教育王國

標題: 聖羅撒vs SPC [打印本頁]

作者: minima08    時間: 19-6-14 09:40     標題: 聖羅撒vs SPC

小女有銅鑼灣SPC揸手,因為系SPK生。大抽獎抽到聖羅撒。大家會點揀?一間系免費,有聯繫英中。一間吾駛考呈分試,基本可以直上中學。麻煩俾d意見

作者: sissysze    時間: 19-6-14 10:01

minima08 發表於 19-6-14 09:40
小女有銅鑼灣SPC揸手,因為系SPK生。大抽獎抽到聖羅撒。大家會點揀?一間系免費,有聯繫英中。一間吾駛考呈 ...

唔使睇錢就 spc 啦

我就愛 srl, spc啲女孩嘅 style唔係我杯茶

不過你讀開,應已接受spc女孩嘅 特質

作者: lskstephen    時間: 19-6-14 10:08

Normally, SPC is referring to St. Paul's College.
Believe that you are talking about SPCS, St. Paul's Convent School.
作者: minima08    時間: 19-6-14 10:19

lskstephen 發表於 19-6-14 10:08
Normally, SPC is referring to St. Paul's College.
Believe that you are talking about SPCS, St. Paul' ...

yes

作者: minima08    時間: 19-6-14 10:20

sissysze 發表於 19-6-14 10:01
唔使睇錢就 spc 啦

想問下,你小朋友讀srl?點解鍾意srl?

作者: pekovian    時間: 19-6-14 10:29

spcs

作者: helenfu    時間: 19-6-14 10:36

vote for spcs
作者: 子恩    時間: 19-6-14 10:37

小女有銅鑼灣SPC揸手,因為系SPK生。大抽獎抽到聖羅撒。大家會點揀?一間系免費,有聯繫英中。一間吾駛考呈 ...

Spc

作者: volar    時間: 19-6-14 10:50

vote for SPC
作者: KiKi0817    時間: 19-6-14 10:53

如果錢唔係問題梗係SPC啦又唔使程分

作者: minima08    時間: 19-6-14 10:56

KiKi0817 發表於 19-6-14 10:53
如果錢唔係問題梗係SPC啦又唔使程分

我就系怕玩呈分試這個遊戲。而且聽聞因為無呈分試,所以其實SPCS無srl甘谷

作者: mrsmacaroon    時間: 19-6-14 11:27     標題: 回覆樓主:

spc for sure

作者: 1162694sd    時間: 19-6-14 11:32     標題: 回覆樓主:

你都番左spk 3年,都比左學費3年啦,仲會去抽聖羅撒,是乙二中?乙一揀協恩?點會再問vs st. Paul convent啊

作者: rinarina    時間: 19-6-14 12:04

minima08 發表於 19-6-14 10:56
我就系怕玩呈分試這個遊戲。而且聽聞因為無呈分試,所以其實SPCS無srl甘谷
...
SPCS, 你已有答案啦, 就算同協小比, 也應該去SPCS
作者: KiKi0817    時間: 19-6-14 12:10

1162694sd 發表於 19-6-14 11:32
你都番左spk 3年,都比左學費3年啦,仲會去抽聖羅撒,是乙二中?乙一揀協恩?點會再問vs st. Paul convent ...

乙一都有人唔中乙二又點會中呀

作者: KiKi0817    時間: 19-6-14 12:11

唔使考呈分試實在係一件太美好嘅事入到去開開心心咁讀幾好

作者: 1162694sd    時間: 19-6-14 13:44

KiKi0817 發表於 19-6-14 12:10
乙一都有人唔中乙二又點會中呀

奇實我係暗示佢乙一; 佢有spc,點會去大抽獎呢,spc 中學女神校啊,d囡囡好乖好有氣質,學費亦吾算貴啊,朋友囡囡S4尾考左IGCSE,8A, S5, S6仲免學費啊

作者: 為食公主    時間: 19-6-14 14:15

作者: minima08    時間: 19-6-14 14:57

為食公主 發表於 19-6-14 14:15
你係呢度問D人實答你SPCS架喇
如果抽中乙一都唔讀,咁唔明你抽黎做乜? 為抽甲一?

各位,多謝你地意見。其實系9月升SPCS小一面試時無被選中,做了後備生。所以參加了大抽獎。最近有人放位,後備補上。

作者: gracelam    時間: 19-6-14 15:10

minima08 發表於 19-6-14 14:57
各位,多謝你地意見。其實系9月升SPCS小一面試時無被選中,做了後備生。所以參加了大抽獎。最近有人放位, ...

srl中小學都好好, 又免費, 我揀srl

作者: lskstephen    時間: 19-6-14 17:31

minima08 發表於 19-6-14 10:56
...

If tuition fee not an issue, believe SPCS should be better!

作者: charis0225    時間: 19-6-14 17:52

其實2間都是上band 1 中學,是乎你要名氣大的band 1 中學,還是名氣細D的中學,香港有over 100 間的 band 1 中學,是乎你要什麼,SPC 名氣大英文好,但D女仔一般,我好多朋友D女都是甘,名校要對名校,這是我見過的,不喜勿插

作者: 為食公主    時間: 19-6-14 18:27

作者: sinsinyip    時間: 19-6-14 18:47

回覆 minima08 的帖子

樓主有冇私小offer在手去抽獎? 乙一揀聖羅撒都幾搏
作者: minima08    時間: 19-6-14 19:08

sinsinyip 發表於 19-6-14 18:47

樓主有冇私小offer在手去抽獎? 乙一揀聖羅撒都幾搏

有私小系手架啦,因為srl比揸手的私小好,所以已經立刻放左位。聽聞今年好多都抽得好好

作者: MoonCFT    時間: 19-6-14 20:52     標題: 回覆樓主:

SPC 都吾係全部學生可以升到中學,同srl都係直屬中學呀。
萬一SPC中學部吾收返,又無考程分試,都幾頭痛,所以用家話都係要谷一谷。

我投srl,因為佢中學部都好好,吾放棄學生呀。

作者: MoonCFT    時間: 19-6-14 20:55

charis0225 發表於 19-6-14 17:52
其實2間都是上band 1 中學,是乎你要名氣大的band 1 中學,還是名氣細D的中學,香港有over 100 間的 band 1 ...

係咪講欺凌果啲,有聽過

作者: sugarbun    時間: 19-6-14 21:28

唔使睇錢就 spc 啦

spcs咩style? srl又係點?

作者: lingan    時間: 19-6-14 22:18

你住邊㗎?

作者: laabc    時間: 19-6-14 22:22

無需vs吧⋯⋯大大比數拋離

作者: charis0225    時間: 19-6-14 22:31

MoonCFT 發表於 19-6-14 20:52
SPC 都吾係全部學生可以升到中學,同srl都係直屬中學呀。
萬一SPC中學部吾收返,又無考程分試,都幾頭痛, ...

Exactly! SPC 無呈分,讀得好中學收返冇就冇問題,但是都唔知道六年後讀成點,讀得唔好就頭痕要搵學校,這是重點,冇人肯定自己個囡六年後一定上到中學,如果無呈分,中學部唔收,因為冇程分所以沒有學生的banding,所以派晒全區中學剩下的學位先派給你,你這6年一定要將個女跌落comfort zone, 要大機會令學校收返你。

作者: annie133    時間: 19-6-15 05:50

SPC, SRL都谷的,不如在SPC自己谷,中學實收番

作者: dlee_ca    時間: 19-6-15 06:15

why ask?  bloody obvious.
作者: 1162694sd    時間: 19-6-15 16:21

charis0225 發表於 19-6-14 22:31
Exactly! SPC 無呈分,讀得好中學收返冇就冇問題,但是都唔知道六年後讀成點,讀得唔好就頭痕要搵學校,這 ...

SPC升中學門檻已經好低,如果驚6年後讀吾掂升吾到中學,咁SRL都係讀吾掂啦,你睇到SRL呈分成績又點吖,咪又係最低果個banding, 吾睇倒好過啦,SPC點都係英小,語境都好d啦

作者: tiger1106    時間: 19-6-15 17:17

minima08 發表於 19-6-14 19:08
有私小系手架啦,因為srl比揸手的私小好,所以已經立刻放左位。聽聞今年好多都抽得好好
...
借位一問,除學費和冇中學,srl比kts優勝之處?
作者: MoonCFT    時間: 19-6-15 19:33

1162694sd 發表於 19-6-15 16:21
SPC升中學門檻已經好低,如果驚6年後讀吾掂升吾到中學,咁SRL都係讀吾掂啦,你睇到SRL呈分成績又點吖,咪 ...

都啱既

作者: MoonCFT    時間: 19-6-15 19:37

tiger1106 發表於 19-6-15 17:17

我揀srl, 升中壓力少好多。

作者: 1162694sd    時間: 19-6-15 19:48

tiger1106 發表於 19-6-15 17:17

當自己小朋友係band 2成績時,咁有直屬中學就緊要,除此之外,要比學費嘅kts, 係資源上係勝一籌,所以選邊間好睇家長取態

作者: darkrat    時間: 19-6-15 21:09

作者: lovelinda    時間: 19-6-16 17:01

我不熟悉SRL,不過當年自己都無選SPC

作者: kirstyau    時間: 19-6-17 01:48

錢唔係問題就SPCPS。因為到升中SRL最top個堆都係 target 4女直多,SPCS其一,甘依家穩入左唔洗6年後考入去。
利申阿女SRL已升中,上年阿女勁心儀SPCS,可惜2nd in撞自行(又係好愛),阿女最後選左去自行。

作者: kirstyau    時間: 19-6-17 01:55

darkrat 發表於 19-6-15 21:09
咁如果聖羅撒 vs 協恩呢?應該點選擇?

HY名氣一定大過SRL, 有信心係HY係頭1/3,雖然話斷龍,但點都比校外生易考入中學部。
協恩 ~1/3入協中 VS SRL頭1X入 4女直+1A女校(~15%) & band2穩入1B直中(英中)

作者: darkrat    時間: 19-6-17 09:40

作者: 波頓媽媽    時間: 19-6-17 10:36

睇到你係後補入SPC
坦白講女女 [[現時]] 未必係SPC覺得最適合的學生
但如果你係會用力谷的家長比我當然會選SPC
真心講名氣差太遠

SRL就穩穩定定
家長小朋友出少少力已經輕輕鬆鬆BAND 1中
而且津貼學校乜人都有機會抽入
你女女讀開SPCK
好大機會會係TOP果班小朋友

叻的小朋友升中當然可更上一層樓

**現SRL家長

作者: smallsmall0620    時間: 19-6-20 17:44

kirstyau 發表於 19-6-17 01:48

錢唔係問題就SPCPS。因為到升中SRL最top個堆 ...
請問女女最後係升左邊間中學?
作者: kirstyau    時間: 19-6-20 17:57

smallsmall0620 發表於 19-6-20 17:44
請問女女最後係升左邊間中學?

港島女津

作者: smallsmall0620    時間: 19-6-21 15:57

kirstyau 發表於 19-6-20 17:57
港島女津
請問當時係自行揀左入SRL先? 然後再叩門?
作者: kirstyau    時間: 19-6-21 16:01

smallsmall0620 發表於 19-6-21 15:57
請問當時係自行揀左入SRL先? 然後再叩門?

聖羅撒小學同聖羅撒書院係直屬關係,只需要帶抽獎乙一(今年93個直屬位)就可以經直屬位入書院。學校一級約120人,扣埋頭走左約20人,基本上聖羅撒小學Band1&2全收。

我地自行2間都係出面學校。

有直屬中學好處係有直中乙一做back up, 但問題係自己甘唔甘心乙一入直中冇得抽其他學校。 可能喺其他人眼中會覺得係綁手綁腳。

但自己就覺得壓力細好多, 起碼派位嗰日心中有數 派位紙只會出現三間中學其中一間(自行一,二&直中)

作者: smallsmall0620    時間: 19-6-21 17:10

kirstyau 發表於 19-6-21 16:01

聖羅撒小學同聖羅撒書院係直屬關係,只需要帶抽獎乙一(今 ...
自行收唔收都係派位個日先知?如果自行唔揀SRL, 派位又收唔晒,咁會唔會之後叩返SRL佢會唔收?

作者: kirstyau    時間: 19-6-21 17:24

smallsmall0620 發表於 19-6-21 17:10
自行收唔收都係派位個日先知?如果自行唔揀SRL, 派位又收唔晒,咁會唔會之後叩返SRL佢會唔收?
...

依家仲係7月先知,就算自行收咗。
但EDB諮詢緊提早自行通知, 唔知幾時實行。
夠膽講只要係聖羅撒小學band1同band2 組別嘅學生乙一填聖羅撒書院,一定入到!除非去到Band3組別甘冇辦法了,估計都係全級最尾20個。
如果Band3生,就算書院賣人情叩門收返對小朋友都唔係好事。

作者: CharlieSK    時間: 19-6-21 21:12

如果係SRL vs 跑馬地聖保祿,點比較兩間的優缺點?
作者: aaqq_mom    時間: 19-6-21 21:50

回覆 波頓媽媽 的帖子

我唔覺得spk的小朋友比較叻,以佢K1 interview 模式,主要選大B和不害羞和肯說話的小朋友而已,有不少spk小朋友學術水平很一般,而且要家長發力谷,但小朋友受唔收受谷和學術能力,作為家長應該最清楚。但Srl和Spc, 我會選Spc。
作者: kirstyau    時間: 19-6-22 00:14

CharlieSK 發表於 19-6-21 21:12
如果係SRL vs 跑馬地聖保祿,點比較兩間的優缺點?

比較中學: SPSS DSE 好過SRL。

作者: Sappy_Kerry    時間: 19-6-22 23:19

唔使睇錢就 spc 啦

冒昧一問,請問srl的女孩是什麼style? 而spc又是什麼style?

作者: wondermom210    時間: 19-6-22 23:27     標題: 回覆樓主:

如果係後備入,會唔會第時都會係下游個批,最終升唔番中學?

作者: kirstyau    時間: 19-6-23 11:23

wondermom210 發表於 19-6-22 23:27
如果係後備入,會唔會第時都會係下游個批,最終升唔番中學?

幼稚園者,升小後好多變數,冇甘快睇到吧!

作者: JaneJaneT    時間: 19-6-23 12:28

St. Paul's Convent School, 名氣,資源
作者: smallsmall0620    時間: 19-6-24 14:44

kirstyau 發表於 19-6-21 16:01

聖羅撒小學同聖羅撒書院係直屬關係,只需要帶抽獎乙一(今 ...
請問乙一揀左SRL, 係咪就即係全部都係揀沙田網既學校?
作者: chbch    時間: 19-6-24 18:14

恕我直言, 樓主知唔知點解當初做了後備生?  你有信心能解除老師的憂慮嗎?
作者: kirstyau    時間: 19-6-24 19:29

smallsmall0620 發表於 19-6-24 14:44
請問乙一揀左SRL, 係咪就即係全部都係揀沙田網既學校?

不是。除直屬位乙一沙田,其他中學跟返KL3

作者: 貝兒妹妹    時間: 19-6-24 19:50

chbch 發表於 19-6-24 18:14
恕我直言, 樓主知唔知點解當初做了後備生?  你有信心能解除老師的憂慮嗎?

好多後備收都可能係活躍小朋友,成績未必係差,升中正正常常全科合格就可上中學,6年時間轉變好大啊,所以吾使因為後備收而擔心升吾到中學,相反,如果成績麻麻,srl 係直屬,仲會危d

作者: kirstyau    時間: 19-6-24 22:49

貝兒妹妹 發表於 19-6-24 19:50
好多後備收都可能係活躍小朋友,成績未必係差,升中正正常常全科合格就可上中學,6年時間轉變好大啊,所以 ...

SRL 約120人 直屬位93個 頭個堆外走約18-20個,考尾20先上唔返書院。

不過我都支持樓主讀SPC,因為SPC 成績名氣都比SRL高。

作者: hkpapa852    時間: 19-6-25 07:49

如果追求升中保障,應選SRL,因為只要唔做尾個批就得。
入咗SPCS,都要拼足6年。否則成績唔達標一樣會上唔到中學部。到時結果會更慘,因為SPCS無呈分。
作者: chbch    時間: 19-6-25 09:31

貝兒妹妹 發表於 19-6-24 19:50
好多後備收都可能係活躍小朋友,成績未必係差,升中正正常常全科合格就可上中學,6年時間轉變好大啊,所以 ...

既然如此, 恭喜你守得雲開, 就SPCSPR吧, 別多心了!

作者: beautytiny    時間: 19-6-26 11:50

Spc for sure

作者: 7媽    時間: 19-11-6 12:53

請問樓主最後揀左咩?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5