教育王國

標題: 請教: SPC vs 華英中學(何文田) [打印本頁]

作者: fly08    時間: 20-4-9 14:21     標題: 請教: SPC vs 華英中學(何文田)

家住黃埔,學費並非最大問題。
喜歡華英的實在、欣賞直資的資源及名氣⋯大家可知實情?
應該如何比較及選擇原因。
多謝大家(emoji)(emoji)

作者: LuiFungHa    時間: 20-4-9 16:22

其實兩間dse成績差不多。不過華英要搬校,對學生可能有有影響。
SPC近年成績向好,英語能力較強,通識用英語授課,會加強英語運用能力。
如果不嫌路途較遠,應選 SPC。

作者: fly08    時間: 20-4-9 16:28

多謝回覆。是的,搬校通常成績跌幾年。有地鐵去SPC大约45~55分鐘。聽說男校通常粗魯D,又會講吓粗口⋯⋯保羅仔唔知係咪?華英同學係咪純D?

作者: IloveJJ    時間: 20-4-9 16:32

作者: LuiFungHa    時間: 20-4-9 16:58

我見過啲華英仔真係好文靜,好純。
我見過啲保羅仔都好乖巧,好有禮貌,佢哋出咗名 gentleman.。
其中有粗魯的或講粗口的也不為奇,畢竟青少年血氣方剛,會以激烈的方式發洩情緒,只要唔過份,我覺得可以接受。

作者: YmOra    時間: 20-4-9 17:02

fly08 發表於 20-4-9 14:21
應該如何比較及選擇 ...

華英重建實在係一個要考慮的問題,個人認為有兩個原因會令重建時間變長,1係華英實在十分接近丘中,日間工程不會太過進取施工。2係華英中學有部份位置係申咗出去那小山坡之外,估計工程有一定重建難度。

作者: bobbob    時間: 20-4-9 17:19

fly08 發表於 20-4-9 16:28
多謝回覆。是的,搬校通常成績跌幾年。有地鐵去SPC大约45~55分鐘。聽說男校通常粗魯D,又會講吓粗口⋯⋯保 ...
中西區啲仔唔覺特別粗口,spc班仔仲算幾斯文添
作者: fly08    時間: 20-4-9 17:29

IloveJJ 發表於 20-4-9 16:32
點解介意男仔粗魯?

其實唔係介意,只係諗起同事咁講起呢

作者: fly08    時間: 20-4-9 17:32

bobbob 發表於 20-4-9 17:19

多謝回覆,那麼請問你們會怎樣選?

作者: cvparent    時間: 20-4-9 17:41

我知有人放了迦密選SPC. 僅供參考。

作者: mcl203    時間: 20-4-9 17:47

bobbob 發表於 20-4-9 17:19

唔覺特別,形容得好專業下~~~

作者: IloveJJ    時間: 20-4-9 17:49

作者: bobbob    時間: 20-4-9 17:53

mcl203 發表於 20-4-9 17:47
唔覺特別,形容得好專業下~~~
咁我估總會有啲,但行開行埋又唔多覺,反而另一區名女校有講
作者: bobbob    時間: 20-4-9 17:55

fly08 發表於 20-4-9 17:32
多謝回覆,那麼請問你們會怎樣選?
唔熟華英,但既然成績差不多,啲學生睇落又企理,我會揀唔過海,因為我唔信咩brotherhood、舊生network 之類。。
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-9 18:07

咁你要見識下英華仔啲活力,佢哋同 SPC 完全係兩個唔同風格

我覺得冇必要用「粗口」衡量一間學校好壞,自己唔講咪得。叻到好似聖保羅男女、男女拔,一樣都有人講粗口,成績普通嘅學校一樣有人清出淤泥而不染。把口生係人地到你控制唔到,自己知道唔應該亂講就得。

不過咁,入讀左,有機會因為唔同原因要提早返學校半個鐘、遲放一個鐘,仔仔有冇呢個能力去 6:30 出門口返 SPC?
作者: fly08    時間: 20-4-9 18:20

cvparent 發表於 20-4-9 17:41
我知有人放了迦密選SPC. 僅供參考。

真的值得參考!請問是那個post看到?

作者: samsam88    時間: 20-4-9 18:27

想請問ㄧ下聖保羅書院的學習氣氛如何? 另外,學生的中文DSE 成績如何?因在學校網站找不到。
作者: lskstephen    時間: 20-4-9 18:30

如果話仔校無粗口,等於拍拖個男仔話畀女朋友知,佢無睇過曳曳片一樣!......... 講都無人信!

入傳統男校係欣賞佢哋 brotherhood 及代代相傳嘅精神!

至於 SPC 值唔值?樓主比較下全港幾大男校就會有答案!

作者: hkpapa852    時間: 20-4-9 18:32

問問自己,當初為何考SPC?
作者: chrischeung    時間: 20-4-9 18:32

回覆 fly08 的帖子

間間中學都有人講粗口,我相信二間也有囉,但講粗口又吾 好曳,申利我仔讀華英,中二定中三時亦有講鞋音粗口,反而小學吾識,連仆街也不懂,好純下,上到中學自然識, 唔係講器官好入肉嗰啲,人講佢米up下,我鬧過佢又冇咩講了,而家青少年好難教。
作者: naicha    時間: 20-4-9 18:39

大學見到的SPC同學都比較樸實
作者: fly08    時間: 20-4-9 18:40

hkpapa852 發表於 20-4-9 18:32
問問自己,當初為何考SPC?

老實講,當初只當為自行面試熱身,其實沒有想過如果有offer 的決定⋯⋯如今只係自二收和SPC收,所以要仔細考慮。

作者: fly08    時間: 20-4-9 18:50

lskstephen 發表於 20-4-9 18:30
如果話仔校無粗口,等於拍拖個男仔話畀女朋友知,佢無睇過曳曳片一樣!......... 講都無人信!

入 ...

可以幫忙分析一下:「至於 SPC 值唔值?樓主比較下全港幾大男校就會有答案!」
謝謝

作者: magtam0520    時間: 20-4-9 19:03     標題: 回覆樓主:

家也住黃埔,小孩用40分鐘左右返SPC,可接受

當年自2是華英,最終選了SPC!

作者: spstk    時間: 20-4-9 19:05     標題: 回覆樓主:

我就揀間近啊,又吾洗錢。

作者: IYY    時間: 20-4-9 19:13

用家中意邊間多D 就要邊間.

六年是很重要的成長歲月, 用家有權選擇.

作者: lskstephen    時間: 20-4-10 06:57

fly08 發表於 20-4-9 18:50
可以幫忙分析一下:「至於 SPC 值唔值?樓主比較下全港幾大男校就會有答案!」
謝謝
...

好難係度一一比較!
但建議你可以向以下幾個方向睇:
1. 學校發展 (軟及硬件)
2. 學術
3. 音樂
4. 運動
5. 舊生網絡

作者: asweetmom    時間: 20-4-10 08:09     標題: 回覆樓主:

最起碼認真考慮一下是否願意白交學費一事吧,這個正在發生。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 08:38     標題: 回覆樓主:

作者: money3298    時間: 20-4-10 09:27

chrischeung 發表於 20-4-9 18:32

間間中學都有人講粗口,我相信二間也有囉,但講粗口又吾 好曳,申利我仔讀華英,中二定中三 ...

前華英用家表示贊成。其實男仔到咁上下大個邊個唔識講粗口。

作者: ucw    時間: 20-4-10 09:30

回覆 money3298 的帖子

如果用學生講唔講粗口嚟決定入唔入某間學校,咁應該無乜選擇。
識幾時唔講粗口更重要。

作者: cmfckyccl    時間: 20-4-10 09:33

自一係邊間?如果你選SPC,變相放棄埋自一後備補上機會。
作者: money3298    時間: 20-4-10 09:37

ucw 發表於 20-4-10 09:30
回覆 money3298 的帖子

如果用學生講唔講粗口嚟決定入唔入某間學校,咁應該無乜選擇。

絕對贊成,我轉左去一間男校,我估情況更加激烈啦。不過我又睇得好開,成班男仔係咁㗎啦。

作者: fly08    時間: 20-4-10 10:03     標題: 回覆樓主:

回應26樓: 對極,所以想問多啲資料。麻煩大家

作者: fly08    時間: 20-4-10 10:11

哈哈大家似乎以為我介意粗口問題(emoji)⋯⋯其實只係我當初和同事分享時,他們說男校粗魯D唧任何人只要懂得尊重別人及收歛,便不成問題。在此主要想就27樓提及的方向收集多啲用家意見。麻煩大家幫忙

作者: spstk    時間: 20-4-10 10:21     標題: 回覆樓主:

我曾經諗過華英自行。好似雷神最終明白asgard is not a place。感覺不重音樂同體育, 著重學業。

作者: fly08    時間: 20-4-10 10:38

asweetmom 發表於 20-4-10 08:09
最起碼認真考慮一下是否願意白交學費一事吧,這個正在發生。

明白。講真做人咁多年,第一次遇上停課這麼久,希望盡快回復正常⋯
聽講SPC zoom 堂不錯,華英也有⋯同學仔話都跟住進度⋯⋯

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 11:12

作者: 02413124    時間: 20-4-10 11:18

fly08 發表於 20-4-10 10:11
哈哈大家似乎以為我介意粗口問題(emoji)⋯⋯其實只係我當初和同事分享時,他們說男校粗魯D唧任何人 ...

我記得問過鋼琴老師,佢好多學校學生都教過,佢話男校係會粗d,講粗口,但佢教個d最遲到中四就識收

作者: 為食仔    時間: 20-4-10 11:31

IloveJJ 發表於 20-4-10 11:12
我也想知道SPC在停課期間的安排,可以分享下嗎?

停課期間,學校會有時間表,定時定候用ZOOM等上堂,老師也有跟同學互動。運動的話就要download 一個app,做完運動記錄後上載學校。功課跟平時差不多,做完upload 比老師,也有一些小測。安排上我覺得可以。
老師也會跟同學討論怎樣去做一些project 等
德育上,學校會以網上形式進行。可在Facebook /website 找到。包括有師兄/領導生分享和網上崇拜等。可自由觀看。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 11:52

作者: fly08    時間: 20-4-10 12:54

多謝為食仔分享。你仔仔讀得開心嗎?有朋友分享課外活動資源大都去了勁人身上,自己仔仔只係陪跑,感覺失落。

作者: kimlam953    時間: 20-4-10 13:01

bobbob 發表於 20-4-9 17:55
唔熟華英,但既然成績差不多,啲學生睇落又企理,我會揀唔過海,因為我唔信咩brotherhood、舊生network 之 ...

Same 唔信咩brotherhood 舊生network...

我覺得樓主可考慮下想仔仔係男校定男女校成長?因為我有朋友會考時只是10幾分,但到A-Level 時因有心儀女同學,又唔想輸俾該女同學,結果AL一爆發有3A, 入到醫科

作者: 02413124    時間: 20-4-10 13:04

kimlam953 發表於 20-4-10 13:01

Same 唔信咩brotherhood 舊生network...

識女仔唔一定男女校

作者: kimlam953    時間: 20-4-10 13:06

02413124 發表於 20-4-10 13:04

識女仔唔一定男女校

我朋友a-level年代已有msn啦

但同窗日對夜對,成績上直接同個女仔比較(因為同一份卷),我諗係係更激發到我朋友

作者: 02413124    時間: 20-4-10 13:08

kimlam953 發表於 20-4-10 13:06
我朋友a-level年代已有msn啦

但同窗日對夜對,成績上直接同個女仔比較(因為同一份卷),我諗係係更激發 ...

拍拖有利定有弊,真係睇個人
我有個case 係al前分手,其中一方受創,結果exactly 日日對住更難忘記
好彩重讀一年都升到番大學

作者: 為食仔    時間: 20-4-10 13:17

IloveJJ 發表於 20-4-10 11:52
都好豐富喎!
課堂方面係咩份量?每日多少堂?所有科目也有嗎?

每週10堂,差不多每科都有,每堂大概45分鐘(視乎Q&A, 如多會長d,阿仔話有d科老師上課前會拍左d teaching video,可預先溫習才上堂。VA冇堂但要做工課,體育跟APPS 內procedure 做。

作者: 為食仔    時間: 20-4-10 13:22

fly08 發表於 20-4-10 12:54
多謝為食仔分享。你仔仔讀得開心嗎?有朋友分享課外活動資源大都去了勁人身上,自己仔仔只係陪跑,感覺失落 ...

我仔仔十分喜歡學校和開心。至於課外活動資源,其實也不小,只是看看你參加與否。但去到校隊,當然資源一定會比較豐富。

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 14:33

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 14:35

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 14:41

作者: 為食仔    時間: 20-4-10 15:01

IloveJJ 發表於 20-4-10 14:33
每週10堂,即是平均一日只有2堂,咁都幾hea喎!

又唔係hea 嘅,除了缐上學習,仲有d係線下架嘛,可能之前已經有d teaching video ,已備課,貴精不貴多吧!當然如果d仔唔備課睇teaching video 就別話啦

作者: kimlam953    時間: 20-4-10 15:10

IloveJJ 發表於 20-4-10 14:35
你是自己讀了,而覺得無?
還是無讀過呢?

我無讀過,只是親人讀過唔覺有lifelong brotherhood
而我讀過港大,又唔覺有network幫助
不過同意brotherhood 同network都因人而異,可能我同親人都唔係太social嘅人

作者: bobbob    時間: 20-4-10 15:22

kimlam953 發表於 20-4-10 13:01

你朋友個case應該萬中無一,多數掛住馨馨我我荒廢學業多。。
作者: kimlam953    時間: 20-4-10 15:28

bobbob 發表於 20-4-10 15:22
你朋友個case應該萬中無一,多數掛住馨馨我我荒廢學業多。。

都唔係,我當年讀恒商,都唔少couple係一齊入U或神科

只係我朋友case比較dramatic就真嘅..1x分變3A確實係少見

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 15:49

作者: kimlam953    時間: 20-4-10 15:54

IloveJJ 發表於 20-4-10 15:49
港大當然無啦!
不過傳統中學嗰啲有既,唔係話一定係幫你搵到份工,而係你去到啲公司,好容易遇到師兄,大 ...

咁我in人時見佢係港大都傾多幾句嘅,又或者佢英國返而我又比較熟英國亦一樣多啲野傾

作者: bobbob    時間: 20-4-10 15:56

02413124 發表於 20-4-10 13:04

識女仔唔一定男女校
有讀男校親友話男校識唔到女仔,佢話女校啲女仔揀唔落,男女校啲女仔又唔吼男校啲仔。。。。以上純屬個人意見,與本人立場無關
作者: 02413124    時間: 20-4-10 16:04

bobbob 發表於 20-4-10 15:56
有讀男校親友話男校識唔到女仔,佢話女校啲女仔揀唔落,男女校啲女仔又唔吼男校啲仔。。。。以上純屬個人意 ...

朋友個女smcc + lsc, 2個 kc有拖拍,1個好似係做義工識
其實識女仔,睇o唔open自己,做義工,參加唔同既比賽,交流等等都有機會。讀男女校一樣可以無拖拍

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 16:18

作者: IloveJJ    時間: 20-4-10 16:41

作者: 02413124    時間: 20-4-10 16:55

kimlam953 發表於 20-4-10 15:28
都唔係,我當年讀恒商,都唔少couple係一齊入U或神科

只係我朋友case比較dramatic就真嘅..1x分變3A確實係 ...

當年讀得恒商,會考都應該唔錯

作者: kimlam953    時間: 20-4-10 16:58

02413124 發表於 20-4-10 16:55
當年讀得恒商,會考都應該唔錯

我朋友唔係恒商,恒商3A都讀唔到醫

作者: 02413124    時間: 20-4-10 17:02

kimlam953 發表於 20-4-10 16:58
我朋友唔係恒商,恒商3A都讀唔到醫

我唔係話你朋友,就係見你話唔少couple係一齊入U或神科,咁呢d入得恆商拍唔拍都應該入U啦

作者: kimlam953    時間: 20-4-10 17:04

02413124 發表於 20-4-10 17:02

我唔係話你朋友,就係見你話唔少couple係一齊入U或神科, ...

Icic 我只是回應另一位話拍拖只會拖垮成績,並不同我朋友那個case(佢係被激發)

作者: 02413124    時間: 20-4-10 17:05

IloveJJ 發表於 20-4-10 16:41
呢個時間,的確係考驗學生自律性既時間。
如果樓主係想由學校谷嗰隻,就要考慮清楚了
...

我個人就覺得online real time teaching +video+hw係最好
Online teaching 分組,多interaction課堂用較好,淨講係最唔好。

作者: 02413124    時間: 20-4-10 17:08

kimlam953 發表於 20-4-10 17:04
Icic 我只是回應另一位話拍拖只會拖垮成績,並不同我朋友那個case(佢係被激發)
...

我覺得case by case 同睇timing.你朋友被激發係好,但touchwood 考前argue/break up, 講唔埋,就或多或少會影響。
突然諗,俾人拒絕都可能激發到

作者: fly08    時間: 20-4-10 17:10

02413124 發表於 20-4-10 17:05

我個人就覺得online real time teaching +video+hw係最好: ...

可以做到 online teaching 分組咁強,是那一間?如何做到?group discussion? Then presentation?通識科?

作者: 02413124    時間: 20-4-10 17:12

fly08 發表於 20-4-10 17:10
可以做到 online teaching 分組咁強,是那一間?如何做到?group discussion? Then presentation?通識科? ...

我見我小朋友小六用zoom breakout room 分組 group discussion. 亦聽過中學中文老師朋友話用過呢個分組功能討論。通識朋老師朋友都話有用過。老師可以入執聽佢地討論內容。

作者: elbar    時間: 20-4-10 17:44

vote for SPC  

作者: fly08    時間: 20-4-10 17:51

elbar 發表於 20-4-10 17:44
vote for SPC

可請教原因?

作者: WindyChow    時間: 20-4-10 17:59

fly08 發表於 20-4-9 18:40
老實講,當初只當為自行面試熱身,其實沒有想過如果有offer 的決定⋯⋯如今只係自二收和SPC收,所以要仔細 ...
我情況同你一樣!我自一失敗左!自二放棄吾讀……因為自二banding 1B~1C, SPC banding 1A, 只擔心佢過海返學!何文田去大學站車程約40分鐘,或去金雞坐紅Van!
作者: fly08    時間: 20-4-10 18:36

而我仔收咗的兩間排名相近,所以仍在傷腦筋中。希望再收集多啲用家意見或「風」的分享。感謝大家

作者: 為食仔    時間: 20-4-10 19:05

WindyChow 發表於 20-4-10 17:59
我情況同你一樣!我自一失敗左!自二放棄吾讀……因為自二banding 1B~1C, SPC banding 1A, 只擔心佢過海返 ...

中學生,唔使擔心,搵次叫佢自己去一次,你偷偷跟住尾睇住

作者: 奥脫福    時間: 20-4-10 19:48

fly08 發表於 20-4-9 18:40

老實講,當初只當為自行面試熱身,其實沒有想過如果有offer 的決定⋯⋯如今只係自二收和SPC收,所以要仔細 ...

你不能否決七月派到自一的可能,但前提係要放棄SPC。

作者: IYY    時間: 20-4-10 21:17

fly08 發表於 20-4-10 18:36
而我仔收咗的兩間排名相近,所以仍在傷腦筋中。希望再收集多啲用家意見或「風」的分享。感謝大家
...
請問有冇問過學校老師, 以往同令郎差不多成績的小朋友, 有多大機會入自一??

華英同SPC 在DSE 成績上差不多, 中文科好過SPC 添, 不過男女校同男校比較成績, 不是太 apple to apple.

正如比較資源時, 以津校同直資比, 亦不公平.

建議分析下入自一的機率同令郎適合自一, 華英, 或SPC 邊間學校多D.

如有一定機會入自一, 應保留大抽獎機會, 看看 7 月到底是自一定華英收.

如入自一機會不大, 就集中火力了解孩子

適合華英定 SPC;  兩間都是好學校, 校風優良, 裡面的孩子都謙謙有禮.  不過D 男仔偶然都有講粗口.  

祝早日有個決定, 開心安排升中旅程 :)

作者: 為食仔    時間: 20-4-11 08:32

WindyChow 發表於 20-4-10 17:59
我情況同你一樣!我自一失敗左!自二放棄吾讀……因為自二banding 1B~1C, SPC banding 1A, 只擔心佢過海返 ...

搭巴士970 也可

作者: fly08    時間: 20-4-11 08:33

因為已經有自二,所以要係自一備取生而有人放棄才入到,要搏,我諗好難用以往比⋯

作者: 為食仔    時間: 20-4-11 08:45

fly08 發表於 20-4-11 08:33
因為已經有自二,所以要係自一備取生而有人放棄才入到,要搏,我諗好難用以往比⋯

請問仔仔喜歡那一間比較多?性格如何?
其實自一備取生有多少?

作者: 拆彈專家    時間: 20-4-11 09:24

傳統男校經驗人士路過,只可以講青春期間有男女同學,日後同女性相處會更好。

作者: asweetmom    時間: 20-4-11 09:27     標題: 回覆樓主:

學校名氣是所有學生共享的,資源則不是,所有學校適用。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 09:33

為食仔 發表於 20-4-11 08:45
請問仔仔喜歡那一間比較多?性格如何?
其實自一備取生有多少?

正常學校如果正取收50人,就會有50備取
但要視乎有幾多人放棄

作者: cmfckyccl    時間: 20-4-11 11:16

兩間都是優質學校,各有各長處,若選擇華英,還有多個機會搏自一,若搏不到,入華英亦絕對不錯,識得人在裡面教書,都表示學生好smart,讀得又玩得,師生關係密切,學生對學校都很有歸屬感。
作者: IYY    時間: 20-4-11 15:32

cmfckyccl 發表於 20-4-11 11:16

兩間都是優質學校,各有各長處,若選擇華英,還有多個機會搏自一,若搏不到,入華英亦 ...

華英仔真係幾 smart, 亦純品

作者: fly08    時間: 20-4-11 23:09

多謝各位幫忙提供意見!暫時偏向選擇SPC

作者: EFJ3    時間: 20-4-12 00:12

回覆 IYY 的帖子

作者: EFJ3    時間: 20-4-12 00:13

我欣賞SPC的每一位老師都很用心教很細心,細緻程度令我有點意外,有些科的老師比他們自己更緊張,這點令我很放心

作者: fly08    時間: 20-4-12 16:47

好多謝咁多位用家意見

作者: newmommy    時間: 20-4-12 20:51

IYY 發表於 20-4-11 15:32
華英仔真係幾 smart, 亦純品
本來華英都好,但始終不知幾時搬校,是個大問題。自一值得等,但很難講幾大把握,睇吓有冇辦法知道你自一那間,收開幾多個貴小學的學生,然後今年有冇收到其他同學仔。

作者: fly08    時間: 20-4-14 14:32

多謝大家,今天已經到SPC註冊

作者: 2naughtyboysma    時間: 20-4-14 14:34

祝令郎中學生活愉快!
作者: fly08    時間: 20-4-14 14:34

作者: fly08    時間: 20-4-14 14:36

係佢自己選擇嘅,今天特意和他試試車程,提醒佢要6:00起身⋯⋯

作者: IYY    時間: 20-4-14 17:28

fly08 發表於 20-4-14 14:36
係佢自己選擇嘅,今天特意和他試試車程,提醒佢要6:00起身⋯⋯
咁早??

Anyway, welcome to happy school !  :)

作者: fly08    時間: 20-4-14 18:01

係呀!如果返夏令7:50嘛

作者: IYY    時間: 20-4-14 18:38

fly08 發表於 20-4-14 18:01
係呀!如果返夏令7:50嘛
練習下20分鐘內梳洗換校服食埋早餐出門口.........不過我家大少練左3 年都係要用30 mins, 從來未試過達標在20 mins 內.........

作者: fly08    時間: 20-4-14 18:50

保羅仔要企理D先可以出門口嘛

作者: magtam0520    時間: 20-4-14 18:54

fly08 發表於 20-4-14 18:50

我們的經驗,最遲7:00出門口到黃埔站,應可趕到7:50打鐘前返到,當然是僅僅趕到

反而樂團或校隊練習6:00左右離開學校,地鐵就真係多人到癲

作者: fly08    時間: 20-4-14 19:00

轉車最多人⋯諗起都驚

作者: IYY    時間: 20-4-14 19:25

fly08 發表於 20-4-14 18:50
係姿整, 有演出時, 條西褲仲要幫佢熨條骨出來.  我老公都冇大少咁麻煩........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5