教育王國

標題: 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? [打印本頁]

作者: 1973    時間: 20-3-22 02:09     標題: 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?

小女一月尾剛到北島whangaeri 讀year 12, 住dorm ,下學期轉homestay, 你地既小朋友呢?歡迎分享及指點
復活節假還會回港嗎?
作者: anitawong21    時間: 20-3-22 02:28

1973 發表於 20-3-22 02:09
小女一月尾剛到北島whangaeri 讀year 12, 住dorm ,下學期轉homestay, 你地既小朋友呢?歡迎分享及指點
復活 ...

仲返香港?嗰邊唔知幾時開返關喎,返咗嚟,飛唔返過去㗎!

但點解而家疫情未明朗就轉homestay 呢?

作者: anitawong21    時間: 20-3-22 08:30     標題: 回覆樓主:

https://www.health.govt.nz/our-work/diseases-and-conditions/covid-19-novel-coronavirus/covid-19-current-cases

作者: 1973    時間: 20-3-22 20:05

回覆 anitawong21 的帖子

我知衣家停左關,但有冇諗過嗰邊假期後confirmed case會標升呢?
作者: anitawong21    時間: 20-3-22 20:25

1973 發表於 20-3-22 20:05

我知衣家停左關,但有冇諗過嗰邊假期後confirmed case會標升呢? ...

唔奇啦,都唔洗等放完假,過多兩日應該會過百,而且澳洲同學應該會飛返去渡假

作者: bbba05    時間: 20-3-22 21:52

對疫情嘅發展唔樂觀,雖然政府有d措施行得幾前,但始終感覺執行上唔太嚴緊,大爆發遲早發生。最怕唔知停課後會點安排國際生,有冇宿舍?會長時間homestay?
作者: 1973    時間: 20-3-22 23:07

回覆 bbba05 的帖子

怕home stay唔肯長時間照顧,我女話要返,機票又貴,返去時又唔知要要檢疫,考試又唔知點
作者: bbba05    時間: 20-3-22 23:16

1973 發表於 20-3-22 23:07

怕home stay唔肯長時間照顧,我女話要返,機票又貴,返去時又唔知要要檢疫,考試又唔 ...

我盡量希望佢可以留低,返來香港坐飛機高風險,又要隔離14日,就算有online class時間又唔啱,回去時又唔知幾時先俾非居民入境,到時又要隔離,諗起都煩。

當然,如果長時間留在homestay, 甚至乎發展到唔俾出街,我都唔知阿仔頂唔頂得住。

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 00:15

1973 發表於 20-3-22 23:07

怕home stay唔肯長時間照顧,我女話要返,機票又貴,返去時又唔知要要檢疫,考試又唔 ...

而家每處地方確診病例日日不斷上升緊,四月應該會比而家更嚴重,我估放完term break都唔會俾外國人入境住,就算可以入境,萬一依然隔離14日,homestay 未必肯收留,宿舍更加唔會比你返去呀

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 00:19

bbba05 發表於 20-3-22 23:16
我盡量希望佢可以留低,返來香港坐飛機高風險,又要隔離14日,就算有online class時間又唔啱,回去時又唔 ...

我個女就係話如果停課要飛返嚟喎,佢響香港半夜三點都未肯瞓啦,點様三點上online?

作者: arashan    時間: 20-3-23 07:31

返左香港,都唔知幾時可以過返去(emoji)

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 07:52

今日新增36,總數102

作者: 1973    時間: 20-3-23 08:18

你地學校有冇特別update你地點做?
作者: bbba05    時間: 20-3-23 08:24

1973 發表於 20-3-23 08:18

暫時冇,晏d總理會開記者會,看看她有冇特別宣佈,我覺得好大機會停課

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 08:32

1973 發表於 20-3-23 08:18

日日都有,但都係重複停課就改online,同埋叫將會外遊嗰D要申報,都唔關留學生事

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 09:00     標題: 回覆樓主:

真係停課

Watch live: Prime Minister Jacinda Ardern provides Covid-19 update https://www.rnz.co.nz/news/political/412403/watch-live-prime-minister-jacinda-ardern-provides-covid-19-update

作者: Crabtree    時間: 20-3-23 10:18

阿女剛才打比我話停課, 好唔開心, 還要困家4星期, 除非一家人去附近散步.
作者: anitawong21    時間: 20-3-23 10:30

Crabtree 發表於 20-3-23 10:18

阿女剛才打比我話停課, 好唔開心, 還要困家4星期, 除非一家人去附近散步. ...

冇辦法啦,我哋響香港都唔應該週圍去啦!

我個女聽日都要去home stay,而家執緊行李

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 10:33

Crabtree 發表於 20-3-23 10:18

阿女剛才打比我話停課, 好唔開心, 還要困家4星期, 除非一家人去附近散步. ...

希望四個星期之後可以搞掂

作者: 1973    時間: 20-3-23 10:34

剛呀女打回來話明天封校,要搬host family了
作者: Crabtree    時間: 20-3-23 11:04

唉. 好彩可以搬去homestay
作者: anitawong21    時間: 20-3-23 11:09

Crabtree 發表於 20-3-23 11:04

冇人收留,去校長老師屋企瞓地下都要㗎啦,全國學校星期三零晨都要關門喎

作者: 1973    時間: 20-3-23 11:30

anitawong21 發表於 20-3-23 11:09
冇人收留,去校長老師屋企瞓地下都要㗎啦,全國學校星期三零晨都要關門喎
...
咁咟校長會安全得多喎
作者: anitawong21    時間: 20-3-23 11:35

Crabtree 發表於 20-3-23 11:04

唔知郵差、速遞可唔可以送嘢?

作者: anitawong21    時間: 20-3-23 11:36

1973 發表於 20-3-23 11:30
咁咟校長會安全得多喎

作者: bbba05    時間: 20-3-23 11:37

學校宿舍繼續開放,term break亦繼續留在宿舍,唔洗去homestay.
作者: bbba05    時間: 20-3-23 12:18

anitawong21 發表於 20-3-23 11:35
唔知郵差、速遞可唔可以送嘢?

維持正常

http://www.stuff.co.nz/national/health/coronavirus/120499861/coronavirus-what-are-essential-services?cid=app-android

作者: 1973    時間: 20-3-23 12:28

bbba05 發表於 20-3-23 11:37
學校宿舍繼續開放,term break亦繼續留在宿舍,唔洗去homestay.
咁好,year幾?邊區?
作者: anitawong21    時間: 20-3-23 14:34

bbba05 發表於 20-3-23 12:18
維持正常

http://www.stuff.co.nz/national/health/coronavirus/120499861/coronavirus-what-are-essenti ...

咁都好(emoji)(emoji)

作者: Crabtree    時間: 20-3-23 21:05

真係唔知, 我剛才係nz shop問可否送貨, 佢都唔敢答我能否送.
作者: 1973    時間: 20-3-24 02:19

你哋會比小朋友回港避疫嗎?
作者: anitawong21    時間: 20-3-24 03:07

1973 發表於 20-3-24 02:19

暫時唔會

作者: bbba05    時間: 20-3-24 10:45

Minister of Education提前了放學校假期,學校term date可能會調整,阿仔學校亦提前了一星期term break.
作者: anitawong21    時間: 20-3-24 18:14

1973 發表於 20-3-24 02:19

你再考慮吓有冇必要俾佢返香港,你嗰邊比較近Auckland ,可能會擔心D,但政府話命令民眾留在家中,暫時我覺風險都低,同埋就算可以出去,除非唔戴口罩,否則分分鐘俾人指住鬧,佢出去都危險。

同埋你要走的話,homestay 未必可以載你去機場,改搭機場shuttle或者租車,都唔知載過咩人,其實哩程車都高風險。而且返到嚟都要隔離,一樣冇得出街

作者: lucia6119    時間: 20-3-24 18:47

update 我地AUCKLAND 情況
今天開始停課
食店都多數關了, 有開的都只可以外賣
其他商店..26 日開始都關門
SUPERMARKET 會開..但時間縮短了
連DOMINO PIZZA 都關門了

作者: bbba05    時間: 20-3-24 20:26

lucia6119 發表於 20-3-24 18:47
今天開始停課

Auckland市面會否比較緊張?始終最多個案。

作者: 1973    時間: 20-3-25 00:52

學覆左我,除非香港政府包機,唔係唔建議學生回港,德國學生就政府包機走左喇.我女聽話唔返黎了,另外,我女去左英文老師家住,仲有另一個外籍學生,咁我都放心啲,希望呢段時間佢英文進步得快啲,因為同佢whatsapp仍然好多港式英文句子😰

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 01:36

嘩,住英文老師屋企咪仲好

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 01:37

lucia6119 發表於 20-3-24 18:47
今天開始停課

係咪星期三開始連外賣都唔准?

作者: 1973    時間: 20-3-25 12:37

anitawong21 發表於 20-3-25 01:37
好似只有外賣店食肆可以開,時間縮短
作者: lucia6119    時間: 20-3-25 14:21

anitawong21 發表於 20-3-25 01:37

26日開始所有 NON- ESSENTIAL BUSINESS 都關了
食店大部分都關了. 有些 PROVIDE DELIVERY SERVICE
BUT ALL ARE ZERO CONTACT DELIVERY ,
就是電話或網上訂, 送到門口放下, 便走
另外 POST SERVICE 今天 LAST DAY
明天也不辦公了

作者: lucia6119    時間: 20-3-25 14:34

bbba05 發表於 20-3-24 20:26
Auckland市面會否比較緊張?始終最多個案。
就是差不多所有店舖都關了OFFICE 和學校都停了..所以街上的人不多
不過戴口罩的人仍然很少
昨天去買東西 搭巴士回家時..就我一個乘客

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 14:40

lucia6119 發表於 20-3-25 14:21
26日開始所有 NON- ESSENTIAL BUSINESS 都關了食店大部分都關了. 有些 PROVIDE DELIVERY SERVICE BUT ALL  ...

吓?郵局都關門?即係我唔洗寄嘢俾佢?

作者: bbba05    時間: 20-3-25 14:49

anitawong21 發表於 20-3-25 14:40

郵局係關門,郵遞服務應該繼續,

https://www.nzpost.co.nz/business/covid19updates/temporary-closures

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 15:37

bbba05 發表於 20-3-25 14:49

https://www.nzpost.co.nz/business/covid19updates/temporary-closures ...

咁用DHL得唔得?

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 15:42

lucia6119 發表於 20-3-25 14:34
就是差不多所有店舖都關了OFFICE 和學校都停了..所以街上的人不多
不過戴口罩的人仍然很少
昨天去買東西 搭 ...

其實我都想知進入level 4之後係咪真係強制禁足?如果有堆人係都要走出去企埋一齊gathering ,會唔會俾警察拉

作者: lucia6119    時間: 20-3-25 16:20

anitawong21 發表於 20-3-25 14:40
但是我今天去了就近的Parcel collection location was closed
and saw many people went there to collect their parcel 但空手而回
所以免得過都系唔好寄嘢過黎啦!

作者: lucia6119    時間: 20-3-25 16:25

anitawong21 發表於 20-3-25 15:42
其實我都想知進入level 4之後係咪真係強制禁足?如果有堆人係都要走出去企埋一齊gathering ,會唔會俾警察 ...
應該唔會..因為日常要搵個警察都難..上次我想去警局辦點事...原來全AUCKLAND 除了一間警局外..其他的下午3 點便關門

作者: bbba05    時間: 20-3-25 16:48

anitawong21 發表於 20-3-25 15:37
咁用DHL得唔得?

我見dhl冇講話受影響,直接打俾dhl hk問最穩陣

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 16:49

bbba05 發表於 20-3-25 16:48

係喎

作者: 1973    時間: 20-3-25 22:26

bbba05 發表於 20-3-25 14:49

https://www.nzpost.co.nz/business/covid19updates/temporary-closures ...
唔該晒你Update我地
作者: 1973    時間: 20-3-25 22:27

lucia6119 發表於 20-3-25 16:25
應該唔會..因為日常要搵個警察都難..上次我想去警局辦點事...原來全AUCKLAND 除了一間警局外..其他的下午3  ...

唔該晒你Update我地

作者: anitawong21    時間: 20-3-26 15:51

bbba05 發表於 20-3-25 16:48

DHL話可以,但要遲多四日左右先可以送到

作者: bbba05    時間: 20-3-26 15:54

anitawong21 發表於 20-3-26 15:51
DHL話可以,但要遲多四日左右先可以送到

我今日都去郵局寄咗箱野俾阿仔,郵局話暫時冇影響,最多慢d.

作者: ccab    時間: 20-3-27 12:01

星期一寄郵局特快專遞, 排到今日都未走到

今日再睇話新西蘭特快專遞服務暫停
作者: bbba05    時間: 20-3-27 12:12

ccab 發表於 20-3-27 12:01
星期一寄郵局特快專遞, 排到今日都未走到

今日再睇話新西蘭特快專遞服務暫停 ...

多謝你嘅消息,琴日寄都仲話冇問題

https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/notices/index_id_897.html

作者: ccab    時間: 20-3-28 15:10

bbba05 發表於 20-3-27 12:12
多謝你嘅消息,琴日寄都仲話冇問題

https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/notice ...
琴日仲係"已完成處理, 準備離開"........今日變返已投寄郵件咁係咪要去郵局拎返?

作者: bbba05    時間: 20-3-28 15:21

ccab 發表於 20-3-28 15:10
琴日仲係"已完成處理, 準備離開"........今日變返已投寄郵件咁係咪要去郵局拎返?
...

琴日打去hotline問,點知幫我接咗去1823,之後話繁忙cut我線。唯有去郵局問,個職員都答唔實已寄出的會如何處理,話要攞番就填張form.   我諗住再睇吓會點先。琴日個狀況轉咗"已交付運輸公司/出發前往目的地",  到今日冇變過,唔知去唔去到。

作者: anitawong21    時間: 20-3-28 15:38

ccab 發表於 20-3-28 15:10
...

會唔會等緊飛機?

作者: ccab    時間: 20-3-28 16:31

bbba05 發表於 20-3-28 15:21
琴日打去hotline問,點知幫我接咗去1823,之後話繁忙cut我線。唯有去郵局問,個職員都答唔實已寄出的會如何 ...
你果件咁好既, 我果件由原本第二步既處理中, 返返轉頭去第一步既已收取郵件
作者: 1973    時間: 20-3-30 19:41

有朋友女及她朋友英剛回,女的朋友落機後確診,女變左係緊密接觸者要到檢疫村😩
作者: anitawong21    時間: 20-3-30 20:23

1973 發表於 20-3-30 19:41
有朋友女及她朋友英剛回,女的朋友落機後確診,女變左係緊密接觸者要到檢疫村😩 ...

作者: 1973    時間: 20-3-30 22:01

NZ現在好似有5百幾宗同 1宗死亡不過係咪唔返黎少左中既機會呢?

作者: bbba05    時間: 20-3-30 22:34

ccab 發表於 20-3-28 16:31
你果件咁好既, 我果件由原本第二步既處理中, 返返轉頭去第一步既已收取郵件 ...

我個件3日都冇update過,都唔知寄唔寄得出,郵局又完全冇通知會點處理。

作者: 小王子popo    時間: 20-3-31 08:52

20/3喺香港郵政快遞寄出,當時郵局話會delay一星期,今日31/3份郵包終於寄到手。可以上nzpost 追踪郵件,會顯示郵件狀態。

作者: 1973    時間: 20-3-31 14:10

我24/2用Ems寄小提琴過去,被對方扣留到衣家,學校都跟進唔到
作者: anitawong21    時間: 20-3-31 16:01

1973 發表於 20-3-31 14:10
我24/2用Ems寄小提琴過去,被對方扣留到衣家,學校都跟進唔到

咁大個郵件,係咪應該親身去拎?

作者: 1973    時間: 20-3-31 17:23

anitawong21 發表於 20-3-31 16:01
咁大個郵件,係咪應該親身去拎?
係扣左關,初時以為未放行,又無人通知件貨到左,點知有野拎呢?我係問香港呢邊至話扣左老師衣家都跟唔到啦,因為嗰邊都關左門

作者: anitawong21    時間: 20-3-31 17:40

1973 發表於 20-3-31 17:23
係扣左關,初時以為未放行,又無人通知件貨到左,點知有野拎呢?我係問香港呢邊至話扣左老師衣家都跟唔到啦 ...

唉,咁就煩。

我見到你哋咁都唔敢寄,其實我個女係壞咗個ipad keyboard,有兩個制冇反應,又唔算好急,咁啱今日Noel Leeming 開返online shop,但好多嘢都冇得賣,㨂唔啱,希望過多兩日可以有多D貨

作者: ccab    時間: 20-4-1 12:25

琴日郵局有人聯絡我話郵件寄唔出啦, 將會原箱連郵費和道歉信送返去我填果個寄出地址
作者: bbba05    時間: 20-4-1 13:13

ccab 發表於 20-4-1 12:25
琴日郵局有人聯絡我話郵件寄唔出啦, 將會原箱連郵費和道歉信送返去我填果個寄出地址 ...

唉!唯有搵其他方法。我見dhl 2kg要成7百幾,要超過一個星期。

我早兩日忍唔住send咗個email俾郵局,佢覆我話"已經在27日離開香港前往新西蘭".   但到今日狀態仍然冇更新過,都唔知係唔係真。

作者: bbba05    時間: 20-4-10 23:58

Lockdown已經多過兩星期了,大家仔女生活成點?係唔係一直都冇得出街?我仔亦唔可以離開學校,冇得去超市買野。
作者: TTeresa    時間: 20-4-11 00:38

想問問大家, 本來返來整簽證,但呀仔都話唔返重安全....

如果係咁我可唔可以自己係到同佢申請.....好煩, 我照用平郵寄左兩盒口罩比佢,好彩新年返去個轉比定多小小口罩同消毒紙比佢上機。
作者: bbba05    時間: 20-4-11 01:20

TTeresa 發表於 20-4-11 00:38
想問問大家, 本來返來整簽證,但呀仔都話唔返重安全....

如果係咁我可唔可以自己係到同佢申請.....好煩,  ...

幾時到期?如果4月至7月到期的自動延長至9月尾了。

作者: anitawong21    時間: 20-4-11 15:04

bbba05 發表於 20-4-10 23:58
Lockdown已經多過兩星期了,大家仔女生活成點?係唔係一直都冇得出街?我仔亦唔可以離開學校,冇得去超市買 ...

冇得出街呀,講真我估homestay 更加驚D細路出事

我最後響NZ apple store online買咗個藍芽鍵盤俾佢,原來係由悉尼出貨

作者: bbba05    時間: 20-4-11 15:09

anitawong21 發表於 20-4-11 15:04

我最後響NZ apple store online買咗個藍芽鍵盤俾 ...

收到了嗎?我寄那些東西一直冇update過位置。

繼續lockdown落去,個個變晒宅男宅女 。希望20號有好消息啦。

作者: TTeresa    時間: 20-4-11 15:29

8月頭到期, 所以未差唔多要整
作者: anitawong21    時間: 20-4-11 15:39

bbba05 發表於 20-4-11 15:09

繼續lockdown落去,個個變晒宅男宅女  。希望20號有 ...

收到呀,佢哋用DHL送貨!我上星期四落單,星期二朝早已收到了,如果唔係撞咗週末,應該會更加快收到。唔知係咪咁啱滙價低,睇返我信用卡扣咗嗰個數,比HK apple store仲平咗五十幾蚊

雖然而家每日確診數字減少中,但都仲係每日有廿幾單,我估就算完成四個星期lockdown,最多都係開始商業上局部開放,學校可能未咁快開返住,入境更加冇咁快

作者: lucia6119    時間: 20-4-11 15:43

bbba05 發表於 20-4-11 15:09

繼續lockdown落去,個個變晒宅男宅女  。希望20號有 ...
Temporary visas can be extended

The epidemic management notice means all visas will be extended to 25 September 2020, for people who are currently in New Zealand on 2 April 2020 on a valid temporary entry class visa, if the expiry date in their visa states it expires between 2 April 2020 and 9 July 2020 inclusive. This includes:

• work visa holders
  • student visa holders
  • visitor visa holders
  • interim visa holders, and
  • limited visa holders.

作者: anitawong21    時間: 20-4-11 15:53

TTeresa 發表於 20-4-11 15:29

你當初搵哩間學校,有冇經agent做?

作者: bbba05    時間: 20-4-11 17:23

TTeresa 發表於 20-4-11 15:29

理論上你在香港可以代佢申請,但一般申請需要照肺,除非student visa少過六個月。我唔知點解你會年中到期,咁一係申請少過半年至學年尾,一係就在nz那邊照肺。

作者: Crabtree    時間: 20-4-11 20:12

anitawong21 發表於 20-4-11 15:04

我最後響NZ apple store online買咗個藍芽鍵盤俾 ...

作者: Crabtree    時間: 20-4-11 20:16

我女只可在homestay屋企附近散步,否則多數屈在房內,悶都悶死

作者: TTeresa    時間: 20-4-12 01:51

有用

[size=1.25em]agent, 但佢唔係好跟, 除左申請學校吹我交學費,交左之後都差唔多我自己跟,

[size=1.25em]上次續唔洗再照肺, 佢收錢幫我續。但今年打去問佢, 已經無做叫左個同事跟,

[size=1.25em]但佢咩都唔想理, 只係叫我快交學費先,交完再通知佢........

[size=1.25em]我9月去讀TEAM 3, 但我早左差唔多個月去同仔仔玩下, 處理銀行戶口又親身去左學校等等...所以8月頭就到期

作者: TTeresa    時間: 20-4-12 01:58

我想學下自己續,如果識唔洗好似求佢咁重要比錢個agent做,
真係, 學校已經有比agent fee 佢, 佢咩都無理學校同我直接EMAIL, 都唔明點解重要收錢幫我去續簽證
作者: bbba05    時間: 20-4-12 02:06

TTeresa 發表於 20-4-12 01:58
我想學下自己續,如果識唔洗好似求佢咁重要比錢個agent做,
真係, 學校已經有比agent fee 佢, 佢咩都無理學 ...

睇番你d舊post, 你阿仔學校應該可以代續student visa,

Renewing your visa on campus,
https://www.govt.nz/browse/immigration-and-visas/get-a-new-zealand-student-visa/renewing-your-student-visa/

Register education provider

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/tools/students-online

作者: bbba05    時間: 20-4-12 02:17

TTeresa 發表於 20-4-12 01:51

有用agent, 但佢唔係好跟, 除左申請學校吹我交學費,交左之後都差唔多我自己跟,

你講得啱,原來三年內照過肺唔使再照, 咁自己幫阿仔申請應該超簡單,最緊要學校俾咗證明你已交了學費,宿費,有買保險,有資產證明等等,上網攪就ok (不過佢地因為疫情暫時應該唔處理住)

作者: bbba05    時間: 20-4-12 09:24

anitawong21 發表於 20-4-11 15:39
收到呀,佢哋用DHL送貨!我上星期四落單,星期二朝早已收到了,如果唔係撞咗週末,應該會更加快收到。唔知 ...

宜家講緊最快29號局部復課,
https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12324260

作者: anitawong21    時間: 20-4-12 15:46

bbba05 發表於 20-4-12 09:24
宜家講緊最快29號局部復課,
https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12324260
...

噢,我醒起了,呀女之前話打過俾舍監,佢話29/4會返學,唔通真係玩多一個星期?

作者: anitawong21    時間: 20-4-12 15:59

TTeresa 發表於 20-4-12 01:58
真係, 學校已經有比agent fee 佢, 佢咩都無理學 ...

原來係咁真係自己搞算數

但既然延至9月,其實你都未洗急住,不過做visa好似要upload相片,係咪應該叫佢搵人幫佢正正經經影返幾張,email俾你?

作者: Crabtree    時間: 20-4-12 17:18

anitawong21 發表於 20-4-12 15:46
噢,我醒起了,呀女之前話打過俾舍監,佢話29/4會返學,唔通真係玩多一個星期?
...

希望大家可以如期開學

作者: jsbaggio    時間: 20-4-13 07:06

見Pathway Students VISA有效期是5年,成功申請後就唔使逐年去批,方便好多。

想問其實係咪只要申請的中學在list 內(pathway education provider),就可申請 Pathway Students VISA?

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/criteria/pathway-student-visa?nationality=nationality-HKG

作者: bbba05    時間: 20-4-13 12:20

jsbaggio 發表於 20-4-13 07:06
見Pathway Students VISA有效期是5年,成功申請後就唔使逐年去批,方便好多。

想問其實係咪只要申請的中學 ...

睇番d資料正如你所講的,似乎幾好。可以問番學校,因為其中一項要求,都要學校提供證明
You must provide a letter of support from your Pathway education provider, or joint letter if your study pathway is with more than one provider, that:

作者: ccab    時間: 20-4-13 12:36

我諗住疫情過晒先同阿女申請, 諗住出年1 月入學, 阿女香港到時中3, 咁過去應該 Year 幾?
作者: bbba05    時間: 20-4-13 12:46

ccab 發表於 20-4-13 12:36
我諗住疫情過晒先同阿女申請, 諗住出年1 月入學, 阿女香港到時中3, 咁過去應該 Year 幾? ...

主要睇年齡,中三應該大概14歲,讀yr 10

作者: TTeresa    時間: 20-4-13 19:27

我轉左學校無係TGS讀啦...... 咁我CHECK 下現那間學校先....
另今日老公想呀仔返香港, 佢話大不了重讀一年, 想個仔係身邊安心D....
好煩都唔知點好.....

作者: jsbaggio    時間: 20-4-13 20:25

以讀中學來講,學校只需提供讀到Year 13 的end date 就可,我估應該OK。因見呢一個program早幾年已經開始試行,我唔明點解agent唔會幫學生申請呢種Visa,反而係要逐年逐年申請visa (emoji)

作者: jsbaggio    時間: 20-4-13 20:27

bbba05 發表於 20-4-13 12:20
睇番d資料正如你所講的,似乎幾好。可以問番學校,因為其中一項要求,都要學校提供證明
You must provide  ...

以讀中學來講,學校只需提供讀到Year 13 的end date 就可,我估應該OK。因見呢一個program早幾年已經開始試行,我唔明點解agent唔會幫學生申請呢種Visa,反而係要逐年逐年申請visa (emoji)

作者: jsbaggio    時間: 20-4-13 20:32

TTeresa 發表於 20-4-13 19:27

我轉左學校無係TGS讀啦...... 咁我CHECK 下現那間學校先....

其實 NZ 尚算安全,要考慮坐飛機亦有風險呀

作者: bbba05    時間: 20-4-13 20:59

TTeresa 發表於 20-4-13 19:27

佢擔心呀仔安全?我自己覺得那邊也頗安全,不過就悶d, 冇得出街,但可能好快會降低 alert level.   不過回港都未必要重讀,可以online上堂(時間比較難就),  或者yr12 再追回yr11 credit.

不過最緊要呀仔想點。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5