25上車
打鐘好似7:50

作者: Mabello6    時間: 19-4-12 13:44

kirstyau 發表於 19-4-11 21:21
夏令 7:25上車
打鐘好似7:50

謝謝回覆

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5