教育王國

標題: 求回覆 [打印本頁]

作者: Cathy1132    時間: 19-8-28 23:54     標題: 求回覆

我想問下香港邊啲中學係籃球又好(女),成績都唔錯?[求回覆]
作者: Cliokohonda    時間: 19-8-29 00:46

回覆 Cathy1132 的帖子

HY ..
作者: gigayan    時間: 19-8-29 01:32

Cathy1132 發表於 19-8-28 23:54
我想問下香港邊啲中學係籃球又好(女),成績都唔錯?[求回覆]

估計你女係小五升小六,如果籃球有返咁上下,應該已經有教練搵咗你小朋友了.....

作者: medicine    時間: 19-8-29 01:43

gigayan 發表於 19-8-29 01:32

估計你女係小五升小六,如果籃球有返咁上下,應該已經有教 ...
岩岩調轉。我認爲樓主阿女係成績幾好,籃球僅僅係可以代表一般校隊而唔係以個人力挽狂瀾個隻噶實力,而有打算凴特異功能(籃球)自行入到DSE成績比較好的學校。如果係

成績一般

僅僅籃球好到有教練主動揾,甘都唔需要上來問啦

作者: pccw2017    時間: 19-8-29 07:21

中西區的英華女校
作者: gracelam    時間: 19-8-29 08:15

HY
YW girls

作者: mch411    時間: 19-8-29 09:17

學界籃球分九龍區, 港島區, 大埔/北區, 沙田/西貢區, 元朗區, 屯門區, 荃灣/離島區, 葵青區 共8個區, 學界係各區分開打, 各區div 1 頭兩三名(唔記得幾多名) 可以去打 "籃球馬拉松" "nike精英" "panasonic" 三個大賽, 女子組基本上協恩掃晒全部獎, 跟住係寶覺, 英華, 漢華, 拔萃, 你可以去睇下 http://www.hkssf.org.hk/
作者: Cathy1132    時間: 19-8-29 10:24

回覆 gigayan 的帖子

你所講嘅教練係…
作者: miriam    時間: 19-8-29 10:46

Cathy1132 發表於 19-8-29 10:24

你所講嘅教練係…
若果有打小學學界賽, 球技好既, 已經會有中學校隊教練問有無興趣去讀囉

作者: little_yolky    時間: 19-8-29 11:16

你所講嘅教練係…

你參加球隊既教練。如果係勁旅,一般會同中學有聯繫推薦。甚至出賽時,名校校隊教練睇到小朋友勁,都會探路。其實教練既圈子好細。咁其實你小朋友係咪只係一般校隊?

作者: gigayan    時間: 19-8-29 11:24

medicine 發表於 19-8-29 01:43
岩岩調轉。我認爲樓主阿女係成績幾好,籃球僅僅係可以代表一般校隊而唔係以個人力挽狂瀾個隻噶實力,而有打 ...

我嘅意思就係,如果宜家都未有教練問,想用籃球突圍就會難D,協恩應該已經收咗一d籃球有返咁上下,一齊集訓了。

作者: gigayan    時間: 19-8-29 11:26

miriam 發表於 19-8-29 10:46
若果有打小學學界賽, 球技好既, 已經會有中學校隊教練問有無興趣去讀囉

就係咁嘅意思,運動個班一般小5已經俾人問咗了。

作者: gigayan    時間: 19-8-29 11:28

但協恩嘅籃球隊都幾辛苦,晨操晚練,所以霸主地位真係非浪得虛名。

作者: little_yolky    時間: 19-8-29 11:33

gigayan 發表於 19-8-29 11:24
我嘅意思就係,如果宜家都未有教練問,想用籃球突圍就會難D,協恩應該已經收咗一d籃球有返咁上下,一齊集 ...

可能樓主同我哋同學仔差唔多,佢踢足球,入咗DBS。不過佢係英文好好,成績男仔嚟講係頭一兩名,外加醒目仔。阿女話佢D英文非常流利。

作者: Cathy1132    時間: 19-8-29 11:35

因為我聽講面試個陣會抽d學生出來測試[籃球]所以我諗應該都有入圍嘅機會[當然要睇埋面試表現]
作者: miriam    時間: 19-8-29 11:37

gigayan 發表於 19-8-29 11:26
就係咁嘅意思,運動個班一般小5已經俾人問咗了。
仲要係學界打到入 "全港小學區際籃球比賽" 個班更大機會畀中學校隊教練睇中

作者: Cathy1132    時間: 19-8-29 11:39

而且我囡囡都係學校嘅風紀隊長,加上佢都參加過一d比賽,咁有冇幫助
作者: Cathy1132    時間: 19-8-29 11:41

回覆 miriam 的帖子

啫係話就算係xx區學界嘅頭三,都未必被教練睇中?
作者: B.B.BaBa    時間: 19-8-29 11:42

Cathy1132 發表於 19-8-29 11:39

而且我囡囡都係學校嘅風紀隊長,加上佢都參加過一d比賽,咁有冇幫助 ...

報名試下啦,無人答到你一定得或者一定唔得

作者: miriam    時間: 19-8-29 11:42

gigayan 發表於 19-8-29 11:28
但協恩嘅籃球隊都幾辛苦,晨操晚練,所以霸主地位真係非浪得虛名。
協恩女排都唔弱, 教練係葵青女排 (甲一) 教練 林 SIR

作者: jli008    時間: 19-8-29 11:45

作者: miriam    時間: 19-8-29 11:45

Cathy1132 發表於 19-8-29 11:41

睇中左既 P.5 已經有人搭路問

作者: mch411    時間: 19-8-29 11:51

Cathy1132 發表於 19-8-29 11:41

小學學界係 4強選MVP組隊同其他區隊打,如果你個女冇代表過xx區, 即係冇人睇中

作者: jli008    時間: 19-8-29 11:52

作者: miriam    時間: 19-8-29 11:54

mch411 發表於 19-8-29 11:51
小學學界係 4強選MVP組隊同其他區隊打,如果你個女冇代表過xx區, 即係冇人睇中
...
我都想我囡入到 MVP

作者: gigayan    時間: 19-8-29 11:55

little_yolky 發表於 19-8-29 11:33
可能樓主同我哋同學仔差唔多,佢踢足球,入咗DBS。不過佢係英文好好,成績男仔嚟講係頭一兩名,外加醒目仔 ...

去到呢刻未俾選中,真係成績要有反咁上下,前年我地有個師姐,級頭+籃球+風紀隊長+辯論,面試時先收嘅。

作者: gigayan    時間: 19-8-29 11:58

同埋我想問下你校方係睇學生成績表上下學期嘅平均成績,定係分開睇?

樓主要目標協恩,小四成績都會睇。

作者: jli008    時間: 19-8-29 12:01

作者: miriam    時間: 19-8-29 12:06

jli008 發表於 19-8-29 12:01
看你覺得知識是重點還是運動是重點,因你提及協恩是直資的,若是孩子喜歡的學校,不訪嘗試交表,有收到面試 ...
可能我驚死喇

我囡唔係讀神校, 但為求達到學校要求, 不停比賽, 成績亦要 keep 到 B1 先敢報心儀中學

作者: jli008    時間: 19-8-29 12:17

作者: bobbob    時間: 19-8-29 12:19

望落好似無乜邊個係hy家長
作者: mch411    時間: 19-8-29 12:22

miriam 發表於 19-8-29 11:54
我都想我囡入到 MVP
HY獨大, 女仔冇MARKET,男籃競爭大, 買人風氣盛行,
中四仲有機會轉校

作者: miriam    時間: 19-8-29 12:27

mch411 發表於 19-8-29 12:22
HY獨大, 女仔冇MARKET,男籃競爭大, 買人風氣盛行,
中四仲有機會轉校
S.2 時曾想過轉校

作者: miriam    時間: 19-8-29 12:32

bobbob 發表於 19-8-29 12:19
望落好似無乜邊個係hy家長
若果真係要該校家長先答得, 我諗樓主連咩係 "全港小學區際籃球比賽" 都未知係咩黎

作者: gracelam    時間: 19-8-29 12:42

miriam 發表於 19-8-29 12:32
若果真係要該校家長先答得, 我諗樓主連咩係 "全港小學區際籃球比賽" 都未知係咩黎
...

所以我响另一個post叫佢用50元試左先, 反正又冇壞嘅。

自行津校如YW girls就唔好亂試, 好易錯失一個自行機會。

作者: miriam    時間: 19-8-29 12:48

gracelam 發表於 19-8-29 12:42
所以我响另一個post叫佢用50元試左先, 反正又冇壞嘅。

自行津校如YW girls就唔好亂試, 好易錯失一個自行 ...
$50 買個機會咪當食個貴少少既早餐囉,

直資報幾多都無問題, 自行就唔好亂黎, 同埋我囡個間就要諗清楚先好報

作者: bbeasy25    時間: 19-8-29 13:23

我識入HY個位,係教練邀請佢去測試,試完已經話收。仲有唔止一間學校approach 佢,所以運動叻,學校一早有目標

作者: naicha    時間: 19-8-29 14:21

bbeasy25 發表於 19-8-29 13:23
我識入HY個位,係教練邀請佢去測試,試完已經話收。仲有唔止一間學校approach 佢,所以運動叻,學校一早有 ...

唔止運動, 樂器都有
朋友個女樂器強, 小五就被GH approach直入, 不過佢冇去

作者: bobbob    時間: 19-8-29 14:28

miriam 發表於 19-8-29 12:32
...
我好似回錯post,我記得樓主有個post係問hy家長
作者: miriam    時間: 19-8-29 15:28

bobbob 發表於 19-8-29 14:28
我好似回錯post,我記得樓主有個post係問hy家長
唔緊要, 可以畀埋其他家長參考嘛

作者: IloveJJ    時間: 19-8-29 16:30

作者: miriam    時間: 19-8-29 17:02

IloveJJ 發表於 19-8-29 16:30
咁如果小學無校隊,只在外面參加,咪無機會囉?
外面有比賽, 睇埋教練人面廣唔廣

作者: IloveJJ    時間: 19-8-29 17:04

作者: miriam    時間: 19-8-29 17:07

IloveJJ 發表於 19-8-29 17:04
咁即係其實搵有實力既球隊參加係咪好啲?
呢樣一定架喇

作者: IloveJJ    時間: 19-8-29 17:26

作者: miriam    時間: 19-8-29 17:39

IloveJJ 發表於 19-8-29 17:26
知道香港男子有邊啲隊較有實力嗎?我搵到全部都係九龍新界,只有南華一隊。
...
你無上籃總睇?

有晒 甲一 同 甲二 既隊名, 睇下有無開青幼班

聯賽比賽秩序表

作者: 小乖豬    時間: 19-8-29 18:00

B.B.BaBa 發表於 19-8-29 11:42
報名試下啦,無人答到你一定得或者一定唔得
咪喺,要彈無虚發?$50都唔想浪費?申請試下咪知囉!
作者: bbeasy25    時間: 19-8-29 18:16

知道香港男子有邊啲隊較有實力嗎?我搵到全部都係九龍新界,只有南華一隊。
...

可以試吓地區青苗先,近d,方便d

作者: IloveJJ    時間: 19-8-29 19:03

作者: IloveJJ    時間: 19-8-29 19:04

作者: miriam    時間: 19-8-29 19:32

IloveJJ 發表於 19-8-29 19:03
睇過呀!逐間打去問,點知全部都係九龍新界
真係想學野,遠都無辦法

作者: IloveJJ    時間: 19-8-29 23:23

作者: losoco    時間: 19-8-30 08:42

回覆 IloveJJ 的帖子

學校冇校隊,但在出面打得唔得?

梗係得啦
但前題係
你真係漆黑中那隻螢火蟲囉

話說有個小朋友名叫馬仔
他在校外的大球會踢開波
但他讀的小學並無足球隊
他只有在學校參加田徑
所以有個學界證

他小學的區份組隊參加區際足球賽
因為區內其他小學的波友認識他
搵埋他一齊去跟操選拔
咁當然以他的能力和經驗
根本不用考慮就會選他啦

作者: losoco    時間: 19-8-30 08:47

如果為左教練的名氣而選學校

好可能好多人會選孫玥果間

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 08:49

作者: losoco    時間: 19-8-30 08:53

樓主,你千金有冇田項的個人能力?

例如推鉛球冠軍之類?
如果有,佢的機會大過齋籃球果班。

作者: losoco    時間: 19-8-30 08:56

回覆 IloveJJ 的帖子

幾年級?
如果小二、三,我建議你出去打

如果已小四、五,我建議你集中考試算

作者: miriam    時間: 19-8-30 08:58

losoco 發表於 19-8-30 08:47

如果為左教練的名氣而選學校
孫玥個間仲要多少少時間, 因為佢任教都係一年, HY 林 sir 就任教多年, 情況唔同

作者: losoco    時間: 19-8-30 09:05

女籃勁的小學一隻手數得曬

香港嘉諾撒、崇真、聖安德烈、林金殿
在其他學校讀的球員真係要在外邊再努力D
又或者兼埋田項掟野,如果有時間的話

作者: mch411    時間: 19-8-30 09:13

...
hihi 之前第二d post 同你傾過籃球,今屆康文盃已開打, 今年 M12組 32隊
你可以上去睇下d賽程賽果,
或者去現場睇下比賽,
甘你知個仔咩LEVEL

作者: losoco    時間: 19-8-30 09:16

點止1年

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:22

losoco 發表於 19-8-30 09:16

點止1年
SORRY, 係精英賽見到佢

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:28

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:30

作者: mch411    時間: 19-8-30 09:39

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:30
咁佢應該未到咩勁level, 因為佢一直只响外面學興趣班,無真係認真跟隊操過。不過去睇下都好,謝謝你!
...
雖然係U12, 但有D隊有9,10歲落場

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:42

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:44

咁佢應該未到咩勁level, 因為佢一直只响外面學興趣班,無真係認真跟隊操過。不過去睇下都好,謝謝你!
...
有興趣既照報幼苗, 學下技術都好架

作者: losoco    時間: 19-8-30 09:46

回覆 mch411 的帖子

不是U12,而係M12
12歲或以下

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:47

...
可以既好理地區問題, 我囡跟左球隊學排球後真係識多好多野, 因為多左一班打甲一既教練同姐姐指點, 搵到更多問題, 改善唔少.

依家無時間再跟隊學, 有少少遺憾架.

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:51

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:42
勁!其實嗰啲係咪一開始就參加幼苗既呢?
我囡可以跟到球隊練, 係由做中學體育老師既朋友幫手問既, 你試下再問學校老師有無相熟球隊教練資料喇

作者: mch411    時間: 19-8-30 09:52

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:42
勁!其實嗰啲係咪一開始就參加幼苗既呢?
我亞仔轉左隊, 有隊友打青苗,佢家長話教練選人準則同訓練質素好參差,
睇彩數, 街外隊細仔有得落場因為唔係隊隊夠人,
打下後備見識下

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:53

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:54

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:54

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:53
我係想照報架,不過咁啱考人嗰日去咗旅行
我成鬼日捕住排總個網睇, 都試過就唔到時間, 同我囡學校訓練撞到九彩

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:54

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 09:55

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:56

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:54
都好喎!謝謝你
我係見我囡打出興趣, 真係想學好球技, 咪唔知醜咁問朋友囉

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:57

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:54
其實如果入到球隊,做後備都無所謂,我都係想佢學下野
有得跟隊操已經好好, 佢都可以係度睇下班大哥哥點練, 自己諗下點解做唔到, 有咩問題令到自己唔得呢

作者: miriam    時間: 19-8-30 09:59

IloveJJ 發表於 19-8-30 09:55
我係捕住架,不過佢咁遲先出日期,我今年都已經因為等大仔升中時間表,好遲先買機票啦!
...
有一樣我囡暫應唔會打比賽, 好彩睇到出左教練班資料, 依家向教練之途出發

排球因為係校隊, 都難就時間報排總既野, 大家都努力啦~~~

作者: jli008    時間: 19-8-30 11:06

作者: miriam    時間: 19-8-30 11:25

jli008 發表於 19-8-30 11:06

不錯,向專材方向發展~
讀書不成嘛

作者: losoco    時間: 19-8-30 11:42

回覆 bbeasy25 的帖子

話時話
方同學跑左入喇叭
咁梁同學是咪簽左南亞直資就冇再叩門?

作者: bbeasy25    時間: 19-8-30 11:58

losoco 發表於 19-8-30 11:42

話時話
我鄧方同學高興, 可以如願入讀心儀中學. 係米同你仔仔做同學??梁同學沒有叩門, 這間學校適合佢, 見佢返學好happy

作者: IloveJJ    時間: 19-8-30 12:41

作者: losoco    時間: 19-8-30 14:09

作者: gigayan    時間: 19-8-30 17:19

bbeasy25 發表於 19-8-30 11:58
我鄧方同學高興, 可以如願入讀心儀中學. 係米同你仔仔做同學??梁同學沒有叩門, 這間學校適合佢, 見佢返學好 ...

方同學係我女幼稚園同學,見到方爸爸報喜都鄧佢高興

作者: bbeasy25    時間: 19-8-30 17:24

gigayan 發表於 19-8-30 17:19
方同學係我女幼稚園同學,見到方爸爸報喜都鄧佢高興
好多人識方同學
作者: losoco    時間: 19-8-30 17:43

話時話
有2個姓方的跑左入去喎
千祈唔好認錯

作者: gigayan    時間: 19-8-30 19:18

losoco 發表於 19-8-30 17:43

話時話

J. Fong...唔知係咪同一個

作者: bbeasy25    時間: 19-8-30 20:25

gigayan 發表於 19-8-30 19:18
J. Fong...唔知係咪同一個

係呢位啦!

作者: littlehomedad    時間: 19-8-31 14:17

你女女本身有無跟開教練?問教練應該知清楚d
作者: hugub    時間: 19-9-6 11:41

樓主話英文不太好, 比HY F.1 英文書你參教下

1. Grammarway 2
2. Reading exploxer theme-based anthology (Beginner)
3.Tuck Everlasting
4. Horrible Histories : Ruthless Roman

另加 English Literature
作者: hugub    時間: 19-9-6 11:47

你所講嘅教練係…
我估 HYS D.Yum....
作者: hongsamama    時間: 19-9-7 10:11

如果你講成績同籃球的學校,女仔都係講緊hy, ywgs, dgs
如果只講波,梗係hy贏曬,ywgs ABC grade都勁,但相信大家認同唔會過到hy, dgs只有C grade好D,不過剛換了教練,之後會點就拭目以待,但dgs係公認神校
這三間都有收籃球人,但玩法有D唔同,樓主應先衡量下女女成績同球技去到咩位置,同埋係想喺籃球方面發展定只係想用打波去考學校,也要考慮倘若比你入咗,你願意付出幾多時間喺球隊呢?

我女今年升中一,我好明白父母都想作好準備,加油!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5