教育王國

標題: 肥中文讀本測驗 [打印本頁]

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 10:56     標題: 肥中文讀本測驗

已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁 三分俾一分,老師無解釋無評語,根本睇咗卷都唔知衰乜野,有人答近乎一樣嘅嘢滿分,唔知老師唔鍾意啲咩。
叫佢問老師,佢話唔係教佢嗰位出,統一對卷,時間倉促唔俾問,去教員室揾老師又唔喺度。
佢又唔肯補習

作者: Jane1983    時間: 19-4-1 11:32

如果答差不多的嘢,但人地3分攞滿分,佢攞1分。有可能係個marking scheme係要一定有某個詞語或者類近的字先有分。

要問老師搞清楚,呢d係答題技巧,同語文能力和多閱讀無關。好可惜的。
作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 11:50

Jane1983 發表於 19-4-1 11:32
如果答差不多的嘢,但人地3分攞滿分,佢攞1分。有可能係個marking scheme係要一定有某個詞語或者類近的字先 ...

多謝回覆。
我 check 過佢學校教材,小女堅係照背,連用詞都相同。可能因為「入品」(今次測嘅係 DSE 12篇古文裏面古詩三首。有部分題目,同樣內容,可因評卷員認為表達是否好而分上上至下下共九品)被評為下品。
我諗真係要如你所講,問清楚老師先得啦。

作者: evayanyan    時間: 19-4-1 12:09

YolandaTam 發表於 19-4-1 10:56
已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁  三分俾一分,老師無解釋無評語,根 ...

小囡又係肥了中文,呢科真係令人擔心

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 12:13

evayanyan 發表於 19-4-1 12:09
小囡又係肥了中文,呢科真係令人擔心

惟有靠寫作,聆聽,綜合拉分啦。有3都願。
小女誇張咁話,如果佢揀到想讀嘅科,3x+math+m2 攞星都易過中文攞3。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-1 12:17

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:13
小女誇張咁話,如果佢揀到想讀嘅科,3x+math+m2 攞星都易過中文 ...

問清楚學校老師啦,虛心啲問老師都應該會答嘅。
不過答题技巧學校老師未必有教,所以高中我都頃向出去補習社學下,始终得益都係自己。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 12:22

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 12:17
問清楚學校老師啦,虛心啲問老師都應該會答嘅。
不過答题技巧學校老師未必有教,所以高中我都頃向出去補習 ...

我同你睇法相同,早就預咗筆錢俾佢出去上 yy lam。係佢硬頸,唔肯認輸。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-1 12:29

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:22
我同你睇法相同,早就預咗筆錢俾佢出去上 yy lam。係佢硬頸,唔肯認輸。
...
多啲鼓勵佢啦,我大仔當年中文都係好差,由细到大都差,最终就係炒中文而错失入大學機會,行多好多冤枉路先可以返入八大,须然而家炒中文大學會酌情處理,但始终中文仍然是好重要,不容有失。
作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 12:36

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 12:29
多啲鼓勵佢啦,我大仔當年中文都係好差,由细到大都差,最终就係炒中文而错失入大學機會,行多好多冤枉路先 ...

佢成日有個觀念:補習=唔掂。成日以毋須補習為榮。
但其實唔掂嘅唔一定係佢,佢校長喺家長會承認學校中文科表現欠佳。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-1 12:44

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:36
但其實唔掂嘅唔一定係佢,佢校長喺家長會 ...

我又唔會介意人點睇,補習就一定唔掂?補習都可以係拔尖架,眼光要放遠啲,當你成绩亮麗入倒心儀學系,何须介意有冇補習,就算有補亦唔代表個學生就一定得,一分耕耘一分收穫,學生都一樣要付出同努力。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 12:47

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 12:44
我又唔會介意人點睇,補習就一定唔掂?補習都可以係拔尖架,眼光要放遠啲,當你成绩亮麗入倒心儀學系,何 ...

你講得實在太啱嘞     

作者: Jane1983    時間: 19-4-1 12:53

回覆 YolandaTam 的帖子

開解吓女女,最緊要end result,過程係自己死讀、補習或者問老師,都唔重要,外人亦唔關心。加油!
作者: LingChiBaBa    時間: 19-4-1 12:58

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:13
小女誇張咁話,如果佢揀到想讀嘅科,3x+math+m2 攞星都易過中文 ...

但係亞女有無諗過,中文科成績會令你揀唔到想讀嘅科。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 13:19

LingChiBaBa 發表於 19-4-1 12:58
但係亞女有無諗過,中文科成績會令你揀唔到想讀嘅科。

佢想讀嘅科(JS 4719)係計best 5, 中文只須 3,佢認為自己靠作文,綜合會拉到

作者: LingChiBaBa    時間: 19-4-1 13:22

YolandaTam 發表於 19-4-1 13:19
佢想讀嘅科(JS 4719)係計best 5, 中文只須 3,佢認為自己靠作文,綜合會拉到
...

我想講中學會唔會因為中文而揀唔到想讀嘅3X。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 13:25

LingChiBaBa 發表於 19-4-1 13:22
我想講中學會唔會因為中文而揀唔到想讀嘅3X。

唔會,講明唔計
所以先令佢完全覺得補習嘥時間。

作者: 草原    時間: 19-4-1 13:30

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:22
...

YY Lam補得過,成個team去研究答題技巧tip埋題,上過佢FB睇過佢(or 佢條team啲人寫)啲心得,係值得駛呢啲錢,技巧真係重要。S4會去見識吓。
有個S6師兄(依家入咗U)話上完佢堂級名次由6x變6,
我估佢個底唔差但掌握咗答題技巧加上又勤力咗,所以有咁大改善。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 13:35

草原 發表於 19-4-1 13:30
YY Lam補得過,成個team去研究答題技巧tip埋題,上過佢FB睇過佢(or 佢條team啲人寫)啲心得,係值得駛呢 ...

多謝分享,我明呀,係年輕人牛脾氣 咁大個人又冇得迫,佢有手有腳絕對可以人在心不在或簽名報到後走咗去。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 13:58

Jane1983 發表於 19-4-1 12:53
回覆 YolandaTam 的帖子

開解吓女女,最緊要end result,過程係自己死讀、補習或者問老師,都唔重要,外人 ...

係呀多謝你。年輕人敏感,介意人點睇,其實佢校大把人補習啦

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-1 13:58

YolandaTam 發表於 19-4-1 13:19
...

目標最好定高小小好啲,我仔當年咪又係打算拎3就可以,最後2左

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 14:00

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 13:58
目標最好定高小小好啲,我仔當年咪又係打算拎3就可以,最後2左

咪就係囉,中文咁主觀,點話得埋

作者: Yanamami    時間: 19-4-1 15:45

唔掂咪唔掂!係衰左打就要企定。不过無人可以俾我女中文更差嘞~小学—至六年班从未A过,中学唔係E就D, C要开香檳……-額汗考个3番黎~
作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 15:53

Yanamami 發表於 19-4-1 15:45
唔掂咪唔掂!係衰左打就要企定。不过無人可以俾我女中文更差嘞~小学—至六年班从未A过,中学唔係E就D, C要 ...

多謝你,呢個女硬頸 要佢自己諗通。佢總想自己再努力吓,但係時間唔等人架嘛,中三咯都,容乜易 DSE  

作者: Yanamami    時間: 19-4-1 15:55

YolandaTam 發表於 19-4-1 15:53
多謝你,呢個女硬頸  要佢自己諗通。佢總想自己再努力吓,但係時間唔等人架嘛,中三咯都,容乜易 ...
不过範文好dd? 我女果年係最後-年無範文
作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 15:59

Yanamami 發表於 19-4-1 15:55
不过範文好dd? 我女果年係最後-年無範文

佢今次咪係測範文囉
希望只係個別老師唔夾啦,佢13/30, 屬於尾嗰25%。背足晒都咁,無符。

作者: October.    時間: 19-4-1 17:30

YolandaTam 發表於 19-4-1 15:59
佢今次咪係測範文囉
希望只係個別老師唔夾啦,佢13/30, 屬於尾嗰25%。背足晒都咁,無符。
...
會唔會範文都唔係背咗就叫做識咗呢?都要講靈感。

學校如果中文取3既%高,就唔洗擔心。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-1 18:28

Yanamami 發表於 19-4-1 15:45
唔掂咪唔掂!係衰左打就要企定。不过無人可以俾我女中文更差嘞~小学—至六年班从未A过,中学唔係E就D, C要 ...

你错啦,我仔衰過你女多多聲,小學大部份時間中文都唔合格或6字頭,到呈分试先追到7字,數長期9X英文都8-9字頭,唔明點解中文可以咁差,你话佢语文唔得咩,但佢考dse英文卷有星,吹漲,中文根本係佢死穴  
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-1 18:39

YolandaTam 發表於 19-4-1 15:59
佢今次咪係測範文囉
...
一次啫仲有時間追,dse有範文已經比早幾屆好啦!
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-1 19:42

我以前都有補習=唔掂嘅概念,所以唔多肯去。但事實我又唔係年年考第一。問下考頭 20,有幾多個係完全冇補習?同自己成績鬥氣,最後受苦係自己,仲要果科係中文!除非佢每次作文都可以接近 7 字,否則唔係次次都咁好彩可以靠作文拉分,離題少少你都即刻玩完。

我做補習,10 個有 4-5 個都係本身成績好好,又讀名校,點解仲要外補?精益求精,亦怕老師教得唔好。人地狀元受訪,係感謝補習老師,唔係學校老師吖。呢個年頭,補習好普遍,唔洗覺得羞恥,放學去補習社行一轉,睇下有幾多係名校生。基本上攞 5 以上,10 個有 8 個本身都係成績好又讀名校啦,你覺得補習老師真係咁神奇,Band 3 變 Band 1,叻果批從來都係錦上添花。

我當年父母避免我逃課:1. 專門接送 2. 最好有朋友一齊上,方便監察同鼓勵我去。
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-4-1 19:51

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我小學中文老師話我中文好好添,完全睇唔出我中文可以 80 分滿分,我連雙位數字都攞唔到。
人地話語文唔得,按道理作文應該係最反映到,但偏偏我作文就係最高分,閱讀同說話就掹車邊。我唔明白點解人地作文會唔識分段,講夠咪分段囉,但閱讀理解人地問我點分段,我就真係答唔出。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 19:57

October. 發表於 19-4-1 17:30
會唔會範文都唔係背咗就叫做識咗呢?都要講靈感。

學校如果中文取3既%高,就唔洗擔心。

係評卷老師唔跟校本教材裏面嘅分析呀。佢學校好得意架,唔同老師教同一課出入可以好大。佢隔離位29/30,但大部份長答內容同佢一樣。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 19:57

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 18:39
一次啫仲有時間追,dse有範文已經比早幾屆好啦!

多謝,希望追到啦。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 19:58

1998Ruby1998 發表於 19-4-1 19:42
我以前都有補習=唔掂嘅概念,所以唔多肯去。但事實我又唔係年年考第一。問下考頭 20,有幾多個係完全冇補習 ...

佢啲 fd 一係聲稱冇補,一係私補

作者: October.    時間: 19-4-1 20:23

我以前都有補習=唔掂嘅概念,所以唔多肯去。但事實我又唔係年年考第一。問下考頭 20,有幾多個係完全冇補習 ...

我覺得補習增潤既效果係好過補底,成績好去補習係錦上添花,成績弱係各有各既問題,复雜啲.

我仔成個初中數學成績穩定係8X分,一直突破唔到9字頭,升中4暑假去咗補習社操數, 跟住中4統測及中期考都取得9X分, 有啲人可能覺得為果幾分去操數好冇謂,但果幾分可能就等於一粒*, 同埋佢唔去做數,在家都係多啲時間打機(佢已經做唔少運動), 佢依家要去補習社上埋M1堂,我叫佢不如唔好補CORE數啦, 佢都唔肯, 佢都要去, 我知道係好成績俾咗成功感佢, 亦是推動佢去學習既動力, 比起咩物質獎勵有效得多.

作者: IloveJJ    時間: 19-4-1 23:04

作者: IloveJJ    時間: 19-4-1 23:05

作者: MrBeast    時間: 19-4-1 23:25

4月1日不但是愚人節,更是中學文憑試被俗稱「死亡之卷」的中文科卷一(閱讀)和卷二(寫作)的開考日。今年3篇閱讀理解篇章的長度,均比歷年精簡,但題目較去年困難。

白話文的閱讀篇章部份,分別為中國當代知名作家魯迅的寓言故事《聰明人和傻子和奴才》及錢鍾書《談教訓》的節錄。前者更附有寫作背景,包括當時中國正面對列強瓜分、外憂內患的困境。考生需要解讀出文章中主人、奴才、聰明人及傻子所比喻的人物,並要解讀出文中「破小屋」、「開一個窗」的寓意。考生在說明題,亦要闡釋「聰明人」的聰明之處,以及作者對「聰明人」的批評。考生也須比較兩篇文章,表明哪一篇諷刺文章更值得欣賞。

而文言文的閱讀篇章部份,佔30%分數,考核範圍是12篇指定文言文範文。考生須閱讀清代文人劉熙載的《海鷗》,以作答試卷中部份的問題,並須作答範文《論仁、論孝、論君子》、《山居秋暝》及《始得西山宴遊記》之問題等。

教協理事、資深中文科老師張珉聰表示,今年的卷一較去年困難,尤其是乙部課外篇章的部份,選取了兩篇近代的諷喻文章,考生要利用高階思維能力,理解文章背後的意思,別無他法,「如果淨係睇字面意思,無可能拎到高分數。」他稱,魯迅終其一生都通過文字,針砭當時中國人的流弊與缺點,所以如學生理解這點,應可理解在《聰明人和傻子和奴才》一文中,聰明人代表讀書人、傻子是革命家、奴才則代表當時的百姓、破屋子則隱喻當時動盪不安的社會,而「開一個窗」則代表激烈的改革行動。

張老師續表示,以往卷一多選取抒情文章作為考核篇章,諷喻文章在一般學生的學習歷程或測考經驗中,較少接觸。他估計考評局有因應考生的能力高低,提供背景資料,並提醒考生要注意時代背景。張老師預期考生在卷一的表現極端,如能掌握作者的思路,自然能理解文章的中心思想,「一係好叻,一係茫無頭緒。」至於範文部份,張老師稱今年的題目不算特別困難。

至於卷二方面,張老師認為今年的寫作卷與往年難度相若,大多考生應可輕易取得及格成績。他稱,第1題是傳統的記敍文且不算艱難,「正常識中文都可以理解到」,考生只要立意清晰,情節詳略得宜,應可正常發揮表現。第2題則要求考生閱讀一篇以「想想別人」為題的新詩,再就此表達體會或聯想。張認為,題目容許考生就該新詩述說自己的聯想,相信考生作答時,只要有回應該首新詩,即使稍有偏題,也不致「全軍盡墨」。第3題則要求考生談談對「讀書無用」的看法,是傳統的議論文題型。張老師稱,如考生能夠善用範文中《勸學》的內容及典故,可令文章論據更飽滿豐富,相信考評局出題時,或希望作答此題的考生對題目不感太陌生,不致沒有論據,無典可引。

src appledaily

作者: YolandaTam    時間: 19-4-1 23:37

IloveJJ 發表於 19-4-1 23:04
問佢如果最終中文攞唔到3會唔會後悔?

佢死拖,唔正面答,例如佢會話要補都唔係而家即刻去到,最快中四先至算,另外又或者係同評卷老師唔夾......

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-2 07:53

YolandaTam 發表於 19-4-1 23:37

佢死拖,唔正面答,例如佢會話要補都唔係而家即刻去到, ...

有範文後,考核模式已經有變,我细仔中文不差,但明年都想佢去yy度收下風,我認為唔值得同自己前途鬥氣。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-2 08:10

讀書好靠自己,由其上到中學如果冇心讀,父母迫都未必有用,所以良好學習態度必須從小培養,培養自學能力自己負責。
我仔個老師直頭同學生講,冇心學就唔好浪費家長金錢,要迫就無谓去了。

作者: MrBeast    時間: 19-4-2 09:23

2019年中學文憑試(DSE)核心科目筆試今日(1日)正式開考。今年中文科作文卷題目同樣是三選一,當中第一題要求考生以「這一句話,我會記上一輩子」為首句,續寫文章。考評局資料顯示,該題要求考生以一句令人刻骨銘心的話為線索,抒述個人對人生的體會。

中文科老師張珉聰表示,本年的作文題目相對淺白,考生應較有安全感。他表示,若考生選答第一題,必須立意清晰、詳略得宜、帶有轉折位,才能獲評高分,他直言該題是「合格容易,高分難。」

作文卷第一題要求以「這一句話,我會記上一輩子」為首句續寫文章,張珉聰認為,題目要求較直白及容易,考生在理解上不會有太大偏差,預料大部分考生均會選答該題。

考評局題目要求考生 以刻骨銘心的話為線索

考評局資料形容,「話說得好,即如暮鼓晨鐘,令人幡然大悟,一生銘記;可是說話傷人,往往比肌膚之痛楚更令人痛苦、難受。」題目主要要求考生以一句令人刻骨銘心的話為線索,抒述個人對人生的體會。

題目簡單惟不易獲評為上品

然而,題目簡單易明並不等於容易獲評上品,張珉聰形容:「合格容易,高分難。」他指,考生宜透過文章帶出正面、有教育意義的訊息,此舉較容易獲得中文科教師的垂青;若要取得高分,考生作答時必須立意清晰、詳略得宜、帶有轉折位。

《想想別人》需先了解詩歌涵義

至於第二題,要求考生就詩歌《想想別人》的體會或聯想,以「想想別人」為題,寫作文章,張珉聰認為,考生需先理解整篇詩歌涵義才能作答,預料最少考生選答該題;因而第三題談「讀書無用」,將成為考生的次熱門選項。

考評局資料顯示,考生的立論宜明確,分析須有條不紊,如能引古今中外事例,或生活例子為證,則更具說服力;考生的立場不拘,只要是言之有物,從而反映對人性或社會現象的觀察和思考即可。

張珉聰引述,過往有考官批評普遍考生撰寫的議論文論據不足,影響作答表現。由於第三題屬議論文,張進一步指,鋪陳太多名人格言、經典名句,缺乏清晰立意及論述,便不能取得高分。

作者: IloveJJ    時間: 19-4-2 09:31

作者: 草原    時間: 19-4-2 09:32

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 07:53
有範文後,考核模式已經有變,我细仔中文不差,但明年都想佢去yy度收下風,我認為唔值得同自己前途鬥氣。 ...
我諗法同你一樣,不過等佢S4先。中文卷講求整合同拓展,加上要有“捉到套路”嘅能力。
暫時先比佢喺學校打好基礎。
我囝每日花十五分鐘做網上平台練習,佢就話有用。

作者: 978212    時間: 19-4-2 10:58

中文真係難
作者: 草原    時間: 19-4-2 11:12

978212 發表於 19-4-2 10:58
中文真係難
答題技巧仲難過英文
作者: YolandaTam    時間: 19-4-2 12:10

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 07:53
有範文後,考核模式已經有變,我细仔中文不差,但明年都想佢去yy度收下風,我認為唔值得同自己前途鬥氣。 ...

作者: Yanamami    時間: 19-4-2 12:15

MrBeast 發表於 19-4-2 09:23
2019年中學文憑試(DSE)核心科目筆試今日(1日)正式開考。今年中文科作文卷題目同樣是三選一,當中第一題 ...
"敘述个人对人生体会”……我成日觉得只係做左16年人,唔知有乜可以“体会”……
作者: MrBeast    時間: 19-4-2 12:19

Yanamami 發表於 19-4-2 12:15
"敘述个人对人生体会”……我成日觉得只係做左16年人,唔知有乜可以“体会”…… ...

同感,至少我e加知,仲有時間
⋯睇多d劇

作者: October.    時間: 19-4-2 12:45

"敘述个人对人生体会”……我成日觉得只係做左16年人,唔知有乜可以“体会”…… ...
”少年不知愁滋味,為賦新詞強說愁“, 少年人對他們的人生也有不同于成年人的體會吧。

作者: Yanamami    時間: 19-4-2 12:48

October. 發表於 19-4-2 12:45
”少年不知愁滋味,為賦新詞強說愁“, 少年人對他們的人生也有不同于成年人的體會吧。
...

但係出題就要懶有深度先得咩?先考到語文水平?我記得自己会考果年出題(大概啦……史前年代)问对而家时下流行歌曲夾雜中、英文既睇法……禁唔係更貼近年青人既題目咩?
作者: October.    時間: 19-4-2 13:52

Yanamami 發表於 19-4-2 12:48
但係出題就要懶有深度先得咩?先考到語文水平?我記得自己会考果年出題(大概啦……史前年代)问对而家时下 ...

同意架,出題不仿雅俗共賞,更能引起年青大眾共鳴。

DSE同以前會考又有唔同既,依家需要設個關卡篩選學生,需要唔同深淺度題目。我冇去驗究評分準則呀,以個人認知,要年青人講人生體會,只要感情真摯、言之有物、文筆流暢、表達清晰,觀點不違背社會道德,都應俾分。

揭開依家中學中文課本,有唔少古今大家名篇,如果有幸遇到教得好既老師,投入去學習,一啲都唔悶。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-2 13:58

小女最鍾意寫呢類,當小說寫,將自己代入一個中年人嘅角色,通常比其它類別高分

作者: little_yolky    時間: 19-4-2 14:00

拿, 呢樣嘢我阿大就從善如流喇, 佢知自己數學唔掂, P5暑假已經叫我霸定補習位, 你見好多JM依家P5下學期, 至話數學抄咗, 專補得唔得, 都4月, 得返兩個月, 幾難追呢你話。我哋由9月開始補, 輕鬆幾多呢。 同阿女講, 掂唔掂都好, S3要補高分D, 免得拉低個分影響揀科到時唔夠分要入文科班就知味道。

不過, 阿女唔係讀你母校咩? 又唔覺中文唔得喎。

作者: little_yolky    時間: 19-4-2 14:06

我過咗不惑之年至對人生有些少體會。
作者: YolandaTam    時間: 19-4-2 14:31

little_yolky 發表於 19-4-2 14:00
拿, 呢樣嘢我阿大就從善如流喇, 佢知自己數學唔掂, P5暑假已經叫我霸定補習位, 你見好多JM依家P5下學期, 至 ...

校長喺家長會表示中文唔掂,有部分人因為中文入唔到大學。
上學期,我哋以為揀科計總排名原來係邊緣個案先用。揀唔揀到理科主要睇 CHEM(CHEM, MATH, ENG 三科加權後名次),完全唔睇中文

作者: YolandaTam    時間: 19-4-2 14:35     標題: 回覆樓主:

另外想問各位,你哋學校高中文範文,係咪問好多修辭寫作手法架?我見 DSE 無乜點問,問內容多,但小女今次份卷出到成份中國文學咁,內容唔多問,幾乎題題問修辭寫作手法

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-2 19:07

YolandaTam 發表於 19-4-1 23:37

佢死拖,唔正面答,例如佢會話要補都唔係而家即刻去到, ...
傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。
作者: October.    時間: 19-4-2 19:08

YolandaTam 發表於 19-4-2 14:35
另外想問各位,你哋學校高中文範文,係咪問好多修辭寫作手法架?我見 DSE 無乜點問,問內容多,但小女今次 ...

我仔話考修辭手法初中多,屬於低階啲既,佢覺得較容易執分,依家高中考內容多,係難咗。
作者: YolandaTam    時間: 19-4-2 19:10

October. 發表於 19-4-2 19:08
我仔話考修辭手法初中多,屬於低階啲既,佢覺得較容易執分,依家高中考內容多,係難咗。 ...

多謝回覆。小女反而識答內容題,修辭手法就

作者: October.    時間: 19-4-2 19:18

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 19:07
傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。 ...
YY學生眾多,考試局見到千篇一律既答案,唔知點?

作者: YolandaTam    時間: 19-4-2 19:19

傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。 ...

昨晚一家三口坐低詳談過,我哋分享咗當年面對要補習嘅心態。我自己成世人只係中二補過一個學期數學。當時係因為唔明白數學老師教緊乜,補到考全級第三,即 cut。老公就因為預科 phy Chem 老師照書讀,補呢兩科應付 AL 。我哋都勉勵佢,有時補習唔一定因為自己唔掂,可以係老師唔掂亦可能因為唔夾。
佢鬆口,如果嚟緊大考唔理想,會去上範文。亦會繼續喺作文下苦功。

作者: October.    時間: 19-4-2 19:19

YolandaTam 發表於 19-4-2 19:10
多謝回覆。小女反而識答內容題,修辭手法就
睇書多,到高中就發揮到出來。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-2 19:24

October. 發表於 19-4-2 19:18
YY學生眾多,考試局見到千篇一律既答案,唔知點?

咁當然都要考學生自己寫野嘅功力,見過相近嘅題目亦教過佢哋點答,學生至少都唔怕嚇窒咗唔知點答。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-2 19:29

YolandaTam 發表於 19-4-2 19:19
昨晚一家三口坐低詳談過,我哋分享咗當年面對要補習嘅心態。我自己成世人只係中二補過一個學期數學。當時 ...

唔係話要鼓吹補習,只係覺得就算相信自己幾叻都好,有時都要明白個遊戲點玩,對自己才會最有利。

作者: peggy    時間: 19-4-3 01:07

已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁  三分俾一分,老師無解釋無評語,根 ...
我女初中時中文都係麻麻,反而今年升左S4開始好左,佢話因為今年的中文老師教得好。我女都好抗拒補習,上年開始肯係出面補古文及範文

作者: 草原    時間: 19-4-3 14:29

係呀,我喺飛卜見到有條片訪問啲學生都係咁講。我自己都想去見吓佢真人聽吓佢課。

佢條team裡面有以前係佢補習學生來的,讀女拔,有教寫作班的。

問咗人揾YY筆記研究吓,咁本身我自己有興趣嘅。

作者: 小時了了    時間: 19-4-3 21:25

已經努力温亦極多閱讀。
好多時嗰啲個案研究 research,會追蹤個案主人翁一段長時間。而EK有關自己子女中文學習情況,樓主及我兩個女係4年前呢個 帖已開始記錄 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998&fromuid=1539350

希望過幾年我与你女女考DSE 後,我及你女係成功嘅個案!

唉!小女依家S2,但小女中文尤其係中作真係唔知點算!啱啱上兩星期派卷,中作唔合格! 但當日考完中作嗰日,小女仲好開心打電話俾我話作得好、好似寫緊小說咁、篇文無離題。但,最後竟然係唔合格!

其實,我係擔心將來阿女考DSE 中文時又自我感覺良好以為考得好,最後中文無 level 3就大吉利事喇

P.S. 樓主女及小女自小已閱讀台灣中文書、金庸/陳郁如作者小說、古文了,但我及樓主女中學嘅中文暫時係

作者: YolandaTam    時間: 19-4-3 22:07

小時了了 發表於 19-4-3 21:25
好多時嗰啲個案研究 reasch,會追蹤個案主人翁一段長時間。而EK有關自己子女中文學習情況,樓主及我兩個女 ...

咁奇
我嗰隻係理人數腦又牛脾氣再加懶媽就話啫,令嬡文人,聽教,jm你又咁努力栽培佢,點解啊?有冇得問返老師啊?因為通常老師認為離題再加技巧唔夠先會唔合格喎?

作者: 小時了了    時間: 19-4-4 08:47

YolandaTam 發表於 19-4-3 22:07
咁奇
我嗰隻係理人數腦又牛脾氣再加懶媽就話啫,令嬡文人,聽教,jm你又咁努力栽培佢,點解啊 ...

阿女S2 第二學期考試題目: "蠟燭", 照睇題目應該好易作!

唉! 回帶睇返幾年前妳曾分享 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998&extra=&page=6
15-11-9 YolandaTam  #115 ....寫作嘅嘢好主觀,小女今年啲文,寫"穿越時空"題材,寫到又古代又未來再飛天遁地都俾老師話內容平淡,得70多分,無法強求。

我女又係好似妳女當年咁, 佢寫爺爺嫲嫲用 "蠟燭" 呢樣野作為穿越時空古代與現代 (篇文好似時光倒流七十年套戲咁樣), 所以阿女咪話好似寫小說咁囉!

後來阿女話老師對卷, 俾佢哋睇隔離班同學考到高分嘅呢篇文係喻意人生大道理: e.g. 蠟燭雖微小, 但盡本能發光發熱, 照亮人生云云. 我聽到咁, 我就話咁妳應該寫"蠟燭"就好似基督教突破機構嘅火柴人 logo 產品理念:"與其咒詛黑暗,不如燃燒自己"咁至合格什或高分喇!

火柴人網頁 https://www.matchman.com.hk/ >>> 與其咒詛黑暗,不如燃燒自己。
火柴人是「突破」禮品中的其中一個人物。他早期的名字是蔗渣,是一枝盒裝火柴枝,他勇敢熱情但怕水,夢想做大隻消防員。
早期,火柴人在四格漫畫中,角色側重於表達合作精神的可貴,經過市場的考驗,我們認定火柴人就是這在個逆境時代的勵志象徵物,而對象就是成長中的年輕人。蘇恩佩女士(「突破」創辦人)曾經在一張小書籤上道出對青年人的勉勵:「與其咒詛黑暗.不如燃燒自己」,這句說話和蘇恩佩女士的生命成了今天火柴人信念的啟發,藉著這枝怕水(外在環境挑戰)又怕火(內心對成長憂慮)的小火柴和他對堅持理想(夢想做大隻消防員)的傻勁,我們希望他能成為年輕人在成長過程中的一點支持。
生命中有很多的不可能,這些不可能可能是外在的(環境改變 ——被火機人取替!?),也可能是內在的(內心憂慮——失去信心失去定位!?),甚至是與生俱來的(一些不會改變的事實——如容貌體質,或者自覺資質不及別人——如知識聰明——怕水!?)。面對種種的不可能,人往往會表現兩種不同的態度:一是咒詛批評,使不可能繼續按本份地成為不可能;一是積極面對,使不可能轉化成為有可能的改變。火柴人的生命,就以「與其咒詛黑暗,不如燃燒自己」作為生命的基石,以聖經的一句說話「你當剛強壯膽」作為堅持的動力,在「轉化」的過程中不斷對創造對生命對別人有新的發現,對自我重新肯定,繼續向著夢想進發。

P.S. 之前係 EK 成日見網友講DSE中文難考得好, 就係難在揣摸閱卷員喜好, 依家我開始體會到了

作者: 小時了了    時間: 19-4-4 08:55

咁奇
我嗰隻係理人數腦又牛脾氣再加懶媽就話啫,令嬡文人,聽教,jm你又咁努力栽培佢,點解啊 ...

就係呢次中作咁嘅成績, 上個月阿女肯去補中文了

依家, 阿女主科 中、英、數 3 科都外判咗出去補習了.

其他科合格我就收貨 (唔合格, 如果唔太離譜而又升到班我亦收貨的, 最多高中唔選嗰啲唔合格科目就算了)

我策略係保住阿女主科成績, 我自己心目中幾年後阿女 DSE  4 core target 要有 level 4, 我睇住呢個 target 為阿女打氣, 加油, 補習&外國遊學交流安排

作者: 小時了了    時間: 19-4-4 09:11

咁奇

以下呢條片, 阿女上星期介紹俾我睇, 我見佢自己連續睇咗兩次, 佢同我講條片阿 sir 講得好, 有道理.
2019 DSE YY S.6 課堂Overrun 最後感言 https://www.youtube.com/watch?v=J31Vd_HvsTk

唉! 青少年, 聽朋輩、聽佢心目中偶像講道理都唔係好聽阿爸阿媽講了. 我見阿女暫時都幾鍾意嗰中文補習老師肯聽佢教及入腦. 呢啲錢係要咁樣洗!

作者: October.    時間: 19-4-4 09:41

小時了了 發表於 19-4-3 21:25
好多時嗰啲個案研究 reasch,會追蹤個案主人翁一段長時間。而EK有關自己子女中文學習情況,樓主及我兩個女 ...
唔好凈係睇一次成績,要睇多幾次先客觀啲。

作者: YolandaTam    時間: 19-4-4 10:06

小時了了 發表於 19-4-4 09:11
以下呢條片, 阿女上星期介紹俾我睇, 我見佢自己連續睇咗兩次, 佢同我講條片阿 sir 講得好, 有道理.
2019 D ...

我嗰隻牛,無偶像,覺得朋輩幼稚。我哋講佢已經係算最聽架啦。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-4-4 19:46

小時了了 發表於 19-4-4 09:11
2019 D ...

好認同yy所講,現實係殘酷嘅,一試定生死,要有心理準備勇敢面對,考試有時都要睇天時地利,睇運氣,付出唔等於一定有回報,但你肯付出至少享受過學到嘅野。
正如我仔當年補佢最終只係攞到2,但到今日我仔都仍然會話唔補佢可能2都未必攞得到,最重要係個過程有得著,無需氣餒。

作者: HaYi    時間: 19-4-8 13:21

小時了了 發表於 19-4-4 08:47
阿女S2 第二學期考試題目: "蠟燭", 照睇題目應該好易作!

唉! 回帶睇返幾年前妳曾分享 https://www.edu-ki ...
一見你女條題, 我第一時間想起的就是燃燒自己個寓意, 其實我覺得此寓意是非常普通(及老餅),
即是最大問題你女同我仔仍是小朋友, 不懂得捉老師口味, 是考試技巧多過中文技巧的問題.

我亦有看過我仔的中文教材, 反正最多的是關於人性, 對初中生來說是很難捉鹿脫角的.   

反之你女用比古至今對我來說更新鮮, 但要寫到有寓意, 不流為一般只談歷史及寫實("蠟燭" 古代生活, 同現代生活的對比),  可能要花更多的心思及鋪排.   例如, 奶奶時代奶奶身為一位女性, 對家庭的付出如蠟燭, 在別人眼中雖小, 卻是付出了身心的全部,  到現在我們要成為電燈, 用電..即我們的學識, 去更好地照亮自己及別人....但是蠟燭不是被電燈取代, 而是成為party 中的主角, 快樂地安享晚年...

作者: TwinWong    時間: 19-4-8 16:12

已經努力温亦極多閱讀。
叫女睇下滿分同學, 同佢差多少,
起碼知衰到几遠

作者: YolandaTam    時間: 19-4-8 16:22

TwinWong 發表於 19-4-8 16:12
叫女睇下滿分同學, 同佢差多少,
起碼知衰到几遠

用唔同說話講幾乎一樣的內容
問教佢嘅老師,老師都
最慘無評分標準喺手,出卷老師講明如果直接揾佢問一啲對卷嗰日佢講過嘅嘢,問一次扣一分(我諗佢嚇吓學生或者係表示對學生問完又問嘅厭煩),小女唔熟悉出卷老師,唔知佢講笑定講真。

作者: TwinWong    時間: 19-4-8 16:26

YolandaTam 發表於 19-4-8 16:22
問教佢嘅老師,老師都
真係會有人SHOW 滿分/失分兩份卷 比老師睇,
希望老師解釋一下,  同學只希望日后作出改善,
跟住老師比返分佢, 同解釋差在那里寫得不夠贴題

作者: TwinWong    時間: 19-4-8 16:29

YolandaTam 發表於 19-4-8 16:22

其實唔好比老師話扣就唔敢問,
我地都唔係執意個一分,
只係想明白錯在那里, 先知掂改善錯處

作者: YolandaTam    時間: 19-4-8 16:40

TwinWong 發表於 19-4-8 16:26
真係會有人SHOW 滿分/失分兩份卷 比老師睇,
希望老師解釋一下,  同學只希望日后作出改善,
跟住老師比返分佢 ...

多謝你。我諗如果係精英組應該可以的,但小女係普通組 (英文試過類似情況,老師話字唔靚拒絕加分)。
會繼續嘗試求証,萬一失敗,只當上了一課。

作者: TwinWong    時間: 19-4-9 07:52

YolandaTam 發表於 19-4-8 16:40

多謝你。我諗如果係精英組應該可以的,但小女係普通組 :i ...

是的 唔好睇一分半分 係求証
我女反而話比老師知 老師改錯 了
扣分后雖然刚唔合格 但反而係得老師
讚賞

作者: 妹妹頭    時間: 19-4-9 08:43

回覆 TwinWong 的帖子

我女又係咁, 昨天派HISTORY, 阿女同老師講, 其中一題填充, 佢答案同老師講既唔同, 但老師TICK左比佢, 佢叫老師扣番分, 點知老師同佢講, 剛才佢講出黍既係MODEL ANSWER, 但阿女答果個答案都可以的, 所以照比果2分佢....

作者: TwinWong    時間: 19-4-9 09:30

妹妹頭 發表於 19-4-9 08:43
回覆 TwinWong 的帖子

我女又係咁, 昨天派HISTORY, 阿女同老師講, 其中一題填充, 佢答案同老師講既唔同,  ...
最紧要唔好怕蝕抵

作者: Newbb2006    時間: 19-5-10 14:01

我仔升了中都未合格過中文, 我第一個TERM 比佢自已讀, TERM 2 我幫下佢, 好佐D 但都係唔合格. 學校唔派返D試卷, 我想睇下錯咩都唔知. 已經有有小組補習中文但好似都無效. 佢地教的課文同我地上的差不多但我就無從入手, 教佐方法但唔管用, 都唔知點幫佢.

作者: October.    時間: 19-5-10 20:12

Newbb2006 發表於 19-5-10 14:01
我仔升了中都未合格過中文, 我第一個TERM 比佢自已讀, TERM 2 我幫下佢, 好佐D 但都係唔合格. 學校唔派返D ...
咁得意既,唔派卷,咁家長點知考幾多分?派紙仔?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5