教育王國

標題: 高中選啱科真係好重要 [打印本頁]

作者: YolandaTam    時間: 19-9-12 12:41     標題: 高中選啱科真係好重要

我女昨日同我講佢真係好喜歡數學 :sweating:
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem econ M2, 除咗 econ 冇咁忙, phy 已經 quiz, chem 都好緊密咁教書, core math 教咗差不多兩個 chapters. M2 11月先至開始,但佢已經急不及待叫佢爸爸教定,自己做緊。
年輕人把火着咗係可以心甘情願去捱,各位家長請多加鼓勵支持佢哋努力去達標揀到心儀科目

作者: gracelam    時間: 19-9-12 12:52

YolandaTam 發表於 19-9-12 12:41
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem ...

目前阿女3科都好努力自己應付, 除左中文科, 佢唔明我可以幫下佢, 其他6科我已經理唔到!!

希望佢keep住圑火, 大家向DSE進發! 加油!     

作者: Jane1983    時間: 19-9-12 12:54     標題: 回覆樓主:

我明。我地暑假去咗倫敦兩星期,我女迷上英國歷史,返來咁耐仲係不停睇有關的書。最妙係佢搣甩咗任天堂,話Mario 悶 。我唔知佢呢場火燒幾耐,但第一次見到良幣驅逐電子產品呢d劣幣,覺得好爽。

作者: JJDBB    時間: 19-9-12 13:22     標題: 回覆樓主:

你地就好啦,我的還是電話電話都是電話,就快開戰(我同佢)。之前叫佢在暑假開始開波,佢話得得得.... 吾知點樣先可以叫到佢預習,其他副科都吾想比佢補習

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-12 13:37

我都認同選修心儀科目好重要,冇興趣根本唔會提得起勁,當然能力都非常重要。如果你囡囡能力強可以學快啲學多啲,對佢哋其實都有幫助。

我仔同你女兒選修科一樣都係讀8科,不過我仔去年已接觸過較深嘅 phy同 M2,所以而家學校嘅課程佢已經識,對他來説沒太大難度,早前佢仲同我商量想參加中學/大學雙修課程,我叫佢考慮清楚先,始終讀緊8科時間管理上要好好先得,如果覺得有能力 handle 倒我都會支持佢。

作者: b3410    時間: 19-9-12 13:54

好羨慕!希望我女下年都可以讀到自己心儀科目!
作者: kinchung    時間: 19-9-12 14:11

Ha... M.I. !  Agree with you.
Also ask her to study when we apply Mathematical Induction to prove the equation.

作者: IloveJJ    時間: 19-9-12 14:40

作者: aa06    時間: 19-9-12 14:51

回覆 YolandaTam 的帖子

替你囡囡高興,請問佢是否自細數學都好有興趣和天份?
作者: YolandaTam    時間: 19-9-12 15:03

aa06 發表於 19-9-12 14:51

替你囡囡高興,請問佢是否自細數學都好有興趣和天份? ...

老師話係囉,我就唔多覺嘞
佢一向數學普普通通,小學時期75-85分左右,唔耐煩操練,每日好求其咁做一兩版補充,永遠只揀文字題嚟做。小一已經同我講操練好枯橾,覺得好似機械人
中二下學期,唔知乜嘢 tart 着咗佢(一定唔係老師,佢話老師教得又慢又悶,好簡單嘅嘢講完又講),之後肯認真做數,成個人唔同咗。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-12 15:05

IloveJJ 發表於 19-9-12 14:40
贊成!讀自己喜歡既野,做自己喜歡既工作,就算辛苦都開心。
不過,我有聽過喜歡既科,唔一定攞到高分,咁 ...

係㗎,但我好離地:學習自己喜歡嘅科目本身已係享受,結果...有時好難講嘅。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-12 16:42

作者: esmehouse    時間: 19-9-12 20:56

作者: October.    時間: 19-9-12 21:35

JJDBB 發表於 19-9-12 13:22
你地就好啦,我的還是電話電話都是電話,就快開戰(我同佢)。之前叫佢在暑假開始開波,佢話得得得.... 吾知 ...

每個人讀書方法唔同,又唔駛一定要預習既,遇到自己覺得特別困難既課題,先預習下。

對學習有好奇心,就會驅駛佢哋深入去探索,我仔都話對MATHS, CHEM,BIO, 好有興趣,成日想知點解,想做題解題,對唔中意既科,佢話唔想自己咁廢,死死氣都要讀。

從小學由我安排做練習,到高中佢自發講出佢對啲科目有興趣,大學都要讀呢d科,起碼,終於有個目標了。

我同事仔都係,中學仲冇咩目標,好在有經濟能力就有選擇,去左外國留學,“叮”一聲開竅,返港後再繼續深造。

作者: JJDBB    時間: 19-9-12 22:04

October. 發表於 19-9-12 21:35
每個人讀書方法唔同,又唔駛一定要預習既,遇到自己覺得特別困難既課題,先預習下。

對學習有好奇心,就 ...

佢真的不會查根問底,升上高中,真的無可能吾預習,屋企又無太多餘錢補太多習,學校老師資源又不夠,佢之前的科目死背的,升高中真正無可能。

作者: October.    時間: 19-9-12 23:16

JJDBB 發表於 19-9-12 22:04
佢真的不會查根問底,升上高中,真的無可能吾預習,屋企又無太多餘錢補太多習,學校老師資源又不夠,佢之 ...
高中靠背唔得架啦,對課題要熟+理解。我仔係佢覺得BIO難,所以,BIO佢有時會預習,MATHS有去操卷,係學前咗既,算预習咗,不過,當初原意係想增潤提升佢MATHS成績, 算係目標達到。

補習想有效,返屋企需要俾心機做埋補習社練習來鞏固,否則,補習既作用不顯著。

作者: 黎小宝    時間: 19-9-23 13:34

真是好啊,羨慕
作者: YolandaTam    時間: 19-9-23 13:57

黎小宝 發表於 19-9-23 13:34

真是好啊,羨慕

客氣啦,我總信每個人心中都有團火,只要點著咗就會努力㗎啦,見到年輕人 hea, 我哋會好掹,但其實佢哋唔一定係懶㗎,或者係揾唔到咩值得佢哋努力。我女學校 fb 先啱啱分享咗有位師姐喺芭蕾舞把火著咗,去咗外國進修 lu  
我女中一好 hea 吓,IS同數學中下添,邊個會諗到兩年後佢變咗另一個人呢?

作者: gracelam    時間: 19-9-23 14:39

YolandaTam 發表於 19-9-23 13:57
客氣啦,我總信每個人心中都有團火,只要點著咗就會努力㗎啦,見到年輕人 hea, 我哋會好掹,但其實佢哋唔 ...

上個星期真係峰迴路轉, 星期三四阿女同我講對econ無興趣(同期望差好遠喎, 同埋個老師唔係好得喎) , 如果捱到中五drop, 學校只可修M1/M2. 但呢2科佢又係無乜興趣。 宜家佢想轉修phy!!

星期五佢自己揾負責轉科的副校傾, 副校話佢知轉phy無問題, 但要快, 因為已經開學3星期, 人地已經教緊野, 於是星期五, 不斷糾結轉唔轉, 最後星期日佢draft左封家長信比我話決定轉科, 搭上搭問到已drop phy 的S6師兄攞書, 今日交信, 最快明日可以成功轉讀phy.
唉! 希望佢唔好再比我咁多刺激啦!!

作者: YolandaTam    時間: 19-9-23 14:53

gracelam 發表於 19-9-23 14:39
上個星期真係峰迴路轉, 星期三四阿女同我講對econ無興趣(同期望差好遠喎, 同埋個老師唔係好得喎) ...

嘩,咁咪即係 phy chem bio!
學校俾轉科真係好。我女有同學 phy 跟唔上, chem 又冇興趣再加唔 like M2 老師 話早知讀 THS, Geog 同 Econ 喎,  希望只係發吓晦氣啦,如果係真,嚟緊三年會好痛苦

作者: JJDBB    時間: 19-9-23 19:55

gracelam 發表於 19-9-23 14:39
上個星期真係峰迴路轉, 星期三四阿女同我講對econ無興趣(同期望差好遠喎, 同埋個老師唔係好得喎) ...

真系轉得快!

作者: hkpapa852    時間: 19-9-24 08:24

依家M2有冇set theory?
Induction基礎係好有趣,但到高階就會好X悶,令小朋友提早感受乜嘢叫為做而做。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-24 09:51

hkpapa852 發表於 19-9-24 08:24
依家M2有冇set theory?
Induction基礎係好有趣,但到高階就會好X悶,令小朋友提早感受乜嘢叫為做而做。
...

M2 唔覺有 set theory.
唉,而家唔少本來係有用有趣嘅嘢都係搞到為做而做。例如 grammar本來係有用,但扭句式同一啲極少用嘅 tenses 就係為做而做。

作者: lemon2005    時間: 19-9-24 16:07

你先生好犀利仲可以教到M2, 我連初中數學都忘記了,你先生大學是否讀數學系?囡囡上中四後是否忙了很多?
作者: YolandaTam    時間: 19-9-24 16:18

lemon2005 發表於 19-9-24 16:07

你先生好犀利仲可以教到M2, 我連初中數學都忘記了,你先生大學是否讀數學系?囡囡 ...

我先生係讀電子工程嘅,不過數學好叻。
我女中四係忙呀,中文、core math, chem 同 phy 已經 quiz 過啦。讀 geog嘅同學就十月中去 fieldtrip, 讀 BAFS 嘅同學都多功課。但文科同學就得閒好多。

作者: gracelam    時間: 19-9-24 16:49

YolandaTam 發表於 19-9-24 16:18

我先生係讀電子工程嘅,不過數學好叻。

咦! 你先生同我先生讀同一科喎, 佢數學都好勁, 不過教唔到我個女, 每次都火花四起

作者: YolandaTam    時間: 19-9-24 17:15

gracelam 發表於 19-9-24 16:49
咦! 你先生同我先生讀同一科喎, 佢數學都好勁, 不過教唔到我個女, 每次都火花四起
...

好難講嘅...叻嘅人未必識教㗎,到識教呢,又到學嗰個接唔接收到,啱唔啱 channel。一切以不傷和氣為大前提吧!

作者: aa06    時間: 19-9-25 10:46

你先生讀電子工程,是否而家做緊這行? 姨甥想揀電子工程讀,唔知而家易不易搵工?
作者: YolandaTam    時間: 19-9-25 10:56

aa06 發表於 19-9-25 10:46

你先生讀電子工程,是否而家做緊這行? 姨甥想揀電子工程讀,唔知而家易不易搵工? ...

唔係呀,佢九十年代畢業入咗電腦行業,在職進修 MscIT, 之後去銀行做 Network Support,去年轉部門做 IT management。
佢啲大學同學多數去內地、越南等地電子廠做開荒牛。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-25 10:56

aa06 發表於 19-9-25 10:46

你先生讀電子工程,是否而家做緊這行? 姨甥想揀電子工程讀,唔知而家易不易搵工? ...

重複了... Del

作者: planetearth    時間: 19-9-25 12:45

Jane1983 發表於 19-9-12 12:54
我明。我地暑假去咗倫敦兩星期,我女迷上英國歷史,返來咁耐仲係不停睇有關的書。最妙係佢搣甩咗任天堂,話 ...
我仔都開始自己引火學習自己興趣的STEM, 還會推掉同學的邀請玩online game.
作者: planetearth    時間: 19-9-25 12:49

YolandaTam 發表於 19-9-12 15:03

老師話係囉,我就唔多覺嘞
好鼓舞呀. 我仔小學都好hea, 成積好普通, 今年明顯成熟左, 對學習好似tart著左火. 可能是自己興趣的.
作者: ANChan59    時間: 19-9-25 15:25

如果撻著咗,是非常好的事。

大家又要想想如何保持三年的熱情,面對成績不如預期的起起落落!

作者: planetearth    時間: 19-9-25 17:09

ANChan59 發表於 19-9-25 15:25

大家又要想想如何保持三年的熱情,面對成績不如預期的起起落落!
前輩講得對, 我希望他有面對失敗的勇氣, 失敗只是學習的過程. 現在當他很緊張成積, 反面我安慰仔不要太緊張.
作者: YolandaTam    時間: 19-9-25 17:55

ANChan59 發表於 19-9-25 15:25

多謝陳 sir 忠告。
我女嚟講,文科成績普通,佢會比較緊張呢幾科理科,希望佢接受到成績起跌。佢問題反而係頗經常低估自己,老師成日叫佢 aim higher

作者: ANChan59    時間: 19-9-25 17:57

YolandaTam 發表於 19-9-25 17:55
多謝陳 sir 忠告。
我女嚟講,文科成績普通,佢會比較緊張呢幾科理科,希望佢接受到成績起跌。佢問題反而 ...

我都是相信「望其上得其中」的。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-25 18:13

ANChan59 發表於 19-9-25 17:57
我都是相信「望其上得其中」的。

我都係
希望佢望其上(QFin) 得其中 (RM 或 Econ+Fin) 啦。

作者: aa06    時間: 19-9-26 13:05

你先生那年代讀電子工程成績要超勁才入到,比入醫學院的成績更好,佢同你同一間大學?而家電子工程淪為水泡科,都唔知點解會搞成咁。
作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 13:26

aa06 發表於 19-9-26 13:05

你先生那年代讀電子工程成績要超勁才入到,比入醫學院的成績更好,佢同你同一間大 ...

佢聲稱幾乎要重讀中七
佢係城大頭幾屆畢業生

作者: kinchung    時間: 19-9-26 13:33

現在電子エ程畢業出路少,所以變成水泡科。
作者: 978212    時間: 19-9-26 15:02

上到呢個階段,真係開始見真章,如果揀到自己鐘意嘅科+能力夠會事半功倍,我仔揀嘅科同樓主嘅囡一樣,希望佢哋揾到啱自己嘅讀書方法。
作者: JJDBB    時間: 19-9-26 20:59

kinchung 發表於 19-9-26 13:33
現在電子エ程畢業出路少,所以變成水泡科。

講起電子工程,我哥是這科畢業,真是出路少左好多,我細女見到舅父這樣就抗拒讀工程,我地話可以修phy未必讀工程,之後都是選左經濟來讀,本以為要揾補習,佢又話自己跟到。

作者: kinchung    時間: 19-9-27 13:59

我當年讀工程全男班,現在已有好多女工程師。
樓主的小朋友好難得咁主勳,希望佢 M2 有 5** 啦!
作者: YolandaTam    時間: 19-9-28 00:13

kinchung 發表於 19-9-27 13:59
我當年讀工程全男班,現在已有好多女工程師。
樓主的小朋友好難得咁主勳,希望佢 M2 有 5** 啦! ...

承你貴言呀 c hing.
今日佢又囉本 M2 雞精書喺度刨,睇vector, matrix. 我其實 N 年前讀過,但冇一秒明過 (當年男友,即現在老公教我教到      ). 佢同我講啲嘢點乘埋佢, determinant etc...  我      

作者: kinchung    時間: 19-9-28 15:14

你女應有你先生 DNA,放心佢一定得。  
當年我 additional maths 都係自修,因學校沒有開班,這些 vector algebra 看來難不到她,而 matrix 對日後 學 linear algebra 會有更多好處,叫她不要太急, 先學好 MI, 例如 用 MI proof binomial theorem,幾時用 MI,幾時用 direct proof...etc.
作者: 小時了了    時間: 20-9-11 14:57

唔通, 高中 vs 初中真係有咁明顯分別!!!

只係開咗學2個星期, 阿女講開學第二,三日已開始要交功課, 開學後第一個星期五已測驗 Maths.

阿女呢2星期講過幾次高中忙好多, 功課量及預習頻密好多. 初中三年, 我好少見阿女 "每晚" 溫書或做功課, 所以我成日覺得佢無努力讀書.

但係, 依家呢2星期我真係 "每晚" 見佢好認真咁做功課及預習, 完全同初中嘅佢好唔同, 原來學校 "谷" 學術, 學生跟住學校要求去交功課及測驗考試, 原來家長可以唔洗勞氣去 "鵝" 及 "嘈" 仔女唔去溫書, 孩子們原來可以自動自覺去做.

3科選修科係佢選修科第一志願, 理論上佢唔討厭呢啲科目, 理論上亦唔討厭上呢啲堂. 希望佢高中生活新開始, 希望佢自動自覺嘅積極學習模式能一直維持落去.

再見, 初中!
迎來, 高中!

加油!

作者: 妹妹頭    時間: 20-9-11 15:03

小時了了 發表於 20-9-11 14:57

只係開咗學2個星期, 阿女講開學第二,三日已開始要交功課, 開學後 ...
我果個, 都只係S3, 未到高中, 但又係一開學就黍料, 又默書, 又小測(英, 數), 佢由3/9到依家, 都晚晚做到好夜, 依家相反係要我叫佢去訓, 唔好再做... 唉, 咁下年高中, 一定死硬

作者: little_yolky    時間: 20-9-11 17:50

妹妹頭 發表於 20-9-11 15:03
我果個, 都只係S3, 未到高中, 但又係一開學就黍料, 又默書, 又小測(英, 數), 佢由3/9到依家, 都晚晚做到好 ...

你女女間學校好似平時都好多嘢啦喔,仲加料?

作者: little_yolky    時間: 20-9-11 17:53

只係開咗學2個星期, 阿女講開學第二,三日已開始要交功課, 開學後 ...

//原來學校 "谷" 學術, 學生跟住學校要求去交功課及測驗考試, 原來家長可以唔洗勞氣去 "鵝" 及 "嘈" 仔女唔去溫書, 孩子們原來可以自動自覺去做//

乜你咁得意,個女讀到高中至明呢個道理

作者: ruisz    時間: 20-9-11 18:03

貴千金

作者: 小時了了    時間: 20-9-11 18:59

little_yolky 發表於 20-9-11 17:53
//原來學校 "谷" 學術, 學生跟住學校要求去交功課及測驗考試, 原來家長可以唔洗勞氣去 "鵝" 及 "嘈" 仔女 ...

哈哈! 因為小學時學術上我完全無放手,自己一手一腳跟及谷,當時阿女年少無知俾我谷
初中一開始我已完全放手,感覺好似學校又唔係好谷,係我眼中阿女初中三年來好hea

所以,我後知後覺依家高中學校及學生備戰公開試先至知,因我未見過阿女咁自動自覺、咁認真而持續地温書丶預習及做功課,我有啲感動

作者: YmOra    時間: 20-9-12 09:47

個人認為,初中猶如一間小商場的小店舖,好似旺角中心咁,女孩子喜愛嘅賣衣物之細店有好多選擇,五花百門樣樣有,對初步了解係幾好的亦必需的。去到高中就像進入一間大型商場咁間間店舖都好大,買嘅東西十分"專",可以認識及接觸更多衣服的質料、設計和款式大開眼界。初中"忙"响多樣化和了解各科的表面嗰浸,從而找出自己的興趣;高中的"忙"係深入的忙,要鑽入學科的最深處學習。個人認為,高中學習係辛苦過初中好多。

作者: Yanamami    時間: 20-9-12 11:49

我成曰話初中係honeymoon又無人信……當我講風凉話~
作者: YmOra    時間: 20-9-12 19:01

Yanamami 發表於 20-9-12 11:49

有D學生响初中會大玩特玩多類活動,一上到高中就修心養性乖乖地讀書,成個中學,甚至乎小學,去到高中哩刻才是他們"開始讀書"的開步。

作者: JJDBB    時間: 20-9-12 19:07

Yanamami 發表於 20-9-12 11:49

其實諗回轉頭,是輕鬆過高中。

作者: JJDBB    時間: 20-9-12 19:09

YmOra 發表於 20-9-12 19:01
有D學生响初中會大玩特玩多類活動,一上到高中就修心養性乖乖地讀書,成個中學,甚至乎小學,去到高中哩 ...

但是個底要打得好,先可以追得上。
我見一沉就無心機讀。

作者: YmOra    時間: 20-9-12 19:32

JJDBB 發表於 20-9-12 19:09
但是個底要打得好,先可以追得上。
我見一沉就無心機讀。

係就係,其實我都建議初中可以的話下D苦功打好個底比較好,但個性問題,有些孩子真係好喜歡"玩",而佢哋真係讀書唔差架喎!如果,孩子好清楚自己真係可以响初中之前玩晒,高中就""滴酒不沾""修心養性,成功入到大學再玩過。咁!這種方法又未嘗不可呢!個人認為,哩類人好多時都係一些擁有"少聰明"個性的小孩子。

作者: JJDBB    時間: 20-9-12 19:58

YmOra 發表於 20-9-12 19:32
係就係,其實我都建議初中可以的話下D苦功打好個底比較好,但個性問題,有些孩子真係好喜歡"玩",而佢哋 ...

少部份人又玩得又讀得。一定不會是我女。

作者: Yanamami    時間: 20-9-12 19:58

YmOra 發表於 20-9-12 19:32
係就係,其實我都建議初中可以的話下D苦功打好個底比較好,但個性問題,有些孩子真係好喜歡"玩",而佢哋 ...
我講既honeymoon, 唔係代表瘋狂地玩完全唔理学习,而係唔洗下下搏到盡打哂仗咁。我自己觉得打底真系由小学开始,尤其語文要長期浸,良好学习态度同好多soft skills, 如时间管理……呢个底打好左上到中学keep 住个momentum就可以係初中时放鬆尐。參加多尐活动(对个人既成長同交際亦有幫助),只要摸索同適应到中学模式就可以。真正开始搏殺可以从高中开始。其实如果語文同学习态度个“底”好,成績差極有限,因為佢自己亦唔会俾自已太“样衰”,咁初中就唔洗下下太紧張。
作者: JJDBB    時間: 20-9-12 20:08

Yanamami 發表於 20-9-12 19:58
我講既honeymoon, 唔係代表瘋狂地玩完全唔理学习,而係唔洗下下搏到盡打哂仗咁。我自己觉得打底真系由小学 ...

好認同態度的重要性。朋友告訴我,他仔之前是全級考一入個間中學,點知去到中學,多活動,多朋友啱玩,放學打波,行街等等,功課抄,有時交吾齊,於是成績一落千丈。所以不能瘋狂,要知道自己責任是什麼,個底必須打得穩陣。

作者: YmOra    時間: 20-9-12 20:17

JJDBB 發表於 20-9-12 19:58
少部份人又玩得又讀得。一定不會是我女。

我女兒也不是,她要一步一步前進嗰種人,佢以前細個嘅時候曾經好羨慕同學仔記性好唔駛溫咁耐書而她要好辛苦咁溫習而哭了出來,幸好開解後無事,把焦點轉回自己身上努力讀書。其實,擁有那些又玩得又讀得個性的人係好好,成就可以好大,若然心地好嘅話就更能"造福人群"

作者: YmOra    時間: 20-9-12 20:29

Yanamami 發表於 20-9-12 19:58
我講既honeymoon, 唔係代表瘋狂地玩完全唔理学习,而係唔洗下下搏到盡打哂仗咁。我自己觉得打底真系由小学 ...

我係明你講架!只是我的例子只單單屬該名孩子的"個性"所造就出來的honeymoon,孩子的""方法""不同於你的囡囡,但有著相同地享受著無咁chur的初中生活。你嗰種生活化學習真係好,等我孫女出世後,我一定會嘗試應用出嚟!

作者: JJDBB    時間: 20-9-12 20:40

YmOra 發表於 20-9-12 20:17
我女兒也不是,她要一步一步前進嗰種人,佢以前細個嘅時候曾經好羨慕同學仔記性好唔駛溫咁耐書而她 ...

各人有各人的長處,高中找到自己得心應手的課目,應該會有把握的,例如喜歡計数就理科,不過大部份都是有好多要記同背。例如Bio未讀吾知要記好多字,又長又Q口,Chem以為無野記,原來又吾少野,相信Econ,Geog都一樣。主科中文又系多野記,英文個底打得好記少些。不用羨慕别人,天生我才必有用。

作者: JJDBB    時間: 20-9-12 20:45

YmOra 發表於 20-9-12 20:29
我係明你講架!只是我的例子只單單屬該名孩子的"個性"所造就出來的honeymoon,孩子的""方 ...

我反而覺得我女蜜月期是中二下學期至中三成年。中四用蜜月期模式,點知衰左 下學期無乜上堂,一到上Zoom堂,某些科就預習了才上課,比較辛苦。所有都是經驗,無得避免。

作者: YmOra    時間: 20-9-12 20:46

JJDBB 發表於 20-9-12 20:40
各人有各人的長處,高中找到自己得心應手的課目,應該會有把握的,例如喜歡計数就理科,不過大部份都是有 ...

好多謝你的鼓勵呀!那些日子已經過去,阿女總算慢慢上了軌道。

作者: YmOra    時間: 20-9-12 20:53

JJDBB 發表於 20-9-12 20:45
我反而覺得我女蜜月期是中二下學期至中三成年。中四用蜜月期模式,點知衰左
...

過去的一年是女兒中四年,我有建議過佢好好享受這個"高中蜜月期",你都知啦!今年係幾十年嚟嘅"特別年",阿女就咁就無咗個中四了。算吧!無謂回頭看。我e+同阿女講多咗好多大學課程嘅嘢!佢好興奮,把目光焦點也放响嗰度,最近心情十分靚。

作者: JJDBB    時間: 20-9-12 20:55

YmOra 發表於 20-9-12 20:53
過去的一年是女兒中四年,我有建議過佢好好享受這個"高中蜜月期",你都知啦!今年係幾十年嚟嘅"特別年", ...

我個就無乜興趣知。你小朋友好聽你話
暑假有無參加大學課程

作者: YmOra    時間: 20-9-12 21:58

JJDBB 發表於 20-9-12 20:55

唔只我女架!好多小朋友都幾肯黐住我,可能我講嘢節奏比較慢且溫柔細聲,一般都幾肯聽我話嘅!這個暑假無玩,只是一齊上網睇大學的講解會。

作者: YmOra    時間: 20-9-13 08:19

YmOra 發表於 20-9-12 21:58
唔只我女架!好多小朋友都幾肯黐住我,可能我講嘢節奏比較慢且溫柔細聲,一般都幾肯聽我話嘅!這 ...

與jm們小小的分享,最近找到一些大學"講解會"資料看,現分享如下。

參考資料:
https://www.youtube.com/watch?v=ael1fmQ4Uwk&list=PLkVj2l2UgPachMdKnz2jvJsP8K34XeyJo

作者: Azzurro    時間: 20-12-29 01:07

我想問不偏科有可能嗎?同時精於文科理科
希望誘導同時喜歡多方面

孩子明顯語文好一點(面試時老師說的)
為了將來讀理科,具體一點是數學
最近基本上只講解介紹數學物理化學生物
作者: YmOra    時間: 20-12-29 17:57

Azzurro 發表於 20-12-29 01:07
希望誘導同時喜歡多方面

我的孩子自小就會與我玩坃小實驗,我亦會搜羅一些有趣嘅科學實驗影片級孩子看,有些難明嘅我會用孩子明白的比喻盡量解釋,亦引起孩子的注意力,乘機鼓勵孩子努力讀書,將來才有能力明白當中的奧妙。

類似的影片最近又搜尋到一段,昨天才分享給我的好jm們,現與你分享。

參考資料:玩紙飛機小孩子尤其喜歡玩,响這疫情期間更加適合一家人一齊玩,
     閒日去公園玩玩,試試誰的飛得更遠。
https://www.youtube.com/watch?v=Ng9GmhrYyqU

作者: October.    時間: 20-12-29 21:30

Azzurro 發表於 20-12-29 01:07
希望誘導同時喜歡多方面
間間學校都有文理都難唔到佢既學生,學霸就科科都好讀得。

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講,有啲人好細心又叻考試,好似有學生次次數學9X分,但係,講起數精啲人就諗起係第二個同學,唔會係佢。

作者: YmOra    時間: 20-12-29 22:02

October. 發表於 20-12-29 21:30

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講, ...

認同呀!

作者: Azzurro    時間: 21-1-3 21:50

YmOra 發表於 20-12-29 17:57
我的孩子自小就會與我玩坃小實驗,我亦會搜羅一些有趣嘅科學實驗影片級孩子看,有些難明嘅我會用孩子明白 ...

謝謝!我之前一個朋友的平平無奇飛機都係飛好遠,沒法明白
再之前我自己都試過一兩次誤打誤撞飛機飛好遠,一直緩慢掉下來
我要試一試
最近我也是多了讓小朋友看 youtube,看片段有時候比看書更合適有趣

作者: Azzurro    時間: 21-1-3 21:56

October. 發表於 20-12-29 21:30

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講, ...
我家一致認為數學好很重要,所以都好樂意讓小朋友加強數學學習
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科的陪讀
所以我想只要父母配合的話,小朋友的喜好是可以某程度扭轉的

作者: YmOra    時間: 21-1-4 08:50

Azzurro 發表於 21-1-3 21:50
謝謝!我之前一個朋友的平平無奇飛機都係飛好遠,沒法明白
再之前我自己都試過一兩次誤打誤撞飛機飛好遠, ...

係呀!唔駛去明㗎!玩得開心就是了,我有時同你一樣,覺得自己摺嘅飛得仲遠。係呀!若然覺得睇片學到更多嘢就唔好俾佢停,吸收最重要嘛!個個小孩子都不盡相同嘛!能夠從書本才獲得知識的真係不是人人適合呢!方法真的很多,最緊要jm們肯留意孩子多DD看看怎樣的方法才湊巧就是了。

作者: October.    時間: 21-1-4 14:00

Azzurro 發表於 21-1-3 21:56
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科 ...

數學係一切科學既基楚,學好數學很重要。唔知你家孩子幾大,小學有父母陪讀,要成績好唔難,我成日都係咁講,成功感好重要,可以令孩子更有動力更加能幾引起興趣去學習。
作者: subb    時間: 21-1-4 16:15

gracelam 發表於 19-9-24 16:49
...

咦! 我先生都係讀里類喎, 不過佢讀時CU好似只是computer sci 無Engineering主讀programme, software etc !
但同是都是數同PHY勁, 所以佢教女數,又話女唔似佢數強, 一教甲乙丙多過教...
都係搵唔到食一科

作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-2-14 08:55

Azzurro 發表於 21-1-3 21:56
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科 ...

好同意,數學真係好重要

作者: YmOra    時間: 21-2-14 09:06

subb 發表於 21-1-4 16:15
咦! 我先生都係讀里類喎, 不過佢讀時CU好似只是computer sci 無Engineering主讀programme, software etc ! ...

我覺得女孩子嘅數由阿媽教好DD,男孩子嘅數由阿爸或阿媽教好DD。

作者: YolandaTam    時間: 21-2-14 10:54

YmOra 發表於 21-2-14 09:06
我覺得女孩子嘅數由阿媽教好DD,男孩子嘅數由阿爸或阿媽教好DD。
...

係㗎
可惜我文人一個,小學至初中啲數識做唔識教 ,我女從來聽唔明係佢父親大人出手先至明。
高中數完全俾返晒老師 證實唔到你呢句。

作者: YmOra    時間: 21-2-14 18:16

YolandaTam 發表於 21-2-14 10:54
係㗎  
可惜我文人一個,小學至初中啲數識做唔識教  ,我女從來聽唔明係佢父親大人出手 ...

識做唔識教去到中學都有能力睇得明你"解"嘅步驟啦?!仲要額外教?!

作者: YolandaTam    時間: 21-2-14 18:58

YmOra 發表於 21-2-14 18:16
識做唔識教去到中學都有能力睇得明你"解"嘅步驟啦?!仲要額外教?!
...

我計數跳 step 得都幾緊要
佢一向係喺暑假學定來年嘅數,一開學就已經係操練期,份人又鍾意查根問柢,所以咪要教定先囉(不過靠學校教都⋯⋯佢初中啲老師教 concept hea 到 數學考頭 25%嗰班,應該得佢無補習

作者: YmOra    時間: 21-2-14 21:25

YolandaTam 發表於 21-2-14 18:58
佢一向係喺暑假學定來年嘅數,一開學就已經係操練期,份人又鍾意查根問 ...

咁似乎你丈夫嗰種唔"跳步"嘅做數方法啱你囡囡口味多DD,且有更好的表現,咁你安樂晒吧!我和我的jm們之女兒的數感無咁好,故由爸爸教嘅話,好多時換來男人的不耐煩,鬧多兩鬧自信心盡失好難再番身。

作者: YmOra    時間: 21-2-14 21:29

YolandaTam 發表於 21-2-14 18:58
佢一向係喺暑假學定來年嘅數,一開學就已經係操練期,份人又鍾意查根問 ...

仲有,女人中好少人如你般跳步得咁犀利,你好強呀!

作者: YolandaTam    時間: 21-2-14 21:35

YmOra 發表於 21-2-14 21:25
咁似乎你丈夫嗰種唔"跳步"嘅做數方法啱你囡囡口味多DD,且有更好的表現,咁你安樂晒吧! ...

個女數感好唔好就唔知道,但佢父親大人耐性好就肯定。
條條大道通羅馬,學到就得,大家互勉  

作者: YolandaTam    時間: 21-2-14 21:40

YmOra 發表於 21-2-14 21:29
仲有,女人中好少人如你般跳步得咁犀利,你好強呀!

我細個冇琴棋書畫,做數學補充練習係其中一項"娛樂",講穿咗就係自製少少似公文式嘅操練,操熟咗就跳步。
但終歸唔係嗰種思考方式,喺文科人中我數算好(會考 B), 但一上到大學經濟系就 完全無法理解 linear algebra 同 vector.

作者: PTL_L    時間: 21-2-14 22:01

YmOra 發表於 21-2-14 21:25
咁似乎你丈夫嗰種唔"跳步"嘅做數方法啱你囡囡口味多DD,且有更好的表現,咁你安樂晒吧! ...
其實升中後,我已經半放棄阿女數學喇,小學時,冇辦法,因為要呈分,數學亦影響好大,惟有緊張啲。上到大學都係選興趣而讀(希望可以)我同阿女講,數學點都要讀到dse,就算幾憎都好,都要讀多幾年,但只要夠分,讀u就可以有得揀唔沾有數學既科目我心諗,繼續捱埋佢啦!
作者: YmOra    時間: 21-2-15 09:46

YolandaTam 發表於 21-2-14 21:35
個女數感好唔好就唔知道,但佢父親大人耐性好就肯定。
條條大道通羅馬,學到就得,大家互勉  
...

對。大家互勉。你先生有"耐性"真係難得,耐性多數發生响jm身上,個人認為數感弱嘅學生加上遇著無耐性教嘅老師好慘,會俾老師日鬧夜鬧自信心盡失,數學真係好特別嘅一科,你越給孩子自信,孩子就越能夠提升數學。

作者: YmOra    時間: 21-2-15 09:58

YolandaTam 發表於 21-2-14 21:40
我細個冇琴棋書畫,做數學補充練習係其中一項"娛樂",講穿咗就係自製少少似公文式嘅操練,操熟咗就跳步。
...

我都係,我估我哋嗰代無咁興出去學嘢,亦無咁多錢去學,我會與幾個鄰居小孩子群埋玩樸克牌圍四計廿四動動腦筋玩數學遊戲、圍圈順讀數字憑3或4或。。。倍數就拍一下掌聲、鬥快找出某人心中想著的數字等等,既唔駛錢又玩得開心。

作者: YmOra    時間: 21-2-15 10:11

PTL_L 發表於 21-2-14 22:01
其實升中後,我已經半放棄阿女數學喇,小學時,冇辦法,因為要呈分,數學亦影響好大,惟有緊張啲。上到大學 ...

小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但求追到入U要求就算,個人認為無問題,少一科不能取高分咪响第二科樹攞番,都係一樣啫,我女"通識"就係比較弱,佢同我都係一樣咁睇,無謂為自己不喜歡的科目耗用太多時間,倒不如投放更多的時間响喜歡的學科身上提高分數,讓整體總分成績更高咪仲好,所以佢但求通識有2就算,e+放多咗時間响PhyChemBio和中文英文樹,學科的"深度"明顯強多咗DD。

作者: Yanamami    時間: 21-2-15 20:18

YmOra 發表於 21-2-15 10:11
小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但 ...
通識唔係話只評及格/不及格咩?
作者: PTL_L    時間: 21-2-15 20:28

YmOra 發表於 21-2-15 10:11
小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但 ...
我都係咁諗,勉強冇幸福,而家最緊要不過不失,實在太多事估計唔到了。
作者: YmOra    時間: 21-2-16 09:14

Yanamami 發表於 21-2-15 20:18
通識唔係話只評及格/不及格咩?

係就係,但最快都係今年九月新升上中四的學生才開始新制,阿女好羨慕學弟學妹們,不過,佢只要求攞2應該不成問題嘅!

作者: YmOra    時間: 21-2-16 09:18

PTL_L 發表於 21-2-15 20:28
我都係咁諗,勉強冇幸福,而家最緊要不過不失,實在太多事估計唔到了。

係。阿女個死黨數學科非常弱,死黨佢都係以取2為目標唔勉強要追高DD分數,她情願留番D時間响自己的強項樹搏攞**,其實都係一種策略。

作者: subb    時間: 21-2-16 10:02

...
閉在亞豬媽轉數慢, 未想好女已經轉好所以要找來輯私犬一輯即知~轉數快 !

作者: Azzurro    時間: 21-2-16 10:24

October. 發表於 21-1-4 14:00
數學係一切科學既基楚,學好數學很重要。唔知你家孩子幾大,小學有父母陪讀,要成績好唔難,我成日都係咁 ...
我小朋友今年九月讀小學一年級最近太太(理科人)教一年級奧數教到火花四濺。。
因為小朋友一半時候好有靈光,一半時候就死機。。

升學無疆界 EP30 科目 --- 數學科
https://www.youtube.com/watch?v=SS__85VDQuc
可以比小朋友看看,多看看遠景,小朋友更明白有什麼意義

作者: cafeva    時間: 21-2-16 10:40

YmOra 發表於 21-2-15 09:58
我都係,我估我哋嗰代無咁興出去學嘢,亦無咁多錢去學,我會與幾個鄰居小孩子群埋玩樸克牌圍四計廿四動動 ...
咁啱既我都覺得我D數係細個玩撲克牌練返來。細個最鍾意打橋牌,個個暑假都係玩橋牌仲要同D大人玩
作者: gigayan    時間: 21-2-16 11:14

...

連我自己都信唔過我自己,都唔好話阿女敢唔敢信我了......

作者: YmOra    時間: 21-2-16 11:17

cafeva 發表於 21-2-16 10:40
咁啱既我都覺得我D數係細個玩撲克牌練返來。細個最鍾意打橋牌,個個暑假都係玩橋牌仲要同D大人玩 ...

我記得嗰陣時自創一D用牌玩的數學遊戲,就是4人一組,每人13隻牌,公仔可當為百搭牌,用自己的牌任意出幾多張也可以,用自己手持的牌裏的數字出數題,數字與數字之間任意按加減乘除平方開方分數。。。等等之計算付號形成一條完整數題給其餘3人解,誰最快解到就可以取去枱面出題用的牌子,要用自己手上有的數字作答,如果手持的牌子少嘅話,可以把相近之數字結合計算付號所計出的值作為你的最終答案,這遊戲十分受歡迎,我哋嘅"暑期小小心算學會"慢慢多人參與,記得那個暑假之後好多同學仔都玩得十分開心,有D同學仔心算仲快咗準咗DD添。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5