教育王國

標題: 升中的選擇 [打印本頁]

作者: YUKI718    時間: 20-4-14 17:46     標題: 升中的選擇

自行吾入,有SPCC Offer ,正確做法1,疊埋心水讀SPCC,2,定7月去自一叩門,3,Take offer 玩大抽(有D冒險),想綜合大家意見,多謝各位先

作者: gracelam    時間: 20-4-14 17:48

YUKI718 發表於 20-4-14 17:46
自行吾入,有SPCC Offer ,正確做法1,疊埋心水讀SPCC,2,定7月去自一叩門,3,Take offer 玩大抽(有D冒險),想綜 ...

作者: kirstyau    時間: 20-4-14 17:52

自行吾入,有SPCC Offer ,正確做法1,疊埋心水讀SPCC,2,定7月去自一叩門,3,Take offer 玩大抽(有D冒險),想綜 ...

更係攞住SPCC,再諗到7月決定叩唔叩門。

作者: YUKI718    時間: 20-4-14 17:54

多謝2位寶貴意見

作者: hihileungcline    時間: 20-4-14 18:05     標題: 回覆樓主:

請問,如放棄了統一派位,hold 住了直資,7月還可以去津校叩門?

作者: little_yolky    時間: 20-4-14 18:10

hihileungcline 發表於 20-4-14 18:05
請問,如放棄了統一派位,hold 住了直資,7月還可以去津校叩門?

緊係可以啦!

作者: little_yolky    時間: 20-4-14 18:10

如果你無錢,就2,否則就1。

作者: hihileungcline    時間: 20-4-14 18:13     標題: 回覆樓主:

作者: 02413124    時間: 20-4-14 18:13

如果經濟ok,簡1

作者: b3410    時間: 20-4-14 18:51

little_yolky 發表於 20-4-14 18:10
如果經濟問題放棄1,應該揀3。抽獎比叩門多些機會去自一。
作者: little_yolky    時間: 20-4-14 19:30

b3410 發表於 20-4-14 18:51
如果經濟問題放棄1,應該揀3。抽獎比叩門多些機會去自一。

叩門時要填派咗邊間,填SPCC點都有著數。

自一亦未必同區。樓主話大抽獎冒險,亦可能係唔夠位區分。

作者: YUKI718    時間: 20-4-14 20:35

自一揀左跨區

作者: YmOra    時間: 20-4-14 20:44

若然,SPCC比自1更心儀嘅話,唔駛諗一定係SPCC。

作者: YmOra    時間: 20-4-14 20:48

hihileungcline 發表於 20-4-14 18:05

一般而言,"叩門"階段對所有學生係無任何限制,只要想叩就可以去叩。不過,有些中學只接受自行有揀過她們的學生才可有叩門申請。

作者: YUKI718    時間: 20-4-15 12:02

請問有人知道QC今年叩門名額同日期系幾時嗎?系未叩門機會好難同好微?

作者: Poyau    時間: 20-5-5 09:33

YUKI718 發表於 20-4-15 12:02
請問有人知道QC今年叩門名額同日期系幾時嗎?系未叩門機會好難同好微?

QC留班位8個 叩門位相約

https://www.schooland.hk/ss/qc

作者: 王家爸爸    時間: 20-5-5 09:38

little_yolky 發表於 20-4-14 18:10
即使無錢都係選擇1,SPCC有助學金,而且資源及教學質素都比官中好。
作者: 王家爸爸    時間: 20-5-5 09:40

YUKI718 發表於 20-4-15 12:02
我建議你搵讀緊QC同SPCC既師兄傾下,了解下一手資料,兩間差距都唔少。
作者: 02413124    時間: 20-5-5 10:19

王家爸爸 發表於 20-5-5 09:40
我建議你搵讀緊QC同SPCC既師兄傾下,了解下一手資料,兩間差距都唔少。

雖然有差距,但如果樓主有信心小朋友係最尖個10-20% 可能其實差不多?

作者: subb    時間: 20-5-5 10:27

咁問, 是否是喜歡QC多D ???? 想讀QC多D ????
作者: little_yolky    時間: 20-5-5 11:43

王家爸爸 發表於 20-5-5 09:38
即使無錢都係選擇1,SPCC有助學金,而且資源及教學質素都比官中好。

話係咁話,我哋呢D窮人好多考慮既。

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 11:56

係㗎,申請又唔一定批到/批到幾多,6年既申請的確有一定壓力,而呢D同學跑得更快,升呢補習錢更唔少得,連250ml都賣$7.x一盒,真係樣樣有數
作者: jc2009    時間: 20-5-5 12:11

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 11:56
係㗎,申請又唔一定批到/批到幾多,6年既申請的確有一定壓力,而呢D同學跑得更快,升呢補習錢更唔少得,連2 ...

有道理!

作者: 02413124    時間: 20-5-5 13:02

係㗎,申請又唔一定批到/批到幾多,6年既申請的確有一定壓力,而呢D同學跑得更快,升呢補習錢更唔少得,連2 ...

真係睇人,我曾聽過有囡囡級十內但唔係級頭,媽媽突登辭職,令女女有fa資格申請。真係好大決心最後成功入讀。

作者: jli008    時間: 20-5-5 13:04

作者: 02413124    時間: 20-5-5 13:18

jli008 發表於 20-5-5 13:04
這就是富裕與否家庭的分別.

且若明白到為學習才去選學校合適,不應為學校而去學習. 這就會衡量到自己應該 ...

只可以講窮亦唔代表不合適

作者: 02413124    時間: 20-5-5 13:22

又或者番去樓主題目,樓主自一想去邊?spcc有咩因素令佢唔想讀?

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 14:22

回覆 02413124 的帖子

去到咁盡,真係令人佩服! 我自問做唔到
作者: 02413124    時間: 20-5-5 14:23

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 14:22
回覆 02413124 的帖子

去到咁盡,真係令人佩服! 我自問做唔到

Same

作者: YUKI718    時間: 20-5-5 16:33

王家爸爸 發表於 20-5-5 09:40
2間都冇師兄讀緊

作者: GIPW    時間: 20-5-5 17:33

王家爸爸 發表於 20-5-5 09:38
路過. 不過都識得有人喺這兩間讀緊
SPCC
王家爸爸講得冇錯資源及教學質素都比官中好
中二中三很多聖小同學都會離開這間中學, 到國際學校或者外國讀書
一般這間學校的的屋企環境較為富裕、 父母都很肯俾錢去學其他嘢或補習。
例如:在這間學校不是你識不識英文, 而是你英文又講得幾好似不似外國人?

QC
官校 官僚作風
但係勝在有一班師兄  師兄好照顧班師弟
資源上一定冇SPCC好
同學較為貼地
EG: SPCC會用$50去買一杯咖啡但是QC仔就會寧願用嚟食lunch

Just a little opinion

作者: pccw2017    時間: 20-5-5 17:59

SPCC非常有錢, 容易批, 以下程式可計算所獲學費減免.
https://www.spcc.edu.hk/FeeRem.htm

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 18:04

回覆 GIPW 的帖子

EG: SPCC會用$50去買一杯咖啡但是QC仔就會寧願用嚟食lunch <<我覺得呢句最精景我出黎打工,都唔捨得飲starbucks
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-5 18:07

回覆 pccw2017 的帖子

我都知道spcc相比其他直資容易批,但聽聞好似收窄quota呢樣就唔肯定了
作者: 02413124    時間: 20-5-5 18:16

前排新聞話儲備不足,不過助學金暫時唔會CUT,但會CUT獎學金https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20181227/s00002/1545848600724/%E5%84%B2%E5%82%99%E6%9C%AA%E5%A4%A0%E7%87%9F%E9%81%8B%E5%85%A9%E6%9C%88-4%E7%9B%B4%E8%B3%87%E6%A0%A1%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E5%B8%B3%E7%9B%AE%E4%B8%8D%E9%81%94%E6%A8%99

作者: catf2    時間: 20-5-8 16:52

回覆 YUKI718 的帖子

冇經濟壓力就做最正確做法 1 啦, 疊埋心水讀 SPCC
作者: YUKI718    時間: 20-5-8 17:31

catf2 發表於 20-5-8 16:52
回覆 YUKI718 的帖子

冇經濟壓力就做最正確做法 1 啦, 疊埋心水讀 SPCC

作者: kimlam953    時間: 20-5-8 17:49

MAYANGUSPO 發表於 20-5-5 18:04
回覆 GIPW 的帖子

EG: SPCC會用$50去買一杯咖啡但是QC仔就會寧願用嚟食lunch

Deleted
作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-8 21:48

回覆 kimlam953 的帖子

作者: pccw2017    時間: 20-5-10 00:49

02413124 發表於 20-5-5 18:16

前排新聞話儲備不足,不過助學金暫時唔會CUT,但會CUT獎學金https://news.mingpao.com ...
呢D幾年前舊新聞黎. SPCC一個籌款活動都返晒黎啦 !
作者: 02413124    時間: 20-5-10 00:57

pccw2017 發表於 20-5-10 00:49
呢D幾年前舊新聞黎. SPCC一個籌款活動都返晒黎啦 !

但今年既獎學金真係cut左

作者: princesscupcake    時間: 20-5-10 01:00

點解賣到咁貴?

作者: MAYANGUSPO    時間: 20-5-10 03:11

回覆 princesscupcake 的帖子

我都係係自助售賣機見到喳

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5