教育王國

標題: 掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) [打印本頁]

作者: asdqwe    時間: 20-3-24 11:34     標題: 掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學)

掹飛 dead line 係邊日?
對方有冇權不俾我掹飛?

對方會否話"學校呢排無開門" 而不俾我掹飛?

有經驗朋友請分享一下.

作者: meimei小朋友    時間: 20-3-24 11:44

作者: miriam    時間: 20-3-24 14:50

asdqwe 發表於 20-3-24 11:34
對方有冇權不俾我掹飛?
更改:直資中學註冊後取消註冊最後日期 (即抽飛)

作者: geminicwm    時間: 20-3-24 14:57

會唔會負責老師今天無上班(emoji)

作者: little_yolky    時間: 20-3-24 15:20

geminicwm 發表於 20-3-24 14:57
會唔會負責老師今天無上班(emoji)

咁你唔好last minute至去抽飛囉。

作者: mianyang_99    時間: 20-3-24 15:36

回覆 meimei小朋友 的帖子

其實要如何通知學校??Walk in the office? call in advance?
作者: gracelam    時間: 20-3-24 15:40

mianyang_99 發表於 20-3-24 15:36

其實要如何通知學校??Walk in the office? call in advance?

之前爬文間間唔同做法,有D walk in去攞都得,有D打電話約時間。總之唔好咁閔水先去。

作者: wendyaupooh    時間: 20-3-24 15:48

其實7號知﹐考慮一個EASTER 4日紅日..
14號打返去話抽飛會唔會太閔水呢...
作者: gracelam    時間: 20-3-24 16:01

wendyaupooh 發表於 20-3-24 15:48
其實7號知﹐考慮一個EASTER 4日紅日..
14號打返去話抽飛會唔會太閔水呢...

仲有2日都OK。

作者: miriam    時間: 20-3-24 16:05

asdqwe 發表於 20-3-24 11:34
對方有冇權不俾我掹飛?
今年係第一年有抽飛呢樣野玩, 相信都無有經驗朋友分享到

教局安排得某段時間俾家長抽飛, 學校都要根據教局指引安排人手處理

作者: gracelam    時間: 20-3-24 16:25

miriam 發表於 20-3-24 16:05
今年係第一年有抽飛呢樣野玩, 相信都無有經驗朋友分享到

教局安排得某段時間俾家長抽飛, 學校都要根據教局 ...

以往都有抽飛,只不過係A直資抽去B直資,或者自行覺得in得好,好有信心去直資抽飛,等7月派彩。

作者: miriam    時間: 20-3-24 16:36

gracelam 發表於 20-3-24 16:25
以往都有抽飛,只不過係A直資抽去B直資,或者自行覺得in得好,好有信心去直資抽飛,等7月派彩。
...
以前係直資與直資, 同今年又唔用

以前係全靠估, 今次係有公布, 靠估真係好辛苦

作者: gracelam    時間: 20-3-24 16:37

miriam 發表於 20-3-24 16:36
以前係全靠估, 今次係有公布, 靠估真係好辛苦

所以有好多美麗的誤會。

作者: miriam    時間: 20-3-24 16:38

gracelam 發表於 20-3-24 16:37
所以有好多美麗的誤會。
今年解釋又解釋............無間道不停進行中

作者: gracelam    時間: 20-3-24 16:39

miriam 發表於 20-3-24 16:38

辛苦版主你了

作者: miriam    時間: 20-3-24 16:43

gracelam 發表於 20-3-24 16:39
辛苦版主你了
我都老喇.............無咁多氣..............

作者: meimei小朋友    時間: 20-3-24 16:59

作者: gor_c_nine    時間: 20-3-24 18:20

留意不是每間都比即時取回小六資料表.
我打去都要2日後先攞得返
作者: little_yolky    時間: 20-3-24 18:22

mianyang_99 發表於 20-3-24 15:36

依家有疫情,你都唔好諗住walk in啦。打個電話去問問好D。

作者: pingu_k    時間: 20-3-24 18:30

miriam 發表於 20-3-24 16:38

辛苦你了!!

想請問大家,抽飛是不是取回小六學生資料表正本就夠了?還要不要其他手續,例如要求學校取消張 Undertaking, & copy給家長之類?

作者: miriam    時間: 20-3-24 18:55

pingu_k 發表於 20-3-24 18:30
辛苦你了!!

想請問大家,抽飛是不是取回小六學生資料表正本就夠了?還要不要其他手續,例 ...
最好打定退學信, 有學校會另外有表要家長填

保險計呢, 退學信一式兩份, 一份交學校, 一份就要校務處蓋章證明已經收左封信, 不過我都知學校未必會肯咁做

可以咪同學校要求全套退學資料影份俾你 keep, 唔得.........手機影相都好丫

重要既事一定要講三次
一定要拎返 "小六學生資料表正本"

作者: pingu_k    時間: 20-3-24 20:20

miriam 發表於 20-3-24 18:55
最好打定退學信, 有學校會另外有表要家長填

保險計呢, 退學信一式兩份, 一份交學校, 一份就要校務處蓋章證 ...

多謝提點!!

其實中學最後交個list上 edb時,要將小六學生資料表正本也交上去的嗎?

作者: YmOra    時間: 20-3-24 21:09

pingu_k 發表於 20-3-24 20:20
多謝提點!!

其實中學最後交個list上 edb時,要將小六學生資料表正本也交上去的嗎?

中學只呈上學生資料表之影印本而矣!

作者: miriam    時間: 20-3-24 21:27

pingu_k 發表於 20-3-24 20:20
多謝提點!!

副本

交左正本仲邊度有叩門音樂椅玩到開學前都仲玩緊, 唔通家長野野上教局拎返正本咩

作者: happy+    時間: 20-3-24 21:34

咁由A直資轉去B直資,是否無時限?

作者: happystone    時間: 20-3-24 21:49

回覆 happy+ 的帖子

唔會無時限的,每一間學校註冊都有deadline,總之要預返時間去之前果間直資抽飛然後趕去新直資嘅deadline前註冊
正如上面有人所講,最好去抽飛前先打電話去學校確認幾時可以攞返張小六資料表,因為間間學校做法唔同

我之前抽飛要send Email去學校通知放棄offer,然後仲要mention埋 bridging course退錢事宜

作者: happy+    時間: 20-3-24 21:55

happystone 發表於 20-3-24 21:49

唔會無時限的,每一間學校註冊都有deadline,總之要預返時間去之前果間直資抽飛然後趕 ...

我是指如果過了16/4 直資B才通知比我offer我,咁我還可以去直資A拿回學生資料表嗎?如果過了五月頭,直資A已經把收到的學生名單呈上教育局,那麼我還可以抽飛到直資B嗎?

作者: miriam    時間: 20-3-25 00:30

happystone 發表於 20-3-24 21:49

唔會無時限的,每一間學校註冊都有deadline,總之要預返時間去之前果間直資抽飛然後趕 ...
佢問既唔關自行既事, 係之後直資與直資之間轉校問題

作者: miriam    時間: 20-3-25 00:40

happy+ 發表於 20-3-24 21:55
我是指如果過了16/4 直資B才通知比我offer我,咁我還可以去直資A拿回學生資料表嗎?如果過了五月頭,直資A ...
懶........ 部份 copy 返之前答其他會員既野

直資交資料係 4 May 2020, 交既係小六學生資料表副本

總之直資轉直資要轉幾多間都無人阻止到你, 當然已註冊學校留難家長真係有, 最終都係轉到. 但自行收左, 要去直資抽飛機會只得一次, 16 April 前唔去抽飛, 即代表保留直資學位, 放棄自行學位.

而你既問題同自行成件事無關, 只係 16 April 後收到 B 直資 call waiting, 你又真係要轉, 咪問返 A 直資要咩資料做退學手續, 同拎返小六學生資料表正本, 最緊要係趕得切 B 直資註冊啫.

放榜後仍可以叩門
作者: happy+    時間: 20-3-25 08:23

miriam 發表於 20-3-25 00:40
懶........ 部份 copy 返之前答其他會員既野

直資交資料係 4 May 2020, 交既係小六學生資料表副本

謝謝你的回答,很詳細。另外,如果我4 may之後才由直資A轉去直資B,那么七月放榜當天,那張派位證顯示的中學會是直資A、B或根本唔會顯示學校名?

作者: mcl203    時間: 20-3-25 09:06

happy+ 發表於 20-3-25 08:23
謝謝你的回答,很詳細。另外,如果我4 may之後才由直資A轉去直資B,那么七月放榜當天,那張派位證顯示的中 ...

教局截咗止,就當然派位表係A校~~~

作者: pingu_k    時間: 20-3-25 09:07

YmOra 發表於 20-3-24 21:09
中學只呈上學生資料表之影印本而矣!

THANKS!

作者: pingu_k    時間: 20-3-25 09:07

miriam 發表於 20-3-24 21:27
副本

交左正本仲邊度有叩門音樂椅玩到開學前都仲玩緊, 唔通家長野野上教局拎返正本咩

THANKS!!  

作者: ywtsang    時間: 20-3-25 09:23

N 學校 4 月27 上 copy 俾EDBU  學校 5 月2 上 copy 俾EDB..
所以間間唔同...

作者: asdqwe    時間: 20-3-25 09:29

多謝你的分享.
期間, 校方有無為難你? 話冇人番工呀, 老師唔得閒呀, 點解話讀又唔呀? 點解唔讀我地呀?

呢D咁野?

作者: miriam    時間: 20-3-25 09:40

happy+ 發表於 20-3-25 08:23
謝謝你的回答,很詳細。另外,如果我4 may之後才由直資A轉去直資B,那么七月放榜當天,那張派位證顯示的中 ...
4 May 已經交晒所有野去教局, 教局會以呢批資料為準, 放榜當日係會以 A 校為派位學校

作者: miriam    時間: 20-3-25 09:42

ywtsang 發表於 20-3-25 09:23

N 學校 4 月27 上 copy 俾EDBU  學校 5 月2 上 copy 俾EDB..
學校幾時交都好, 早過 4 May 交又點, 教局都唔會提早同佢地做野架, 點都係統一處理

作者: little_yolky    時間: 20-3-25 15:38

happy+ 發表於 20-3-24 21:34
咁由A直資轉去B直資,是否無時限?

以前聽過有人,直資A已經交咗list俾教育局,之後先收到心儀直資B offer。但直資A無辦法,教育局都話無能為力,要自己同直資B講清楚情況,睇可唔可以留位到放榜當叩門位。

作者: newcomer550    時間: 20-3-25 17:26

我今天去一直資抽飛, 佢要兩天後先可以俾返我.
提提大家, 如果要抽飛最好打定電話問定, 不過唔知放榜後抽飛會唔會快D.
作者: miriam    時間: 20-3-25 17:35

little_yolky 發表於 20-3-25 15:38
以前聽過有人,直資A已經交咗list俾教育局,之後先收到心儀直資B offer。但直資A無辦法,教育局都話無能為 ...

最終都係轉到

作者: little_yolky    時間: 20-3-25 18:35

miriam 發表於 20-3-25 17:35
最終都係轉到

你話呢D學校係咪多鬼餘!

作者: miriam    時間: 20-3-25 19:33

little_yolky 發表於 20-3-25 18:35
你話呢D學校係咪多鬼餘!
神直資唔怕你抽飛走, 大把人補上, 其餘既.......

作者: little_yolky    時間: 20-3-25 19:52

miriam 發表於 20-3-25 19:33
神直資唔怕你抽飛走, 大把人補上, 其餘既.......

其實間間學校得果百幾個位,就算係B2直資都大把捧場客,一定有人補上,做乜要做到自己咁小家

作者: lamlamkids    時間: 20-3-25 19:56

想問一下,如果我在直資註左冊,但最後都係想玩番大抽獎,是否於4月16前取回學生資料表,就可以?
作者: JFNL    時間: 20-3-26 00:00

lamlamkids 發表於 20-3-25 19:56
想問一下,如果我在直資註左冊,但最後都係想玩番大抽獎,是否於4月16前取回學生資料表,就可以? ...

我都想知道,因為聽了兩個説法

作者: JFNL    時間: 20-3-26 10:34

JFNL 發表於 20-3-26 00:00
我都想知道,因為聽了兩個説法

有人知道嗎?

作者: meimei小朋友    時間: 20-3-26 10:55

作者: meimei小朋友    時間: 20-3-26 10:57

作者: lamlamkids    時間: 20-3-26 12:30

謝謝你!
作者: asdqwe    時間: 20-3-26 20:27

抽飛的學校, 有冇要求家長俾一封退學信? 及要寫明將會去哪間學校讀S1?

係咪教育局有呢個規定 ?
作者: CM.MUN    時間: 20-3-26 21:18

asdqwe 發表於 20-3-26 20:27
抽飛的學校, 有冇要求家長俾一封退學信? 及要寫明將會去哪間學校讀S1?

係咪教育局有呢個規定 ? ...

我之前去抽飛,先打電話同學校講要抽飛,之後約時間,去到學校有一份退學信要你簽名,信意思係你放棄學位,之後就退咗小六資料表,承諾書冇退比我(學校話係學校文件)唔退,但我要求可以唔退,但係承諾書上橫咗一筆,再寫上取消兩字,之後就去註冊另外中學交小六資料表,亦都講咗之前學校冇退承諾書,我問學校咁得唔得,新註冊學校講退咗小六資料表就可以,我哋學校抽飛都唔退承諾書,叫我放心

作者: asdqwe    時間: 20-3-27 08:48

回覆 CM.MUN 的帖子

多謝分享.
我查教育局的文件 FAQ 以下咁寫:

"並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。"

(21) 問 家長如向非參加派位直資中學取回《家長承諾書》及《小六
學生資料表》的正本,學校可否拒絕家長的要求?
答 現行收取《家長承諾書》及《小六學生資料表》的安排,是基
於善用公共資源的大前提下作出,藉此確認有關家長的選擇,
以免學生同時擁有兩所公帑資助中學的學位。在新的通知安
排下,如有關家長決定放棄非參加派位直資中學的學位,他
們須於指定時間內(即收到學校通知後一星期內,而 2020 年
度在一般情況下的最後通知日期為 2020 年 4 月 16 日)通知
有關學校,並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。惟《家長承諾書》
一經取回,即表示家長放棄該學位,因此家長在作出決定前,
必須謹慎考慮。

作者: YmOra    時間: 20-3-27 09:42

CM.MUN 發表於 20-3-26 21:18
我之前去抽飛,先打電話同學校講要抽飛,之後約時間,去到學校有一份退學信要你簽名,信意思係你放棄學位 ...

雖然無退"承諾書",但有給你看見文件已被劃义線和印上取消字樣就等同退回,如果中學堅持唔退回,jm可以用手機影低""退學信連簽名""以茲証明自己按手續辦理完放棄學位之動作。

作者: YmOra    時間: 20-3-27 09:55

asdqwe 發表於 20-3-26 20:27

係咪教育局有呢個規定 ? ...

嚴格嚟講,你已經向該直資中學註冊咗!就是準新生了,要放棄學位便要辦理"退學手續",寫退學信是最基本要有,礙於jm唔會細心準備定,有些中學會讓家長來到時給一份退學信讓家長簽署便可以了。至於,是否需要寫上轉去哪間直資中學,是不需要的,你唔想交待咪話想重返"統一派位"程序就可以了。

作者: pingu_k    時間: 20-3-27 10:11

YmOra 發表於 20-3-27 09:55
嚴格嚟講,你已經向該直資中學註冊咗!就是準新生了,要放棄學位便要辦理"退學手續",寫退學信是最基本要 ...

請問其實讓間中學(A中學)知道你轉去哪間直資是否沒特別問題?純個人喜好?

我在想,正常你是轉去更好的中學,那麼,讓A中學知道你被哪間更好的中學錄取,會不會也可對小朋友的師弟師妹有一些正面影響?讓A中學知道該小學的實力,似乎也是件好事!是不是呢?我的想法有無錯呢?

作者: YmOra    時間: 20-3-27 10:37

pingu_k 發表於 20-3-27 10:11
請問其實讓間中學(A中學)知道你轉去哪間直資是否沒特別問題?純個人喜好?

我在想,正常你是轉去更好的 ...

個人認為,我係鼓勵jm無需吝惜交待新去向,我認同你的想法,對學弟學妹係有幫助,我估學校只想了解多D多數放棄嘅學生會去邊,從而得知直資間的競爭對手是何校,如果學校積極上進會更努力於教學把這"流失率"盡量降低,我認為資訊係為咗良性競爭,絕無少氣記仇之嫌。不過,有些jm唔太想講咪算囉!

作者: TT197724    時間: 20-3-27 13:19

回覆 YmOra 的帖子

李國寶講要4月8號前抽飛
作者: YmOra    時間: 20-3-27 15:50

TT197724 發表於 20-3-27 13:19

李國寶講要4月8號前抽飛

不合理喎!教育局講明4月16日前放棄學位就可以。

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3797165

作者: TT197724    時間: 20-3-27 20:14

去注冊時有講咗及有張紙
作者: asdqwe    時間: 20-3-27 21:24

回覆 TT197724 的帖子

學校不及教育部局大

作者: YmOra    時間: 20-3-27 23:27

TT197724 發表於 20-3-27 20:14

去注冊時有講咗及有張紙

佢講係未延遲前嘅原定安排,那張說明紙是舊資料吧!但當教育局後來公布延遲日期後直資中學沒有通知,我估係埋個原因,你嗰張紙是否公布延期前的說明嗎?

作者: TT197724    時間: 20-3-28 11:32

26號注冊時講
作者: TT197724    時間: 20-3-28 11:33

回覆 TT197724 的帖子

點解唔係跟教育局
作者: YmOra    時間: 20-3-28 13:57

TT197724 發表於 20-3-28 11:32

26號注冊時講

我會跟教育局講法去做,唔會跟直中說法做,因為教育局最終都會出面協助不能取回學生資料表的家長。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5