教育王國

標題: YW vs St jo (wanchai) [打印本頁]

作者: pokemonshiny    時間: 19-7-7 23:03     標題: YW vs St jo (wanchai)

如果呢二間大家會點揀?住港島,唔使考慮中學,謝謝

作者: aaqq_mom    時間: 19-7-7 23:47     標題: 回覆樓主:

Vote for St Joe

作者: Babemo    時間: 19-7-8 07:53

pokemonshiny 發表於 19-7-7 23:03
如果呢二間大家會點揀?住港島,唔使考慮中學,謝謝

St. Joseph

作者: pokemonshiny    時間: 19-7-8 09:05

二位jm可唔可以講下原因,many thx

作者: Bigbigandfefe    時間: 19-7-8 09:14

回覆 pokemonshiny 的帖子

入到YW,相信也過五關斬六將,並不容易放手。個人認為若錢不是問題,我會揀YW,因學校資源較豐富,校舍也較新和大,對男孩子的成長也很重要。六年後再考入st jo也未遲。
作者: pokemonshiny    時間: 19-7-8 09:15

Bigbigandfefe 發表於 19-7-8 09:14

入到YW,相信也過五關斬六將,並不容易放手。個人認為若錢不是問題,我會揀YW,因 ...

我地唔使考慮中學呀,係咪更加應該yw呢?

作者: cyndiwong    時間: 19-7-8 09:24

作者: Sing13    時間: 19-7-8 09:26

我都覺得YW較好, 唔需要擔心是否可上中學.
小朋友可以用更多時間在興趣方面發展.

作者: Bigbigandfefe    時間: 19-7-8 09:40

對呀,st jo入得去,就一心谷成績上中學,如果不用考慮中學,其實無必要在咁大競爭環境中渡過~
作者: Babemo    時間: 19-7-8 09:48

pokemonshiny 發表於 19-7-8 09:05
二位jm可唔可以講下原因,many thx

住港島,首選港島學校。

另外St. Joe是傳統名校,有強大舊生network。成績好價錢平。

作者: dragon2013    時間: 19-7-8 10:12

Bigbigandfefe 發表於 19-7-8 09:40

對呀,st jo入得去,就一心谷成績上中學,如果不用考慮中學,其實無必要在咁大 ...

英華競爭一樣大,科科有名次

作者: cafeva    時間: 19-7-8 10:16

有個做老師朋友放棄st. jo 選YW (佢自己唔係教這兩間)
作者: aaqq_mom    時間: 19-7-8 10:25     標題: 回覆樓主:

Yw 好忙,太多活動,學校鼓勵小朋友参加不同活動和比賽,又要兼顧學業,再加住港島,實在休息都唔夠!

如果考慮埋中學,一定St Joe!
如果唔考慮中學,住港島,也是St Joe!

作者: Sing13    時間: 19-7-8 10:50

YW小朋友的確好忙,
但總比St joe五個班爭99個直屬位, 不進則退依種玩法好.

沒睇到你唔使考慮中學, 如果是出國, 不如讓小朋友多D在興趣方面發展.

作者: Forgetmenot999    時間: 19-7-8 10:52

cafeva 發表於 19-7-8 10:16
有個做老師朋友放棄st. jo 選YW (佢自己唔係教這兩間)

識有個做英華教師唔建議入英華,長細情況喺度唔方便講。

作者: Sing13    時間: 19-7-8 11:01

YW 唔是一間可以HEA讀既小學.
入讀既小朋友最好有爭勝心, 有特長.
林校長當然亦識得選適合既小朋友.(新校長有沒變化就唔知啦)
反而家長真是要瞭解自己既小朋友是否適合.

作者: mandy_ng207    時間: 19-7-8 12:00

回覆 Sing13 的帖子

我想倒轉問,本身好勝心強嘅小朋友適唔適合YW? 會唔會更加輸唔起?
作者: mcl203    時間: 19-7-8 12:03

唔使考慮中學,我估係有放洋計劃,咁當然SJ有優勢,始終係英小~~~

作者: mcl203    時間: 19-7-8 12:08

又係邏輯上既問題,一間成績好好,但又評為要谷先可以上中學。另一間成績都好好,但邏輯上又是否要谷呢?

事實上,成績好唔好,小學睇學生既Banding%,中學睇DSE,都係用公開試去參考~~~

作者: Sing13    時間: 19-7-8 12:34

mandy_ng207 發表於 19-7-8 12:00

我想倒轉問,本身好勝心強嘅小朋友適唔適合YW? 會唔會更加輸唔起? ...

按以往面試方式, 既然校長見你小朋友兩次,覺得你既小朋友適合, 咁估計小朋友應該都適合學校.

反而家長既教育理念, 是否與學校一致.而非只是因名氣而來.你要預期家長和小朋友都要付出.

至於參加比賽, 正是要培養堅毅既精神同能夠接受失敗.

利申:YW家長.

作者: mandy_ng207    時間: 19-7-8 12:36

sorry 我仔未考的,可能二面都無mouth:" />

作者: Daphne^^    時間: 19-7-8 16:09

唔使考慮中學及遠近,YW
我係幾年前家長,小朋友是中下游份子,讀書辛苦有競爭,但YW 真係好玩。

作者: adriantai    時間: 19-7-8 18:01

唔考慮中學 , YW.
住港島, ST JO.

俾我一定 ST JO.
作者: chelsea_ying    時間: 19-7-8 20:12     標題: 回覆樓主

反而好奇點解晤使考慮中學

作者: WinCube    時間: 19-7-9 02:42

St joe for sure

作者: sailormercury    時間: 19-7-9 11:17     標題: 回覆樓主:

如果完全不考慮中學和地點,YW.

作者: hubbyhubby    時間: 19-7-9 20:01     標題: 回覆樓主:

vote for St Joe, 我有兩個男仔best friend由小學到中學st joe, 兩個都好有成就,好好仔!

作者: Forgetmenot999    時間: 19-7-10 14:12

一定SJ band 1a又免費,校友強勁,英文無得彈,方便外國升學

作者: KikiDaddy    時間: 19-7-10 19:32

If you don't consider the feeder secondary school, YWPS is definitely better than SJPS in terms of Band 1 students percentage and ECA achievements.
作者: kcbabybaby    時間: 19-7-10 19:47

英華應該讀得開心啲

作者: 健健BB    時間: 19-7-11 11:55

dragon2013 發表於 19-7-8 10:12
英華競爭一樣大,科科有名次

更正:全級各科級頭五有名次!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5