教育王國

標題: 南區B1女, 自二, 求高人指點 [打印本頁]

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 10:17     標題: 南區B1女, 自二, 求高人指點

南區小學B1女生, 校內名次 8/156, 19/156, 班主任話兩次拉埋大約係EDB 10名內, 無任何特異功能, 只係做過下風紀, 科長, 無學樂器
自一交咗YWGS, 自二苦惱咗好耐...(覺得可選嘅有BPS, CCSC, SCGS, 坑真)

BPS: 覺得以小女成績, 放自二好似過於進取, 但7/3 interview 唔會撞YWGS

CCSC: 面試係29/2 下午, 可能有機會撞YWGS, 如果撞咗就只會去YWGS, 而大抽獎乙部無得揀哩間

SCGS: 以小女嘅成績如放自二都好有信心會入到, 如入咗驚失去咗YWGS嘅抽獎位, 定係自二收到正取通知我都可以再搏大抽獎?

坑真: 同樣面試係29/2撞YWGS, 驚會撞時間。

以上幾間, 除咗BPS今年取消簡介會無去過, 其他都有去過感覺唔錯。小女係比較外向, 鍾意參與好多活動, 家政, 而且比較領導型同喜歡說話, 雖然英文能力唔算好強, 但老師都讚佢說話技巧係唔錯嘅。求大家俾多少意見分享一下應該點選揀好?

作者: 老周    時間: 20-1-15 10:29

回覆 wishofstar 的帖子

朋友個女讀南区小学,2019年升中,EDB级10名內,自1聖提女,自2聖嘉勒,入咗聖提女,以供參考。
作者: chenyoyo    時間: 20-1-15 10:30

你囡囡成績肯定屬Band 1A, 其實英華都有機會, 不過佢競爭實在太大!
自行是但一間收咗就冇得大抽獎, 所以你一定要問亞女自己究竟鍾意邊間? 佢一定要兩間都喜歡先好選, 因為佢呢個成績真係有機會自行會收, 尤其坑真, 聖提女或St Francis!

另外我個人意見, 你囡囡性格咁活潑, 其實會唔會直資仲更適合? 以上提及的傳統名校, 其實都係好學術, 教學較傳統!
作者: wishofstar    時間: 20-1-15 10:45

回覆 老周 的帖子

謝謝分享!其實我自己都鍾意SSGS, 但用家唔喜歡, 可能因為佢見到學術比重佔60%有啲卻步。
作者: mcl203    時間: 20-1-15 10:45

wishofstar 發表於 20-1-15 10:17
南區小學B1女生, 校內名次 8/156, 19/156, 班主任話兩次拉埋大約係EDB 10名內, 無任何特異功能, 只係做過下 ...

我都覺得可以考慮SSGC~~~

其實幾間SSGC, SCGS, TLMSHK, SFCC 都係差唔多啫~~~

作者: mcl203    時間: 20-1-15 10:47

wishofstar 發表於 20-1-15 10:45
回覆 老周 的帖子

謝謝分享!其實我自己都鍾意SSGS, 但用家唔喜歡, 可能因為佢見到學術比重佔60%有啲卻步 ...

SSGC係相對比較活動,不過,岩眼緣嘅就另計~~~

作者: christy2011    時間: 20-1-15 10:52

會不會考慮MSS?

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 10:52

回覆 chenyoyo 的帖子

都知道YWGS競爭會好大, 所以先會擔心如果入自二, 少咗一個大抽獎嘅機會搏返入YWGS, 驚自己會唔甘心, 可能到時要睇下點樣調整心情接受現實。

另外都有報SPCS同SPCC, 不過覺得自己有咁嘅能力, 身邊亦不乏更強嘅對手, 現階段未知有無機會in SPCC, 亦都唔知入唔入SPCS 2nd in, 穩陣啲就唔想浪費咗自二嘅機會。

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 11:12

回覆 mcl203 的帖子

其實真係間間都唔係差太遠, 不過SFCC我地無去睇, 亦都可能因為往年都無乜同學揀哩間同派到哩間。可能最後都係交俾用家自己決定搏唔搏撞面試日子哩樣嘢
作者: wishofstar    時間: 20-1-15 11:30

回覆 christy2011 的帖子

多數唔會, 咁多年都無同學派過哩間學校, 而且聽日都已經最後一日交表, 應該未有時間再深入了解。哩間本身幼升小個時, 有諗過要選, 但礙於小學階段唔想跨區返學最後無選到。
作者: mannewliv    時間: 20-1-15 12:02

乙二一定要係心儀,否則後悔莫及
作者: chenyoyo    時間: 20-1-15 12:07

放心啦, 囡囡咁優秀, 佢去到邊度讀都會讀得好, 其實上到中學又由零開始。坦白講, YWGS 係會辛苦架, 因為真係好讀書 (我是old girl), 我女小學同學好多入咗去, 都由上游變下游, 因為勁果班是過江龍, 九龍區叻女或英小來, 中西南區真係要同佢哋惡鬥!

不過, YWGS無論校舍, 老師質素, 校風都係好top, 女仔又乖又純, 學校好有愛, 所以就算辛苦都會喜歡間學校和proud of being YW girl! 妳和囡囡都加油啊, 祝妳們成功!

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 12:46

回覆 chenyoyo 的帖子

多謝你啊!可能因為關校長係簡介會嘅一席話「我地並唔係要集優而教」,係我哩兩年聽咁多場簡介會最深受感動嘅一場, 覺得YW嘅師生都好有愛, 所以我地都好期盼入到哩個大家庭。

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 12:48

回覆 mannewliv 的帖子

剛剛發現原來我自己入Data個陣搞錯咗坑真個面試日期, 應該係3月7日先啱。咁我地自二應該會交坑真, 多謝大家嘅解答, 原來自己搞咗個大頭佛出黎。

作者: mannewliv    時間: 20-1-15 13:42

wishofstar 發表於 20-1-15 12:48
以dse成績講,坑真同英華有半級差距。校舍設施同交通就更加唔在講。

https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php
http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

但如果你哋覺得入咗坑真都唔會後悔的話,就gogogo啦,最緊要無悔。
作者: mcl203    時間: 20-1-15 14:11

mannewliv 發表於 20-1-15 13:42
以dse成績講,坑真同英華有半級差距。校舍設施同交通就更加唔在講。

https://www.tlmshk.edu.hk/academic3 ...

坑真有唔少自己B2生,已經追番呢半級~~~

作者: chenyoyo    時間: 20-1-15 14:13

坑真成績唔差, 不過講「愛」的話同YW冇得比!
英華無論宗教及品德教育都做得非常出色, 這不是做出來, 而是學校咁多年來的文化承傳, 位位校長都令人敬佩!

作者: chenyoyo    時間: 20-1-15 14:14

當年我同亞女聽咗咁多場簡介會, 最感動佢的只有英華。
作者: mcl203    時間: 20-1-15 14:36

坑真又真係直覺上唔發現德育上出現如此大差距,坑真寧願用不少自行位去收自己B2生,充滿關愛啦~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-1-15 14:47

chenyoyo 發表於 20-1-15 14:13
坑真成績唔差, 不過講「愛」的話同YW冇得比!
英華無論宗教及品德教育都做得非常出色, 這不是做出來, 而是 ...

YWGS男女副校既表現同校長係兩極。

一個成個依書直說訓導主任(古板嚴肅)咁款,另一個語調平穩(即係悶)演說能力麻麻(可以將D觸動人1心既故事講到平平無奇),又真係感覺唔到佢既德育有咩優勝之處。

作者: chanti    時間: 20-1-15 14:47

mcl203 發表於 20-1-15 14:36
坑真又真係直覺上唔發現德育上出現如此大差距,坑真寧願用不少自行位去收自己B2生,充滿關愛啦~~~
...

呢點我反而好欣賞坑真, 覺得佢咁做真的身體力行做到不是集優而教

作者: mannewliv    時間: 20-1-15 14:49

好奇樓主無諗過SSGC?
作者: mannewliv    時間: 20-1-15 14:50

mcl203 發表於 20-1-15 14:36
...

咁其實女校冇邊間真係德育唔好嘅
作者: mcl203    時間: 20-1-15 14:52

chanti 發表於 20-1-15 14:47

呢點我反而好欣賞坑真, 覺得佢咁做真的身體力行做到不是集優 ...

認同,雖然同坑真無乜関係,但都識人在讀或畢業生。自己KG和PS都考過但最終放棄學位,尢其是KG果次,更覺有関懷準學生~~~

作者: mcl203    時間: 20-1-15 14:54

mannewliv 發表於 20-1-15 14:50
咁其實女校冇邊間真係德育唔好嘅

幾拾年名聲莫非係流嘅咩~~~

作者: hkspiderman    時間: 20-1-15 14:56

其實你眼中只有英華及BPS,其他自二入到你都唔會開心,咁仲有咩好選!

作者: hkpapa852    時間: 20-1-15 15:03

hkspiderman 發表於 20-1-15 14:56
其實你眼中只有英華及BPS,其他自二入到你都唔會開心,咁仲有咩好選!

仲有既選擇係唔交表囉!

作者: mannewliv    時間: 20-1-15 15:09

hkpapa852 發表於 20-1-15 15:03
仲有既選擇係唔交表囉!

總會有人覺得唔交自二表會周身唔聚財架,俾著我都會,但有時係要學懂放低,除非真係真係真係唔會後悔。

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 15:20

我有諗過啊, SSGC絕對係一間好學校, 佢都係我考慮範圍入面, 如果自行入哩間我都好滿意, 只係阿囡去完簡介會麻麻地咋, 感覺嘅嘢真係好主觀
作者: subb    時間: 20-1-15 15:24

hkpapa852 發表於 20-1-15 14:47

一個成個依書直說訓導主任(古板嚴肅)咁款,另一個語調平穩(即係悶 ...
我都覺得係...悶到, 簡介是我聽咁多間中, 最悶又

[size=1.25em]觸動的一間

作者: hkspiderman    時間: 20-1-15 15:25

Ssgc 29/2 in,有機會撞ywgs
作者: wishofstar    時間: 20-1-15 15:28

回覆 hkspiderman 的帖子

其實唔係, 除咗YWGS, 我地一路都考慮嘅有張祝珊, 坑真, SSGC, BPS。我係指自二入St. Clare's 會唔滿足, 因為係我地心目中, 哩間學校有可取之處, 但保守路線先會揀哩間。反而BPS有保留, 因為無親身去學校睇過, 今年簡介會取消咗, 上年亦同另一學校撞期無去到, 所有嘅印象都只係由學校Website, EK哩度嘅留言得返黎。簡單黎講自二如果入哩幾間是但一間都滿意嘅。但要考慮埋同自一面試撞期嘅問題, 先否決咗會撞期嘅學校。
作者: wishofstar    時間: 20-1-15 15:31

唔交自二好似會...浪費咗個機會咁樣, 學校都唔建議我地只交一間XD
作者: mcl203    時間: 20-1-15 15:31

wishofstar 發表於 20-1-15 15:28

其實唔係, 除咗YWGS, 我地一路都考慮嘅有張祝珊, 坑真, SSGC, BPS。我係指自二入 ...

BPS,機會有D微~~~

作者: mykate    時間: 20-1-15 15:35

subb 發表於 20-1-15 15:24
我都覺得係...悶到, 簡介是我聽咁多間中, 最悶又觸動的一間

我女聽晒 ssg and ywg 的簡介會,佢決定自行一放 ssg, 自行二放 ywg.

佢都覺得 ywg 個 seminar 比較悶。。。唯有尊重佢決定。

作者: mykate    時間: 20-1-15 15:37

wishofstar 發表於 20-1-15 15:28

其實唔係, 除咗YWGS, 我地一路都考慮嘅有張祝珊, 坑真, SSGC, BPS。我係指自二入 ...

1A 生唔滿足入St Clare 都好正常。
我地直屬生都大部分自行其他中學。

作者: wishofstar    時間: 20-1-15 15:44

回覆 mykate 的帖子

所以有啲事都只能夠幫佢分析一下, 睇下大數據, 感覺嘅嘢真係佢自己先知, 最後嘅決定權都係佢手上
作者: medicine    時間: 20-1-15 16:57

一個成個依書直說訓導主任(古板嚴肅)咁款,另一個語調平穩(即係悶 ...
我自己到今日仲有(選擇上的)利益衝突,無論講咩,都有可能會被片面解讀。

但亦可一吐爲快:慕名而來,(感覺)落差甚大,烟消雲散,必不留憾 !

作者: mannewliv    時間: 20-1-15 17:15

wishofstar 發表於 20-1-15 15:31

唔交自二好似會...浪費咗個機會咁樣, 學校都唔建議我地只交一間XD ...

B1A就最好兩間心儀都搏,當然要睇會唔會撞期啦

作者: mannewliv    時間: 20-1-15 17:17

mykate 發表於 20-1-15 15:35
我女聽晒 ssg and ywg 的簡介會,佢決定自行一放 ssg, 自行二放 ywg.

佢都覺得 ywg 個 seminar 比較悶。 ...

死啦,咁第時要搞嘉年華先掂
作者: mannewliv    時間: 20-1-15 17:18

mykate 發表於 20-1-15 15:37
1A 生唔滿足入St Clare 都好正常。
我地直屬生都大部分自行其他中學。

咁大抽獎會唔會搏英華聖提?

作者: 王家爸爸    時間: 20-1-15 17:42

mcl203 發表於 20-1-15 10:45
我都覺得可以考慮SSGC~~~

其實幾間SSGC, SCGS, TLMSHK, SFCC 都係差唔多啫~~~
咁多間,我最鍾意SSGC,不過我無囡囡。
作者: 王家爸爸    時間: 20-1-15 17:46

可以將啲觸動人心既故事講到平平無奇,呢啲技巧唔係個個人學到。
作者: mykate    時間: 20-1-15 17:48

mannewliv 發表於 20-1-15 17:18
咁大抽獎會唔會搏英華聖提?

考慮中。

因為要跳出安全區,放棄直屬位。
今年乙二放st clare, 唔知係咪入到。

1A 女,但主要靠成績,叩門階段被call 的機會,唔知大唔大。。。

作者: mannewliv    時間: 20-1-15 18:04

mykate 發表於 20-1-15 17:48
考慮中。

真心覺得SC DSE成績唔差,只係地點實在太趕客。中西區女就唔憂嘅,我諗多數B1都係英華SSGC放頭兩位,第三放SC
作者: chanti    時間: 20-1-15 19:20

王家爸爸 發表於 20-1-15 17:46
可以將啲觸動人心既故事講到平平無奇,呢啲技巧唔係個個人學到。

搞到我好有興趣聼下添

作者: 細細粒媽咪    時間: 20-1-15 19:25

wishofstar 發表於 20-1-15 10:17
南區小學B1女生, 校內名次 8/156, 19/156, 班主任話兩次拉埋大約係EDB 10名內, 無任何特異功能, 只係做過下 ...

上年你讀既小學, 級10左右都入左SSGS, 佢自一選, 因呀女超鍾意這間.

作者: 細細粒媽咪    時間: 20-1-17 07:20

mykate 發表於 20-1-15 17:48
考慮中。

你女女如果1A好大可能自行已入到心儀, 唔洗大抽獎, 自行超強學校另計,上年SCGS, 扣門得兩個位, 其中1個是外校級頭生扣到. 所以扣門時真係好難, 位又唔多, 唔好靠扣門.

作者: mykate    時間: 20-1-17 07:52

細細粒媽咪 發表於 20-1-17 07:20
你女女如果1A好大可能自行已入到心儀, 唔洗大抽獎, 自行超強學校另計,上年SCGS, 扣門得兩個位, 其中1個 ...

自行報咗 ssg and ywg, 都難呀。。。大把1A 報呢兩間。

如果自行唔成功,多數放番直屬中學落乙一。

作者: fefemom    時間: 20-1-17 09:46

mykate 發表於 20-1-17 07:52

呢個自行組合真係好多中西區 band 1女仔揀,甚至我朋友東區小學都是報呢兩間

作者: suzuki12    時間: 20-1-17 10:13

唔知道英華女最後收左幾多張飛呢?

作者: ernie_kmy    時間: 20-1-17 13:13

回覆 細細粒媽咪 的帖子

‘上年SCGS, 扣門得兩個位, 其中1個是外校級頭生扣到. 所以扣門時真係好難...’

請問這個資料是從何得知呢?

作者: sharond89    時間: 20-1-17 23:58

上年B1女,SPCC、SPCS—waiting 自1:YWGS
入自2,可參考

作者: medicine    時間: 20-1-18 00:12

sharond89 發表於 20-1-17 23:58
上年B1女,SPCC、SPCS—waiting 自1:YWGS 自2:MSS
入自2,可參考
如果連WAITING都沒,甘點算?

另:早少少畀出黎阿嘛,等我唔使浪費兩個自行位

作者: sharond89    時間: 20-1-18 00:32

回覆 medicine 的帖子

世事無絕對,希望你囡囡成功!
作者: mannewliv    時間: 20-1-18 16:26

suzuki12 發表於 20-1-17 10:13
唔知道英華女最後收左幾多張飛呢?

至於今年因校舍重建完畢而回歸中西區的英華女學校,今年自行階段有51個學位。曹副校長指,去年在深水埗臨時校舍時收表900份,今年減少50份即850份。他不諱言與少了九龍區家長報讀有關,今年收表數量則與校舍重建前相約。

fr 1月16日報紙

作者: mcl203    時間: 20-1-18 16:34

mannewliv 發表於 20-1-18 16:26
至於今年因校舍重建完畢而回歸中西區的英華女學校,今年自行階段有51個學位。曹副校長指,去年在深水埗臨 ...

又背離不少網友近年睇法,甚麼搬去九龍影響收生質素,又甚麼港島生不願過九龍。我一向都估計,九龍可以吸晒全港九學生,似乎不可能會有所影響,反為更易揀學生~~~

作者: bonnieok123    時間: 20-1-18 17:11

英華女競爭實在太大!我估入自二機會比較大。上年英華收9百多份表,學校只有2個入英華(一個自行/一個係轉區派入)當年我女都有報自一英華,spcs入second in,但最後入了自二。可供你參考下
作者: mannewliv    時間: 20-1-18 18:01

mcl203 發表於 20-1-18 16:34
又背離不少網友近年睇法,甚麼搬去九龍影響收生質素,又甚麼港島生不願過九龍。我一向都估計,九龍可以吸 ...

今年收表少了,可能係坊間新校舍效應下,個個覺得競爭太大而唔敢報

作者: mcl203    時間: 20-1-18 18:07

mannewliv 發表於 20-1-18 18:01
今年收表少了,可能係坊間新校舍效應下,個個覺得競爭太大而唔敢報

又回歸女仔揀女校,唔報YWGS仲有幾多另外嘅選擇~~~

作者: suzuki12    時間: 20-1-18 19:04

mannewliv 發表於 20-1-18 16:26
至於今年因校舍重建完畢而回歸中西區的英華女學校,今年自行階段有51個學位。曹副校長指,去年在深水埗臨 ...

Thanks for sharing !

作者: mannewliv    時間: 20-1-18 21:15

mcl203 發表於 20-1-18 18:07

又回歸女仔揀女校,唔報YWGS仲有幾多另外嘅選擇~~~

揀女校唔難,揀得落手嘅B1男女校仲難

作者: wishofstar    時間: 20-1-20 13:48

回覆 bonnieok123 的帖子

多謝提供資料!如果入自二, 都好開心啊, 有幼稚園朋友仔一齊讀。暫時目標都仲會放YW係甲乙一先,估唔到今年收表仲少過上年, 反而見到聖鄧競爭仲大。
作者: wishofstar    時間: 20-1-20 13:51

兩間暫時都未出, 唔駛咁灰心嘅。努力準備好面試, 希望你囡囡都順利入到心儀學校。
作者: medicine    時間: 20-1-20 15:31

wishofstar 發表於 20-1-20 13:51

兩間暫時都未出, 唔駛咁灰心嘅。努力準備好面試, 希望你囡囡都順利入到心儀學校。 ...

THANKS!

亦衷心祝願樓主的女女順利入到心儀的學校!

作者: Astra00    時間: 20-1-21 08:19

如果你女係讀南區官立或香島道官立,係b1女仔,直接選bps,因為有聯繫位。但如果不是呢二間官立就沒得談,自行係爭崩頭。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5