教育王國

標題: deleted [打印本頁]

作者: heily123    時間: 19-10-31 09:10     標題: deleted

Deleted

作者: gracelam    時間: 19-10-31 09:25

heily123 發表於 19-10-31 09:10
本人係基督徒,當年揀幼稚園只係集中揀基督教的幼稚園,無考慮學術方面,揀了一間happy 幼,現在輪到揀小學 ...

我係。小學中學都係揀基督教先,其次係冇宗教背景。

每個人領受唔同,我認為天父會安排最合適學校,而唔係自己覺得"好"嘅學校。

作者: JJJSH    時間: 19-10-31 11:29

回覆 gracelam 的帖子

作者: heily123    時間: 19-10-31 12:09

gracelam 發表於 19-10-31 09:25

每個人領受唔同,我認為天父會安排最合適學校,而唔 ...

Deleted

作者: Sheep06    時間: 19-10-31 12:25

本人係基督徒,當年揀幼稚園只係集中揀基督教的幼稚園,無考慮學術方面,揀了一間happy 幼,現在輪到揀小學 ...

選學校時, 首先選基督教學校,其次是無宗教,不會選天主教 或者佛教等

作者: gracelam    時間: 19-10-31 13:26

heily123 發表於 19-10-31 12:09
我都有同樣領受,所以我當日揀左一間基督教happy 幼,不過間唔中自己有軟弱,會問自己係咪揀錯,因為學術 ...

學術同宗教冇咩直接關係,如學術淺咪多啲陪讀中英文課外圖書,唔係為考咩小學,係為小一作好準備。

作者: legolas625    時間: 19-10-31 13:54

基督徒,就算讀天主教學校,無問題,都係基督宗教, 呢d係牧師同我講。

就算学校無宗教,父母可以同小朋友一同灵修,有好的教會生活就ok。
作者: wcyjessica    時間: 19-10-31 15:28

我幼稚園揀左間無宗教學校,覺得都係有宗教好d。

好彩香港大部份小學都係基督背景,所以希望神今年考小學安排間有基督背景既學校比小朋友啦。

作者: hugub    時間: 19-10-31 17:23

如果比得起學費又唔想太辛苦ICQM係唔錯選擇..神會安排
作者: hugub    時間: 19-10-31 17:27

如果唔計學術, 黃宣宗教做得
作者: kisani    時間: 19-10-31 18:29

我果時都係幫仔揀左間長全日嘅基督教N同K讀左4年,老師好有愛心,津幼預左語境同學術差緊d但變相多d資源擺落ECA或外補phonics~今年k3有音小offer就係鍾意佢宗教氣氛重~不過始終要垮區,希望自行入到就唔洗煩,自行有宗教分20分,但要抽。唔會報佛教,天主教學校,反而冇宗教背景都接受到。
作者: WinnieCatCat    時間: 19-10-31 20:06

基督教學校也有不同的學術程度,有happy也有學術深的,想谷定想輕鬆,與學校宗教背景無關。我會選返基督教學校先,因想孩子感受到信仰不只是星期日返教會才有。例如學校午膳會祈禱,如孩子不是讀基督教學校,便未必會謝飯祈禱。而且透過聖經故事教德育,讓孩子較易明白,所以如果未係基督徒但不抗拒聽聖經,我也會鼓勵讀基督教學校。至於天主教學校,沒信仰去讀我覺得ok,但信基督教我唔prefer小學階段讀天主教。天主教較多禮儀,孩子在學校跟好定唔跟好?聖經用字不同,會混淆嗎?

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-10-31 21:12     標題: 回覆樓主:

呢個年代係學校揀你,你揀嘅基督教學校,touch wood 可能未必揀你,到時候你選擇就好少。
基督徒讀天主教學校都冇問題,就當返學認識其他宗教,教會生活可以繼續有,冇衝突。

唯獨就係如果考試要考宗教的話,要分清楚啲名。

作者: gracelam    時間: 19-10-31 21:44

1998Ruby1998 發表於 19-10-31 21:12
呢個年代係學校揀你,你揀嘅基督教學校,touch wood 可能未必揀你,到時候你選擇就好少。
基督徒讀天主教學 ...

少左選擇唔等於冇路行,反而集中啲有目標,相反多左選擇,花多眼亂,但亦未必考/派到

理念同信仰我會好堅持。

作者: LittleButter    時間: 19-10-31 22:26

1998Ruby1998 發表於 19-10-31 21:12
基督徒讀天主教學 ...
十分贊同!
我大女就是這樣。我們一家信基督教,大女在天主教小學讀書幾年了!她是每星期照舊跟我們返教會,完全沒有什麼大問題喎。

作者: tkinwong    時間: 19-10-31 22:46

LittleButter 發表於 19-10-31 22:26
十分贊同!
我大女就是這樣。我們一家信基督教,大女在天主教小學讀書幾年了!她是每星期照舊跟我們返教會 ...

我估有些家長接受唔到小朋友諗玫瑰經/聖母經。

但其實講宗教氣氛,天主教學校唔算濃厚,係有一些儀式,但很難令到學生信主。

利申:不是教徒,但讀了13年天主教學校,當年仲有考會考聖經。

作者: cwachan    時間: 19-10-31 23:18

我係幼稚園同小學堅持揀基督教呀!

幼稚園係有愛心劵幼,不催谷,所以阿女個宗教基礎好好,神預備下,龍年也有兩間私小及一間公校收左,都係基督教!

作者: LittleButter    時間: 19-11-1 00:45

tkinwong 發表於 19-10-31 22:46
我估有些家長接受唔到小朋友諗玫瑰經/聖母經。

但其實講宗教氣氛,天主教學校唔算濃厚,係有一些儀式,但 ...
都可能會的!
我們當然明白始終天主教與基督教真的有分別。所以我們也有好好教導女兒,讓她明白,其實兩者是有些許的分別,也讓她清楚知道我們所相信的神是怎樣的神。感恩我們一家仍持守在基督的愛中,在生活上的細節,也連於基督,而且彼此也是真誠地互相建立、孩子們在神的恩典下健康地成長!

作者: kooliestgirl    時間: 19-11-1 11:14

gracelam 發表於 19-10-31 09:25

每個人領受唔同,我認為天父會安排最合適學校,而唔 ...

same 一定唔會選有其他宗教包括天主教

作者: hugub    時間: 19-11-1 14:15

我自己經驗係基督徒再努力掙扎都係入唔到天主教學校既....

我未信主時好努力想個仔入天主教小學及中學, 結果神帶領左佢去間基督教小學及基督教直資中學

到阿囡幼稚園都係只有基督教學校收 , 上小學又係抽到基督教學校, 中學都係基督教

所以神係有安排...用心祈禱交比主

You do the best god do the rest
作者: Pigmama1012    時間: 19-11-1 22:52

如果直私或叩官津基督教天主教都報左先,收左先再考量。自行和大抽獎就跟自己心水。天父必有安排。

作者: kcyleung    時間: 19-11-3 23:22

我相信天父爸爸會安排最合適的學校。感恩孩子由幼稚園到小學中學,也是在基督教學校讀書。
升中壓力下,我也有動搖過,報考的六間中學,有一間沒有信仰,其他五間是基督教學校,結果天父讓孩子考上基督教學校。
有時面對信心的考驗,作為父母很容易在信仰上跌倒,忘了交托擺上,其實天父比我們地上的父母更愛孩子。

作者: starryling    時間: 19-11-4 01:12

我都係prefer基督教. 基本上無宗教既吾考慮
作者: littlefaith    時間: 19-11-4 13:16

作為四十多年的基督徒,為小朋友選學校會盡可能選教會學校,但更重要的,是選一些懂得尊重別人宗教的學校。須知道,雖然我們基督徒深信救恩只在基督,但亦相信以天父的慈愛,是不會希望我們因為宗教信仰而對人有偏見,看不起人的。
温馨提示,近日的反送中運動中,認識不少虔誠的基督徒朋友,對市民受傷受暴力對待,竟然表現出事不關己,己不勞心的態度,甚至有些基督徒警察朋友,對有市民被打到頭破血流而叫好。令我更深深感到,真正的信仰,始終是建基於主耶穌的教導:強調我們要愛主愛人,這才是我們信仰的核心。

作者: polliebb    時間: 19-11-4 17:28

我地天主教徒,小朋友幼稚園讀天主教幼稚園,當年小學自行已有天主教學校收左,最後揀左另一間心儀無宗教學校,當時有少許掙扎,而家無後悔

作者: ChungNga    時間: 19-11-6 00:11     標題: 回覆樓主:

也是只選基督教及冇宗教。因為比較容易讓孩子了解其分別。
若平衡宗教及是否適合孩子,我認為找適合孩子的學校也重要。 學校不會影響信仰就可以了。

作者: babysharky    時間: 19-11-6 00:50

作者: heily123    時間: 19-12-5 13:27

hugub 發表於 19-10-31 17:27
如果唔計學術, 黃宣宗教做得

黃宣學術都唔錯丫

作者: HamoBaby    時間: 19-12-7 19:59

在面對人生的選擇時先要祈禱交上, 求天父開路; 讓天父替你作出最好的選擇。

之前我囡囡升中選校前我向天父祈禱求祂安排最合適的給囡囡, 結果去到某一間學校的二輪面試的前一晚我們和她預備面試題目全部就是二輪面試時老師問的題目; 當中有些還是我們前一晚突然想起的題目, 這是多麼奇妙的事! 最後我囡囡真的進入了那間中學, 她入讀後真的十分愉快, 還用多姿多采嚟形容她的校園生活。 感謝主!
作者: swytca    時間: 19-12-11 22:19     標題: 回覆樓主:

作者: tummypooh    時間: 19-12-12 10:36

回覆 hugub 的帖子

咁又唔係,我識好多人中途轉,由基督教轉去天主教,就係為左小朋友入天主教學校多啲分。真人真事,仲要唔係少數目。

每人有唔同想法,唔係評論佢地對與錯,我諗你最重要都係睇下你過唔過到自己心理關口,為左一間學校,背棄自己的宗教,你以後會唔會唔安樂呢?如果會,就唔使諗其他了。

但調返轉頭諗,如果係大抽獎入左去天主教學校呢?

作者: Kafather    時間: 19-12-12 11:45     標題: 回覆樓主:

過來人,如果諗住傳統名校, 就唔好諗住有咩信仰

作者: fibe0313    時間: 19-12-20 09:43     標題: 回覆樓主:

我女雖然唔係選小學。但之前選幼稚園的經驗是以基督教幼稚園為首。in 左7間,5間基督教,2間無宗教。最後有offer既都係3間基督教幼稚園。打算過2年小學亦都一樣。宗教為首。在主內成長很重要。

作者: iyhas    時間: 19-12-20 16:41

swytca 發表於 19-12-11 22:19
無宗教學校我們讀過,教養方面跟宗教學校差遠了,而且覺得老師也都極自私,都系為左自己考慮,甚麼做出點讓 ...

其實係為佢祈禱, 及寬恕別人七十個七個
而不是懷恨在心
耶穌是這樣教導我們的, 你忘記了嗎?

作者: mollylyk    時間: 20-2-23 17:23

我以前讀天主教學校,學校迫我地唸聖母經
作者: heily123    時間: 20-4-11 11:20

fibe0313 發表於 19-12-20 09:43
我女雖然唔係選小學。但之前選幼稚園的經驗是以基督教幼稚園為首。in 左7間,5間基督教,2間無宗教。最後有 ...

你地住邊區?如果要誇區或對面海會唔會考慮?

作者: heily123    時間: 20-4-11 11:21

HamoBaby 發表於 19-12-7 19:59
在面對人生的選擇時先要祈禱交上, 求天父開路; 讓天父替你作出最好的選擇。

之前我囡囡升中選校前我向 ...

感恩呀

作者: fibe0313    時間: 20-4-11 11:56

heily123 發表於 20-4-11 11:20
你地住邊區?如果要誇區或對面海會唔會考慮?

我住東涌。小學都係諗住係屋企附近讀。但中學如果考到比較好,應該會出去讀。

作者: shpaik10    時間: 20-4-11 13:27

堅持信念,我相信天父會指引

個人覺得天主教和基督教可接受

作者: cornelius    時間: 20-4-13 13:47

小小分享:當年只報基督教或沒有宗教的幼稚園,結果讀了一所沒有宗教而所謂強學術的,後來發覺小朋友愛上閱讀但不太懂社交(曾擔心會否阿士保加),於是轉去一所有學券的基督教幼稚園讀K2。

到了考小學,同一做法,即係只報基督教或沒有宗教的,結果先是一所沒有宗教的一條龍直資小學收了,那時為了省卻升中煩惱,所以接受了,不久又收到另一所基督教一條龍直資的offer,結果在這小學讀了六年。

升中時,經禱告後,我們選擇不升回中學部,自行二選擇了QC,反而自行一選擇了一所基督教男女中學,同時亦報了兩所基督教直資中學。孩子面試了這四所中學,感恩上帝帶領,進了最心儀的基督教直資中學。

現在中三了,孩子十分喜愛這中學,另一方面也十分投入教會的生活,疫情關係原先學校安排給全級於暑期參加的成長營泡湯了,但孩子卻雀躍分享可以取而代之join教會為青少年搞的夏令會(希望到時搞得成),實在感恩,祈求上帝繼續帶領他的道路,作成祂的工。
作者: heily123    時間: 20-4-13 17:13

cornelius 發表於 20-4-13 13:47
小小分享:當年只報基督教或沒有宗教的幼稚園,結果讀了一所沒有宗教而所謂強學術的,後來發覺小朋友愛上閱 ...

可以看到神真的聽你哋祈禱,我有姊妹都分享過所謂沒有宗教的學校也就即是世界觀的學校,看來我只會報道基督教學校好了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5