教育王國

標題: 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹 [打印本頁]

作者: seavl    時間: 19-9-26 07:10     標題: 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹

謝謝你

作者: cc123456    時間: 19-9-26 08:14

我會推介跟返讀緊個本既出版社便可。例如學校用朗文教,咁習作就買返朗文。

作者: seavl    時間: 19-9-26 09:04

cc123456 發表於 19-9-26 08:14
我會推介跟返讀緊個本既出版社便可。例如學校用朗文教,咁習作就買返朗文。
...

唔該曬你

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 09:50     標題: 回覆樓主:

可以先睇睇測驗卷程度:即使同 banding 形式同程度差別都可以好大。有啲學校正正常常咁考教過同課本上有嘅嘢,有啲教嘅同考嘅根本兩回事。

作者: seavl    時間: 19-9-26 09:50

YolandaTam 發表於 19-9-26 09:50
可以先睇睇測驗卷程度:即使同 banding 形式同程度差別都可以好大。有啲學校正正常常咁考教過同課本上有嘅 ...

明白

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 10:25

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 10:30

IloveJJ 發表於 19-9-26 10:25
咁如果考教過同課本既野,其實足以响DSE取好成績嗎?

um...真係唔敢講...
你知啦,我女間學校由小一開始,教同考已經兩回事

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 10:35

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 10:45

IloveJJ 發表於 19-9-26 10:35
我就係見你咁樣,所以有呢個疑問。
咁其實係因為你哋教得淺?定其實DSE要高分就係要識多過課程內容呢?

唉!
中文:老師照書同校本筆記讀一次,我女返屋企要睇多幾本雞精書。古文, DSE 問內容多,學校問修辭,唔知想點。
英文:中一到而家都係教嗰啲 grammar, 但出卷又另一回事,合格嘅人唔夠一半。
數學:用 New Century Mathematics, 如果靠做書後練習或相近難度嘅,估計只攞到 40-50% 左右。中三大考,個 mean 係 53.5/100

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 10:54

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 11:09

IloveJJ 發表於 19-9-26 10:54
咁有無睇過,如果响學校只做學校嗰啲,可以去到咩排名?而呢個排名,又相對DSE咩成績(以你地學校計)。
...

中文:頭 25% 同尾 25% 都大致係嗰堆人,中間嗰 50% 就唔穩定。只做學校嗰啲嘅應該係尾 25%, 頭 25% 有十個八個真係叻,其他補習。(學校 DSE 5率大概 35-40%。)
英文:同中文類似,分別在於初中同高中喺考核上分別頗大,高中考少好多grammar。初中時期唔少人靠 grammar 高分,其實 reading 唔掂。中四起名次應該大執一次。(學校 DSE 5率 55%。)
數學:如果只靠做學校嗰啲應該唔會入到頭 50%。(學校 DSE 5 率 約 30-40%)
所以如果只靠學校, 中文同數學連攞3都冇十足把握,英文就唔清楚。

作者: gigayan    時間: 19-9-26 11:09

seavl 發表於 19-9-26 07:10
謝謝你
https://www.facebook.com/playtutors2016/posts/1800174236933240:0
可以參考下以上呢個

我在書展買咗able student, 但未開始做

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 11:17

gigayan 發表於 19-9-26 11:09
https://www.facebook.com/playtutors2016/posts/1800174236933240:0
可以參考下以上呢個

個 fb 分享流流地  
Favour 嗰本,淺到不得了,我買過,我女俾咗個數學排名 116/180 嘅師妹,師妹都覺得淺。
Able Student 其實幾好。
我家高中真正想叻數又唔補習嘅人係做 C S Lee 嗰套 Learner Series + Able Student + Math 1000。如果只做書後 LQ 死梗。

作者: gigayan    時間: 19-9-26 11:41

YolandaTam 發表於 19-9-26 11:17
個 fb 分享流流地   
Favour 嗰本,淺到不得了,我買過,我女俾咗個數學排名 116/180 嘅師妹,師妹 ...
拋磚引玉, 引到你呢舊玉出嚟.....
favour個本我無留意過,  able student都係在書展撞手神買到,  math 1000似乎focus on dse? 如果初中想買d練習做mc題, 邊本好呢? 請指教

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 12:15

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 12:30

gigayan 發表於 19-9-26 11:41
拋磚引玉, 引到你呢舊玉出嚟.....
favour個本我無留意過,  able student都係在書展撞手神買到,  m ...

初中唔多覺專做 MC 嘅練習喎,我女都係衰呢瓣

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-26 12:34

cc123456 發表於 19-9-26 08:14
...
我都覺得用返課本既配套練習最好。
作者: 王家爸爸    時間: 19-9-26 12:36

gigayan 發表於 19-9-26 11:09
可以參考下以上呢個
我小朋友中一、二既時候都有買 Able Students,不過其實只係一般。
作者: October.    時間: 19-9-26 12:41

YolandaTam 發表於 19-9-26 11:09
..所以如果只靠學校, 中文同數學連攞3都冇十足把握,英文就唔清楚。.
唔會卦? 你間俾錢既,都搞成咁
作者: October.    時間: 19-9-26 12:53

gigayan 發表於 19-9-26 11:41
如果初中想買d練習做mc題, 邊本好呢? 請指教 ...
有冇同學有補習? 可以同人借練習來操, 補習社好有系統, 難度層層遞進, 基礎-- 5**LEVEL都有齊, 整體來講操左補習社果啲, 做返普通B1校卷難度不大(有學校出得好難,就各別CASE) .
作者: gigayan    時間: 19-9-26 12:57

王家爸爸 發表於 19-9-26 12:36
我小朋友中一、二既時候都有買 Able Students,不過其實只係一般。
有邊本推介呢?
作者: gigayan    時間: 19-9-26 12:58

October. 發表於 19-9-26 12:53
有冇同學有補習? 可以同人借練習來操, 補習社好有系統, 難度層層遞進, 基礎-- 5**LEVEL都有齊, 整體來講操 ...
都幾好主意, 叫佢自己問下先
作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 13:03

October. 發表於 19-9-26 12:41
唔會卦? 你間俾錢既,都搞成咁

真㗎,所以我話唔抵讀。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 13:17

作者: Danielhk    時間: 19-9-26 13:29

買了後有沒有時間去做就難講了。

我買了兩套,目前空白。每日學校功課已經好多,哪有時間做額外習題?
就算完成功課有多餘時間,還有默書要準備,有指定reader要閱讀,還要不要休息啊

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-26 15:34

gigayan 發表於 19-9-26 12:57
有邊本推介呢?
老實講,除咗跟課本配套既練習外,坊間無一本係無問題既。
作者: seavl    時間: 19-9-26 16:16

王家爸爸 發表於 19-9-26 15:34
老實講,除咗跟課本配套既練習外,坊間無一本係無問題既。

阿囡學校用 Pearson Math In Action,剛才係書局買左以下個本,見入面有 Elementary,Intermediate,MC,文字題,Challenging Question。好似幾全面,希望之後有時間比佢做下。

圖片附件: myimage.jpg (19-9-26 16:16, 1.29 MB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIwNDY1fDY5YWYzODhjfDE3MTY0MzExNjR8MA%3D%3D

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-26 16:46

seavl 發表於 19-9-26 16:16
阿囡學校用 Pearson Math In Action,剛才係書局買左以下個本,見入面有 Elementary,Intermediate,MC, ...
點解唔買 Mathematics in Action Workbooks?
作者: October.    時間: 19-9-26 20:05

Danielhk 發表於 19-9-26 13:29
買了後有沒有時間去做就難講了。

我買了兩套,目前空白。每日學校功課已經好多,哪有時間做額外習題?
其實,時間要“擠”還是能夠“擠”出來的。我仔升中後,係唔做自己買既練習,因為佢冇“必須完成,要交功課俾老師”既壓力,借口多多結果就係咩都冇做到,我見佢咁唔“自動自覺”,趕佢去補習社操數,咦,佢又肯乖乖地完成補習社帶返來既練習,我仔中意運動,冇閱讀習慣,唔做下練習,咪又係打多d機。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 20:29

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 20:31

作者: 王家爸爸    時間: 19-9-26 21:07

IloveJJ 發表於 19-9-26 20:29
呢兩本?學校本身已訂咗喎!
正常小朋友,做晒呢兩本應該一定夠,再多做反而無益。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-26 21:42

作者: YolandaTam    時間: 19-9-26 22:40

我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   

作者: October.    時間: 19-9-27 09:08

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
老師有冇話呢題大概等于DSE 咩level題?
作者: YolandaTam    時間: 19-9-27 09:18

October. 發表於 19-9-27 09:08
老師有冇話呢題大概等于DSE 咩level題?

中三大考題嚟㗎。老師冇乜講解,只將 solution 掟上 google classroom 俾大家揣摩。印象中做到呢題嘅同學唔過兩成。

作者: October.    時間: 19-9-27 09:55

YolandaTam 發表於 19-9-27 09:18
中三大考題嚟㗎。老師冇乜講解,只將 solution 掟上 google classroom 俾大家揣摩。印象中做到呢題嘅同學 ...
最后嗰題, b (ii),  有20%學生做岩, 學校程度都好高了.
作者: S-Kwok    時間: 19-9-27 13:14

IloveJJ 發表於 19-9-26 20:29
呢兩本?學校本身已訂咗喎!

最大問題係只有答案 無解釋

作者: IloveJJ    時間: 19-9-27 13:22

作者: IloveJJ    時間: 19-9-27 21:47

作者: S-Kwok    時間: 19-9-28 07:37

IloveJJ 發表於 19-9-27 21:47
今日家長會,原來呢兩本學校叫買,係俾佢哋自己溫習做,我仔都無做過 老師話佢哋另外出咗一疊練 ...

說實,學校都未必有咁多時間解釋比學生聽。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 11:45

作者: Tata1668    時間: 19-9-28 17:48

我仔都係用呢本數書,同樣地,考試既程度係另一個境界……

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 18:34

我比呀仔睇過呢題, b(ii) 係有些少難度,但佢話呢題的確係S3程度。你囡囡學校好多人唔識做,會唔會係女仔數學冇咁強關係

作者: YolandaTam    時間: 19-9-28 18:43

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 18:34
我比呀仔睇過呢題, b(ii) 係有些少難度,但佢話呢題的確係S3程度。你囡囡學校好多人唔識做,會唔會係女仔 ...

唔知係唔係呢?
但有一樣肯定嘅係好多人做咗書後練習就算,上堂時老師只係係咁夷講吓 example,叫大家做 instant drill 之後就飛過個 section, 突然出題咁嘅嘢好多人不知所措。
我貼呢題出嚟係想回應返有 c hing 話做書後練習就夠,唔駛加練嘅講法 -- 係因人因校而異,不能一概而論。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 19:25

YolandaTam 發表於 19-9-28 18:43
唔知係唔係呢?
但有一樣肯定嘅係好多人做咗書後練習就算,上堂時老師只係係咁夷講吓 example,叫大家做 i ...
明白,我仔學校都唔使加操,只係做書後練習同老師比嘅功課就已經足夠。
不過人人接收能力唔同,如果真係學得麻麻地,可能要做多啲操熟題型先至足夠。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 19:51

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 21:35

IloveJJ 發表於 19-9-28 19:51
會唔會你仔學校既功課較多較深呢?係咪老師出既功課呢?

功課唔算多亦唔算深,只做課後練習,我仔學校啲老師都幾好架,比好大自由度佢哋,初中數學半個學期已經知道老師會教幾多課,要求做幾多個練習,如果能力強,做嘅功課快過老師教嘅chapter都得 ,而且老師會有啲額外題,有興趣嘅同學可以多挑戰,但可以唔做,做會額外加平時分。

初中數唔算太難,如果同學數學能力強,其實自己睇solution 都能明白。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 22:09

Tata1668 發表於 19-9-28 17:48
我仔都係用呢本數書,同樣地,考試既程度係另一個境界……

會唔會呢本書淺少少
我仔用 Maths in Action ,我見都好多學校用呢本,我亦覺得呢本書幾好

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 22:45

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 22:47

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 22:49

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 22:57

IloveJJ 發表於 19-9-28 22:45
意思就係如果你老師俾既挑戰題,係深過原本既,咁就係同Yolanda 佢哋唔同既地方。因為佢地做既,都係淺過 ...
挑戰題唔一定要做,視乎同學自己選擇。如果網友女兒本數學書深啲,咁就更加唔存在佢哋做嘅題目會淺過一般S3程度,除非佢哋唔做書後練習。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-28 23:06

IloveJJ 發表於 19-9-28 22:49
除了書後練習,你哋New Century 可有workbook呢?

有,但老師無要求買。我女買過嚟做,淺到出奇,仲淺過書嘅 Supplementary Exercise, 又冇答案 (workbook 係喺漢榮買,問過話無答案賣,應該只有老師有)結果放棄唔做

作者: YolandaTam    時間: 19-9-28 23:09

IloveJJ 發表於 19-9-28 22:45
意思就係如果你老師俾既挑戰題,係深過原本既,咁就係同Yolanda 佢哋唔同既地方。因為佢地做既,都係淺過 ...

我女學校只有精英組先可能會有挑戰題做,但唔係每組都有,視乎老師俾唔俾。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-28 23:33

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 22:57
挑戰題唔一定要做,視乎同學自己選擇。如果網友女兒本數學書深啲,咁就更加唔存在佢哋做嘅題目會淺過一般S3 ...

唔係淺過一般 S3, 係淺過測考啫,否則好難解釋以下現象:
1) 超過 80%嘅人,包括數學級一,都要補習數學
2) Given 1), 測考全級平均分 5× - 6×,咁 DSE 表現應該好差先啱㗎,但數學科5率都有40%

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 23:34

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 23:36

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 23:38

IloveJJ 發表於 19-9-28 23:34
你睇下 #54
佢咪就係話本 wb淺,正常如果本教科書係深過其他,wb係同一個版應該唔會過淺。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-28 23:42

YolandaTam 發表於 19-9-28 23:33
唔係淺過一般 S3, 係淺過測考啫,否則好難解釋以下現象:
1) 超過 80%嘅人,包括數學級一,都要補習數學
2 ...
但你話大考嗰題數學好多同學唔識計,但該題只是正常S3程度,你話好多同學都唔識先覺得至奇怪。如果學校dse出到成績,可能貴校於高中時段會教返深啲同操多啲卷。

作者: YolandaTam    時間: 19-9-28 23:49

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 23:42
但你話大考嗰題數學好多同學唔識計,但該題只是正常S3程度,你話好多同學都唔識先覺得至奇怪。如果學校dse ...

所以咪話難解釋囉......
我女喺精英組,成堆 M2人,慣咗唔靠老師,老師飛書飛到傻,好似教咗2.5課。唔少人唔理老師講乜,傾偈嘅又有,自己做自己嘢亦有
我女大部分 fd 都喺非精英組,教得慢亦無特別教返深,更多人出去補習數學。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-28 23:55

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 00:10

YolandaTam 發表於 19-9-28 23:49
所以咪話難解釋囉......
我女喺精英組,成堆 M2人,慣咗唔靠老師,老師飛書飛到傻,好似教咗2.5課。唔少人 ...

修M2嘅同學數學能力較強,所以預左core會教得好快。我仔班為了就M2.  core課程都教得超快同要補課,速度同你哋差唔多都教咗2課幾,M2都開始左,阿仔同我講普通班考試前數學只須教3課,佢哋班則要教5課,不過可能我仔嗰班大部份都係男仔,冇乜人需要補數,佢都成日冇乜聽書,好多時都會自學。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 00:11

IloveJJ 發表於 19-9-28 23:55
咁 wb出得深定淺,又無話邊個先係正常既。
你哋學校有無買Maths in action既wb同supplementary exercise?  ...

冇買wb.  supplementary 果本就有,你仔初中做曬呢本都已經足夠。數學好講天份,當然去到dse亦要操下卷。
作者: IloveJJ    時間: 19-9-29 00:17

作者: IloveJJ    時間: 19-9-29 00:18

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 00:19

IloveJJ 發表於 19-9-29 00:17
我哋學校指定書目買晒兩本,老師還出了兩份不同程度的練習。全部由學生自由選擇。我已將舅父意見告之,叫 ...
既然目標唔係理科,對數學冇要求就冇乜所謂。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 00:32

IloveJJ 發表於 19-9-29 00:18
其他科也可以無乜聽書,自學而成績好嗎?
數學係其中一科成日唔聽書,因為佢覺得淺,當然其他科都有 佢哋好得意架,你唔聽書唔緊要,只要你唔騷擾到人,老師抽問問題你又答到,就算你做功課老師都唔會干涉你,所以佢間學校啲老師師生關係幾好架,佢成績就由S1到而家級三內上落。
我仔好鍾意睇書,英文書中史世史書好多野佢都會睇,會自學,只係唔多肯睇中文

作者: YolandaTam    時間: 19-9-29 10:48

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-29 00:10
修M2嘅同學數學能力較強,所以預左core會教得好快。我仔班為了就M2.  core課程都教得超快同要補課,速度同 ...

我女老師個 schedule 係十一月前教晒 core 6 課,之後 M2 兩課。

作者: IloveJJ    時間: 19-9-29 11:25

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 11:36

IloveJJ 發表於 19-9-29 11:25
我仔由小學都一直唔專心,自己睇書多,功課嗰啲又係自己睇自己做,溫書都係,小學時都keep到B1B。
而家中 ...
其實我覺得最重要懂得因材施教,老師懂得關愛學生當然好得多。好似最近我仔同我頃計,(佢有返開phy拔尖班) 佢話有一堂phy老師用咗大半堂時間去教同學先明白嘅野,佢響拔尖班老師只教了10分鐘就ok. 所以都好難怪佢有時上堂情願做其他野。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 11:38

YolandaTam 發表於 19-9-29 10:48
我女老師個 schedule 係十一月前教晒 core 6 課,之後 M2 兩課。
可能你地教完core先教M2. 而我仔學校同步進行,所以其實大家步伐差唔多。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-9-29 12:38

我仔由小學都一直唔專心,自己睇書多,功課嗰啲又係自己睇 ...

你可以睇定啲先,睇下考完試佢成績如何再作決定,如果小朋友能力高,我都建議可以自己學多啲,對佢哋將來有利,我印象中你仔有參加資優教育學院,有時間咪報嚟學吓。我仔間中都有 join hkage 嘅 course.
作者: IloveJJ    時間: 19-9-29 12:56

作者: bhamcy    時間: 19-10-2 10:54

唔知點解我睇唔到幅相 , 可否send多一次出嚟呀

作者: YolandaTam    時間: 19-10-2 11:12

bhamcy 發表於 19-10-2 10:54
唔知點解我睇唔到幅相  , 可否send多一次出嚟呀

睇到嗎?

圖片附件: 1569985971670.JPEG (19-10-2 11:12, 73.1 KB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIwODgyfGJlNTM4NjMzfDE3MTY0MzExNjR8MA%3D%3D

作者: bhamcy    時間: 19-10-2 11:50

YolandaTam 發表於 19-10-2 11:12
睇到嗎?

睇到了,thx

作者: October.    時間: 19-10-10 22:02

有冇b(ii)答案提供呀?

作者: YolandaTam    時間: 19-10-10 22:08

October. 發表於 19-10-10 22:02
有冇b(ii)答案提供呀?

我揾揾先...應該有,唔知阿女有冇 dl
原來答案好簡單

作者: October.    時間: 19-10-11 12:49

YolandaTam 發表於 19-10-10 22:08
我揾揾先...應該有,唔知阿女有冇 dl
原來答案好簡單
30.3S,  昨晚叫我仔計, 計岩咗。不過, 佢已經中5, 讀多一年對佢來講就較容易,我乘機叫佢教我計, 佢話都係用sin, cos ,tan,再加畫+字 , 佢話佢依家中5都有 sin, cos, tan課程, 程度更加深, 所以, 初中同學們要打好sin, cos, tan底.

作者: YolandaTam    時間: 19-10-11 13:02

October. 發表於 19-10-11 12:49
30.3S,  昨晚叫我仔計, 計岩咗。不過, 佢已經中5, 讀多一年對佢來講就較容易,我乘機叫佢教我計, 佢話都係用 ...
係呀, 估唔到TRIGONOMETRY係咁重要: 尤其如果讀 physics, force and motion 同 wave (light) 都用好多吓.
作者: October.    時間: 19-10-11 19:22

YolandaTam 發表於 19-10-11 13:02
係呀, 估唔到TRIGONOMETRY係咁重要: 尤其如果讀 physics, force and motion 同 wave (light) 都用好多吓. ...
數學係一切科學既根基。

作者: IloveJJ    時間: 20-1-8 17:20

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-9 00:48

IloveJJ 發表於 20-1-8 17:20
王家爸爸:
請教一下!
Mathematics in action 既workbook同supplementary exercise 已做晒,仔話都有點淺 ...
如果係我,做晒workbook同supplementary exercise,又啱晒既話,我會買高一年級既書俾小朋友睇。唔推薦Able係因為我發現Able有唔少錯既地方,所以買咗兩年就無再買。

作者: IloveJJ    時間: 20-1-9 07:18

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-9 08:50

IloveJJ 發表於 20-1-9 07:18
謝謝,如果學校考題是比兩本練習深,較接近Able的程度,只做學校的練習,是不能做懂學校全部題目的。

那 ...
其實兩者無衝突,可以同時進行。
作者: IloveJJ    時間: 20-1-9 09:16

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-9 17:00

IloveJJ 發表於 20-1-9 09:16
咁又無咁多時間
老實講,如果數學無問題,我寧願花多啲時間係其他科或者課外活動。
作者: IloveJJ    時間: 20-1-9 17:55

作者: 草原    時間: 20-1-12 14:28

王家爸爸 發表於 20-1-9 17:00
老實講,如果數學無問題,我寧願花多啲時間係其他科或者課外活動。
同意
作者: 草原    時間: 20-1-12 14:33

我仔由小學都一直唔專心,自己睇書多,功課嗰啲又係自己睇 ...
個老師自己講書講得悶你囝咪恰眼瞓囉
作者: IloveJJ    時間: 20-1-12 16:58

作者: 草原    時間: 20-1-14 20:41

IloveJJ 發表於 20-1-12 16:58
咁又唔好咁講,其他小朋友又無恰眼瞓
我有個friend個細佬出哂名上堂恰眼瞓但成績一樣咁好入埋中大依家做埋老闆
作者: IloveJJ    時間: 20-1-14 22:52

作者: bbc2018    時間: 20-2-10 21:59

IloveJJ 發表於 20-1-9 07:18
謝謝,如果學校考題是比兩本練習深,較接近Able的程度,只做學校的練習,是不能做懂學校全部題目的。

那 ...

其實可以2本練習做少些,你間學校已經有自己數學worksheet, 反而做不同類型的題目更加重要。Able student有答案,亦容易對番,其實數學可以選類型做. 没有時間做咁多。

作者: IloveJJ    時間: 20-2-10 22:25

作者: bbc2018    時間: 20-2-10 22:48

seavl 發表於 19-9-26 07:10
謝謝你

英文考試有没有派卷?最緊要睇學校考試的形式,如Reading 份卷是怎樣考法,小朋友邊部分比較弱,睇下程度去買練習。usage 學校注重同考法如果清楚亦會比較容易買適合的練習。

作者: bbc2018    時間: 20-2-10 23:13

IloveJJ 發表於 20-2-10 22:25
謝謝,唔同類型,是指長答短答mc咁?

呢3大類當然要。

作者: IloveJJ    時間: 20-2-11 09:48

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5