教育王國

標題: 德萃小學 [打印本頁]

作者: bonha    時間: 19-11-22 19:45     標題: 德萃小學

請問有無人收到信?

作者: cookiedog    時間: 19-11-22 21:41     標題: 回覆樓主:

明天先出result

作者: bonha    時間: 19-11-22 22:36

cookiedog 發表於 19-11-22 21:41
明天先出result

Thx

作者: jc122    時間: 19-11-23 08:55

回覆 bonha 的帖子

出咗email 啦,大家會留位嗎
作者: nnmama    時間: 19-11-23 09:21     標題: 回覆樓主:

收到email 了

作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 09:43

唔知間學校雜費多唔多呢?
作者: am621    時間: 19-11-23 09:51     標題: 回覆樓主:

交7000幾蚊留位費  

作者: nnmama    時間: 19-11-23 10:08     標題: 回覆樓主:

應該可大抽獎?

作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 10:28

回覆 am621 的帖子

$5000留位費吖!我意思唔知有無人入讀後嘅雜費貴唔貴?
作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 10:29

回覆 nnmama 的帖子

私校係可以吖🧐
作者: Fenny2014    時間: 19-11-23 10:45     標題: 回覆樓主:

del del

作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 10:47

回覆 Fenny2014 的帖子

我大埔區Waiting list 家長唔駛灰心,我好大機會會唔讀,唔留位,讓返個位出嚟

作者: karenbabe    時間: 19-11-23 10:47

Fenny2014 發表於 19-11-23 10:45
我都有offer,係鑽石山校區,但係我報名時淨係揀咗大埔校區咋,想問下你地係咩校區呀?
...

同你一樣,我都係淨係揀咗大埔考,但係佢比鑽石山Offer我
我都唔知原來鑽石山有一間分校,但係上網見唔到有關資料

作者: cookiedog    時間: 19-11-23 10:54     標題: 回覆樓主:

我收到旺角offer.. 鑽石山係新校舍,好似上個月先announce出年開。

作者: Fenny2014    時間: 19-11-23 11:02     標題: 回覆樓主:

del del

作者: Soundervolt    時間: 19-11-23 11:11

Chancc2010 發表於 19-11-23 10:47

我大埔區Waiting list 家長唔駛灰心,我好大機會會唔讀,唔留位,讓返個位出嚟

淨係收唔讀嘅人留位費已經夠和味~

作者: chongchoi    時間: 19-11-23 11:43

有冇人收reject? 定個個waiting?
作者: am621    時間: 19-11-23 11:53

Chancc2010 發表於 19-11-23 10:28

$5000留位費吖!我意思唔知有無人入讀後嘅雜費貴唔貴?

何來5000?

圖片附件: 1574481333317.JPEG (19-11-23 11:53, 56.52 KB) / 下載次數 35
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI0MDk3fGU3MmMzMTM5fDE3MTY3OTcwNTd8MA%3D%3D

作者: kianthea    時間: 19-11-23 12:00

我都係申請mk,但鑽石山offer!

email 有講留位費$5K
作者: miriam    時間: 19-11-23 12:20

Soundervolt 發表於 19-11-23 11:11
之前有位現讀生家長講 "頭等機位既價錢, 經濟位既服務" 真係一野笑出黎

作者: chlamlam    時間: 19-11-23 12:23     標題: 回覆樓主:

係咪冇reject 架

作者: Mikamikamika    時間: 19-11-23 12:41

留位費都好金 我都係申請大埔 變左鑽石山

作者: cookiedog    時間: 19-11-23 13:50

am621 發表於 19-11-23 11:53
何來5000?

可能鑽石山留位費$5000, 我收到mk都係$7000

作者: Poyau    時間: 19-11-23 14:08

karenbabe 發表於 19-11-23 10:47
同你一樣,我都係淨係揀咗大埔考,但係佢比鑽石山Offer我
我都唔知原來鑽石山有一間分校,但係上網見唔到 ...

鑽石山分校借殼慈雲山神召會馬理信

http://www.aogmms.edu.hk

https://www.sthilarys.edu.hk/本校於2020年9月在鑽石山營運第三間小學:神召會德/

作者: hkpapa852    時間: 19-11-23 14:21

miriam 發表於 19-11-23 12:20
之前有位現讀生家長講 "頭等機位既價錢, 經濟位既服務" 真係一野笑出黎
依家似乎係想買去北海道既機票結果出咗張返上海既機票叫你confirm先有趣
作者: kewpie_joey    時間: 19-11-23 14:30

我報大埔,但係waiting, 你地報大埔但派鑽石山,係咪預左大埔有人放棄後,如果先交留位費之後就優先將你地轉返去大埔分校?

作者: Fenny2014    時間: 19-11-23 14:48     標題: 回覆樓主:

del del

作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 14:59

作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 15:04

其實另有啟基offer, 同老公商量完都係唔讀德萃,所以唔留位,放番個位出嚟🙏🏻
作者: Chancc2010    時間: 19-11-23 15:05

我係直接有大埔offer
作者: lalake312    時間: 19-11-23 16:21

我只係報大埔,係直接大埔offer, 識人係收reject 的....

作者: YBA    時間: 19-11-23 16:55

我也是報大埔,但派左去鑽石山,我怕如果交左留位費又唔一定轉到去大埔分校,所以我都可能唔留位

作者: SWANTSANG    時間: 19-11-23 17:33

Soundervolt 發表於 19-11-23 11:11

直情發過豬頭啦!女拔校舍、設施吟好,學費都冇吟貴。我相信唔留位,大抽獎派彩後再扣番都仲收。用$80,000一年交學費,真的要認真考慮囉!

作者: Gaomao    時間: 19-11-23 18:14

我係申請旺角,入鑽石山,唔交留位費了!
作者: miriam    時間: 19-11-23 20:02

hkpapa852 發表於 19-11-23 14:21
依家似乎係想買去北海道既機票結果出咗張返上海既機票叫你confirm先有趣
會話都係凍到要著羽絨, 一樣啫

作者: miriam    時間: 19-11-23 20:03

hkpapa852 發表於 19-11-23 14:21
更有趣既係中同小學部共用一間只有 16 個課室既校舍..............

作者: Fenny2014    時間: 19-11-23 22:39

YBA 發表於 19-11-23 16:55
我也是報大埔,但派左去鑽石山,我怕如果交左留位費又唔一定轉到去大埔分校,所以我都可能唔留位
...

del

作者: Poyau    時間: 19-11-23 23:41

miriam 發表於 19-11-23 20:03
更有趣既係中同小學部共用一間只有 16 個課室既校舍..............

得16個課室 小一會開幾多班?

小學
https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/permittedaccommodation.aspx?langno=2&scrn=216224000123

中學
https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/permittedaccommodation.aspx?langno=2&scrn=216224000133

作者: miriam    時間: 19-11-23 23:51

Poyau 發表於 19-11-23 23:41
得16個課室 小一會開幾多班?

小學
中同小學係共用校舍, 小一會開幾多班無人知

作者: Poyau    時間: 19-11-24 00:22

miriam 發表於 19-11-23 23:51
中同小學係共用校舍, 小一會開幾多班無人知

據報導 三校共290個小一學額
但未能確定每校小一學額數目

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2100046/日報-教育-家長八達通-神召會德萃明年開校-課程設計部署讀IB

「Elsie早前跟德萃小學、漢師德萃學校及神召會德萃書院(小學部)總校長朱子穎傾過,知道三校在同一段期間接受申請,共提供二百九十個小一學額,校方會視乎家長選擇而調配各校學位,因此未能確定每校的小一學額數目。 」

作者: miriam    時間: 19-11-24 00:27

Poyau 發表於 19-11-24 00:22

據報導 三校共290個小一學額
黎緊會有 P.6 學生升中, 到時會去邊個校舍, 總之一個字 "亂"

作者: Poyau    時間: 19-11-24 00:42

miriam 發表於 19-11-24 00:27
黎緊會有 P.6 學生升中, 到時會去邊個校舍, 總之一個字 "亂"

借殼一間營運中學校帶出一串問號
現時馬理信啲學生點? 讀到畢業?
總校長話有呈分 跟馬理信學生PS1?
······

作者: miriam    時間: 19-11-24 00:53

Poyau 發表於 19-11-24 00:42
應該好似漢師咁等幼稚園班學生讀到畢業為止, 但課程就轉晒跟另外兩校一樣, 原本小班教學, 又會唔會轉左做大班教學.................

作者: Diversifyedu    時間: 19-11-24 02:27

miriam 發表於 19-11-24 00:27

首年畢業生的33%B1分配係咪只限本區乙部?如果學生用非本區住址報但又冇前人呈分次第咁又會點安排呢?唔理强弱區照可以以B1身份抽?

作者: hkpapa852    時間: 19-11-24 09:31

Poyau 發表於 19-11-24 00:42
馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Banding,恐怕.......

作者: Poyau    時間: 19-11-24 10:09

回覆 miriam 的帖子

馬理信依家每班15人內 小班變大班?

學校的開辦
http://www.aogmms.edu.hk/index1.php?ext1=1&link=establish

我們的領受是要辦一所小型優質的基督教學校,能在課程教學中滲入基督教價值觀、並關懷每位學生的信仰生活及品格實踐,培養他們成為一個品學兼優、人神喜悅的兒童。因此以私立模式及小班運作是較為容易成功的。然而要發展私立基督教小型小學最大的挑戰是聘任合適的同工/教師、招收適量合適的學生及在經濟上收支平行。

感謝神祂聽教會的禱告,祂為我們預備了願意全然委身的同工及義工加入事奉的行列;祂為我們預備了資深津貼學校校長郭志雄先生願意委身帶領學校的籌備工作,亦感動了多位有不同專長教學經驗豐富的基督徒老師欣然接受挑戰,更有不少愛主的教育及各行業的學者專家願意為學校擔任義工:有藝術治療的、有課程發展的、有教育心理學的、有特殊教育的、有言語治療的、有品格培訓的……最叫人感動的是竹園區神召會竹園堂*除願意派出多為牧長協助學校的宗教事工外,更有數以百計的會友願意組織禱告鏈,為每一入讀學校的學生晝夜守望,點名祝福禱告,讓同學在充滿上帝保護的環境下成長。

神召馬理信書院(中英文小學部)學校校舍是主辦機構自置的獨立校舍,地方寬敞(3萬3千多平方呎),設備齊全,為學生提供理想之學習環境,更因不用支付高昂租金而減卻不少財政壓力。為更好個別照顧每一個同學的成長,我們決定從小步子開始,首年只開辦小一及小二班級、每班人數將維持在15人內。我們祈求神感動家長願意付出代價(每年學費$50,000及積極與學校合作),讓他們的子女接受基督教教育;我們亦求神感動教會、主內肢體及家長奉獻金錢,支持學校的運作及發展。

* 竹園區神召會竹園堂堂址設於神召會馬理信書院內,聚會人數達600人(竹園堂及坑口堂),亦正全力支持基督教神召會梁省德學校的發展需要。

校園設施及環境:
本校設獨立校舍、環境寬敞、學習環境舒適,為教師及學生提供優良的教學環境;禮堂(可容350人)及16個課室均設空調、電腦及影音響設備齊備;另校舍亦設有多媒體學習中心(60多台電腦)、圖書館、輔導室、獨立物理及生物化學實驗室、有蓋操場、籃球場、樂隊室及花園等

作者: Poyau    時間: 19-11-24 10:12

hkpapa852 發表於 19-11-24 09:31
馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Ban ...

恐怕·········想唔升佛教中學都唔得

作者: phoebetai    時間: 19-11-25 10:36

上星期聽左talk, 中學部無宗教架,佢叫大光因為佢用左人地campus 所以要加人地個名

作者: eyzero    時間: 19-11-25 12:12

留位費都好金 我都係申請大埔 變左鑽石山

I am thinking if I will pay for it (HKD 5000)

作者: miriam    時間: 19-11-25 12:18

Diversifyedu 發表於 19-11-24 02:27
首年畢業生的33%B1分配係咪只限本區乙部?如果學生用非本區住址報但又冇前人呈分次第咁又會點安排呢?唔理 ...
第一屆頭 33% 係自行同大抽獎都係以 B1 計

作者: chanti    時間: 19-11-25 12:40

馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Ban ...

馬理信小學重收生後係3 年前有一批畢業了、今年也有小六生將畢業、不要得好少。

作者: Soundervolt    時間: 19-11-25 13:36     標題: 回覆樓主:

其實有冇家長對「卒記」不二之選?非馨不讀?又或者用佢嚟做back up又會考直私同派位差到去邊一個點先至會考慮讀呢間學校?

作者: miriam    時間: 19-11-25 13:45

chanti 發表於 19-11-25 12:40
馬理信小學重收生後係3 年前有一批畢業了、今年也有小六生將畢業、不要得好少。
...
即係已有 PS-1 成績出黎, 咁就真係要睇返升中係咩學校

作者: chanti    時間: 19-11-25 13:58

miriam 發表於 19-11-25 13:45
即係已有 PS-1 成績出黎, 咁就真係要睇返升中係咩學校

我只知佢有分主流及SEN 班、主流有學生入滙基、其他不知道了。及之前也不是每級也有學生的,今年p6 學生應是最後一屆了

作者: miriam    時間: 19-11-25 14:02

chanti 發表於 19-11-25 13:58
我只知佢有分主流及SEN 班、主流有學生入滙基、其他不知道了。及之前也不是每級也有學生的,今年p6 學生應 ...
匯基有兩間, 係 UCCKE (東九), 定 UCC (石硤尾), 兩間 banding 極大分別

我搵晒成個校網都唔見有升中資料...............

作者: chanti    時間: 19-11-25 14:08

miriam 發表於 19-11-25 14:02
匯基有兩間, 係 UCCKE (東九), 定 UCC (石硤尾), 兩間 banding 極大分別

我搵晒成個校網都唔見有升中資料. ...

今年p6 學生應是最後一屆了, 神召萃小2020年9月開始營運小一到小四的課程,那麼3 年後的小六生應該不會用今屆的pre-s1 的數據吧。
還有、本身神小有呈分嗎?

作者: Poyau    時間: 19-11-25 14:28

chanti 發表於 19-11-25 14:08
今年p6 學生應是最後一屆了, 神召萃小2020年9月開始營運小一到小四的課程,那麼3 年後的小六生應該不會用 ...

2017/18學年小四已是最後一班?
即係2018年9月收唔到任何新生?

作者: miriam    時間: 19-11-25 14:31

chanti 發表於 19-11-25 14:08
今年p6 學生應是最後一屆了, 神召萃小2020年9月開始營運小一到小四的課程,那麼3 年後的小六生應該不會用 ...

原校名已經改左, 睇返舊帖都唔知有無呈分

直資私校-- 有呈分 vs 無呈分 (及名單)

神召會馬理信書院

作者: chanti    時間: 19-11-25 14:36

Poyau 發表於 19-11-25 14:28
2017/18學年小四已是最後一班?
即係2018年9月收唔到任何新生?

記得教會個邊話佢地上年嘗試同另一國際學校(Generations Christian Education, 即NIS , ICA 個間)傾過想合作、不過不成功、好似話個時已無再收生、之後今年就話已找到新合作伙伴了。

作者: Siufatmi    時間: 19-11-25 14:40

我都係報大埔派左鑽石山
我想知道上年有冇人係呢D CASE派左去旺角,最後轉得番去大埔?
坦白講,就算比左5千,如果轉唔番去大埔,我應該都唔會讀。
作者: Poyau    時間: 19-11-25 14:41

chanti 發表於 19-11-25 14:36
記得教會個邊話佢地上年嘗試同另一國際學校(Generations Christian Education, 即NIS , ICA 個間)傾過想 ...

明白 謝謝告知

作者: chanti    時間: 19-11-25 14:42

miriam 發表於 19-11-25 14:31
原校名已經改左, 睇返舊帖都唔知有無呈分

直資私校-- 有呈分 vs 無呈分 (及名單)

我覺得神召萃小會同現在神召馬理信完全不一樣、馬理信bible based , 萃小不是、更加唔知到時有無宗教科呢。似只是借殼辦學多過合作。

作者: miriam    時間: 19-11-25 14:44

假如有呈分既, 轉名後第一屆 P.6 係會用到轉名前最後一屆既 PS-1 成績.............

學年

神召會馬理信

神召會德萃

17/18

P.4

18/19

P.5

19/20

呈分年

P.6

20/21

P.4

21/22

呈分年

P.5

22/23

P.6

作者: miriam    時間: 19-11-25 14:45

chanti 發表於 19-11-25 14:42
我覺得神召萃小會同現在神召馬理信完全不一樣、馬理信bible based , 萃小不是、更加唔知到時有無宗教科呢 ...
根本係借殼辦學

作者: yannam69    時間: 19-11-26 18:30

想請問一下 大埔德萃小學嘅校長係唔係陳志超校長? 馮校長係旺角漢師德萃嘅校長?謝謝解答
作者: Poyau    時間: 19-11-26 18:52

yannam69 發表於 19-11-26 18:30
想請問一下 大埔德萃小學嘅校長係唔係陳志超校長? 馮校長係旺角漢師德萃嘅校長?謝謝解答  ...

據教育局註冊紀錄
大埔校長: 朱子穎
旺角校長: 從缺

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-tp.html

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-ytm.html

作者: Poyau    時間: 19-11-26 19:01

miriam 發表於 19-11-25 14:45
根本係借殼辦學

據教育局註冊紀錄
神召會德萃校監校長同馬理信相同
校監: 張德明牧師
校長: 郭志雄

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-wts.html

校長簡介
http://www.aogmms.edu.hk/index1.php?ext1=A&link=principal

郭志雄校長MBA MDiv BSc(Hons) Cert Ed
(神召會馬理信書院總校長)

基督教道學碩士及工商管理學碩士;資深教育工作者,1994年出任神召會康樂中學校長,並為多所中小學校校董、學校的創辦人及校長,教學及行政經驗豐富, 創新意念紛陳,特別在推動基督教輔導、公民教育及國情教育有出色表現。郭校長為熱心基督徒,現為竹園區神召會竹園堂執事會主席,教會及社區關係網絡廣闊, 更善於引入外界資源協助教育事工,曾先後出任不少公職,團結教育界,為學界屢創新猶(中六聯招、大埔區學校匯展、大埔區校園驗毒計劃、新高中課程聯網、 中學自願優化班級計劃…..)。1998年獲行政長官頒發社區服務獎狀嘉許,2006年起獲國家委任為深圳市鹽田區政協委員,現仍擔任新界校長會主席、 香港教育界文化交流協進會主席等職務,為香港及國內教育事工作出貢獻。

作者: miriam    時間: 19-11-26 19:19

Poyau 發表於 19-11-26 18:52
據教育局註冊紀錄
大埔校長: 朱子穎
旺角校長: 從缺
旺角新開時講係為馮校長..........咁快唔見左

德萃教育機構(St. Hilary)目前在港擁有兩間小學及兩間幼稚園,是廣受家長歡迎的幼小一條龍學府,今次介紹位於九龍旺角的漢師德萃學校(VNSAA St. Hilary’s School),朱子穎總校長及馮鑑邦校長指今年學校的學習主題為盼望學生「成為謙卑的先鋒」(Be a pioneer, serve humbly),一起聽聽兩位校長怎麼說。

作者: miriam    時間: 19-11-26 19:22

Poyau 發表於 19-11-26 19:01
據教育局註冊紀錄
出年正式開學就知會唔會轉

作者: Poyau    時間: 19-11-26 20:35

miriam 發表於 19-11-26 19:19
旺角新開時講係為馮校長..........咁快唔見左

德萃教育機構(St. Hilary)目前在港擁有兩間小學及兩間幼稚 ...

朱總校長fb上星期二有馮校長貼文
走得咁突然? 定正式校長位一直從缺?
馮校長由真道過嚟三級跳出任校長

作者: miriam    時間: 19-11-26 21:09

Poyau 發表於 19-11-26 20:35
朱總校長fb上星期二有馮校長貼文
走得咁突然? 定正式校長位一直從缺?
馮校長由真道過嚟三級跳出任校長
謎一樣的學校

作者: aayy    時間: 19-11-26 21:13

有邊間唔係咁

作者: chanti    時間: 19-11-26 23:41

Poyau 發表於 19-11-26 19:01
據教育局註冊紀錄

如果keep 住係呢個校長都好、我親戚見過佢、話佢好有心辦學的

作者: hkpapa852    時間: 19-11-27 08:27

aayy 發表於 19-11-26 21:13
有邊間唔係咁
大部份學校大訂係6/7月先俾
作者: alsonl    時間: 19-11-27 16:04     標題: 回覆樓主:

有d留位費已經要俾一個月既學費

作者: Bearbicky    時間: 19-11-29 09:48

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cookiedog    時間: 19-11-29 11:52

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 19-11-29 17:08

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: Poyau    時間: 19-12-12 14:13

aayy 發表於 19-11-26 21:13
有邊間唔係咁

SPC剛出offer 留位費只係$300

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5