教育王國

標題: 港青基信書院2019-2020交流區 [打印本頁]

作者: manctai    時間: 19-6-2 22:54     標題: 港青基信書院2019-2020交流區

有9月升讀港青基信S1的家長嗎?我女兒9月會入讀S1,大家交流下。
作者: virgokaren    時間: 19-6-3 01:00

manctai 發表於 19-6-2 22:54
有9月升讀港青基信S1的家長嗎?我女兒9月會入讀S1,大家交流下。

到!
女仔,九月 S1.

作者: manctai    時間: 19-6-3 14:21

今日收到Registration Info Pack,見到份餐單。唔知學校嘅午餐OK嗎?
作者: virgokaren    時間: 19-6-3 21:47

manctai 發表於 19-6-3 14:21
今日收到Registration Info Pack,見到份餐單。唔知學校嘅午餐OK嗎?

Canteen 由 Sodexo 經營,吾知係咪喺學校煮?
International Fun Fair 我有食過Sodexo 薯條好好味!仲八卦問平時有冇? D staff 話平時好少有薯條。
反正不可外出食飯,book 一個月試下先。
好似話 Mon to Thurs order lunch 會直接送入 hall, Friday 可以自己在 Canteen 買。 (information 資料)
吾知有冇解讀錯?

作者: manctai    時間: 19-6-3 23:23

virgokaren 發表於 19-6-3 21:47

Canteen 由 Sodexo 經營,吾知係咪喺學校煮?
我International Fun Fair口個次淨係睇咗夜晚個show,冇機會試食添。

照睇應該第一個sem嘅lunch arrangement都係咁。

作者: joe0307    時間: 19-7-9 14:56

我囡囡九月S1,大家多多指教
作者: BB811    時間: 19-7-27 15:31

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 19-7-27 18:56

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

作者: 艾艾媽媽    時間: 19-7-28 02:32

請問港青基信書院有沒有分精英班?
咁 Y/M/C/A/H/K 係點分呢?平均分班嗎?

作者: BB811    時間: 19-7-29 14:08

艾艾媽媽 發表於 19-7-28 02:32
請問港青基信書院有沒有分精英班?
咁 Y/M/C/A/H/K 係點分呢?平均分班嗎?
我仔讀1Y班,你地邊班?多多指教😃
作者: 艾艾媽媽    時間: 19-7-29 18:09

我囡囡是中二插班,所以想知道學校點分班,希望有用家可以提供資料,謝謝

作者: joe0307    時間: 19-8-17 11:54

我囡囡C班,請問19/8號返學係咪着校服?
作者: 艾艾媽媽    時間: 19-9-1 23:31

剛剛收到學校電郵,開學日推遲一天

作者: 珈嵐    時間: 19-9-2 01:03

艾艾媽媽 發表於 19-9-1 23:31
剛剛收到學校電郵,開學日推遲一天
因為,好多學生都係撘mtr 番學
作者: 珈嵐    時間: 19-9-2 01:32

各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜),跟住學生會有一個星期既break俾學生休息,另外平時上P.E.堂,學生要帶備P.E.衫褲同波鞋番學,上P.E.堂之前先换P.E. 衫褲,如果食lunch 前上P.E. 堂,學生要换番校服,如果lunch 後上就唔洗换,可以直接放學!
作者: 艾艾媽媽    時間: 19-9-3 10:36

珈嵐 發表於 19-9-2 01:32
各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜), ...

謝謝你的資訊,想問多少少,咁係咪下午上運動課可以就咁著短褲放學,另外想請問下波鞋有無指定顏色呢?
同埋想問下課外活動有無規定要參加幾多個或者唔可以多過幾多個?
另外想請教其實分班係咪跟成績分?
Ps: 唔好意思比較多問題,因為係插班,無上中一適應班,所以有好多資訊唔知t.t

作者: 珈嵐    時間: 19-9-4 08:08

艾艾媽媽 發表於 19-9-3 10:36
謝謝你的資訊,想問多少少,咁係咪下午上運動課可以就咁著短褲放學,另外想請問下波鞋有無指定顏色呢?
同 ...
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課外活動。以我所知Y 班係成績最好果班,但係每一班裡面都會分左唔同set, 如果同學啲成績進步左,又會升grade 去其它set !  另外,F.1~F.2 都有H.E. 堂,到時小朋友要帶食材回學校上堂,煮完既食物會由小朋帶回家享用,所以家長最好帶埋食物盒俾小朋友。

作者: 艾艾媽媽    時間: 19-9-5 17:25

珈嵐 發表於 19-9-4 08:08
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課 ...

作者: virgokaren    時間: 19-9-5 22:24

珈嵐 發表於 19-9-4 08:08
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課 ...

分  set 係咪  set 1最好?set 幾最差?
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2 至轉?
成績吾好會吾會留級?

作者: 珈嵐    時間: 19-9-9 07:48

virgokaren 發表於 19-9-5 22:24
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2  ...
Set 1 能力比較高,相對set 2 係會低啲!學校會不時轉set 因應番個小朋友既學習進度嚟改變。如果你個小朋友平均分唔合格,係會留班!
作者: tracymama    時間: 19-9-9 13:02

想問下除了學費, 還有其它費用要交嗎?
作者: 珈嵐    時間: 19-9-9 20:17

virgokaren 發表於 19-9-5 22:24
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2  ...
補充番最差去到set 4
作者: 珈嵐    時間: 19-9-9 20:25

tracymama 發表於 19-9-9 13:02
想問下除了學費, 還有其它費用要交嗎?
除左學費外,學生F.1 ~F.3 每年的10月尾都要參加3 日兩夜既camp ,所以開學初期會收活動既費用。
作者: Phoebe2190    時間: 19-9-24 20:49

小兒想報2020-2021年度, 他是BAND 2成績, 請問此校校風如何? Interview見一次或兩次?

作者: 艾艾媽媽    時間: 19-9-24 21:23

各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜), ...

你好!想請教一下有關考試,請問會唔會好深同範圍好大?會唔會好易唔及格,要留班?

作者: virgokaren    時間: 19-9-25 00:45

Phoebe2190 發表於 19-9-24 20:49
小兒想報2020-2021年度, 他是BAND 2成績, 請問此校校風如何? Interview見一次或兩次?

...

in 两次。
校風 ok, 校長好重視禮貌。

作者: 201102    時間: 19-9-26 18:25

virgokaren 發表於 19-9-25 00:45
in 两次。

請問2次interview 要不要interview parent 什麼型式interview?

作者: virgokaren    時間: 19-9-28 03:08

201102 發表於 19-9-26 18:25
請問2次interview 要不要interview parent 什麼型式interview?

一次 individual
一次 group
不in parents

作者: Phoebe2190    時間: 19-9-29 00:13

in 两次。

Thanks a lot(emoji)(emoji)

作者: 201102    時間: 19-10-6 18:19

珈嵐 發表於 19-9-9 20:25
除左學費外,學生F.1 ~F.3 每年的10月尾都要參加3 日兩夜既camp ,所以開學初期會收活動既費用。 ...

請問如果學生成績跟唔上一般在那裡補習?

作者: chichibb    時間: 19-10-14 23:50

in 两次。

您好,我見有張academic reference要填,請問填完是否比返港基再寄出去小女間小學?另外有張係証明讀左幾多年中文,是否一定要交比小學老師填嗎?

作者: 珈嵐    時間: 19-10-16 02:25

艾艾媽媽 發表於 19-9-24 21:23
你好!想請教一下有關考試,請問會唔會好深同範圍好大?會唔會好易唔及格,要留班?
...
無記錯F.1 學期尾先有一個考試,範圍唔會好大,合格不難!
作者: 珈嵐    時間: 19-10-16 02:26

chichibb 發表於 19-10-14 23:50
您好,我見有張academic reference要填,請問填完是否比返港基再寄出去小女間小學?另外有張係証明讀左幾多年 ...
呢個一定要交番俾小學,小學fax 番俾ymca 就得
作者: 珈嵐    時間: 19-10-16 02:31

201102 發表於 19-10-6 18:19
請問如果學生成績跟唔上一般在那裡補習?
學校有中文老師免費幫學生補中文,每星期一次在放學後,但只會補中文不太理想的學生。
作者: francespui    時間: 19-10-18 17:45

珈嵐 發表於 19-10-16 02:31
學校有中文老師免費幫學生補中文,每星期一次在放學後,但只會補中文不太理想的學生。 ...

請問學校有沒有默書? 中文/英文 多久一次?內容多嗎?另外quiz分數 會不會計算於考試測驗成績內?

作者: francespui    時間: 19-10-18 18:51

請問學校有沒有默書? 中文/英文 多久一次?內容多嗎?另外quiz分數 會不會計算於考試測驗成績內?

作者: virgokaren    時間: 19-10-21 02:48

francespui 發表於 19-10-18 18:51
...

有默書,有quiz,  有 test
好似全部都按比例計入  report.
新手,未係好瞭解!請其他家長補充。

作者: luluhaha    時間: 19-10-30 19:08

回覆 chichibb 的帖⋯⋯

作者: pochario    時間: 19-11-6 09:27

珈嵐 發表於 19-9-9 07:48
Set 1 能力比較高,相對set 2 係會低啲!學校會不時轉set 因應番個小朋友既學習進度嚟改變。如果你個小朋友 ...
請問唔合格係計主科定全科平均分?
作者: 201102    時間: 19-11-10 09:19

virgokaren 發表於 19-10-21 02:48
有默書,有quiz,  有 test
好似全部都按比例計入  report.
新手,未係好瞭解!請其他家長補充。

請問有冇人知今年入學申請,何時通知面試?

作者: faiemilycha    時間: 19-11-10 12:09

我阿女都報了名,但仍未收到面試通知,下星期六係啦喎!
作者: 過客    時間: 19-11-11 19:52

請問學校咁遠, 會在學校附近租屋或每日都坐長途車返學放學?
作者: luluhaha    時間: 19-11-12 17:19

回覆 faiemilycha 的帖子

今日收到嗎?
作者: faiemilycha    時間: 19-11-13 23:44

回覆 luluhaha 的帖子

還沒有收到任何消息,以現時情況,相信會改期。或者明天打去問下!
作者: faiemilycha    時間: 19-11-13 23:45

回覆 過客 的帖子

收咗先諗!
作者: luluhaha    時間: 19-11-14 13:30

過客 發表於 19-11-11 19:52
請問學校咁遠, 會在學校附近租屋或每日都坐長途車返學放學?
如果只有呢間收左,再遠都要飛去喇
作者: DEN_DEN    時間: 19-11-22 09:09     標題: 回覆樓主:

請問7/12的international  fun fair是什麼活動?可以比小學生去參加嗎?thanks

作者: luluhaha    時間: 19-11-23 17:03

今日面試咗
冇考普通話
是否年年都唔考 定係得今年
作者: fishballbaby    時間: 19-11-23 19:29

luluhaha 發表於 19-11-23 17:03
今日面試咗
冇考普通話
是否年年都唔考 定係得今年

我們也沒有考普通話,但想不到要做閱讀理解(emoji)

作者: luluhaha    時間: 19-11-23 19:40

回覆 fishballbaby 的帖子

差唔多間間中學都要做閱讀理解我覺得已經算好好,唔in家長.冇英文自我介紹和讀古文
我仔話數學錯一題

作者: virgokaren    時間: 19-11-24 21:18

DEN_DEN 發表於 19-11-22 09:09
請問7/12的international  fun fair是什麼活動?可以比小學生去參加嗎?thanks

open to public
小學生去會玩得好開心,有吹氣的彈彈跳,滑梯和其他遊戲玩。
有 pony 映相。
有好多野食,禮堂有表演,open area 都有表演。
International係因應全校有不同國藉的學生及東涌社區的多元文化而舉行,學生會著民族服及表演。

作者: rainrain613    時間: 19-11-27 12:43

joe0307 發表於 19-7-9 14:56
我囡囡九月S1,大家多多指教

請問當年你們interview 是在聖誕的日子去in 嗎?

作者: virgokaren    時間: 19-11-28 01:00

201102 發表於 19-11-10 09:19
請問有冇人知今年入學申請,何時通知面試?

我見 school web 巳經有 interview 日期。

作者: ol_bb    時間: 19-11-28 10:13

virgokaren 發表於 19-11-24 21:18

Fun fair已經取消了!

作者: 201102    時間: 19-11-28 16:49

收到通知2nd Interview 見校長有什麼要準備?通常會問什的? 請有經驗家長講講.要不要見家長?

謝謝!

作者: fishballbaby    時間: 19-11-28 17:29

virgokaren 發表於 19-11-24 21:18

想問問,second interview與校長面試,是否小組形式?中文還是英文?有什麼可以預備?謝謝!

作者: fishballbaby    時間: 19-11-30 17:27

請問幾時會出result?
離開時忘記了問。

作者: bhwu    時間: 19-11-30 22:52

我也忘記了問...

作者: Karenauyeun    時間: 19-12-1 15:25

聖誕前有result
作者: bhwu    時間: 19-12-1 21:46

謝謝回覆

作者: fishballbaby    時間: 19-12-1 23:18

Karenauyeun 發表於 19-12-1 15:25
聖誕前有result

謝謝!巧緊張

作者: virgokaren    時間: 19-12-3 03:31

fishballbaby 發表於 19-11-28 17:29
想問問,second interview與校長面試,是否小組形式?中文還是英文?有什麼可以預備?謝謝!
...

去年 second in 見校長是小組型式,做些互動的遊戲。
全部 interview 都是用英語。
不用 in 家長。

作者: virgokaren    時間: 19-12-3 03:33

ol_bb 發表於 19-11-28 10:13

Fun fair已經取消了!

是啊!真可惜。
第一年上中學竟然連每年盛事都取消!

作者: happystone    時間: 19-12-6 23:40

回覆 virgokaren 的帖子

今日收到offer啦,喜出望外,心已定了一半
作者: 201102    時間: 19-12-7 10:58

happystone 發表於 19-12-6 23:40

今日收到offer啦,喜出望外,心已定了一半

是收信還是email?

作者: fishballbaby    時間: 19-12-7 12:51

201102 發表於 19-12-7 10:58
是收信還是email?

我們沒有信

作者: happystone    時間: 19-12-7 13:13

回覆 201102 的帖子

收信的
作者: happystone    時間: 19-12-7 13:14

我相信陸續有來,加油
作者: 201102    時間: 19-12-7 13:17

happystone 發表於 19-12-7 13:13

收信的

請問是否有特別技能或優秀生,那麼快收到通知。

作者: happystone    時間: 19-12-7 13:47

我們是thru talent scheme直見校長的所以我估大家下星期會陸續收到通知吧,大家留意信箱

作者: 201102    時間: 19-12-7 13:57

happystone 發表於 19-12-7 13:47

我們是thru talent scheme直見校長的所以我估大家下星期會陸續收到通知吧,大家留意信 ...

Congratulations

作者: happystone    時間: 19-12-7 14:01

多謝,我希望下星期到我同你講呢句啊
作者: 201102    時間: 19-12-7 14:07

happystone 發表於 19-12-7 14:01

多謝,我希望下星期到我同你講呢句啊

(emoji)(emoji)有喜訊話你知。

作者: virgokaren    時間: 19-12-7 14:43

我們是thru talent scheme直見校長的所以我估大家下星期會陸續收到通知吧,大家留意信 ...

好似今年首次有 talent scheme, 恭喜你!有 scholarship 嗎?

作者: happystone    時間: 19-12-7 14:47

對,所以真的好好彩我還没有研究scholarship 喎,應該要入讀後成績好才有吧

作者: fishballbaby    時間: 19-12-7 17:26

恭喜你呀!希望還有機會一起做同學

作者: ootolai    時間: 19-12-7 19:28

回覆 happystone 的帖子

恭喜你 。 可以講講你的小朋友是用那一個 talent 取錄嗎?
作者: happystone    時間: 19-12-7 22:09

多謝,我都預祝你成功先
作者: happystone    時間: 19-12-7 22:10

回覆 ootolai 的帖子

Academic
作者: ootolai    時間: 19-12-7 22:33

恭喜
作者: happystone    時間: 19-12-7 22:48

謝謝,等你好消息
作者: bhwu    時間: 19-12-9 12:32

Congratulations!

作者: happystone    時間: 19-12-11 08:40

回覆 bhwu 的帖子

多謝,我都預祝你成功
作者: 高齡芥    時間: 19-12-16 12:40

恭喜晒呀!我哋仲等緊結果
作者: 高齡芥    時間: 19-12-16 12:41

唔知今個星期幾會收到通知呢?好緊張呀
作者: Gooblovebb    時間: 19-12-16 14:22

收到信,不過係reject (emoji)

作者: 高齡芥    時間: 19-12-16 15:05

Gooblovebb 發表於 19-12-16 14:22
收到信,不過係reject (emoji)

你是今天收到信嗎?

作者: Gooblovebb    時間: 19-12-16 15:33

高齡芥 發表於 19-12-16 15:05
你是今天收到信嗎?

Yes

作者: 高齡芥    時間: 19-12-16 15:35

我哋都剛剛收到,可惜waiting list(emoji)(emoji)

作者: 201102    時間: 19-12-16 19:24

高齡芥 發表於 19-12-16 15:35
我哋都剛剛收到,可惜waiting list(emoji)(emoji)

如果Waiting 是講明入waiting list?有冇waiting 編號?

作者: 高齡芥    時間: 19-12-16 19:29

無編號呀!只係要14/2前提交P6呈二成績,校方再作考慮

作者: JP1930    時間: 19-12-17 00:01     標題: 回覆樓主

取錄了,心大心細中

作者: happystone    時間: 19-12-17 08:33

回覆 JP1930 的帖子

點解呢?仲有其他選擇?
作者: JP1930    時間: 19-12-17 13:04

happystone 發表於 19-12-17 08:33

點解呢?仲有其他選擇?

有D直資報咗都未考,咁快就要交錢留位

作者: happystone    時間: 19-12-17 14:53

我都係啊,但無計佢有限期,因為喺佢限期前我肯定唔會知道其他學校嘅offer,所以唯有比錢留位
但唔留位萬一真係再冇其他學校收就慘,因為直資係我首選,所以我點都留左先

作者: 高齡芥    時間: 19-12-19 15:26

happystone 發表於 19-12-17 14:53

我都係啊,但無計佢有限期,因為喺佢限期前我肯定唔會知道其他學校嘅offer,所以唯有比 ...

但係你個仔/女糸用Academic talent 入,咁佢成績一定好好啦!咁考其他直資也應該問題不大啊!

作者: JP1930    時間: 19-12-21 16:51

happystone 發表於 19-12-7 22:10

Academic

請問Academic talent 係點介定?要學校邀請去報名嗎?Thanks !

作者: happystone    時間: 19-12-21 17:57

回覆 高齡芥 的帖子

世事難料啊!
作者: happystone    時間: 19-12-21 17:59

佢嗰application guidelines有講,只要中英數三科達A就可thru talented scheme 報名,喺報名表上寫上就得
作者: JP1930    時間: 19-12-21 18:03

happystone 發表於 19-12-21 17:59

佢嗰application guidelines有講,只要中英數三科達A就可thru talented scheme 報名, ...

無留意到,是分開interview 嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5