教育王國

標題: 聖士提反書院、匯基(東九)及聖保祿中學(跑馬地) [打印本頁]

作者: PTL_L    時間: 20-3-25 14:01     標題: 聖士提反書院、匯基(東九)及聖保祿中學(跑馬地)

小女自律能力好,入讀傳統及直資都適合。原定好大機會入讀聖保祿中學,請問各位應如何選擇好?聖士提反要今日內回覆mouth:" />謝謝各位!
作者: kwunpa    時間: 20-3-25 14:06

個人喜好聖士提反>匯基>聖保祿

作者: PTL_L    時間: 20-3-25 14:09

回覆 kwunpa 的帖子

咁banding 呢?
作者: kwunpa    時間: 20-3-25 14:15

三間差不多;我評估都係1B
作者: IloveJJ    時間: 20-3-25 14:16

作者: sandylaw617    時間: 20-3-25 14:20

如果過到心理関口-寄宿學校和實際學費因素一定算赤提?

St Paul sec 真心真係舊

請問住边區?日日返學放學都要考慮

作者: kwunpa    時間: 20-3-25 14:24

相比其他學校, 聖士提反最大優勢係1. 有IB
2. 校園無敵
3. 有專人(全職, 非老師兼任)協助學生海外升學
4. 有宿舍

上述四點唔好話官津, 直資都少有。

作者: CM.MUN    時間: 20-3-25 14:27

PTL_L 發表於 20-3-25 14:01
小女自律能力好,學習能力高,記性好,入讀傳統及直資都適合。原定好大機會入讀聖保祿中學,但參觀中學後, ...

一定係赤提,冇咩好諗,只不過要諗如果寄宿唔到,你就要諗諗交通問題

作者: bobbob    時間: 20-3-25 14:28

小女自律能力好,學習能力高,記性好,入讀傳統及直資都適合。原定好大機會入讀聖保祿中學,但參觀中學後, ...
住邊頭?個人唔prefer女校,所以如果九龍人揀uccke,港島人揀ssc,除非好鍾情傳統學校
作者: PTL_L    時間: 20-3-25 14:34

回覆 sandylaw617 的帖子

—-
作者: dingdingdong    時間: 20-3-25 14:40

我住東區,早前有赤提offer,但一想到交通和學费就放棄了。

作者: PTL_L    時間: 20-3-25 14:40

回覆 bobbob 的帖子

我好驚阿女拍拖,總覺得一拍拖學業就玩完
作者: kwunpa    時間: 20-3-25 14:42

學術黎講, 聖記 IB 一 d 都唔差(當然仲未可以同 spcc, dbs 比); dse 雖然無公佈, 但應該有 1b 水平, 英文5+ 比率~50%, 男女校除 spcc 外, 係全港數一數二, (跟港同差不多, 其餘無乜邊間男女校好過佢)。睇升學率, 拍得住好多 1A 學校, 舊年畢業生有 ~90%有 degree offer(dse, ib 考生都係), 有3成左右出國, 其餘係香港讀, 當中大部分三大。

作者: kwunpa    時間: 20-3-25 14:46

論學校作風, 聖提, 匯基都係自由開明, 保祿係傳統保守女校, 睇家長自己中意乜。
作者: bobbob    時間: 20-3-25 14:46

PTL_L 發表於 20-3-25 14:40

令千金性格如何?女校特別多是非,如果自覺可以融入到又無妨。

住tko我會揀uccke,ssc路途遙遠
作者: mcl203    時間: 20-3-25 14:47

SPSS ~~~

作者: gracelam    時間: 20-3-25 14:52

喜好排:

匯基
赤提
SPCS

作者: bobbob    時間: 20-3-25 15:01

gracelam 發表於 20-3-25 14:52
喜好排:

匯基
跑馬地嗰間係spss,津校
作者: sandylaw617    時間: 20-3-25 15:04

回覆 gracelam 的帖子

同意
其實近路, 1日多2-3 小時, 用來温書, 打下波和sleeping 都好

SPSS - 最有優勢是no school fee

作者: gracelam    時間: 20-3-25 15:04

bobbob 發表於 20-3-25 15:01
跑馬地嗰間係spss,津校

我以為3間直資

津校嗰間係咪畢業禮報警嗰間

作者: mcl203    時間: 20-3-25 15:07

gracelam 發表於 20-3-25 14:52
喜好排:

匯基

你出SPCS,咁SPCS係多方位係佔晒優勢,除咗無男生。SPSS亦係3間中佔優~~~

赤提優勢係英文和比較輕鬆,若非中學階段想放洋,反正放洋,唔使讀得咁大壓力~~~

作者: sandylaw617    時間: 20-3-25 15:07

回覆 gracelam 的帖子

係, SPSS學校報警唔俾自己學生(P.6)係學校門口影相
作者: 小時了了    時間: 20-3-25 15:08

kwunpa 發表於 20-3-25 14:24
相比其他學校, 聖士提反最大優勢係
1. 有IB
2. 校園無敵
3. 有專人(全職, 非老師兼任)協助學生海外升學
4. 有宿舍
上述四點唔好話官津, 直資都少有。

sandylaw617 發表於 20-3-25 14:20
如果過到心理関口-寄宿學校和實際學費因素一定算赤提?

真心坦白講,以我網上資料搜集所見,赤柱聖士堤反校園及IB學術成績,拍得住每年港幣廿幾三十萬嘅英國寄宿學校不相伯仲。

聖士提反

作者: kwunpa    時間: 20-3-25 15:09

回覆 kwunpa 的帖子

仲有, dse 成績聖提同好多直資一樣, 呢幾年不斷上升, 已經同十幾年前成績有好大分別, 而且未來幾年應該會繼續升(因為收生成績越來越好)
作者: gracelam    時間: 20-3-25 15:10

mcl203 發表於 20-3-25 15:07
你出SPCS,咁SPCS係多方位係佔晒優勢,除咗無男生。SPSS亦係3間中佔優~~~

赤提優勢係英文和比較輕鬆, ...

咸魚白菜各有喜好

作者: kwunpa    時間: 20-3-25 15:14

回覆 小時了了 的帖子

聖提建校時係以英國寄宿私校做藍本, 好鬼多年前, 南華早報形容聖提係亞洲伊頓。
作者: PTL_L    時間: 20-3-25 15:20

朋友好衰,嚇我話佢朋友個女一升上赤提後,粗口都死,又曳,最終頂唔順,踢左佢去英國讀書。
作者: mcl203    時間: 20-3-25 15:21

gracelam 發表於 20-3-25 15:10
咸魚白菜各有喜好

只用喜好決定食乜,選擇易好多嘅~~~

作者: PTL_L    時間: 20-3-25 15:22

阿女讀緊女校,所以上spss係冇問題,反而佢有少少驚男仔
作者: cafeva    時間: 20-3-25 15:34

印象中妳女好似成績好好, 其他1A直資有無報?
作者: PTL_L    時間: 20-3-25 15:40

回覆 cafeva 的帖子

有報spcc,但dgs冇得in,估計spcc係冇行。我小朋友其實唔係咁叻,天外有天 人外有人,spcc收就唔駛諗,一定讀。
作者: cheungoli    時間: 20-3-25 16:12     標題: 回覆樓主:

我同聖士提反講要諗諗,佢比我星期五覆

作者: PTL_L    時間: 20-3-25 16:19

回覆 cheungoli 的帖子

我頭先都講左星期五先覆,你考慮咩呀?
作者: anitawong21    時間: 20-3-25 16:24

讀女校都唔可以阻止到佢,我教會內有唔少女校學生的拍拖對象都係男校學生,通常返補習班、做義工、一齊聯校活動嗰D識,甚至返教會...

作者: cheungoli    時間: 20-3-25 16:34

PTL_L 發表於 20-3-25 16:19
回覆 cheungoli 的帖子

我頭先都講左星期五先覆,你考慮咩呀?

我唔想阿女住宿舍,阿女搭車又暈車浪,滙基近屋企好多,囉一就喺聖提語景好好多

作者: Sing13    時間: 20-3-25 17:08

两間成績都好,赤提兩三年前有過偷拍事件,相反SPSS校風無得彈.

作者: aminafy    時間: 20-3-25 17:23

我自己喜好:聖保祿>聖士提反>匯基
作者: bbba05    時間: 20-3-25 17:28

Sing13 發表於 20-3-25 17:08

两間成績都好,赤提兩三年前有過偷拍事件,相反SPSS校風無得 ...

冇人可以杜絕罪案發生,重要嘅係學校如何處理。

作者: 小時了了    時間: 20-3-25 17:29

有 2 點 提一提:

1) 之前聽教友講過,赤提多有錢學生,亦有內地來港嘅有錢學生,學生之間會有文化差異及衝突。赤提VS匯基若果純以家庭經濟背景比較兩校,匯基都有錢家庭但相對兩間學校來講中產多些,而內地有錢家庭相信匯基更少。

聖士提反書院 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/170712.pdf
中一(非本地)(不是香港居民,持 student visa 學生簽證 etc 來港就讀嘅內地/海外學生) SECONDARY 1 (NON-LOCAL) HK$134,353.00 / year

匯基書院(東九龍) https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf ---若用教育局呢個資料推斷,匯基書院(東九龍)無收非香港居民的

2) 教友亦曾講過,學生之間初中時好多時已講幾時幾時去海外讀書,教友仔仔亦被同學仔影響,由 S1開始已不斷向父母提要去海外讀中學,仔仔嘈咗幾年,最後父母順仔仔意願去了英國讀高中了。

P.S. 1: 佢仔仔係赤提讀S1,去年9月S4時去了英國讀
P.S. 2: 教友原本無打算中學送仔仔去海外讀的
P.S. 3 以我網上資料搜集所知,另外有收非本地生直資保良局顏寶鈴書院 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552801.pdf & 港青基信書院 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/549487.pdf

作者: Sing13    時間: 20-3-25 17:33

bbba05 發表於 20-3-25 17:28
冇人可以杜絕罪案發生,重要嘅係學校如何處理。

你認為應該如何处理?

另外,我唔熟悉赤提,既然家長拍拖都擔心,所以要留意一下.

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 17:36

Sing13 發表於 20-3-25 17:08

两間成績都好,赤提兩三年前有過偷拍事件,相反SPSS校風無得 ...

學校已因為此事,特別封鎖了初中生ipad的攝錄功能,只有老師認為有需要用使用,才可暫時解鎖

作者: anitawong21    時間: 20-3-25 18:00

小時了了 發表於 20-3-25 17:29
有 2 點 提一提:

1) 之前聽教友講過,赤提多有錢學生,亦有內地來港嘅有錢學生,學生之間會有文化差異及衝 ...

1)的確有來自內地的,但我個仔話冇乜衝突,因為佢哋好多都唔識廣東話,自己群返埋一齊,都唔多同其他人玩。

2)係有咁情形,不過又唔係個個都係咁,我嗰個又冇乜所謂。

作者: PTL_L    時間: 20-3-25 21:39

THX,各位我而家要考慮係交通問題
作者: geminicwm    時間: 20-3-26 10:23

請問赤提係如何通知學生offer?電話?電郵?

作者: PTL_L    時間: 20-3-26 10:52

回覆 geminicwm 的帖子

電話
作者: supermum999    時間: 20-3-26 11:24

赤堤及Uccke 比較自由,如果小朋友唔自律,真係唔係好適合,但兩間校風都好好,而spss雖然係比較傳統,但學生都讀得好開心,英文非常之好!

作者: 勝記    時間: 20-3-26 14:12

純講校風spss真係好好,去過幾次參觀校內比賽,見D學生真係斯文有禮,坐滿過千個學生嘅禮堂都可以非常安靜!利申,(小囡在該校就讀)

作者: PTL_L    時間: 20-3-26 14:31

回覆 勝記 的帖子

我都知,講校風無得頂,我會好放心阿女讀spss,不過我覺得校內硬件配套一般,我囡最鍾意浦圖書館,佢上次參觀後,都有失望。
作者: IloveJJ    時間: 20-3-26 14:38

作者: mcl203    時間: 20-3-26 14:45

PTL_L 發表於 20-3-26 14:31
回覆 勝記 的帖子

我都知,講校風無得頂,我會好放心阿女讀spss,不過我覺得校內硬件配套一般,我囡最鍾意 ...

全港最大圖書館步行距離可到達!

作者: js1101    時間: 20-3-26 14:49

如經濟許可同會考慮去外國留學, 我會選聖堤, 識人係聖堤高中時轉了去李寶椿讀IB, 之後去了美國讀大學. 見佢係聖堤個幾年英文同各方面都有好大進步.

利申自己個仔讀緊匯基東九龍
作者: 勝記    時間: 20-3-26 14:58

IloveJJ 發表於 20-3-26 14:38
咁赤提既硬件贏晒啦!
圖書館大,campus 大,飯堂好食,宿舍大海景     
...

認同,硬件spss係無得比,畢境學校都有60幾年歷史!

作者: baby_jkk    時間: 20-3-26 18:29

請問你赤堤係幾時收call?

作者: PTL_L    時間: 20-3-26 19:45

回覆 baby_jkk 的帖子

昨天早上
作者: ATRT_HFC    時間: 20-3-29 21:50

PTL_L 發表於 20-3-26 19:45
回覆 baby_jkk 的帖子

昨天早上
請問你最後有去註冊嗎?
作者: sawn    時間: 20-3-30 16:31     標題: 回覆樓主:

請問最後樓主揀邊間?因為頭先收到赤提offer,借位一問如果唔take offer係咪唔覆email就得?

作者: PTL_L    時間: 20-3-30 17:17

回覆 sawn 的帖子

唔take可以唔駛理,不過可以禮貌地講聲都可以,我放左匯基及另一直資,我主要等自行。
作者: sawn    時間: 20-3-30 17:28

PTL_L 發表於 20-3-30 17:17
回覆 sawn 的帖子

唔take可以唔駛理,不過可以禮貌地講聲都可以,我放左匯基及另一直資,我主要等自行。 ...

感謝回覆!祝你女女入到心儀中學

作者: PTL_L    時間: 20-3-30 17:36

回覆 sawn 的帖子

你會註冊嗎?

作者: sawn    時間: 20-3-30 17:41

PTL_L 發表於 20-3-30 17:36
回覆 sawn 的帖子

你會註冊嗎?

唔會啊,因為之前阿仔已經收到另一個心儀嘅直資offer

作者: PTL_L    時間: 20-3-30 17:43

回覆 sawn 的帖子

我覺得聖提唔算難入,有190個位,小學升上去都係70/80人左右,有差不多110個位收外校生。

作者: Gloriasogashiwa    時間: 20-3-30 18:15

PTL_L 發表於 20-3-30 17:43
回覆 sawn 的帖子

我覺得聖提唔算難入,有190個位,小學升上去都係70/80人左右,有差不多110個位收 ...

去年有收我校b2學生。
利申:我沒有報

作者: missmasl    時間: 20-4-3 17:26

想問你地放棄左SSC, 最終去左邊????

作者: PTL_L    時間: 20-4-3 20:22

回覆 missmasl 的帖子

我主要等自行,自行兩間都未有消息
作者: missmasl    時間: 20-4-4 08:50

那你自一,自二是那一間?
作者: chanhayee    時間: 20-4-4 18:12

作者: missmasl    時間: 20-4-7 10:01

回覆 PTL_L 的帖子

你等唔等到???
作者: missmasl    時間: 20-4-7 10:05

回覆 sawn 的帖子

另一間是什麼?
作者: PTL_L    時間: 20-4-7 10:05

回覆 missmasl 的帖子

Spss,我哋係必收架,只係唔係呢一刻
作者: missmasl    時間: 20-4-7 10:40

回覆 PTL_L 的帖子

oh see, 怪唔之得會放棄,SPSS是自二定自一?
作者: cherlyn0804    時間: 20-4-7 11:09     標題: 回覆樓主:

各位,小女現在就喺赤堤同 spss 之間,大家會點揀呀?

作者: missmasl    時間: 20-4-8 14:32

回覆 cherlyn0804 的帖子

好叻呀,唔係一定選SPSS?? 津校又唔洗比學費.
SSP 學費真係好貴.

SPSS 成績唔係好過St Stephen...???

作者: GIPW    時間: 20-4-8 16:46

cherlyn0804 發表於 20-4-7 11:09
各位,小女現在就喺赤堤同 spss 之間,大家會點揀呀?
睇吓你想要啲乜嘢   赤反就似一間本地化嘅學術國際學校。 DSE or IB ?
作者: mcl203    時間: 20-4-8 20:09

missmasl 發表於 20-4-8 14:32
回覆 cherlyn0804 的帖子

好叻呀,唔係一定選SPSS?? 津校又唔洗比學費.

SPSS平均成績係好過SSC,始終係女校,亦比較谷~~~

兩間傳統風格都分別好大,一間動態啲,一間靜態啲,睇你小朋友本身嘅性格,和你想佢行邊條路。 SSC初高中都放洋率高,若無放洋計劃,要考慮小朋友是否會受影響~~~

作者: cherlyn0804    時間: 20-4-9 14:06     標題: 回覆樓主:

多謝各位既意見
最後都係揀咗 SPSS
始終學費真係好大負擔

作者: princesscupcake    時間: 20-6-11 11:24

gracelam 發表於 20-3-25 15:04
我以為3間直資  

津校嗰間係咪畢業禮報警嗰間

一提間學校大家就想起呢單新聞

作者: Fushia    時間: 20-6-13 18:29

Gloriasogashiwa 發表於 20-3-30 18:15
去年有收我校b2學生。
利申:我沒有報

作者: 黃大力    時間: 20-12-12 01:07

PTL_L 發表於 20-3-26 14:31
回覆 勝記 的帖子

我都知,講校風無得頂,我會好放心阿女讀spss,不過我覺得校內硬件配套一般,我囡最鍾意 ...
其實你有冇入過去參觀spss?個教室一邊望住無敵維港海景,另一邊走廊就望無敵馬場景,以景觀來計,全港無乜邊間中學靚得過佢。
中學個校舍係舊,但隔離小學部剛重修過,將來型到爆。

作者: 黃大力    時間: 20-12-12 01:09

cherlyn0804 發表於 20-4-9 14:06
多謝各位既意見
最後都係揀咗 SPSS
始終學費真係好大負擔

位置同校風真係無得輸哦,如果我係中學妹妹都唔知幾喜歡,返學有中環海景又有馬場景,放學又可以行銅鑼灣搭地鐵,學校成績又好,前年一出就兩個狀元。

作者: PTL_L    時間: 20-12-12 11:11

黃大力 發表於 20-12-12 01:07
其實你有冇入過去參觀spss?個教室一邊望住無敵維港海景,另一邊走廊就望無敵馬場景,以景觀來計,全港無乜 ...
我當然有啦,但學校open day只開放部分課室,馬場景睇到既,維港景睇唔到。不過圖書館較細,小朋友唔係咁鍾意,小學部新翼靚到不得了,有部分共用tim 。
絕對認同spss係好學校,學生純品又乖巧,成績又理想,起灣仔區那麼特別及要食直小不少band 2的生態下,都有好成績,簡常係正增值學校。

作者: 黃大力    時間: 20-12-12 14:29

PTL_L 發表於 20-12-12 11:11
我當然有啦,但學校open day只開放部分課室,馬場景睇到既,維港景睇唔到。不過圖書館較細,小朋友唔係咁鍾 ...

是否食多了band 2就影響band 1學生成績又唔會,學校只係有愛心不想似其他名津咁忍心淘汰三、四成自己學生卦。

總之最重要學校好,又出過狀元,加上自己又自學自律能力強,加上景觀地點校風一流,嬴硬!

作者: piyohk    時間: 20-12-12 21:49

PTL_L 發表於 20-12-12 11:11
我當然有啦,但學校open day只開放部分課室,馬場景睇到既,維港景睇唔到。不過圖書館較細,小朋友唔係咁鍾 ...

那設施是共用?唉⋯⋯不如只講MSS

作者: PTL_L    時間: 20-12-12 21:58

piyohk 發表於 20-12-12 21:49
那設施是共用?唉⋯⋯不如只講MSS
聽師妹講,禮堂是共用,詳細情形,我真係唔知喇。MSS我都唔清楚,摸索中......
作者: piyohk    時間: 20-12-12 22:04

PTL_L 發表於 20-12-12 21:58
聽師妹講,禮堂是共用,詳細情形,我真係唔知喇。MSS我都唔清楚,摸索中...... ...

唔知又寫出嚟

不如努力摸索MSS,唔好再講人哋學校!其實,你女兒都唔鍾意人哋學校(無歸屬感⋯⋯)

作者: PTL_L    時間: 20-12-12 22:13

piyohk 發表於 20-12-12 22:04
唔知又寫出嚟

不如努力摸索MSS,唔好再講人哋學校!其實,你女兒都唔鍾意人哋學校(無歸屬感⋯⋯)
都唔係我講先不過感覺係真既,自己感覺都唔講得
作者: PTL_L    時間: 20-12-12 22:14

piyohk 發表於 20-12-12 22:04
唔知又寫出嚟

不如你講我聽啦,唔係共用部分咩?等我又提提師妹先,唔清楚唔可以亂講。
作者: cafeva    時間: 20-12-12 22:34

黃大力 發表於 20-12-12 14:29
是否食多了band 2就影響band 1學生成績又唔會,學校只係有愛心不想似其他名津咁忍心淘汰三、四成自己學生 ...
都係跟政府制度啫,關爱唔爱心咩事
作者: 黃大力    時間: 20-12-12 23:05

cafeva 發表於 20-12-12 22:34
都係跟政府制度啫,關爱唔爱心咩事
咁點解marymount只收得六、七成自已學生?
作者: cafeva    時間: 20-12-12 23:08

黃大力 發表於 20-12-12 23:05
咁點解marymount只收得六、七成自已學生?
你了解下升中制度啦
作者: 黃大力    時間: 20-12-12 23:15

cafeva 發表於 20-12-12 23:08
你了解下升中制度啦
咁我了解下

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5