教育王國

標題: 只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學 [打印本頁]

作者: koalay    時間: 19-10-26 00:06     標題: 只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學

如果得四年外海升學預算,那麼是去讀中學4年,以non jupas 報香港大學好?還是留翻錢在海外讀大學好?

是否只有英國中學才能以non jupas 報香港大學?其他國家又如何呢?

作者: bbba05    時間: 19-10-26 00:24

koalay 發表於 19-10-26 00:06
如果得四年外海升學預算,那麼是去讀中學4年,以non jupas 報香港大學好?還是留翻錢在海外讀大學好?

是否 ...

經non jupas好多國家都得,可以參考吓中大的要求,
http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-26 00:47

中學洗費同大學洗費差好遠 wor!你嘅 budget 即係幾多?

學生自己成績如何?除左 no money no talk, no 成績 no choice。

如果成績係因為受一兩個科目如中文、數學、LS 拖累其他科目成績,導致攞唔到全 A 成績,咁可以考慮去英國中學,然後 Non Jupas 返香港。

如果係知道邊度讀書都平庸,但肯定可以 3333 (or 只有中文唔肯定有冇 3),知道唔會有兩科或以上去到 4 或更高成績,咁可以考慮堅持埋 DSE,用 DSE 成績報 foundation 上 Year 1-3。如果叻啲嘅有 4 有 5,當然可以直接讀 Year 1,咁就比較下香港 JUPAS 嘅 offer 同英國 offer。

Non JUPAS 基本上任何國家都可以報。正如英國大學都會考慮好多國家嘅學生。
作者: koalay    時間: 19-10-26 15:53

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 00:47
中學洗費同大學洗費差好遠 wor!你嘅 budget 即係幾多?

學生自己成績如何?除左 no money no talk, no 成 ...

多謝建議。預算是140萬左右,請教為何中學和大學預算差很遠。我看都是30-40萬/年左右。

她的成績是中等,担心non Jupas 回來成績要很高,但又想她中學較易適應當地文化。所以心大心細

作者: TTEE1819    時間: 19-10-26 16:08     標題: 回覆樓主:

只有140萬,我會預留比孩子出國讀大學課程,這個安排會比較穩陣。

作者: TTEE1819    時間: 19-10-26 16:21     標題: 回覆樓主:

在英讀中學,付學費和宿費外,仲有監護人費,每年幾套機票,加上活動費,分分鐘又要比English enrichment的費用,一般都要3x 至50萬。

讀大學,學費以學科來計的,由£15000 至 £2xxxx 都有,另計住宿費和生活費,一般係平過讀中學。

上星期我探朋友孩子,以佢為例,學費£15xxx,大學宿舍一年£5800,食方面,佢好乖巧,替父母慳錢,大部份時間自己煮食,所以平好多。

洗幾多,會因應孩子不同的性格。

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-26 16:48

koalay 發表於 19-10-26 15:53
多謝建議。預算是140萬左右,請教為何中學和大學預算差很遠。我看都是30-40萬/年左右。

她的成績是中等, ...

中學第一年基本上 45 萬走唔甩!普遍 40-50 萬一年。
大學除非讀醫科,平有 30 萬內,40 萬係 “好舒服”,大學平好多!

當人有需要同有意願,就會好快適應當地文化。如果佢係唔鍾意的話,佢可以日日群埋班華人,講中文。如果成績唔差的話, DSE 成績去報 JUPAS 同 UCAS 會容易同方便得多。

作者: rubycourt    時間: 19-10-26 17:34

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 16:48

中學第一年基本上 45 萬走唔甩!普遍 40-50 萬一年。 ...

請問大學30萬內是否已包食住?thx

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-26 17:35

rubycourt 發表於 19-10-26 17:34

包食住,係平住平食。三四年應該唔得,學費年年加。

作者: rubycourt    時間: 19-10-26 17:44

rubycourt 發表於 19-10-26 17:34

即大學學費連食住,每年約35萬內可以嗎?

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-26 17:53

回覆 rubycourt 的帖子

每「年」 35 萬非倫敦一定得,倫敦可能掹掹緊夠。學費 20 萬,租屋 6-8 萬,剩低 7 萬一定夠食夠玩。每「月」 35 萬,億萬富翁
作者: rubycourt    時間: 19-10-26 18:00

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 17:53

每「年」 35 萬非倫敦一定得,倫敦可能掹掹緊夠。學費 20 萬,租屋 6-8 萬,剩低 7 ...

Sorry,係街一路行一路打,無返睇送出了.

作者: rubycourt    時間: 19-10-26 18:11

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 17:53

每「年」 35 萬非倫敦一定得,倫敦可能掹掹緊夠。學費 20 萬,租屋 6-8 萬,剩低 7 ...

謝謝解答!

作者: SIYip    時間: 19-10-26 18:28

如果是有限的錢,自然是放在後面嘅階段最穩陣,否則到時唔上唔落就大件事。

作者: Chole    時間: 19-10-26 20:33     標題: 回覆樓主:

百四萬budget 可以揀:

1.讀兩年 Sixth Form (八十至一百萬),然後Non Jupas 返香港讀大學。唔好處係可能想唔想返香港,咁唔知點收科。我識人HKU 神科收咗都唔肯返,咁佢老豆頂硬上囉,個細嘅留港。
2. 讀四年北愛中學(我冇特別刨文因為亞仔唔鍾意當地accent 唔揀)。
3. 讀三年UK 大學(百一萬應該夠,慳慳地可能可以讀埋一年Master)

如果係我,我揀3.

作者: golulu2002    時間: 19-10-26 21:27

三年大學百一萬真係有D難度,倫敦嘅當然一定唔得,不在倫敦如Warwick就算讀文科今年學費都兩萬鎊,理科兩萬五,仲年年加5%。一吓唔好彩英鎊反彈就大件事。其他衣食住行要好慳又或者兼職先有可能。

作者: bbba05    時間: 19-10-26 21:43

golulu2002 發表於 19-10-26 21:27
三年大學百一萬真係有D難度,倫敦嘅當然一定唔得,不在倫敦如Warwick就算讀文科今年學費都兩萬鎊,理科兩萬 ...

係呀,英磅現在好低,但一升成本會大增。不如先留在香港讀中學,到時再看情況,話唔定到時香港入到自己想要嘅科,d錢可以慳番添。或者到時再看實際成績和經濟情況,再決定到那裏讀。

作者: TTEE1819    時間: 19-10-26 22:04     標題: 回覆樓主:

我孩子來英讀書的那年,我已睇定大學學費。我睇普通大學的電腦科,我記憶中當年學費大概萬二萬三鎊左右。現在再睇,多左幾千鎊。

所以,一定要預備多一點的金錢。

作者: koalay    時間: 19-10-26 23:22

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 16:48

中學第一年基本上 45 萬走唔甩!普遍 40-50 萬一年。 ...

非常感謝大家客觀和正面的意見,完全收到點做(emoji)(emoji)

作者: BABY-SUM    時間: 19-10-27 00:53

Chole 發表於 19-10-26 20:33
百四萬budget 可以揀:

1.讀兩年 Sixth Form (八十至一百萬),然後Non Jupas 返香港讀大學。唔好處係可 ...
請問non Jupas 申請,是否一定機會大, 但如果到時唔收,米會兩頭唔到岸?
作者: YanYan0116    時間: 19-10-27 01:09

是否 ...

考了dse先
因為如果去了英國讀中學
可能小朋友見其他同學也是在英國升讀大學,佢自己都會想在英國讀大學。

唔知小朋友是否體諒父母

作者: db7mu23    時間: 19-10-27 13:58

是否 ...

梗係讀中學
令郎中學學業有成
點會冇容身之所 !

作者: Chole    時間: 19-10-27 15:50

BABY-SUM 發表於 19-10-27 00:53
請問non Jupas 申請,是否一定機會大, 但如果到時唔收,米會兩頭唔到岸?

我個女考IB ,所以唔清楚A Level 情況。

但係IB 入香港嘅大學(除咗 medicine)唔算難,例如全港IB成績平均分係36分,已經可以入到港大嘅英文或心理學。41分可以入到法律系。

作者: cy101    時間: 19-10-27 16:06

留黎讀大學!
作者: YuYuMother    時間: 19-10-27 16:26

讀大學

作者: rainbowwall    時間: 19-10-27 16:53

讀大學!

作者: hongkeikei    時間: 19-10-27 19:31

golulu2002 發表於 19-10-26 21:27
三年大學百一萬真係有D難度,倫敦嘅當然一定唔得,不在倫敦如Warwick就算讀文科今年學費都兩萬鎊,理科兩萬 ...

啱呀大學學費一年要£19000-26000, 平均計£22000,再加住宿平均£7000學年,平日洗費又要£5000-9000, 未加機票及特別支出,讀一年大學最好預要£35000-40000(非倫敦)及£42000-46000 (倫敦)
作者: hongkeikei    時間: 19-10-27 19:39

是否 ...

除了考慮學費、將來入大學途徑難易,其實會選讀那一科目也需考慮。有些科香港讀大學出路會直接容易,例如醫療專業類;有些科目在英國有較大入讀機會,將來回港也不難銜接市場
作者: poonseelai    時間: 19-10-27 20:07

hongkeikei 發表於 19-10-27 19:31
啱呀大學學費一年要£19000-26000, 平均計£22000,再加住宿平均£7000學年,平日洗費又要£5000-9000, 未 ...

學費要睇科和睇地區,我兩個文科,在西北那個今年£17,500, 西南那個£18,000

作者: ratafan    時間: 19-10-27 20:45

If you study abroad in UK, but can only afford a few years, kids must work very hard to ensure she or he gets an offer in hk via non Jupas. Otherwise need to stay in uk for uni is another 2million hkd

作者: 喧嘩    時間: 19-10-27 22:55

BABY-SUM 發表於 19-10-27 00:53

所以通常用nj 返香港讀大學,只當後備而已,如果喺英國讀得幾年中學嘅話,大多鐘意留英繼續升大學

作者: exolight    時間: 19-10-29 16:30     標題: 回覆樓主:

之前聽美國好似話讀過3年定唔知4年中學之後,喺翻嗰度讀大學可以俾平學費,好似平勁多

作者: PCHB    時間: 19-10-30 07:53

exolight 發表於 19-10-29 16:30
之前聽美國好似話讀過3年定唔知4年中學之後,喺翻嗰度讀大學可以俾平學費,好似平勁多
...

真係未聽過喎,如國際生嘅學費仲會貴好多,但有啲大學會見你中學成績好會主動offer獎學金吸引你嚟讀。

作者: exolight    時間: 19-10-31 15:23

PCHB 發表於 19-10-30 07:53
真係未聽過喎,如國際生嘅學費仲會貴好多,但有啲大學會見你中學成績好會主動offer獎學金吸引你嚟讀。
...

所以早去讀都有著數,美國啲獎學金好多咖有啲係你肯寫文申請就有

作者: ChapmanMa    時間: 19-11-3 15:41

想請教:
小兒中五,估計 DSE 成績大約 best 5 20 - 25分。我想佢在英國讀大學, 應如何選擇:
1. 讀完中五,去英國讀1年 foundation   3 年大學;
2: 讀完中五,去英國讀2年A level, 再考慮 non jupas 回港或留英讀大學;
3: 先考完 DSE 成績再考慮留港定往英國讀大學. 如留港,希望可以year 3 or 4 往英國 exchange ?
先謝謝各位賜教, 因對海外升學沒有太多資料。

作者: Band5    時間: 19-11-3 16:41

ChapmanMa 發表於 19-11-3 15:41
想請教:
小兒中五,估計 DSE 成績大約 best 5 20 - 25分。我想佢在英國讀大學, 應如何選擇:
1. 讀完中五 ...

我個人意見,3條路都可行。

1. 輕鬆之選…只要目標清晰,唔太hea,大多可以愉快地完成達標。

2. 博殺之選…可以以牛劍,G5或者HK神科為目標,但一定要肯努力,成績決定成敗。差極都大把英國大學可揀。

3. 慳錢之選…成績好嘅可攞埋獎學金去留學,普通成績嘅而家HK大學位應該會充裕,往外國Exchange門檻應該唔高,去唔到英國都有好多選擇。

作者: TTEE1819    時間: 19-11-3 16:46

想請教:
1. 讀完中五 ...

我會選擇「3」,既然已經讀緊中5,離考DSE的日期,仲有一年多少少,考埋先諗。但如果你對本港現況甚憂慮,則另計。

去年,我朋友又問我同一問題,朋友孩子現讀中六,準備考DSE。如果是讀緊中四,我會提議讀完中四,即跳去英國讀Year 12,如果已讀緊中五,考埋DSE才決定。

作者: ChapmanMa    時間: 19-11-3 16:47

Band5 發表於 19-11-3 16:41
我個人意見,3條路都可行。

1. 輕鬆之選…只要目標清晰,唔太hea,大多可以愉快地完成達標。

謝謝你,今天去了升學展,有見一些教育機構或中介之類,不知有否聽過創智教育國際及HKIES 海外國際教育,不知口卑如何?在 EK 爬分,家長介紹的大中介,今天都未見有 booth, 所以未接觸到?

作者: ChapmanMa    時間: 19-11-3 16:51

TTEE1819 發表於 19-11-3 16:46

我會選擇「3」,既然已經讀緊中5,離考DSE的日期,仲有一 ...

謝謝你,我心目中也是這十五十六的想法。請問是否現在可以先考上一些大學的conditional Offer,如果有Offer,是否可以postpone 一年至考完DSE之後才過去讀書?另外可否PM一些可靠的中介公司給我?因為今天去海外升學的展覽中所接觸的中介在 EK 爬文後找不到他們的資料。 謝謝你

作者: TTEE1819    時間: 19-11-3 17:05

ChapmanMa 發表於 19-11-3 16:51
謝謝你,我心目中也是這十五十六的想法。請問是否現在可以先考上一些大學的conditional Offer,如果有Offe ...

這幾個月,香港的情況真的令家長諗左多要孩子出國的可行性。上星期又有一朋友向我們打聽到英國升學的資料。我完全明家長的擔憂和出現1516的情況。請不要打亂陣腳,第一要睇孩子意願,要跟孩子好好去傾,第二要計下袋中有幾多錢可以動用。

Agent方面,用左兩間,一間超大,一間超細。大的一間,就是這裡常提的AA,但AA好full, 唔易book。細的,是一個老板和一兩個職員的細agent, 你搵大的比較好。你睇返其他post, 有提過好幾個agent的名。

作者: TTEE1819    時間: 19-11-3 17:12

TTEE1819 發表於 19-11-3 17:05
這幾個月,香港的情況真的令家長諗左多要孩子出國的可行性。上星期又有一朋友向我們打聽到英國升學的資料 ...

另外,就算你決定孩子考DSE先諗方向,最好明年中六時,經UCAS報左5間英國大學先,有conditional offer在手再詳細考慮。我幾個朋友的仔,就係做好哂所有功夫,經UCAS報大學,現在順利在英讀Year 1。Preparation 好重要。

作者: Band5    時間: 19-11-3 17:23

ChapmanMa 發表於 19-11-3 16:47
謝謝你,今天去了升學展,有見一些教育機構或中介之類,不知有否聽過創智教育國際及HKIES 海外國際教育, ...

不好意思,兩間機構都未接觸過,無意見可提供。

如選(1)或(2),建議須盡快找agent商議,因今年考慮留學的會比往年有倍數的升幅,熱門選擇亦會快滿額。大agent多數排期滿滿,細agent則要小心服務質素,自己盡量跟貼一啲。

作者: ChapmanMa    時間: 19-11-3 19:55

TTEE1819 發表於 19-11-3 17:12

另外,就算你決定孩子考DSE先諗方向,最好明年中六時,經U ...

對,我也打算會先報大學。那麼,應該是現在已經可以考,再保留學位一年定中六時才考?到中六時才考又要應付 DSE, 怕兩面都做得不好。吾好意思,暫時手上資料未必太多,未能掌握到一些程序和規則。

作者: annie40    時間: 19-11-3 20:13

回覆 koalay 的帖子

樓主,你好!
可憐天下父母心,自己也有一個女兒,十分理解你的心情。

估計你的孩子還在初中階段,無論在哪裏,成績也有可能是躍進或倒退,出國念中學不等同必然成績優異的,在未有具體成果前把錢投進去,孩子和父母的壓力很大,有人說孩子的青春期就是一埸戰爭,處理不當便是災難了,因此他們的日子也是非常不容易吧!

總的來說,我是比較傾向的把孩子留在身旁,如高中成績好,便留港念心儀大學,若成
績稍遜,亦可申請英國不少知名大學或其他,如考試遇上滑鐵盧,便先念一年大學foundation,翌年再順利成章入大學,這樣支出也不過是4年。孩子過了十八歳,出㚈念書是人生體驗,年紀太細,送她出去她也被人照顧下的茫然而已。

關於大學每年的支出,的確是因人而異,一般第一年大學會提供宿舍,費用比在㚈租金便宜。小女在倫敦,第一年申請了全校最便宜的三人房宿舍,包晚餐,年費約GBP3700, 平日上下課是走路,校外中午有慈善團體派免費素食午餐,學生,職工,路人,歡迎領取,聖誕,復活節,暑假,宿舍關閉,因此要買三套機票來回香港,轉機機票便宜很多,在英國五年,唯一乘搭直航是因為攀石跌斷手。在倫敦住宿費用比較高,其他開支不需大,生活也照樣多姿多采。

按樓主的預算,只要英鎊不狅升,學費和生活費費是足夠了。

Ps:只要孩子長進,就是值了。

作者: 大笨鐘    時間: 19-11-4 09:26

想請教:
1. 讀完中五 ...

我個仔都係中五,計劃 3

作者: SmileSmileSmile    時間: 19-11-7 15:32     標題: 回覆樓主:

以而家情況,我會比佢讀中學,到時有錢就讀埋大學,細個去可以融入當地生活多點,當比小朋友去見識

作者: 過客    時間: 19-11-7 16:34

SmileSmileSmile 發表於 19-11-7 15:32
以而家情況,我會比佢讀中學,到時有錢就讀埋大學,細個去可以融入當地生活多點,當比小朋友去見識
...
我都係咁諗,  我都係得 3年左右既私己, 但都選擇了送佢出國讀中學.  而家佢一路讀, 我一路儲, 首要是希望可以供到佢完成中學先啦, 至於大學, 到時先再算了.

作者: db7mu23    時間: 19-11-7 16:47

過客 發表於 19-11-7 16:34
我都係咁諗,  我都係得 3年左右既私己, 但都選擇了送佢出國讀中學.  而家佢一路讀, 我一路儲, 首要是希望可 ...

十分好的決定 !
中學留學,認真去讀,成績會突飛猛進!
英語和普通話,都會口若懸河,因為有語境 !

和一般香港中學比較,出國留學,競爭力是提升了 !

所以係限米煮限飯情況下,幾大都中學就要出國 !

作者: 小時了了    時間: 19-11-7 16:47

過客 發表於 19-11-7 16:34
我都係咁諗,  我都係得 3年左右既私己, 但都選擇了送佢出國讀中學.  而家佢一路讀, 我一路儲, 首要是希望可以供到佢完成中學先啦, 至於大學, 到時先再算了.

原來, 自己 not alone!!! 有網友同我同行、同感受、同想法
依家頭痕緊簽證嘅財力證明, 如果籌唔夠就麻鬼煩, 唔洗去了, 到時真係留港擁抱大灣區

唔通, 真係要去愛爾蘭或星加坡? 呢兩個國家學生簽證係當地國家做, 只需要交咗學費及住宿費就得, 中學留學唔洗財力證明 (大學未知)!

作者: rainbowwall    時間: 19-11-7 19:00

小時了了 發表於 19-11-7 16:47
原來, 自己 not alone!!! 有網友同我同行、同感受、同想法
依家頭痕緊簽證嘅財力證明, 如果籌唔 ...

我小朋友做簽證時無要求過出示財力證明,之前係EK見過有帖講過好似大陸人先要出示

作者: mikeka    時間: 19-11-12 20:14

TTEE1819 發表於 19-10-26 16:21
在英讀中學,付學費和宿費外,仲有監護人費,每年幾套機票,加上活動費,分分鐘又要比English enrichment的 ...

請問你朋友小朋友大學在哪裏?學費和生活費相對不是太貴

作者: TTEE1819    時間: 19-11-12 20:24

mikeka 發表於 19-11-12 20:14
請問你朋友小朋友大學在哪裏?學費和生活費相對不是太貴

朋友的孩子在英國東南部讀大學。

作者: mikeka    時間: 19-11-12 20:25

謝謝回覆

作者: shkln    時間: 19-11-14 10:08

回覆 annie40 的帖子

報考外國大學,在本地要考哪些英文試?幾時考最好?

作者: 232    時間: 19-11-16 16:24

annie40 發表於 19-11-3 20:13
回覆 koalay 的帖子

樓主,你好!

請問你女請邊間 / 區學校??

有免費午膳真好

作者: annie40    時間: 19-11-29 23:43

回覆 232 的帖子

在倫敦慈善派飯有幾個點,近金融區,UCL, LSE, Kings 附近都有,記得有個固定點在LSE門口
作者: annie40    時間: 19-11-29 23:49

回覆 shkln 的帖子

去美國一般要考SAT或ACT, 如果不是IS學生讀英文科第一語言,應該要考TOEFL, 去英國要考IELTS,除非英語是母話。
中六太忙,可以考慮中五近暑假考,祝好運

作者: annie40    時間: 19-11-30 00:19

前幾天分享了另一出路給同事。

純屬以荷包有限,母愛無限,的個人意見,無政治取向,不喜請包容。

另一出路是回國內讀高中,初中三年,經公開考試,學生按成績分配入各種一缐,二線,三線高中,高中也是三年,學費全免,國內很多高中都有宿舍供學生入住,收費低廉,外地生和本地生亦可申請,高中課程緊張,不少本地生為爭取時間學習,也會主動住校。孩子除了學習,生活上的人脈和見識的得著也是很寶貴的。

讀完高中,天空海闊任鳥飛!

當然國內的高考就是攞你命,但人讀你又讀,應該扛得住,讀得到又讀得好的孩子,一定有過人之處。讀得唔算好都會有得著,就是見識下其他勤奮學生哥也好,知道甚麼是捱世界。

作者: 小時了了    時間: 19-11-30 07:25

annie40 發表於 19-11-30 00:19
前幾天分享了另一出路給同事。

純屬以荷包有限,母愛無限,的個人意見,無政治取向,不喜請包容。

純意見交流, 無政治成份,返大陸讀高中:不了。.

內地莘莘學子為咗求學嗰份克苦, 嗰份努力幾咁厲害, 佢哋係"煉獄"式訓練

據影片顯示, 呢幾年內地考高考高三人數超過940萬人, 假設只係如果10% 係成績強都有~94萬高考生, 2018年香港DSE 考生只係~5萬考生

星期二檔案 超級高考工廠 (上) 煉獄: https://vimeo.com/200554126

【中國進行式】天下第一! 衡水中學晨操堪比「閱兵」 :https://www.youtube.com/watch?v=y7rkS-PjJZs

高考 第一集 毛坦厂的日与夜 (紀錄片)(上): https://www.youtube.com/watch?v=WAmtH91S2GQ

高考 第二集 毛坦厂的日与夜 (紀錄片)(下): https://www.youtube.com/watch?v=V6GuAZKoNQc

作者: golulu2002    時間: 19-11-30 11:02

小時了了 發表於 19-11-30 07:25
純意見交流, 無政治成份,返大陸讀高中:不了。.

內地莘莘學子為咗求學嗰份克苦, 嗰份努力幾咁厲害, 佢 ...

絕對同意,唔太明白返國內讀國立高中有乜可得著,如果覺得香港係填鴨式教育,國內就係十倍嘅填鴨式,冇思想批判訓練,同學間互相惡性競爭,英文程度絕對比香港低。如果不滿意香港嘅教育,咁到底為乜理由反而返國內讀?只為平?香港讀唔係仲平?我國內同事千方百計想囝囡出外讀書,一方面為壓力太大,同學間不良競爭風氣不好,一方面想英文有進步同有國際視野,香港人反而回國讀?如果返去讀國際學校就另計,國立高中,不了。

作者: annie40    時間: 19-11-30 16:15

每個家庭都有自己的選擇,甚麼是捱世界,只有捱過世界的人才會明白。個人經驗是世上最美味的食物,就是當個人精神上和肉體上的能量指數近乎零或者是負數時,全身官能細胞為求生存而盡力爭札放大吸收力,這時喝上一囗水,感應細胞可以深澈清淅的體會水的真實味道,最普遍的水就是甘泉,平凡的蘋果,就是世上最美好的食物。

幸福是一種味道,如果孩子擁有敏銳的味覺,身邊的幸福人,幸福事,便俯拾皆是了。

辛苦過頭,可能會猝死?講得對,真的有機會猝死的。但經常又見嘆嘆下,又或開開心心狂打機的年輕人都照樣猝死喎,所以好鬼驚又或唔識驚(如我之流)的潛在風險,也是旗鼓相當,在無乜大事發生前,我就繼續QQ地生活下去吧!

小女剛從英國工作回來,現正在北京工作,一如往常的唔多理我,問了句:還好嗎?回復是:天高氣爽,環境很美。工餘時追看「明朝那些事兒」,幾個月後再往英美工作。我想幸福就是一種感覺,培養孩子耳聰目明,有強大正能量觸角,日子還是很如意吧!

作者: esmehouse    時間: 19-12-1 00:06

應該好多同路人,香港依幾個月攪到咁好多家長都會可以的話就早些送小朋友去外國讀書,係辛苦架,但冇辦法啦
作者: 甜思思    時間: 19-12-1 14:22

小時了了 發表於 19-11-7 16:47
依家頭痕緊簽證嘅財力證明, 如果籌唔 ...

請問財政証明要多少架?

作者: 小時了了    時間: 19-12-1 14:51

甜思思 發表於 19-12-1 14:22
請問財政証明要多少架?

每個國家唔同的,要去返你想知嘅國家做簽證部門揾吓相關資料加拿大proof of finance support
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/prepare/get-documents.html

作者: 甜思思    時間: 19-12-1 15:01

小時了了 發表於 19-12-1 14:51
每個國家唔同的,要去返你想知嘅國家做簽證部門揾吓相關資料加拿大proof of finance support
https://www. ...

我都係打算俾阿女去加拿大讀,但裡面冇確實寫要幾多?

作者: 小時了了    時間: 19-12-1 15:18

甜思思 發表於 19-12-1 15:01
我都係打算俾阿女去加拿大讀,但裡面冇確實寫要幾多?

確實幾錢你要自己計: 係根據你讀啲學校學費另加簽証要求的額外buffer 金錢。
加拿大私立中學與公立中學嘅學费已經最少相差加幣1至3丶4萬以上。如果加拿大大學費又貴過中學學费。所以,簽證財力證明唔係劃一寫 eg~40萬,反而係寫學費另加簽證所需嘅buffer 錢

作者: 甜思思    時間: 19-12-1 16:15

小時了了 發表於 19-12-1 15:18
確實幾錢你要自己計: 係根據你讀啲學校學費另加簽証要求的額外buffer 金錢。
加拿大私立中學與公立中學嘅 ...

唔該哂你

作者: 小時了了    時間: 19-12-1 21:34

甜思思 發表於 19-12-1 16:15
唔該哂你

幫我依家攪加拿大升學 Agent 講,交咗學費後+ homestay 費用後(~14萬港幣), 銀行定期/活期etc要留~20 萬港幣作為申請 visa 嘅財力證明(我係報公立學校)

但有網友提我要$40萬作為財力證明

當然,越多越好

作者: rainbowbb    時間: 19-12-1 22:06

我冇你咁多budget ,一邊儲錢一邊交學費

作者: annie40    時間: 19-12-1 23:16

回覆 esmehouse 的帖子

似乎已經開始走難潮了。
祝願大家的孩子都平平安安,安安平平。

作者: Anniemun    時間: 19-12-2 08:23

小時了了 發表於 19-12-1 21:34
幫我依家攪加拿大升學 Agent 講,交咗學費後+ homestay 費用後(~14萬港幣), 銀行定期/活期etc要留~20 萬 ...
請問是否已決定比個女去加拿大升學?
作者: 小時了了    時間: 19-12-2 09:05

Anniemun 發表於 19-12-2 08:23
請問是否已決定比個女去加拿大升學?

是否已決定比個女去加拿大升學.....

嗯! 只可以咁講, 經過我幾年來 "海外中學留學" 資料搜集英國、愛爾蘭、紐西蘭、日本、新加坡及加拿大呢6個國家嘅中學, 最後阿女 "強烈內心呼喚" 都係好想加拿大 (而我理性考量係想阿女去新加坡、愛爾蘭、紐西蘭呢3個國家是旦一國)

我唔知 EK 網友大家會唔會最後決定去邊個國家係俾仔女自己決定? 因為我個人想法係日後將來前路係仔女自己行而唔係我, 我唔想日後阿女怨恨我做咩要佢去XX國家留學但係佢最想去加拿大令到佢依家咁咁咁........

而今次加拿大, 我依家只係報咗唯一一間基督教公立中學, 以我個人性格及做事方式, 一直以來有 Plan B - Plan Z, 反而呢次我自己認為非常之影響阿女將來好大機會係邊個國家落地生根佢可能移民嘅地方, 今次我無申請 Plan B - Plan Z 嘅其他加拿大中學 (雖然我亦一早 資料搜集, 心中亦有Plan B - Plan Z中學名單). 今次, 我真係好想自己放下自己完全由主帶領, 俾我清楚知道加拿大係主為阿女預備而唔係我個人屬世理性決定去XX國家. 呢間唯一一間基督教公立中學如果最後收阿女. 我見呢間學校 FB 相非常非常少亞洲面孔學生, 而香港留學生純我估係無, 如果真係有相信都係小貓幾個而已, 因為呢間 school board 無香港 agent 代理. 而加拿大簽證嘅財力證明過關學生簽證成功批出 (呢個對我哋家庭來講係一個嚴峻嘅難關), 阿女加拿大升學才算係成功及最後決定

作者: esmehouse    時間: 19-12-2 10:03

annie40 發表於 19-12-1 23:16
回覆 esmehouse 的帖子

似乎已經開始走難潮了。
係架,好多朋友都諗住大學才去,現在好多都提早了,硬住頭皮都要供佢地
作者: longlokma    時間: 19-12-2 10:53

小時了了 發表於 19-12-2 09:05

嗯! 只可以咁講, 經過我幾年來 "海外中學留學" 資料搜集英國、愛爾蘭 ...

為什麼選擇加拿大? 我身邊的朋友選擇英國較多

作者: 小時了了    時間: 19-12-2 11:07

longlokma 發表於 19-12-2 10:53
為什麼選擇加拿大? 我身邊的朋友選擇英國較多
嗯! 天曉得阿女為何有呢個 "內心呼喚"!

作者: mcl203    時間: 19-12-2 11:36

esmehouse 發表於 19-12-2 10:03
係架,好多朋友都諗住大學才去,現在好多都提早了,硬住頭皮都要供佢地  ...

真係多咗唔少家長/學生選擇急急轉灣~~~

作者: 小時了了    時間: 19-12-2 12:02

esmehouse 發表於 19-12-2 10:03
係架,好多朋友都諗住大學才去,現在好多都提早了,硬住頭皮都要供佢地  ...

唉! 硬住頭皮、肚皮頂硬上.

我同阿女講過幾次, 阿媽好勉強只能提供1個位嘅救生艇, 呢個救生艇只救中學全部費用及大學學費, 大學生活費要佢自己做 partime 自己幫手攪掂.

阿女都講過幾次如果將來佢成功移到民, 佢會接埋我及C6過去!! 呢樣野我從無想過及無講過我及C6會藉住佢移民嘅, 我及C6一直以來諗住只可以係香港終老, 而我亦從無想過阿女14歲人仔會咁諗及講呢啲說話, 眼眶內嘅淚水都唔知開心定心傷

作者: bbba05    時間: 19-12-2 12:34

小時了了 發表於 19-12-2 12:02

我同阿女講過幾次, 阿媽好勉強只能提供1個位嘅救生艇, 呢個救生艇只救中學全 ...

當然開心啦,阿女咁生性。

放心啦,將一切交托神,神會給妳最好的預備!

作者: ^O^    時間: 19-12-2 13:46

TTEE1819 發表於 19-11-3 16:46

我會選擇「3」,既然已經讀緊中5,離考DSE的日期,仲有一 ...
如果在香港讀完4年U,再去外國讀Master又如何呢?對在外國搵工有幫助嗎?
作者: 小時了了    時間: 19-12-2 13:56

^O^ 發表於 19-12-2 13:46
如果在香港讀完4年U,再去外國讀Master又如何呢?對在外國搵工有幫助嗎?

我家姐女, 佢係香港讀中學, 台灣讀4年大學, 英國讀1年 Master後即刻係英國搵到工.

P.S. 佢係澳門人持有葡國護照 (歐盟護照), 所以佢 working visa 唔洗好似我哋特區護照最少年薪要好似3萬英磅, 所以佢易搵到工及薪金低嘅都可以留係英國?!

作者: TTEE1819    時間: 19-12-2 14:00

^O^ 發表於 19-12-2 13:46

我相信在英國搵到工作,一點也不容易。但新聞已講,英國方面考慮緊給留學生在畢業後有兩年時間逗留在英(是建議,未實行),如真的實施,可能會好少少。

作者: ^O^    時間: 19-12-2 15:02

小時了了 發表於 19-12-2 13:56
我家姐女, 佢係香港讀中學, 台灣讀4年大學, 英國讀1年 Master後即刻係英國搵到工.

P.S. 佢係澳門人持有葡 ...
睇到你囡囡咁生性,睇到我眼濕濕。:(
唔係歐盟護照fresh grad要搵到年薪GBP30000談何容易?!

作者: ^O^    時間: 19-12-2 15:04

TTEE1819 發表於 19-12-2 14:00
我相信在英國搵到工作,一點也不容易。但新聞已講,英國方面考慮緊給留學生在畢業後有兩年時間逗留在英( ...
唔一定係英國,其他國家唔知有Master畢業會唔會較易搵到工呢?!
作者: sumyee    時間: 19-12-2 15:05

小時了了 發表於 19-12-2 09:05

嗯! 只可以咁講, 經過我幾年來 "海外中學留學" 資料搜集英國、愛爾蘭 ...

小時了了
請教如果9.2020去外國讀書最遲要幾時揾?現時讀s3, 去加拿大是否Y10?仲未決定去加拿大定北愛,頭痛中

作者: 小時了了    時間: 19-12-2 15:10

^O^ 發表於 19-12-2 15:04
唔一定係英國,其他國家唔知有Master畢業會唔會較易搵到工呢?!
真係聞說, 加拿大及日本大學畢業後易搵到工留底

作者: ^O^    時間: 19-12-2 15:17

小時了了 發表於 19-12-2 15:10
我加拿大的親戚說不易找工。日本,不了。
作者: esmehouse    時間: 19-12-2 15:17

mcl203 發表於 19-12-2 11:36
真係多咗唔少家長/學生選擇急急轉灣~~~
好多都失左預算
作者: 小時了了    時間: 19-12-2 15:21

sumyee 發表於 19-12-2 15:05
小時了了
請教如果9.2020去外國讀書最遲要幾時揾?現時讀s3, 去加拿大是否Y10?仲未決定去加拿大定北愛,頭痛中
我嗰個都係 S3, 亦係申請加拿大G10.

我嘅資料搜集, 加拿大有啲公立學校 school board 俾國際學生申請先到先得, 因為學位俾國際學生少及 homestay 安排亦有限, 所以越早申請越大機會有 homestay + 學位.

亦有啲加拿大公立中學 school board 寫到明出年5月X日 deadline 的, 所以, 你要去你心儀學校 school board 了解.

而加拿大私校, 啱啱我上星期五 e-mail 問其中一間2020年 G10 申請入學事宜, 學校星期六覆我就 deadline 並且即將出 offer, 學校話如果要申請要有齊文件及英文 test 成績要立即申請了.

所以, 不能一概而論.

作者: esmehouse    時間: 19-12-2 15:22

我同阿女講過幾次, 阿媽好勉強只能提供1個位嘅救生艇, 呢個救生艇只救中學全 ...
我都好唔捨得提早送個仔去外國,但香港攪成咁為前途都要早 d 走,現在只希望佢考到好嘅外國中學再入大學,就算要好慳都值得架
作者: 小時了了    時間: 19-12-2 15:33

^O^ 發表於 19-12-2 15:02
唔係歐盟護照fresh grad要搵到年薪GBP30000談何容易?!

愛爾蘭工作移民:年薪需達六萬歐元好似仲難咁!! 用工作假期係愛爾蘭呆 5 年攞永居得唔得呢? 工作假期係邊類 visa? http://www.inis.gov.ie/en/INIS/Pages/Working%20Holidays%20in%20Ireland%20(except%20Taiwan)

Immigrant Council of Ireland www.immigrantcouncil.ie & https://www.star-ts.com/download/pdf/immigrants-council-ireland/res_ch.pdf
2 我如何能取得爱尔兰的长期或永久居留许可?
若您来自非欧盟国家,并计划取得爱尔兰的长期或永久居留许可,您可以进行下列申请:
2.1 ‘Long Term Residency’ (长期居留)
2.2 ‘Permission To Remain Without Condition As To Time’(永久居留许可)
2.3 爱尔兰公民权

2.1► 谁有资格申请‘Long Term Residency’?
要申请‘Long Term Residency’,您必须在爱尔兰居住和工作至少五年的时间,无论是通过连续的work permits、working visas 或是work authorisations。
请注意:在爱尔兰以学生或庇护身份停留的时间不算在申请‘long term residence’许可所需的时间之内。

愛爾蘭工作移民:年薪需達六萬歐元 工作歷時五年可申長期居留 https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/%E6%84%9B%E7%88%BE%E8%98%AD%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%A7%BB%E6%B0%91-%E5%B9%B4%E8%96%AA%E9%9C%80%E9%81%94%E5%85%AD%E8%90%AC%E6%AD%90%E5%85%83/

愛爾蘭工作簽證 https://kknews.cc/zh-hk/other/bpvbr96.html

作者: 小時了了    時間: 19-12-2 15:41

^O^ 發表於 19-12-2 15:02

但係呢篇文章, 寫愛爾蘭工作 visa 年薪門檻同上面嗰篇好似有出入, 未 FC, 唔知邊個真

https://www.zhihu.com/question/27529820
直接面试本地公司或者在就读本地学校然后获得1年(硕士毕业2年)的找工作逗留许可,然后找到一份符合以下要求的工作:

• 年薪超过30k欧元

• 年薪不低于27k欧元(第二年要达到30k),每年急缺工种列表上(Highly Skilled Eligible Occupations List)的职业,爱尔兰毕业生

• 年薪不低于27k欧元(第二年要达到30k),每年急缺工种列表上(Highly Skilled Eligible Occupations List)的职业,ICT(信息技术和通信技术,IT和CT)的国外毕业生

• 年薪不低于27k欧元,并且有一项非欧盟/欧洲经济区的官方语言语言非常流利(比如中文),并且从事客服和销售、电子商务或者语言或技术支持

• 年薪不低于27k欧元,屠夫

愛爾蘭簽證類型科普,工簽屬於哪個類型?https://kknews.cc/travel/qle59ag.html

https://kknews.cc/zh-hk/news/vlez6y4.html

作者: ^O^    時間: 19-12-2 15:47

小時了了 發表於 19-12-2 15:33
愛爾蘭工作移民:年薪需達六萬歐元好似仲難咁!! 用工作假期係愛爾蘭呆 5 年攞永居得唔得呢? 工作假期係邊類 ...
多謝你既資料!從冇諗過比仔女去外國讀,而家一下子被打亂陣腳,所以仲係1516。
作者: sumyee    時間: 19-12-2 15:49     標題: 回覆樓主:

好多謝你,英文test 去邊度考?ielts?

作者: 小時了了    時間: 19-12-2 16:04

sumyee 發表於 19-12-2 15:49
好多謝你,英文test 去邊度考?ielts?

我 e-mail 嗰間加拿大基督教私校係呢間 https://wrca.ca/admissions/tuition-fees/. 學校網完全無顯示會收國際學生及有 homestay, 但 e-mail 學校又會有呢方面資料, 所以呢間我估少香港留學生 (因為呢間學校香港無 agent 代理). 呢間, 初中成績好似幾唔錯. 呢間, 係加拿大當地某 agent 向我介紹呢間學術幾好. 原本打算今晚同阿女上去 CJR 放低$800考英文, 最後都係維持只報唯一一間基督教公立中學算了.

學校要求考 ITEP Slate Score http://www.itepexam.com/en/for-test-takers/schedule-a-test
其中一間 Test Center (呢間 center $800 考, 即場有 result)
CJR Education
6F, Hop Ying Centre, 755 Nathan Road Kowloon
Hong Kong Hong Kong  
China (Hong Kong)
Phone: 852-2309-7766

White Rock Christian Academy 學校網站無寫收國際學生,  e-mail 問係會收及以下係國際學生價錢 (私校) (IB)https://www.ibo.org/en/school/051558 & https://wrca.ca/admissions/tuition-fees/
Ranking: 143/955 (2017-18) Elementary, not Secondary http://britishcolumbia.compareschoolrankings.org/elementary/White_Rock_Christian_Academy/Surrey/Report_Card.aspx
School year 2020-2021
- Application Fee: $300
- Tuition Fee : $18,500
- Recommended donation per family: $2,000
- Building Levy: $500
- Custodian and Home Stay Service Fee: Refer to ISP Custodian Service Fee Schedule
- ELL Fee: Refer to the ELL Fee Schedule attached (if applicable)
- Summer Transitional Program: $2000 (if applicable)

- Custodian Fee : $2,000.00
- Custodianship Declaration Form Notarization & Mailing Fee : $200.00
- Home Stay Placement Fee : $400.00
- Home Stay Fee (10 months in total, from 1st September to 30th June) : $12,000.00
- Damage Deposit (refundable by the end of home stay term if no damages are claimed by homestay family) : $500.00
- Medical Insurance Fee (Including MSP waiting period) : $975.00
- Medical Insurance Fee (no waiting period required for MSP) : $900.00

WRCA reserves the right to deem it necessary for an international student to enroll in the ELL program based on the initial testing results of an ELL assessment. WRCA will determine the level of support each student requires. It is mandatory for a student to enroll in WRCA’s ELL program if it is determined by the assessment that their English language level is not approaching the grade level they have enrolled in within WRCA. WRCA will give notification to the student if this is the case.

If a student receives notification from WRCA, he/she is required to enroll in the ELL program. The student will be required to participate in the ELL program until it has been determined by both the ELL teacher and the student’s classroom teacher(s) that the student’s English language ability is approaching what is expected for his/her grade level.

作者: yuyueng    時間: 19-12-2 16:39

小時了了 發表於 19-12-2 15:10

日本好易揾工,幾乎想留底既都無話留唔到,好多公司都同中國貿易有關,識中文日文夠殺啦。

作者: yklee    時間: 19-12-2 16:41

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 17:35

倫敦讀Master學費,住宿,生活費預算四十五萬一年得嗎?仲有無雜費?

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-12-2 17:45

回覆 yklee 的帖子

一線大學啲 masters 浮動好大,20 至 40 萬都有,普遍 30 萬鬆啲。住屋倫敦肯定走唔甩 12-16 萬。讀 masters 係一年 course,暑假有機會留低,所以要畀 12 個月,甚至要 13 個月(未計通脹)。食衣就正常 30-60 鎊/星期,唔少宿舍都要洗衫,洗一次要畀 5-6 鎊,但可以試下同人 share load。要玩要見識就另一個價錢,未計可能你要搭車來回大學同宿舍。
咁即係要:300000+150000+40*12*4=451920。

45 萬係剛剛好夠「生活」。50 萬就會好啲。

既然讀 masters 大家都一樣貴,會唔會考慮報倫敦出面嘅大學?唔少都好好,租金又平一半。

作者: sumyee    時間: 19-12-2 18:20

小時了了 發表於 19-12-2 16:04
我 e-mail 嗰間加拿大基督教私校係呢間 https://wrca.ca/admissions/tuition-fees/. 學校網完全無顯示會收 ...

明白,多謝你的資料,學費相比英國平好多,而且英國有term break 有啲麻煩

作者: 叻叻B    時間: 19-12-11 09:07

rainbowbb 發表於 19-12-1 22:06
我冇你咁多budget ,一邊儲錢一邊交學費

我都係

作者: 叻叻B    時間: 19-12-11 09:33

阿女咁生性,當然開心啦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5