教育王國

標題: 返香港流程 [打印本頁]

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-25 09:07     標題: 返香港流程

黎緊會返香港,一定係坐 CX。想問下幾樣野。坐世博坐幾耐?多唔多人搭的士?多唔多的士佬拒唔拒載/坐地起價?出九龍去油尖旺大概幾多錢(得張紅衫魚,要問英國親戚借但唔想攞太多)?
今次孤身前往酒店,兩隻行李疊埋高過我,重過我半個人,我都驚自己裙拉褲甩。希望經歷過嘅可以分享下,我可以有啲心理準備。

更新:今次唔知係我好彩定唔好彩,6 點 40 land,排隊到 9 點 40 先出到黎去 expo,expo 擺低行李到 10:48 先到我測試,點知第一次漏汁,要驗第二次,睇下我要再等幾耐。

作者: YuYuMother    時間: 20-4-25 09:15     標題: 回覆樓主:

Del, pm你

作者: 3b    時間: 20-4-25 11:02

1998Ruby1998 發表於 20-4-25 09:07
黎緊會返香港,一定係坐 CX。想問下幾樣野。坐世博坐幾耐?多唔多人搭的士?多唔多的士佬拒唔拒載/坐地起價 ...

上午還是下午到港? 如果下午到達, 需要往九龍城富豪酒店住一晚等測試結果, 詳情請看以下連結

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQ1

作者: Anniemun    時間: 20-4-25 11:35

1998Ruby1998 發表於 20-4-25 09:07
黎緊會返香港,一定係坐 CX。想問下幾樣野。坐世博坐幾耐?多唔多人搭的士?多唔多的士佬拒唔拒載/坐地起價 ...
應該有的士的,出市區一般$300內,如果唔夠現金,可以預先請家人在落車地點等你幫手付車資。
作者: gogowei    時間: 20-4-25 12:28

我想知落機之後有機會行開一陣找提款機嗎?或者機場那里有提款機呢?

作者: poonseelai    時間: 20-4-25 13:47     標題: 回覆樓主:

arrive hall 應該有ATM machines, 3月尾孩子回港的士站有好多車,有職員比張纸印了的士車牌号碼,如確診可追蹤到的士司機,當時無須等檢查結果

作者: weiwei    時間: 20-4-25 16:04

3b 發表於 20-4-25 11:02
上午還是下午到港? 如果下午到達, 需要往九龍城富豪酒店住一晚等測試結果, 詳情請看以下連結

https:// ...

thx

作者: totoro    時間: 20-4-27 01:02

pm

作者: noel2010    時間: 20-4-27 09:12

poonseelai 發表於 20-4-25 13:47
arrive hall 應該有ATM machines, 3月尾孩子回港的士站有好多車,有職員比張纸印了的士車牌号碼,如確診可 ...

現在冇得出arrival hall ,所以冇得禁機。

作者: noel2010    時間: 20-4-27 09:19

出油麻地,你預$250-$300。行李及橋要收錢。你可叫家人放㡳cash 比酒店大堂,到時知的士車牌,即打比酒店預備交比你,亞博的櫃員機唔知有冇開。不過有的士出九龍,的士冇加附加費。

作者: anitawong21    時間: 20-4-28 15:33

作者: yfchanMa    時間: 20-4-28 17:45

回覆 YuYuMother 的帖子

我兒子五月頭也回來,可否把流程pm我,謝謝
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-28 20:56

回覆 poonseelai 的帖子

請問你係咪都 book CX?係咪就咁一封 E-ticket receipt 就可以等飛?第一次 book CX 唔知係咪入曬 passport 資料嗰啲,唔洗 print 任何野就可以飛。
作者: joymama    時間: 20-4-28 22:26

1998Ruby1998 發表於 20-4-28 20:56
回覆 poonseelai 的帖子

請問你係咪都 book CX?係咪就咁一封 E-ticket receipt 就可以等飛?第一次 book  ...

基本上check in 時比護照就可以

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-28 22:26

joymama 發表於 20-4-28 22:26
基本上check in 時比護照就可以

唔該曬!

作者: noel2010    時間: 20-4-29 01:54

1998Ruby1998 發表於 20-4-28 22:26
唔該曬!

你記得起飛48小時前,可on line check in,選個安全好位置坐。4月中回來時冇on line boarding pass,要到機場才有。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-29 01:55

noel2010 發表於 20-4-29 01:54
你記得起飛48小時前,可on line check in,選個安全好位置坐。4月中回來時冇on line boarding pass,要到 ...

原來如此,多謝提醒!

作者: noel2010    時間: 20-4-29 01:58

1998Ruby1998 發表於 20-4-29 01:55
原來如此,多謝提醒!

以往CX 好Full,我每次準時48小時就mark 定靚位。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-29 02:02

noel2010 發表於 20-4-29 01:58
以往CX 好Full,我每次準時48小時就mark 定靚位。

我今次可以揀位先。

班機都算多人,我前後都有人,避唔到。最後排十幾行全部都 unavailable,我諗應該係唔俾人坐掛,否則冇可能全部都有人。

作者: noel2010    時間: 20-4-29 02:08

1998Ruby1998 發表於 20-4-29 02:02
我今次可以揀位先。

班機都算多人,我前後都有人,避唔到。最後排十幾行全部都 unavailable,我諗應該係 ...

最後十幾排,只放中間一行三個位出嚟比人訂,所以我仔和朋友mark 到一左一右中間位block 咗。左右近窗的三個冇人坐,後面又冇人。

作者: skIII    時間: 20-4-29 08:29

你只要48小時前,用On line check in就可以,到時準備護照,建議把 boarding pass寄去電話及電郵,並CAPTURE螢幕,咁任何時候都可以出示boarding pass,到機場出示護照寄行李。
之前分享了一些注意事項,希望有用,祝你一路順風,平安返港。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3816774&pid=48469398&fromuid=21296
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-29 08:31

skIII 發表於 20-4-29 08:29
你只要48小時前,用On line check in就可以,到時準備護照,建議把 boarding pass寄去電話及電郵,並CAPTUR ...

非常有用!唔該曬!

作者: angelaclaire    時間: 20-5-3 11:19

Ruby 安全回港了嗎?希望你一切安好。

你好叻女,自己攪掂哂所有嘢,加油 !

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-8 10:20

angelaclaire 發表於 20-5-3 11:19
Ruby 安全回港了嗎?希望你一切安好。

你好叻女,自己攪掂哂所有嘢,加油 !

我終於返到喇!行李超左 1.5kg,地勤鬆將俾我,感動。我好多野塞入 hand carry,冇機艙嘅行李起碼都有 15 kg,30kg 完全唔夠用。

剛剛停車場到擺低曬行李,宜家去世博,有排先走得

提提啲未返香港嗰啲,飛機攞到水一定要帶走,因為)落地後有四個鐘冇水飲

作者: etoile    時間: 20-5-8 11:43     標題: 回覆樓主:

返到嚟就好!祝安康!

作者: poonseelai    時間: 20-5-8 12:22

1998Ruby1998 發表於 20-5-8 10:20
我終於返到喇!行李超左 1.5kg,地勤鬆將俾我,感動。我好多野塞入 hand carry,冇機艙嘅行李起碼都有 15  ...

平安回家就好

作者: yuyueng    時間: 20-5-8 13:14

我終於返到喇!行李超左 1.5kg,地勤鬆將俾我,感動。我好多野塞入 hand carry,冇機艙嘅行李起碼都有 15  ...

平安順利返到就好啦,我記得阿仔320號返黎,我擔心左2日,當時一票難求,又驚上機前病,又驚監護人安排錯車,又驚交通問題等等上唔到機,返到黎安落曬。

作者: katrinafu    時間: 20-5-8 14:34

平安回來就好 , 完成檢疫,回家好好休息 。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-8 14:37

katrinafu 發表於 20-5-8 14:34
平安回來就好 , 完成檢疫,回家好好休息 。

有家歸不得,家父下令,必須酒店隔離,然後翻到屋企再隔離 2 星期  

作者: katrinafu    時間: 20-5-8 14:41

1998Ruby1998 發表於 20-5-8 14:37
有家歸不得,家父下令,必須酒店隔離,然後翻到屋企再隔離 2 星期  
...

咁就在酒店 隔離時好好休息, 有電話、電腦、電視都好好啦。

作者: angelaclaire    時間: 20-5-8 21:23

1998Ruby1998 發表於 20-5-8 14:37
...

飛完 12 小時再大半日留响世博等候,今晚在酒店要好好休息了,你爸爸講得啱,酒店隔離最穩陣的,但返屋企再隔多次就真係幾慘

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-8 21:26

angelaclaire 發表於 20-5-8 21:23
飛完 12 小時再大半日留响世博等候,今晚在酒店要好好休息了,你爸爸講得啱,酒店隔離最穩陣的,但返屋企 ...

我宜家先走得,今日 6 點到宜家 9 點   

各位未返黎嘅朋友,記得帶幾條能量棒同一支水係身。

作者: angelaclaire    時間: 20-5-8 22:02

1998Ruby1998 發表於 20-5-8 21:26
我宜家先走得,今日 6 點到宜家 9 點   

各位未返黎嘅朋友,記得帶幾條能量棒同一支水 ...

吓,咁咪等左十幾個鐘,衞生署做咩攪咁耐,等到暈

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-8 22:48

angelaclaire 發表於 20-5-8 22:02
吓,咁咪等左十幾個鐘,衞生署做咩攪咁耐,等到暈

我都唔知佢搞乜咁耐,佢本身都話 before sunset。 好彩宜家到左酒店

我落機口渴到水喉水都飲左淡。

作者: angelaclaire    時間: 20-5-9 02:04

1998Ruby1998 發表於 20-5-8 22:48
我都唔知佢搞乜咁耐,佢本身都話 before sunset。 好彩宜家到左酒店  

我落機口渴到水喉水都飲 ...

聽到都心痛   最慘嗰吓係當時只有一個選擇 - 繼續等,如果問職員等到幾時都冇答案估佢哋係咁做嘢,唉

作者: Ruby06    時間: 20-5-9 09:19

YuYuMother 發表於 20-4-25 09:15
Del, pm你
YuYuMother,請問可否PM流情。Thank you very much!

作者: YuYuMother    時間: 20-5-9 09:33

Ruby06 發表於 20-5-9 09:19
YuYuMother,請問可否PM流情。Thank you very much!

抱歉,我並沒有流程 只是有少少提議所以PM Ruby 而已

作者: fishmum    時間: 20-5-9 10:46

開心見到你平安回來

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-9 11:20

angelaclaire 發表於 20-5-9 02:04
聽到都心痛   最慘嗰吓係當時只有一個選擇 - 繼續等,如果問職員等到幾時都冇答案估佢哋係咁做嘢, ...

啲職員仲悶過我,工作期間冇得睇電話,只可以坐係度傾計。啲 WiFi 又麻麻地,煲劇都唔過癮。

最慘係啲帶住小朋友嗰啲,十幾二十個鐘頭,又喊又悶,又唔可以俾佢跑黎跑去。好在宜家都有部 pad 仔娛樂班小魔怪,十幾年前嘅話真係人都癲

作者: angelaclaire    時間: 20-5-9 12:27

1998Ruby1998 發表於 20-5-9 11:20
啲職員仲悶過我,工作期間冇得睇電話,只可以坐係度傾計。啲 WiFi 又麻麻地,煲劇都唔過癮。

最慘係啲帶 ...

要人齋坐十幾廿個鐘等,仲要計埋等之前係在機上 12 小時,真係一個很不合適嘅安排,佢哋越攪越比之前耐,通常等 8 小時已經多,宜家仲要等再耐啲,幾強壯都頂唔住喇

Ruby 你捱得過就好啦,在酒店的日子要好好對待自己啊

作者: issactmaria    時間: 20-5-9 17:24

我仔也是昨早回港,由8:45 am 到港,等到差不多接近深夜12時,才有檢測結果,人都癲!

作者: Ruby06    時間: 20-5-9 17:34

YuYuMother 發表於 20-5-9 09:33
抱歉,我並沒有流程 只是有少少提議所以PM Ruby 而已
Icic. Thanks!
作者: skIII    時間: 20-5-9 17:50

平安回來就好!
作者: angelaclaire    時間: 20-5-9 20:52

issactmaria 發表於 20-5-9 17:24
我仔也是昨早回港,由8:45 am 到港,等到差不多接近深夜12時,才有檢測結果,人都癲!
...

你講得啱,等到咁,真係好癲,你囝囝一定好攰

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-9 21:39

issactmaria 發表於 20-5-9 17:24
...

佢係咪坐前面個廳 (應該唔係英國返)?我坐後面吖,等到我絕望,叫我 number 嗰陣我個廳得返二十幾人。後來我行去出口我先發現前面原來坐滿曬。

好在我冇搭 BA/Virgin,唔係嘅話分分鐘過左十二點先入酒店,我就好冤枉咁浪費左第一天嘅酒店錢。我今日都撐唔住,兩三點已經訓到宜家都仲攰。

作者: issactmaria    時間: 20-5-10 11:54

1998Ruby1998 發表於 20-5-9 21:39

佢係咪坐前面個廳 (應該唔係英國返)?我坐後面吖,等到 ...

佢UK回來,就係坐BA. 回到酒店已經過凌晨12:30了!

作者: issactmaria    時間: 20-5-10 11:59

angelaclaire 發表於 20-5-9 20:52
你講得啱,等到咁,真係好癲,你囝囝一定好攰

好攰!檢測結果,長者、家庭行先,他們這類青年唯有等吓,他都好明!
估唔到最後一年,留下一個噤深刻經歷!

作者: angelaclaire    時間: 20-5-10 13:09

issactmaria 發表於 20-5-10 11:59
好攰!檢測結果,長者、家庭行先,他們這類青年唯有等吓,他都好明!
估唔到最後一年,留下一個噤深刻經歷 ...

咁樣分批,長者行先都話合理,但家庭又行先?可能好多人一個家庭又行先所以啲青年學生就等到咁

衛生署之前話入境人流少了,減少人手在世博,但宜家應該要再檢視一下人手問題

作者: issactmaria    時間: 20-5-10 14:53

angelaclaire 發表於 20-5-10 13:09
咁樣分批,長者行先都話合理,但家庭又行先?可能好多人一個家庭又行先所以啲青年學生就等到咁  ...

阿仔話家庭,有D媽咪抱住/湊住年幼子女都幾糟糕、混亂!

作者: angelaclaire    時間: 20-5-10 16:22

issactmaria 發表於 20-5-10 14:53

你囝囝見咁嘅畫面,俾佢哋行先都係需要,如果唔係,仲弊。

係我哋做父母知佢哋飛完 12 再要等十幾個鐘,真係心痛。

你囝囝和 Ruby 當時一定係體力透支,加上無奈,但平安捱過。

代給你囝囝一個   Ruby 也是要有一個

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-10 16:36

issactmaria 發表於 20-5-10 14:53

我隔離檯個 B 訓幾個鐘,然後剩餘時間就跑黎跑去。有啲媽媽就索性 ipad 放題,但用電好大所以不斷來回叉電。

老弱殘行先我完全理解,但佢一次只叫兩三個 number,而且係跳 number 咁叫 (明明前面叫緊 15,突然 107 然後返去 63),冇將法咁叫真係完全預知唔到自己幾時走。

有下午機我一定叫人搭下午機,連埋出發去搭飛機,超過 30 小時在外,冇淡好食,得嗰份冷冰冰三文治,臨走先派第二轉。

係機場排隊我聽到清潔阿姐問:仲有幾多班?另一個答:仲有2, 3 班,然後講:哇乜咁多人

我就知道今次死梗有排等。宜家有嚴重創傷後遺症,仲要孭背囊到腰酸背痛

作者: angelaclaire    時間: 20-5-10 18:38

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 16:36
我隔離檯個 B 訓幾個鐘,然後剩餘時間就跑黎跑去。有啲媽媽就索性 ipad 放題,但用電好大所以不斷來回叉電 ...

下午機要去隔離酒店,之前有記者問過食衛局長有關酒店房廁情況,佢話未有問題,但再睇完這個新聞才知入住一晚都幾頭痕

https://hk.appledaily.com/entertainment/20200504/Y4HVQZWN5NGXTOMLETX33GOFF4/

作者: issactmaria    時間: 20-5-10 19:14

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 16:36
我隔離檯個 B 訓幾個鐘,然後剩餘時間就跑黎跑去。有啲媽媽就索性 ipad 放題,但用電好大所以不斷來回叉電 ...

我仔本來搭下午機抵港,但被airlines 取消了,之後才知道政府想airlines 安排中午前抵達,所以唔係話搭下午到港嘅機就真係安排到!

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-10 19:17

issactmaria 發表於 20-5-10 19:14
我仔本來搭下午機抵港,但被airlines 取消了,之後才知道政府想airlines 安排中午前抵達,所以唔係話搭下 ...

今次政府真係安排好差,衛生署職員自間都有混亂,沿途都冇清晰指示,話播檢疫安排片段,一條都冇見到,連我檢疫樣本個袋都漏俾紙巾。

朋友打算六月返,希望到時候佢唔洗經歷星期五嘅痛苦。

作者: issactmaria    時間: 20-5-10 20:23

angelaclaire 發表於 20-5-10 16:22
你囝囝見咁嘅畫面,俾佢哋行先都係需要,如果唔係,仲弊。

係我哋做父母知佢哋飛完 12 再要等十幾個鐘, ...

代我仔仔多謝你嘅
我諗當時大家都好無奈,但係唯有自己諗辦法打發時間,他回到酒店休息一晚已好快回復狀態。

作者: cowcow18    時間: 20-5-14 08:03

想請問一下,由英國回港,早上機到港,是自行去亞博?還是你有工作人員安排的?謝謝

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-14 09:07

cowcow18 發表於 20-5-14 08:03
想請問一下,由英國回港,早上機到港,是自行去亞博?還是你有工作人員安排的?謝謝
...

落機攞行李之要去排隊帶手環同填 form (所以請記得隨身帶一支筆,一路行一路填),過左海關攞玩行李之後一出 arrival 閘就見到工作人員,亦只有一條路行,去搭亞博車,排隊上車去到亞博就會停車擺低行李 (呢區就係等候幾個鐘嗰區),然後再上車去另一邊亞博做 test。裏面都凍凍地,而且又坐得耐又冇暖野食,如果唔想遲啲起身特登行去搵行李,就記得擺低行李前攞定衫。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-17 18:59

issactmaria 發表於 20-5-10 20:23
代我仔仔多謝你嘅
我諗當時大家都好無奈,但係唯有自己諗辦法打發時間,他回到酒店休息一晚已好快回 ...

想問下你仔仔個手環 app 一日要 verify 幾多次?

單係今日 09:00-19:00 就響左 6 次,真係有啲煩。  網上又唔多見其他人提及呢個問題。

作者: gogowei    時間: 20-5-20 00:36

手環要verify嗎?我與兒子的手環十四天里面完全没響過。只是其中有一天早上衞生處有姑娘打給我要開視像,看一看我及手環拍照,嚇死!

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-20 18:25

回覆 gogowei 的帖子

我第一日有醫生打電話問健康,幾日後有關人員打電話叫 send 手環 whatsapp。尋日打左電話問(有咩問題,唔好打電話畀衛生署 3 字頭嗰個,十問九唔知,要打返 app 入面 5 字頭熱線),電子手環都有兩款,26 號 同 29 號,我 29 號 就唔洗回收,鏟 app 就得。
可能因為我住酒店,冇得走動,一日三餐都係 2 米範圍內,app 個 GPS 可能見我冇走動所以響掛。

作者: issactmaria    時間: 20-5-21 07:39

1998Ruby1998 發表於 20-5-17 18:59
想問下你仔仔個手環 app 一日要 verify 幾多次?

單係今日 09:00-19:00 就響左 6 次,真係有啲煩。mo ...

他說只係頭2日要verify.

作者: totoro    時間: 20-5-22 09:05

請問那間酒店有做隔離? 價錢貴不貴?
亞仔就返。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-22 09:17

totoro 發表於 20-5-22 09:05
亞仔就返。

山林道近百佳,呢幾日好多人入住唔知仲有冇位/加價。14 晚 $3080,中央冷氣但可以開窗。呢度勝在探監夠方便,有百佳又多餐廳,交通亦多選擇。

但呢度唯一唔好就係 WiFi 好弱,經常斷,所以要買定數據自己用。冇人上黎量體溫。有清潔阿姐會上黎日日清垃圾,記得自備垃圾袋,可以擺房出面。

我 14 日冇買外賣,有幾日探監送飯/補充物資,慶幸自己走佬有帶迷你電飯煲。今日放監喇

機場 call 的黎酒店記得係 $300 內,但嗰陣都好夜,就冇乜車。

我另一朋友睇緊九龍 Dorsett (唔係旺角),價錢貴啲,有三餐服務。

作者: totoro    時間: 20-5-22 09:52

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 09:17
山林道近百佳,呢幾日好多人入住唔知仲有冇位/加價。14 晚 $3080,中央冷氣但可以開窗。呢度勝在探監夠方 ...

Thanks
有冇電話?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-22 10:03

totoro 發表於 20-5-22 09:52
Thanks
有冇電話?

我嗰間。

Dorsett 唔清楚  

圖片附件: Screenshot_20200522-100208_Contacts.JPEG (20-5-22 10:03, 34.03 KB) / 下載次數 34
/forum.php?mod=attachment&aid=MzM0OTYxfDRlNzI0M2FmfDE3MTc0MTQ5NjN8MA%3D%3D

作者: llmom    時間: 20-5-22 14:21

totoro 發表於 20-5-22 09:05
亞仔就返。

我問咗銅鑼灣Pullman ( 即是Park Lane ), $12600 + 10% / 14 days Room only

作者: totoro    時間: 20-5-22 21:29

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 10:03
我嗰間。

Dorsett 唔清楚

Thanks !
請問要不要一早book房? 還是落機才book(見有啲不設退款或取消)?!

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-22 21:30

totoro 發表於 20-5-22 21:29
Thanks !
請問要不要一早book房? 還是落機才book(見有啲不設退款或取消)?!

要一早 book,而且冇得退款。我估應該其他都係。

作者: totoro    時間: 20-5-22 22:00

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 21:30
要一早 book,而且冇得退款。我估應該其他都係。

明白。thanks

作者: issactmaria    時間: 20-5-22 22:56

1998Ruby1998 發表於 20-5-20 18:25
回覆 gogowei 的帖子

我第一日有醫生打電話問健康,幾日後有關人員打電話叫 send 手環 whatsapp。尋日打左 ...

你應該今天已解禁了!

作者: totoro    時間: 20-5-23 15:30

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 09:17
山林道近百佳,呢幾日好多人入住唔知仲有冇位/加價。14 晚 $3080,中央冷氣但可以開窗。呢度勝在探監夠方 ...

機場call的士是不是比係街搭的士平?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-23 15:32

totoro 發表於 20-5-23 15:30
機場call的士是不是比係街搭的士平?

咁我唔清楚了~

作者: llmom    時間: 20-5-27 09:54

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 19:17
今次政府真係安排好差,衛生署職員自間都有混亂,沿途都冇清晰指示,話播檢疫安排片段,一條都冇見到,連 ...

最近已經快咗好多,早上八點多到香港,下午四點十分已經走得。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-5-27 09:59

llmom 發表於 20-5-27 09:54
最近已經快咗好多,早上八點多到香港,下午四點十分已經走得。

正!個 hall 坐唔坐滿?

作者: llmom    時間: 20-5-27 10:01

1998Ruby1998 發表於 20-5-27 09:59

正!個 hall 坐唔坐滿?

阿仔話冇坐滿

作者: williammoj    時間: 20-6-6 23:34

請問這一兩天,香港机場回港情况如何?
作者: JChan    時間: 20-6-9 00:32

1998Ruby1998 發表於 20-5-9 21:39

好在我冇搭 BA/Virgin,唔係嘅話分分鐘過左十二點先入酒店,我就好冤枉咁浪費左第一天嘅酒店錢。我今日都撐唔住,兩三點已經訓到宜家都仲攰。

...
可以介紹酒店嗎?

作者: JChan    時間: 20-6-9 00:32

issactmaria 發表於 20-5-10 11:54
佢UK回來,就係坐BA. 回到酒店已經過凌晨12:30了!

可以介紹酒店嗎?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-9 01:11

JChan 發表於 20-6-9 00:32
可以介紹酒店嗎?

見 #65

作者: swat    時間: 20-6-10 13:59

請問家人到機場或亞博接應有沒有意義?還是接觸不到的?離去時直接搭的士可以吧?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-10 14:06

swat 發表於 20-6-10 13:59
請問家人到機場或亞博接應有沒有意義?還是接觸不到的?離去時直接搭的士可以吧?
...

唔太建議等,因為你唔知要等幾耐,快慢要視乎當日多唔多返港、檢測樣本有冇甩漏要做第二次 test、touch wood 飛機隔離嗰個中招你可能都要再驗。

直接叫仔女搞掂時 call 的士,到達目的地嗰陣你俾錢。或者搞掂嗰陣你先開車接佢。

機場唔會接觸到外界,封曬出口,直接押去亞博。政府話“一般” 等 9 小時就出結果,但叫 number 係先兒童家庭、老弱,之後就 random number。

作者: swat    時間: 20-6-10 14:19

謝謝!亞博直接搭的士方便吧?
我等電話然後去酒店等?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-10 14:21

swat 發表於 20-6-10 14:19
謝謝!亞博直接搭的士方便吧?
我等電話然後去酒店等?

yes。最好就記低埋的士車牌、電話。咁樣 touch wood 有事都可以 call 的士司機提醒佢注意下。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5