教育王國

標題: 學費VS家庭收入 [打印本頁]

作者: mindfulmom    時間: 19-8-20 11:52     標題: 學費VS家庭收入

想問下大家覺得學費佔家庭收入幾多%先算係affordable呀?又或者,最多幾多%以內大家會覺得係可以接受的水平呀?

作者: 貝珠    時間: 19-8-20 12:18

mindfulmom 發表於 19-8-20 11:52
想問下大家覺得學費佔家庭收入幾多%先算係affordable呀?又或者,最多幾多%以內大家會覺得係可以接受的水平 ...

好難答, 有人已經唔洗供樓,有人有三至四個小朋友都讀IS

作者: yaijing    時間: 19-8-20 12:51

作者: mandy_ng207    時間: 19-8-20 13:52

回覆 mindfulmom 的帖子

我都覺得每個家庭經濟考慮不同,願意投資多少金錢在教育方面也是不一樣。
在選擇國際學校前應想清楚以下幾個方面:
1. 孩子多數不會轉回本地學校,成人收入應能穩定支付每月學費 + 每年5-10%學費增長,直至中學畢業;
2. 外補中文費用(因人而異,有些人可以自己教,如外補初小約$100-300一堂,視乎要求)
3. 校車、膳食、學校收取的雜費,其實和本地學校差不多。
有些人願意減少消費來讓孩子讀國際學校,有些則不然。但最重要的是有穩定的收入來源,因為讀了國際學校真的不易轉回本地學校。

作者: annie133    時間: 19-8-20 16:18

很多人失預算,就是因為有了第二名小朋友,所有野都double, 還有,到中學學費未計通脹都差貴多50%,人工不會升得多,一定要預鬆D。

作者: Moonlight819    時間: 19-8-20 17:20

mandy_ng207 發表於 19-8-20 13:52
回覆 mindfulmom 的帖子

我都覺得每個家庭經濟考慮不同,願意投資多少金錢在教育方面也是不一樣。

你小朋友讀哪間國際學校呢?我囝仔或身邊認識的朋友的學校校車,膳食和雜費等較本地學校貴很多的!午膳和校車差不多是本地學校的一倍,書簿雜費約一萬。

作者: yankiyan    時間: 19-8-21 00:42     標題: 回覆樓主:

我個人就覺得扣埋所有生活開支
仲要加埋如果將來打算生多個既學費
比埋學費起碼每月有5萬剩
而且收入要穩定

作者: mandy_ng207    時間: 19-8-21 07:54

Moonlight819 發表於 19-8-20 17:20
你小朋友讀哪間國際學校呢?我囝仔或身邊認識的朋友的學校校車,膳食和雜費等較本地學校貴很多的!午膳和 ...

我仔嘅校車千多蚊一個月(同區),午餐約$35一餐(大人份量,所以同學多數帶飯),雜費$5500一年。未讀過本地學校,不過以前讀嘅私立幼稚園雜費分分鐘貴過小學。

作者: yaijing    時間: 19-8-21 10:06

作者: b3410    時間: 19-8-21 12:39

yaijing 發表於 19-8-21 10:06
剩5萬未免太誇張了。而家讀IS 有大部分都只係中產家庭。
經濟方面預鬆D比較安全。
作者: annie133    時間: 19-8-21 13:40

b3410 發表於 19-8-21 12:39
經濟方面預鬆D比較安全。

起碼預埋儲錢出國,自己退休,幫佢做首期買樓,先隱陣

作者: bbdmami    時間: 19-8-21 13:57

因為係沒有回頭路,我覺得如果要左計右計就不要讀國際學校。將來的洗費係無辨法估計,buffer 一定要有。

作者: merci2046    時間: 19-8-21 14:12

出國開銷都不少, 以英美加計 (現時物價), 學費加住宿一年40萬, 4年要160萬, 計埋通脹要2球
作者: annie133    時間: 19-8-21 14:59

merci2046 發表於 19-8-21 14:12
出國開銷都不少, 以英美加計 (現時物價), 學費加住宿一年40萬, 4年要160萬, 計埋通脹要2球 ...

如果兩件都成百萬一年,y9去到畢業y13五年,讀完大學陣間又話要讀埋master前後十年,分分鐘要用成800萬喎

作者: merci2046    時間: 19-8-21 15:12

annie133 發表於 19-8-21 14:59
如果兩件都成百萬一年,y9去到畢業y13五年,讀完大學陣間又話要讀埋master前後十年,分分鐘要用成800萬喎
...
去到後段 (成年後) 要佢自己在當地找份兼職, 既搵生活費, 亦體驗一下搵食艱難

作者: Dear-Valerie    時間: 19-8-21 15:14

讀IS要預出國升學, 個人覺得IS學費佔收入~10%算可接受, 但唔鬆動.
作者: b3410    時間: 19-8-21 15:17

annie133 發表於 19-8-21 14:59
...
讀local school都要俾錢,做父母就係咁啦
作者: merci2046    時間: 19-8-21 15:38

Dear-Valerie 發表於 19-8-21 15:14
讀IS要預出國升學, 個人覺得IS學費佔收入~10%算可接受, 但唔鬆動.
意思是如果一年學費是40萬, 那麼家庭一年總收入是400萬?  

作者: b3410    時間: 19-8-21 16:30

merci2046 發表於 19-8-21 15:38
意思是如果一年學費是40萬, 那麼家庭一年總收入是400萬?
暫時只計學費,IS 還沒有這麽貴的。
作者: Dear-Valerie    時間: 19-8-21 16:48

merci2046 發表於 19-8-21 15:38
IS sch fee only, not overseas boarding sch.
作者: shadeslayer    時間: 19-8-21 20:18     標題: 回覆樓主:

但是20萬學費好普通。個個要200萬年薪,兩個孩子要400萬年薪,好多lS做唔住。

作者: Jane1983    時間: 19-8-22 08:23

定個收入的%無大意思,仲要睇有幾多資產、份工穩唔穩陣、使唔使供樓,同埋有幾多個小朋友。

我女轉咗校,上咗中學,都係20+萬一年。我得一個就唔使太多考慮,但你話有2、3個,就另外一回事了。
作者: miacasa    時間: 19-8-22 08:58

想問下大家覺得學費佔家庭收入幾多%先算係affordable呀?又或者,最多幾多%以內大家會覺得係可以接受的水平 ...

每間IS的支出不同。我小朋友嗰間小學,校車費同幼稚園差不多,同區約1千。沒有書簿費;帶飯;每年出外參觀只是幾百元;現在每年學費11萬。不算貴。

作者: 小寶貝兒    時間: 19-8-22 13:04

Moonlight819 發表於 19-8-20 17:20
你小朋友讀哪間國際學校呢?我囝仔或身邊認識的朋友的學校校車,膳食和雜費等較本地學校貴很多的!午膳和 ...
咁多?我囡讀果間, 每年什費約$200 (1st term交左73蚊), 校車冇搭唔太清楚, 午餐 $21.5/日, 唔洗買書所以冇書簿費, 校服大約係1500-1800可以買晒冬夏2季全套, ASA又唔洗錢
所以除左學費之外, 我基本冇乜點洗錢~ 諗諗下, 我囡呢間真係幾平, 除左地方細同埋佢仲未夠外國passport %而未能正式叫做國際學校之外, 真係冇咩地方唔滿意~

作者: 小寶貝兒    時間: 19-8-22 13:10

Jane1983 發表於 19-8-22 08:23
定個收入的%無大意思,仲要睇有幾多資產、份工穩唔穩陣、使唔使供樓,同埋有幾多個小朋友。

我女轉咗校, ...
係啊! 好難定一個%為之合適, 因為要睇返每個家庭各有不同負擔同生活習慣, 好難定~

作者: Moonlight819    時間: 19-8-22 13:24

小寶貝兒 發表於 19-8-22 13:04
咁多?我囡讀果間, 每年什費約$200 (1st term交左73蚊), 校車冇搭唔太清楚, 午餐 $21.5/日, 唔洗買書所以冇 ...

午餐真的很平!我囝仔那間要$38/日。

作者: 小寶貝兒    時間: 19-8-22 13:57

Moonlight819 發表於 19-8-22 13:24
係啊! 不過咁遠我真係無辦法送飯(以前係讀屋企附近學校, 日日送飯, 而家無辦法了)
作者: meimeimandy    時間: 19-8-22 14:08

小寶貝兒 發表於 19-8-22 13:04
咁多?我囡讀果間, 每年什費約$200 (1st term交左73蚊), 校車冇搭唔太清楚, 午餐 $21.5/日, 唔洗買書所以冇 ...

午餐咁平
我女果間貴一倍有多

作者: nintendo    時間: 19-8-22 14:35

每個家庭財政情形不同,不應該用 % 做指標。

除了學費,可能入讀那一年要再多付一筆費用,
另外,每間學校的書簿費雜費也不同,差別可以很大。
建議重點選三四間心水學校,再找多些資料才比較。

作者: 貝珠    時間: 19-8-22 14:41

Moonlight819 發表於 19-8-22 13:24

你諗下21蚊佢會比啲咩你食?我寧願間供應商係有質素

作者: Moonlight819    時間: 19-8-22 15:01

貝珠 發表於 19-8-22 14:41
你諗下21蚊佢會比啲咩你食?我寧願間供應商係有質素

是,好像本地津校也大約$20一個飯盒,而我知道一般國際學校也大約接近$40一日,但食物質素較高,我見到我囝仔的蔬菜也很fresh!

作者: yaijing    時間: 19-8-22 15:06

作者: 964000    時間: 19-8-22 17:44

我地學校cafeteria 自己做的lunch, 有A/B/ sandwich選 及和蔬菜,都係$35@,唔食都得因為一般早放。
零雜費書簿費,學校練習簿個D任用。
課外活動大部份免費。
校車$1600 不過海,$3000 過海,但有兩班車時間揀cover埋課外活動,所以我覺得抵。
校服都唔洗買,只需買幾套長短袖PE衫,幾百蚊著2-3年。
暫時真係冇乜额外費用。

作者: BCDJP    時間: 19-8-22 22:36

964000 發表於 19-8-22 17:44
我地學校cafeteria 自己做的lunch, 有A/B/ sandwich選 及和蔬菜,都係$35@,唔食都得因為一般早放。
零雜費 ...

邊間?

作者: nanch    時間: 19-8-23 11:39

作者: annie133    時間: 19-8-23 18:42

BCDJP 發表於 19-8-22 22:36
邊間?

其實幾多IS需要龍雜費書簿費?應該好多都不用

作者: 小寶貝兒    時間: 19-8-24 21:12

yaijing 發表於 19-8-22 15:06
21 蚊應該都係類似大家樂飯盒一個。 相信應該冇生果同菜
生果有,係飯盒果d,但冇計,學校細,冇地方可以整個飯堂煮飯比d小朋友食,我囡覺得幾好食我就ok(有同學仔覺得難食,每人感受不同)
作者: 小寶貝兒    時間: 19-8-24 21:14

964000 發表於 19-8-22 17:44
零雜費 ...
正啊!如果學校有多d地方我都想佢地有cafeteria,始終會新鮮d
作者: kagalolo    時間: 19-8-25 17:52

學費少過家庭收入20%應該算輕鬆。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5