教育王國

標題: 留喺Band 2做上游學生,還是去二線Band 1直資做下游學生好? [打印本頁]

作者: faikam    時間: 19-7-16 22:51     標題: 留喺Band 2做上游學生,還是去二線Band 1直資做下游學生好?

Band 2學校,中一四班開兩班英文班,應該入英文班無難度,但係又收到直資offer。學費唔係考慮因素,比著大家會點揀?到底留喺Band 2做上游學生,還是去二線Band 1直資做下游學生好?其實我自己就偏向留喺間Band 2學校,不過都想集思廣益下。

作者: gracelam    時間: 19-7-16 23:07

faikam 發表於 19-7-16 22:51
Band 2學校,中一四班開兩班英文班,應該入英文班無難度,但係又收到直資offer。學費唔係考慮因素,比著大 ...

不如開名邊間 vs 邊間, 咁先可以比到實質意見。

作者: Jessy    時間: 19-7-16 23:07

我會睇下小朋友係咪遇強越強的人
作者: asdflive    時間: 19-7-16 23:17

其實去到中學,目標就係入大學,你可以睇下所謂BAND1C同呢間BAND2有幾多可入大學,再睇下佢性格系高中係咪會選熱門科(如在BAND1下游,可能要讀D自己唔想讀既科,從而影響入大學機會)
作者: faikam    時間: 19-7-16 23:32

回覆 gracelam 的帖子

NPL同信義
作者: faikam    時間: 19-7-16 23:32

Jessy 發表於 19-7-16 23:07
唔係
作者: Jessy    時間: 19-7-16 23:35

faikam 發表於 19-7-16 23:32
唔係
我會傾向讀band 2
你po兩間學校我都唔熟悉,或者聽聽其他網友意見

作者: faikam    時間: 19-7-16 23:39

asdflive 發表於 19-7-16 23:17
其實去到中學,目標就係入大學,你可以睇下所謂BAND1C同呢間BAND2有幾多可入大學,再睇下佢性格系高中係咪 ...
咁兩間學校入大學率明顯有距離,好似一間20幾%,一間40幾%。
作者: maths    時間: 19-7-16 23:58

校風都好重要
NPL似乎好啲

作者: nicolemummy    時間: 19-7-17 03:29

NPL同信義

NPL

作者: piglet0529    時間: 19-7-17 04:06

Jessy 發表於 19-7-16 23:07

同意,可能入去NPL.未必在下游

作者: vivicicimimi    時間: 19-7-17 07:20

梗係NPL! 學校揀得你小朋友入讀,即証明佢有實力la!
作者: vivicicimimi    時間: 19-7-17 07:24

是否油麻地果間信儀?大部分band 2A 生派到入去,都叩走!佢哋啲考試卷好淺!始終係band2尾中學!
作者: obieso    時間: 19-7-17 07:54

我侄仔當年升中入唔到BAND1C,派BAND2A,成績同樣同學入BAND1C,當然失望
六年的遭遇係:
年年全級第一第二,
年年攞獎學金,
年年代表學校出外爭光
學校獎學金去英國
六年之後結果:
DSE成績同當年入BAND1C同學一樣
所以都係果句
學生有分級數,學校冇
求學係靠自己

作者: tpmon    時間: 19-7-17 08:48

faikam 發表於 19-7-16 22:51
Band 2學校,中一四班開兩班英文班,應該入英文班無難度,但係又收到直資offer。學費唔係考慮因素,比著大 ...

其實高中自己能考到好的DSE最重要。

作者: subb    時間: 19-7-17 09:32

我最近都親耳聽到一個CASE
家姐是B1生 但爸爸要家姐照顧細老
所以就細一年級細老
硬要家姐選讀B2中學, 同時谷細老去B2

結果如願2人入讀同一B2中學
去到中學家姐細老都讀得好順暢,
細老一路進步中, 家姐是年年成績好好

但不願返學, 成績夠出席率唔夠, 學校要她留級 !

何必呢,....

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-17 09:47

NPL同信義
我會建議NPL
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-17 09:52

subb 發表於 19-7-17 09:32
我最近都親耳聽到一個CASE
家姐是B1生 但爸爸要家姐照顧細老
所以就細一年級細老
唔明成績夠出席率唔夠,點解係要留級,留級既目的係嘜?如果個小朋友考第一,但係上唔足堂,係唔係都要留? 間學校明顯有問題,老師唔知道自己做緊嘜。
作者: Yanamami    時間: 19-7-17 10:02

投顏-票。
作者: subb    時間: 19-7-17 10:08

王家爸爸 發表於 19-7-17 09:52
唔明成績夠出席率唔夠,點解係要留級,留級既目的係嘜?如果個小朋友考第一,但係上唔足堂,係唔係都要留? ...
我沒有問是否考第一 !
去到中四家長都管唔到小朋友咁多,
只知學校堅持要留班 !

同時只覺得點解因細老家姐要入B2學校 ! 
男仔上到中學先懂發力架呢 !

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-17 10:15

subb 發表於 19-7-17 10:08
我沒有問是否考第一 !
只知學校堅持要留班 !
重點係,正常既老師應該明白,留級既目的係俾啲追唔上既學生可能追返上去;出席率唔夠,係紀律問題,只可以用記缺點既方法。紀律問題同學業問題處理方法唔同,呢啲野,讀教育文憑時講師應該有講,如果有留心聽書,一定識。
作者: Jessy    時間: 19-7-17 10:43

obieso 發表於 19-7-17 07:54
我侄仔當年升中入唔到BAND1C,派BAND2A,成績同樣同學入BAND1C,當然失望
六年的遭遇係:
年年全級第一第二 ...
你呢個好勵志,多謝你!!
作者: Jessy    時間: 19-7-17 10:46

subb 發表於 19-7-17 10:08
我沒有問是否考第一 !
只知學校堅持要留班 !
我都覺得學校固意玩野,真係慘。
中學都咁大啦!點解一定要同學校,真心唔明。

作者: subb    時間: 19-7-17 10:53

Jessy 發表於 19-7-17 10:46
我都覺得學校固意玩野,真係慘。
中學都咁大啦!點解一定要同學校,真心唔明。
...

實際是什麼原因/固中原由我沒有問, 又未是好了解case !
小朋友是跟婆婆照顧, 爸爸經常不在港, 女子又開始拍拖,
但見家長又是爸爸, 爸爸見家長都有講, 成績詳點解要留班
......CASE 相當雜 . !

老師校長點做, 不作評論

只可以講, 家家/校校有本難念的經 !

作者: 小時了了    時間: 19-7-17 11:13

NPL同信義

我會選 NPL

上星期放榜前我曾致電 NPL 查詢有關叩門事宜, 接電話職員表達唔多叩門位.

NPL 你小朋友叩門叩入, 即是小朋友學術真係唔洗擔心跟唔上成績會唔好, 學校係叩門階段收生學術要求高的, NPL 係唔多嘅叩門位中收你小朋友, 你小朋友學術水平可能並唔係你想像中低呢

作者: little_yolky    時間: 19-7-17 11:24

obieso 發表於 19-7-17 07:54
六年的遭遇係:
年年全級第一第二 ...

同程度入1C同2A分別當然不大,但樓主兩間唔係1C同2A分別啊!師資也是很重要的。

作者: faikam    時間: 19-7-17 22:17     標題: 回覆樓主:

多謝各位意見, 不過我最後都忍痛決定放棄咗NPL, 一來小兒唔係遇強越強型, 二來睇咗幾年校務報告, 信義較我想像中多元發展, 希望唔會係一個美麗嘅誤會。

作者: Jessy    時間: 19-7-17 23:09

faikam 發表於 19-7-17 22:17
多謝各位意見, 不過我最後都忍痛決定放棄咗NPL, 一來小兒唔係遇強越強型, 二來睇咗幾年校務報告, 信義較我 ...
真是一個很難的決定, 但佩服你會為兒子設想, 希望你無選錯啦!!
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-19 11:50

多謝各位意見, 不過我最後都忍痛決定放棄咗NPL, 一來小兒唔係遇強越強型, 二來睇咗幾年校務報告, 信義較我 ...
決定咗就唔好再諗,叫小朋友多啲參與學校既活動,積極融入。
作者: BearMoon    時間: 19-7-19 16:16

NPL 同 信義 兩個level, 一個只開英文班, 一個全英.
英文班要比拼HKAT 喎.

作者: mch411    時間: 19-7-19 16:29

投NPL一票 - 語境差好遠
作者: LeoChung_FB    時間: 19-7-20 02:13

作者: Danielhk    時間: 19-7-21 16:42

雞頭鳳尾,我選鳳尾。

雞頭靠自己,鳳尾可以跟隨。

選擇和更優秀的人在一起,自己才會更快成長。

作者: amj    時間: 19-7-24 04:29

NPL同信義

你考插班
NPL收左??

作者: YmOra    時間: 19-7-24 10:11

為孩子選對適合嘅學校已經係成功嘅好開始了。努力呀!

作者: maomaochoi    時間: 19-7-24 10:18

Sorry, 想問NPL是B1嗎?

作者: little_yolky    時間: 19-7-24 10:46

maomaochoi 發表於 19-7-24 10:18
Sorry, 想問NPL是B1嗎?

作者: faikam    時間: 19-8-27 18:43

BearMoon 發表於 19-7-19 16:16
NPL 同 信義 兩個level, 一個只開英文班, 一個全英.
英文班要比拼HKAT 喎.
因為都幾有信心入英文班,所以小咗呢個考慮。
作者: faikam    時間: 19-8-27 18:48

mch411 發表於 19-7-19 16:29
投NPL一票 - 語境差好遠
無錯,語境NPL完勝,唯有自己努力D。
作者: faikam    時間: 19-8-27 18:53

王家爸爸 發表於 19-7-19 11:50
決定咗就唔好再諗,叫小朋友多啲參與學校既活動,積極融入。
會呀,學校比我預期嘅多嘢玩,都幾多唔同學會同校隊,英文學會仲每日lunch都有35分鐘學會活動,我會積極游說我家大少入會
作者: faikam    時間: 19-8-27 18:57

Jessy 發表於 19-7-17 23:09
真是一個很難的決定, 但佩服你會為兒子設想, 希望你無選錯啦!!
其實我心態係,萬一選錯嘅,最多咪S2嘅時候再試下轉校,當然最希望係自己無選錯啦
作者: fatman69    時間: 19-8-27 23:49     標題: 回覆樓主:

吾使諗,sure NPL!

作者: samuellor    時間: 19-9-2 00:52     標題: 回覆樓主:

作者: Sing13    時間: 19-9-2 10:39

NPL 今年既DSE成績可以用驚人地好來形容.
Band1C學生入讀都唔會不值.
希望成績不是曇花一現.

作者: 200904    時間: 19-9-2 10:48

回覆 faikam 的帖子

其實,大池小魚和小池大魚,是看這條魚的性格,潛力。
有些孩子,在大池做小魚,會力爭上游,慢慢自己變大,不見得成大魚,但起碼都可以成爲中魚。但有的魚仔可能就此被埋沒到連透氣的空間都沒有,從而沉落湖底。

有的魚在小池,悠然自得,獲取更多的資源,從而越來越壯,長大之後可以一躍龍門。當然,也有可能因爲池仔離龍門太遠,就算長大,也難以逾越一步。

所以,還是請魚爸爸魚媽媽瞭解魚仔的性格先。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5