教育王國

標題: 2020年9月英國升學 [打印本頁]

作者: Sokou    時間: 19-11-27 16:08     標題: 2020年9月英國升學

有冇家長已經買出年9月去英國的機票?

作者: cdn    時間: 19-11-27 18:40

未,會全家過去陪開學,惟獨佢買bundle

作者: 迷你人    時間: 19-11-27 23:48

Bundle即是點解

作者: TTEE1819    時間: 19-11-28 07:30

迷你人 發表於 19-11-27 23:48
Bundle即是點解

Student Bundle Tickets 係指航空公司向學生和家長提供特惠的機票,可以一次過訂幾套來回機票。優點係行李可以帶多d,又可以免費改機票日期,flexibility 比較大。但缺點係貴,比成人票價貴。如果唔識夾價又唔想煩,可以買Student Bundle Tickets。我要慳錢,所以從來唔考慮這類票。各按所需啦!

作者: Sokou    時間: 19-11-28 10:03

回覆 TTEE1819 的帖子

我個travel agent 報價 2 sets student bundle 大約$11,820/套 (連稅)

作者: Rosan    時間: 19-11-28 11:34     標題: 回覆樓主:

咁快買機票? visa都未做, 同埋學校應該未有出年schedule

作者: Sokou    時間: 19-11-28 11:58

回覆 Rosan 的帖子

我未買阿女個張, 睇下價錢做下預算先, 但就會攪左大人D飛先
作者: yuyueng    時間: 19-11-28 13:29

TTEE1819 發表於 19-11-28 07:30
Student Bundle Tickets 係指航空公司向學生和家長提供特惠的機票,可以一次過訂幾套來回機票。優點係行李 ...

我都系唔會買呢d機票平均價都萬幾一張,我個人覺得邊使要甘多行李quota仔第一次過去,自己陪埋去好,所以行李 好夠,比你再多d 行李quota 都抽唔起,好多野不如去到英國至買,除一張一年學生票外,中間返黎2-3次,機票好平下,唔介意轉機既4-6千已經買到。

學生機票EK 最平,舊年買杜拜轉機去倫敦8千(未夠16歲)。

作者: Sokou    時間: 19-11-28 13:43

回覆 yuyueng 的帖子

我都喜歡EK 轉機, 可惜我女未夠12歲, 我唔敢俾佢坐轉機回港, 怕佢萬一D航班延誤冇人理佢, 如果唔係慳唔少, 只能等佢大D先坐轉機。
作者: SmileSmileSmile    時間: 19-11-28 14:43     標題: 回覆樓主:

月頭買左喇
8月尾去MAN
大人:10,500
小朋友:11,500

作者: SmileSmileSmile    時間: 19-11-28 14:46

Rosan 發表於 19-11-28 11:34
咁快買機票? visa都未做, 同埋學校應該未有出年schedule

學校已出

作者: aaccmum    時間: 19-11-28 18:23

SmileSmileSmile 發表於 19-11-28 14:46
學校已出

請問第一程機票買去程8 月尾,回程?

作者: SmileSmileSmile    時間: 19-11-28 19:06

aaccmum 發表於 19-11-28 18:23
請問第一程機票買去程8 月尾,回程?

要睇翻你學校
我女嗰間,每個長假期第一日,都有一次免費校巴車去機塲的

開學後,第一個長假期係聖誕,我agent只想佢訂左去程日期,回程要到12月先可訂,因為機票只訂到一年期

作者: aaccmum    時間: 19-11-28 19:09

SmileSmileSmile 發表於 19-11-28 19:06
要睇翻你學校
我女嗰間,每個長假期第一日,都有一次免費校巴車去機塲的

我想問回程是否應該彈性時間,因為七月未有得訂,term break and half term 買對頭飛?

作者: SmileSmileSmile    時間: 19-11-28 19:19

aaccmum 發表於 19-11-28 19:09
我想問回程是否應該彈性時間,因為七月未有得訂,term break and half term 買對頭飛?
...

買對頭飛係平,但我了解,呢度應該有啲家長好有經驗

因為我小朋友得11歲,暫時我只想佢坐直航機
學校會送學生去MAN機塲,我只知得國泰有直航機

作者: Sana2010    時間: 19-12-23 19:53

Sokou 發表於 19-11-27 16:08

我上星期買了,小朋友買單程機票,我買雙程機票,陪小朋友開學後我自己回來。

打算等學校出了明年三個學期的時間表,再替小朋友買倒頭機票。

作者: TTEE1819    時間: 19-12-23 22:00

Sokou 發表於 19-11-27 16:08

我早幾天替孩子出左2020年的倒頭機票(LHR to HKG, HKG to LHR,7月中和9月初),價錢幾靚,Virgin Economy Classic,$61xx (£601) 。

作者: 迷你人    時間: 19-12-23 22:45

TTEE1819 發表於 19-12-23 22:00

我早幾天替孩子出左2020年的倒頭機票(LHR to HKG, HKG t ...

有沒有資料?個價好抵

作者: TTEE1819    時間: 19-12-23 22:50

迷你人 發表於 19-12-23 22:45
有沒有資料?個價好抵

無咩特別資料提供,我每次都係在Skyscanner app查價錢,覺得是靚價,就直call airline做booking, 自己上官網訂又得,好方便。

作者: 迷你人    時間: 19-12-23 23:04

TTEE1819 發表於 19-12-23 22:50
無咩特別資料提供,我每次都係在Skyscanner app查價錢,覺得是靚價,就直call airline做booking, 自己上官 ...

明白哂

作者: Sokou    時間: 20-1-14 17:23

回覆 迷你人 的帖子

CX 出了 2020 xmas 價錢 (直飛)
16 Dec : LHR to HKG
6 Jan: HKG to LHR

GBP 1317.36 ( 大約=HKD13,410 匯率+信用卡手續費), 如上CX網買可退GB Tax (唔知幾多, 大約幾十磅), 有冇過來人分享下呢個價位叫抵唔抵?

因小朋友12歲, 見CX不需要買UM, 所以選擇CX 不選擇BA

作者: 迷你人    時間: 20-1-14 18:45

Sokou 發表於 20-1-14 17:23
回覆 迷你人 的帖子

我打算買維珍啊,國泰好貴

作者: TTEE1819    時間: 20-1-14 19:32

回覆 迷你人 的帖子

超貴呀

作者: TTEE1819    時間: 20-1-14 19:34

回覆 迷你人 的帖子

你孩子,到2020年聖誕,未足12歲?

作者: Sokou    時間: 20-1-15 01:07

今年12月已經足12歲
作者: Sokou    時間: 20-1-15 01:09

咁應該幾多錢先叫抵? 未試過買xmas london ticket.

作者: TTEE1819    時間: 20-1-15 07:34

Sokou 發表於 20-1-15 01:07

今年12月已經足12歲

足12歲,可以自行搭維珍直航,維珍通常都會平過BA & CX。孩子一月初剛回英的維珍票價$103xx (16或以上),$9xxx(16以下) 。這個價,在我買開的價錢來比較,都已經是貴。

作者: TTEE1819    時間: 20-1-15 07:39

Sokou 發表於 20-1-15 01:09

咁應該幾多錢先叫抵? 未試過買xmas london ticket.

一年到晚,最貴的票,就係聖誕假期。一萬左右,我自己覺得貴。萬三,我實唔幫襯,萬三蚊可以買兩套轉機的機票。不過,你孩子第一年出國讀書,唔好慳,我建議買直航啦,等埋維珍出價錢先,平兩三千,就考慮維珍吧。

作者: Sokou    時間: 20-1-15 08:27

TTEE1819 發表於 20-1-15 07:39

Thank you for your advice!

作者: Smilesun    時間: 20-2-13 15:05

TTEE1819 發表於 20-1-15 07:39

唔知點解維珍仍未有1月機票.

作者: TTEE1819    時間: 20-2-13 15:21

Smilesun 發表於 20-2-13 15:05

維珍,暫時出到1月頭的
回英機票,例如我check 1月9日都有。你要咩日子?

作者: Sana2010    時間: 20-2-14 00:39

Smilesun 發表於 20-2-13 15:05

我小朋友的學校1月5日開學,上星期六買了維珍聖誕假期的倒頭機票,價錢 ok

作者: Smilesun    時間: 20-2-14 14:26     標題: 回覆樓主:

thanks 我昨天打了去問,我check時網頁故障

作者: fafapoodle    時間: 20-2-14 16:58

回覆 Smilesun 的帖子

剛訂左倒頭飛機票,11/12至3/1, 只係七仟幾咋!
作者: Smilesun    時間: 20-2-14 17:31

fafapoodle 發表於 20-2-14 16:58
回覆 Smilesun 的帖子

剛訂左倒頭飛機票,11/12至3/1, 只係七仟幾咋!

我要買18/12-10/1貴好多

作者: donald1368    時間: 20-2-14 21:29

Smilesun 發表於 20-2-14 17:31
我要買18/12-10/1貴好多

我都係,如果17號走已經可以相差$1000以上

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5