教育王國

標題: 男拔與英華 - 學校自由度 [打印本頁]

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-12 22:38     標題: 男拔與英華 - 學校自由度

睇學校網頁資料感覺呢兩間算係非傳統教學,家長分享係少功課少抄寫,但功課好有「質素」。亦知佢地收親嘅都係叻仔醒目型。我好奇問下,學校是否都會俾好大自由度呢班「叻仔」?例如做數可以飛steps,做功課唔使跟標準答案,只要有point就得?期望舊生或家長可以分享,謝謝。
作者: assado    時間: 19-5-13 07:17     標題: 回覆樓主:

你估他們是神童?
英文可能叻, 但中文字都未識寫多個字。

作者: Yanamami    時間: 19-5-13 08:12

数学飛steps攞唔到分㗎~好多叻仔最終都会学精,乖乖就範~
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 08:33

回覆 Yanamami 的帖子

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以為30年後學校都進步了真係唔明,如果一個人能夠講俾你聽佢點解計到個答案,答案又準確,點解一定要寫齊所有Steps呢?

作者: Soundervolt    時間: 19-5-13 09:21

mandy_ng207 發表於 19-5-12 22:38
睇學校網頁資料感覺呢兩間算係非傳統教學,家長分享係少功課少抄寫,但功課好有「質素」。亦知佢地收親嘅都 ...

呢兩間都係多各式各樣課外活動嘅傳統學校。至於數學上嘅計分方式(尤其中學),算式亦喺計分嘅重要一部份(除非係Multiple Choice)。只係得答案係唔可以攞到full score。

作者: MrBeast    時間: 19-5-13 09:33

mandy_ng207 發表於 19-5-13 08:33

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以 ...
若資優,倒不如search 下這方面較包容的學校
作者: Soundervolt    時間: 19-5-13 09:34

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以 ...

學校俾分仲要衡量學生究竟用一條複雜或最精簡最有效率嘅算式計出答案,所以只係得答案喺唔能夠完全得到分數。

作者: Yanamami    時間: 19-5-13 09:37

At the end of the day, 你仔係咪都要考DSE? 数个計分係要計steps, 唔通你出貓抄隔離答案都當你啱?唔关傳唔傳統事喎~
作者: Yanamami    時間: 19-5-13 09:41

Soundervolt 發表於 19-5-13 09:34

學校俾分仲要衡量學生究竟用一條複雜或最簡單最有效率 ...
睇戲都有得睇啦!D天才数学家、科学家計野,寫到密密麻麻steps, 睇到你眼花~人地天才都要寫,唔会-步跳个答案出黎。好明顯寫steps係必須的~
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 09:50

我嘅意思係一d非必要steps是否可跳,例如題目解到尾是2+2+3,可否直接寫答案7,而不用寫多行4+3?唔好意思比較長氣
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 10:01

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只求標準答案,對於培養學生思考及處事能力都係唔理想。當然讀到高中可以選擇出國讀書,不過如果小學時期已習慣只跟從標準答案不思考的話,我覺得就有點可惜了。
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 10:03

回覆 MrBeast 的帖子

有懷疑,但不想去驗,驗了更大壓力。
作者: Soundervolt    時間: 19-5-13 10:17

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:01

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只 ...

無論讀任何學制,就算讀甚麼IB或GCE-AL都一樣,數學只得一個正確答案,但運算方法可以好多,所以我之前所講,運用甚麼算式得到準確答案先至分得出學生思考及處事能力,若果學生只答準確答案而唔需要理會得出答案背後方法,呢啲學校就更加啱哂您所謂嘅「標準答案」學校。

若果將來您囝仔除咗考DSE外,有機會讀其他學制如IB或GCE-AL,但只寫答案,又睇下會得到甚麼分數~

作者: Yanamami    時間: 19-5-13 10:41

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:01

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只 ...

觉得你有点不明白,人生是充满大大小小不同的規範,無論你再聰明出众,要活係呢个圈子內,就要跟住規矩走。理科已係比文科少跟model answers, 但唔代表你可以唔跟marking scheme隨意發揮。尤其是你只係小、中学階段。就算学㕑,由低做起,最初基本功亦要跟足師傅,到你到做大廚总廚先有發揮創意,自由創出新菜式、新烹調法既空间。
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 11:13

回覆 Soundervolt 的帖子

非常同意,只寫答案當然不行,但我見一些傳統學校喜歡吹毛求疵(例如畫統計圖時符號畫得不夠平均,但數目正確都當錯),男拔和英華是否這類學校?以上的例子是在一呂和SPCCPS 的習作見過,家長在網上分享,我都替小朋友感到不值。
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 11:18

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿疑惑者⋯
作者: Yanamami    時間: 19-5-13 11:26

mandy_ng207 發表於 19-5-13 11:18

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿 ...
明白你担心上文提到答案要吹毛求疵就我都好怕~同要跟大众規矩寫steps性質上係有分别。其实亦唔係间间係禁—板-眼,有d都ok既,但某个程度上亦取決於改卷老師。我女以前中文老師改不供字填充,就算唔係填課本內学过既詞語,只要合理同適用都有分。亦听过我同学女间小学,常識科答消防員救火又救人,同救人又救火已錯就O哂咀,我就解唔到俾小朋友知点錯法。
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 11:51

多謝分享明白學校咁多老師,總有不同教法,未必個個夾到自己
至少有一些是講道理就好

作者: MrBeast    時間: 19-5-13 12:05

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:03

depends on ur intention
作者: MrBeast    時間: 19-5-13 13:16

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:03

ps 就算佢唔係,有相關support 可能會較適合你們
作者: nkd    時間: 19-5-13 13:45

「常識科答消防員救火又救人,同救人又救火已錯」

傻的嗎

作者: JBI1604    時間: 19-5-13 15:12

睇學校網頁資料感覺呢兩間算係非傳統教學,家長分享係少功課少抄寫,但功課好有「質素」。亦知佢地收親嘅都 ...

這兩所學校校風確是較自由,但不等如脫離傳統教學的範疇。我的理解是這兩所學校是全人教育鼓勵課裏課外學習, 課程的執行上仍然有既定框架, 絶不鼓吹跳step這類未學行先學走的模式。

作者: cornelius    時間: 19-5-13 16:43

我相信合理地跳step是可以的,例如在解方程式時,x+3=9不用寫x+3-3=9-3而直接寫x=6,只要在整個過程冇偷步或錯 concept便可以了。

舉另一個例子,3個蘋果每個$5共付多少錢。若你列式3x5=15,有些學校會話你錯,要寫5x3=15才給分數(因為要帶正確單位的數值需要先寫)。家長可能覺得無聊,但這也是建立數學基礎的好習慣。

其實數學的 step有點像 present or show it to the teacher that you understand the question and know the best thought-out approach in tackling it,小兒中二,在最近一次數學測驗中他在 long questions 中懂計並計啱答案,但扣了少許step分,原因是他以為完整解釋了如何計算,但其實不然。

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 17:21

回覆 cornelius 的帖子

很好的分享,你明白我的意思。有時候計數是一個學習邏輯的過程,有時錯得合理,反而是一個寶貴的經驗。
作者: mandy_ng207    時間: 19-5-13 17:24

回覆 JBI1604 的帖子

謝謝分享,其實我喜歡學術型的學校,但教學不要死板。太活動教學的(如CKY)反而不喜歡。但咁理想的學校,考得入先算啦~
作者: babieblue    時間: 19-5-13 19:30

奧數唔洗列steps

作者: RunningPig    時間: 19-5-13 20:36     標題: 回覆樓主:

以我阿仔係男拔的經歷,未見到刻板的要求。學校會聽家長的意見,有時作出改動。

作者: pekovian    時間: 19-5-13 23:11

nkd 發表於 19-5-13 13:45

傻的嗎

我都唔明錯乜野......... 小學老師有無解答案?

並 列 複 句 : 由 兩 個 或 以 上 的 分 句 並 列 組 合 而 成 , 分 句 之 間 的 關 係 是 平 行 或 相 對 的 , 沒 有 主 次 之 分 。 這 類 複 句 多 用 「 也 」 、 「 又 」 、 「 既 …… 又 …… 」 、 「 一 方 面 …… 另 一 方 面 …… 」 等 關 聯 詞 語 來 聯 結 。

作者: 小曳人    時間: 19-5-14 07:22

如孩子數強,YW較多操練,較重視校外比賽,成績較好 (都可以幾肯定整體成績最好)
其他學校,靠自己多,學校好少額外操練,有好有唔好,自己衡量

btw, 學校功課/考試要求,應該有一定policy,功課會要求比考慮詳細
測考從來要到point,step 係其中一環,作為學生,除學習\知識,仲要學得分方法,唔係~ 幾叻都無用啦!

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 08:17

作者: sunnymama2    時間: 19-5-14 08:23

ar_mak 發表於 19-5-14 08:17
救火救人是正確的情況,可能是因為消防員主要職責是先控制好火勢,避免再有更大的人命和財物損失. 救人的工作 ...
前輩,你講得好有道理,我都覺得係先後次序有別,學生唔一定錯,但老師亦有佢道理。
作者: Yanamami    時間: 19-5-14 08:29

救火救人是正確的情況,可能是因為消防員主要職責是先控制好火勢,避免再有更大的人命和財物損失. 救人的工作 ...
麥哥,救護員大概無能耐入火場救人……咪拗嘞~
作者: MrBeast    時間: 19-5-14 08:30

nkd 發表於 19-5-13 13:45

傻的嗎
會不會好似iron 讀作ion 咁,最好都是問老師
作者: ABC-DAD    時間: 19-5-14 08:39

Soundervolt 發表於 19-5-13 10:17

無論讀任何學制,就算讀甚麼IB或GCE-AL都一樣,數學只 ...
完全講中重點。
作者: ABC-DAD    時間: 19-5-14 09:15

揀學校,聽下校長講嘢啱唔啱聽
作者: pekovian    時間: 19-5-14 09:38

如果老師嚴謹到要小學生答案必須指出消防員既首要工作係救火,咁中文文法亦應同樣嚴謹。

「又」係並列句,無主次之分;要分主次,要用「再」或「先...後...」等句式。

講到底,有些小學老師都係機械式跟marking scheme改卷,一來操作方便,二來減少拗分問題。

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-14 10:09

回覆 pekovian 的帖子

我就係最怕遇到呢一類老師……當然間間學校可能都會有,但越少越好啦,如果學校大部份老師都係咁懶,真係會令學生讀到心灰意冷。
作者: pekovian    時間: 19-5-14 10:34

mandy_ng207 發表於 19-5-14 10:09
回覆 pekovian 的帖子

我就係最怕遇到呢一類老師……當然間間學校可能都會有,但越少越好啦,如果學校大部 ...

我又記得有學校考歷史,出左幅秦始皇既圖,問學生圖中人是誰,有學生答「嬴政」(無寫錯字),點知老師打交叉。問返老師點解錯,老師話答秦始皇才尊敬,唔可以直呼其名。其實老師解釋完會唔會自己都忍唔到笑呢?

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 11:14

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 11:19

作者: nkd    時間: 19-5-14 11:22

ar_mak 發表於 19-5-14 11:19
係囉係囉,一國兩制寫成兩制一國,根本就完全係兩個意思.

請解釋下點唔同

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 11:25

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 11:27

作者: nkd    時間: 19-5-14 11:35

MrBeast 發表於 19-5-14 08:30

救火救人 / 救人救火,係事實問題定常識問題?

如果多口答「為免生命財產受損害,撲滅及預防火災,拯救遇害者」,使不使扣分?

作者: vincenthocs    時間: 19-5-14 12:14

cornelius 發表於 19-5-13 16:43

我相信合理地跳step是可以的,例如在解方程式時,x+3=9不 ...
我整個數學學習生涯都没有老師說3x5和5x3有分別,甚至說其中一個寫法是錯的.我會對孩子說兩個都没有錯,但我們只好根據俾分你嗰個人的做法.

作者: nkd    時間: 19-5-14 12:26

vincenthocs 發表於 19-5-14 12:14
我整個數學學習生涯都没有老師說3x5和5x3有分別,甚至說其中一個寫法是錯的.我會對孩子說兩個都没有錯,但我 ...

From Wiki:

The multiplier can be written first and multiplicand second (though the custom can vary by culture); both can be called factors.

一定要分multiplier / multiplicand 其實是為了方便解釋。

作者: b3410    時間: 19-5-14 12:36

我都覺得係先後緊急的次序問題。如果有熟悉消防員工作的人士,問一問就清楚啦。

好似心肺復蘇,按壓心臟緊要,還是泵氣緊要一樣。不過都有睇老師上堂有冇教。

作者: MrBeast    時間: 19-5-14 13:09

nkd 發表於 19-5-14 11:35
救火救人 / 救人救火,係事實問題定常識問題?

如果多口答「為免生命財產受損害,撲滅及預防火災,拯救遇 ...

guess u r right. 視乎考知識定語文,that said, 若英作答有grammar mistakes 也會叩分,不過唔會當全錯。regardless, 我覺得最好都善意地去問清楚老師,若真的老師死板,就同pta 講
作者: retriever    時間: 19-5-14 13:22

mandy_ng207 發表於 19-5-13 11:18

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿 ...

年紀越大,越明白守規自律既道理。

作者: cornelius    時間: 19-5-14 13:30

vincenthocs 發表於 19-5-14 12:14
我整個數學學習生涯都没有老師說3x5和5x3有分別,甚至說其中一個寫法是錯的.我會對孩子說兩個都没有錯,但我 ...

我幫過一個讀灣仔St. Joseph初小生睇功課(數和英文),從老師批改的情況感覺該校數學科老師很注重數學概念我,例如簡單如加減數,工作紙(該校有大量工作紙使學生鞏固所學知識)要求學生畫圖顯示已知資料(given info) 及要計算的部分(what is being asked),起初我也極不習慣,個細路縱使計啱答案,但畫圖部分可以一分都冇,十分令人困惑,但教曉他後攞到分(雖然覺得畫圖好無聊),其實concept會變得更牢固。

Btw, 我相信St. Jo小學比較樓主問的兩間更傳統

作者: cornelius    時間: 19-5-14 13:50

MrBeast 發表於 19-5-14 08:30

哈哈,真湊巧,昨天看到一條 YouTube 短片有個人教英文,佢真係把 iron讀埋個 r 音(不過佢唔係教緊 phonetics)。我唔知佢係補習老師定教中學嘅老師,而加上我以前中三個英文老師教我哋讀 recipe為 ri-'saip兩個音節的字時(那時我讀一所 band 1官立中學),我可以推斷,家長時常追捧所謂的英中的英文老師的英文水平可以有幾不濟,而其他教英文以外科目的老師可以怎樣呢?(當然有例外)

作者: nkd    時間: 19-5-14 14:16

cornelius 發表於 19-5-14 13:50
哈哈,真湊巧,昨天看到一條 YouTube 短片有個人教英文,佢真係把 iron讀埋個 r 音(不過佢唔係教緊 phonet ...

\\英文老師教我哋讀 recipe為 ri-'saip\\

真係不奇。港產英文老師讀寫通常不差,發音就難講。

你記性幾好。

作者: cornelius    時間: 19-5-14 14:28

nkd 發表於 19-5-14 14:16
\英文老師教我哋讀 recipe為 ri-'saip\

真係不奇。港產英文老師讀寫通常不差,發音就難講。

我讀男校,如果唔係啲女同學肯定私私竊語....

點解記得,因我家姐讀女校又有家改堂,聽佢講過學了某些食譜,所以知道有呢個字,同埋年紀大,以前啲嘢記得清楚啲

作者: nkd    時間: 19-5-14 14:49

cornelius 發表於 19-5-14 14:28
我讀男校,如果唔係啲女同學肯定私私竊語....

點解記得,因我家姐讀女校又有家改堂,聽佢講過學了某些食 ...

女校英文係好好

作者: poonmiss    時間: 19-5-14 15:30

Yanamami 發表於 19-5-13 09:37
At the end of the day, 你仔係咪都要考DSE? 数个計分係要計steps, 唔通你出貓抄隔離答案都當你啱?唔关傳 ...

去到考DSE. 大部份小學至初中嘅steps都唔需要寫。唔扣分。
我頭先再睇一睇今年份marking scheme. 真係全部中間「steps」都唔需要喎,一題有幾分M都係要寫幾條公式先計到個最後答案。寫完果幾條公式marking都係直接跳答案。

作者: Diversifyedu    時間: 19-5-14 15:40

回覆 vincenthocs 的帖子

絕對有分別, 概念上係2種算式, 唔可以根據俾分嗰個人做法
回歸基本, 乘數基本概念來自連加法, 乘數和被乘數不能混淆

3個蘋果每個$5共付多少錢, 一家係定係寫5X3.

3X5 = 3+3+3+3+3 (5個蘋果每個$3)
5X3 = 5+5+5 (3個蘋果每個$5)

作者: wccfgoldcard    時間: 19-5-14 15:40

錯哂, 睇錯哂, 其實 係 睇老師本人 點睇, 而 唔係 計 讀 什麼學校 ( e.g. DBS, 英華, etc ).

每年 學校 考試/測驗/功課, 都 係 由該年的 相關學科老師 出卷 及 比計分方法 ... 校長 只係 提供 大方向 同 睇考完成績 statistics, 而 課主任 只係 快速 review 考什麼題目 及 深淺 level 促夠配合學校.

跟本上, 那些 係 妳眼中 所謂 non-essential steps 計唔計分 / 計幾多分, 係 完全 由 那出卷老師 決定.

今年 出卷老師 好規柜/手緊, 出年 果個出卷老師 又可能 冇所謂 ( i.e. no need write non-essential steps ), 乜野名校 都有 咁既人 架啦.

作者: Yanamami    時間: 19-5-14 15:56

poonmiss 發表於 19-5-14 15:30
去到考DSE. 大部份小學至初中嘅steps都唔需要寫。唔扣分。
我頭先再睇一睇今年份marking scheme. 真係全部 ...
天~~高中有高中既steps, 小学有小学,高中唔寫小学初中steps唔扣分有幾奇呀?
作者: ar_mak    時間: 19-5-14 16:01

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-14 16:27

呢個post好似俾人騎劫左遠嚟咗正題啦⋯⋯因為我自己係讀女校嘅,女校果種嚴格我好清楚,不過成日聽人講男校好自由,所以都想知道男校可以有幾自由,因為自問在女校的確唔太喜歡咁嚴嘅作風,想知道男校啲阿Sir係咪講道理一啲

作者: Soundervolt    時間: 19-5-14 16:43

mandy_ng207 發表於 19-5-14 16:27
呢個post好似俾人騎劫左遠嚟咗正題啦⋯⋯因為我自己係讀女校嘅,女校果種嚴格我好清楚,不過成日聽人講男校 ...

男校同女校或男女校的確有分別,幾間傳统名男校學習環境都比較自由,(中學)若果老師冇料,分分鐘俾學生問到口啞啞。

作者: nkd    時間: 19-5-14 16:52

mandy_ng207 發表於 19-5-14 16:27
呢個post好似俾人騎劫左遠嚟咗正題啦⋯⋯因為我自己係讀女校嘅,女校果種嚴格我好清楚,不過成日聽人講男校 ...

男校中學多舊生老師,自由奔放。但小學就…好多古肅女老師。

作者: retriever    時間: 19-5-14 17:01

Diversifyedu 發表於 19-5-14 15:40

想問下:

一排5 列, 有3排;

跟一列5排, 有3列, 有無分別?!

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 17:07

作者: lui    時間: 19-5-14 17:11

Soundervolt 發表於 19-5-13 10:17

無論讀任何學制,就算讀甚麼IB或GCE-AL都一樣,數學只 ...

以我所知,各考試都有marking scheme . 我女IBDP,d marking scheme 都好清楚,乜野有份,乜野冇份。

作者: Diversifyedu    時間: 19-5-14 17:11

回覆 retriever 的帖子

你意思係咁?

一排5 列, 有3排;

ooooo 5
ooooo 5
ooooo 5
-----------
          5x3 = 15

一列5排, 有3列,

ooo 3
ooo 3
ooo 3
ooo 3
ooo 3
--------
       3x5=15

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 17:13

作者: retriever    時間: 19-5-14 17:13

ar_mak 發表於 19-5-14 17:07
呢個我知你講緊嘜,因為之前同你都係同一條問題上面走左入去迴旋處而一直都未搵到出口.

你有一隻雞值100蚊. ...

當講係數量, 係講緊同一樣野既數量...

作者: nkd    時間: 19-5-14 17:21

ar_mak 發表於 19-5-14 17:07
呢個我知你講緊嘜,因為之前同你都係同一條問題上面走左入去迴旋處而一直都未搵到出口.

你有一隻雞值100蚊. ...
你撈埋生物科經濟科同數學科,複雜左。
上次你問菱形,今次我問你長方形:點定一邊叫長,一邊叫闊?面積一定要長乘闊,可唔可以闊乘長?

作者: retriever    時間: 19-5-14 17:28

Diversifyedu 發表於 19-5-14 17:11

你意思係咁?

係!

其實, 高等數學, 要証AXB=BXA, 或CXD<>DXC 係難既.

不過用生活例子解釋俾細路聽係易D, 呢個例子, 我用士兵列陣去解!

作者: retriever    時間: 19-5-14 17:29

Soundervolt 發表於 19-5-14 16:43
男校同女校或男女校的確有分別,幾間傳统名男校學習環境都比較自由,(中學)若果老師冇料,分分鐘俾學生 ...
其實, 根據我聽到返來既野, 而家既男校已經無以前咁自由...
作者: retriever    時間: 19-5-14 17:44

lui 發表於 19-5-14 17:11
以我所知,各考試都有marking scheme . 我女IBDP,d marking scheme 都好清楚,乜野有份,乜野冇份。
...

八卦, 呢D marking scheme 係咪真跡?

作者: lui    時間: 19-5-14 17:46

retriever 發表於 19-5-14 17:44
八卦, 呢D marking scheme 係咪真跡?

乜真跡?past paper 有official marking scheme .好detail.

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 18:05

作者: ar_mak    時間: 19-5-14 18:07

作者: Soundervolt    時間: 19-5-14 18:09

retriever 發表於 19-5-14 17:29
其實, 根據我聽到返來既野, 而家既男校已經無以前咁自由...

就算自由都有個限度,唔會染金毛返學都可以,不過只要唔影響其他人(例如上堂自己睇書),通常都可以有合理嘅自由度,不過中學已經大個仔,承擔責任亦相對要求更高。

依家男校自由度未必低過以前,但依家尐媽咪對仔女嘅學業或校園生活比以前投入,好多時投訴會令同學之間嘅自由度收窄。

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-14 18:27

原來如此……咁我問嘅兩間學校多唔多呢啲麻煩家長?
作者: retriever    時間: 19-5-14 18:36

ar_mak 發表於 19-5-14 18:07
如果你同我都係一二年班果陣去討論緊呢D野,咁就真係無得頂~!

對,我永遠年青,哈哈!

作者: retriever    時間: 19-5-14 18:40

lui 發表於 19-5-14 17:46
乜真跡?past paper 有official marking scheme .好detail.

official?

當年我哋HKCEE,HKAL收到既MARKING SCHEME 係手稿,我當係真跡。

作者: lui    時間: 19-5-14 18:41

retriever 發表於 19-5-14 18:40
official?

當年我哋HKCEE,HKAL收到既MARKING SCHEME 係手稿,我當係真跡。

有d 咁既事?我一點印象都冇!
依家全部電腦打架了

作者: akys    時間: 19-5-15 00:21

mandy_ng207 發表於 19-5-14 18:27

原來如此……咁我問嘅兩間學校多唔多呢啲麻煩家長? ...
間間都有,但如果校長強勢,唔會理你。唔鍾意即係唔適合啦,自己諗諗。
作者: Yanamami    時間: 19-5-15 08:09

mandy_ng207 發表於 19-5-14 18:27

原來如此……咁我問嘅兩間學校多唔多呢啲麻煩家長? ...
呢个年头不限任何学校都多左以為自己係顧客既家長……
作者: b3410    時間: 19-5-15 09:01

Yanamami 發表於 19-5-15 08:09
呢个年头不限任何学校都多左以為自己係顧客既家長……
今日新聞有一單小學生share 小食,之後食物中毒的事件。學校解釋唔鼓勵share 食物,不過監察方面未必可以做到完全避免。如果之後家長發現小朋友分享食物,投訴,老師如何處理呢?

感覺因為依家多咗各種監察,事故通報,投訴等等,學生自由度下降,大家都無辦法。

作者: Diversifyedu    時間: 19-5-15 09:32

生活例子最好嘅解釋當然用錢,
2張50元, 共有多少元

2X50 = 2+2+2+2+2+2+2...+2 = (50個2元)

50X2 = 50+50 = (2張50元)

問下小朋友想要邊樣

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-15 09:33

回覆 b3410 的帖子

講起呢單新聞,其實我覺得家長應該教育小朋友食別人嘅食物係有一定風險,責任雙方都有,唔應該怪晒分食物嘅小朋友。如果家長只係識向學校投訴,要求學校監察小朋友有冇分享食物,咁根本就係錯重點啦,小朋友將來嘅價值觀都會錯晒。我小朋友而家讀緊嘅幼稚園嘅家長都非常講道理,我真係好珍惜呢班家長,不過我哋都就快畢業啦⋯⋯
作者: Yanamami    時間: 19-5-15 11:08

b3410 發表於 19-5-15 09:01
今日新聞有一單小學生share 小食,之後食物中毒的事件。學校解釋唔鼓勵share 食物,不過監察方面未必可以做 ...
家長管好自己子女唔好share? 人家的孩子人家管,不威脅到自己子女安全的有甚麼好投訴?
作者: Yanamami    時間: 19-5-15 11:11

mandy_ng207 發表於 19-5-15 09:33
回覆 b3410 的帖子

講起呢單新聞,其實我覺得家長應該教育小朋友食別人嘅食物係有一定風險,責任雙方都有 ...
我两个女既幼稚園家長到而家佢地已上大学、中学仲有联絡,虽然孩子各有出路,但家長间友誼常在。
作者: ar_mak    時間: 19-5-15 11:29

作者: ar_mak    時間: 19-5-15 11:30

作者: cowmoon    時間: 19-5-15 12:04

Diversifyedu 發表於 19-5-14 15:40

路過搭咀。

1. 要留意確實不同文化對 3X5 的不同解讀。英文數係 3 times 5,即 3 次 5個,或 3 groups of 5,3 rows of 5 。。。 3 係 multiplier。這和「中式」計法不同。沒有話邊個最好,但要 consistent,入鄉隨俗,學校教邊種就用邊種。

2. IS 教數本身是跟外國 tradition,一樣要寫 steps。Steps 係你講比人知解題的方法。所以叫 solution,不叫 answer。不過外國數比較講求學生識得用不同的 strategies,所以不會只是一款 strategy 才有分。如計 99x3 你用直式,加數,number line, count by 3 ,或者 100x3 - 3 都得。

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-15 12:22

回覆 cowmoon 的帖子

你嘅分享幾有趣喎……咁IS教乘除數係幾年班?我聽人講IS數學好淺,咁聽落去又唔係真係淺啦,分分鐘深過local?

作者: cowmoon    時間: 19-5-15 13:10

mandy_ng207 發表於 19-5-15 12:22

你嘅分享幾有趣喎……咁IS教乘除數係幾年班?我聽人講IS數學好淺,咁聽落去又唔係真 ...
IS 係小二開始教乘數概念。
唔洗諗,在香港一定係本地學校的數深過 IS 好多!香港(以至大陸,台灣,新加坡。。。總之亞洲地區)d 數學課程係拔尖補底皆能。

教得好唔好,係睇個老師,「自古以來」計數都要寫 steps,但點寫點計分係老師主導。香港同芬蘭,甚至同台灣、上海比較,係邊個地方有辦法找一些數學好又識教的老師教數。常常看新聞美國的老師還在發愁要自掏腰包買文具比學生在班房用,看看他們的整體 PISA 成績。。。香港情況就算不是頂尖也絕不差。

作者: mandy_ng207    時間: 19-5-15 13:51

我都同意要數學好一定要老師好!記得中一時俾唔識數學嘅女老師教,就係叫我列式2+2+3=4+3=7,唔准直接寫答案!我同佢抝左好耐,仲要用英文抝!
作者: Soundervolt    時間: 19-5-15 14:05

cowmoon 發表於 19-5-15 13:10
IS 係小二開始教乘數概念。
唔洗諗,在香港一定係本地學校的數深過 IS 好多!香港(以至大陸,台灣,新加坡 ...

仲講PISA?多年前大家都熱捧芬蘭教育喺PISA如何領前,又話要對佢地教育制度硏究云云,近年已經俾星洲、上海、香港,南韓,甚至馬交喺PISA過哂頭,咁又係唔係芬蘭要嚟亞洲學習下呢?迷信外國月亮比較圓嘅人通常都未喺外國當地生活過。美國教育.....就好似佢地貧富懸殊一樣,差異十分大,好到頂尖,亦可以差到無倫。

作者: nkd    時間: 19-5-15 15:07

Soundervolt 發表於 19-5-15 14:05
仲講PISA?多年前大家都熱捧芬蘭教育喺PISA如何領前,又話要對佢地教育制度硏究云云,近年已經俾星洲、上海 ...

大費周章美國求學無理由找野雞吧

作者: Diversifyedu    時間: 19-5-15 15:13

如果計99X3, 100x3 - 3 應該係最快捷方法, 奈何LS一定冇STEPS分
作者: Soundervolt    時間: 19-5-15 15:48

nkd 發表於 19-5-15 15:07
大費周章美國求學無理由找野雞吧

又未必,我有位有經濟能力嘅朋友,佢仔仔成績差到無倫,喺香港升大學無望,為咗攞一張大學畢業沙紙去美國升學,就算野雞大學都在所不惜。

作者: 大肉兒    時間: 19-5-17 16:49

Yanamami 發表於 19-5-13 09:41
睇戲都有得睇啦!D天才数学家、科学家計野,寫到密密麻麻steps, 睇到你眼花~人地天才都要寫,唔会 ...

我諗起神探伽利略

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5