教育王國

標題: 想問下香島中學⋯⋯ [打印本頁]

作者: lawmiki    時間: 19-7-20 19:19     標題: 想問下香島中學⋯⋯

想問下香島是band 1學校,為什麼哪麼多band 2生可以叩入去讀?

作者: conniewktang    時間: 19-7-20 22:38

lawmiki 發表於 19-7-20 19:19
想問下香島是band 1學校,為什麼哪麼多band 2生可以叩入去讀?

始終啲人覺得是有政治立場的學校,其實學生DSE成績好,有b1b成績, 2019年度入讀中一又全英教學,但我知今年叩入都是b1生喎!

作者: melodylee113    時間: 19-7-21 00:24

lawmiki 發表於 19-7-20 19:19

你指邊間香島先?

作者: Dylanli2017    時間: 19-7-21 07:41

回覆 lawmiki 的帖子

band 2生只是接收入來作政治思想洗禮,每日派大公文匯報比你睇,之後會被西走,成績好是因為有好多新移民學生,佢地數底好
作者: conniewktang    時間: 19-7-21 08:43

melodylee113 發表於 19-7-21 00:24
你指邊間香島先?

九龍塘正校吧

作者: conniewktang    時間: 19-7-21 08:44

Dylanli2017 發表於 19-7-21 07:41

band 2生只是接收入來作政治思想洗禮,每日派大公文匯報比你睇,之後會被西走,成績 ...

好似不止數一科考得好喎,我見DSE成績亮麗。

作者: CMMANDY    時間: 19-7-21 09:12

band 2生只是接收入來作政治思想洗禮,每日派大公文匯報比你睇,之後會被西走,成績 ...
西走???
作者: bbforever    時間: 19-7-21 09:25

我有個朋友女兒,早幾年在香島成績不是太好亦不愛上課,當年有天我和朋友飲早茶時,我親耳聽到學校老師致電給我朋友,關心她女兒情况,最後我朋友女兒最終在香島畢業,當然不是一級成續,但她繼續在ive進修,而家做緊幼稚園老師了!

看她情况, 我又唔覺得會隨便西走成績差的學生。

作者: melodylee113    時間: 19-7-21 11:31

conniewktang 發表於 19-7-21 08:44
好似不止數一科考得好喎,我見DSE成績亮麗。

如果真系大部分都系新移民,而幾年時間將d新移民d英文教好,各科成績都唔錯,甘証明呢間學校既老師真系幾有心教

作者: melodylee113    時間: 19-7-21 11:31

conniewktang 發表於 19-7-21 08:43
九龍塘正校吧

之前聽朋友講將軍澳果間系band3

作者: conniewktang    時間: 19-7-21 11:42

melodylee113 發表於 19-7-21 11:31
之前聽朋友講將軍澳果間系band3

應該是。只有九龍塘正校那間成績好同b1。

作者: 王家爸爸    時間: 19-7-21 11:50

講得啱,新移民學生數底好、中文好,已經贏咗一半。
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-21 11:52

melodylee113 發表於 19-7-21 11:31
如果真系大部分都系新移民,而幾年時間將d新移民d英文教好,各科成績都唔錯,甘証明呢間學校既老師真系幾 ...
只要教好科英文,新移民學生應該好大機會入大學(入三大未必高,但係另外嗰五間應該唔難)。
作者: sunflower2000    時間: 19-7-21 13:13

咁觀塘福建多唔多新移民?
作者: Dylanli2017    時間: 19-7-21 17:51

回覆 王家爸爸 的帖子

都有人入到醫科。我果個年代仲是考緊AL,所以中五都西左好多人,剩翻既人好似冇一個是本地既。新移民只有一個弱點,就是英文差,如果英文冇問題,應該升大率拍得住港島名校,我自己都真心覺得香港理科比大陸理科淺好多。
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-21 17:58

Dylanli2017 發表於 19-7-21 17:51
回覆 王家爸爸 的帖子

都有人入到醫科。我果個年代仲是考緊AL,所以中五都西左好多人,剩翻既人好似冇一個 ...
入到醫科唔係話無,黑天鵝總會有,但係唔係常態。
作者: Dylanli2017    時間: 19-7-21 20:10

回覆 王家爸爸 的帖子

我果時大約每年1~2個人入到醫科,估計而家成績仲好過以前,因為改用全英教
作者: lawmiki    時間: 19-7-22 23:23

conniewktang 發表於 19-7-20 22:38

始終啲人覺得是有政治立場的學校,其實學生DSE成績好 ...
是九龍塘正校。識有人今年band 2中成績也入到。
作者: conniewktang    時間: 19-7-22 23:27

lawmiki 發表於 19-7-22 23:23
是九龍塘正校。識有人今年band 2中成績也入到。

唔出奇,始終有人介意政治立場,估計b1尾至b2都有(只是我識的是b1尾男仔叩入)。然而,學校有能力幫學生DSE考得咁好,學校是正增值喎!連b2也教到變b1!這間肯定是b1 school.

作者: little_yolky    時間: 19-7-23 22:36

conniewktang 發表於 19-7-22 23:27

唔出奇,始終有人介意政治立場,估計b1尾至b2都有(只 ...

唔係B2咁簡單,我學校舊年幾個B3扣入,咁都有咁好成績,我流晒口水,舊年即刻帶埋阿妹去聽簡介會

作者: bbforever    時間: 19-7-23 22:43

作者: conniewktang    時間: 19-7-24 07:32

little_yolky 發表於 19-7-23 22:36
唔係B2咁簡單,我學校舊年幾個B3扣入,咁都有咁好成績,我流晒口水,舊年即刻帶埋阿妹去聽簡介會
...

就係奇怪,點解咩band入都考咁好,明顯間中學是正增值,仲要增值指數好高。

作者: little_yolky    時間: 19-7-24 08:20

conniewktang 發表於 19-7-24 07:32
就係奇怪,點解咩band入都考咁好,明顯間中學是正增值,仲要增值指數好高。
...

你有無去簡介會,真係有評核報告的,個增值指標真係好高,唔係一兩科。

作者: conniewktang    時間: 19-7-24 08:31

little_yolky 發表於 19-7-24 08:20
你有無去簡介會,真係有評核報告的,個增值指標真係好高,唔係一兩科。
...

冇去。我仔小4咋。

作者: little_yolky    時間: 19-7-24 10:09

conniewktang 發表於 19-7-24 08:31
冇去。我仔小4咋。

升小四?咁suggest你今年要開始參觀學校了。

作者: conniewktang    時間: 19-7-24 10:27

little_yolky 發表於 19-7-24 10:09
升小四?咁suggest你今年要開始參觀學校了。

升小五了,都未必有時間參覌,因為有中學必收佢的
同埋也許升中轉非主流,最終目標是放洋。

作者: chanti    時間: 19-7-24 19:21

conniewktang 發表於 19-7-24 10:27

升小五了,都未必有時間參覌,因為有中學必收佢的:wah ...

同我計劃差不多、我係非一線直資或非主流直資、最終目標放洋。

作者: conniewktang    時間: 19-7-24 19:52

chanti 發表於 19-7-24 19:21
同我計劃差不多、我係非一線直資或非主流直資、最終目標放洋。

見到宜家咁,放洋最好唔好返!
我捨得!

作者: chanti    時間: 19-7-25 02:06

conniewktang 發表於 19-7-24 19:52
見到宜家咁,放洋最好唔好返!
我捨得!

去到咁、還care 什麼band 1 定band 2 ABC ...

作者: conniewktang    時間: 19-7-25 08:41

chanti 發表於 19-7-25 02:06
去到咁、還care 什麼band 1 定band 2 ABC ...

就係,沒有什麼比生命更可貴。
同埋我一直不想個仔考DSE, 我自己教DSE知道咩事。如果舊制(也教過)的CE and AL其實更好。

作者: IloveJJ    時間: 19-7-25 08:53

作者: conniewktang    時間: 19-7-25 08:54

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: c3hong    時間: 19-7-25 09:55

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: chanti    時間: 19-7-25 10:30

conniewktang 發表於 19-7-25 08:41
就係,沒有什麼比生命更可貴。
同埋我一直不想個仔考DSE, 我自己教DSE知道咩事。如果舊制(也教過)的CE a ...

我自己係GCSE 及GCE A level出身的、也不想小孩考DSE .

作者: bbforever    時間: 19-7-25 19:10

sunflower2000 發表於 19-7-21 13:13
識朋友仔讀福建,話有內地來的同學,成績仲要係好好。

作者: little_yolky    時間: 19-7-25 20:08

bbforever 發表於 19-7-25 19:10
識朋友仔讀福建,話有內地來的同學,成績仲要係好好。

係咪講緊直資間福中?緊係好,B1嚟,成績唔差既。

作者: sunflower2000    時間: 19-7-25 21:10

search 舊post, 原來又係收好多內地生,情況有D似香島。
作者: mosquito_chu    時間: 19-7-26 10:58

我校學生聽說是因為小朋友係跳繩

作者: bbforever    時間: 19-7-26 11:22

mosquito_chu 發表於 19-7-26 10:58
我校今年有band3生叩入,不過聽說是因為小朋友係跳繩及爸爸係警察收的!

註册日那天,我眼見操場上有十幾廿人上緊體育課, 香島老師就話嗰啲學生係報考咗體育dse嘅學生,更有跳繩港隊學生,唔知跳繩係唔係香島嘅重點運動項目呢!
作者: mosquito_chu    時間: 19-7-26 11:23

係,跳繩係香島主要運動項目

作者: moon88    時間: 19-7-26 11:42

sunflower2000 發表於 19-7-21 13:13
好多家在福建的學生.
作者: gunsix    時間: 19-12-14 23:51

little_yolky 發表於 19-7-23 22:36
...
B3 需要特殊才能先入到嗎?

BTW, 一般而言, 自行收生階段較叩門階段對學術成績要求會低一點嗎?

Thanks for advice

作者: little_yolky    時間: 19-12-15 00:16

gunsix 發表於 19-12-14 23:51
B3 需要特殊才能先入到嗎?

BTW, 一般而言, 自行收生階段較叩門階段對學術成績要求會低一點嗎?

我覺得佢自行收生同大抽獎階段因為位少,又左派,又唔係英中,又要俾錢,所以報既人相對其他學校無咁多,banding亦無咁高。叩門雖然位多,但要考筆試,去考既都係派得差,所以banding唔一定差。

作者: In2c68    時間: 19-12-15 06:19

little_yolky 發表於 19-12-15 00:16
我覺得佢自行收生同大抽獎階段因為位少,又左派,又唔係英中,又要俾錢,所以報既人相對其他學校無咁多,b ...

其實一路睇話band3入到谷到上band1, 我只係諗個過程都應該幾血淚,要如何將一個平時唔多讀書,要從無變到有果下真係學校同學生的成果!我信有的,但幾十個唔知出唔出到一個!

作者: little_yolky    時間: 19-12-15 08:26

In2c68 發表於 19-12-15 06:19
其實一路睇話band3入到谷到上band1, 我只係諗個過程都應該幾血淚,要如何將一個平時唔多讀書,要從無變到 ...

我覺得佢唔會下下話將B3教到變B1,入既都好多B2生,佢哋變B1就唔係咁難。而且,有D B3唔係唔讀書,係起步慢,人哋搏殺緊佢至摸索讀書方法,唔做B3都唔得啦!B3想考到入去一D都唔易,我相信一級無幾十個咁多。

作者: gunsix    時間: 19-12-16 01:07

little_yolky 發表於 19-12-15 00:16
我覺得佢自行收生同大抽獎階段因為位少,又左派,又唔係英中,又要俾錢,所以報既人相對其他學校無咁多,b ...
我本來同你想法一樣, 睇佢網頁, 舊年有報自行的都有得 in, 但聽今年講座, 副校長話要篩選, 報咗都未必有得 in

即係佢預計今年更多人報自行...

作者: little_yolky    時間: 19-12-16 09:19

gunsix 發表於 19-12-16 01:07
我本來同你想法一樣, 睇佢網頁, 舊年有報自行的都有得 in, 但聽今年講座, 副校長話要篩選, 報咗都未必有得  ...

今年人又多咗幾千,係難咗。唉!

作者: Summer622    時間: 19-12-16 10:39

各位, 我因為請唔到假, 沒有去香島127日的簡介會,

請問, 簡介會上有沒有提及, “自行收生收到約多份申請表?

謝謝大家

作者: gunsix    時間: 19-12-16 13:21

Summer622 發表於 19-12-16 10:39
各位, 我因為請唔到假, 沒有去香島12月7日的簡介會,
請問, 簡介會上有沒有提及, “自行收生”收到約多份申 ...
記憶中冇, 不過阿仔話要睇展覽, Q&A 只聽了小小, 唔知之後有冇人問...

作者: TJDAD    時間: 19-12-16 14:21

回覆 Summer622 的帖子

副校在答問環節話上年自行收二百幾申請
作者: little_yolky    時間: 19-12-16 14:33

TJDAD 發表於 19-12-16 14:21

但有60個位喔。自行同大抽獎位好少。

作者: Summer622    時間: 19-12-16 14:49

TJDAD 發表於 19-12-16 14:21

thank you so much~~~~~

請問自行位有多少? thanks again

作者: Summer622    時間: 19-12-16 14:51

little_yolky 發表於 19-12-16 14:33
但有60個位喔。自行同大抽獎位好少。
是60個位 "自行" 嗎?

請問多少個位"大抽獎" ?

thanks a lot

作者: little_yolky    時間: 19-12-16 14:55

Summer622 發表於 19-12-16 14:51
是60個位 "自行" 嗎?

請問多少個位"大抽獎" ?

係叩門60個位!香島一向keep好多位叩門,因為可以慢慢揀,大抽獎好少位,得20個,個個區幾個,最多果區得10個,自行有40個。呢個係舊年數據。

作者: Summer622    時間: 19-12-17 14:31

little_yolky 發表於 19-12-16 14:55
係叩門60個位!香島一向keep好多位叩門,因為可以慢慢揀,大抽獎好少位,得20個,個個區幾個,最多果區得1 ...
Thank you ~~~~~ ^^

請問自行面試時, 會 個人/ 小組 形式?

英文 + 普通話 ?

作者: bbforever    時間: 19-12-18 09:17

Summer622 發表於 19-12-17 14:31
Thank you ~~~~~ ^^

我唔知自行使唔使考普通話,但係叩門一定要考普通話,因為香島中一中文係普教中,如果普通話真係好弱就比較辛苦。

作者: Summer622    時間: 19-12-18 09:32

bbforever 發表於 19-12-18 09:17
我唔知自行使唔使考普通話,但係叩門一定要考普通話,因為香島中一中文係普教中,如果普通話真係好弱就比 ...
Thanks ~~~ ^^

作者: melodylee113    時間: 19-12-21 22:38

你講野好好笑,入過學校未?

作者: Dylanli2017    時間: 19-12-22 11:14

回覆 melodylee113 的帖子

咁是因為你太天真。我畢左業好多年。
作者: 風雨事工    時間: 19-12-30 00:39

作者: 維豬豬    時間: 19-12-30 00:55

我仔依家係香島讀緊中三, 佢當年就係以B2自行第一志願入到來香島的,當時中一成績的確唔太理想, 試過150人排名120左右,
不過啲老師全部都好有愛心, 一直都係用鼓勵的方式去教導佢哋,
阿仔又好受呢套, 所以成績就一直進步, 依家排名都去到60幾了,

我見過老師會寫字條、咭片鼓勵佢哋,
有次數學測驗失手, 老師在個成績旁邊寫﹕不要灰心, 你一定可以做得更好!
而每一篇週記, 老師都會好似寫讀後感一樣回覆佢, 就佢呢篇週記去同佢傾計, 有時寫的字數都同篇週記差不多, 我睇到都好感動
仲有一次阿仔生日, 班主任堂時阿仔去幫老師攞簿, 一返入教室, 老師同全班同學一齊對住佢唱生日歌, 阿仔話從來都未試過咁開心
所以香島中學絶對係我為阿仔做出的正確選擇

作者: 愛擒檯    時間: 20-1-2 00:26

維豬豬 發表於 19-12-30 00:55
我仔依家係香島讀緊中三, 佢當年就係以B2自行第一志願入到來香島的,當時中一成績的確唔太理想, 試過150人排 ...

真係好有心嘅老師
聽到都好感動

作者: Willcheng    時間: 20-5-10 19:24

請問有叩門位嗎?Band 2a 生有機會嗎?
作者: Poyau    時間: 20-5-10 21:13

little_yolky 發表於 19-12-16 14:55
係叩門60個位!香島一向keep好多位叩門,因為可以慢慢揀,大抽獎好少位,得20個,個個區幾個,最多果區得1 ...

今年都係自行40大抽獎20個位
甲部2 乙部18 (KL1/2/3 4/10/4)

https://www.schooland.hk/ss/heungto

作者: little_yolky    時間: 20-5-10 21:17

Poyau 發表於 20-5-10 21:13
今年都係自行40大抽獎20個位
甲部2 乙部18 (KL1/2/3 4/10/4)

真係叩門好過,得20個位⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 20-5-10 21:18

Willcheng 發表於 20-5-10 19:24
請問有叩門位嗎?Band 2a 生有機會嗎?

一定有既。

作者: Willcheng    時間: 20-5-10 21:22

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝您
作者: hkpapa852    時間: 20-5-12 01:42

Willcheng 發表於 20-5-10 21:22
回覆 little_yolky 的帖子

謝謝您
放心,你極大機會唔駛叩門。而且香島叩門位係多過攞出嚟派既位。
作者: Willcheng    時間: 20-5-12 08:04

謝謝您
作者: bbforever    時間: 20-5-12 10:57

作者: SlowMotion    時間: 20-5-13 15:37

香島係直資, 一般直資一早收生, 香島放完榜先收生, 所以與其話叩門, 我覺得佢係到時先正式收生

舊文有人提過佢"傳聞"中三四會換走成績唔好嘅學生, 引入成績好嘅國內生, 有家長話資訊日副校長已澄清咗冇其事, 當時小弟未聽 Q&A 就走咗, 唔肯定, 不過當日同過幾個同學傾偈, 不約而同佢地都自稱插班入嚟 (又會咁啱撞親都係?), 而且的確頗多同學講普通話... 所以果個傳聞... 如果有現在用家分享下就好了
作者: akevinla    時間: 20-5-13 20:59     標題: 回覆樓主:

2019年,收左我個女讀中一,話中一開始會全英受課。當初聽見好多人話好學校,就去試下。我個女係band 2尾學生,讀中文小學,但中文勁差,只有英文好。就係咁原因收左我個女,因為老師話想揾英文好既學生入去讀,帶動其他學生對英文感興趣。但又怕佢哋會用一半英,一半中上堂,所以放棄左,冇去註冊。deadline後老師電我,問點解唔註冊,我講左上面既原因,怕會另我個女上堂唔太明,成績會差。最後幫個女報左國際學校讀。

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 12:51

akevinla 發表於 20-5-13 20:59
2019年,收左我個女讀中一,話中一開始會全英受課。當初聽見好多人話好學校,就去試下。我個女係band 2尾學 ...

我唔明點解好多人都話香島轉全英喔,我聽簡介同上學校網頁都只係數、理、IT係英文教咋喎,其他科無話。

作者: Poyau    時間: 20-5-14 13:35

little_yolky 發表於 20-5-14 12:51
我唔明點解好多人都話香島轉全英喔,我聽簡介同上學校網頁都只係數、理、IT係英文教咋喎,其他科無話。
...

同中學概覽2020/21學年資料相乎
初中 英 數 理 IT 以英文為教學語言
高中 英 M2 以英文為教學語言

https://www.chsc.hk/ssp2019/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=359

圖片附件: Capture+_2020-05-14-13-20-49.JPEG (20-5-14 13:35, 140.13 KB) / 下載次數 34
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM0NDc1fGY2MzFlZWVmfDE3MTczMTExNTR8MA%3D%3D

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 13:48

Poyau 發表於 20-5-14 13:35
同中學概覽2020/21學年資料相乎
初中 英 數 理 IT 以英文為教學語言
高中 英 M2 以英文為教學語言

所以我唔明點解EK睇咗好多次,有家長話學校轉全英教學。我理解全英教學即係歷史地理果D都係英文教。

作者: LeeCC    時間: 20-5-14 13:59

地理生物歷史用中文教,點都唔叫全英教學啦

作者: Poyau    時間: 20-5-14 14:05

little_yolky 發表於 20-5-14 13:48
所以我唔明點解EK睇咗好多次,有家長話學校轉全英教學。我理解全英教學即係歷史地理果D都係英文教。
...

全英文班應該指今個學年中一

https://www.heungto.edu.hk/index.php/lang-policy-left-tw

小班教學,設英文班

由2019-2020年度開始,中一級四班均為英文班,以英語為教學語言學習數學、綜合科學及資訊科技等科目,並將拾級而上;中二級及中三級則設兩班英文班,能力較優者以英語為教學語言學習數學、綜合科學及資訊科技等科目;同時,英文科採用校本課程分組上課,全級按學生能力分為五組或六組,採用小組的教學模式,以更好地照顧學習差異,循序漸進地提升學生的英語能力。

作者: bbforever    時間: 20-5-14 14:35

Poyau 發表於 20-5-14 14:05

https://www.heungto.edu.hk/index.php/lang-policy-left-tw

我問過今學年中一,下學年中二都繼續英數、英科學、英ICT!
*香島初中沒有西史、地理 或 綜合人文

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 15:21

Poyau 發表於 20-5-14 14:05

係呀,簡介會都係咁講,只有數理、IT用英文,唔係全部英文教學,可能同部分家長期望唔一樣。數理用英文,我覺得較文史科用英文容易掌握,但係對英文學習既幫助又較少。

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 15:22

bbforever 發表於 20-5-14 14:35
我問過今學年中一,下學年中二都繼續英數、英科學、英ICT!
*香島初中沒有西史、地理 或 綜合人文
...

咁D文科點算?幾時開始讀?

check到,叫「綜合社會科學」。完全無接觸過,咁S3選科咪有D難囉

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 15:29

LeeCC 發表於 20-5-14 13:59
地理生物歷史用中文教,點都唔叫全英教學啦

原來佢哋S1-S3無呢D文科,係group埋叫綜合社會科學。S4至分西史、地理、經濟、通識。

作者: bbforever    時間: 20-5-14 15:34

little_yolky 發表於 20-5-14 15:22

咁D文科點算?幾時開始讀?

「綜合社會科學亅類似通識!
西史、地理 中四先開始讀!

我問過學校,如學生有能力用英文教授,學校高中會繼續用英文教授!我亦問過點解初中無地理、歷史, 因為學校想加強學生中、英文,所以香島中、英文科上堂時數係比較多!

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 15:36

bbforever 發表於 20-5-14 15:34
「綜合社會亅類似通識!

係呀,學校係咁講。

作者: Summer622    時間: 20-5-14 16:45

little_yolky 發表於 20-5-14 15:29
原來佢哋S1-S3無呢D文科,係group埋叫綜合社會科學。S4至分西史、地理、經濟、通識。
...
請問, 香島初中 "綜合社會科學" 是用 普通話教嗎 ?
高中的西史, 地理, 經濟, 通識 .....是用 普通話教嗎 ?

Thanks  

作者: bbforever    時間: 20-5-14 18:28

Summer622 發表於 20-5-14 16:45
高中的西史, 地理, 經濟, 通識 .....是用 普通話教嗎 ? ...
香島初中只有中文科用普通話教!高中的歷史、地理、通識,是用廣東話,經濟有中或英文班!

作者: Hawaii    時間: 20-5-14 20:35

bbforever 發表於 20-5-14 18:28
香島初中只有中文科用普通話教!高中的歷史、地理、通識,是用廣東話,經濟有中或英文班!
...

可否說這是中文中學?

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 20:41

Summer622 發表於 20-5-14 16:45
高中的西史, 地理, 經濟, 通識 .....是用 普通話教嗎 ? ...

其實佢哋網站有語言政策,我見只係中一中文用普通話,中二開始中文粵語同普通話都有,其他科我見係粵語或英文。你可以再上佢哋網站睇睇。

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 20:44

bbforever 發表於 20-5-14 15:34
「綜合社會亅類似通識!

我諗學校咁安排一定有佢哋原因,你睇佢哋成績做得咁好,即係安排得啱。

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 20:44

Hawaii 發表於 20-5-14 20:35
可否說這是中文中學?

我覺得可以。

作者: bbforever    時間: 20-5-14 21:14

little_yolky 發表於 20-5-14 20:44
我諗學校咁安排一定有佢哋原因,你睇佢哋成績做得咁好,即係安排得啱。
...

我估是為咗唔想被語文拖低而入唔到大學,所以投放多啲時間去語文科!
作者: wanp12    時間: 20-5-14 22:25     標題: 回覆樓主:

香島好似係b3學校

作者: Poyau    時間: 20-5-14 22:53

wanp12 發表於 20-5-14 22:25
香島好似係b3學校

將軍澳香島?

https://tko.heungto.net/index.php/zh/2016-11-15-06-26-38/2018-07-08-05-04-35/601-2019-dse

喜訊! 本校2019 DSE考試中國語文、數學、通識、經濟、地理、生物、資訊等科目高於或與全港水平相若

本校2019香港中學文憑考試共8個應考科目及格率高於或與全港水平相若。科目包括中國語文、數學(必修部份)、數學(延伸部份)(微積分與統計)、通識教育、經濟、地理、生物、資訊及通訊科技

作者: little_yolky    時間: 20-5-14 23:05

wanp12 發表於 20-5-14 22:25
香島好似係b3學校

九龍塘香島係B1喔!

作者: Summer622    時間: 20-5-15 13:55

bbforever 發表於 20-5-14 18:28
...
THANK YOU ^^
作者: hkpapa852    時間: 20-5-19 08:21

little_yolky 發表於 20-5-14 23:05
九龍塘香島係B1喔!
B2以上B1未滿咁啦!
作者: little_yolky    時間: 20-5-19 08:38

hkpapa852 發表於 20-5-19 08:21
B2以上B1未滿咁啦!

即係同培X差唔多

作者: hkpapa852    時間: 20-5-19 08:42

little_yolky 發表於 20-5-19 08:38
即係同培X差唔多

培X既3322率高好多,但整體成績又無咁亮麗

作者: little_yolky    時間: 20-5-19 11:18

hkpapa852 發表於 20-5-19 08:42
培X既3322率高好多,但整體成績又無咁亮麗

即係一間學生水平平均,一間兩極。

作者: hkpapa852    時間: 20-5-19 13:42

little_yolky 發表於 20-5-19 11:18
呢點我認同

作者: Poyau    時間: 20-5-19 13:53

little_yolky 發表於 20-5-19 11:18

香島歷屆整體4+皆高於45%(B1C)
但3322就徘徊於5至7成之間(B2A)

2019年DSE
3322: 66.9% < 70% → B2A
22222: 95.3%
整體5+: 22.1% > 15% → B1C
整體4+: 53.3% > 45% → B1C
整體2+: 97.4%
主科2+: 100%/95.9%/100%/99.3%

成績表現
https://www.heungto.edu.hk/index.php/news/performance

2019香島文憑考試 各科保持優勢
https://www.heungto.edu.hk/index.php/en/performance-left/1014-academic1014

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5