教育王國

標題: 英國留學,你問我答(2) [打印本頁]

作者: anitelab    時間: 19-8-18 16:09     標題: 英國留學,你問我答(2)

過完八月十五,相信好多家長都放下心頭大石,樓主我都安全過關,歡迎各位繼續問問題而家由於冇利益衝突,可以答多啲報大學問題
如果比較複雜,或者唔想開名既可以善用PM功能
如果問2019年clearing或者放榜情況既我會儘量答咗先
學業問題可以問,但小弟唔算出眾,大約3A*/A

有需要例如私人想問問PS意見都可以PM問

問問題之前可以參考被版主和諧咗既上一個post - 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3763245

作者: anitelab    時間: 19-8-18 16:25

關於數學boundary呢單真係要講吓,出面吹風係咁話Edexcel今年boundary好低,其實OCR跌得仲厲害,A由197跌到161,mechanics 49分已經有A,全科跌足足36分 , Edexcel係184跌到165,先19分。

個人分析覺得係因為今年正式reform,強制所有人都要考新制,所以進一步拉低條curve,所以可以預計頭幾年都會比較低分,直到英國大部分考生適應兩年知識,一口氣考曬既考試模式先會有改進。當然考試局可能會繼續調整程度,所以下屆數學卷難度都係比較難推測。

小弟之前提過自己考OCR,今次mechanics有一版開天窗全科都有solid A,其實真係難咗。個人心得建議多操舊C3/4會繼續考既題目,務求卷一拉高分啲,咁會比較安全。另外要搵多啲proof既題型去試,因為呢啲題目都比較難估計。最後,一定要熟悉點用部超級計數機呀!!!

作者: anitelab    時間: 19-8-18 16:29

關於入大學
照舊啦,為免自爆我唔會答入邊間,總之喺QS全球排名第一頁。如果大家想問accommodation同CAS我只知道我,同埋身邊同學都未收到confirmation同CAS,另外VISA俾咗錢搵人搞,所以細節我都唔係好熟。但提提大家儘量搞BRP時選擇去大學攞,如果唔係會排好耐。
另外戴個頭盔,關於入大學既野我都係新手,問中學野我會比較幫到手

作者: kct18    時間: 19-8-18 22:27     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: kct18    時間: 19-8-18 22:31

anitelab 發表於 19-8-18 16:25
關於數學boundary呢單真係要講吓,出面吹風係咁話Edexcel今年boundary好低,其實OCR跌得仲厲害,A由197跌到 ...

什麼是ICR?

作者: TTEE1819    時間: 19-8-18 23:35

kct18 發表於 19-8-18 22:31
什麼是ICR?

佢講緊OCR(OCR exam board), 幾個exam board其中之一個。

作者: LLLT    時間: 19-8-18 23:44

讀Pure Economics, 最好是有A Level Further Math. 因為課程是Maths driven.

如果只讀A level Math, 可以考慮讀Econ & Management 或 PPE.
作者: jj100c    時間: 19-8-19 07:06

有冇Edexcel 及OCR maths A* boundary 比較?
作者: anitelab    時間: 19-8-19 14:25

kct18 發表於 19-8-18 22:27
如果想大學讀Economics,係咪一定要讀further math,如只讀math,可以嗎?
呢個問題值得講冇further math千萬 千萬 千萬唔好報 economics!!!
英國econ雖然報course可以調整,但主要讀數多,尤其係LSE,如果冇FM對admission極度不利。
點解咁講?有英國local朋友gcse 10A*, predict 3A* (Physics, Maths, Econ),報cambridge, LSE, st Andrew, Durham, Nottingham, 結果只有durham俾offer,所以冇數底唔該唔好報econ呀,考慮比較冷門既program例如econ and 其他配搭嗰啲就勝算會高啲。

事實上英國Econ係數一數二非專業而多人報既科,所以唔好掉以輕心

作者: anitelab    時間: 19-8-19 14:28

TTEE1819 發表於 19-8-18 23:35
佢講緊OCR(OCR exam board), 幾個exam board其中之一個。
冇錯,報中學既時候可以問清楚,每間都唔同,AQA, WJEC, OCR, Edexcel等等都係exam board,考試範圍,考卷內容,評卷準則都大有不同。數學仲會細分多幾個board,難度不一,所以報學校要留意翻,可以既話最好避考難既board
作者: anitelab    時間: 19-8-19 14:29

LLLT 發表於 19-8-18 23:44
讀Pure Economics, 最好是有A Level Further Math. 因為課程是Maths driven.

如果只讀A level Math, 可以 ...
PPE喺英國都算神科,都幾難入架
作者: anitelab    時間: 19-8-19 14:34

jj100c 發表於 19-8-19 07:06
有冇Edexcel 及OCR maths A* boundary 比較?
考試局官網已經提供
題外話,每年boundary會提早流出,準確度100%,一般最熱門既Edexcel會由大陸國際學校首先流出。其他board例如OCR WJEC就要等英國本土流出,一般等多7-12小時就會有。大家多多少少可以對放榜有啲預備,尤其理科。今年最保密成功應該算係AQA,據我所知冇提早流出。

作者: anitelab    時間: 19-8-19 14:37

另外唔知有冇人想要ECON書,有本唔錯既study guide同埋自己做既notes,同埋今年近滿分試卷,可以英國本地速遞,inbox我就可以,不過我自己都未買翻份卷

利申:OCR ECON A*,高過boundary 20分左右,大部分卷接近滿分
作者: LLLT    時間: 19-8-19 14:44

對呀!PPE是幾神。Pure Econ 一樣難入。
作者: wloi    時間: 19-8-19 17:04

回覆 anitelab 的帖子

當然Economics + xxx 係易d,但無FM一樣有人有好offer.認識今年考生,有UCL, Warwick同KCL Economics offer, A level無讀FM, 無讀 Econ.

KCL Economics只開左兩年,因為未有畢業生,大家要想清楚先好選呢間的Economics.

Economics在英國係神科,在香港就唔清楚。

PPE,真係好講興趣,唔少人到year 2會drop 一個P, 變左PE,甚至轉Economics.讀PPE,最好A level有History

作者: anitelab    時間: 19-8-19 19:16

wloi 發表於 19-8-19 17:04

當然Economics + xxx 係易d,但無FM一樣有人有好offer.認識今年考生,有UCL, Warwick ...
咁當然一個個案好難代表曬admission既準則既,都有可能係PS寫得差,因為economics應該冇interview。GCE Econ就唔係太重要,其實頭幾個月都要將全部野讀曬。

個人意見 Econ選擇
Cambridge > LSE = Warwick > UCL > ... > KCL
喺倫敦學生既眼中,KCL都係俾人睇低一線
就好似LSE同UCL econ既關係咁,大家condition收分一樣,有得選擇一定係LSE
Oxford 唔算,因為冇pure econ

作者: monicacjx    時間: 19-8-19 21:36     標題: 回覆樓主:

想問Lancaster在UK的聲譽如何?

作者: cow    時間: 19-8-19 21:43

anitelab 發表於 19-8-19 19:16
咁當然一個個案好難代表曬admission既準則既,都有可能係PS寫得差,因為economics應該冇interview。GCE Eco ...
LSE同Warwick, 我一定揀LSE。
作者: LLLT    時間: 19-8-20 16:54

Lancaster 比較多中國學生,當地人會考慮這個情況。
作者: anitelab    時間: 19-8-20 20:54

monicacjx 發表於 19-8-19 21:36
想問Lancaster在UK的聲譽如何?
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮
作者: anitelab    時間: 19-8-20 20:56

cow 發表於 19-8-19 21:43
LSE同Warwick, 我一定揀LSE。
呢個就真係比較難決定,雖然我都會選LSE,但係根據多位朋友,師兄師姐經驗,Warwick Econ出嚟搵工絕對唔比LSE Econ差
作者: monicacjx    時間: 19-8-20 21:32

anitelab 發表於 19-8-20 20:54
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮 ...

我見佢商科比較厲害

作者: LLLT    時間: 19-8-20 22:33

LSE 比 Warwick 難有offer。

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭一年讀得很吃力。所以,要考慮清楚才報讀(無論什麼排名)。
作者: kct18    時間: 19-8-21 00:53

請問如果在香港沒有讀M1 M2,Sixth form先揀math,又會唔會好吃力?
再者,如上面提過,如果唔揀further math,想入Cambridge LSE Econ機會又低,咁有什麼econ related 科可以揀?

作者: kct18    時間: 19-8-21 00:55

如果揀商科的話,那些科和大學比較出名?

作者: cow    時間: 19-8-21 01:08

LLLT 發表於 19-8-20 22:33

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭 ...
Warwick Econ 無M1/M2 都收?
作者: weiwei    時間: 19-8-21 05:56

anitelab 發表於 19-8-20 20:54
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮 ...

請問 Lancaster vs Durham 呢? 那間比較好?  thanks

作者: 一家三口    時間: 19-8-21 06:51

kct18 發表於 19-8-21 00:53
請問如果在香港沒有讀M1 M2,Sixth form先揀math,又會唔會好吃力?
再者,如上面提過,如果唔揀further math ...

Maths 唔吃力,further maths 就好吃力,further maths 都唔易讀(我囡囡响HK 有讀M2) ,都覺得吃力。

作者: LLLT    時間: 19-8-21 07:06

回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。
作者: LLLT    時間: 19-8-21 07:16

Durham 在英國人眼中是很好的大學,Lancaster 就比較弱。
作者: cow    時間: 19-8-21 08:51

LLLT 發表於 19-8-21 07:06
回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。 ...
Warwick Econ 要 AL Maths, 無M1/M2 應該達唔到收生要求.  
作者: LLLT    時間: 19-8-21 09:09

我朋友的女兒是讀 HK DSE 。她的同學大部分都有讀A Level Further Math,所以就吃虧在這方便。
作者: Eddie1997    時間: 19-8-21 09:29

香港學校數底一般都係強,朋友女兒升中三時可能一時失手,學校唔比讀A Math,中四之後去讀一百強內寄宿學校,先讀FM,A Level攞A*,秘訣在操卷,而且讀FM七,八成係黃皮膚,大家互相照應。另外十二班可以報四至五科,真係唔掂大考前drop科,唔影響PG,然後報大學睇餸食飯。

作者: anitelab    時間: 19-8-21 21:56

LLLT 發表於 19-8-20 22:33

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭 ...
絕對係,LSEacceptance rate仲低過oxbridge。
HKDSE數學去英國讀大學一定係辛苦啲。冇計,syllabus寫得差,中學畢業連基本calculus都冇教,多謝教育局。

作者: anitelab    時間: 19-8-21 21:59

kct18 發表於 19-8-21 00:53
再者,如上面提過,如果唔揀further math ...
再者,如上面提過,如果唔揀further math,想入Cambridge LSE Econ機會又低,咁有什麼econ related 科可以揀?
Econ and PhilEcon and Econ History
Econ and ___
Econ History
Management

基本上你睇LSE提供既課程大概就知道有咩可以報,而呢啲課程開到offer既機會會比較高

過來人表示冇問題,有心讀A*都唔係唔得,但係都要睇board,建議到英國前先考GCSE FM做心理準備

作者: anitelab    時間: 19-8-21 22:01

weiwei 發表於 19-8-21 05:56
請問 Lancaster vs Durham 呢? 那間比較好?  thanks
一定係durham好,lancaster差好遠
作者: anitelab    時間: 19-8-21 22:03

monicacjx 發表於 19-8-20 21:32
我見佢商科比較厲害
商科大把學校好過佢,Oxbridge LSE UCL KCL Warwick Durham 我相信都好過佢,個人覺得如果實力高過AAB,UCAS根本連填都唔會填Lancaster
作者: monicacjx    時間: 19-8-21 22:04

anitelab 發表於 19-8-21 22:03
商科大把學校好過佢,Oxbridge LSE UCL KCL Warwick Durham 我相信都好過佢,個人覺得如果實力高過AAB,UCA ...

明白 我見佢d排名升得好勁

作者: anitelab    時間: 19-8-21 22:06

LLLT 發表於 19-8-21 07:06
回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。 ...
例如EconCambridge A*A*A
LSE A*AA + Pass in Further Maths
UCL A*AA
Warwick A*AA
Durham A*AA
St Andrew AAA

擺firm又嫌佢個名唔夠上面響,擺insurance condition又嫌佢grade高,所以兩面不是人,好麻煩

作者: anitelab    時間: 19-8-21 22:12

分享個趣聞..其實LSE都幾睇唔起KCL既學生,仲成日整啲meme嚟恥笑佢地
https://www.facebook.com/3757374 ... ?type=3&theater
作者: hongkeikei    時間: 19-8-22 04:15

anitelab 發表於 19-8-21 22:12
分享個趣聞..其實LSE都幾睇唔起KCL既學生,仲成日整啲meme嚟恥笑佢地
https://www.facebook.com/3757374891 ...

唔覺有趣,令入反感就真

LSE undergraduate 課程總數只有約40個, 讀政治經濟學科的學生憑什麼恥笑其他有開辦各類型, 例如Medicine, Dentistry, Neuroscience, Pharmacology....學科的大學及學生

難道入到Oxbridge的學生也要恥笑其他英國大學的

學生!

我認為不是LSE 或是那一間大學問題, 是個別學生的

人品,質素問題, 不值一哂

作者: anitelab    時間: 19-8-22 16:03

hongkeikei 發表於 19-8-22 04:15
唔覺有趣,令入反感就真

算係英國個生態,不過老實講,入到cambrdge既都唔會選擇LSE,入到LSE既都唔會選擇KCL,係難聽,不過呢個事實都係無可否認既~只係露骨啲講出嚟咁解。

(頭盔:本人非LSE或KCL學生....曲線自爆緊自己讀邊間)

作者: anitelab    時間: 19-8-22 16:05

大家問吓我中學問題啦,我會清楚啲
作者: anitelab    時間: 19-8-22 16:20

"Hi I would like to ask for secondary school (boarding) in UK, which ranking would you recommend ? I've heard of the one by Financial times but it has been deleted for unknown reason. Thanks."

小編自己學校都榜上有名,但係排名不高。其實唔需要太依靠排名去決定學校,首先呢啲野好主觀,同埋個人覺得更重要係睇boarding community入面讀書同埋文化。自己學校AL其實考得唔好,但係boarding 成績係相當好,所以要同學校了解吓,最好做school tour睇吓環境。

就算A*/A比例高其實唔代表啲咩,讀書睇自己多過睇其他人。去到外國如果無法自律,冇家長管,老師又寬鬆既話都係唔會考得好,但係boarding 讀書風氣的確有影響,始終日見夜見,遇到有心讀書既朋友會好有幫助。呢啲數字野同睇百家樂攤路紙基本上係一樣,睇咗舒服啲,但係其實冇咩實質意義。

如果學校成績太好都未必係好事,子女本身讀書能力弱既話有機會因為精英主義而被老師放棄,或者跟得比較辛苦,所以要留意學校政策,例如有冇academic clinic,一個禮拜翻五日定六日堂,A-level建議科目數量(由3-6我都聽過)等等

當然如果ranking低到出埋個表外面係要擔心吓,因為嗰啲學校風氣同紀錄可能都有問題,咁歧視/欺凌既機會都會比較大。所以我覺得喺個表入面既學校基本上都冇咩問題。

按:關於其實都有其他source
https://www.best-schools.co.uk/…/top-100-schools-by-a-level/
作者: anitelab    時間: 19-8-22 16:32

HI 本人兒子 9 月份讀 Sixth Form, 他修讀 Math, History and Geog.

他 IGCSE - Maths (A), History and Geog (A*) .. 他想改修 Econ 代替 Math ... ( 他大學想 讀 Law or Geog ) .. A level Math or Econ那一科易讀些?謝謝你!

————————————————————
首先要注意係邊個exam board,詳情請與學校department跟進。Maths 難度及範圍不一,Econ個人覺得考法分別都幾大,例如OCR會側重寫文。

IGCSE 數學其實已經好簡單,GCE數係另一個世界,尤其係year 2部分,所以如果得A我會有小小擔心,自己IGCSE Maths Higher Tier 幾乎滿分,但GCE數考A

如果選Econ就要睇你本身讀緊GCSE定係HKDSE,如果HKDSE讀開Econ,而基礎打得好基本上year1好得閒,咁就可以專心操卷或者備課,但係要留意英語水平。如果寫文差既可以考得好差,哪怕你知識冇問題。

選擇數學靈活性比較大,所謂GCE Econ其實大學頭幾個月會教曬唔算難跟,但係Maths就難講,同埋大學向來覺得Maths比Econ重要,所以Maths喺報大學嚟講會著數啲,尤其係對自己大學路向未係好清晰既同學。

另外如果報Law一般會要求至少一粒星,所以報Maths變數會細啲,但係就睇閣下能力,始終如果 Econ Hist Geog三科寫文科風險比較高,炒既機會比較大。

作者: hongkeikei    時間: 19-8-22 16:58

anitelab 發表於 19-8-22 16:03
算係英國個生態,不過老實講,入到cambrdge既都唔會選擇LSE,入到LSE既都唔會選擇KCL,係難聽,不過呢個事 ...

完全唔係關乎事實和難聽問題,唔通想讀醫藥理科生嗰啲會揀LSE咩。
我世姪女、認識朋友兒女有Oxford 讀醫、UCL Psychology 、LSE Economics (今年畢業),未見過有那些寸寸貢的。
其實重點想講,無論讀邊間學校都唔好井底之蛙咁覺得自己係勁過人。

作者: jamhappybobo    時間: 19-8-22 19:40

anitelab 發表於 19-8-19 14:28
冇錯,報中學既時候可以問清楚,每間都唔同,AQA, WJEC, OCR, Edexcel等等都係exam board,考試範圍,考卷 ...

不太熟各大考試board,請問邊d屬於難的board?謝謝

作者: jj100c    時間: 19-8-23 07:42

如果真係入到D學校唔好的話,又讀到upper sixth, 你覺得點算?
作者: evayanyan    時間: 19-8-23 11:48

anitelab 發表於 19-8-22 16:05
大家問吓我中學問題啦,我會清楚啲

女女打算明年會去讀year 10(依家揾緊學校),但她理科並不強,請問她較適合讀邊幾科?謝謝

作者: db7mu23    時間: 19-8-23 14:46

evayanyan 發表於 19-8-23 11:48
女女打算明年會去讀year 10(依家揾緊學校),但她理科並不強,請問她較適合讀邊幾科?謝謝
...

English
Mathematics
Physics
Chemistry
Biology

以上5科是必修科 !

作者: anitelab    時間: 19-8-23 15:06

jamhappybobo 發表於 19-8-22 19:40
不太熟各大考試board,請問邊d屬於難的board?謝謝
唔咁亂答,要睇科目,但係唔好按舊資料搵,因為近年alevel reform之後難度有重新洗牌
作者: anitelab    時間: 19-8-23 15:11

jj100c 發表於 19-8-23 07:42

如果真係入到D學校唔好的話,又讀到upper sixth, 你覺得點算? ...
真係冇咩所謂,有朋友入過學校連further maths都唔開班,但係自己制定好溫書進度最後入到cambridge。其實讀書最後都係靠自己,所以最重要係有清晰既目標。
另外唔清楚咩叫唔好。校風,成績?如果成績都係嗰句,人地考得好唔代表你會考得好,人地考得差都唔代表你會考得差,有鬥心,掌握到讀書既方法就會考得好。假如學校考試或者老師太廢,建議喺香港搵補習老師試堂,或者做份past paper交出去就知道自己距離目標幾遠,有幾多功夫要做

題外話,如果想搵人改Econ卷可以搵我,唔收錢純粹為興趣

作者: anitelab    時間: 19-8-23 15:14

db7mu23 發表於 19-8-23 14:46
English
Mathematics
Physics
我自己唔係GCSE出身,唔敢亂答如果文科ok我會建議考first language英文,第日報大學有用,可以免考ielts
另外可以睇吓心儀大學既preferred subject,收窄範圍
最後如果嗰科冇信心考C以上建議唔好報,對報大學有負面影響

作者: jj100c    時間: 19-8-23 16:10

謝謝你回覆,做past paper 比人改嘅方法都幾好,可以知道自己水準去到邊。
作者: LLLT    時間: 19-8-23 16:18

一般學校希望學生讀GCSE選擇多元化(包括1-2語文,2-3理科,2-3文商和其他e.g.Drams,Art..).。如果理科弱,可考慮讀大校(year 10 多過 120 人),因為會有較多選擇(二十至三十科)。但是也要考慮英文能力。如果英文能力好,可以考慮History, Politic, Psychology...如果英文較弱,可以考Grog, ICT, Design...

因為各校subjects combination 不同,所以最好問淸楚有關的offering 才報名
作者: evayanyan    時間: 19-8-23 17:45

anitelab 發表於 19-8-23 15:14
我自己唔係GCSE出身,唔敢亂答如果文科ok我會建議考first language英文,第日報大學有用,可以免考ielts
另 ...

謝謝回覆,請問學校會根據什麼去決定讓學生選擇english aa first language?

作者: db7mu23    時間: 19-8-23 23:14

另 ...

好似唔可以考first language 英文 !

作者: 英子    時間: 19-8-23 23:42

db7mu23 發表於 19-8-23 23:14
我仔之前間學校只可以考 first language 英文,及一定要考英國文學,因為佢哋國際學生每班得一兩個,所以冇得揀。

作者: db7mu23    時間: 19-8-23 23:51

英子 發表於 19-8-23 23:42
我仔之前間學校只可以考 first language 英文,及一定要考英國文學,因為佢哋國際學生每班得一兩個,所以冇 ...

難考好多 !

作者: 英子    時間: 19-8-23 23:57

db7mu23 發表於 19-8-23 23:51
難考好多 !
初初係辛苦,但之後佢仲意左英國文學,最終英國文學有8。
作者: db7mu23    時間: 19-8-24 10:09

英子 發表於 19-8-23 23:57
初初係辛苦,但之後佢仲意左英國文學,最終英國文學有8。

恭喜 !

作者: 2020rainbow    時間: 19-8-24 23:32

作者: anitelab    時間: 19-8-25 11:50

我見過有同學考過,所以未必唔得既
作者: db7mu23    時間: 19-8-25 13:09

anitelab 發表於 19-8-25 11:50
我見過有同學考過,所以未必唔得既

收到 !

作者: yiphalook    時間: 19-8-25 19:31

同事仔從year 10開始讀,都係考first language英文

作者: db7mu23    時間: 19-8-26 09:58

yiphalook 發表於 19-8-25 19:31
同事仔從year 10開始讀,都係考first language英文

作者: LOKITLING    時間: 19-8-26 21:31

你好! 我個囡4年後想讀Durham 嘅History,請問佢出年升F.4應該報咩科考DSE可增加機會入讀,另外IELTS要考幾多分?
作者: cow    時間: 19-8-26 23:48

回覆 LOKITLING 的帖子

History必修,中史我估有幫助。IELTS 6.5 細分 6.0

作者: Ving    時間: 19-8-27 00:32

Hi,

My son want to study in England from Form 3 next year, what would be the usual school fee and also other expenses? If for the University, usually how much each year. As I am new, sorry for asking so many questions. Thx
作者: kct18    時間: 19-8-27 08:41

另 ...

你指IGCSE 考C?

作者: kct18    時間: 19-8-27 08:54

我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE,大家點睇?

作者: kct18    時間: 19-8-27 09:06

anitelab 發表於 19-8-22 16:20
"Hi I would like to ask for secondary school (boarding) in UK, which ranking would you recommend ? I ...

樓主係咪sixth form 先去uk?
點去衡量可以報top 50, or top 100的學校?

作者: kls12    時間: 19-8-27 09:10

kct18 發表於 19-8-27 08:54
我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE ...

甘要看你大學想讀甚麼?和讀那個級別的大學?小女都沒有考GCSE,我覺得在選大學沒有多大的影響。但聽聞有些大學是要看GCSE成績的。

作者: kct18    時間: 19-8-27 09:23

有無朋友在AL揀psychology?是否很難讀?

作者: kct18    時間: 19-8-27 09:24

kls12 發表於 19-8-27 09:10
甘要看你大學想讀甚麼?和讀那個級別的大學?小女都沒有考GCSE,我覺得在選大學沒有多大的影響。但聽聞有些 ...

什麼是那個級別的大學?你指Oxbridge?

作者: db7mu23    時間: 19-8-27 09:45

kct18 發表於 19-8-27 09:23
有無朋友在AL揀psychology?是否很難讀?

阿仔剛剛考完
要花多時間
多嘢寫
好多理論
回到香港,成日對我哋講心理學理論
好煩,又唔話得佢!

仔考AQA
Advanced 7182
成績超越合格 !
有心機,一定得 !

作者: kls12    時間: 19-8-27 09:55

kct18 發表於 19-8-27 09:24

當然是較top的學校,由於只是在這裡聽到的,不能證實。

作者: kct18    時間: 19-8-27 10:33

db7mu23 發表於 19-8-27 09:45
阿仔剛剛考完
要花多時間
多嘢寫

唔好意思,什麼是AQA
Advanced 7182?

作者: db7mu23    時間: 19-8-27 12:22

kct18 發表於 19-8-27 10:33
唔好意思,什麼是AQA
Advanced 7182?

我估
AQA = 考試局
Advanced = 程度
7182 = 考科編號

作者: LLLT    時間: 19-8-27 13:09

英國大學不太淸楚所以海外中學的情況。

如果沒有IGCSE ,大學很難只用學生的Pupil report 和Predicted Grade比Offer。

如果有IGCSE result,就可以根據這成绩了解學生能力。
所以,我覺得有是好過無。

作者: yiphalook    時間: 19-8-27 13:16

我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE ...
完全冇考GCSE/iGCSE,一樣可以有好大學offer

作者: yiphalook    時間: 19-8-27 13:22

LLLT 發表於 19-8-27 13:09
英國大學不太淸楚所以海外中學的情況。

如果沒有IGCSE ,大學很難只用學生的Pupil report 和Predicted Gra ...
唔係好同意,冇IGCSE/GCSE一樣可以有好offer。唔放心可以喺year 12考AS證明自己實力

作者: LLLT    時間: 19-8-27 14:50

認識朋友在香港讀DSE到中四,然後去英國讀Sixth Form. 因為課程不是100%相同,所以用了一個暑假補習。如果有心去讀Sixth Form, 早點凖備是件好事。自修考IGCSE 是其中一種方法。
作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:12

最近忙緊搞VISA,稍後再跟進大家既問題~
作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:16

LOKITLING 發表於 19-8-26 21:31
你好! 我個囡4年後想讀Durham 嘅History,請問佢出年升F.4應該報咩科考DSE可增加機會入讀,另外IELTS要考幾 ...

唔同科唔同要求,一般 overall 6.5,分卷6以上
DSE建議報Econ同埋History,理論上呢兩科比較有關聯,雖然香港Econ唔係寫好多文,但係讀既模式相信比較接近History,中國歷史個人覺得冇咁重要,始終係用中文讀,DSE同大學History我兩樣都唔係專家,唔敢俾太多意見。

作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:20

Ving 發表於 19-8-27 00:32
Hi,

My son want to study in England from Form 3 next year, what would be the usual school fee and a ...
中學唔係好記得,但係我記得分別可以好大
大學每年淨學費就由200k到300k不等 (HKD),睇科目,一般要做lab既科目會比較貴,例如LSE一般收19K GBP,但係G5 engineering就可以收到 27K GBP 左右,生活費好睇地區同埋生活習慣,例如住倫敦每週租金 可以由 150-600 GBP 不等

作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:25

想當年AA好似推薦我考IGCSE,哈哈哈
有信心考A或以上其實考吓冇壞,如果冇就無謂倒自己米

作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:28

kct18 發表於 19-8-27 08:41
你指IGCSE 考C?
冇記錯一般(I)GCSE考B或以上都唔使考IELTS,只限First language,EAL唔計
作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:29

evayanyan 發表於 19-8-23 17:45
謝謝回覆,請問學校會根據什麼去決定讓學生選擇english aa first language?
各處鄉村各處例,好難答你,最簡單就係email問學校department head
作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:49

kct18 發表於 19-8-27 09:24

香港人空降英國考GCE報大學係唔需要GCSE,絕對不構成一個缺點。絕對適用於高level大學,包括oxbridge。排名後啲既大學唔好意思...冇報過唔咁講,但係根據經驗 Cambridge, G5 to Bristol, Glasgow (No offence 但係呢間算係朋友之間報過排名最低既大學..)冇GCSE係冇咩影響,最多佢會要學校寫封信解釋翻

作者: cow    時間: 19-8-27 19:52

anitelab 發表於 19-8-27 19:28
冇記錯一般(I)GCSE考B或以上都唔使考IELTS,只限First language,EAL唔計

我會話一般GCSE 1st Lang  B 或以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接受IGCSE 2nd Lang.。
作者: anitelab    時間: 19-8-27 19:54

cow 發表於 19-8-27 19:52
我會話一般GCSE 1st Lang  B 以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接 ...
英國公開考試分拆得太多考法,每間大學都會對各個考試,board有唔同既valuation,所以最好睇翻大學網站或者open day問清楚,一般有寫
作者: 喧嘩    時間: 19-8-27 23:59

db7mu23 發表於 19-8-27 09:45
阿仔剛剛考完
要花多時間
多嘢寫

唔好意思,有嘢想問
多嘢寫係米要英文好叻先得?
Gcse冇讀過,AL會唔會好難pick up?
多唔多嘢背同讀架?
香港人通常攞咩grade?

作者: kls12    時間: 19-8-28 00:15

anitelab 發表於 19-8-27 19:49
香港人空降英國考GCE報大學係唔需要GCSE,絕對不構成一個缺點。絕對適用於高level大學,包括oxbridge。排 ...

就是有人話Oxford 會看GCSE成績,你肯定不會看?

作者: kls12    時間: 19-8-28 00:28

cow 發表於 19-8-27 19:52
我會話一般GCSE 1st Lang  B 以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接 ...

甘你要看看這個真實個案,有人GCSE英文 1st Lang 拿A,但IELTS 其中一個項目不達標,反覆問過大學是沒有問題,也提供了Offer.
但在考完GCE後,大學要求他IELTS要達標,說要在英國或國際學校讀了五年,才可免IELTS. 於是立即在暑假報考了兩次IELTS, 好在最終都達標

作者: kls12    時間: 19-8-28 00:34

yiphalook 發表於 19-8-27 13:22
唔係好同意,冇IGCSE/GCSE一樣可以有好offer。唔放心可以喺year 12考AS證明自己實力
...

有時不是你想考便可,有些學校是不贊成去考AS,說會影響你的學業。
同意的是沒有考GCSE / AS , 也可找到不錯的大學。

作者: LAS01    時間: 19-8-28 06:56

回覆 kls12 的帖子

Oxford 唔睇IGCSE.  這是一個經常被提問的問題,admission officer在不同open day/ forum 都提及GCSE 成績跟本不重要。
Oxford 比Cambridge更强調只以自己入學試成績作首輪面試篩選。每一年每一科都有公佈當年入學試以何基準作為獲得面試機會門檻。有心報考Oxford,用暑假時間挑戰和準備Oxbridge 入學試,比糾結在GCSE程度成績展現更有意思

作者: kct18    時間: 19-8-28 07:45

Oxbridge入學考試係咪比Alevel更難?請問可以介紹多些嗎?

作者: db7mu23    時間: 19-8-28 08:55

喧嘩 發表於 19-8-27 23:59

唔好意思,有嘢想問

仔答:

英文普通程度,己經足夠 !

GCSE 我仔亦冇讀過心理學,絕對不會有問題 !

超多嘢讀和背 !

全級得我仔選修,超越合格!

仔補充 :理解課文、分析、舉例子,用簡單、清楚和流暢英文作答 !

真係花好多時間溫書,通常淨係溫心理學,經常用上10小時來溫書 !

作者: cow    時間: 19-8-28 09:13

kls12 發表於 19-8-28 00:15
就是有人話Oxford 會看GCSE成績,你肯定不會看?

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/courses/admission-requirements/uk-qualifications?wssl=1

GCSEs will be taken in to account when we consider your application but they are just one aspect that we look at. GCSE results will be considered alongside your personal statement, academic reference, predicted grades and performance in any written work or written test required for your course. If you are shortlisted, your performance in interviews will also be taken into account.

Higher grades at GCSE can help to make your application more competitive, and successful applicants typically have a high proportion of A and A* grades or 7,8 and 9 grades. However, we do look at GCSE grades in context. Where possible, tutors will be made aware of the overall GCSE performance of the school or college where you studied. They will also have information on how you have performed compared with other Oxford applicants at similar schools.

......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5