教育王國

標題: Delete [打印本頁]

作者: martindu    時間: 19-8-1 13:15     標題: Delete

作者: ScarlettYau_FB    時間: 19-8-5 16:29

回覆 martindu 的帖子

是金子就去邊都會發光, 如果派得差,給心機考全級頭二名,二年級好多band 1小學收插班。
作者: 持之以恆    時間: 19-8-5 17:58

ScarlettYau_FB 發表於 19-8-5 16:29

是金子就去邊都會發光, 如果派得差,給心機考全級頭二名,二年級好多band 1小學收 ...
同意
作者: jli008    時間: 19-8-6 09:13

作者: Bighamster    時間: 19-8-6 11:48

人生最重要的就是運氣,一句懷才不遇幾十年努力可以化為烏有!Be positive得喇!

作者: shadeslayer    時間: 19-8-6 12:59

jli008 發表於 19-8-6 09:13
所以不論入了那一間小學,從小真正好好學習,總好過怨三怨四入不到那一間學校更好. 係金子總有發光的機會.
...

並不是 97 後的問題。

作者: Cheeselover    時間: 19-8-6 22:35

教育制度會不會是一場零和遊戲? 有最滿足亦有最不滿的,而大部分都是"算數派",即不是最差就算了,又或者是比上不足比下有餘。

作者: martindu    時間: 19-8-7 01:09

作者: martindu    時間: 19-8-7 01:49

作者: conniewktang    時間: 19-8-7 07:41

martindu 發表於 19-8-7 01:49
不想讀書的、派到好的小學、想讀書的、派到差的小學。到升中派位時、不想讀的雖然是在好的小學、但是一樣 ...

冇辦法,如升小一時叩門不成功,唯有在獲派學校讀一年,自己谷盡個細路,小二插班一線小學,希望在人間!入到一線小學,低年級仍有時間追返,絕對不是問題,我識人都係咁做!

作者: MrBeast    時間: 19-8-7 07:42

一命二運三風水四積陰德五⋯
作者: 持之以恆    時間: 19-8-7 08:11

我相信性格決定命運,態度決定高度。

作者: shadeslayer    時間: 19-8-7 08:28     標題: 回覆樓主:

有一些人,看事物只由「自己」角度看,不知道全局,歴史由來,別人當中考量,不能從而分析。

又有一些人,為求目的不擇手段,五/六歲兒被舞上舞落,參加鬥快鬥多鬥深鬥名氣的社會風氣。

作者: martindu    時間: 19-8-7 09:58

作者: jli008    時間: 19-8-7 17:45

作者: cclee0129    時間: 19-8-8 17:06

小學打好基礎,升中學也差不了
就算真係很不幸,到所謂三線小學,努力一下二年級就算轉到所謂二線小學也可以的,
就算真是升中派不到band 1學校,也不見得只有band 1學生才入讀到大學,band 1學生也會成續差的,
最重要是心態,連家長也不可以正面面對,叫小朋友怎樣去努力怎樣面對十多年的學校生活
作者: jli008    時間: 19-8-8 18:30

作者: In2c68    時間: 19-8-14 07:19

想法有d唔正確,可能正正係三線小學才能俾佢發光發亮,band1 考尾果班人都重補習搵書的,邊有你講得咁容易,一唔合格一係留班一係轉校,你band3成績好可以考番band1,同樣地band1 勁差果d band2唔收就去band3, 再講band1 小壓力大全家都緊張,由小一鬥上小六!讀左六年band1 今年去到間band2中學我覺得對小朋友和家長都係好事!有時能力係咁多,強求反而辛苦!
作者: nintendo    時間: 19-8-14 08:49

不想讀書的、派到好的小學、想讀書的、派到差的小學。到升中派位時、不想讀的雖然是在好的小學、但是一樣 ...

小朋友咁細個,小一而已,又唔好一口咬定人地唔想讀書。

作者: nintendo    時間: 19-8-14 08:58

其實,派位是隨機,沒有以 "能力" 篩選,
好多小朋友,派到一線名小,但讀幾年頂唔順,也會自然流失,
BK / EK 都見唔少人會因成績和壓力,寧願自己轉校。
如果你認為自己小朋友係一線材料,考插班咯。

作者: Jane1983    時間: 19-8-14 11:29     標題: 回覆樓主:

抽獎就係有人歡喜有人愁。你唔抵得有抽獎命的,咁有兄姐在讀必收的呢?父母係舊生的呢?識人拉關係的呢?再去到大把錢讀邊間都無所謂的呢?咁樣邊有盡頭,只會更唔開心。

你覺得學校不足,就自己加d力幫小朋友,睇多d書、做吓坊間練習。你試過插班,一次唔得就第二次,第二次唔得第三次,keep住努力,總有機會。你話三綫一個人才都出唔到?我唔信。Against all odds,搏到盡,呢個係香港精神。

作者: Darth    時間: 19-8-22 14:06

martindu 發表於 19-8-1 13:15
香港的教育制度、令人啼笑皆非、抽籤睇運氣、故意打壓人才、不想讀的就去好學校數人頭、想讀的就派去三線學 ...

講到 "打壓人才" 咁嚴重,以為討論 JUPAS ,
原來係小一派位。

作者: 2020rainbow    時間: 19-8-24 19:26

作者: Band5    時間: 19-8-25 00:03

martindu 發表於 19-8-1 13:15
香港的教育制度、令人啼笑皆非、抽籤睇運氣、故意打壓人才、不想讀的就去好學校數人頭、想讀的就派去三線學 ...

不知一個孩子給教署抽籤派入一間三線學校,還是一個孩子給上天抽籤分派了不思進取,事事怨天尤人的父母,那個更難有翻身機會?

作者: martindu    時間: 19-8-26 11:39

作者: shadeslayer    時間: 19-8-26 13:48

martindu 發表於 19-8-26 11:39
我覺得其實就是拜師學藝一樣的道理,如果你拜一個跆拳道9段的師傅,用心學習,你的功夫不會太差。而你拜一 ...

你以為名校老師一定比普通學校好,如何定義「好」。是否太天真。

作者: Cliokohonda    時間: 19-8-29 00:42

1)有能力就不會抽獎.2)想讀書不等於讀得好
3)派二十志願家長選校也有問題。

唔講朋友,自己仔女寶校上B1A ,
後面有一半一二線小學跟尾。

作者: bbforever    時間: 19-8-30 00:28

Cliokohonda 發表於 19-8-29 00:42

1)有能力就不會抽獎.2)想讀書不等於讀得好
你嗰間小學不算寶校吧,真正寶校係嗰D收唔足學生,只開得一兩班的小學,不過隨着學童人口增加,有些寶校這兩年都加咗班數!
作者: Cliokohonda    時間: 19-8-30 13:05

bbforever 發表於 19-8-30 00:28
你嗰間小學不算寶校吧,真正寶校係嗰D收唔足學生,只開得一兩班的小學,不過隨着學童人口增加,有些寶校這 ...
當年好多父母升小派到果間都扁咀,我地都係第一揀瑪利,第二先揀佢。
重点係樓主覺得二三線學校會摧毁人生,
而我徧偏喺佢睇唔上眼既小學升中,
除了英小及私小比較特出外,升中面試不覺没有競爭力。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5