教育王國

標題: 德望 VS 曾肇添 [打印本頁]

作者: blackbe    時間: 20-4-11 01:38     標題: 德望 VS 曾肇添

純學術,無體藝,學習自覺,不用催促,有關返學噶野自己一手包辦,但性格文靜,不是外向型,無乜特別事寧願起屋企睇成日書都唔出街…撇除學費,想問問各位意見(emoji)(emoji)

作者: mcl203    時間: 20-4-11 01:51

blackbe 發表於 20-4-11 01:38
純學術,無體藝,學習自覺,不用催促,有關返學噶野自己一手包辦,但性格文靜,不是外向型,無乜特別事寧願 ...

直覺,咁兩間都可以,可以考慮交通和小朋友意向~

作者: blackbe    時間: 20-4-11 01:59

mcl203 發表於 20-4-11 01:51
直覺,咁兩間都可以,可以考慮交通和小朋友意向~

距話無意見…但德望會否適合外向型多d既女仔?

作者: mcl203    時間: 20-4-11 02:07

blackbe 發表於 20-4-11 01:59
距話無意見…但德望會否適合外向型多d既女仔?

我估,文靜和讀書型又唔一定唔適合GHS嘅,各校都要有一批打手去搶成績。只係,你clubhouse俾咗月費,又唔多會用佢哋設施,咁咪可以諗諗囉。軟技能培訓應該GHS較好,純成績似乎TST較佳,要睇吓你哋想要乜了~~~

作者: blackbe    時間: 20-4-11 02:14

mcl203 發表於 20-4-11 02:07
我估,文靜和讀書型又唔一定唔適合GHS嘅,各校都要有一批打手去搶成績。只係,你clubhouse俾咗月費,又唔 ...

謝謝你的意見。另外,想問下知唔知TST是否注重理科多d?女兒數學稍遜于中英

作者: 奥脫福    時間: 20-4-11 02:15

今期(鏗鏘集)「考期」,可以一探曾記的老師和同學。

[youtube]wujFJXU4N8Y[/youtube]

作者: mcl203    時間: 20-4-11 02:15

blackbe 發表於 20-4-11 02:14
謝謝你的意見。另外,想問下知唔知TST是否注重理科多d?女兒數學稍遜于中英
...

抱歉,對校內情况唔清楚的~

作者: blackbe    時間: 20-4-11 02:20

奥脫福 發表於 20-4-11 02:15

謝謝你!我睇下先

作者: blackbe    時間: 20-4-11 02:20

mcl203 發表於 20-4-11 02:15
抱歉,對校內情况唔清楚的~

唔緊要,謝謝!

作者: mcl203    時間: 20-4-11 02:25

blackbe 發表於 20-4-11 02:20
唔緊要,謝謝!

又咁講,若有選科上嘅考慮,GHS會有優勢,女生性格相近啲,學習興趣亦相近啲,學校資源又可以集中啲~~~

作者: tpmon    時間: 20-4-11 02:31

純學術,無體藝,學習自覺,不用催促,有關返學噶野自己一手包辦,但性格文靜,不是外向型,無乜特別事寧願 ...

不用學費,又排名好→曾

喜歡運動,訓練女生獨立→德望

運動出名、英文好、較多有錢家長(德望)

曾是較多平民家庭,中學排名應高過德望。

作者: ucw    時間: 20-4-11 08:29

回覆 奥脫福 的帖子

有下文。鏗鏘集受訪曾記老師blog寫了以下一文。Food for thought
https://chauchong.wordpress.com/2020/04/08/《君問考期未有期-蒸魚的教育》/

作者: cafeva    時間: 20-4-11 09:53

原來是曾記,師、生都幾好啊
作者: apap08    時間: 20-4-11 10:11     標題: 回覆樓主:

請問樓主是否那一區band1A學生?是否級頭?曾記真係好難入

作者: blackbe    時間: 20-4-11 10:27

mcl203 發表於 20-4-11 02:25
又咁講,若有選科上嘅考慮,GHS會有優勢,女生性格相近啲,學習興趣亦相近啲,學校資源又可以集中啲~~~ ...

確實有d顧慮,就算小學成績好,都唔代表起中學keep得到,有偏科既情況就更甚,所以覺得直資可能資源充裕d,到時若真係咁樣,學生都可以有更多方面選擇,咁當然希望距keep得到啦,但世事難料…有時會覺得自己系唔系唸太多…

作者: blackbe    時間: 20-4-11 10:29

tpmon 發表於 20-4-11 02:31

不用學費,又排名好→曾

距唔喜歡運動

作者: blackbe    時間: 20-4-11 10:30

ucw 發表於 20-4-11 08:29
回覆 奥脫福 的帖子

有下文。鏗鏘集受訪曾記老師blog寫了以下一文。Food for thought

謝謝!一陣睇下先

作者: b3410    時間: 20-4-11 10:35

前半集講考試,點解後半截開始講社會運動?
作者: 02413124    時間: 20-4-11 10:38     標題: 回覆樓主:

如果用家無意見又住沙田,想融入容易些,唔介意讀書型,曾記
如果住近gh,想再獨立d,gh

利申:住沙田,唔想只係讀書,冇咩課外活動,冇簡曾記

作者: happybebebe    時間: 20-4-11 10:42

blackbe 發表於 20-4-11 10:29
距唔喜歡運動

我會睇交通同鍾唔鍾意出街食。我女有曾記offer,超like曾記,話唔駛咁遠返學又附近多嘢食。
德望無得出去食。所以最初我連報名都無報。
雖然咁諗好似有啲簡單,我覺得呢啲經歷都係中學生活入面好重要

作者: blackbe    時間: 20-4-11 10:56

apap08 發表於 20-4-11 10:11
請問樓主是否那一區band1A學生?是否級頭?曾記真係好難入

1A,是級頭

作者: blackbe    時間: 20-4-11 11:04

happybebebe 發表於 20-4-11 10:42

我會睇交通同鍾唔鍾意出街食。我女有曾記offer,超like ...

咁你地應該對曾肇添都幾熟悉,可否講下對距既睇法?哩度無乜曾既家長傾計…爬舊文,但已經係好耐之前既

作者: bbexpect    時間: 20-4-11 11:11

blackbe 發表於 20-4-11 10:56
黃大仙1A,是級頭

是聖公會既小學?

作者: blackbe    時間: 20-4-11 11:14

bbexpect 發表於 20-4-11 11:11
是聖公會既小學?

no

作者: ucw    時間: 20-4-11 11:40

回覆 blackbe 的帖子

曾記最耍家嘅,係做起學生公開試成績。尖子慕名而來,連帶數學比賽、科學比賽都有表現。
有收穫當然有代價。音樂體育等OLE係無咁注重。另,為保公開試盤數靚,要睇埋學校對高中揀科嘅自由度,以及學生drop 科嘅做法。

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 11:55

blackbe 發表於 20-4-11 10:56
黃大仙1A,是級頭

哇,你黃大仙走到入沙田!

如果錢唔係問題,德望好呀,雖然曾DSE成績好靚,但你女女數學唔得,即係理科好難同男仔鏈。除非你肯定阿女唔揀理科,同一班女仔點都好D。同埋曾記有7成抽入,德望學生水平平均D。你唔好諗住中學一定係級頭,因為德望D女女個個都唔嘢少,但係就個個較平均,咁老師教時當然事半功倍。不過德望響山上,你返學既耐時間?

同埋聽JM用家講德望管得都嚴,無得hea,不過睇你女女都唔似自由派,應該無問題。

作者: mcl203    時間: 20-4-11 11:59

little_yolky 發表於 20-4-11 11:55

如果錢唔係問題,德望好呀,雖然曾DSE成績好靚,但你女女數學唔得,即係理科好 ...

GHS始終有一些體藝生,或多或少一定會拉低整體成績,所以話純讀兩間都分別不大,但成長路嘅訓練,GHS會機會多啲~~~

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 12:05

mcl203 發表於 20-4-11 11:59
GHS始終有一些體藝生,或多或少一定會拉低整體成績,所以話純讀兩間都分別不大,但成長路嘅訓練,GHS會機 ...

而且,黃大仙入沙田好遠,依家咁既時勢,鐵路一停真係要踩單車返學都似,德望市區去市區,打的都平D。

作者: mcl203    時間: 20-4-11 12:08

little_yolky 發表於 20-4-11 12:05
而且,黃大仙入沙田好遠,依家咁既時勢,鐵路一停真係要踩單車返學都似,德望市區去市區,打的都平D。
...

事勢都唔會影響到GHS嘅位置,黃大仙行去都得,耐啲啫~~~

作者: 02413124    時間: 20-4-11 12:11

little_yolky 發表於 20-4-11 12:05
...

朋友小朋友黃大仙入沙田,多數搭巴士,不過佢話屯馬線開左,鐵路快左,黃大仙中人入到大圍 20分鐘

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 12:14

02413124 發表於 20-4-11 12:11
朋友小朋友黃大仙入沙田,多數搭巴士,不過佢話屯馬線開左,鐵路快左,黃大仙中人入到大圍 20分鐘
...

曾記唔係鐵路附近,要行過去或轉小巴。最擔心鐵路壞車。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 12:22

little_yolky 發表於 20-4-11 12:14
曾記唔係鐵路附近,要行過去或轉小巴。最擔心鐵路壞車。

黃大仙有89巴士,附近落唔洗轉車,行5分鐘左右,黃大仙中心上就車程21分鐘

作者: elbar    時間: 20-4-11 12:26

vote for Good Hope  

作者: mcl203    時間: 20-4-11 12:27

02413124 發表於 20-4-11 12:22
黃大仙有89巴士,附近落唔洗轉車,行5分鐘左右,黃大仙中心上就車程21分鐘
...

有乜阻塞,GHS可以行返屋企,TST要行山先得~~~

作者: 02413124    時間: 20-4-11 12:30

mcl203 發表於 20-4-11 12:27
有乜阻塞,GHS可以行返屋企,TST要行山先得~~~

對,不過除非touchwood 大老山同鐵路一齊有事

作者: little_yolky    時間: 20-4-11 13:18

02413124 發表於 20-4-11 12:22
...

咁又OK喔。

作者: blackbe    時間: 20-4-11 13:23

02413124 發表於 20-4-11 10:38
如果用家無意見又住沙田,想融入容易些,唔介意讀書型,曾記
如果住近gh,想再獨立d,gh

可否講多d關於曾記既野?

作者: blackbe    時間: 20-4-11 13:34

謝謝咁多位家長比意見!

作者: YmOra    時間: 20-4-11 13:34

性格讀書型去邊間都可以,如果想囡囡接觸多DD好動型嘅同學仔希望感染到女兒性格嘅話"德望"是好選擇。但由於"曾記"難入,e+仲係自行入到,實力已經得到肯定,我會選擇曾記,加上男女校亦有利囡囡性格。好睇你想或估計囡囡有無機會想响中學改變下文靜性格,這點可以與女兒詳細咁傾下才決定。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 13:34

blackbe 發表於 20-4-11 13:23
可否講多d關於曾記既野?

讀書型,多人入醫科,聽簡介講就好多學會,但朋友仔話都冇咩人玩,個個讀書,高中時好多時補課課到7:30。識讀呢間既男仔都多數數理型,性格較靜,不過都有拍拖情況。

作者: YmOra    時間: 20-4-11 13:41

段片開頭睇咗好耐只見女學生多仲以為係女校,及後有一名男同學出現才知道是男女校。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 13:45

YmOra 發表於 20-4-11 13:41
段片開頭睇咗好耐只見女學生多仲以為係女校,及後有一名男同學出現才知道是男女校。
...

好多英中,自從平機會贏左後,都有此情況。

作者: blackbe    時間: 20-4-11 13:53

YmOra 發表於 20-4-11 13:41
...

雖然我知道距係男女校,但睇片個陣都同你一樣感覺

作者: blackbe    時間: 20-4-11 13:55

02413124 發表於 20-4-11 13:34
讀書型,多人入醫科,聽簡介講就好多學會,但朋友仔話都冇咩人玩,個個讀書,高中時好多時補課課到7:30。 ...

好耐之前既舊文,都有位家長都係咁樣講,大概意思係d課外活動形同虛設,聽你咁講即係話時至今日都無乜改變

作者: YmOra    時間: 20-4-11 13:57

02413124 發表於 20-4-11 12:11
...

唔明點解咁多年都無巴士經大老山入曾記。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 13:57

blackbe 發表於 20-4-11 13:55
好耐之前既舊文,都有位家長都係咁樣講,大概意思係d課外活動形同虛設,聽你咁講即係話時至今日都無乜改變 ...

係架,我都好奇簡介會講咁多野玩,點解d話冇課外活動,所以問朋友先知。佢仔剛上年畢業。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 14:00

YmOra 發表於 20-4-11 13:57

屯馬線後機會更微

作者: YmOra    時間: 20-4-11 14:04

02413124 發表於 20-4-11 13:45
好多英中,自從平機會贏左後,都有此情況。

係啫!但"增記"男女生比例都有1:1左右比例。我估片中嘅中文科男老師較受女同學觀迎,老師較熟嘅都係女學生。

參考資料:
https://www.skhtst.edu.hk/downlo ... -2018-19.pdf#page=5

作者: 02413124    時間: 20-4-11 14:12

YmOra 發表於 20-4-11 14:04
係啫!但"增記"男女生比例都有1:1左右比例。我估片中嘅中文科男老師較受女同學觀迎,老師較熟嘅都係女 ...

女仔都係較多,但曾記情況應該較好,因我聽過有女仔覺得曾紀強理,所以較多男仔簡,不過因為7成學校都係抽入。真係唔知抽個到會唔會分開男女抽如果會考慮性別抽就得3成自行入面少少既分別?

作者: YmOra    時間: 20-4-11 14:42

blackbe 發表於 20-4-11 13:53
雖然我知道距係男女校,但睇片個陣都同你一樣感覺

唔知點解中文科老師多數和女學生較好朋友

作者: YmOra    時間: 20-4-11 14:44

02413124 發表於 20-4-11 14:00
屯馬線後機會更微

講得啱

作者: blackbe    時間: 20-4-11 14:47

YmOra 發表於 20-4-11 13:34
性格讀書型去邊間都可以,如果想囡囡接觸多DD好動型嘅同學仔希望感染到女兒性格嘅話"德望"是好選擇。但 ...

外向型的確起校園生活至將來踏足社會都較著數,我也糾結,究竟係順應距本性,定改變下距,因為每種性格都無絕對既好與唔好,我感覺距有時都會羨慕d活潑既同學,以前我同距講,各種性格將來都有其適合做噶野,文靜唔係唔好,唔需要夾硬要自己改變,最緊要對自己有信心。距聽到我咁樣講都好感動

作者: YmOra    時間: 20-4-11 14:49

02413124 發表於 20-4-11 14:12
女仔都係較多,但曾記情況應該較好,因我聽過有女仔覺得曾紀強理,所以較多男仔簡,不過因為7成學校都係抽 ...

大抽獎點會分開男女抽?!

作者: blackbe    時間: 20-4-11 14:49

YmOra 發表於 20-4-11 14:42
唔知點解中文科老師多數和女學生較好朋友

女仔中意文科多d?我女睇左條片,話個啊sir整果對鉛筆都算幾有心思

作者: iml    時間: 20-4-11 14:55     標題: 回覆樓主:

vote for 德望

師資, 校舍, 學校環境, 同學質素, 英語氣氛一定係德望。

靠學校男仔另女兒活潑少少?? 呢個想法好似有少少攪笑喎

作者: blackbe    時間: 20-4-11 15:09

iml 發表於 20-4-11 14:55
vote for 德望

師資, 校舍, 學校環境, 同學質素, 英語氣氛一定係德望。

你搞錯了,我係覺得德望外向型多d,唔係曾記

作者: YmOra    時間: 20-4-11 15:10

blackbe 發表於 20-4-11 14:47
外向型的確起校園生活至將來踏足社會都較著數,我也糾結,究竟係順應距本性,定改變下距,因為每種性格都 ...

無錯,無話咩性格最好,你已經好清晰囡囡的現在及未來,只是考慮緊响中學六年校園生活想得到D咩啫!這點正正就是我建議你與女兒詳談一個或兩個早上,到空氣清新嘅地方,吸著晨早的新鮮空氣諗嘢都會清楚DD,傾出個方向來,女兒的取向最重要,可能佢想群一些動感強嘅人,又或者對自己的個格十分喜歡唔想改變只想响學術上有更多同學仔能夠交流交流就十分滿足亦未定,總之,這方面傾得越深入越能夠選擇到"合適"的中學。個人認為,要從兩校中選擇"適合"女兒成長嘅應該唔難,"傾"就是你們的解決方法。如你話齋,每種個性都有其好處,女兒聽見亦明白也覺媽媽關心才會感動,揀邊間都好,你和女兒的關係已經贏咗先!

作者: blackbe    時間: 20-4-11 15:13

iml 發表於 20-4-11 14:55
vote for 德望

性格如何,與性別無關,係學校整體既氛圍對個小朋友既影響

作者: YmOra    時間: 20-4-11 15:22

blackbe 發表於 20-4-11 14:49
女仔中意文科多d?我女睇左條片,話個啊sir整果對鉛筆都算幾有心思
...

認同呀!文人女子多,故多喜歡中文科老師呱!

我打算"偷橋",整番對以女兒名字開頭嘅鼓勵說話送俾囡囡。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 15:32

YmOra 發表於 20-4-11 14:49
大抽獎點會分開男女抽?!

呢個唔知,因為當年平機會係投訴男女band 1 比率,即原先係分開男一條隊分3份女分一條隊分3份,但現在係一條隊男加女分3份。但抽就真係唔知啦。不過我估機會微,因我記得小一男女比率都年件唔同。

作者: 02413124    時間: 20-4-11 15:34

YmOra 發表於 20-4-11 15:10
無錯,無話咩性格最好,你已經好清晰囡囡的現在及未來,只是考慮緊响中學六年校園生活想得到D咩啫!這點 ...

同意,我都係分析完同小朋友講你最後簡邊間,我都會支持,我唔會幫到你好多,但我會陪伴你

作者: 雲牛    時間: 20-4-11 15:53

睇完鏗鏘集,曾記班女仔好乖又叻又懂事
作者: mcl203    時間: 20-4-11 15:53

blackbe 發表於 20-4-11 15:09
你搞錯了,我係覺得德望外向型多d,唔係曾記

其實性格可以係周遭環境影響下會有改變,只係改變有幾大,中學年代和小學唔同,大咗個人活動範圍大好多,會有自己嘅社群~~~

作者: blackbe    時間: 20-4-11 16:00

mcl203 發表於 20-4-11 15:53
其實性格可以係周遭環境影響下會有改變,只係改變有幾大,中學年代和小學唔同,大咗個人活動範圍大好多, ...

明白,因為距地大部分時間都花起學校度,尤其中學,所以覺得學校既氛圍對距地既影響都比較大

作者: mcl203    時間: 20-4-11 16:03

blackbe 發表於 20-4-11 16:00
明白,因為距地大部分時間都花起學校度,尤其中學,所以覺得學校既氛圍對距地既影響都比較大
...

又咁講,樓上已經有分享,可以補習到19:30,又或留校活動玩到19:30,似乎,都係回歸家長和小朋友嘅意願如何了~~~

作者: 02413124    時間: 20-4-11 16:03

mcl203 發表於 20-4-11 15:53
其實性格可以係周遭環境影響下會有改變,只係改變有幾大,中學年代和小學唔同,大咗個人活動範圍大好多, ...

都要睇地理位置,朋友小朋友大西北,話中五先第一次自己出旺角。平時同朋友出去都係大西北。

作者: mcl203    時間: 20-4-11 16:14

02413124 發表於 20-4-11 16:03
都要睇地理位置,朋友小朋友大西北,話中五先第一次自己出旺角。平時同朋友出去都係大西北。
...

咁又變成投GHS一票喎,GHS活動範圍理應較大~~~

作者: kwchiu    時間: 20-4-11 16:23     標題: 回覆樓主:

我囡囡也是GHS & LW, 同樓主同一堆問题。

作者: kwchiu    時間: 20-4-11 16:48

性格讀書型去邊間都可以,如果想囡囡接觸多DD好動型嘅同學仔希望感染到女兒性格嘅話"德望"是好選擇。但 ...

我女ghs 及葵涌LW offer,也選擇中,你说也有道理。

作者: 奥脫福    時間: 20-4-11 17:10

ucw 發表於 20-4-11 08:29

回覆 奥脫福 的帖子

蒸魚的比喻。。。正呀!

作者: 奥脫福    時間: 20-4-11 17:14

little_yolky 發表於 20-4-11 11:55

如果錢唔係問題,德望好呀,雖然曾DSE成績好靚,但你女女數學唔得,即係理科好 ...

其實一程89巴士,朝早黃大仙入沙田又唔塞車,三個字攪掂!

作者: 奥脫福    時間: 20-4-11 17:23

我當然投曾記一票。我好少不投天主教學校,但德望的辦學手法令我齒冷。

PS:以下是去年我在KL3的選擇,頭三選擇均是外區學校。

乙部志願

學校編號

學校

校網

非保留學位數目

華仁書院(九龍)

油尖旺

聖芳濟書院

油尖旺

聖公會曾肇添中學

沙田區

作者: 奥脫福    時間: 20-4-11 17:26

YmOra 發表於 20-4-11 13:57

有呀,88X、89X(沙田站落)。     

作者: pw6836    時間: 20-4-11 17:40     標題: 回覆樓主:

我囡是GHS和沙崇,已選定GHS,自行沒有選曾肇添⋯⋯

作者: highest    時間: 20-4-11 17:45

奥脫福 發表於 20-4-11 17:23
我當然投曾記一票。我好少不投天主教學校,但德望的辦學手法令我齒冷。

可否講多少少德望的辦學手法的問題??謝謝

作者: 奥脫福    時間: 20-4-11 17:55

highest 發表於 20-4-11 17:45
可否講多少少德望的辦學手法的問題??謝謝
我不喜歡佢對待自己親生女的手法(包括中學對小學,
小學對幼稚園)。

跟培正相比,一個天,一個地。

作者: blackbe    時間: 20-4-11 19:16

pw6836 發表於 20-4-11 17:40

可否講講點解唔揀曾記?

作者: pw6836    時間: 20-4-11 19:22

以前住在禾輋十多年,覺得曾肇添學生是乖和自律的,學業成績是優良的,但課外活動卻跟傳統學校有距離,似終直資因收學費資源上跟津校有很大距離

作者: 02413124    時間: 20-4-11 19:53

pw6836 發表於 20-4-11 19:22
以前住在禾輋十多年,覺得曾肇添學生是乖和自律的,學業成績是優良的,但課外活動卻跟傳統學校有距離,似終 ...

我個人認為少課外活動唔關直資事,係佢地專注學業

作者: YmOra    時間: 20-4-11 21:18

kwchiu 發表於 20-4-11 16:48
我女ghs 及葵涌LW offer,也選擇中,你说也有道理。

最後,與囡囡有咩共識呀?

作者: YmOra    時間: 20-4-11 21:24

奥脫福 發表於 20-4-11 17:23

我buy乙部頭3搏"他區B1位"架!尤其"九龍城或沙田區"為本區下的策略。

作者: highest    時間: 20-4-11 21:25

pw6836 發表於 20-4-11 17:40

請問甚麼原因令你下定決心選GHS?

作者: YmOra    時間: 20-4-11 21:26

奥脫福 發表於 20-4-11 17:26
有呀,88X、89X(沙田站落)。

"X"線嘅站頭咁少,可遇不可求呢!

作者: Cliokohonda    時間: 20-4-12 00:19     標題: 回覆樓主:

諗下英文LV5+ 還是數學LV5+容易.

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 00:26

奥脫福 發表於 20-4-11 17:55
小學對幼稚園)。

所以我咁like培正。不過我衰女,我無用,無勇氣幫阿大填甲一乙一,只填甲二乙二⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 00:27

奥脫福 發表於 20-4-11 17:55
小學對幼稚園)。

不過HY咪仲過分,佢哋小學班女都唔差丫

作者: Cliokohonda    時間: 20-4-12 00:30

little_yolky 發表於 20-4-12 00:27

你玩火

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 00:34

Cliokohonda 發表於 20-4-12 00:30
你玩火

sorry大家,無心既,其實我無報,唔關我事既

作者: kirstyau    時間: 20-4-12 01:44

little_yolky 發表於 20-4-12 00:27

但HY 幼,小都係學卷&津,,HY轉直資無可厚非,相信小學部多少都有分加。

但GH, 幼,小,中都係私直,要交學費,應該要保證收返一定數量,不過上年開始,德中難左考(最少比起家姐個年,近2年收少左我地小學),似收多左德小生。

作者: Cliokohonda    時間: 20-4-12 01:53

kirstyau 發表於 20-4-12 01:44

但HY 幼,小都係學卷&津,,HY轉直資無可厚非,相信小學部 ...

我都想交學費比DGJS ,唔比我女升DGS都無悔……

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 09:46

Cliokohonda 發表於 20-4-12 01:53
我都想交學費比DGJS ,唔比我女升DGS都無悔……

DGJS好似係全升DGS喔

作者: Cliokohonda    時間: 20-4-12 10:39

little_yolky 發表於 20-4-12 09:46
DGJS好似係全升DGS喔

係呀……
直接啲講,學校冇責任包升學!
兩公婆離婚互數不是係好正常,
咁都有少部分再見亦是朋友,
假如導火線係老公返屋企唔沖涼,或者過份沉迷上EK 等等,外人睇落不近人情話哂一夜夫妻百二蚊。
離婚時,老公呻有比家用都係要分开,朋友笑佢寵懷前妻,幫下手撕合照,原來成個周慧敏餅印,要比家用係正常,朋友开始懷疑比人飛係咪剩係返屋企唔沖涼。
當然,有啲男人结婚後先嫌三嫌四,身為老婆聞唔到陣味及早離場,自己冇責任?
腰圍26寸變34寸難免受到冷落..

輕鬆下吧……

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 11:00

Cliokohonda 發表於 20-4-12 10:39
係呀……

拿,係你撩我講。

依家唔係話老婆變咗34寸腰,係老婆一直keep住,只係老公日日見住隔離阿乜先生個老婆好似李若彤咁,自己老婆就只係鄰家女孩,心有不甘,想換個靚既。

人哋呀M先生咪又係咁錫老婆,都無話想換畫,婚姻緊係有起起跌跌㗎啦,係佢唔夠輕鬆想一直有戀愛感覺啫。

作者: Cliokohonda    時間: 20-4-12 11:23

little_yolky 發表於 20-4-12 11:00
拿,係你撩我講。

依家唔係話老婆變咗34寸腰,係老婆一直keep住,只係老公日日見住隔離阿乜先生個老婆好 ...

娶鄭裕X,余詩X,麥名X梗係有好大壓力, 朝早玩水,中午行山,跟唔到唔應該有怨言,我会祝福下個兄弟。

作者: blackbe    時間: 20-4-12 11:37     標題: 回覆樓主:

明白其實所有家長都係爲左自己小朋友好,出發點係一樣的,係咪?

作者: gracelam    時間: 20-4-12 11:46

Cliokohonda 發表於 20-4-12 10:39
係呀……

想離婚唔緊要,都明白自己6年來努力keep身材係keep得冇人咁好,琴棋書畫冇人咁好,但事前不聞不問,死因更加不明,你話我知差幾多先達到你要求?冇㗎,你等下啦,外面囡囡揀完先,到時先話你知你達唔達標,咁我繼續等定揾另外一個好人家收留?話晒最少有6年感情。。。。。

我又輕鬆下吧!

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 22:08

gracelam 發表於 20-4-12 11:46

想離婚唔緊要,都明白自己6年來努力keep身材係keep得冇人 ...

拿,結咗婚正常都會等既,望佢回心轉意丫嘛。

作者: gracelam    時間: 20-4-12 22:11

little_yolky 發表於 20-4-12 22:08
拿,結咗婚正常都會等既,望佢回心轉意丫嘛。

等個老公响出面慢慢揀完揀淨先考慮自己,嗰種感受好難頂㗎! 所以好多怨婦post囉!

作者: little_yolky    時間: 20-4-12 22:25

gracelam 發表於 20-4-12 22:11
等個老公响出面慢慢揀完揀淨先考慮自己,嗰種感受好難頂㗎! 所以好多怨婦post囉!
...

咁緊係啦!咁多年捱生捱死無功都有勞丫。但係老公想搵個後生靚女又有家底,有乜辦法呢!唯有等佢回心轉意,要返自己囉。

所以有D就叻D,好好裝備自己,有條件出去搵個小鮮肉,唔駛仰人鼻息。

作者: gracelam    時間: 20-4-12 22:27

little_yolky 發表於 20-4-12 22:25
咁緊係啦!咁多年捱生捱死無功都有勞丫。但係老公想搵個後生靚女又有家底,有乜辦法呢!唯有等佢回心轉意 ...

揾小鮮肉

笑左出聲     

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5