教育王國

標題: Band 3成績 (英文全A) 中數唔合格....直資或葵青區有咩選擇 [打印本頁]

作者: Hydrengea    時間: 19-10-9 12:49     標題: Band 3成績 (英文全A) 中數唔合格....直資或葵青區有咩選擇

我仔仔成績Band 3....英文全A, 操行都A, 但中文數學唔合格.  葵青校網, 請問各位有什麼建議....直資其實係我首選, 只怕直資唔收時...都知道如何填表參加大抽獎
作者: 猴子爸    時間: 19-10-9 13:58

Hydrengea 發表於 19-10-9 12:49
我仔仔成績Band 3....英文全A, 操行都A, 但中文數學唔合格.  葵青校網, 請問各位有什麼建議....直資其實係 ...
比较少见到这样的case, 通常中数OK, 肥英文的多。是否从小都不爱读中文书,又没有特别在数学上面多花时间?

作者: little_yolky    時間: 19-10-9 14:08

我仔仔成績Band 3....英文全A, 操行都A, 但中文數學唔合格.  葵青校網, 請問各位有什麼建議....直資其實係 ...

係咪SEN?常識點?

作者: gracelam    時間: 19-10-9 14:31

猴子爸 發表於 19-10-9 13:58
比较少见到这样的case, 通常中数OK, 肥英文的多。是否从小都不爱读中文书,又没有特别在数学上面多花时间 ...

我仔女小學D 混血同學都係中數常弱, 數弱係睇唔明題目, 但英文超好。不過好多都捱唔到去小六, 中途轉校或飛走! 唔知樓主係咪呢類?

作者: Poyau    時間: 19-10-9 14:54     標題: 回覆樓主:

直資 林大輝 / 聖道迦南?

作者: chanwendy    時間: 19-10-9 16:00

樓主試吓搵啲 BAND 2 的直資, 英文A有機會收. 除了樓上提議的, 仲可以考慮基崇, 港青基信.
作者: 王家爸爸    時間: 19-10-9 16:24

Band 3 既英文全A,可能只係競爭對手弱,最好考下英文公開試,睇真啲。如果英文真係叻既,可能官立嘉道理爵士中學最適合。
作者: 王家爸爸    時間: 19-10-9 16:27

gracelam 發表於 19-10-9 14:31

我仔女小學D 混血同學都係中數常弱, 數弱係睇唔明題目, 但 ...
講得啱,呢種情況下,數弱多數係睇唔明題目。但係亦有可能係理解問題,所以需要先揾出真正原因。

作者: little_yolky    時間: 19-10-9 20:06

Poyau 發表於 19-10-9 14:54
直資 林大輝 / 聖道迦南?

迦南唔得呀,今年都要全部B至可以in。

作者: naicha    時間: 19-10-10 09:52

試下李國寶?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-10-10 14:32

考dse嘅中學,肯收都未必係好選擇,始終dse要面對3322,數學都仲可以操fit達2,中文要3難度分好高
英文唔掂,都仲可狂考ielts搏有次達標,中文唔掂,仲要一試定生死,幾大鑊
建議揀非dse課程

作者: haihaimom    時間: 19-10-11 13:27

回覆 Hydrengea 的帖子

試吓啟思,可能啱。
作者: bbeasy25    時間: 19-10-11 17:00

naicha 發表於 19-10-10 09:52
試下李國寶?
無咩可能
作者: geminicwm    時間: 19-10-11 20:30

啟思中學可能適合

作者: conniecheung    時間: 19-10-11 23:18     標題: 回覆樓主:

德信 都是直資 英中,男校。
不過比較遠,在馬鞍山。

作者: hkspiderman    時間: 19-10-13 12:45

有無補習呀?搵私補執下,起碼合格再諗
作者: Hydrengea    時間: 19-10-15 08:50     標題: 回覆樓主:

無錯,數學係文字題巳死晒,常識都合格,自少巳抗拒中文,因為屋企人和佢哥哥都自少英文溝通,而佢自己睇書和上網什至卡通片都選擇英文。

林大輝,德信,港青基信呢啲都會報,好鍾意港青基信....但今年只收70人

作者: Hydrengea    時間: 19-10-15 08:52

王家爸爸 發表於 19-10-9 16:24
Band 3 既英文全A,可能只係競爭對手弱,最好考下英文公開試,睇真啲。如果英文真係叻既,可能官立嘉道理爵 ...

請問嘉道理爵士中學校風如何?

作者: blueeyes58    時間: 19-10-17 18:41

作者: Hydrengea    時間: 19-10-17 20:03

blueeyes58 發表於 19-10-17 18:41
回覆 Hydrengea 的帖子

考慮羅定邦

羅定邦太遠(emoji)(emoji)

作者: christineps    時間: 19-10-18 23:58

naicha 發表於 19-10-10 09:52
試下李國寶?

去年收生大部分係band 1生,band 3真係有啲難度。

作者: christineps    時間: 19-10-19 00:01

Hydrengea 發表於 19-10-15 08:50
無錯,數學係文字題巳死晒,常識都合格,自少巳抗拒中文,因為屋企人和佢哥哥都自少英文溝通,而佢自己睇書 ...

啟思港基可能較適合

作者: Hydrengea    時間: 19-10-19 00:02

christineps 發表於 19-10-19 00:01
李國寶有法文讀,試下照面試,排non-chinese條隊,再考好啲數學,試下無妨。
...

好的,謝謝(emoji)

作者: ol_bb    時間: 19-10-19 08:19

不過港青基信上年好似只收到Band2 頭

作者: virgokaren    時間: 19-10-21 02:37

Hydrengea 發表於 19-10-15 08:50
無錯,數學係文字題巳死晒,常識都合格,自少巳抗拒中文,因為屋企人和佢哥哥都自少英文溝通,而佢自己睇書 ...

港青基信今年只收70人?
其他全部留俾小學?

作者: akevinla    時間: 19-10-26 15:50     標題: 回覆樓主:

其實你個仔,比佢入到以上既學校都冇用,將來都係考DSE. 都係有中文。所以你應該簡IB學校。明白你個case係點,因我個case同你一樣。所以上年簡左IB學校。現在個女讀得好開心和積極讀書。但學費就一定貴。所以你自己考慮下。

還有,IB學校的課本通常係用英,美家國書籍,所以可以係Amazon網站找到。平一半。所有書買哂,都係$1200。但中文就一定要係香港書店買。Amazon冇中文書。

作者: akvbi    時間: 19-10-29 17:14

你仔仔都叫有科A,仲要係英文科。
我仔仔雖然全部科都剛剛合格,但都應該係band 3,我哋都係葵青區首選直資,諗緊 林大輝, 迦南 呢兩間叫比較近同合適。德信係男校,我比較鐘意男女校,所以應該唔會揀。 萬一直資唔收,我都唔知佢會派去咩學校

作者: yuyueng    時間: 19-10-31 10:35

Hydrengea 發表於 19-10-17 20:03
羅定邦太遠(emoji)(emoji)

羅定邦有難度,英文好收既機會大,但起碼數學唔可以差,可以試下林大輝,之後讀完中二或中三去外國留學。

作者: Hydrengea    時間: 19-10-31 10:44

akvbi 發表於 19-10-29 17:14
你仔仔都叫有科A,仲要係英文科。
我仔仔雖然全部科都剛剛合格,但都應該係band 3,我哋都係葵青區首選直 ...

科科合格張成績表都無咁肉酸,差好遠架,我大仔都讀緊林大輝,其實唔錯的,只係我驚林大輝都唔收佢

作者: akvbi    時間: 19-11-1 00:02

Hydrengea 發表於 19-10-31 10:44
科科合格張成績表都無咁肉酸,差好遠架,我大仔都讀緊林大輝,其實唔錯的,只係我驚林大輝都唔收佢
...

哥哥讀緊會唔會機會大d呢?我大女中三出國留學,過到兩年細仔都會出去讀, 但現階段想佢入直資d英文環境到講下聽下先,到時去到外國都起碼可以同人講得兩句啊

作者: Hydrengea    時間: 19-11-1 00:06

akvbi 發表於 19-11-1 00:02
哥哥讀緊會唔會機會大d呢?我大女中三出國留學,過到兩年細仔都會出去讀, 但現階段想佢入直資d英文環境到 ...

請問你安全仔中三去邊度讀書?

作者: akvbi    時間: 19-11-1 00:09

Hydrengea 發表於 19-11-1 00:06
請問你安全仔中三去邊度讀書?

如無意外應該係澳洲,因為我女起澳洲佢話要同家姐一齊,如果家姐返來香港佢就唔過去

作者: Hydrengea    時間: 19-11-1 00:11

akvbi 發表於 19-11-1 00:09
如無意外應該係澳洲,因為我女起澳洲佢話要同家姐一齊,如果家姐返來香港佢就唔過去
...

其實我都係有家人在melbourne,但我實在唔知如何幫佢地搵學校,同埋學費會否好貴,請問你有無介紹

作者: akvbi    時間: 19-11-2 14:50

Hydrengea 發表於 19-11-1 00:11
其實我都係有家人在melbourne,但我實在唔知如何幫佢地搵學校,同埋學費會否好貴,請問你有無介紹
...

你去聽下海外升學講坐先啦,問下你仔想唔想比你家人睇住先,我之前係想我女去加拿大(學費又平d)就係有好多親戚朋友起到可以幫手睇下佢,連學校都搵埋啦!但佢話唔鐘意加拿大咁就轉左去澳洲啦,所以你都要睇下小朋友想去邊先 再決定集中聽果個國家,去多幾間agent公司,如你有心水學校可以自己申請,我用果間係細agent公司。

作者: kkwy719    時間: 19-11-2 15:58

试吓青衣樂善堂梁植偉中学或葵涌循道中学

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5