教育王國

標題: 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎 [打印本頁]

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 16:13     標題: 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎

區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-5 16:37

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
...
會,even b1a(1st choice), b1a(2nd choice), b1b/b1c(3rd choice),但要考慮多方面。

b2a 就一定無甘快出現係頭三。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 16:42

2jkidsfather 發表於 19-4-5 16:37
會,even b1a(1st choice), b1a(2nd choice), b1b/b1c(3rd choice),但要考慮多方面。

b2a 就一定無甘快出 ...

謝覆,其實我都想好似你咁排,但心儀的乙二都幾熱門,怕派唔到去到好後
要再仔細考慮吓

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-5 16:52

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:42
謝覆,其實我都想好似你咁排,但心儀的乙二都幾熱門,怕派唔到去到好後
要再仔細考慮吓
...
以你子女級名次,問番學校過往數年派位情況。
這個是很大的參考指引。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 16:58

2jkidsfather 發表於 19-4-5 16:52
以你子女級名次,問番學校過往數年派位情況。
這個是很大的參考指引。

老師唔肯透露名次,我只能根據佢之前成績估計
不過都會問下學校b1學生舊年派位中籤率有幾高

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-5 17:05

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:58
老師唔肯透露名次,我只能根據佢之前成績估計
不過都會問下學校b1學生舊年派位中籤率有幾高
...
老師唔肯透露名次...
學校分數一定係用A,B,C...
白頭髮都多幾條

作者: YmOra    時間: 19-4-5 17:08

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
定放一間b2a?
...

我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3、乙4、乙5。。。乙29、乙30任可一個位置填佢第一間B2a中學,"命中率"皆一樣係100%。所以,轆得前和轆得後,對抽入B2a中學的機會皆相同。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 17:18

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

你又講得啱喎
咁即是我應該放多d b1學校響頭?橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?我理解有冇錯?

作者: gigayan    時間: 19-4-5 17:28

我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

但如果個區嘅b1位唔夠俾b1生,還可以用此推算嗎?

作者: la5711    時間: 19-4-5 17:35

gigayan 發表於 19-4-5 17:28
如果屬區b1位唔夠,就唔可以全填b1學校了。今年金豬年,升中學生特別多。
作者: YmOra    時間: 19-4-5 17:38

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:18
你又講得啱喎
咁即是我應該放多d b1學校響頭?橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?我理 ...

咁即是我應該放多d b1學校響頭?個人認為可以盡填

橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?是的

我理解有冇錯?

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 17:45

咦,你有啱喎

咁請問邊度可以得知b1位夠唔夠分?

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 17:45

YmOra 發表於 19-4-5 17:38
咁即是我應該放多d b1學校響頭?個人認為可以盡填

作者: YmOra    時間: 19-4-5 17:47

如果B1位唔夠,該區第一所B2a中學會熱到一個程度就連1個學額都不會剩下而被流落B2組別給選嗎?若然真的發生此情況,那麼,該B2a中學還叫B2a中學嗎?若然無學位剩給予B2組別學生,那麼該B2a中學响該年所收下的學生咪屬全數是B1生,咁!該中學仲叫B2a中學嗎?

作者: YmOra    時間: 19-4-5 17:51

la5711 發表於 19-4-5 17:35
如果屬區b1位唔夠,就唔可以全填b1學校了。今年金豬年,升中學生特別多。

其實,响EK內經常對B1位唔夠嘅區不能盡填的講法,我到現在都係未明白箇中原因。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 17:57

la5711 發表於 19-4-5 17:35

但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我我,但因為我是b1生,所以都會派左我去第十一志願?所以就算我填唔填曬十間b1其實都冇乜關係?!

作者: gigayan    時間: 19-4-5 18:04

YmOra 發表於 19-4-5 17:47
如果B1位唔夠,該區第一所B2a中學會熱到一個程度就連1個學額都不會剩下而被流落B2組別給選嗎?若 ...

即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係咪咁嘅意思呢?

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 18:11

gigayan 發表於 19-4-5 18:04
即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係 ...

我也是這樣理解

作者: 大貓媽媽    時間: 19-4-5 18:18     標題: 回覆樓主:

我唔知有冇理解錯啦,有錯請指正。

爬舊貼已有前輩話大抽獎唔再計BAND 1ABC㗎喇,所以唔似會Band1A生大抽獎有優先;亦解釋到點解成日有人話明明自己小朋友叻過另一人都入唔到心儀果間中學,反而人地入左呢個問題。

Band內ABC優勢應該係自行階段先有嘅,因為好多中學睇呈分上排名啊。

係咁嘅情況下,如果頭幾間都選熱門Band1,而好多人都會將呢幾間放第一志願,好彩嘅話自己就抽到第一志願啦,否則人地一早要晒啲位,咁自己就會好慘地被掉去後面嘅選擇㗎喇...

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 18:44

大貓媽媽 發表於 19-4-5 18:18
我唔知有冇理解錯啦,有錯請指正。

爬舊貼已有前輩話大抽獎唔再計BAND 1ABC㗎喇,所以唔似會Band1A生大抽 ...

你啱呀,呢個我也明白

而家我想知b1學生(不論什麼ABC)會唔會放曬b1學校在頭會太進取,但聽完樓上jm講又好似唔會

作者: la5711    時間: 19-4-5 19:12

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:57
但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我 ...

雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生排., 而是按所有志願次序.
第一輪:  派乙一, 全部b1生按隨機編號派位 (通常最受歡迎的兩三間中學, 在這輪已派晒位, 你填 乙二填都無用了。)

第二輪: 派乙二, 餘下b1生按隨機編號派位  (通常 次熱門的B1學校亦派晒位)

第三輪:派乙三, ,餘下b1生按隨機編號派位 (過去幾年頭三派位率都八九成,  所以去到乙三,大部分B1學校都無位了.

........如此類推.........

通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.  你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可能入左B1B2邊緣校.

所以通常頂多乙一乙二揀熱門 , 乙三是止蝕位.

如果是B1邊緣生, 就更加唔好搏, 跌左落B2 pool 還要由乙10+派起,  乙2尾和乙3界線又模糊, 我識人直情派到22志願添.

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 19:31

la5711 發表於 19-4-5 19:12
雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生依次序排.第一輪: 首志願(全部b1生按隨機編號) 派位
第二輪: 第二志願(  ...

係明白

作者: YmOra    時間: 19-4-5 19:33

gigayan 發表於 19-4-5 18:04
即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係 ...

是的。B1生放的第1所B2中學應該必入,無理由反而會被派入第2所無咁熱嘅B2中學。如果真係發生此情況,那麼,該名B1生會覺得十分奇怪,居然被派到區內第2所B2中學,就連B2組別學生亦會感到奇怪,身邊居然連1個B2生也未能被派往該B2中學。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 20:02

la5711 發表於 19-4-5 19:12
雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生排., 而是按所有志願次序.
第一輪:  派乙一, 全部b1生按隨機編號派位  ...

「通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可能入左B1B2邊緣校.」

我係b1生,咁其實如果我唔搏,乙三已經揀b2a(而唔揀b1),咁可能我一早就會派左去乙三(假設我number後,到我時乙一乙二已無位)

但如果我乙三都係揀b1,而排到我時又無位,之後打後乙四五六七八九十也是b1學校但也無位,到時咪會派我乙十一b2a學校咯?因為我是b1學生一定會早過b2學生揀?除非b2a個間學校都好多b1生放響前面(做「止蝕位」)?

作者: gigi1227    時間: 19-4-5 20:33

定放一間b2a?
...

大抽獎己經無分ABC了, 大家都是第一組別,

我覺得主要留心個間學校熱門程度, 熱門無分ABC, 熱門學校唔放一, 放二機會係零(我覺得)

邊間唔放一無機會
邊間放二仲有機會
邊間放三仲有機會.........

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 20:36

gigi1227 發表於 19-4-5 20:33
大抽獎己經無分ABC了, 大家都是第一組別,

我知無分ABC呀,我意思係肯定自己是b1組別,因如果是b1尾,就不會咁揀了(不會首三志願也揀b1,可能第二志願就應該選b2學校了)

但多謝你意見呀,值得參考

作者: gigi1227    時間: 19-4-5 20:38

我認為錯誤,

雖然第一組別先, 但如果一間受B2A學生喜歡的學校, 俾其他第一組別乙三至十先揀, 收滿了, 你去到乙三十先揀,機會唔係100%入, 一定係零

受B2A學生喜歡的學校, 好多時都係第一組別的安全線

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 20:42

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 20:36

我知無分ABC呀,我意思係肯定自己是b1組別,因如果是 ...

我成日覺得你理得我乙五派還是乙十派,stop loss 位就係第一間的b2校。b1頭比b1尾有so就係(1)唔驚小朋友讀唔掂b1頭校,(2) 一定不會估錯banding...

真的不用咁快填b2校喎。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 20:44

gigi1227 發表於 19-4-5 20:38
我認為錯誤,

咁呢間就係b1校啦,因為抽到的全是b1生

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 21:02

ivyscyip 發表於 19-4-5 20:42
我成日覺得你理得我乙五派還是乙十派,stop loss 位就係第一間的b2校。b1頭比b1尾有so就係(1)唔驚小朋友 ...

明白!我而家理解清楚了
我覺得你講得啱
除非好多b1人好早已經放b2a學校響頭幾個志願(即是佢地保守d,個stop loss位放好前)
否則最壞也可以派到第一間b2a學校

不過亦明白有時d嘢不是絕對

作者: mcl203    時間: 19-4-5 21:03

ivyscyip 發表於 19-4-5 20:44
咁呢間就係b1校啦,因為抽到的全是b1生

就算全部學生都係B1生,亦未必可以令該中學成為B1學校~~~

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 21:06

我認為錯誤,

我明白你講
這就是說,b1學生條保險線放得前,可能頭三四已放了b2a學,咁如果你又將嗰間b2a放到好後,可能d位已經一早派曬俾嗰批b1學生了

作者: mcl203    時間: 19-4-5 21:14

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 20:02
「通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可 ...

你理解無錯~~~

但要考慮多一些就係:
假設受歡迎程度係如下,G校係B2中學
A>B>C>D>E>F>G

若你依歡迎度去排列,又假設本區B1位係剛剛充夠既,你既隨機號碼唔靚仔~~~
選校次序係ABCDEFG,最終你可能係派F ~~~

又若本區B1位係唔足夠既,最終係有可能連G都派唔到,直飛去H/I ~~~

排位先後仍然可以影響你既最終所派既學校~~~

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 21:18

mcl203 發表於 19-4-5 21:03
就算全部學生都係B1生,亦未必可以令該中學成為B1學校~~~

其實學校冇banding,係學生有咋嘛,如果全收b1生,咁都應該係叫b1校嘅。出來的dse成績另計。

作者: cherry0131    時間: 19-4-5 21:22

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:06
我明白你講
這就是說,b1學生條保險線放得前,可能頭三四已放了b2a學,咁如果你又將嗰間b2a放到好後,可能 ...
尋日學校升中家長會,學校就比左一些數據,我覺得今年係好嚴峻!屯門區:band 1,2,3 每banding約1370人
以band 1為例:先扣起320個自行收生,餘下約1050人
Band 1 至Band 2頭學校除四大外,田中、馬可賓、譚伯羽、南屯官、屯官、劉金龍、屯天共11間,約只有870個位,減一減後約有180Band 1生入唔到以上嘅學校!即係有180人跌落Band 2學校,即崇真、呂祥光、辛亥連、永隆、宣道!
幸好band 2學位有約1000個,即是話都一樣有180個band2生會跌左落band 3學校!
所以老師都講得好清楚,今年結果可能會唔理想,因為淨係屯門區未計元朗誇區黎屯門讀的,已經多左500人!
結論:唔可以太進取,否則較多人揀嘅學校一早收晒,後悔莫及!

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 21:32

mcl203 發表於 19-4-5 21:14
你理解無錯~~~

但要考慮多一些就係:

Thx完全明白曬,所以諗排位頭都大,究竟保險缐應該set去邊
又唔想b2a放太前,明明自己成績好無理由唔搏b1
但放b2a太後又怕出現你講的情況

作者: la5711    時間: 19-4-5 21:32

我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最冷校。 這樣可能會跌到乙11,唔夠b1位仲可能去左b2校。
如果在乙三就冷門b1校,就通常都入到,所以說是止蝕位。

之於哪間熱,哪間冷,最好問下早幾屆派位情況。  有啲學校擺乙2已入唔到, 有啲擺乙5都入到。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 21:34

cherry0131 發表於 19-4-5 21:22
尋日學校升中家長會,學校就比左一些數據,我覺得今年係好嚴峻!屯門區:band 1,2,3 每banding約1370人
以b ...

多謝你意見

作者: mcl203    時間: 19-4-5 21:35

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:18
其實學校冇banding,係學生有咋嘛,如果全收b1生,咁都應該係叫b1校嘅。出來的dse成績另計。
...

我會用番DSE成績去分B1中學,易D分辨~~~

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 21:35

la5711 發表於 19-4-5 21:32
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最 ...

明白,而家清楚了!

作者: la5711    時間: 19-4-5 21:45

la5711 發表於 19-4-5 21:32
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最 ...
補充一點,乙3放冷門中學,其實必入咁滯。反正乙3之後只會愈派愈差。止左蝕位,攞住b1學校派位紙去其他中學叩門,點都好攞住b2學校派位紙去叩門。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 21:45

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:32
Thx完全明白曬,所以諗排位頭都大,究竟保險缐應該set去邊
又唔想b2a放太前,明明自己成績好無理由唔搏b1
...

你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。

之後再填幾間b2校,應該好安全。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 21:46

la5711 發表於 19-4-5 21:45
補充一點,乙3放冷門中學,其實必入咁滯。反正乙3之後只會愈派愈差。止左蝕位,攞住b1學校派位紙去其他中學 ...

明,謝謝意見

作者: la5711    時間: 19-4-5 22:05

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:45
你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。
...

今年升中人數多左3300人,即多左1100b1生,但只多了144英中學位。  以往所謂英中學位過剩的區,如中西區,其實在自行收生時,收左好多他區生。
因此, 其實不易掌握大抽獎時本區實際b1學位和人數。

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-5 22:13

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:45
...

我要再向老師了解下我嗰區學位情況,因求先有jm話我嗰區(屯門)唔夠b1位

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 22:15

la5711 發表於 19-4-5 22:05
今年升中人數多左3300人,即多左1100b1生,但只多了144英中學位。  以往所謂英中學位過剩的區,如中西區, ...

中西區一向係b1位過剩係女仔,男仔一向不夠。沙田、九龍城才是b1位足的地區。

B1位是否足夠可以參考HKpapa之後的updated 數據。

作者: gigayan    時間: 19-4-5 22:29     標題: 回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&extra=page%3D3

hkpapa852 所做的預測

作者: la5711    時間: 19-4-5 22:54

我擺冷門b1乙3做止蝕, 對B1係好保守的做法.

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門b1.

而先填晒所有b1學校的做法, 我始終覺得風險過大.

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 23:02

la5711 發表於 19-4-5 22:54

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門 ...

如果係
乙一: 熱門
乙二:次熱
乙三:冷門
乙四至十: 其他b1校執死雞
乙十一之後:b2 校

其實同你地保守排法,結果应该一樣或更好(如執到死雞)

你個中庸做法係絶對risky,咁排真係可能直跌去b2.

作者: nillnill    時間: 19-4-6 03:36

北區就出名年年唔夠band1位,於是有些band2中學收了幾班band1生,長遠落去,可能為了止蝕,家長都會選在首三志願,不難想像那幾間微調中學都變成band1英中。
但band1邊緣人保命選擇恐怕就更加少,甚至驚要直接將微調英中放第一志願。
未知是否要這樣了?
作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 06:59

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門 ...

但我嗰句唔夠b1位,所以我諗緊是否要採取你說的「保守做法」

作者: LeeCC    時間: 19-4-6 07:34

有說要擺曬本網和他網band1學校

如果心儀band1尾次熱學校  ,是否這樣排呢?
乙一 band1尾次熱最心儀
乙二 band1尾次熱次心儀
乙三四五  他網band1尾次熱次心儀(但位較少,可能得幾個位)
乙六七 本區或他網大熱band2a 學校

那麼,如何放未揀過的本網他網大熱band1ab 學校
作者: YmOra    時間: 19-4-6 07:44

我認為錯誤,

如果一間受B2a學生喜歡的學校,俾其他第一組別學生放响乙3至乙10,又如果該所受B2a學生喜歡的學校收滿了B1學生,這學校不會是B2a中學,這樣就會出現有B1學生响乙30才放該受B2a學生喜歡的學校而至機會率唔係100%而是一定係零,就連B2組別的第1位優先揀位的同學仔都一樣是零機會抽入這所十分熱受B2A學生喜歡的學校,B2組別之第1位幸運兒想抽入該B2熱校是零機會,那麼,整個B2組別的所有人都應該係無一幸免,咁嘅話,為何把該所受B2a學生喜歡的學校定義為B2中學。

作者: cherry0131    時間: 19-4-6 08:22

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 06:59
但我嗰句唔夠b1位,所以我諗緊是否要採取你說的「保守做法」

你囡囡小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較準確!如果你想知屯門區情況,等星期一學校將資料放左上網,我可以share比你!我諗我女情況同你囡囡應該差不多,屯門區一線小學,三次呈分都考級五以內!不過我都會採取保守做法!

作者: LeeCC    時間: 19-4-6 08:24

問題系有冷門band1嗎?極其量都係次熱門吧

就算真係冷門band1,都係他網學校,得2個位,抽到機會一樣細

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 08:51

cherry0131 發表於 19-4-6 08:22
你仔仔小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較 ...

我升中嗰個係女啊,下星期先後開家長會呀
所以我而家自己研究吓喳

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 08:52

cherry0131 發表於 19-4-6 08:22
你仔仔小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較 ...

我而家聽完你地講,我都諗緊保守d,好似穩定d

作者: cherry0131    時間: 19-4-6 09:01

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 08:51
我升中嗰個係女啊,下星期先後開家長會呀
所以我而家自己研究吓喳
哦...原來係囡囡,咁一樣啦!起碼多間劉金龍墊一墊底!
作者: mcl203    時間: 19-4-6 09:33

係B1位充足既地區,唔用全票選校既方法,係有機會撞匡入唔到既,只有盡填先可以確保一席。用較不受歡迎既B1校做保險線,亦未必代表若穿左保險線其後獲派中學係仲好D,他區中學就係好既例子。

當然各區供求始終靠估,自己評估風險。

作者: mcl203    時間: 19-4-6 09:40

YmOra 發表於 19-4-6 07:44
如果一間受B2a學生喜歡的學校,俾其他第一組別學生放响乙3至乙10,又如果該所受B2a學生喜歡的學 ...

最能反映中學屬坊間所評既Banding,似乎係以DSE成績去分級,並非以學生Banding去分級。B1直屬中學正正係好例子,佢哋比大部分B1中學擁有既B2生更多。

B1中學成績近年走樣既,港華就係其中既例子。

作者: 憫父    時間: 19-4-6 11:26

如果 BAND 1 學位 和 BAND 1 學生人數相約 (或較多) 的校網,應該盡填所有 BAND 1 中學,然後才填 BAND 2 中學。

如果 BAND 1 + BAND 2 學位 多於 BAND 1 學生人數的校網,也應該先盡填 BAND 1 中學,然後才填 BAND 2 中學。

除非你特別心儀小數的 BAND 1 中學和 BAND 2 中學,才會先填心儀的 BAND 1 中學,然後才填心儀的 BAND 2 中學,餘下的志願便填回所有 BAND 1 中學,才填 BAND 2 中學。

作者: YmOra    時間: 19-4-6 12:05

憫父 發表於 19-4-6 11:26
如果 BAND 1 學位 和 BAND 1 學生人數相約 (或較多) 的校網,應該盡填所有 BAND 1 中學,然後才填 BAND 2  ...

憫父,我的想法完全與你的相同。只要係B1a或B1b學生就肯定屬B1組別。

要小心的是[B1c]或[B1c-B2a]學生,1.怕屬邊緣人學生;2.怕老師估錯Banding,因為兩者皆有風險顯示實際學生Banding有可能有機會屬B2組別學生。

作者: hkpapa852    時間: 19-4-6 12:19

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:57
但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我 ...
你個區B1位本身唔夠, 仲有3間B2英中.

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要呢兩個選擇係只有1X個位有龍小既B2中學, 應該唔會派得差過呢兩間B2中學. 除非係估錯Banding

作者: la5711    時間: 19-4-6 12:31

hkpapa852 發表於 19-4-6 12:19

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要 ...
英中又都算b2? 你b1中學的標準是?

作者: la5711    時間: 19-4-6 12:37

LeeCC 發表於 19-4-6 08:24
問題系有冷門band1嗎?極其量都係次熱門吧

就算真係冷門band1,都係他網學校,得2個位,抽到機會一樣細
所謂冷門,就真是睇往績,有啲b1學校擺乙五六都入到,咪叫冷門囉。

作者: hkpapa852    時間: 19-4-6 12:50

la5711 發表於 19-4-6 12:31
可以做到全英中, 只因收夠全港排名屬Top 40%內既學生, 唔代表佢地有能力令相關學生畢業寺時仍保持到B1水平

作者: cherry0131    時間: 19-4-6 12:50

la5711 發表於 19-4-6 12:31

屯門區確實有幾間英中一般學校都唔會當佢band 1計, 因為 band 2生都收左一半,大部份來自其官小!以屯門計,我女學校都只計屯門四大,田中,馬中,譚中七間算Band 1, 屯官,南屯官,劉金龍,屯天都係當Band 2! 但因為今年band 1屯門區成1370人,所以計數就計埋佢地呢幾間學校!

作者: la5711    時間: 19-4-6 13:01

用返我大囝早幾年派位經驗,那年是考生最少的一年,統計數字就是沙田英中位多過b1生。
我囝肯定是b1. 不過佢小一派位時,竟然派到第9志願,雖然兩者係無關係,但我好擔心佢無抽獎運,所以採取最保守的排法。乙一大熱沙崇
乙二 次熱沙循
乙三冷門沙官( 入左)
乙四五 郭德勝/鄭榮之
然後扣門入另一區英中。
冷門中學就話有機執死機啫,從未聽聞過有人乙三之後入到沙田三大( 曾記/沙呂/沙崇囉),如果你前面填左這三間,唔入,跌到乙4,咁培英沙循等次熱都機會好微了。 (不過今年培英據聞都好熱,派到乙三都可能無位了)  
總之乙一乙二就肯定填最心儀的,如果乙一乙二都派唔到,咁個冧把肯定唔謊靚,乙三之後就真係要稔清楚。

作者: LeeCC    時間: 19-4-6 13:07

la5711 發表於 19-4-6 12:37
所謂冷門,就真是睇往績,有啲b1學校擺乙五六都入到,咪叫冷門囉。

我個網似乎無啦

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-6 13:09

定放一間b2a?
...
區區情況唔同
作者: progreenmom    時間: 19-4-6 13:25

王家爸爸 發表於 19-4-6 13:09
區區情況唔同

王家爸爸請問深水埗區band1女生可以頭乙123填band 1校嗎? 麻煩你

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 13:51

hkpapa852 發表於 19-4-6 12:19

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要 ...

明白!因我女都考得頭,所以感恩都肯定佢不是「邊緣人」,否則更難估算

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 14:37

la5711 發表於 19-4-6 13:01
用返我大囝早幾年派位經驗,那年是考生最少的一年,統計數字就是沙田英中位多過b1生。
我囝肯定是b1. 不過 ...

我諗我都會用你呢個策略,乙三做保險缐,乙一乙二就填最心儀的
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通過d人將佢放乙一),咁是否浪費了個機會

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 14:41

cherry0131 發表於 19-4-6 12:50
屯門區確實有幾間英中一般學校都唔會當佢band 1計, 因為 band 2生都收左一半,大部份來自其官小!以屯門計 ...

係,無計,因為官小學生算是一般,但兩間官中又因聯繋學校要焗收一大部分
聞說佢地今年已成b1c-b2a

作者: angiehouse    時間: 19-4-6 14:49

定放一間b2a?
...

要睇下邊區

作者: DaoSi    時間: 19-4-6 15:11

憫文,王家爸爸,油尖旺band 1A仔,乙一九華,乙二聖方濟穩陣?乙三應如何選擇?可以比吓意見?Thanks
作者: la5711    時間: 19-4-6 15:20

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 14:37
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通 ...
乙二都值得搏,隨機冧巴ok,都有可能take到最後幾個位。  有啲冷門b1校. 放乙3或乙4分別不大
作者: LeeCC    時間: 19-4-6 15:24

我都搭單問下,油尖旺band1尾,乙1,2選循道及銘基,乙3~5可以揀什麼學校呢?是否應該放黃棣珊乙3?乙4,5,6放band2劉皇發,唐乃勤,鄧鏡波?

其他未揀的band1都是band1ab, 大熱學校都唔知放邊度好?

謝謝

作者: lovelybaby2015    時間: 19-4-6 15:44

la5711 發表於 19-4-6 15:20
乙二都值得搏,隨機冧巴ok,都有可能take到最後幾個位。  有啲冷門b1校. 放乙3或乙4分別不大 ...

作者: cecibellemama    時間: 19-4-6 16:03

我想問觀塘區

如果乙一:順天 乙二:觀塘官立 乙三開始:應該可以點揀?

作者: little_yolky    時間: 19-4-6 18:16

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 14:37
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通 ...

只要知道佢乙二仲有機會,哪怕是一個,我都會填。但如果從來都只有乙一入的,我就會割愛,揀過另一間放乙二。

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-7 10:03

progreenmom 發表於 19-4-6 13:25
王家爸爸請問深水埗區band1女生可以頭乙123填band 1校嗎? 麻煩你
如果係深水埗區B1女生,我會建議乙3揀黃棣珊或者瑪利諾神父,前面揀上智、銘賢、聖母玫瑰。
作者: 王家爸爸    時間: 19-4-7 10:10

DaoSi 發表於 19-4-6 15:11
憫文,王家爸爸,油尖旺band 1A仔,乙一九華,乙二聖方濟穩陣?乙三應如何選擇?可以比吓意見?Thanks ...
如果係我,我都會揀乙一九華,乙二聖方濟,然後循道或者銘基。
作者: DaoSi    時間: 19-4-7 10:16

回覆 王家爸爸 的帖子

我都打算咁排,好似穩陣d。
作者: Yvonnehoney    時間: 19-4-7 16:33     標題: 回覆樓主:

王家爸爸,請問深水埗區B1男生,乙一選長天,那乙23應怎樣填呢?麻煩你

作者: YmOra    時間: 19-4-7 16:35

九龍城區
====

參考資料15頁:www.ktlms.edu.hk/data/doc/share- ... andbook.pdf#page=15

九真:132人=15%(中班)+30%(英班)+30%(英班)+25%(英班)

_______=20+40+40+32

按英文班開班條件每班需要有85%學生屬全港Top40%
即:
::40人:40x85%=34人
::40人=34人(合條件)+6人(不合者上限)
::
::32人:32x85%=27.2=>28人
::32人=28人(合條件)+4人(不合者上限)
::
所以:
::未能符合全港Top40%學生人數""上限""為
::36人=20+6+6+4

九真:
132人=33人x4班
__﹂40人=自行30%學位=132x30%=39.6
___8人=留班叩門位__=每班預留2人x4班
__﹂21人=聯繫位____=(132—40—8)x25%
___6人=甲部分配學位_=(132—40—8—21)x10%=6.3
___2人=給予他區學位_=給予黃大仙區
__﹂55人=乙部分配學位_=(132—40—8—21—6—2)

九真:
132人>>來自於
__﹂40人=全港所有人。學校自決下會盡收(B1學生)。
___8人=留班叩門位。學校自決下會盡收(B1學生)。
__﹂21人=聯繫位。學生有機會屬(B1生+B2生)。
___6人=甲部分配學位。有機屬(B1生+B2生)。
___2人=給予他區學位。有機屬(B1生+B2生)。
__﹂55人=乙部分配學位。有機屬(B1生+B2生)。

舉例解說::
〔21/(21+6+2+55)〕x36=9人
九真:
132人>>B2生36人(不合者上限)來自於
__﹂21人>>_9人,按比例估算。
___6人>>_3人,按比例估算。
___2人>>_1人,按比例估算。
__﹂55人>>23人,按比例估算。
__﹂。。。。。。。。。。。。。。。
__A#由於,36人B2生(不合者上限)最起碼會被觸發而獲得學位的位置
____應該發生響"乙部分配學位55人"的板塊中,因為這裏人數最多。
__B#如果,想極端D假設36人B2生(不合者上限)全數發生在
____21+6+2=29人(不合者),亦還有7人有機會發生響乙部。
__C#如果,36人B2生(不合者上限)只有少過此上限人數進入九真,
____例如,本年度只有29人(不合者)入校,並且""不發生""響55人板塊中。
____其實,機會比較微,若然發生係件可喜之事,因為九真可以響
____B1組別全收B1學生,填滿灑乙部55人之學額。

__無論(A#)或(B#)都講明一點,"55人乙部學位"好大機會
__出現抽中B2生(不合者),即是九真會有學位剩餘流向B2組別。
__那麼,B1組別學生若把熱校九真設為第一所B2填表中學,
__"命中率"將會係100%

作者: ivylwyip    時間: 19-4-7 16:56

各位高人,想請教小兒自行揀華英同迦密,在乙部應點填呢?很煩惱應唔應該兩間都擺,還是二選一,而其他又可點排呢?謝謝指教教!!
作者: 雪兒coco    時間: 19-4-7 17:21

王家爸爸 發表於 19-4-7 10:03
如果係深水埗區B1女生,我會建議乙3揀黃棣珊或者瑪利諾神父,前面揀上智、銘賢、聖母玫瑰。 ...

王家爸爸,請問點解唔考慮德雅?

作者: mannewliv    時間: 19-4-7 23:27

定放一間b2a?
...
好視乎校網強唔強,B1位多過B1生的話,自然係放曬B1學校在前面先
作者: sukitelfold    時間: 19-4-8 09:04

同意,理解正確!

但現實有冇29間band 1可選,也是一個問題,所以band 2a放在最後band 1也未遲。

作者: hkpapa852    時間: 19-4-8 09:32

sukitelfold 發表於 19-4-8 09:04
同意,理解正確!

但現實有冇29間band 1可選,也是一個問題,所以band 2a放在最後band 1也未遲。
上年KL3計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有28間 (計埋香島同九真); 上年KL5計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有29間添
作者: sukitelfold    時間: 19-4-8 09:36

hkpapa852 發表於 19-4-8 09:32
上年KL3計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有28間 (計埋香島同九真); 上年KL5計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有29間 ...

九真及香島每年有分享band 2也不少人入到埸,可以當band 2計

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-8 09:56

雪兒coco 發表於 19-4-7 17:21
王家爸爸,請問點解唔考慮德雅?
德雅都唔差,進取既可以乙3放德雅,乙4放揀黃棣珊或者瑪利諾神父。
作者: 王家爸爸    時間: 19-4-8 09:58

sukitelfold 發表於 19-4-8 09:36
九真及香島每年有分享band 2也不少人入到埸,可以當band 2計
九真同香島應該好唔同,從學校成績睇,九真未必收太多band 2。
作者: little_yolky    時間: 19-4-8 10:52

hkpapa852 發表於 19-4-8 09:32
上年KL3計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有28間 (計埋香島同九真); 上年KL5計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有29間 ...

但有無分開單性學校計呀?唔通阿女填喇叭咩

作者: 憫母    時間: 19-4-8 12:29

YmOra 發表於 19-4-7 16:35

B1組別學生若把熱校九真設為第一所B2填表中學,

__

"命中率"將會係100%

咪係lor!  邊個B1女 gum 傻會選九真ar..... 係都報"銀禧中學"啦.....幾時輪到九真......

作者: 樹熊MA    時間: 19-4-8 13:45

回覆 gigayan 的帖子

是的
作者: 小天使    時間: 19-4-8 13:50     標題: 回覆樓主:

我想问在那可以看到band 1学生人数?

作者: little_yolky    時間: 19-4-8 13:55

ivylwyip 發表於 19-4-7 16:56
各位高人,想請教小兒自行揀華英同迦密,在乙部應點填呢?很煩惱應唔應該兩間都擺,還是二選一,而其他又可 ...
雖然唔係高人, 但都答下訕。

絕對只可以二選一。因為呢兩間過去都未聽聞有人乙一以外入到, 如果填乙一乙二, 唔係話唔得, 只係會浪費咗中乙二既機會。某D學校雖然唔係非乙一不可, 但仍然係熱門, 放得愈前, 入到既機會當然愈大, 無必要為咗0機率放棄乙二既好學校吧。

作者: querida    時間: 19-4-8 14:07

請教大家,沙田區B1男仔,自一曾肇添,如乙一曾、乙二沙循、乙三蘇浙、
乙四郭德勝、乙五鄭榮芝、乙六沙官然後排B2A可以嗎?請指教

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5