教育王國

標題: 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題 [打印本頁]

作者: nhi    時間: 19-7-7 06:16     標題: 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題

[size=1.00em]醫科二年生1/3不及格 港大消息:試題沒「翻炒」

【明報專訊】不少尖子會選讀醫科,近日有網民在社交網站透露,港大醫學院內外全科醫學士二年級學生,今年考試有近三分之一學生不及格,質疑是出題者的問題。不過,有港大醫學院消息人士表示,今年起考試題目沒「翻炒」往年的試題,才導致不及格率上升。

有網民上月18日在facebook專頁「HKU Secrets」表示,港大內外全科醫學士(MBBS)二年級學生,在今年的考試有近三分之一學生不及格,呼籲有意攻讀醫科的學生,考慮要到港大還是中大修讀。之後再有網民指出,去年只有33人不及格,今年不及格人數增至78。

不過,有港大醫學院消息人士透露,今年起沒有「翻炒」試題,題目並不特別深奧,也不是要留難學生,只是學生沒預期這情况,其實沒理由埋怨。

港大:注重考試水準 已安排補課補考
港大醫學院發言人接受查詢時證實,本年度二年級醫科考試不及格人數比例較往年高。校方在考試成績公布後就考卷內容舉行了解說會,並已安排補課及補考。發言人強調,所有考試題目均經校內及校外評審委員審核,符合課程及專業要求;校方注重考試水準,不會刻意調高或調低及格門檻。

發言人又稱,理解同學面對最近連串社會事件,尤其需要補考的同時,情緒或會特別容易波動,已安排為有需要同學提供輔導和給予學習上的支援。

作者: Yanamami    時間: 19-7-7 07:44

听闻医科師兄師姊有notes, 精讀,“秘笈”留低俾師弟妹,或者考試範圍大,今年試題焦重複又tip唔中,所以多人肥左?医科难有乜奇?將來人命係手,嚴謹係绝对正常,唔可以胡混过关。
作者: pswongg    時間: 19-7-7 15:50     標題: 回覆樓主:

想知每年太約多少人不合格而不能畢業

作者: youma    時間: 19-7-7 16:57

回覆 pswongg 的帖子

港大醫學院二年級生考試3分1人不合格 助理院長孔繁毅:同學不夠用功

TOPICK.HKET

22:42

港大醫學院二年級醫科生考試,竟出現3分1人不合格的情況!TOPick接獲聲稱是港大二年級醫科生所寫的匿名信,指是教授刻意以艱深題目留難學生,亦有學生在fb 專頁「HKU secret 」中反映問題;港大醫學院助理院長(臨床課程及考核)孔繁毅接受TOPick訪問時承認,今年二年級醫科生考試中,有3分1人不合格,認為是學生不用功所致,8月會安排補考,他強調,港大對醫科生要求高,因學生將來是向病人負責。

TOPick接獲一封「香港大學李嘉誠醫學院MBBS year 2」署名的匿名信,指出「救救我們,我們不是不努力讀書。。我們只想做個好醫生。。是否想我們留級?」信中批評今年的試卷問題太難,形容是「唔好好地問一個病的資料,而係問notes角落頭的細字細圖」,認為學校特地改考問方法「玩死學生」。

6月18日亦有人在fb專頁「HKU secret 」中發文,指MBBS(內外全科醫學士)二年級生有近3份1人考試不合格,呼籲有意讀醫者,想清楚報讀中文大學還是香港大學醫學院,有人留言表示,多人不合格原因「出卷果個心知肚明啦」。

資料顯示,港大醫學院於2017學年提供了235個醫科生名額,3分1人即大約有78名醫科生不合格。

港大醫學院助理院長(臨床課程及考核)孔繁毅向TOPick證實,本年二年級醫科生的考試中有3分1人不合格,承認比例較高,但他指情況只出現在二年級,其他年級合格比例正常。

他直言,二年級生考試比較難,因要連同一年級課程一起考核,但他不認為本年試卷難度特別高,認為因同學「唔夠勤力,才不合格」,醫學院會於8月安排補考,他相信屆時學生會取得合格的成績。

孔繁毅相信,經過是次教訓,學生會變得用功,而隨著臨床課堂愈來愈多,學生對課程內容亦會愈了解,相信學生絕對可應付醫科課程。他強調:

學生將來是要對病人負責,要求一定高,若覺得讀醫太難就不要讀!

TOPick就事件向港大醫學院查詢,醫學院發言人表示沒有回應。

作者: JustAParent    時間: 19-7-7 19:29     標題: 回覆樓主:

"若覺得讀醫太難就不要讀" 又係呢D tone。行去沙田學吓人哋點教學生啦。

作者: October.    時間: 19-7-7 20:06

我仔高中生,話佢哋有啲科一半人唔合格啦,唔知點解,我覺得1/3人唔合格一啲都唔出奇。
作者: planetearth    時間: 19-7-8 08:46     標題: 回覆樓主:

讀得醫科都是考試尖子,但考試尖子是否代表學術尖子?可能只有三分一是真正學術尖子吧?!

作者: ilyrd    時間: 19-7-8 13:50

JustAParent 發表於 19-7-7 19:29
"若覺得讀醫太難就不要讀" 又係呢D tone。行去沙田學吓人哋點教學生啦。
不明白,可否明示?為何沙田....?
作者: cherry媽咪    時間: 19-7-8 13:57

ilyrd 發表於 19-7-8 13:50
不明白,可否明示?為何沙田....?

CU

作者: ilyrd    時間: 19-7-8 15:40

cherry媽咪 發表於 19-7-8 13:57
CU
哦,个腦塞左.
作者: ANChan59    時間: 19-7-8 17:39

planetearth 發表於 19-7-8 08:46
讀得醫科都是考試尖子,但考試尖子是否代表學術尖子?可能只有三分一是真正學術尖子吧?!
...

可能根本不是尖子,只因為名額多咗,學生人數少咗!

作者: chickchick    時間: 19-7-8 18:05

JustAParent 發表於 19-7-7 19:29

其實兩間醫學院在教學方面真的有咁大差別? 我們不懂分辨優劣. 而家個情况就好似A同B兩間中學分別都係考類似的內容科目, 但A校嘅卷就好多人唔合格, B校嘅卷就大部分人合格.

兩者又好難直接比較㗎嘛. 我其實好想了解多D關於"沙田学校"的情况, 請問能否就呢方面分享多一些嗎? 謝謝

作者: chickchick    時間: 19-7-8 18:12

ANChan59 發表於 19-7-8 17:39

咁今年位又多D, 人又再少D....分數又低一D !  但一向兩間學院都係爭同一批人, 正常邏輯計, 兩間也會受影響的. 真的令來年想報考醫學院的學生心中出現好多問號呢!

作者: cherry媽咪    時間: 19-7-8 19:06

chickchick 發表於 19-7-8 18:05
其實兩間醫學院在教學方面真的有咁大差別? 我們不懂分辨優劣. 而家個情况就好似A同B兩間中學分別都係考類 ...

其實家長及學生本人應該去了解一下兩間醫學院嘅教學及考試模式,看看哪一個模式適合,不是人話「獅子山的另一邊」又或者「對面海」唔好就係唔好。

作者: cherry媽咪    時間: 19-7-8 19:26

剛剛今天和朋友傾起,她女兒已收HKU 及CUHK電話及電郵,夠分即入,她們去完HKU嘅one day program 同CU嘅tea gathering 就覺得因為其女兒嘅中學係採用類似PBL嘅模式學習,所以她們應該會選擇HKU ,而且她們覺得CUHK嘅模式就比較中學化,有框架規限,不大適合自己。

作者: youma    時間: 19-7-8 21:22

Problem based learning好處係practical and simulating, 壞處係unstructured and 靠自修.

據學生講, HKU Pre-Clinical stage多數由大醫生教, 較吹水分享, 學生要自律, 花多些時間self study.

CU Pre-Clin則多係由無牌醫生教 (多數係海外名醫/學者, 在香港冇註冊行醫), 比較有心機教和有時間備課, 會多用system based (HKU 不少學生有去借notes), 學生吸收易D. 而CU到Clinical也會用 一些 PBL.

作者: chickchick    時間: 19-7-8 22:01

youma 發表於 19-7-8 21:22
Problem based learning好處係practical and simulating, 壞處係unstructured and 靠自修.

據學生講, HKU ...

多謝分享.

作者: cherry媽咪    時間: 19-7-8 22:01

作者: 美之選468    時間: 19-7-8 23:44

在學習期間...不及格....總好過將來做一名不及格的醫生吧 ? 如果醫科生太容易及格....咁病人的生命...就...太牙煙啦  !
作者: annie133    時間: 19-7-9 09:00

好多人由細到大靠補習操練而成為尖子,一入大學冇得補,就現形了

作者: planetearth    時間: 19-7-9 09:54

醫學院只看成積表收生, 十個狀元八個都讀醫wo. 社會對醫科生的期望的確比較高.

作者: ilyrd    時間: 19-7-9 10:05

planetearth 發表於 19-7-9 09:54
醫學院只看成積表收生, 十個狀元八個都讀醫wo. 社會對醫科生的期望的確比較高.
...
"十個狀元八個都讀醫wo" -- 香港越来越悲哀,
作者: ilyrd    時間: 19-7-9 10:12

你上面講HKU同CU嘅pre clinic係由香港註册大醫生和非香港註册醫生.....這點亦非常直得在選校時研究....need to consider that, not only the teaching style and method. but also........some unpredicted adv and dis adv in future......may be....
作者: ANChan59    時間: 19-7-9 11:42

annie133 發表於 19-7-9 09:00
好多人由細到大靠補習操練而成為尖子,一入大學冇得補,就現形了

我識人子女每年暑假期間,回港後,都補習,包括 Cambridge, Oxford and Owens etc. 英美都有!

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 11:59

我以前在 EK 都講過PBL vs SBL,但忽然找不到,大家可以在Internet 找 What’s the difference between PBL and SBL? 通常都說兩個都一樣。

如果全世界及醫委會都認可兩個教學法,最後的人才應該是一致水平的,只是坊間流傳 PBL 好些,而事實上不一定。

我問過兩間醫學院的教授,他們的看法是兩個教學法是相輔相成,不是一個好過另一個。例如行PBL 的,可能部分 systems 都未教,就要靠學生自修(前人筆記及試卷及真的自修),課程最後還是要完成所有系統。行 SBL 是較有系統完成基礎系統,打好根基才用 PBL。換句話說,Youma 所講 SBL 裏面也有PBL,PBL 裏面也同樣有 SBL。

另一個例子是商學院的 Case Studies Learning vs Theory Learning. 我兩個都上過,最適合大部分學生一定是 Theory and Case Studies 併行。  

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 12:09

planetearth 發表於 19-7-9 09:54
...

我傾向相信除了特殊例子,狀元跟榜眼探花是沒有分別的,最大分别只是某日考試水準穩定及捉到路的原因。

問題是收幾百個醫科生,當中多少個狀元榜眼探花,之後是什麼水平呢?去年港大已經不再堅持 75% JUPAS ,校內成績還是跌,反映了什麼問題,自己細心了解一下。

在EK更有網友提出有心都應該讓多些成績較次的學生讀醫,我當然反對及不明白箇中邏輯!

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 12:16

ilyrd 發表於 19-7-9 10:05
"十個狀元八個都讀醫wo" -- 香港越来越悲哀,

我又不會怪學生這樣想,你看看畢業後的起薪工資的差異,可能相差四倍,你會點揀?而且有強大的壟斷勢力撐腰,又不怕競爭及減薪裁員!去邊到搵呢!

作者: ilyrd    時間: 19-7-9 13:37

ANChan59 發表於 19-7-9 12:16
我又不會怪學生這樣想,你看看畢業後的起薪工資的差異,可能相差四倍,你會點揀?而且有強大的壟斷勢力撐 ...
我當然不怪學生,我怪香港職業環境情况.
作者: ANChan59    時間: 19-7-9 13:56

ilyrd 發表於 19-7-9 13:37
我當然不怪學生,我怪香港職業環境情况.

反映出香港沒有新的經濟増長引擎,傳統及半新舊產業的工種沒有議價能力,人工升幅太慢了。

昨晚一班朋友食飯,談到政府資助企業聘請博士及碩士研究人員,可能timing 不對,人工高了一大截,但大部分落入外籍及國內人手上,香港這樣學歷及專業人才太少,將來低值工作人員是香港人,而不是國內人。

希望年輕人,不要單純搵錢,追求研究,高學歷(我指 research based 的)的目標,高薪工種太單調而有限。

我們可以吹,但聽得入耳就不知道有多少人。

作者: 1773    時間: 19-7-9 14:14

有幸認識阿仔身邊不少尖子同學,確實10個入面有六七個想讀醫。認識他們已很久(有些自他們小學開始)知道他們自小已因為各種不同原因而想讀醫。他們不是成績好而想讀醫,而是因為想讀醫而努力讀書。
當然這未必很有代表性,亦沒有數據支持,但希望大家能肯定這些同學對讀醫和從事醫護行業的熱誠和努力。

作者: ilyrd    時間: 19-7-9 14:15

ANChan59 發表於 19-7-9 12:16
我又不會怪學生這樣想,你看看畢業後的起薪工資的差異,可能相差四倍,你會點揀?而且有強大的壟斷勢力撐 ...
我有時都矛盾,醫壟斷,被人嘈醫醫相衛,唔夠醫生,排隊....等等.但另一方面對一班尖子又確實係一個名和利能配套嘅起步點.
作者: ABC-DAD    時間: 19-7-9 17:31

諗咁緮雜好無聊,有補考咪專心考返好個補考佢囉,讀咩科都好,唔合格,埋怨老師出得深真係要諗下自己點過未來個專業生涯,用把口去讀專業?
事實大部分醫科生過左個試都會鬆一口氣,鼓勵未過嘅同學加油。
比較咩沙田教法嘅好不着邊際,唔通沙田嘅學生考香港份 試卷就百分百過到咩?
不少同中學而分別讀兩大醫學院嘅同屆同學都有聯繫,有交流,大人肯去聆聽,就知大家在壓力下只想呻下,無必要過度 宣染山頭主(義)。
去完外國交流嘅學生,會發現醫學領域好 遼闊,要多啲合作交流相互合作發展,聽到佢地部分見解,都覺得自己要更加謙卑去過生活。
作者: ABC-DAD    時間: 19-7-9 17:46

題西林壁蘇軾
橫看成嶺側成峰,
遠近高低各不同。
不識廬山真面目,
只緣身在此山中。

作者: planetearth    時間: 19-7-9 20:49

ANChan59 發表於 19-7-9 11:42
我識人子女每年暑假期間,回港後,都補習,包括 Cambridge, Oxford and Owens etc. 英美都有!
...

補到幾時。第時出來社會做野又請"補習"?開返間"職業補習社"啦!醫生律師會計師各行各業系公司搞唔掂or想升職,出面搵"補習社"補補,全科,針對性補都得……

作者: poonseelai    時間: 19-7-9 20:57     標題: 回覆樓主:

現在考会計專業試大部分人都去補習

作者: planetearth    時間: 19-7-9 21:02

ANChan59 發表於 19-7-9 12:09
我傾向相信除了特殊例子,狀元跟榜眼探花是沒有分別的,最大分别只是某日考試水準穩定及捉到路的原因。

...

香港單向性以成積分數定入學條件也是令人 疑惑的. 假設有理科尖子,數理化已遠超出上限,即能力遠遠高過上限5**,但中英通識可能衹得中上,不是太差的,但總成積卻唔夠全科剛達標的"考試尖子"。咁醫學院會否揀錯人?

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-9 21:17

「問notes角落頭的細字細圖」,呢啲 day 1 讀小學已經有,不出為奇。連細微處都冇主動觀察同記入腦,將來病人點算?
作者: planetearth    時間: 19-7-9 21:18

ANChan59 發表於 19-7-9 13:56
反映出香港沒有新的經濟増長引擎,傳統及半新舊產業的工種沒有議價能力,人工升幅太慢了。

昨晚一班朋友 ...

由細到大都將學習過程終極量化,衹求分數,快速達標以操題,Tip題捉題爲捷徑,那就失去了深度思考的能力以及對學術的passion, 哪來的研發能力?香港還能出多少研發人才?

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 21:22

poonseelai 發表於 19-7-9 20:57
現在考会計專業試大部分人都去補習

Prep course 有些分別,因為部分人是跨行業,或是N 年冇考過試,雞精班 Revision ,可以接受!

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 21:25

planetearth 發表於 19-7-9 21:02

香港單向性以成積分數定入學條件也是令人 疑惑的. 假設 ...

現在的遊戲規則就是本末倒置,冇辦法,這個是大事收生的問題。

昨晚有朋友都講在檢討會議中,不少人仍堅持LS作為核心。

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 21:27

planetearth 發表於 19-7-9 21:18
由細到大都將學習過程終極量化,衹求分數,快速達標以操題,Tip題捉題爲捷徑,那就失去了深度思考的能力以 ...

我都有些感觸,但不適合在這裏講,遲些在日誌噏吓。

作者: ANChan59    時間: 19-7-9 21:30

ilyrd 發表於 19-7-9 14:15
我有時都矛盾,醫壟斷,被人嘈醫醫相衛,唔夠醫生,排隊....等等.但另一方面對一班尖子又確實係一個名和利能配 ...

我是針對一些香港人在海外已經有醫生牌,有經驗,但要考番10年8年前的 basic Science 執業專科醫生。

作者: cow    時間: 19-7-9 22:20

...
如果指大學生去補習,第一次聽。
作者: planetearth    時間: 19-7-9 22:26

ANChan59 發表於 19-7-9 21:27
我都有些感觸,但不適合在這裏講,遲些在日誌噏吓。

嗯,好的,留多幾隻字!

作者: lovenature    時間: 19-7-9 22:32

回覆 ANChan59 的帖子

我女兒在英國讀醫也是PBL 的,她的好朋友是HKU 的,她有睇hku 的 notes 和做past paper, 但她跟我說雖然大家都是PBL, 但是課程和考試方式都不同
作者: ANChan59    時間: 19-7-10 08:19

cow 發表於 19-7-9 22:20

例如

男女神校學生,DSE失手入不到三大,只可以入城大,最後去了Owens,讀 Economics,因為自己中五 drop M1,英國有大學師兄補,兩年暑假回港補數。最後 first class 畢業,他那一屆32% first class 。

另一個初中英國讀寄宿,入到劍橋讀 Economics,一直都補數,最後 second class upper 畢業。

多數是死數學,又不想轉或是轉唔到科,逼住要補習,總算順利畢業!

作者: ANChan59    時間: 19-7-10 08:27

lovenature 發表於 19-7-9 22:32

我女兒在英國讀醫也是PBL 的,她的好朋友是HKU 的,她有睇hku 的 notes 和做past pa ...

這一點我知道,教學法多是框架形式,具體執行及考核可以有彈性調整。聽說其他PBL都會教多些 SBL內容才集中PBL。

香港中學大學的考核方式,我的感受是香港大多數出卷時,目的是考你有什麼唔識,傾向鑚牛角尖。外地的考核是要知道你識幾多,較大路,冇咁刁難!

作者: keep-calm    時間: 19-7-10 08:32

cow 發表於 19-7-9 22:20

係近10年開始有。讀醫學院有人搵高年級/現職醫生收費補習,有d係學生自己搵人,有d係直升機父母幫個仔搵埋,並不是一兩個零星個案。

作者: cow    時間: 19-7-10 08:45

keep-calm 發表於 19-7-10 08:32
係近10年開始有。讀醫學院有人搵高年級/現職醫生收費補習,有d係學生自己搵人,有d係直升機父母幫個仔搵埋 ...
讀大學,同學間討論下,再唔明問下professor咪得。身邊有人問下當然好,當年我細佬大學讀econ都有問我啲數,但我無特別幫他補數。
作者: mansdom    時間: 19-7-10 12:16

cherry媽咪 發表於 19-7-8 19:26
剛剛今天和朋友傾起,她女兒已收HKU 及CUHK電話及電郵,夠分即入,她們去完HKU嘅one day program 同CU嘅tea ...

請問你朋友女兒最終入了HKU 定CUHK

作者: cherry媽咪    時間: 19-7-10 12:52

mansdom 發表於 19-7-10 12:16
請問你朋友女兒最終入了HKU 定CUHK

佢兩邊都夠分,現在諗緊讀邊間

作者: 鋈鑫    時間: 19-7-10 13:52     標題: 回覆樓主:

請問:港大醫科收生要6科36分,是否最佳6科?6科M2計唔計?

作者: ABC-DAD    時間: 19-7-10 16:13

經常繪形繪聲去影射某啲學校出身,刻意標榜自己有特殊消息渠道,實在係教育論壇嘅壞榜樣。
作者: Radiomama    時間: 19-7-10 16:29

HKU 醫科第三年是enrichment year, 所以頭兩年好密集咁上堂同考試;依家有三分一人在Year 2尾要補考,可能會影響Year 3部分學生往海外大學交流的機會。

作者: ilyrd    時間: 19-7-10 16:37

Radiomama 發表於 19-7-10 16:29
HKU 醫科第三年是enrichment year, 所以頭兩年好密集咁上堂同考試;依家有三分一人在Year 2尾要補考,可能 ...
唔會掛,咁嚴重?而家7,8月補考咪得囉?你真料定估?
作者: greendaddy    時間: 19-7-10 19:18

回覆 ilyrd 的帖子

先攪清楚,肥佬嘅係 DSE入定 Non-jupas 入,港大去年超過一半收non-jupas 喎
作者: cherry媽咪    時間: 19-7-10 19:39

greendaddy 發表於 19-7-10 19:18
回覆 ilyrd 的帖子

先攪清楚,肥佬嘅係 DSE入定 Non-jupas 入,港大去年超過一半收non-jupas 喎 ...

Year2係前年入嘅人喎!唔係上年入㗎喎

作者: lovenature    時間: 19-7-10 20:56

ilyrd 發表於 19-7-10 16:37

唔會掛,咁嚴重?而家7,8月補考咪得囉?你真料定估?
It's on the news.

https://topick.hket.com/article/2393599/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E4%BA%8C%E5%B9%B4%E7%B4%9A%E7%94%9F%E8%80%83%E8%A9%A63%E5%88%861%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E5%90%88%E6%A0%BC%E3%80%80%E5%8A%A9%E7%90%86%E9%99%A2%E9%95%B7%E5%AD%94%E7%B9%81%E6%AF%85%EF%BC%9A%E5%90%8C%E5%AD%B8%E4%B8%8D%E5%A4%A0%E7%94%A8%E5%8A%9F
作者: fireworks    時間: 19-7-10 21:57

各位,

虚心求教,小朋友是今年應届學生,想入中大或港大醫學院.  Best 6 36分.  Best 7, 39分, 港大以及中大分别收生鬥槛是 36 / 40分.  請問是否可以放手一搏作為首一二選 ? 請問机會大嗎 ?

作者: Mikeyuen    時間: 19-7-10 22:05     標題: 回覆樓主:

香港醫科是教的問題,學生每天都上課,學整套醫科的題目,排山倒海。只是為考試,完後就水過鴨背。外國就重個人興趣及發展!一具後邊學邊做自己的專項。

作者: Mikeyuen    時間: 19-7-10 22:17

fireworks 發表於 19-7-10 21:57
各位,

虚心求教,小朋友是今年應届學生,想入中大或港大醫學院.  Best 6 36分.  Best 7, 39分, 港大以及 ...

要看他的造化了,您明的。

作者: belle_lau    時間: 19-7-11 00:50     標題: 回覆樓主:

醫生喺要醫人,得過且過甘俾佢地求其合格嘅話,第二時你會唔會俾條命班醫生仔教非呀?
要求高,喺正常啦。

作者: greendaddy    時間: 19-7-11 12:53

cherry媽咪 發表於 19-7-10 19:39
Year2係前年入嘅人喎!唔係上年入㗎喎
前年一樣係5成以上non-jupas 入
作者: ning'smum    時間: 19-7-11 18:31

greendaddy 發表於 19-7-11 12:53

17/18年度只有60位NJ生入HKU
不是5成

作者: cherry媽咪    時間: 19-7-11 19:41

greendaddy 發表於 19-7-11 12:53

我見有JM寫過話2017大約60多人咋喎

作者: 武航    時間: 19-7-12 16:26

ANChan59 發表於 19-7-10 08:19
例如

男女神校學生,DSE失手入不到三大,只可以入城大,最後去了Owens,讀 Economics,因為自己中五 drop ...
好耐無見到, 先 say 個 hi

我們中學的年代, econ 係文科,  但文科讀上去入大學讀 econ 的真係會比的數玩死, 亞仔而家年年都幫緊幾件補習

作者: Acatmom    時間: 19-7-12 16:55

...

Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor

作者: poonseelai    時間: 19-7-12 17:38

cherry媽咪 發表於 19-7-11 19:41
我見有JM寫過話2017大約60多人咋喎

2016/17 學年港大医收了 72 個non jupas local: A level 21, IB 25 and others 26

作者: cherry媽咪    時間: 19-7-12 17:56

poonseelai 發表於 19-7-12 17:38
2016/17 學年港大医收了 72 個non jupas local: A level 21, IB 25 and others 26

作者: ANChan59    時間: 19-7-12 18:44

Acatmom 發表於 19-7-12 16:55
Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor
...

不是,係香港学生的水平偏低,因为是高中嘢,只是英国大学见$眼开,收咗先算。

作者: ANChan59    時間: 19-7-12 18:53

武航 發表於 19-7-12 16:26
好耐無見到, 先 say 個 hi

我們中學的年代, econ 係文科,  但文科讀上去入大學讀 econ 的真係會比的數玩死 ...

我没有抹黑一些香港的留学生

只是部分家长误以为香港学生在外面好劲。特别是DSE点劲点劲!

令公子在牛剑 lB 教 DSE 毕业生?

作者: 武航    時間: 19-7-12 19:13

咁又唔係 , Faculty 不時會招人去照顧(收費的) 一 d 課程追不上的同學 , 大部份都係數學出事 , 出事的學生來自好多唔同國家 , 唔多關是否 IB/DSE 事.  

作者: ANChan59    時間: 19-7-13 08:29

武航 發表於 19-7-12 19:13

咁又唔係 , Faculty 不時會招人去照顧(收費的) 一 d 課程追不上的同學 , 大部份都係 ...

Economics 多數人是數學出事。

重有幾年畢業,可以PM我。

作者: Acatmom    時間: 19-7-13 10:30

ANChan59 發表於 19-7-12 18:44
不是,係香港学生的水平偏低,因为是高中嘢,只是英国大学见$眼开,收咗先算。
...

明白,本地學生太習慣「有得跟」嘅方法去讀。無指引就唔識點做。我個人認為未必水平低,而係視野太窄

作者: ANChan59    時間: 19-7-13 12:09

Acatmom 發表於 19-7-13 10:30
明白,本地學生太習慣「有得跟」嘅方法去讀。無指引就唔識點做。我個人認為未必水平低,而係視野太窄
...

兩者都可以有。近來好忙,我冇以前咁斟嚼思路。

作者: planetearth    時間: 19-7-13 12:45

...
英美大學唔會湊仔咁教學生。上堂講完理論就要返去自己舉一返三,自己鑽研,要自主學習,香港學生可能喂慣左。我們以前英美讀大學,二年級做的實驗,三年級先教理論,學生要先自己深入思考問題。

作者: Acatmom    時間: 19-7-13 13:24

planetearth 發表於 19-7-13 12:45
英美大學唔會湊仔咁教學生。上堂講完理論就要返去自己舉一返三,自己鑽研,要自主學習,香港學生可能喂慣左 ...

這是應有的學習態度。已入大學了,就應有基礎知識,自主學習

作者: 武航    時間: 19-7-13 13:34

分享一下十幾年前張五常大教授於壹周刊自己的説法
話說有學生投訴佢唔教書成年都未見過人
佢回覆,港大嘅學生要教㗎咩? 畀幾條題目佢,畀一咋書嘅清單佢,叻嘅學生學期尾自自然然會做幾篇似樣嘅文章出來,唔叻嘅學生捉住手教都冇用

外國名牌大學教授undergrad真係唔教書㗎, 畀 一疊 notes你,課堂上飛快講一次, 聽得明就聽,聽唔明就自己睇, 有問題就問TA 或者自己解決

入得去其實真係著重啟發、指引,多個手把手的 教導

作者: oasismcmug    時間: 19-7-13 13:53

回覆 武航 的帖子

係note 都唔會比,自己上堂drop 完d notes, 自己用d key words 去找relevant 的reference 自己鑽研
作者: planetearth    時間: 19-7-13 15:58

武航 發表於 19-7-13 13:34
分享一下十幾年前張五常大教授 自己的説法
話說有學生投訴佢唔教書成年都未見過人
佢回覆, 港大嘅學生要教 ...
所以我覺得喂養式教育下的考試尖子唔代表學術尖子。
作者: shadeslayer    時間: 19-7-14 18:31

annie133 發表於 19-7-9 09:00

香港的尖子,讀醫肥佬要借 Notes,讀 Law 又話睇書睇到毆。

相信只係一部分考試專家的問題。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-14 18:34

...

唔係,我估係香港學生補開習,唔慣牛劍的方法。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-14 18:37

ANChan59 發表於 19-7-12 18:44
...

陳 sir 講一定啱。

作者: andywmama    時間: 19-9-29 15:21

planetearth 發表於 19-7-9 21:02

香港單向性以成積分數定入學條件也是令人 疑惑的. 假設 ...

我都好想知,因親友兒子在top 1名校讀,
佢理科,phy,chem 數理全級頭10,
但中,英只是一般,
學校估 中大約5,英大約4-5
咁呢一類會唔會唔適合讀醫?

請問讀醫科要理科強定
中,英文強較適合或較著數?

作者: slamai    時間: 19-9-30 11:43

andywmama 發表於 19-9-29 15:21
但中,英只是一般,
chem,英文強讀醫科較適合較著數
作者: b3410    時間: 19-9-30 21:19

andywmama 發表於 19-9-29 15:21
但中,英只是一般,
醫科其實唔需要好強的理科,有D嘥咗。反而同學自己有冇興趣熱忱?決斷分析能力如何?溝通能力,medical sense 等等。
作者: mansdom    時間: 19-10-4 13:51

cherry媽咪 發表於 19-7-10 12:52
佢兩邊都夠分,現在諗緊讀邊間
你好, 好奇一問,最終入了那間

作者: jli008    時間: 19-10-4 16:34

作者: cherry媽咪    時間: 19-10-4 18:48

mansdom ,佢最後選擇HKU

作者: Mikeyuen    時間: 20-2-24 15:09     標題: 回覆樓主:

教的問題及學習的本質問題

作者: samsam123321    時間: 20-2-24 22:20

cherry媽咪 發表於 19-10-4 18:48
mansdom ,佢最後選擇HKU

........
作者: samsam123321    時間: 20-2-24 22:21

shadeslayer 發表於 19-7-14 18:31
香港的尖子,讀醫肥佬要借 Notes,讀 Law 又話睇書睇到毆。

相信只係一部分考試專家的問題。

del....
作者: shadeslayer    時間: 20-2-24 22:59

samsam123321 發表於 20-2-24 22:21
所以我唔會理小朋友點讀

唔係家長理唔理個小朋友點讀嘅問題,係佢小朋友讀大學嘅時候遇到幾多困難,佢係中學嘅時候係咪已經學到應學嘅技能去讀到大學嘅醫科,或者大學的法律系。

例如,如果從小未能夠培養到閱讀速度,閱讀習慣,無論你考試點高分,去到法律系,睇書唔夠快一樣讀死你。

作者: cherry媽咪    時間: 20-2-25 06:48

回覆 samsam123321 的帖子

朋友沒詳細講
作者: shirleychan668    時間: 20-4-19 15:53

兒子是DSE探花 其實不算勤力 只因考試技巧好
因不喜歡背誦 所以棄選醫科及法律
現讀牙科 較多實習 合格率較高

好彩當年無迫佢讀醫科

作者: goodmama2003    時間: 20-4-19 20:59

作者: goodmama2003    時間: 20-4-19 21:03

作者: goodmama2003    時間: 20-4-19 23:52

作者: October.    時間: 20-4-20 09:16

goodmama2003 發表於 20-4-19 23:52
識3個讀醫師姐,2個都冇拍拖。
出到去做野就有拖拍,有好多靚女醫生的。
作者: bbc2018    時間: 20-7-11 22:41

October. 發表於 20-4-20 09:16
出到去做野就有拖拍,有好多靚女醫生的。
現在讀醫女多過男,所以女仔讀醫拍拖唔易。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5