教育王國

標題: 不知所謂的小學 [打印本頁]

作者: son2019    時間: 19-5-23 10:04     標題: 不知所謂的小學

聖博德天主教小學(蒲崗村道)
作者: carolyk    時間: 19-5-23 10:19

Why ??

作者: cloudcloudrobot    時間: 19-5-23 10:21

詳細解釋,唔該
作者: 百畝林    時間: 19-5-23 10:40

哦!好似區內唔錯嘅學校!為何你冠以「不知所謂」?有什麼經歷?
作者: saries    時間: 19-5-23 10:55

願聞其詳
作者: b3410    時間: 19-5-23 11:11

講d唔講d,對學校好似唔公平喎
作者: pekovian    時間: 19-5-23 12:11

就黎放榜先講尼d.....

作者: vpo0615    時間: 19-5-23 12:14

膠味甚濃......
作者: Soundervolt    時間: 19-5-23 14:15

特登開個户口閙間學校不知所謂,實情係唔係閙者愛也,驚其他人橫刀奪愛?

作者: Kioga_san    時間: 19-5-23 14:35

就黎大抽放榜呀麻, D人慣常哩個時候唱衰學校等人放位.
作者: assado    時間: 19-5-23 14:55     標題: 回覆樓主:

如果家長這樣, 真係冇品。

作者: honeybibibibi    時間: 19-5-23 15:06     標題: 回覆樓主:

是但求其亂up一句又唔加以解釋,都幾不負責任。

作者: son2019    時間: 19-5-23 16:55

學校存在咗太多問題了(師資同教育上),我小朋友都係度讀咗幾年,好多野都忍住唔敢講,搞到好多家長敢怒不敢言!同學校投訴,學校都係會講「檢討……會改善……」之後冇晒下文!如果要我講事件表證,咁就冇可能了,因為咁樣做太明顯啦!😅
我小朋友係臨近考試時,出現少少自殘行為!
(會用筆尖篤手指,嫌自己寫太慢。因老師要求十分鐘做十題文字題)
原因係學校迫得太緊了,太過於著重分數同成績造成!
其實我都係想係呢度發洩下啫,因都忍咗幾年了
我地都遞咗表要轉啦!亦都同教育局講咗,教育局跟進緊

作者: son2019    時間: 19-5-23 17:10

每次有家長問「你間學校點呀?」
我都會講,如果你小朋友操到迫到,可以ar!

作者: son2019    時間: 19-5-23 17:19

下星期考試,每日都重做緊功課同教書😥
作者: hkpapa852    時間: 19-5-23 17:23

其實大部份天主教學校都係偏向催谷, 加上呢間係搏上位既二線, 自然更加係死谷爛谷
作者: 李大人    時間: 19-5-23 17:25

作者: son2019    時間: 19-5-23 17:34

所以,我地唔溫書啦!只係做返做學生嘅責任,做晒d功課佢算了
作者: son2019    時間: 19-5-23 17:40

李大人 發表於 19-5-23 17:25
咁樣谷,好易有精神問題
係ar😥其實大人都係ga
作者: Cherry7443    時間: 19-5-23 17:59

son2019 發表於 19-5-23 17:19
下星期考試,每日都重做緊功課同教書😥

其實好多學校都係咁,我個女學校,一路教書一路溫

作者: son2019    時間: 19-5-23 18:23

Cherry7443 發表於 19-5-23 17:59
其實好多學校都係咁,我個女學校,一路教書一路溫
我地今年有d書都未教完,就考試了或者草草教完,作業做過,就算!
有時未教嘅野,但默咗書先,同小朋友溫書個陣,完全不在狀態先知,原來未教!

作者: ngakiho    時間: 19-5-23 18:25

小學幾年班?會唔會轉到校?擔心你小朋友有情緒問題

作者: son2019    時間: 19-5-23 18:34

ngakiho 發表於 19-5-23 18:25
小學幾年班?會唔會轉到校?擔心你小朋友有情緒問題
嚟緊九月讀新校了已睇心理醫生

作者: 百畝林    時間: 19-5-23 20:25

有幾多人好似你咁要轉校?
當初因誤會揀了這間?

希望小朋友可以適應新環境。健康快樂成長!

作者: son2019    時間: 19-5-23 21:31

百畝林 發表於 19-5-23 20:25
有幾多人好似你咁要轉校?
當初因誤會揀了這間?
我小朋友吸收力不差,成績中上,亦冇補習當初選擇諗住入隔離保良局,第一輪入唔到,大搞珠入咗呢間
(學校村三間都填晒)
一,二年班捱過了,一到三年班就操TSA操到傻
在這幾年間,在我所知轉校人數有6位了(唔同年級轉)

多謝關心
小朋友非常期待新學校
我唔係轉私校,都係轉返公立
活動教學(係真嘅活動教學)

作者: yubaba    時間: 19-5-23 22:29     標題: 回覆樓主:

呢間嘢, 我明樓主喎! 對學生、對教師都唔易捱。

作者: Lingfung813    時間: 19-5-24 02:01

加油樓主!明白你的不快…小兒和他的同學早2年在舊校也經過類似事情(小二學期尾已經每日操TSA,考試前一晚有近10份功課 , 考完試再教未上堂內容等),幸好去年P3已轉到另一間教學有質素和外界給予正面評價的小學。你決定是正確的,做父母最了解小朋友處境亦有責任去保護他們。
現在我們全家人的確開心和滿意,他亦很有自信去學習。

作者: lucyplus    時間: 19-5-24 07:31     標題: 回覆樓主:

讀書不是一切,相信自己對小朋友的認識。這個決定應該不容易,樓主和小朋友加油!

作者: 李大人    時間: 19-5-24 08:41

作者: Wonderlady    時間: 19-5-24 09:07

son2019 發表於 19-5-23 21:31
我小朋友吸收力不差,成績中上,亦冇補習當初選擇諗住入隔離保良局,第一輪入唔到,大搞珠入咗呢間
(學校村 ...

請問轉新校,你用什麼理由轉?照直講?

作者: 迷你人    時間: 19-5-24 12:04

只可講你仔唔合適讀這間,但用不知所謂黎形容就....需知道小朋友成長路中,家長有責任去扶持,帶佢地去到合適的道路...

作者: son2019    時間: 19-5-24 12:41

Wonderlady 發表於 19-5-24 09:07
請問轉新校,你用什麼理由轉?照直講?
我講在原校不開心,影響了學習!亦都有俾心理醫生報告俾新學校
新學校開放日,有帶小朋友去玩,小朋友很開心,非常期待新學校!

作者: son2019    時間: 19-5-24 12:44

迷你人 發表於 19-5-24 12:04
只可講你仔唔合適讀這間,但用不知所謂黎形容就....需知道小朋友成長路中,家長有責任去扶持,帶佢地去到合 ...
用詞上可能係銳利咗,但正是我做家長忍了又忍嘅心境!

作者: lucyplus    時間: 19-5-24 12:58

son2019 發表於 19-5-24 12:44
用詞上可能係銳利咗,但正是我做家長忍了又忍嘅心境!

完全明白你的感受,其實我相信好多香港家長在不同的學校都真係死忍,見到自己小朋友都掙扎求存,又看不到真正返學的意義,真係會好心痛。

作者: CMPL    時間: 19-5-24 13:53

回覆 lucyplus 的帖子

支持樓主.  在其他群組見d人說Happy=自作自受, 要找學術形學校, 其實真的有沒有了解過自己小朋友需要什麼?  沒有最好只有最適合, 錯配家長小朋友都好慘.  我是一個高小的家長, 好明白當一個小朋友有自信, 返學開心, 他自然會加求上進.  何必小小年紀就要迫到他們走頭無路, 從少已經無晒自信心呢?!     

作者: carven1977    時間: 19-5-24 15:53

自己讀唔到就話不知所謂
作者: yuyueng    時間: 19-5-24 16:42

但系好多所謂happy school 無功課又唔逼,最後個個學生hea住讀,結果學生自己知道自己不濟,對前途無望,又會覺得間學校不知所謂,我講中學。

作者: RonWeasley    時間: 19-5-24 17:12

son2019 發表於 19-5-23 16:55
學校存在咗太多問題了(師資同教育上),我小朋友都係度讀咗幾年,好多野都忍住唔敢講,搞到好多家長敢怒不 ...
小朋友身心最緊要, 留意倒有唔妥就快啲去處理.
咩都唔好理, 最緊要安撫咗小朋友先 !!!

作者: karybobo    時間: 19-5-24 18:44     標題: 回覆樓主:

原來聖博德甘谷?

作者: boyboobee    時間: 19-5-24 21:02     標題: 回覆樓主:

其實有D家長喜歡呢種學校,只可以講唔適合你的小孩,亦係點解家長選校前要瞭解間學校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5