教育王國

標題: 英生回港想在酒店隔離,有介紹? [打印本頁]

作者: brother4    時間: 20-3-19 23:14     標題: 英生回港想在酒店隔離,有介紹?

朋友孩子回港,好似有D本港酒店可提供隔離,有介紹?

作者: cykk    時間: 20-3-19 23:43

brother4 發表於 20-3-19 23:14

希望幫到手

圖片附件: myimage.jpg (20-3-19 23:43, 717.21 KB) / 下載次數 42
/forum.php?mod=attachment&aid=MzMwMTc0fGRkYTE4ODVkfDE3MTc0MzYwMDV8MA%3D%3D

作者: brother4    時間: 20-3-19 23:52

cykk 發表於 20-3-19 23:43
希望幫到手

作者: ydoris    時間: 20-3-20 07:47

回覆 brother4 的帖子

我訂左今日去住,再話俾妳地知情況啦!
作者: brother4    時間: 20-3-20 15:15     標題: 回覆樓主:

帝盛冇位,如心不收,絲麗有位住6千起,另每日三歺250元起。。。

作者: CD    時間: 20-3-20 16:35

可以住酒店隔離?今日有新聞講吾得
作者: Chole    時間: 20-3-20 16:38

有啲酒店有獨立冷氣、可以開窗,酒店自己做宣傳。

作者: ydoris    時間: 20-3-20 18:47

我訂左遠東絲麗。剛剛check in 左。好好呀。平!
作者: lamb2003    時間: 20-3-20 21:27

ydoris 發表於 20-3-20 18:47
ydoris, 請問隔離14日, 住酒店應是14天13晚,還是15天14晚呢?

作者: ydoris    時間: 20-3-20 21:42

回覆 lamb2003 的帖子

其實酒店問過我架住14定15,我吾識答。佢就吾知點咁俾左個日期同價錢我。check in 個時我無睇架,俾左阿囡keep。妳訂個時再詳細問一次啦!我估係14日。佢廣告都係寫14日。政府有無寫明架呢?張紙我無睇架。
作者: Umi    時間: 20-3-21 01:00

ydoris 發表於 20-3-20 21:42

其實酒店問過我架住14定15,我吾識答。佢就吾知點咁俾左個日期同價錢我。check in  ...

請問間房是否好細?乾淨嗎?

作者: August07    時間: 20-3-21 08:09

ydoris 發表於 20-3-20 21:42

其實酒店問過我架住14定15,我吾識答。佢就吾知點咁俾左個日期同價錢我。check in  ...

我問過酒店話14晚

作者: August07    時間: 20-3-21 08:10

洗衣服酒店如何安排?

作者: ydoris    時間: 20-3-21 10:10

回覆 Umi 的帖子

我無入去房,目測係好似日本三星酒店大小。好彩我有雙人床。無既俾兩張單人床。吾會打掃,想換床單自己放門口佢換俾妳。
作者: ritb    時間: 20-3-21 10:29

ydoris 發表於 20-3-20 18:47
請問是否獨立冷氣杏可以開窗?唔該

作者: Umi    時間: 20-3-21 11:30

brother4 發表於 20-3-19 23:14

今早找了L’hotel island south. 係黃竹坑,有收隔離人士,昨天東張西望介紹過,有機器人送歺或外買到房門,每天量體溫一次,一星期清潔房2次,工作人員全副保護衣入房換毛巾丶床單!我覺得幾好,所以訂左比女今日入去住14日。

作者: brother4    時間: 20-3-21 11:32

Umi 發表於 20-3-21 11:30
今早找了L’hotel island south. 係黃竹坑,有收隔離人士,昨天東張西望介紹過,有機器人送歺或外買到房門 ...

$?

作者: Umi    時間: 20-3-21 11:35

brother4 發表於 20-3-21 11:32
$?

淨房$600/日,如果要包3歺另+$250/日,可以叫foodpanda or deliveroo等由機器人送到房門

作者: brother4    時間: 20-3-21 11:35

Umi 發表於 20-3-21 11:35
淨房$600/日,如果要包3歺另+$250/日,可以叫foodpanda or deliveroo等由機器人送到房門
...

作者: Pepethefrog    時間: 20-3-21 11:44

希望幫到手

但係唔收18歲以下隔離學生,我問咗幾間都話唔收  

作者: lamb2003    時間: 20-3-21 13:03

Pepethefrog 發表於 20-3-21 11:44
但係唔收18歲以下隔離學生,我問咗幾間都話唔收

荃灣絲麗可收18歲以下,check in時有家長陪同,簽同意書便可以.

作者: Pepethefrog    時間: 20-3-21 13:05

lamb2003 發表於 20-3-21 13:03
荃灣絲麗可收18歲以下,check in時有家長陪同,簽同意書便可以.

我今朝打去問過,個職員話唔得!有人試過可以?

作者: ydoris    時間: 20-3-21 13:43

回覆 ritb 的帖子

吾清楚呀,照計佢收隔離既人應該係夠設備既。最緊要佢知妳係隔離,咪呃人累街坊。
作者: Umi    時間: 20-3-21 15:57

brother4 發表於 20-3-21 11:35

阿女剛入住,原來隔離人士冇得叫外賣的,所以最後都另+$250/日比佢,房都企理ok的

作者: ydoris    時間: 20-3-21 17:49

回覆 Umi 的帖子

阿囡個間有得叫外賣,見佢夜麻麻仲叫烏冬食,才記起有時差,個時先係晏晝飯。
作者: ratafan    時間: 20-3-21 18:31

August07 發表於 20-3-21 08:10
洗衣服酒店如何安排?

成十四天,自己洗啦!我已買了洗衣液讓他慢慢洗

作者: August07    時間: 20-3-21 18:36

Umi 發表於 20-3-21 15:57
阿女剛入住,原來隔離人士冇得叫外賣的,所以最後都另+$250/日比佢,房都企理ok的
...

有冇需要帶部空氣淨化器入住?細細部車用嗰啲

作者: DKmum    時間: 20-3-21 19:24

希望幫到手
今日打電話去旺角帝盛,14 天價錢係12600,比報章上登的價錢貴了一陪有多
作者: WIN123    時間: 20-3-21 19:24

我book 左4月1日入住, 希望你地upddate 多些新情況🙏🙏
作者: ydoris    時間: 20-3-21 21:06

回覆 DKmum 的帖子

們今朝親戚訂阿囡個間都貴左成千蚊。我又無想過係酒店洗衫,吾會乾lor。吾出得來求其著多幾日短褲t shirt算啦!
作者: buklaylay    時間: 20-3-21 21:07

ydoris 發表於 20-3-21 17:49
回覆 Umi 的帖子

阿囡個間有得叫外賣,見佢夜麻麻仲叫烏冬食,才記起有時差,個時先係晏晝飯。 ...
Hi請問你囡囡住邊間?Thx

作者: ydoris    時間: 20-3-21 21:09

回覆 August07 的帖子

無所謂啦!佢肯掛係頸未俾佢lor。
作者: ydoris    時間: 20-3-21 21:10

回覆 buklaylay 的帖子

遠東絲麗。係市區,food panda個d都會送架。
作者: buklaylay    時間: 20-3-21 21:19

ydoris 發表於 20-3-21 21:10
回覆 buklaylay 的帖子

遠東絲麗。係市區,food panda個d都會送架。

太好嘞!我打去問吓
唔該晒你

作者: 英子    時間: 20-3-21 21:33

我BOOK左灣仔帝盛,我問左酒店三餐點搞掂,佢話可以叫foodpanda,佢哋會幫佢拎上去門口放低。

作者: ydoris    時間: 20-3-21 21:50

回覆 英子 的帖子

灣仔個間係邊架?
作者: 英子    時間: 20-3-21 22:00

ydoris 發表於 20-3-21 21:50
回覆 英子 的帖子

灣仔個間係邊架?
新伊館後個,灣仔同銅鑼灣中間
作者: buklaylay    時間: 20-3-21 22:05

英子 發表於 20-3-21 21:33
我BOOK左灣仔帝盛,我問左酒店三餐點搞掂,佢話可以叫foodpanda,佢哋會幫佢拎上去門口放低。
...
請問你經電話 book 房,定係官網訂?因為阿仔想同d朋友一齊 book.
Thx

作者: CD    時間: 20-3-21 22:27

DKmum 發表於 20-3-21 19:24
今日打電話去旺角帝盛,14 天價錢係12600,比報章上登的價錢貴了一陪有多
咁貴,昨日book 荃灣帝盛15日收$5400,我book 2/4,吾洗比$先,用credit card 比$360,但吾過數,2/4入住先比錢,如有事真係返吾到黎,自動release 間房,吾會扣我錢。  
作者: CPW628    時間: 20-3-21 22:29

我仔去左 YMCA 佢地有負壓房 希望幫到大家

作者: CPW628    時間: 20-3-21 22:33

另 黃竹坑如心 洒店話係獨立抽風

作者: 英子    時間: 20-3-21 22:45

buklaylay 發表於 20-3-21 22:05
請問你經電話 book 房,定係官網訂?因為阿仔想同d朋友一齊 book.
Thx
喺網頁嗰度即時通訊留低咗資料,第二日佢打返俾我!係官網訂好似唔得因為係隔離人士!

作者: Siuchoi    時間: 20-3-21 23:42

回覆 CD 的帖子

請問在官網 book還是打電話去 book? 謝謝!
作者: buklaylay    時間: 20-3-21 23:57

英子 發表於 20-3-21 22:45
喺網頁嗰度即時通訊留低咗資料,第二日佢打返俾我!係官網訂好似唔得因為係隔離人士!

...

吓!我打去 hotline 問,佢哋話可以網上訂……仲訂咗兩間添……
我再問,唔該晒

(啱啱打去酒店,可以官網訂房用作隔離!)

作者: summer14    時間: 20-3-22 07:37

CD 發表於 20-3-21 22:27
咁貴,昨日book 荃灣帝盛15日收$5400,我book 2/4,吾洗比$先,用credit card 比$360,但吾過數,2/4入住先 ...

你呢間咁平,是否要打電話book才有?

作者: buklaylay    時間: 20-3-22 09:45

summer14 發表於 20-3-22 07:37
尋晚見到呢間網上訂,同日入住,連服務費5千7百幾,住14晚。
而旺角帝盛,好貴,要1萬1千幾……

問過職員,所有酒店可經佢哋 menu 叫 Food Panda

作者: CD    時間: 20-3-22 10:52

summer14 發表於 20-3-22 07:37
應該係荃灣區會平D,大窩口地鐵站行约8分鍾就到,我都係打廣告上電話book, book 左就親自去比錢,去到酒店比錢,先知吾洗比全數住,同埋發現同我傾電話個sales講既入住資料,同親自去酒店問吾同,所以我覺得直接打電話去你想住嗰間酒店問好D。
作者: summer14    時間: 20-3-22 10:55

CD 發表於 20-3-22 10:52
應該係荃灣區會平D,大窩口地鐵站行约8分鍾就到,我都係打廣告上電話book, book 左就親自去比錢,去到酒店 ...

剛剛book咗荃灣帝盛, 6/4比阿仔入住$4,720

作者: Zsokol    時間: 20-3-22 11:31

我想訂25/3已Full.
作者: summer14    時間: 20-3-22 11:47

Zsokol 發表於 20-3-22 11:31
我想訂25/3已Full.

好多酒店都已經full. 想book 29/3 比阿女都無,佢唯有家居隔離

作者: Anniemun    時間: 20-3-22 11:58

我收到中旅社個 mail 有關訂隔離用酒店的專線 (我不是賣廣告) 2998 7777,大家有需要可以問下
作者: Siuchoi    時間: 20-3-22 13:01

回覆 CPW628 的帖子

請問YMCA 願意收留強制人仕?
作者: taifiona    時間: 20-3-22 13:40

好多酒店full 了,我有朋友就找了朋友開的旅館,簡單D,但獨立冷氣,有窗,可以叫外賣,14日都係2800

作者: CPW628    時間: 20-3-22 13:55

Siuchoi 發表於 20-3-22 13:01

是的 而且我問過好多洒店 一係唔收 就算收 亦唔係獨立抽風

作者: CPW628    時間: 20-3-22 14:00

妳所講嘅強制同家居隔離是否有分別?
我仔係家居隔離

作者: Siuchoi    時間: 20-3-22 14:00

回覆 taifiona 的帖子

可否pm 我邊間?  感謝!
作者: taifiona    時間: 20-3-22 14:04

已pm

作者: Siuchoi    時間: 20-3-22 14:04

我屋企唔方便家居隔離, 她28号回來, 便是強制隔離了~  現在周圍問酒店收唔收, 最後打算是我們搬去酒店住, 亞女自己在家隔離, 但咁樣會唔方便正常生活.......好煩惱..........
作者: 有無叉電    時間: 20-3-22 14:30

taifiona 發表於 20-3-22 13:40
好多酒店full 了,我有朋友就找了朋友開的旅館,簡單D,但獨立冷氣,有窗,可以叫外賣,14日都係2800
...
可pm 給我邊間嗎? Thx!
作者: Candice1128    時間: 20-3-22 14:50

Siuchoi 發表於 20-3-22 14:04

我屋企唔方便家居隔離, 她28号回來, 便是強制隔離了~  現在周圍問酒店收唔收, 最後打 ...

旺角帝盛有位,我昨晚也book左14天,28/3起入住。

作者: Pepethefrog    時間: 20-3-22 15:07

CPW628 發表於 20-3-22 13:55
是的 而且我問過好多洒店 一係唔收 就算收 亦唔係獨立抽風

唔知YMCA收唔收18歲以下學生呢?因為好多間都唔收,肯收嗰啲都full 晒,請問你book 咗幾錢?

作者: brother4    時間: 20-3-22 15:21

...

請pm

作者: taifiona    時間: 20-3-22 15:22     標題: 回覆樓主:

Sorry ! Wrong sent

作者: CPW628    時間: 20-3-22 15:43

Siuchoi 發表於 20-3-22 14:04

我屋企唔方便家居隔離, 她28号回來, 便是強制隔離了~  現在周圍問酒店收唔收, 最後打 ...

都唔駛太過擔心 佢地過得去 UK 應已經可照顧自己 妳囡幾歲

作者: CPW628    時間: 20-3-22 15:45

Pepethefrog 發表於 20-3-22 15:07
唔知YMCA收唔收18歲以下學生呢?因為好多間都唔收,肯收嗰啲都full 晒,請問你book 咗幾錢?
...

我今晚會拎嘢過去 幫妳問下
我 book 時 $400 + 10%
另 TST YMCA 外牆維修 係冇景觀

作者: Pepethefrog    時間: 20-3-22 15:47

CPW628 發表於 20-3-22 15:45

謝謝你!你嗰間係油麻地?

作者: CPW628    時間: 20-3-22 15:48

係尖沙咀

作者: CPW628    時間: 20-3-22 15:49

Pepethefrog 發表於 20-3-22 15:47
謝謝你!你嗰間係油麻地?

係尖沙咀 油麻地唔收

作者: Pepethefrog    時間: 20-3-22 15:50     標題: 回覆樓主:

謝謝,麻煩你!

作者: Zsokol    時間: 20-3-22 16:26

CPW628 發表於 20-3-22 15:45
想問下,係1個人或2個人住..?
作者: summer14    時間: 20-3-22 16:37

我打過去旺角維景酒店,佢話收酒店隔離人仕,但要full paid, 無得cancel. 你睇吓有無幫助?

作者: Zsokol    時間: 20-3-22 16:46

我經中旅訂旺角維景酒店,14天,$6,xxx.
作者: CPW628    時間: 20-3-22 17:16

Zsokol 發表於 20-3-22 16:26
想問下,係1個人或2個人住..?

佢有雙人床 or 兩張單人
但我訂時 得番雙人床
妳想兩人住 ? 但隔離 應該一人住好 d

作者: CPW628    時間: 20-3-22 17:17

summer14 發表於 20-3-22 16:37
我打過去旺角維景酒店,佢話收酒店隔離人仕,但要full paid, 無得cancel. 你睇吓有無幫助?
...

我有問過 維景係中央冷氣 唔係獨立抽風
所以唔考慮

作者: taifiona    時間: 20-3-22 17:54

銅鑼灣栢寧酒店都有

作者: Decdec    時間: 20-3-22 18:09

多謝姊妹報料,我都訂咗TST YMCA 14 days Quarantine.  未夠18 歲可以。Check in 時家長一齊做手績。

作者: CPW628    時間: 20-3-22 20:54

Pepethefrog 發表於 20-3-22 15:50
謝謝,麻煩你!

剛同我一齊上房個職員話 18 yrs 以下唔收
但我見有一位 BK 媽媽 話可以

作者: CPW628    時間: 20-3-22 21:08

CPW628 發表於 20-3-22 20:54
剛同我一齊上房個職員話 18 yrs 以下唔收
但我見有一位 BK 媽媽 話可以

可試下打去訂房部問下 22687888

作者: Pepethefrog    時間: 20-3-22 21:53

CPW628 發表於 20-3-22 21:08
可試下打去訂房部問下 22687888

謝謝你!

作者: amukpapa    時間: 20-3-23 00:22

回覆 taifiona 的帖子

可否pm旅館地址及聯絡方法?謝謝。

作者: taifiona    時間: 20-3-23 08:23

已pm , please check

作者: brother4    時間: 20-3-23 08:29

taifiona 發表於 20-3-23 08:23
已pm , please check

thx

作者: WIN123    時間: 20-3-23 15:01

請問有同學入住了荃灣帝盛酒店家長,  房內有冇提供蒸餾水?   會否幫同學交測試樽給政府?$250/三餐 OK 嗎?  還是自己叫外買?  

作者: ydoris    時間: 20-3-23 15:15

回覆 WIN123 的帖子

阿囡住另一間絲麗,成枱都係水同廁紙。不過我俾左個煮熱水既野自己整熱水。叫外賣。其他吾知。
作者: WIN123    時間: 20-3-23 15:27

回覆 ydoris 的帖子

Thanks

作者: brother4    時間: 20-3-23 15:31     標題: 回覆樓主:

今早遠東絲丽29起有房,帝盛要7号才有,現揾吓ymca

作者: 武航    時間: 20-3-23 15:37

我兒將安排下月初回來 , 但撞正個女 final year 考試不容有失 , 兒子實不宜家中隔離.  

當時無留意個廣告 , 我係逐間酒店打去問 , 大部份都不接受作隔離租用的 , 但仍找到除左帝盛之外仲有以下 :  

1. 尖沙咀君怡 and ymca
2. 旺角假日
3. 油麻地逸東

價錢都係 5 - 7 千左右 , 要留意每間以下的安排
1. 膳食 -  有 d 話可以叫外賣 , 會有專人送上去 , 有 d 話外賣員要自己送上門口(未必間間肯)
2. 清潔 -  有 d 每天清潔 , 有 d 幾日一次,  有 d 話明 14 天內無清潔 ,  亦有第一天比定床 , 毛巾自己搞
3. 探訪 -  大部份都話唔建議 , 但可送湯水見上一面

最後我租 Apartment , 主要原因係:
1. 並非中央冷氣 , 甚至可以開窗
2. 彈性大 d , 過多 7 日最高危期 , 父母可以去探下佢 (當然亦要好好保護自己)
3. 可以自己煮食
4. 可早幾個鐘去消毒

我係坦白問業主會否介意的 , 而事實上個仔是健康的 , 以上資料僅供參考.
作者: brother4    時間: 20-3-23 16:03     標題: 回覆樓主:

ymca有房要15000起,包早歺及洗衣服

作者: CD    時間: 20-3-23 18:48

...
可否Pm 資料給我,thanks
作者: taifiona    時間: 20-3-23 20:58

CD 發表於 20-3-23 18:48
可否Pm 資料給我,thanks

Please check pm

作者: brother4    時間: 20-3-24 13:04     標題: 回覆樓主:

朋友訂咗酒店,剛通知有人中招,現不俾入住,又要再揾酒店。。。

作者: yiphalook    時間: 20-3-24 13:06

brother4 發表於 20-3-24 13:04
朋友訂咗酒店,剛通知有人中招,現不俾入住,又要再揾酒店。。。
酒店有人中招?

作者: 我掛念嫲嫲    時間: 20-3-24 13:36

我剛放了帝誠…27/3開始

作者: waiwai_01    時間: 20-3-24 13:42

請問是哪間?

作者: brother4    時間: 20-3-24 13:46     標題: 回覆樓主:

不太方便講名

作者: CPW628    時間: 20-3-24 14:23

brother4 發表於 20-3-24 13:46
不太方便講名

可不可以講地區 thank you

作者: CD    時間: 20-3-24 15:34

阿仔提早回港,本來book 左2/4荃灣帝盛,宜家cancelled, 2/4應該有房,有需要可試下book.
作者: andyng2014    時間: 20-3-24 15:54

我女兒今晚回香港,她自己一個住家隔離,自由的,又可以自己入廚,我同太太住酒店。
作者: amukpapa    時間: 20-3-24 20:53

請問有冇港島區願意接收隔離住客的酒店/旅館或青年旅舍介紹?

作者: sasa_suen    時間: 20-3-24 22:15     標題: 回覆樓主:

想知你地點安排,18歲以下家長是否可以攞咗房先,阿女自己係機場乘的士去酒店會合?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5