教育王國

標題: 你們覺得16/3 會全面或分批復課? [打印本頁]

作者: sandylaw617    時間: 20-2-17 12:18     標題: 你們覺得16/3 會全面或分批復課?

我自已覺得16/3 會分批復課
作者: spstk    時間: 20-2-17 12:26

夠口罩一定復課, 你覺得3 月中會吾會夠?
作者: nicolemummy    時間: 20-2-17 12:27

spstk 發表於 20-2-17 12:26
夠口罩一定復課, 你覺得3 月中會吾會夠?

不如問,3月中,醫護夠唔夠口罩先

作者: YmOra    時間: 20-2-17 12:38

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:18

其實,可唔可以只給小五、中三和中五復課,讓他們先追番D課程進度。復課人數大減對防疫操施有幫助,最多每班分拆為2至3小組响不同班房上堂,同學間隔開DD位坐,隔日返學又得唔得呢?!

作者: sandylaw617    時間: 20-2-17 12:49

回覆 YmOra 的帖子

按SARS 做法:
先高中,低中,高小,低小,幼稚園(分四星期進行)
我相信今次都係

教育局唔會同你分得咁细

作者: Danielhk    時間: 20-2-17 12:50

1.可能演變為普通流感,到六七月夏日才徹底無

2.口罩作用被無限放大。真正的傳染途徑是直接接觸,是避免身體1到2米範圍無人。

有幾人是面對面講話,然後造成飛沫傳染?如果空氣有毒,口罩有用嗎?

我看到最大危險是超級市場排隊付款人貼人,許多人直接用手按電梯。開門關門接觸傳播。排隊買口罩風險遠遠大於口罩帶來的益處。

口罩最大作用就是心裡安慰。但也帶來忽視各類直接接觸,各類人群聚集風險。
3.口罩全球日產量4千萬隻,增產後很難超過2億隻每天。
按照對口罩的普遍誤解,無口罩無法開學。
目前看,口罩會一直匱乏。是否一直無法開學?

何時開學成了兩難問題。

我是好悲觀,這場戰疫,人類失敗的可能性好高。

另一個好高的可能性就是:中國內地降低數目後,其他國家數目升起。按住頭,翹起尾。

各類新聞帶來的是恐懼,人類還沒有學會在戰疫中返學和返工。

不是0案例,不是口罩充足,而是如何保證學校中安全距離,避免直接接觸。比如分上午校和下午校。課室桌椅減半,保證學生距離一米以上。
比如所有開門關門,都自動開啟,避免手部接觸。

所有電梯都備牙籤,使用一次性牙籤開啟。

所有交通工具,巴士,地鐵採用開窗設計,避免人貼人。

這次戰疫兩個錯誤:反應過度,預防教育不足。

封城,封關,徹夜排隊買口罩都源自恐懼。

排隊,人群聚集如故,打邊爐,戴口罩聚談,都源自近距離,直接接觸傳染教育不足。

如果戰疫不結束,永無返學日?
我們做好最壞準備了嗎?

作者: YmOra    時間: 20-2-17 12:57

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:49

按SARS 做法:

唯有耐心DD等最新消息

作者: boboT    時間: 20-2-17 13:13

回覆 sandylaw617 的帖子

可能教育局又推番個波比校長視乎物資安排等情況彈性處理, 然後部份學校又話按教局宣佈, 教局就等有個別學校帶頭復課睇吓有無事才決定跟唔跟......現在官僚做法大概如此.
作者: nillnill    時間: 20-2-17 13:18

我都係呢句:
一定要深圳、香港兩地零個案一段時間,才可考慮復課。
否則,就算分批復課,都有跨境生復課返來爆發疫情風險。
如果分批復課,香港島距離大陸最遠,可能未必有跨境生,容易考量。
作者: swytca    時間: 20-2-17 13:21     標題: 回覆樓主:

作者: mcl203    時間: 20-2-17 13:59

swytca 發表於 20-2-17 13:21
政府造了那麼多隔離營,每個都可以住上千到幾千人不等,很明顯隱瞞很多數據,別說3月,讓你4月復活節後上學 ...

資料來源係?邊D營可以收納過千人,甚或幾千人添?~~~

作者: hkpapa852    時間: 20-2-17 14:24

其實目前所有官津中小學仍然開放 (呢個係EDB既要求), 每天有部份教職員回校standby, 亦有少量學生回校 (因家中無人照顧, 尤其係小學生). 口罩等用口每日其實學校都係消耗緊 (只係俾全面復課少一截)

如果係分批復課, 咁呢班未復課既學生, 仲可唔可以返學校呢?

3月中復到課(或部份復課), 似乎太樂觀了!

作者: little_yolky    時間: 20-2-17 15:31

hkpapa852 發表於 20-2-17 14:24
其實目前所有官津中小學仍然開放 (呢個係EDB既要求), 每天有部份教職員回校standby, 亦有少量學生回校 (因 ...

我朋友話,參考上次SARS既數據,最樂觀係復活節後至可以復課。

作者: 1010mum    時間: 20-2-17 15:48

little_yolky 發表於 20-2-17 15:31
我朋友話,參考上次SARS既數據,最樂觀係復活節後至可以復課。
嘩,咁趕課程趕到氣咳。尤其今年升中果批,中學不可能就住來教。

作者: b3410    時間: 20-2-17 15:54

我就開始比較樂觀估計,應該可以復課。
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱,科學家醫學界慢慢搵到醫治方法。
雖然疫苗,針對性藥物一時半刻出唔到,不過,比RT PCR更加快速準確的測試已經見到曙光,抗血清也開始從康復病人身上提取,希望可以救治重症。治療方法也越來越成熟。
從1月到現在,1個月時間,大家已經慢慢開始捉到路。

此消彼長之下,病毒可能慢慢減弱為流感級數,雖然好難滅除,不過長期共處的話,正常生活都要慢慢回復。圍堵隔離的方法可能不是必須,咁點解還要停課呢?

作者: b3410    時間: 20-2-17 15:56

little_yolky 發表於 20-2-17 15:31
其實今次病毒同SARS表現完全不同,應該大家的玩法也不同。
作者: nillnill    時間: 20-2-17 16:08

b3410 發表於 20-2-17 15:54
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
我都預計最後應該可以預期復課。不過並不是你所講嘅原因,而係再拖落去,連學期尾都無埋。
大陸既然都復工。復課可能都係被逼復課。
始終在權位者想法跟我們不同。

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 16:11

原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
香港是政治市.Non sense.

作者: chanti    時間: 20-2-17 16:12

mcl203 發表於 20-2-17 13:59

資料來源係?邊D營可以收納過千人,甚或幾千人添?~~~:qu ...

我見新聞話駿洋邨, 有4 千幾個單位

作者: mcl203    時間: 20-2-17 16:27

成條邨用黎做隔離營?定都會用黎做臨時醫護住所?~~~

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 16:28

這十分正確,近日,每天数据都是趨向樂觀,

但, 香港是政治市.
這是我極悲觀的.
上海/浙江治愈率1/3.
HK,2/56.

另外, 治愈時間越長.对病人身体遗留傷害越大.

作者: b3410    時間: 20-2-17 16:30

nillnill 發表於 20-2-17 16:08
我都預計最後應該可以預期復課。不過並不是你所講嘅原因,而係再拖落去,連學期尾都無埋。
大陸既然都復工 ...
暫時香港政府都係跟隔離左右,沒什麽主見。不過隔離左右都醒目,跟下無妨。
作者: b3410    時間: 20-2-17 16:32

stillgood20 發表於 20-2-17 16:28
這十分正確,近日,每天数据都是趨向樂觀,

但, 香港是政治市.
可能是謹慎,不敢放病人出去。

作者: little_yolky    時間: 20-2-17 16:45

1010mum 發表於 20-2-17 15:48
嘩,咁趕課程趕到氣咳。尤其今年升中果批,中學不可能就住來教。

睇怕今年暑假凍過水

作者: little_yolky    時間: 20-2-17 16:47

b3410 發表於 20-2-17 15:56
其實今次病毒同SARS表現完全不同,應該大家的玩法也不同。

唔會好過SARS囉。

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 16:48

b3410 發表於 20-2-17 16:32
可能是謹慎,不敢放病人出去。
治愈應該是有標準的.经二次檢測.
陰性.

作者: akys    時間: 20-2-17 16:53

"病毒傳多代後開始減弱"

但亦有機會病毒在人體變種或與其他病毒Blending,殺傷力更強。有個廣西或係雲南醫生出文話已經變種了。

作者: 1010mum    時間: 20-2-17 17:38

little_yolky 發表於 20-2-17 16:45
睇怕今年暑假凍過水

有朋友已接到學校通知,叫7月不要安排外遊。
但我們是官校,仲未有聲氣呢。

咁仲死,人地學校有補課,追課程。我地冇,上到中學仆到直一直。

作者: cafeva    時間: 20-2-17 17:59

1010mum 發表於 20-2-17 17:38
小四小五仲慘啦, 距離拉遠無得追, 升中衰硬...

作者: angiechan    時間: 20-2-17 18:06

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:49

按SARS 做法:
我都認為教育局最多只會分批,不會咁仔細地顧及埋家長的需要。
作者: zitaeric    時間: 20-2-17 18:44     標題: 回覆樓主:

我覺得最快5月才復課,或完全冇了下學期

3月同4同都冇可能

中學要用更多課室比DSE考生

疫情仍未到頂峰
口罩仍然缺貨

中學生現在己經網上上堂
好些已有測驗
無需急於回校

所以,暑假可能補課或做考試

作者: b3410    時間: 20-2-17 18:47

akys 發表於 20-2-17 16:53
"病毒傳多代後開始減弱"

但亦有機會病毒在人體變種或與其他病毒Blending,殺傷力更強。有個廣西或係雲南醫 ...
關於病毒,我會相信武漢醫生或者上海北京醫生多些,因為病例多,或者水平高些,經驗多。廣西雲南醫療比較落後。
作者: b3410    時間: 20-2-17 18:50

little_yolky 發表於 20-2-17 16:47
唔會好過SARS囉。
更加奸詐古惑如果SARS 係四大惡人,佢就係岳不群

作者: peter1    時間: 20-2-17 19:34

十分難估。因為不只是醫學傳染病問題。以政府呢大半年做事方法睇來,不能純以博弈思維去估佢地點做,佢地決定未必係利益最大化(人民利益我指)
政府很可能會考慮埋考試因數,政治因數,官僚(要唔要咩鑊), 等等,十分難估。

作者: swytca    時間: 20-2-17 19:34

作者: swytca    時間: 20-2-17 19:44

作者: swytca    時間: 20-2-17 19:49

作者: swytca    時間: 20-2-17 19:51

作者: mcl203    時間: 20-2-17 19:53

swytca 發表於 20-2-17 19:34
有議員動議政府公布真實數據,不封關,每天都有上千人進來,港珠澳大橋都系免費。
...

哦,原來係 議員嘅動議=真實數據~~~

作者: b3410    時間: 20-2-17 19:56

swytca 發表於 20-2-17 19:44
多國出來論文,指血清治療系危險,這肺炎治不好,即使治癒,都會偕帶病毒,今天陰性,過幾天又陽性。而且 ...
病毒毒性再慢慢減弱,傳染性增強,是在武漢觀察到的現象,暫時沒有數據依據。康復病人血清,SARS後期香港有使用,一些病人從而度過難關,戰勝SARS。的確有危險,所以不會所有病人都使用,應該是重症患者的一個可以試的方法。溫度,不可靠,新加坡好熱,病毒一樣活躍。
這些都是想提出一個可能性,病毒好難消滅,好大機會長期共存,當死亡率和重症率明顯降低的時候,這個冠狀病毒,好像流感一樣,當大部分人產生抵抗力,才可能叫做平息。

這樣的話是一個非常長時間的過程,學校和社會,怎麼可能一直休息休息閉關閉關呢?

作者: peter1    時間: 20-2-17 20:08

b3410 發表於 20-2-17 19:56
病毒毒性再慢慢減弱,傳染性增強,是在武漢觀察到的現象,暫時沒有數據依據。康復病人血清,SARS後期香港有 ...
長期停當然不行,問題係16/3會唔會(分批)復課。呢個決定關係度疫病未"解決" (十分肯定不能) 前,會否復課。

作者: ajfamily    時間: 20-2-17 21:08

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: little_yolky    時間: 20-2-17 21:25

1010mum 發表於 20-2-17 17:38

你P6?放心喔,好多中學有bridging course。

作者: sandylaw617    時間: 20-2-17 21:50

大家繼續wait and see祝福香港,抗疫成功

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 21:54

swytca 發表於 20-2-17 19:51
我相信香港這2個可能是真治癒,所以用康復者血清那系不大現實的,
治愈的標準是經兩次檢測,程陰性.
非常非常科學.

作者: boboT    時間: 20-2-17 22:03

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 22:09

作者: luluhaha    時間: 20-2-17 22:10

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 22:11

作者: boboT    時間: 20-2-17 22:13

作者: stillgood20    時間: 20-2-17 22:14

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-2-17 22:16

我覺得5月先會復課
作者: luluhaha    時間: 20-2-17 22:19

MAYANGUSPO 發表於 20-2-17 22:16
我覺得5月先會復課

我覺得如果係5月前分批復課,我都唔會比阿仔返學
作者: luluhaha    時間: 20-2-17 22:22

作者: YmOra    時間: 20-2-17 22:24

luluhaha 發表於 20-2-17 22:19

如要復課你唔做,唔怕會被視為曠課嗎?!分分鐘連學位都失去喎!

作者: luluhaha    時間: 20-2-17 22:33

YmOra 發表於 20-2-17 22:24
如要復課你唔做,唔怕會被視為曠課嗎?!分分鐘連學位都失去喎!
家長們何解如此樂觀,5月不可能復課吧?又係平行時空?
仲有7月我哋畢業嘍,小學學位唔要算罷

作者: boboT    時間: 20-2-17 22:37

作者: luluhaha    時間: 20-2-17 22:43

YmOra 發表於 20-2-17 22:24

關心復課後驚考試或者驚曠課等,不如將重點擺係催學校快快搞好啲網絡教學。左校真係慢半拍㗎,唔知點解

作者: luluhaha    時間: 20-2-17 22:47

作者: LeeCC    時間: 20-2-17 22:51

我估計復活節假期後才復課,如果之前復課,我都唔會返學

我最怕D仲系大陸的同學,臨復課才回港,返到香港又驚蝕底甘,未自我隔離就返學。還有,而家應該潛伏期系14日定24日都唔知

作者: boboT    時間: 20-2-17 22:53

作者: luluhaha    時間: 20-2-17 23:08

stillgood20 發表於 20-2-17 22:14
正能量+真相都重要.所謂新帳戶,只不過係舊帳戶加一個'O'.

到時可能出現異象:三月一號至三月尾除左武漢,各省病例零增長零確診時,復工又復課,16/3香港真係可能復課㗎⋯⋯唔知道到時一個學生確診全校隔離屬於『正能量』的結果還是『真相』的結果?
我想要的是真的正能量,唔係假的正能量!

作者: LeeCC    時間: 20-2-17 23:11

luluhaha 發表於 20-2-17 22:43
關心復課後驚考試或者驚曠課等,不如將重點擺係催學校快快搞好啲網絡教學。左校真係慢半拍㗎,唔知點解
...

無錯,如果學校的網絡教學做得好,遲些復課都問題都唔大

有朋友的學校得幾張工作紙功課,無學習資料,無教書

作者: boboT    時間: 20-2-17 23:30

作者: sandylaw617    時間: 20-2-17 23:37

作者: luluhaha    時間: 20-2-17 23:40

作者: swytca    時間: 20-2-17 23:57     標題: 回覆樓主:

作者: swytca    時間: 20-2-18 00:03     標題: 回覆樓主:

作者: hkpapa852    時間: 20-2-18 08:41

目前治愈率太低,即係確診咗就要做神農氏。
情況未明下復課如果子女中咗招,你真係樂意要佢地做白老鼠嘗百草?
作者: 1010mum    時間: 20-2-18 08:54

little_yolky 發表於 20-2-17 21:25
你P6?放心喔,好多中學有bridging course。

bridge course 不會補教小學落後了的課程吧。

我是擔心復課後教唔切,基礎不稳上中學。

作者: hkpapa852    時間: 20-2-18 09:11

1010mum 發表於 20-2-18 08:54

小六學生基礎要靠自己了!

正常估計, 小學係暑假都係忙於幫小一至小五學生補課

作者: little_yolky    時間: 20-2-18 09:21

小學其實有乜課程係關中學事呢?最多只諗到數學。中學又係另一個世界了。

作者: chanti    時間: 20-2-18 09:25

我覺得打好個中、英語言底、尤其入英中的話、識既生字有一定量數;之後有良好理解能力、有動力學習而不是習慣開死背考試、咁有小六能力讀中一不難

作者: 1010mum    時間: 20-2-18 09:58

little_yolky 發表於 20-2-18 09:21
小學其實有乜課程係關中學事呢?最多只諗到數學。中學又係另一個世界了。
...

正是,數學。數學唔搞清楚啲theory ,再上就好難搞。

我也相信樓上 hkpapa852 所講,小學要補都顧左小四小五先。

我自己有在家教定下學期書,但始終資源所限,無咁多習作比佢練。

作者: qkhui    時間: 20-2-18 10:03

我都覺得小六學生如果家長又有時間的話, 真的趁這時間打好英中數基礎. 有不明或較弱的可以追一追. 比復課上堂還好. 可以先在書局找一找升中的補習看看, 慢慢了解一下. 因以往只靠暑假時間其實不夠的.
作者: YmOra    時間: 20-2-18 10:17

放心吧!小學D數主要訓練"算術"的技巧和準確度,這些功夫响家裏也可以操練,就算在家做得不如理想,去到中一亦有時間讓孩子追番D進度。

作者: silvia_ng    時間: 20-2-18 10:24

我都覺得係最快放埋個復活節先陸續開始復課。口罩供應未穩定,始終大家都會擔心。話之你覺得口罩只係心理影響覺得需要定係實際幫助,做父母一定以子女既安全為首要。

再者,今年DSE 4個主科係復活節之前考,如果中學繼續停課,比佢地可以安排每個考場少D人,開多幾個場分散人流,始終安全好多。

利伸︰一個仔讀緊中五、一個女讀緊中三既媽媽,兩個都係一個好關鍵既學習階段,準備DSE果個好似冇咩機會返過學(睇落政府又唔似會識諗到出年CUT考生SYLLABUS) ,準備高中揀科果個冇咩機會接觸唔同科目就話要揀......不過,始終大家身體健康要緊 希望疫情早日過去啦!
作者: YmOra    時間: 20-2-18 10:25

qkhui 發表於 20-2-18 10:03
我都覺得小六學生如果家長又有時間的話, 真的趁這時間打好英中數基礎. 有不明或較弱的可以追一追. 比復課上 ...

認同,襯有大量時間打好自己"弱科"的基礎。

作者: chanti    時間: 20-2-18 10:28

luluhaha 發表於 20-2-17 22:10
最近感覺突然冒出一些新帳戶來帶風向?正能量比真相還重要?

內地確診破7 萬2 宗(唔理有無加個零)、日日突破、各省仍停工及自封等, 真的很難有正能量。

作者: b3410    時間: 20-2-18 10:38

LeeCC 發表於 20-2-17 22:51
我估計復活節假期後才復課,如果之前復課,我都唔會返學

我最怕D仲系大陸的同學,臨復課才回港,返到香港 ...
唔使擔心,依家有14日隔離的規定,自己有冇偷偷落街行一陣未必有人知,返學咁大膽就唔會。20+傳染性只是一個例子,而且不確定。所以14日應該99.9999 穩陣。

作者: LeeCC    時間: 20-2-18 11:13

b3410 發表於 20-2-18 10:38
唔使擔心,依家有14日隔離的規定,自己有冇偷偷落街行一陣未必有人知,返學咁大膽就唔會。20+傳染性只是一 ...

我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長系群組鬧爆學校,所以我都唔會相信呢類家長會誠實申報外遊紀錄和完成自我隔離

作者: b3410    時間: 20-2-18 11:21

LeeCC 發表於 20-2-18 11:13
我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長 ...
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為了公眾健康,和學校的監察,希望可以考慮,以減輕學校,家長的擔憂。

不過也希望家長同學校,不要鬧,或者歧視隔離期間的同學,佢哋是為了大家的安全而唔返學。希望學校提供網上教學和其他支援。只有互相理解,才可以抗疫。

作者: b3410    時間: 20-2-18 11:22

sandylaw617 發表於 20-2-17 23:37
回覆 boboT 的帖子

返國內,我唔敢用人民幣「銀紙」,好多细菌,病毒,乜人都掂過,一定要裝alipay
wechat pay +  alipay, 就算街市買餸,都可以完全唔使用銀紙。
作者: b3410    時間: 20-2-18 11:26

swytca 發表於 20-2-17 23:57
阿仔學校要轉3趟港鐵,都系人好多的大站,前幾日我都發夢,夢到他要去陰間要同我告別,3月復課點算好啊,無 ...
大吉利是,媽咪不要太擔心!
冇話3月復課,只係大家吹水討論。

不過,這個推算好像比較極端。有沒有原文可以參考一下?
作者: 特派員    時間: 20-2-18 11:45

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。
作者: LeeCC    時間: 20-2-18 11:51

b3410 發表於 20-2-18 11:21
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為 ...

佢肯誠實申報和自我隔離才返學,唔會鬧佢地架,如果佢地唔聽話,慌死蝕底隱瞞情況走去返學,抵鬧啦

作者: nillnill    時間: 20-2-18 12:12

b3410 發表於 20-2-18 11:21
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為 ...

記得1月底時教局出了給全港學校信函後,小學都會出通告問小朋友是否在香港?
其實有關調查應該都問及大部份小學,從中可以知道有多少跨境學童或者誰不在香港。
不用勞煩入境處。
最重要的,是復課才屬於教局權力。
印象中,雙非﹑跨境學童,近幾年最多,之後好似已經回落。
所以幼稚園應該最少跨境學童(之前好似聽過零雙非),如果分批復課,或者可以幼稚園行先。而且幼稚園好多都係私營,拖得一個月,好難拖到第二個月,因為幼稚園會捱唔到執笠。
至於小學﹑中學,恐怕較多。
小朋友那班小學,還有大半未返來香港。北區band1自行大部份都已取消面試。學習方面,老師做了教材﹑錄像上apps,不過那些跨境學童,因為網路限制,如果無翻牆,完全無辦法。

作者: samsam123321    時間: 20-2-18 12:34

nillnill 發表於 20-2-17 13:18
我都係呢句:
一定要深圳、香港兩地零個案一段時間,才可考慮復課。
否則,就算分批復課,都有跨境生復課返 ...

......

作者: samsam123321    時間: 20-2-18 12:51

del....
作者: little_yolky    時間: 20-2-18 13:29

1010mum 發表於 20-2-18 09:58
正是,數學。數學唔搞清楚啲theory ,再上就好難搞。

我也相信樓上 hkpapa852 所講,小學要補都顧左小四 ...

咁搞掂D concept先,起碼書同作業D題目做晒佢。好彩數學係咁多科相對易追既,只要同學夠勤力,就好快跟得上。

作者: little_yolky    時間: 20-2-18 13:31

samsam123321 發表於 20-2-18 12:34
哈哈,最緊要我仔女間學校立即復課,其他人的學校永久停辦也沒問題?其實我們有無權選擇立即復課?我覺得 ...

咁係佢哋不負責任!

你哋學校仲未搞網上學習?

作者: little_yolky    時間: 20-2-18 13:40

LeeCC 發表於 20-2-18 11:13
我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長 ...

係呀,有D人係咁得意,好勤力既。又勾返起個回憶,阿大P3果年參加校際,有個女仔咳到甩肺,想暈想暈咁,好彩個個用mic stand,但我女唔習慣,用手揸咪,揸晒D豬流感病毒,之後入院住咗4日

作者: samsam123321    時間: 20-2-18 13:57

del....
作者: MrBeast    時間: 20-2-18 13:59

samsam123321 發表於 20-2-18 12:34
哈哈,最緊要我仔女間學校立即復課,其他人的學校永久停辦也沒問題?其實我們有無權選擇立即復課?我覺得 ...
其他人我不能評論,我自己自從看過outbreak 後就好少去戲院睇戲,lift 我真的得少人先入(if poss),冇得揀都冇辨法,至於排隊買口罩,有頭法邊個想做lad lay 呢
作者: MrBeast    時間: 20-2-18 14:01

little_yolky 發表於 20-2-18 13:40
係呀,有D人係咁得意,好勤力既。又勾返起個回憶,阿大P3果年參加校際,有個女仔咳到甩肺,想暈想暈咁,好 ...
比我一定投訴主辦單位無做好消毒工作
作者: MrBeast    時間: 20-2-18 14:03

好難講,我買最快4月
作者: MrBeast    時間: 20-2-18 14:07

hkpapa852 發表於 20-2-18 08:41
目前治愈率太低,即係確診咗就要做神農氏。
情況未明下復課如果子女中咗招,你真係樂意要佢地做白老鼠嘗百 ...
至少市面要有足夠的面罩和hand gel
作者: MrBeast    時間: 20-2-18 14:12

swytca 發表於 20-2-17 23:57
阿仔學校要轉3趟港鐵,都系人好多的大站,前幾日我都發夢,夢到他要去陰間要同我告別,3月復課點算好啊,無 ...

無需太擔心,學生唔洗返學是好小事,多人中招e療糸統overload 變成疫區對經濟打擊好大,無人會同$作對
作者: samsam123321    時間: 20-2-18 14:19

MrBeast 發表於 20-2-18 14:07
至少市面要有足夠的面罩和hand gel

del....

作者: MrBeast    時間: 20-2-18 14:28

samsam123321 發表於 20-2-18 14:19
衣個我唔認同,永無止境,屯積居奇。你有炒過限量版就知,明明有貨都話無貨先炒得貴。廁紙無貨嗎?咪一樣有 ...
盡量唔講正字,好似大陸股市咁,有機制防止超買和賣,事在人為嘅姐。不過口罩是全球缺貨,呢個情況可能要到5-6月先有轉機,不過純屬個人意見,大家惜目以待

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5