教育王國

標題: 九龍城B1生大抽獎 [打印本頁]

作者: 清    時間: 20-4-8 22:43     標題: 九龍城B1生大抽獎

男仔,請問應該點填好呢?可否盡填B1,謝謝!
作者: CMMANDY    時間: 20-4-8 22:56

吾填唔甘心既, 梗係要填哂B1 先, 心儀邊幾間
作者: 清    時間: 20-4-8 23:16

回覆 CMMANDY 的帖子

迦密,華英,旅港,銀禧,黃笏南應點排呢?謝謝!
作者: z.mavis    時間: 20-4-8 23:17

同問
作者: z.mavis    時間: 20-4-8 23:17

同問
作者: In2c68    時間: 20-4-9 06:26

回覆 的帖子

如果照你個list 好彩當然無問題,但如果number差可能去左丘左榮同b2a 果d,事關你間間大hit ,去到大抽獎band1 人就睇number 了,迦密同華英可能乙二已經無晒,其他b1b 果d最多要兩間,當然唔怕可以填晒,不過九龍城好幾間有留位俾小學,放番出嚟未必好多位!其實你應該諗下自己想進取賭一次定保保守守安全d。
作者: MimiCactus    時間: 20-4-9 08:05

我地學校建議同Banding 要二取一,切勿兩間都揀。因為派位通常去到乙三左右,保險D排到乙五。即係迦密同華英要取捨二選一放乙一,因為呢兩間係差唔多Banding B1A

作者: Queenielam88    時間: 20-4-9 08:07

清 發表於 20-4-8 23:16

根據兩年前EK前輩教路,迦密及華英只可揀其中一間為乙一,另一間就要放棄唔填,之後你大可盡填其他Band 1學校。
當年自行未有提早公報,我們乙一填了自行已揀的誇區男校,乙二就是銀禧,乙三黃笏南,好彩最後入到自行及乙一揀的男校。希望以上可供你參考!

作者: MimiCactus    時間: 20-4-9 09:46

Queenielam88 發表於 20-4-9 08:07
根據兩年前EK前輩教路,迦密及華英只可揀其中一間為乙一,另一間就要放棄唔填,之後你大可盡填其他Band 1 ...

可能你當年自行已經收左!

作者: Queenielam88    時間: 20-4-9 10:03

MimiCactus 發表於 20-4-9 09:46
可能你當年自行已經收左!

所以今年好好多,當年填大抽獎真係嚇到鼻哥窿都冇肉呀!

作者: bvbb    時間: 20-4-9 13:51

想知今年band 1位夠嗎?
作者: YmOra    時間: 20-4-9 14:25

清 發表於 20-4-8 22:43

個人認為响"九龍城區"可以盡填B1中學,但乙部頭3或頭5就要用心DD排,之後就盡填其他本區和他區之B1中學,最後以B2a熱校作保險線就可以了。

作者: tiffanymelody1    時間: 20-4-9 14:53     標題: 回覆樓主:

其實九龍城band1生一定會排盡band 1先,盡後填band2都未遲

作者: 清    時間: 20-4-9 16:09

多謝各位意見,老師話仔仔係B1A,但係他冇咩獎,所以有D頭痛,怕萬一派得唔好叩門就麻煩。
作者: chanti    時間: 20-4-9 16:19

清 發表於 20-4-8 22:43

我見band 1 男仔係盡填B1,保險線放CSK

作者: 清    時間: 20-4-9 16:20

回覆 YmOra 的帖子

就係頭痛緊乙頭五點填,不知點排位,小學派位時因唔識填了一間普通邨校做第一志願,被幼稚園老師話我白白浪費了,今次又怕填錯。
作者: YmOra    時間: 20-4-9 16:37

清 發表於 20-4-9 16:20

就係頭痛緊乙頭五點填,不知點排位,小學派位時因唔識填了一間普通邨校做第一志願,被 ...

你嗰個係"男孩子",如果你認同男孩子之第一道保險線為B1中學中嘅"丘中和陳瑞祺",而第二道保險線係B2a嘅"何官",只要把這三道保險線填响你盡填B1中學之最後面,前面大把空間讓你盡填B1中學,至於邊間先邊間後,個人認為除咗要考慮"命中率"之外,更需要考慮""適合""度,平衡兩者下找出乙部最後Top5,我認為這Top5好個人化,如果所有人皆有著相同的填法就""大""件事了,因為原本審慎的排位策略就會變成發輝唔到效果的跟風了。

作者: 清    時間: 20-4-9 17:07

謝謝妳!
作者: hkmissfan    時間: 20-4-9 17:25

作者: 櫻花公主    時間: 20-4-9 18:19

咁例如乙一放了迦密,咁華英放邊個位?乙十打後?他區既乙一打後梅花間竹咁樣放?真心求教。

作者: CMMANDY    時間: 20-4-11 15:21

第一志願, 如果鐘意, 迦密/ 華英, 只選其中一, 另外一間, 放去8, 9 什至12, 13
進取的, 第二志願 旅港, 保守的黃芴南
銀禧放第3或4 止蝕
最後第5 , 放埋丘中, 正常如果唔係隨機no. 太後, 我覺得最少入到黃芴南

作者: jy0022    時間: 20-4-11 17:05

我覺得
1.華英,迦密 二揀1
2.旅港,銀禧,黃笏南三揀一
3. 丘佐榮

作者: 清    時間: 20-4-16 22:44

老師建議我乙五放B2,請教各位高人意見
作者: 拿拿利    時間: 20-4-18 09:58

想請教, 九龍城 B1B 男仔, 心儀九華, 但跨網只有 8 個位, 應該點排 ?
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-4-19 12:23

jy0022 發表於 20-4-11 17:05
我覺得
1.華英,迦密 二揀1
2.旅港,銀禧,黃笏南三揀一
3. 丘佐榮

其實放丘佐榮之前可先放他區的曾肇添、保一、九華等等甚至另類的培正,博執雞.....
作者: 奥脫福    時間: 20-4-19 21:37

拿拿利 發表於 20-4-18 09:58
想請教, 九龍城 B1B 男仔, 心儀九華, 但跨網只有 8 個位, 應該點排 ?

乙一可填九華,五個位。

中學一覽表(KL3),第12頁。

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL3_2020.pdf

作者: ESTHERB    時間: 20-4-19 22:05

唔好意思,我想請教下點解可以填其他區嘅B1?因為我見我嗰區份form冇其他區Band one學校可以選擇(emoji)(emoji)

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-19 22:41

回覆 ESTHERB 的帖子

他區位唔一定係 Band 1,Band 2、3 都可以有。九龍城他區 Band 1 油尖旺 St Mary's、九華、伊官,Band 2 油尖旺信義、劉皇發,Band 3 有油尖旺嘉道理、東區伊斯蘭。你應該係大埔區,碰巧啲他區位唔係 Band 1 學校。
作者: YmOra    時間: 20-4-20 08:17

ESTHERB 發表於 20-4-19 22:05
唔好意思,我想請教下點解可以填其他區嘅B1?因為我見我嗰區份form冇其他區Band one學校可以選擇(emoji)(emo ...

可以分享下你屬邊區嗎?

作者: hkpapa852    時間: 20-4-20 08:19

小鹿揀學校 發表於 20-4-19 12:23
其實放丘佐榮之前可先放他區的曾肇添、保一、九華等等甚至另類的培正,博執雞..... ...
PC放乙1/乙2值搏D

作者: ksli312    時間: 20-4-20 17:50

其實到了大抽獎階段,Band 1ABC 已經無高低了,隨機编號已經主宰一齊,無論你點排,個人覺得都係無勝算,無保證,無把握,無優劣,亦無高低,因為完全無辦法可以估算到隨機编號,跟估六合彩號碼一樣,毫無頭緒。除左隨機编號不能估算之外,其他人怎樣排列也是關鍵,保守的人多了,稱穩陣的選擇已經不再穩陣,反之亦然,當中變數真是太多,只是以有限嘅資料去推算無限嘅可能。倒不如隨自己志願順填,至少,自己心安D,舒服D。
可能咁諗係阿Q d,但係最少唔會有個假像咁排會穏陣D,點知最後極之失望。又或者有運抽到好好的隨機编號但白白浪費了,既然係B1A學生,倒不如隨自己志願順填,最後派得唔好就去叩門吧。
作者: ESTHERB    時間: 20-4-23 15:24

YmOra 發表於 20-4-20 08:17
可以分享下你屬邊區嗎?

大埔區。可以選擇嘅學校唔多

作者: ManLam    時間: 20-4-24 17:48

CMMANDY 發表於 20-4-11 15:21
第一志願, 如果鐘意, 迦密/ 華英, 只選其中一, 另外一間, 放去8, 9 什至12, 13
進取的, 第二志願 旅港, 保 ...
可否比D意見:

老師話阿仔屬全港性B1 但在九龍城屬B1C - B2A (邊緣人), 咁要點選校? 佢建議第二志願選CSK LAsha / B2 學校 / 他區B1. 我應該要點排好呢?

謝謝!

作者: CMMANDY    時間: 20-4-24 18:06

ManLam 發表於 20-4-24 17:48
可否比D意見:

老師話阿仔屬全港性B1 但在九龍城屬B1C - B2A (邊緣人), 咁要點選校? 佢建議第二志願選CSK L ...

邊緣人, 過往我見到, 黃芴南係有機會, 當然始終係隋機号碼影響, 第二志願放csk, 的確保險, 男校多位, 孩子意願, 交通也要留意, 六年生活, 找間孩子鐘意, 他會讀得開心

作者: hkpapa852    時間: 20-4-24 18:33

CMMANDY 發表於 20-4-24 18:06
邊緣人, 過往我見到, 黃芴南係有機會, 當然始終係隋機号碼影響, 第二志願放csk, 的確保險, 男校多位:funny ...
邊緣人如果最後係B2生,乙2放CSK係唔會有位,只會碌去乙3或更後。
作者: little_yolky    時間: 20-4-24 20:11

hkpapa852 發表於 20-4-24 18:33
邊緣人如果最後係B2生,乙2放CSK係唔會有位,只會碌去乙3或更後。

所以邊緣人最令人心煩!

作者: CMMANDY    時間: 20-4-24 20:32

說得對既, 九龍城網, band 2 中學少d , 看下自己點諗,
當然最好諗定直資打底, 好多用家說福建和香島適合band 1尾 band 2 頭

九龍東匯基band 1 中

大抽獎其實, 除左排位, 也看彩數, 每年家長也不同, 變數大不同

作者: ManLam    時間: 20-4-27 11:55

CMMANDY 發表於 20-4-24 18:06
邊緣人, 過往我見到, 黃芴南係有機會, 當然始終係隋機号碼影響, 第二志願放csk, 的確保險, 男校多位:funny ...
唉! 阿仔吾係好想讀男校, 現在好頭痕, 都吾知點揀? 而且CSK初中無得讀地理 及HISTORY, 但到高中又有得讀地理, 咁假設佢選文科的話, 到時點選科呢?

作者: ManLam    時間: 20-4-27 11:57

完全明白, 但假如最后佢係B1生, 咁乙2 放 B2 入咗可能會有D唔甘心..
作者: ManLam    時間: 20-4-27 12:01

CMMANDY 發表於 20-4-24 20:32
說得對既, 九龍城網, band 2 中學少d , 看下自己點諗,
當然最好諗定直資打底, 好多用家說福建和香島適合b ...
考了兩間直資但都落空了 :(
所以都好煩, 甲部又應該填晒 B1 學校嗎? 本區機會大還是他區機會大呢?

作者: hkpapa852    時間: 20-4-27 12:03

ManLam 發表於 20-4-27 11:57
完全明白, 但假如最后佢係B1生, 咁乙2 放 B2 入咗可能會有D唔甘心..

讀完6年小學都都只能徘徊B1/B2邊緣,仲唔認認真真去接受自己目前力有不逮既事實而去搏入B1名校唔入B1尾B2頭既學校,係咪入到去年做墊底個批都好開心先?

而且就算你真係B1生,以邊緣人身份去搏而乙1個間應該唔會係B1生大熱放乙1個堆學校,正常嚟講應該係B1生乙1必入之選。例如我諗唔會有一個B1學生乙1放人佐榮係入唔到囉!

作者: IloveJJ    時間: 20-4-27 12:37

作者: ManLam    時間: 20-4-27 13:03

hkpapa852 發表於 20-4-27 12:03
讀完6年小學都都只能徘徊B1/B2邊緣,仲唔認認真真去接受自己目前力有不逮既事實而去搏入B1名校唔入B1尾B ...
所以已決定應該會乙2 放B2學校了....
作者: ManLam    時間: 20-4-27 13:03

IloveJJ 發表於 20-4-27 12:37
邊兩間直資?
福建及LKP

作者: nillnill    時間: 20-4-27 13:19

ManLam 發表於 20-4-27 11:55
唉! 阿仔吾係好想讀男校, 現在好頭痕, 都吾知點揀? 而且CSK初中無得讀地理 及HISTORY, 但到高中又有得讀地 ...

有無考慮以學科作為篩選中學的標準?
雖然大學未必人人都讀歷史系,大學的歷史系又係另一回事。不過我就相信,中學提供"土壤"或"機會"都好重要。中學或初中如果沒有世史讀,高中修讀機會恐怕都未必高。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-27 13:53

作者: CMMANDY    時間: 20-4-27 13:54

ManLam 發表於 20-4-27 11:57

其實好難知道, 就算考41名和43 名, 有機會43 名派到band 1, 考41 名派band 2 什至band 3 , 甘唔甘心係自己現在已經要決擇, 如果去band 2 競爭無咁大, 壓力鬆d , 用這方向想, 也好的

KL3 band 2 校少,胡兆熾,何官,陳瑞淇,所以乙2 陳瑞淇已經叫有機會d,band 2男女校更大競爭

作者: CMMANDY    時間: 20-4-27 14:29

IloveJJ 發表於 20-4-27 13:53
LKP都唔收,其實banding都唔高吧?

作者: little_yolky    時間: 20-4-27 16:38

CMMANDY 發表於 20-4-27 13:54
其實好難知道, 就算考41名和43 名, 有機會43 名派到band 1, 考41 名派band 2 什至band 3 , 甘唔甘 ...

但係如果佢係B2生,乙二CSK睇怕都無乜位喔。

作者: ManLam    時間: 20-4-27 16:53

nillnill 發表於 20-4-27 13:19
有無考慮以學科作為篩選中學的標準?
雖然大學未必人人都讀歷史系,大學的歷史系又係另一回事。不過我就相 ...

當然有啦, 所以我才會知很多B2學校在初中時無咩科讀, 最多係無地理,  歷史, ECON, 但奇怪係到高中反而有返? 認同你如初中無讀,高中都應該吾會選了, 所以變咗無咩文科選擇了, 這都是我煩惱中的一項.

作者: 瑩希媽媽    時間: 20-4-27 17:21

ManLam 發表於 20-4-27 16:53
當然有啦, 所以我才會知很多B2學校在初中時無咩科讀, 最多係無地理,  歷史, ECON, 但奇怪係到高中反而有返 ...

我聽陳中D家長講,佢地初中無地理西史,但有一科叫綜合人文科,內容是有西史地理的,乜都有D,所以系有接觸過的,選科會知地理果D系乜,不過選科是無西史讀

作者: 瑩希媽媽    時間: 20-4-27 17:23

little_yolky 發表於 20-4-27 16:38

暫時上年來講,呢四,五年,都有朋友乙二入到,不過都有人乙二入吾到,應該還剩少量位,填乙二系博

作者: CMMANDY    時間: 20-4-27 17:32

little_yolky 發表於 20-4-27 16:38

個人意見,無肯定的,始終耍看自己彩數

上年有朋友也是邊緣人,乙一,何文田三宝,乙二陳瑞淇,最後入左陳瑞淇,夠竟佢甲二定乙二入呢?夠竞最後他係band 1 定band 2 呢?

搏吾搏,看自己,咁多年,我就每年都見有邊緣人入到黄芴南,而且入到去ok,吾會太大壓力

作者: little_yolky    時間: 20-4-27 17:35

CMMANDY 發表於 20-4-27 17:32
個人意見,無肯定的,始終耍看自己彩數

上年有朋友也是邊緣人,乙一,何文田三宝,乙二陳瑞淇,最後入左 ...

你朋友有機會係B1,無人知。但如果乙一填丘中唔入,就好大可能係B2了。

作者: CMMANDY    時間: 20-4-27 17:55

little_yolky 發表於 20-4-27 17:35
你朋友有機會係B1,無人知。但如果乙一填丘中唔入,就好大可能係B2了。
...
係呀! 所以看彩數, 同埋自己知孩子性格和日常,  係失手定係點, 要雞頭定鳳尾, , 如果一時失手, 我會提議黃芴南
作者: ManLam    時間: 20-4-27 21:46

瑩希媽媽 發表於 20-4-27 17:21
我聽陳中D家長講,佢地初中無地理西史,但有一科叫綜合人文科,內容是有西史地理的,乜都有D,所以系有接 ...
多謝你的資料
作者: CM0804    時間: 20-4-29 05:35     標題: 回覆樓主:

我仔都係邊緣人,希望大家俾d意見。阿仔呈一級38,呈二級42。

排位是:
旅港 / 丘中 / 可立 / CSK / 何官

大家請俾d意見,謝謝

作者: YmOra    時間: 20-4-29 07:58

CM0804 發表於 20-4-29 05:35
我仔都係邊緣人,希望大家俾d意見。

阿仔呈一級38/158,呈二級42/158。老師講過52名以內也是band one, 本 ...

你呈1(38名),呈2(42名),但大抽獎竟然是(50名),名次後咗之餘又是"邊緣人",那麼响自行階段應該也是邊緣人,因為今年取消呈3,大至上自行的Banding與大抽獎的相差好少,由於係咁,你的孩子响自行時如果真的屬邊緣人,以"九龍城區"而言,全港屬邊緣人回到本區屬B2a機會會很大。你務必要估算清楚會否跌入B2組別。

作者: hkpapa852    時間: 20-4-29 08:37

CM0804 發表於 20-4-29 05:35
我仔都係邊緣人,希望大家俾d意見。

阿仔呈一級38/158,呈二級42/158。老師講過52名以內也是band one, 本 ...
如果小學係CSK,呢個排名我認為可當B1生去抽。如果係黃宣,當係B2生就安全D

作者: CMMANDY    時間: 20-4-29 20:45

hkpapa852 發表於 20-4-29 08:37
如果小學係CSK,呢個排名我認為可當B1生去抽。如果係黃宣,當係B2生就安全D
...

好似係官校

福祥街 或 農校?

作者: yihinsze    時間: 20-5-4 09:45

好奇大家是否盡填30間?

作者: YmOra    時間: 20-5-4 10:39

yihinsze 發表於 20-5-4 09:45
好奇大家是否盡填30間?

不是。友人們响九龍城區多數填到20至25左右。

作者: yihinsze    時間: 20-5-4 11:10

大胆假設:如填20間,會否存在band 1 但number好後,所填的20間band 1 位冇哂而派咗唔知去邊?

作者: CMMANDY    時間: 20-5-4 11:21

18間, 已經填唔到落手
作者: CMMANDY    時間: 20-5-4 11:27

yihinsze 發表於 20-5-4 11:10
大胆假設:如填20間,會否存在band 1 但number好後,所填的20間band 1 位冇哂而派咗唔知去邊?
...
如果係BAND 1 生, 起碼去香島,顏寶玲,福建, 羅氏基金 匯基叩門, 吾會甘心入間吾識的中學讀6 年既
作者: 奥脫福    時間: 20-5-4 11:39

...

咁乙二十一打後填何官/CSK/九真/培道/德雅。。。將是此行終點,
不存在「唔知派左去邊」的悖論。

作者: foxli    時間: 20-5-4 11:41

回覆 yihinsze 的帖子

如果冇估錯banding,最差一定係你心水第一間會收到band2學生嘅中學,所以唔使咁驚。
作者: hkpapa852    時間: 20-5-4 11:46

...
如果只填20間,而第20間都係B1而唔係保險線學校,係有呢個可能
所以至少要填一間保險線學校

作者: yihinsze    時間: 20-5-4 11:50

謝謝各位解答!因阿囝係band1生,學樓上JM講,19打後真填唔落手,但老師話最好填哂30間

作者: yihinsze    時間: 20-5-4 11:53

已盡填,填埋誇區先免強填到18間,第19已要揀2a喇

作者: 奥脫福    時間: 20-5-4 14:15

yihinsze 發表於 20-5-4 11:53

俾埋你睇我去年在KL3的選擇:

作者: hkpapa852    時間: 20-5-4 14:28

yihinsze 發表於 20-5-4 11:53

咁男仔真係得18間B1中學可選,第19間開始填B2係正常

作者: 奥脫福    時間: 20-5-4 14:30

hkpapa852 發表於 20-5-4 14:28
咁男仔真係得18間B1中學可選,第19間開始填B2係正常

其實我舊年都排錯左一樣:CSK應放前一格,排在可立前。

作者: hkpapa852    時間: 20-5-4 14:43

奥脫福 發表於 20-5-4 14:30
其實我舊年都排錯左一樣:CSK應放前一格,排在可立前。
俾我會排香島18,CSK 19,可立20。

作者: boazmama    時間: 20-5-4 14:55

回覆 奥脫福 的帖子

想請問方唔方便透露一下最後派了去哪間?或是自行得左? 我正苦思怎填好, 不夠膽放18間B1才到B2
作者: 奥脫福    時間: 20-5-4 15:07

boazmama 發表於 20-5-4 14:55
回覆 奥脫福 的帖子

想請問方唔方便透露一下最後派了去哪間?或是自行得左? 我正苦思怎填好, 不夠膽放18間 ...

自行/甲一/乙一。

另我想不到你不填哂18間B1的理由。

作者: boazmama    時間: 20-5-4 16:14

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝分享學校建議止蝕位在乙5, 填丘/陳喇, 所以唔太夠膽

其實想請教乙4入芴/銀是否機會微嗎?

作者: yihinsze    時間: 20-5-4 16:14

奥脫福 發表於 20-5-4 14:15

謝謝

作者: 艾艾    時間: 20-5-4 16:19

回覆 奥脫福 的帖子

把他區幾個位放第一志願真係要好有勇氣先得。
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-5-4 18:06

奥脫福 發表於 20-5-4 14:15

乙一放九華,風險和回報完全不成比例.......
若乙一放旅港, 學校成績比九華好, 命中率更遠遠比九華高, 只有對九華有着至死不渝的情操,破斧沉舟的決心,才會這樣做.....
狹路相逢勇者勝!

作者: hkpapa852    時間: 20-5-4 18:19

小鹿揀學校 發表於 20-5-4 18:06
乙一放九華,風險和回報完全不成比例.......
若乙一放旅港, 學校成績比九華好, 命中率更遠遠比九華高, 只 ...
乙1放PC同MS應比旅港值搏。反正旅港乙2仲有位

作者: 奥脫福    時間: 20-5-4 20:30

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:19

以投機角度計,乙一係咪應該放LSC?至少d非保留位你會先過佢小學部的B2生抽。

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-5-5 10:24

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:19
外校B1生入到PC的容易程度, 可能遠遠超乎你想像....當年阿仔老師講過, 果屆係0外校生入PC.....
即係果19個大抽獎位全被B2培小生偷雞....應該係,除非唔係......

作者: CMMANDY    時間: 20-5-5 12:10

小鹿揀學校 發表於 20-5-5 10:24
外校B1生入到PC的容易程度, 可能遠遠超乎你想像....當年阿仔老師講過, 果屆係0外校生入PC.....
即係果19個 ...
無人搏, 我假假地, 2 個孩子, 也放佢係乙4 架, 不過, 要容入和適應, 可能唔容易
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-5-5 14:43

CMMANDY 發表於 20-5-5 12:10
無人搏, 我假假地, 2 個孩子, 也放佢係乙4 架, 不過, 要容入和適應, 可能唔容易 ...
連續兩年乙四入PC?
作者: CMMANDY    時間: 20-5-5 15:07

小鹿揀學校 發表於 20-5-5 14:43
連續兩年乙四入PC?
吾係, 我有選PC 在乙四吧!  二個囝囡吾同年份, 只是想表達, 我有將PC別入心儀中, 無因為佢位少, 放佢係13, 14志願, 最後, 我二個孩子, 也是乙1/自1/甲1 入左心儀中學
作者: joe12211981    時間: 20-12-16 21:36

hkpapa我都想請教下你,今日同學仔媽咪同我講,佢大仔早4,5年前,老師話係band1,咁乙一佢填黃笏南,乙二填銀禧,但最後派咗去乙三嘅CSK,呢個case你點睇呢?係咪因為隨機No.太差定老師估錯band呢?

作者: ganggang    時間: 20-12-17 08:06

In2c68 發表於 20-4-9 06:26
回覆 清 的帖子

如果照你個list 好彩當然無問題,但如果number差可能去左丘左榮同b2a 果d,事關你間間大hi ...

請問我如何知自己個number 好唔好?

作者: hkpapa852    時間: 20-12-17 10:11

joe12211981 發表於 20-12-16 21:36
hkpapa我都想請教下你,今日同學仔媽咪同我講,佢大仔早4,5年前,老師話係band1,咁乙一佢填黃笏南,乙二 ...
正常嚟講呢個情況唔會係九龍城區出現
4/5年前乙1 WFN, 乙2銀禧入唔到基本上一定係B2學生

但B2學生無理由仲可以係乙3入到CSK

其實佢有冇將甲部選擇到乙部撈埋一齊計?

我識有D家長, 之前實牙實齒話乙3入本區某某名校 (通常只係乙1先入到), 點知原來佢當甲1至甲3同乙部一齊排, 當乙1係第三志願, 乙2係第4志願...... 事實上佢甲3同乙1係同一間

所以你話佢其實係派第幾志願呢?

有D家長, 甚至將自1同自2都當埋一齊計......... 所以大時家長講既嘢, 要多D資料先可以核証

作者: gracelam    時間: 20-12-17 11:27

hkpapa852 發表於 20-12-17 10:11
4/5年前乙1 WFN, 乙2銀禧入唔到基本上一定係B2學生

仲有,好多家長自一自二當左甲一甲二

作者: gracelam    時間: 20-12-17 11:31

ganggang 發表於 20-12-17 08:06

放榜前冇人知,放榜後可能知

作者: In2c68    時間: 20-12-17 12:05

ganggang 發表於 20-12-17 08:06

永遠唔會知睇彩數,當你果區有三仟人有三份一band1都有no.1~no.1000, 所以no.1抽先如果你係頭當然好,係尾就大件事少少囉!好似我地龍校咁,排100以後又未去好差都要抽,所以每年都有百五六名的人好彩入到而又百一二名喊住去新學校!

作者: joe12211981    時間: 20-12-17 14:08

hkpapa852 發表於 20-12-17 10:11

咁我想問下,我地係KLN3,如老師估計我仔係1B,咁我係咪填盡band1校?但我心目中係想入1c校,係咪乙一,乙二填1c,之後先1b,1a咁排?其實九龍成隨咗丘佐榮仲有邊間係1c?我好怕d家長個個都玩保守,搞到黃笏南,銀禧炒熱曬

作者: YmOra    時間: 20-12-17 14:51

joe12211981 發表於 20-12-17 14:08
咁我想問下,我地係KLN3,如老師估計我仔係1B,咁我係咪填盡band1校?但我心目中係想入1c校,係咪乙一,乙二 ...

個人認為,响九龍城區B1b學生係最好選擇,上望找B1a中學可以,揀同級數嘅更無問題,甚至乎下望選擇B1c中學亦可以。

作者: joe12211981    時間: 20-12-17 14:56

YmOra 發表於 20-12-17 14:51
個人認為,响九龍城區B1b學生係最好選擇,上望找B1a中學可以,揀同級數嘅更無問題,甚至乎下望選擇 ...

希望係咁啦,都要努力考好呈三!

作者: YmOra    時間: 20-12-17 15:01

joe12211981 發表於 20-12-17 14:56
希望係咁啦,都要努力考好呈三!

去到"呈3"已經係另一個階段,玩法就已經唔同晒,主要睇是否仍然屬B1組別就可以了,基本上壓力無咁大。

作者: chanyuki    時間: 20-12-18 00:46

回覆 奥脫福 的帖子

請問最後入左邊間?
作者: canadababy93    時間: 20-12-18 12:03     標題: 回覆樓主:

請教,一缐私小,老師評小朋友九龍城區band 1尾,全港band 1,認為自行填黃芴南及銀禧很安全。

但心儀華英/旅港/黃笏南,不過中文科稍遜,估計自行未必會收。如果自一照填華英,是否浪費了一個位?

作者: chanyuki    時間: 20-12-18 13:03

想請教一下,老師說小女現在B2A,現讀九龍城小學;如果嚟緊呈三成績有進步,可否升上去B1尾?因為大抽獎B1-B2頭的選擇比較多!但我確認個班主任他有好肯定地說就算呈三成績有進步,亦只能在B2個pool內?我真係唔係好相信老師的說話,因為佢好保守亦不建議我博高一線😩
作者: little_yolky    時間: 20-12-18 22:47

chanyuki 發表於 20-12-18 13:03

想請教一下,老師說小女現在B2A,現讀九龍城小學;如果嚟緊呈三成績有進步,可否升上去B ...

要靠呈三升入B1,唔係容易,但唔通人哋話唔得你就唔做咩?從來打仗都係要視死如歸。只係你需要有一個plan B。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5