教育王國

標題: DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 [打印本頁]

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 06:48     標題: DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享

1。 不要留EMAIL

2。 不要宣傳群組, 無群組

3。 不要留廢話, 如THANKS, 多謝之類, 建設性留言,建設性問題

4。 無咩事,不要PM, 有咩野, 起度講都得, 因為盡可能太陽底下,我建議不要PM我

5。 任何書藉,要俾錢的, 都請睇一睇岩唔岩自己才買

6。我自己好忙, 如果三天無回覆, 代表失縱

7. 不要FACEBOOK 分享, 或不要分享,  人少少算

大家可以當我在學校做校工的 

這本, BIO 書, 一般

只是講大概考試重點

不過入面, 有題目, 考試前, 都會買一買來做的

不過,咁呀, 買舊書 最好, 這本書, 無法幫手拿到5分或以上

只是CHECK 下CONCEPT , 同埋每課有小題目

如果,時間多得濟, 都可以買來做

可以很快知道, 自己有冇讀少左一定要識的

這本書, 有的野, 你一定要識

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 06:52

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: bforbtec    時間: 19-7-16 06:54

CHEM 1000, BIO 800 我覺得寫得一般

出得好怪 , 似宣傳, 多過幫學生

但MATHS 1000 我強烈推薦 

因為 寫得很深, 幫小孩思考深層次的題目, 極快知道自己好大獲

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:00

http://www.goodread.com.hk/index ... category&path=76_80

GOODREAD 的CHEM 書

我認為平, 靚, 正

不過有些地方, 串錯字, 

同埋書後的問題, 有些,答案是C, 書ANS寫D

解釋寫返C 

所以, 唔識, 即跳

BOOK 1, BOOK 2 都寫得OK

但BOOK 2 ELECTIVES PART

未必跟足新課程, CORE 多左新FUEL CELL 

本書未必有
打DSE場杖, 我認為此本要有

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:02

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:03

TRAIN CHEM 計數, 這本, 計好的

不過只集中在短題目

長題目, 再搵練習
打DSE 場杖, 我認為此本要有

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:13

佢NOTES 寫得不錯

看看身邊的朋友有冇

有, 就借來看看

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:18

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:21

恐龍, 自己有書外

仲有MC, 仲有LONG QUESTIONS

太恐佈了

但你要超拿高分,。 真係要有

MC, LONG QUESTIONS, 無須買住

你未必夠時間做, 同埋太誇張

只須本書 先
測驗前, 睇2次

入面講得太癲

我認為不適合一般人 去看

5分或以上, 目標才考慮去睇

否則你一般人去看, 越睇越不想讀BIO

講得太詳細, 詳細到, 根本大包圍到

你要花極多時間去處理BIO

暑假, 時間多, 岩暑假慢慢睇

中四考得一般的, 中4升中5 睇

不過可以睇其他書, 有基礎先, 再睇

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:39

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:50

ANDY TSE 寫BIO, 寫得OK ,書中, NOTES 太簡單

睇完等於無睇

但練習, 多變種類型, 幫助思考, 都值得買, 但, 最好

已經打好基礎, 熟, 幫手訓練處理更深的題目,

底子去睇一般去睇, 應該出事

發揮唔到本書

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:53

我鐘意此SET

題目, 傾向淺, 中, 難度

太深的野, 無, 不斷問你 容易諗到的野

上手完TEXTBOOK, 想搵下練習, 做這本最好

做完這本

去睇恐龍,ANDY TSE 等書

此套書, 就如一個中間轉車站

由中等程度, 進入高等程度

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 07:56

這套書, 寫得不錯

因為多圖少字

岩而家學生哥 入腦

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 08:00

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 08:08

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 08:15

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 08:18

作者: wawaliluk    時間: 19-7-16 08:24

bforbtec 發表於 19-7-16 07:13
佢NOTES 寫得不錯

看看身邊的朋友有冇

請問Kelxxn lxu的notes又好唔好?

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 08:25

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 08:30

wawaliluk 發表於 19-7-16 08:24
請問Kelvin lau的notes又好唔好?

要開名, PM 你才答, 今晚,明早才PM 答你
涉及公眾人物, 費時 咁樣答

我本人極度怕死

你不用覆我, 我晚上/明早覆你

NOTES ,如果同學, 有, 可以借來睇
有, 一定  好過無

每TOPIC , 幾小時看完

作者: 小鹿揀學校    時間: 19-7-16 08:43

bforbtec 發表於 19-7-16 06:48
已行動支持樓主無私分享…

.
for your reference , 剛買的 KY Leung's Physics 書已是新版…
.
之前睇開 Yung Lit Hung "Physics Exam Exercises" @ Pearson,你如何評價這套書?
.
有個問題想請教一下,有些 topics,例如 mechanics-momentum 裏的 two-dimensional collisions,書裏註明是 for 2014/2015 dse only,是否 2014/2015 這兩年的 syllabus 特別多,之後又刪減掉,現在已不考這些 topics?
謝謝.
.
.

作者: YolandaTam    時間: 19-7-16 10:24

小鹿揀學校 發表於 19-7-16 08:43
已行動支持樓主無私分享…

.

我女係做
Raymond Chan Mastering Physics (Radian)
仲有 physics 1000 同

圖片附件: 1563243884057.JPEG (19-7-16 10:24, 270.94 KB) / 下載次數 124
/forum.php?mod=attachment&aid=MzA3NjMxfDM2Yjg2OTBlfDE3MTY5ODcxODN8MA%3D%3D

作者: YolandaTam    時間: 19-7-16 10:25     標題: 回覆樓主:

Yung lit hung 佢都有做,比較 mathematical, 做解釋題要揾另一本

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-16 10:42

版主按: 由於版權問題, 請勿張貼內含校內試卷連結, 謝謝樓主分享
作者: 小鹿揀學校    時間: 19-7-16 10:56

YolandaTam 發表於 19-7-16 10:25
Yung lit hung 佢都有做,比較 mathematical, 做解釋題要揾另一本
請問解釋題是做那一本呢?
作者: YolandaTam    時間: 19-7-16 10:59

小鹿揀學校 發表於 19-7-16 10:56
請問解釋題是做那一本呢?

上帖有講綠色嗰本

作者: 小鹿揀學校    時間: 19-7-16 11:01

YolandaTam 發表於 19-7-16 10:59
上帖有講綠色嗰本

Thanks  
作者: bforbtec    時間: 19-7-16 14:48

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 14:54

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:03

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:04

YolandaTam 發表於 19-7-16 10:24
我女係做
Raymond Chan Mastering Physics (Radian)
仲有 physics 1000 同
PHY 1000 屬 深
RAYMOND CHAN 本野, 都深

屬最深個幾本DSE PHY 練習

做得店, 出去學校應無問題

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:12

回覆 小鹿揀學校 的帖子

2D MOMENTUM 仲考
唔考, 無野考

炸藥, 個D, 間接都係2D MOMENTUM

以前會考PHY 都考, DSE, 都考

只是計數, 未必考計數咁深

APLHA , 撞 HELIUM  NUCLEI 證明SAME MASS 都仲起度

http://www.hftc.edu.hk/~physics/Reference/handbook%20appendix.pdf

page 12

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:13

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝.明白, 不會貼LINK
作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:19

K Y LEUNG 本PHY 好深

後期, 我見到不少CAMBRIDGE 工程,MATHS 的題目,

在K Y LEUNG 書中找到

即係K Y LEUNG應該是 將, 70年代 開始CAMBRIDGE ,OXFORD

mATHS,工程入學試 的題目, 擺落DSE PHY

所以本野,  考頭幾名,  都會很多野不識

但是卻是很好的思維訓練

你見到, 有些題目, 得未知數, 無數字

左砌右砌

再加深的物理知識

但真係太難了, 應付到是好

應付不到, 本書就會浪費左
唔識你駛做, 一次就做到, 唔駛

但要睇得明, 睇得明就收貨

作者: clarawuwu    時間: 19-7-16 15:19

bforbtec 發表於 19-7-16 06:48
1。 不要留EMAIL

2。 不要宣傳群組, 無群組

請問要做maths拎星,除咗1000mc個本,邊本LQ推薦?謝謝。
另外,有chem 操題練習推薦?唔怕難。

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:32

回覆 clarawuwu 的帖子

MARSHALL 出版, 這本中深難度

但操完MC

要操返LONG QUESTIONS

PAST PAPERS 可以中六先做

有咁難 得咁難

好少少的學校, 校內卷,難過真卷好多

一本一本做

做完一本, 才買第二本

香港最驚你無錢, 學生最驚你無時間操卷

作者: crosslinkkk    時間: 19-7-16 15:32

bforbtec 發表於 19-7-16 14:48
讀M2, 以百條計, 溫一課

你當一課, 做200條數,

請問可否推介 M2咩練習好? 謝謝!

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:33

CHEM 這本, 但無超難的題目

只有淺, 中, 難, 但無超難

所以, 讀完都唔會 5星星,

要超難的題目, 才有機會, 俾一個正常人沖星

作者: crosslinkkk    時間: 19-7-16 15:35

bforbtec 發表於 19-7-16 14:54
這是PHY MC , 大概17課

一課100 條

請問呢本係邊本 MC?
我見我囡宜家操梗嘅係 NSS Mastering Physics (Radian), 呢本對 DSE 有冇幫助?謝謝!

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:41

回覆 crosslinkkk 的帖子

這本OK , 好難本野, 識做應OK

你攪得店而家手上個本, 校內測驗, 考試又OK 分數

唔駛額外買其他 PHY 住, 攻其他科

守住3X+M1/2

X科科都要OK

中英通識太難拿高分

作者: bforbtec    時間: 19-7-16 15:45

https://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=248375
這本

作者: clarawuwu    時間: 19-7-16 16:11

bforbtec 發表於 19-7-16 15:33
CHEM 這本, 但無超難的題目

只有淺, 中, 難, 但無超難
你認為邊本chem有超難題目可挑戰?謝指教。
作者: wawaliluk    時間: 19-7-16 20:18

bforbtec 發表於 19-7-16 15:03
手執, 一本MATHS 書為例

一路做, 盡量順住做, 超難的, 不做

其實,不一定是學生想偷懶(鷄),因課外活動多,再加group projects, sba, ies功課,補習等等。
及一人一部手機,每日花時間上ig,再無咁多時間操數。

作者: crosslinkkk    時間: 19-7-17 01:54

bforbtec 發表於 19-7-16 15:41

這本OK , 好難本野, 識做應OK

請問是否可推介M2 exercise? 謝謝!

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 06:32

唔知佢程度, 但入門, 我通常建議這本

1本 過M2, 淺, 中    程度

SULTION 夠DETAILED

但好深的就無

好深 用 C S LEE
但做到你仔女沮喪 唔關我事

但C S LEE 的書, 寫得幾好的, 是題目夠深

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 06:38

wawaliluk 發表於 19-7-16 20:18
其實,不一定是學生想偷懶(鷄),因課外活動多,再加group projects, sba, ies功課,補習等等。
及一人一部 ...

你仔女情況, 同一般DSE  學生情況

非常忙

所以你返學時, 俾佢落後少少, 都無 緊要, 計分的,SBA,IES 唔好出事

校內成績差少少, 都OK, 假期, 追返就OK

校工 見到, 好多 皇仁仔落後得緊要

中五下學期, 中六,. 真係 大把假沖, 好多都進步好快

暑假, 聖誕, 復活, 其實超多時間, 唔駛太驚

因為, 通常學校卷出得深, BAND 1A,B 學校出得超深, 無可能高分咁濟

假期坐定定好快高分返

最緊要,是, 名校一般中五, 考左8,9成

去到中六開學, 得返1成野, 10,11月, 左右 教晒書

之後, 返學  開始狂溫書, 俾其他學校 早教完好多

好似皇仁, 真係中五下學期, 差不多完晒 MATHS CORE 了

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 06:48

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 06:51

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 07:00

其實名校, 測驗卷, 考試卷

校工時, 我問皇仁仔, 要唔要民生書院 MOCK MATHS

佢地睇唔起民生書院, 覺得自己OK

民生書院MOCK MATHS 非常難, 難過皇仁MATHS MOCK

最後個2個皇仁, 自視過高, 拿左野

預自己BEST 6 , 34 分, 最後28分

有做民生書院MOCK 那些, 37-40分 BEST 6

不是民生書院MATHS MOCK 有用, 是個人性格虛卑定自大

多做名校測驗卷, 試下自己情況, 擺去其他名校, 是否 都是優質分數

測驗, 考試,目的是知什麼不足
真係勁個批, 是好謙卑

作者: crosslinkkk    時間: 19-7-17 07:21

bforbtec 發表於 19-7-17 06:32

見佢平時都係操呢本,上學期做紫色,下學期做橙色。因為係書局佢搵左好耐都係得呢本M2 多練習。

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 08:23

crosslinkkk 發表於 19-7-17 07:21
見佢平時都係操呢本,上學期做紫色,下學期做橙色。因為係書局佢搵左好耐都係得呢本M2 多練習。
...

咁不要買breakthrough 那本更淺  
佢識做c s lee應該高分才對

c s lee好深的

1.做會考a maths 高考pure maths 分topic 題

dse 題不做住.

2 做marshall mock m2 但好似無左 .可去書局買mock 卷同佢測驗 我行過幫你睇睇

3.中大出版本dse m2 書 但只做書難的題

作者: crosslinkkk    時間: 19-7-17 08:46

bforbtec 發表於 19-7-17 08:23
咁不要買breakthrough 那本更淺  
佢識做c s lee應該高分才對

佢學校都係用中大 M2 書,今年用 Volume 2. 通常佢會做晒書ge 練習然後買返來的嗰本。

作者: bforbtec    時間: 19-7-17 08:53

crosslinkkk 發表於 19-7-17 08:46
佢學校都係用中大 M2 書,今年用 Volume 2. 通常佢會做晒書ge 練習然後買返來的嗰本。

...
其實你小朋友非常自覺 .分數係點? .得就攪其他 中英通識. 中英通識都ok 根本你不用擔心 放手都可以.成績差才到你理 否則自動波俾佢.
作者: bforbtec    時間: 19-7-17 08:59

返左工 今晚post 超難的chem 書俾你

作者: 幪面超人    時間: 19-7-17 11:59

bforbtec 發表於 19-7-16 15:12

2D MOMENTUM 仲考
這個LINK有分享其他科嗎? e.g. bio, chem等
作者: 圖書寶寶    時間: 19-7-17 13:10

回覆 幪面超人 的帖子

我問阿女,你有冇做過以上嗰啲幾深的練習, 佢話冇,淨係讀老師畀嘅notes, 跟住佢話點解要做咁深嘅練習, 夠拎5星星咪得囉, 點解要攞嚟辛苦喎。 佢話如果太深又唔識做的話,會打擊自信心喎。
作者: 小鹿揀學校    時間: 19-7-17 14:09

bforbtec 發表於 19-7-16 14:54
這是PHY MC , 大概17課

一課100 條

所以之後2015年, 已不同此書的足跡
旺角有二手......
全套2 sets :  LQ+MC = $70+$70 = $140
.

作者: clarawuwu    時間: 19-7-17 14:16

圖書寶寶 發表於 19-7-17 13:10
回覆 幪面超人 的帖子

我問阿女,你有冇做過以上嗰啲幾深的練習, 佢話冇,淨係讀老師畀嘅notes, 跟住佢話點 ...
你女好幸福,有好老師出notes俾學生。唉!我仔就無呢d運,阿sir照講書,無咩notes,但出卷深,跟阿sir功課溫習,學校考試合格。但要高分要自救,成績top個d都係自己搵出面補習幫手做深題目,s6要試下操唔同題目,無奈。

作者: 圖書寶寶    時間: 19-7-17 14:46

所以老師好唔好真係好重要㗎!
作者: clarawuwu    時間: 19-7-17 15:12

圖書寶寶 發表於 19-7-17 14:46

所以老師好唔好真係好重要㗎!
Yes

作者: Acatmom    時間: 19-7-17 19:33

clarawuwu 發表於 19-7-17 14:16
你女好幸福,有好老師出notes俾學生。唉!我仔就無呢d運,阿sir照講書,無咩notes,但出卷深,跟阿sir功課 ...

Same here you’re not alone

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 08:33

有冇想過

為何phy,chem,bio,maths+ m1/2?

econ 遲下可以寫下, 暫時, 不想 開多科

phy,chem,bio,maths+m1/2

是守住子女思考力的科目

提升子女思考能力

geog, history 做不到 此效果

唔係我科目歧視

是大學收生 比重, 已經講緊我的說話

大學收生, 只著重理科

我認為文商生, 學生極不公平

但玩法係咁, 唔好浪費時間, 讀文商科

econ 仲可以 考慮

bafs, 那些真係咪攪

理科好, 代價就是語文能力

一個正常人, 無法  理科, 及語文好的

多數小孩,只能則重一偏

今次的例子, 就是皇仁探花陳家堯

佢拿5個5星星

phy,chem,bio,maths, m2 , 5個5星星

但中文3分, 英文4分,

已經狂補中文英文, 無天份, 就係無天份

陳家堯, 皇仁phy 第一名, mock 99 分

勁過 皇仁狀元 及榜眼

香港玩教育, 你要識玩, 唔係仔女會好痛苦
作者: bforbtec    時間: 19-7-18 08:35

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 08:40

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 08:44

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 08:47

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 08:54

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 09:00

其實,最重要, 我認為, 是測驗卷

你有卷, 你一測驗

你仔女, 能力無所循形

少測驗的科, 通常易出事

你無測驗, 唔會去讀書

測驗,就是迫佢地讀書

學校,唔出, 父母自己測

父母, 由於可能太過祟拜名校, 失去危機感

我知好多人好叻

但一般人的子女, 仍是相當平凡

要透過密集式讀書, 很辛苦, 在測驗, 考試, 一分一分賺返來

條link 應該不涉及版權, 俾人分享

例如第6頁, 第21題  , 中二時, 識唔識做? 思考幾耐, 思考幾多?

做熟淺野, 中等難度, 之後可以只做難度高的題
淺及中等的野不再做, 基本上, maths,phy,chem,m1/2 都係咁讀

http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/kst/kst-web5/public_html/remarks/F2MATH/f2mathrev.pdf

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 09:08

bio 我最喜歡用newest 
題目夠深, 之後有notes 

notes 都算齊

但當然, 好難,好深的野,notes 無寫

但入面題目有

同埋有essay 題

你知唔知, 今年中四qc bio 要補考

一班 bio , 得2個人合格

2個人, 仲要只有50分

點解咁低分?

因為中四,  出左essay題

一般來說,qc 中五,六才出bio essay 題

而家中四就出

學校渣緊左 學生程度

另外qc 副校長, 趙sir 被人調左去長洲

全校都好開心。。

我有信心, 睇完newest bio 

會有一定程度的進步

作者: 小鹿揀學校    時間: 19-7-18 09:16

bforbtec 發表於 19-7-18 08:35
我9點 要開工, 寫到9點am
這是chem 的mc 練習
請問mc 是來自那一本chem 書?
作者: clarawuwu    時間: 19-7-18 10:52

bforbtec 發表於 19-7-17 08:59

返左工 今晚post 超難的chem 書俾你
請問係邊本呢?謝謝。
作者: October.    時間: 19-7-18 12:37

bforbtec 發表於 19-7-18 09:00
其實,最重要, 我認為, 是測驗卷

你有卷, 你一測驗
樓主講既好多野都認同, 要多d測考, 落手落去做、用腦去思考點答題,先知識唔識做.
作者: October.    時間: 19-7-18 12:44

bforbtec 發表於 19-7-18 09:08
bio 我最喜歡用newest 
題目夠深, 之後有notes 
我仔學校中四考試已出左essay題, 佢呢PART 失分最多呀, 佢話老師根本未教過佢哋點寫,聽你咁講, 我仔都有幾分落袋, 算係咁.

作者: satsun    時間: 19-7-18 13:09

Andy Tse or Newest Bio 的 exercise book 那一本好一点?
作者: bforbtec    時間: 19-7-18 13:43

回覆 satsun 的帖子

本身學校高分開, 做ANDY TSE
ANDY TSE 出的題, 偏深

本身低分,初初開始才做newest, 漸進式 掌握知識

andy tse 以前 陳瑞棋教書

bio 班佢教, 測驗考試出得好難
出來的學生, 成績也不錯

佢覺得自己有料, 才跳出來 搵大錢

我本人幾喜歡andy tse

佢走左後, 陳瑞棋 就開始bio 差, 且差得好緊要

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 13:45

October. 發表於 19-7-18 12:44
我仔學校中四考試已出左essay題, 佢呢PART 失分最多呀, 佢話老師根本未教過佢哋點寫,聽你咁講, 我仔都 ...

以前會考bio ,無essay

高考才有essay, 仲有得選

老師無預告下, 突然出

同埋名校, 渣得好緊個分

中四, 唔識寫正常

學校textbook 也沒有教

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 13:54

October. 發表於 19-7-18 12:37
樓主講既好多野都認同, 要多d測考, 落手落去做、用腦去思考點答題,先知識唔識做. ...

有些題目難

同埋考試局, 有機會玩野

將難的題目, 擺在第一條

淺的題目, 擺最後

所以, 操得卷多

知什麼識, 知什麼不識

一唔識, 要即走

死磨, 通常出事

唔夠時間check 卷, 或做題

最易那些起最後, 做唔晒, 成績狂插

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 13:59

無書名, 得pdf
作者: 小鹿揀學校    時間: 19-7-18 15:28

bforbtec 發表於 19-7-18 13:43
回覆 satsun 的帖子

咁係咪睇咗Andy TSE 的書就無謂再嘥錢去補佢,可能重重複複都係果d notes?

作者: RoseRose1980    時間: 19-7-18 16:40

bforbtec 發表於 19-7-18 08:40
皇仁有個狀元, 叫林銘端

是我在皇仁見過最叻的小孩
中5 前學生會會長唐書x  成績好嗎? 有冇全级10名內?
作者: RoseRose1980    時間: 19-7-18 18:06

bforbtec 發表於 19-7-18 08:54
皇仁 上年 五十幾個5星星

伊利沙借中學, 今年5星星急插
有學生係皇仁留左兩年成績都麻麻都冇叫轉校,覺得皇仁都好仁慈,係皇仁3322都冇的學生家長應該好無面,當初入左皇仁人人話你天之驕子,人中之龍
作者: bforbtec    時間: 19-7-18 22:57

其實太複習了, 簡簡單單的MATHS,PHY,CHEM,BIO , 及更深的數學

而家父母攪太多 無謂野

副校長, 調左去長洲

讀書無乜特別, 照傳統就可以

整個芒果西米露先

一路食住, 一路做數

小孩喜歡油指甲油

由得去, 考大學, 總之同我乖乖 地讀書

油指甲油, GEL 甲, 乜都得, 唔釘 舌環就OK

父母盡量提供一個優質環境俾子女讀書

夏天開恆冷氣, 電視較靜音, 靜靜的

子女, 不用心煩去讀書

讀書時, 拎走電話, 不WHATSAPP

食飯台外, 如喜歡廳讀書, 廳安排多張讀書台

因為廳無電腦,

書房有電腦, 未必集中到精神., 讀讀下玩電腦, CHECK 手機
房定廳讀, 小孩自己決定

會所讀都OK, 屋企有些人讀唔到書的

總之邊度有效, 邊度讀

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 23:35

作者: bforbtec    時間: 19-7-18 23:47

作者: clarawuwu    時間: 19-7-19 00:54

bforbtec 發表於 19-7-18 23:47
這是BIO, 教心, 同消化

消化中三教
請問呢本bio書咩名?
作者: bforbtec    時間: 19-7-19 04:46

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 04:55

如果升中六, 最急, 應該

最好,即刻拿份MOCK, 1-3份

做PAPER 1 CORE, PHY,CHEM,BIO

CHECK 一CHECK , 究竟自己 邊科唔熟

一唔熟, 睇題目理解題目都有困難的話

優先處理那些課

當然, 如果時間夠

暑假 最好由中3,4,5 開始慢慢第一個CHAPTER 睇

慢慢睇

留暑假最後一星期, 才操MOCK

作者: Acatmom    時間: 19-7-19 07:41

bforbtec 發表於 19-7-19 04:46

請問哪裡找到好的 bio / chem / math/ m1 mock 卷 ?要有答案詳解最好

作者: Acatmom    時間: 19-7-19 07:48

bforbtec 發表於 19-7-18 23:35
h

呢本chem mock 係邊度找到?
書局書展果D有用得賣?

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 07:49

回覆 Acatmom 的帖子

HONG KONG EDUCATIONAL PUBLISHING COMPANY 的MOCK

出版社有保證

看過才會俾出

一般來說,

HONG KONG EDUCATIONAL PUBLISHING COMPANY (香港教育圖書公司)

出的 MOCK, 比 DSE深少少., 不會深得好多,

PHY,CHEM,BIO,MATHS,M1 都寫得OK

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 07:50

周街都有, 無 你叫 職員, 邊間商務有, 叫佢HOLD 書

三天拿就OK
作者: bforbtec    時間: 19-7-19 07:53

書局書展, 我估有機會有

去看下, 夾仔女去行書展

捉埋佢打開本書或MOCK

即場 做書的EXAMPLES , 及MOCK  4條MC

之後CHECK ANSWER

有冇幫助, 有幫助才買

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 08:10

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

頂尖名校, 荃灣第一的學校

英文得1個5星星, 百幾人, 得1個

唔係一定要5星星

其實5分  開始已經難拿

4分勤力 OK 應拿到

5分, 要開始比別人更勤力

5星, 5星星

你真係好熟, 一望即知, 自己做不做幾耐, 如做到幾耐

CHECK 卷
入大學, 中文, 守3-4分

英文守4-5分

通識守4 分

真係靠maths 同x科食胡

是食大三元定雞胡, 睇數學+x 科做化

父母 不要寄望, 中英通識太多

習可以補, 中文,英文, 通識, 皇仁 半班 中文 補YY LAM 的
中文, 英文, 通識DSE 非常非常非常非常難

也非常非常非常痛苦

我做完野, 望下佢地皇仁仔, 訴苦 多

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 08:36

有次我非常傷感

不是皇仁, 我做校工,  送文件 去其他學校

有個學生, 在學校上物理堂時, 做m1 野

物理老師發現個學生上物理堂做m1 野

不警告的情況, 沖去佢個位, 之後, 張計數機, 同書 撕難,

同將計數機掟開

之後勁大聲, 同個學生, 放學來見我

嚇到個學生喊左

個物理老師我是識的, 因為佢渣車不守規, 俾人拍到

寄去學校, 我睇住佢入左校長室, 被校長捉住來嘈

其實個學生,點解在物理堂做m1 野? 因為下堂m1 測驗

其實全班都無聽書, 掛住做m1 野

不過總有一個 唔好彩, 老師拿來際旗

我希望成年人給予學生最大的包容

靚仔靚妹來, 好多樣好純 , 無乜機心, 只想考好成績

平時真係多功課, 爭取時間, 拿好成績

上堂做溫其他科, 之後下堂測驗

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 08:39

中二,買左最左個幾本先

maths 3-4本

science 3-4本

中史2本

西史1本

地理1本

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 08:43

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 08:45

你數到的野, 我就出到
我睇過晒幾乎所有事

才會評論那本書

無見過, 我不會講
有次, 有個老師

走入校長室

我學校拖緊地

不是皇仁

是第二間官校

有個訓導來,男人

走入去校長室, 講想攪 罷課, 支持學生罷課

應該是低級的老師支持罷課, 叫訓導老師做代表

去同校長傾

校長鬧訓導老師

鬧到佢眼濕濕

我見到,校長手指指, 好激動, 又拍台

鬧左15分鐘

出來時

我唔識個訓導

但同訓導講, 每個人 , 每個群體, 都有自己的命運

盡左力就可以

無須傷感

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 09:00

建立一個書庫

書庫, 是你仔女做mock, 做測驗

唔識的時間

可以找到相關的書, 去解答

都解決唔到, 才google
'
下下google 不好

因為你google 出來的野, 可能不是dse 答法

深得濟, 或淺得濟

這個書庫, 是涉及大量書 及練習

textbook 太差, 用textbook 備戰, 會輸得好慘

輸, 唔知輸乜....

有次我問副校長, 本chem 書, 寫得咁差

點解要用?

副校長, 同我講, 本書, 是佢朋友有份做作者

寫得好

不可能用來教, 因為極差....

無可能明

當全港學生, 同個2,3本書時, 根本無可能高分

你即係局班小孩出去補習

作者: Acatmom    時間: 19-7-19 09:01

bforbtec 發表於 19-7-19 08:45
你數到的野, 我就出到
我睇過晒幾乎所有事

你提到yy, 我唔打算叫佢去補因為如你所講冇時間。但買左notes. 我見你架上都有,覺得好雜亂。睇唔明

作者: bforbtec    時間: 19-7-19 09:11

回覆 Acatmom 的帖子

有notes ,就唔駛出去補
亂, 個個問題,. 我看看點回應你

我要問返佢地

我自己中文會考都係D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5