教育王國

標題: 想了解一下唐乃勤 [打印本頁]

作者: yyii2002hk    時間: 19-7-10 23:04     標題: 想了解一下唐乃勤

請教:唐乃勤是Band幾?校風?品德?各樣……也想了解。
仔仔派了。因校老師及補習社老師都見意此校,所以排左落甲三同乙二。亦有去第一志願登記叩門。
因我對仔仔成績了解為Band2中。亦有去多間中學行下了解,只唯獨呢間無去,因同心儀的撞期。想睇下有無同學派了或者現讀、舊生家長比多少少資訊給我……萬分感謝

作者: wangyanya    時間: 19-7-10 23:12

我都派咗,我都想知🙂
作者: yyii2002hk    時間: 19-7-10 23:14

wangyanya 發表於 19-7-10 23:12
我都派咗,我都想知🙂

你系第幾志願,在邊區小學?

作者: wangyanya    時間: 19-7-10 23:30

自行,甲一乙一,九龍城區小學轉深水埗區,因為我地搬咗去長沙灣
作者: wangyanya    時間: 19-7-10 23:32

我地都係Band2,我都想了解多啲
作者: yyii2002hk    時間: 19-7-10 23:37

wangyanya 發表於 19-7-10 23:30
自行,甲一乙一,九龍城區小學轉深水埗區,因為我地搬咗去長沙灣

噢,明白,希望在此能收到多點資訊。能幫到小朋友

作者: hkfunpage2    時間: 19-7-11 01:24

這校在EK都很少人留言, 小兒上年派到這校時在這裏找有關資料都比較少,尤甚上年五,六月有同學打交新聞,和八月有關唐初和莊預脫龍消息, 所以都一直翻看有關資料看看有没有決定錯誤. 但這一年總算覺得這所學校都是有心教學的,而同學都算有禮貌(可能校規都算比較嚴),但小兒都說有個別同學比較攪事,但就没有聯群結黨欺凌,而學校給予學生的機會很多,可能是初中書院., 中一已經有機會代表學校比賽 (當然未必可以攞獎)
個人大致覺得:
適合英語好,但其他科弱的B2,或B1C學生,
中,英,數科有拔尖班和補底班. 頭二十名英文拔尖班會全年由外籍老師教.
老師有愛心
學校資源多, 多參觀活動, 大多課外活動的用具亦可向學校借
唐初和莊預並没有脫龍
至於DSE成績,莊預校長講上年約有四分一人入大學, 當中有八位三十分以上

留意的事項:
學校以英文課本教, 如果英文成績好大多人都會試Band 1中學先, 但英文不好都Band 2學生又未必會試(因為有朋友都怕讀不上可能去不到莊預),所以校學定位比較模糊 (除非學校可以升格上band 1)

作者: hkfunpage2    時間: 19-7-11 01:38

補多一句: 如果小朋友是比較被動, 我覺得初中書院最大好處就係多機會給學生嘗試自己按排和領導事項, 因我見小兒這一年都多了主動給與自己的意見和看到他嘗試自己去解決一些日常問題
作者: YUKIH1007    時間: 19-7-11 08:27

我囝囝都派了唐乃勤

作者: fatman69    時間: 19-7-11 09:29     標題: 回覆樓主:

B2派TNK好正路。

作者: wangyanya    時間: 19-7-11 14:32

請問你哋注册未啊?
作者: yyii2002hk    時間: 19-7-11 15:35

wangyanya 發表於 19-7-11 14:32
請問你哋注册未啊?

我未,明天早上去

作者: yyii2002hk    時間: 19-7-11 15:43

wangyanya 發表於 19-7-11 14:32
請問你哋注册未啊?

你註冊了嗎?

作者: YUKIH1007    時間: 19-7-11 15:51

我都明天才註冊
作者: wangyanya    時間: 19-7-11 19:39

回覆 yyii2002hk 的帖子

我都係明天,因啊囝早上要返學,我会下午两點去
作者: yyii2002hk    時間: 19-7-11 22:05     標題: 回覆樓主:

我應該會大約10點零去。

作者: Coco19821125    時間: 19-7-12 01:43

我囡囡今日注咗册
作者: wangyanya    時間: 19-7-12 17:12

今日注咗册,請問有冇人知分社是乜?
作者: yyii2002hk    時間: 19-7-12 17:25

wangyanya 發表於 19-7-12 17:12
今日注咗册,請問有冇人知分社是乜?

有一份通告,系圈左小朋友系咩社組別

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-12 17:30

yyii2002hk 發表於 19-7-10 23:04
請教:唐乃勤是Band幾?校風?品德?各樣……也想了解。
仔仔派了。因校老師及補習社老師都見意此校,所以 ...
其實最大既風險係,莊啟程書院可能同唐乃勤脫龍。
作者: 力神1    時間: 19-7-12 21:25

王家爸爸 發表於 19-7-12 17:30
其實最大既風險係,莊啟程書院可能同唐乃勤脫龍。

除了驚脫龍問題,還有只可以讀初中3年,3年後又要煩過,聽聞升上莊啟程都幾有要求的,所以呢間就算近自己屋企都無選佢

作者: wangyanya    時間: 19-7-12 22:31

請問書本係唔係全套都需要買?
作者: foster_ma    時間: 19-7-13 01:31

力神1 發表於 19-7-12 21:25
除了驚脫龍問題,還有只可以讀初中3年,3年後又要煩過,聽聞升上莊啟程都幾有要求的,所以呢間就算近自己 ...
唔好意思, 代友問如果脱龍不能直升莊啓程,請問到時是要再派位還是怎樣?另外,上莊啟程有什麼要求?
謝謝!

作者: fatman69    時間: 19-7-13 02:20

foster_ma 發表於 19-7-13 01:31
唔好意思, 代友問如果脱龍不能直升莊啓程,請問到時是要再派位還是怎樣?另外,上莊啟程有什麼要求?
謝謝! ...

現在入了TNK,就算斷龍都只是截之後的龍,不會影響已就讀的學生。

作者: CONNIEQ    時間: 19-7-13 08:07

我填表前打去唐乃勤問過,如果今年入讀而成績,操行和畢業論文都達標便可順利升莊啟程高中。下年就唔知,莊來年自己開埋初中部
利申,我無去註冊

作者: foster_ma    時間: 19-7-13 09:59

回覆 fatman69 的帖子

明白,謝謝你!
作者: foster_ma    時間: 19-7-13 10:01

CONNIEQ 發表於 19-7-13 08:07
我填表前打去唐乃勤問過,如果今年入讀而成績,操行和畢業論文都達標便可順利升莊啟程高中。下年就唔知,莊 ...
唔該!
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-13 10:23

foster_ma 發表於 19-7-13 01:31
謝謝! ...
如果脱龍,可能學校會自己開高中。
作者: foster_ma    時間: 19-7-13 11:26

王家爸爸 發表於 19-7-13 10:23
即都可照讀上去?
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-13 11:27

foster_ma 發表於 19-7-13 11:26
即都可照讀上去?
正常情況下,學校唔會搞到小朋友無書讀既。

作者: foster_ma    時間: 19-7-13 12:08

回覆 王家爸爸 的帖子

明白,謝謝你!
作者: 力神1    時間: 19-7-13 12:17

王家爸爸 發表於 19-7-13 10:23

若果學校自己開高中有機會跌banding,莊啟程想脫龍是不想被唐拉低左banding

作者: fatman69    時間: 19-7-13 13:46

力神1 發表於 19-7-13 12:17
若果學校自己開高中有機會跌banding,莊啟程想脫龍是不想被唐拉低左banding

莊中入U率只2X%,這全是TNK供應的,究竟係TNK交吾到波?定莊中吾識射門?這是兩校矛盾之所在。
莊中在預科時代紅極一時,畢業生現多有成就。轉制後同TNK結成初/高中,初期挾莊中餘勢,TNK會收到好質素學生,但時間日久,莊中成績一般,只值B2ab水準,就出現初/高的矛盾情況!

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-13 14:07

力神1 發表於 19-7-13 12:17
首先,我唔覺得莊既問題係全部從唐既唔掂而引起既,原因係莊有三年時間去教好個學生。
第二,莊既問題多多少少都係唐引起既,唐文身教得唔好(如果有留意新聞都會知啲),所以學校應該諗辦法改善。
所以最好既方法應該係各自發展。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-13 14:08

fatman69 發表於 19-7-13 13:46
莊中入U率只2X%,這全是TNK供應的,究竟係TNK交吾到波?定莊中吾識射門?這是兩校矛盾之所在。
莊中在預科 ...
需要留意莊有重讀生,所以實際入U率可能更低。
作者: fatman69    時間: 19-7-13 14:31

王家爸爸 發表於 19-7-13 14:07
首先,我唔覺得莊既問題係全部從唐既唔掂而引起既,原因係莊有三年時間去教好個學生。
第二,莊既問題多多 ...

光頭副校原本在莊中,出事後調到唐中,後被定罪。所以好多人以為係唐中出事,其實好無辜!
至於一些欺凌事件,唐中若肯透明度大些,根本可大事化小。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-13 14:40

fatman69 發表於 19-7-13 14:31
光頭副校原本在莊中,出事後調到唐中,後被定罪。所以好多人以為係唐中出事,其實好無辜!
至於一些欺凌事 ...
其實如果學校係發生第一次打架既時候處理得好,就唔會係短時間係幾單打架、欺凌個案,又打到嘔、甩牙、腳傷、又打到後腦着地受傷等。
作者: fatman69    時間: 19-7-13 15:11

王家爸爸 發表於 19-7-13 14:40
其實如果學校係發生第一次打架既時候處理得好,就唔會係短時間係幾單打架、欺凌個案,又打到嘔、甩牙、腳傷 ...

佢地都幾多南亞。

作者: hkfunpage2    時間: 19-7-13 16:20

上次家長會校長有講上年脱龍詢問是作長期人口比例影響下計劃日後的可能性發展,他什至講今年讀小一的,六年後都不會見到脫龍事件。亦有人問過是否有機會升不上莊預,校長都是於一般學校升中四一樣,成績太差不合格要留班一樣,所以至說有九成以上都可升上莊預而不是一百percent.
不過我都好想知一間學校如果有八個三十分以上是否多定少?莊預校長有提過上年有咁嘅成績但又找不到資料。和入u 率有1/4, 以學校有185人考dse計,咁買40名內都有機會入U, 有冇近年莊預畢業生可以給些意見?

作者: fatman69    時間: 19-7-13 17:15

hkfunpage2 發表於 19-7-13 16:20
上次家長會校長有講上年脱龍詢問是作長期人口比例影響下計劃日後的可能性發展,他什至講今年讀小一的,六年 ...

以唐中計,六班180人直上莊中,其中以E班最精英,其次是AB班,若以25%入U率計,即只有E班及半班A班可入U,加上王家爸爸所言莊有好多repeater!相信只有E班可一take過入U,其他AB就要留多年。若以E班頭八名計有30分也不奇,但30分係點計先?4core+2?6科?定全部科加埋?

作者: yyii2002hk    時間: 19-7-14 09:45

wangyanya 發表於 19-7-12 22:31
請問書本係唔係全套都需要買?

我只望到有兩本系詞典。其餘應該都要買齊,如會考慮舊書,有幾本系新版,要留意。

作者: ho_yan2406    時間: 20-4-13 13:24

請問唐乃勤仲有冇冰球隊?
作者: 02413124    時間: 20-4-13 13:33

可睇睇名校SECRETS,尋日剛巧見到有個POST講呢間
作者: ho_yan2406    時間: 20-4-13 14:53

02413124 發表於 20-4-13 13:33
名校secrets在哪裏睇呀?thx
作者: 02413124    時間: 20-4-13 14:59

回覆 ho_yan2406 的帖子

facebook
作者: Poyau    時間: 20-5-27 17:55

02413124 發表於 20-4-13 13:33

據講 勤於學 復課後要星期六上堂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5