教育王國

標題: 小二插班 [打印本頁]

作者: Dordormummum    時間: 20-5-8 00:44     標題: 小二插班

有無人黎緊打算小二插班?討論下。
其實係咪要係自己學校勁top先有機會??

作者: aprilgaomao    時間: 20-5-8 00:50

Dordormummum 發表於 20-5-8 00:44
...

我都想知

作者: 0030    時間: 20-5-8 11:27

睇學校~但全級前5扣門轉校機會大點
作者: Poyau    時間: 20-5-13 20:38     標題: 回覆樓主:

學術強對插班有幫助
如有一技之長係心儀學校所好更佳

作者: shevachevy    時間: 20-5-14 14:28

回覆 Dordormummum 的帖子

插班通常係做卷, 間間學校水準唔同, 計考第幾無乜意思, 亦可能有水份。
成績表作用係睇下操行, 有D一線學校會要求成績表主科85/90以上加操行B+或以上作為入場卷
入場之後都係做卷

作者: V_CHENG    時間: 20-5-14 21:07

shevachevy 發表於 20-5-14 14:28

插班通常係做卷, 間間學校水準唔同, 計考第幾無乜意思, 亦可能有水份。

如果孩子無85分是否一定無得入塲做卷呢?

作者: shevachevy    時間: 20-5-15 11:41

V_CHENG 發表於 20-5-14 21:07

睇你報邊間, 又睇下原校係邊間啦
揀人見果D學校就多數要MEET到佢MIN REQUIREMENT
作者: 小曳人    時間: 20-5-15 12:43

...
當然唔一定要响原校勁top啦,都要睇你嘅對手係咩人,簡單d講,就係適唔適合你嘅程度/能力
我見過SFA中游入到大圍聖心;30%升英中嘅小學精英班邊沿人,插到同區次熱小學;
又見過地區小學插去九龍塘次熱女校

作者: Yfyh    時間: 20-5-17 09:38

請問申請插班時需要交portfolio嗎? 還是只需填學校提供的申請表就可以了?謝謝!
作者: Poyau    時間: 20-5-17 12:34

Yfyh 發表於 20-5-17 09:38
請問申請插班時需要交portfolio嗎? 還是只需填學校提供的申請表就可以了?謝謝! ...

文件要求因校而異 可以先作準備

作者: Yfyh    時間: 20-5-17 13:11

回覆 Poyau 的帖子

學校一般都係話可交可吾交,由家長決定。
作者: Poyau    時間: 20-5-17 13:16

Yfyh 發表於 20-5-17 13:11
回覆 Poyau 的帖子

學校一般都係話可交可吾交,由家長決定。

如學校無話唔收 照交Portfolio

作者: littlehoneymum    時間: 20-5-17 17:25

請問深水埗崇真小學今年有插班申請嗎 ?
我見網頁入面寫2019至2020申請, 現在申請不是2020至2021咩 ?
作者: Poyau    時間: 20-5-18 00:02

littlehoneymum 發表於 20-5-17 17:25
請問深水埗崇真小學今年有插班申請嗎 ?
我見網頁入面寫2019至2020申請, 現在申請不是2020至2021咩 ? ...

崇小去年10月上學期開始招插班
所以寫2019-2020年度

最新消息
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/popup_news_list.php?menuid=0&mode=published

插班生入學申請
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/popup_news.php?id=781&menuid=2&mode=published

[2019-10-21]

插班生入學申請

本校現正招考2019-2020年度二年級至六年級插班生。
有興趣報讀之學生可到以下網址(http://hk.ekinder.com.hk/ttpsps_application.php)申請報讀。
如有學位空缺時,將邀請個別申請者進行筆試及面試。

作者: 靜靜媽    時間: 20-5-20 15:33

其實今年情況特殊,唔知對申請考插班嘅人數有冇影響。

我同事原本有打算幫囡囡申請插小三,但佢話呢幾個月停課,學校無乜學習支援,佢兩公婆返工、好忙,工人姐姐睇住小朋友,擔心學術上退步咗,考慮緊遲一年先去考。
作者: PTL_L    時間: 20-5-20 18:37

睇吓係更上一層樓,定搬屋轉校?更上一層樓的是必定睇成績行先,當年小女插小二,班四級十二都轉唔到(九龍城區校/有second in )插小三時,小女全級三內,全班第一,順利被幾間小學取錄,分別起灣仔及九龍城區。
作者: beauty_lover17    時間: 20-5-22 03:37

靜靜媽 發表於 20-5-20 15:33
其實今年情況特殊,唔知對申請考插班嘅人數有冇影響。

我同事原本有打算幫囡囡申請插小三,但佢話呢幾個月 ...

係啦,今年太特別啦。
唔知多唔多私轉津,講緊都係一線轉一線。

作者: chinglolo    時間: 20-5-26 15:44

...

我都想知,學校是否只會收最好成績嘅插班學生,如成績平平就無機會入,因最近都會因搬屋要到處搵學校

作者: rickdom6    時間: 20-5-27 08:34

chinglolo 發表於 20-5-26 15:44
我都想知,學校是否只會收最好成績嘅插班學生,如成績平平就無機會入,因最近都會因搬屋要到處搵學校
...

有冇人收到各校插班面試或筆試通知?

作者: aprilgaomao    時間: 20-5-27 10:19

rickdom6 發表於 20-5-27 08:34
有冇人收到各校插班面試或筆試通知?

暫時沒有收到, 冇咁快呀 應該下個月

作者: moledy    時間: 20-6-11 16:44

請問有無消息...D學校通知做筆試?
作者: aprilgaomao    時間: 20-6-12 18:25

moledy 發表於 20-6-11 16:44

已收到,明天筆試

作者: szeszeeee    時間: 20-6-12 20:47

moledy 發表於 20-6-11 16:44

我小朋友暫時考左兩間,今年情況特別,有些學校6月尾先截止插班申請

作者: ming7150    時間: 20-6-12 21:48

已收到kts 插小二offer

作者: Kettlechips    時間: 20-6-13 01:14

aprilgaomao 發表於 20-6-12 18:25
已收到,明天筆試

介意講邊間嗎

作者: aprilgaomao    時間: 20-6-13 10:27

Kettlechips 發表於 20-6-13 01:14
介意講邊間嗎

聖保祿天主教小學

作者: V_CHENG    時間: 20-6-13 10:40

巳考幾間,佢哋真係只揀「精英」。。。

作者: moledy    時間: 20-6-13 11:28

V_CHENG 發表於 20-6-13 10:40
巳考幾間,佢哋真係只揀「精英」。。。

咁正常又係既,個個想收最top既。

作者: mosmosma    時間: 20-6-13 15:52

回覆 Kettlechips 的帖子

朋友仔今日IN 油天~
作者: moledy    時間: 20-6-15 10:08

ming7150 發表於 20-6-12 21:48
已收到kts 插小二offer
知唔知收多唔多人?

作者: ming7150    時間: 20-6-15 12:20

回覆 moledy 的帖子

網頁寫每級兩位, 實際係幾多就不知道了
作者: moledy    時間: 20-6-15 12:35

ming7150 發表於 20-6-15 12:20

網頁寫每級兩位, 實際係幾多就不知
恭喜晒

作者: swytca    時間: 20-6-15 13:19     標題: 回覆樓主:

作者: Kettlechips    時間: 20-6-15 15:24

ming7150 發表於 20-6-15 12:20

網頁寫每級兩位, 實際係幾多就不知道了

請問考完隔咗幾耐知道結果?

作者: 小小蘇    時間: 20-6-15 16:56     標題: 回覆樓主:

如果著校服去考筆試,係咪唔太好?趕唔切返家換

作者: happy_floren    時間: 20-6-15 17:23

小小蘇 發表於 20-6-15 16:56
如果著校服去考筆試,係咪唔太好?趕唔切返家換

我仔上年考筆試係著校服,我都見好多小朋友都係著校服。考筆試冇人會睇你著咩,最緊要係答得好!

作者: 小小蘇    時間: 20-6-15 17:41

happy_floren 發表於 20-6-15 17:23
我仔上年考筆試係著校服,我都見好多小朋友都係著校服。考筆試冇人會睇你著咩,最緊要係答得好!
...

多謝你的回覆,放心哂

作者: moledy    時間: 20-6-16 10:37

Kettlechips 發表於 20-6-15 15:24
請問考完隔咗幾耐知道結果?
好似過幾天已通知結果

作者: esmetam67    時間: 20-6-16 16:15

According to my experience, entry exams are must do items.  So far those I applied, academic results must be considered.  Suggest you to hand in the portfolio.  Some schools will let all applicants have exams, e.g. St Paul's Catholic, St. Stephen's Girls...Some are not, e.g. MCS
作者: conniecheung    時間: 20-6-19 23:29     標題: 回覆樓主:

我今日都收到學校電話通知
下星期去考筆試,插班小三...
港島轉沙田

作者: V_CHENG    時間: 20-6-20 06:55

conniecheung 發表於 20-6-19 23:29
我今日都收到學校電話通知
下星期去考筆試,插班小三...
港島轉沙田

邊間學校呀?

作者: franciscat888    時間: 20-6-23 18:35     標題: 回覆樓主:

In哂未

作者: Vicky糖朵朵    時間: 20-6-23 21:17

請問新油天考完試幾時會有通知呀?

作者: swytca    時間: 20-6-23 23:52     標題: 回覆樓主:

作者: zhangbeibei    時間: 20-6-24 12:43

作者: V_CHENG    時間: 20-6-24 12:53

zhangbeibei 發表於 20-6-24 12:43
係呀,想插班一線,除左看你插班試成績,還會看原校成績,一般兩樣都好,面試看下家長,了解下有什麼興趣愛 ...

中了那校?

作者: zhangbeibei    時間: 20-6-24 13:03

作者: V_CHENG    時間: 20-6-24 13:03

Good!

作者: wongkelly301    時間: 20-6-29 18:33

...

睇吓你想入乜嘢小學
依家有冇心儀嘅學校?

作者: pumpkinfly    時間: 20-7-3 17:45

插9月小三,已到新校註冊,地區三線插入一線,開心到飛起!
原校小一級二,成績表幾好睇,小二因疫情關係,冇成績表可提供。因原校教得超淺,我5月份開始同小朋友補漏,六月份初接到筆試通知後開始操卷,筆試阿女話大部分識做,比原校深但係冇媽咪畀的試卷深,數學有一題唔識,佢講番後我知道呢題超出二年級範圍,但係絕大部分筆試內容唔需要學深都可以做出。
超感恩
作者: franciscat888    時間: 20-7-3 17:56

pumpkinfly 發表於 20-7-3 17:45
原校小一級二,成績表幾好睇,小二因疫情關係, ...

恭喜!!
中佐邊間

作者: marcoli8    時間: 20-7-3 19:32

恭喜好叻呀! 插到邊間小學?

作者: fadgare    時間: 20-7-3 19:36

叻女呀
媽媽都叻叻

作者: beauty_lover17    時間: 20-7-3 21:28

其實一般筆試後,幾時會通知結果?

作者: deco99    時間: 20-7-3 22:57

想問操乜卷?

作者: pumpkinfly    時間: 20-7-4 00:04

franciscat888 發表於 20-7-3 17:56
恭喜!!
中佐邊間

新校功課比原校深,活動比原校多,全港唔出名。全名我就唔開啦,見諒~見到王國有通告話學校要求刪貼--即係小學本身會上來ek睇野嘅,阿女畢竟還未入讀,家長還是低調d先

作者: pumpkinfly    時間: 20-7-4 00:07

beauty_lover17 發表於 20-7-3 21:28
其實一般筆試後,幾時會通知結果?
我女插個間超快出結果,星期六筆試,一個星期不到就通知話我收左,原先話筆試成績出來後會通知面試嘅,結果唔需要
作者: pumpkinfly    時間: 20-7-4 00:26

deco99 發表於 20-7-3 22:57
想問操乜卷?
疫情早期我懶冇理阿女d功課,5月開工先補底:中文:課本課文背誦(幾篇姐,後期操卷就冇背了),詞語默寫,閱讀階梯每日做
英文:二年級兩本課本聽寫完畢--因佢聽說冇問題,但是串字詞好弱
數學:網上十題 今年錯的題目,全部(用onenote)截屏重做,做完之後又將現代數學網上嗰d單元測驗做埋

6月操卷,我朋友仔仔大我女兩級,所以佢每年都將有用的資料留畀我,我就直接用左手頭上有嘅資源,都係二年級嘅舊卷:
1 培生新編TSA數學模擬測驗卷(2016年度)
2 培生TSA英文模擬測驗卷
3 樂思精英班 中文科評估試卷
4 樂思嘅數學測試和考試卷,封皮唔見左,唔知全名

對於試卷,中英文兩科,其實短時間睇唔出大進步,不過原校作文訓練好少,做下算係有d 準備。而數學,做左十份八份試卷之後--所有錯的數學題都要重新教識,進步好大。
希望少少經驗對大家有幫助,祝每位小朋友和家長都心想事成~

作者: pumpkinfly    時間: 20-7-4 00:29

回覆 marcoli8 的帖子

全名我就唔開啦,見諒~見到王國有通告話學校要求刪貼--即係小學本身會上來ek睇野嘅,阿女畢竟還未入讀,家長還是低調d先

作者: pumpkinfly    時間: 20-7-4 00:33

回覆 fadgare 的帖子

多謝表揚,其實同d插名校冇得比,不過自己嘅小小目標達成,都忍不住開心分享感覺我地呢次運氣爆棚,筆試7個人咋,好似聽對名字嘅職員話有三個冇來。另一方面我覺得因為疫情放假,可能有個別家長鬆懈左,畀我地執到只雞

作者: KITTYCOW2009    時間: 20-7-6 00:11

作者: ys_kwong    時間: 20-10-22 19:49

回覆 pumpkinfly 的帖子

請問每日用幾多時間操卷?就你買架呢幾套題,用咗幾耐時間完成?
作者: V_CHENG    時間: 20-10-22 22:03

ys_kwong 發表於 20-10-22 19:49

請問每日用幾多時間操卷?就你買架呢幾套題,用咗幾耐時間完成? ...

我哋日日操,大約五個月!買/做了超過20本練習+日日補習!

作者: ys_kwong    時間: 20-10-23 18:51

回覆 V_CHENG 的帖子

可以咁樣堅持,真係犀利
作者: V_CHENG    時間: 20-10-23 22:52

最終成功插班!
同時,經驗分享!不是每間申請的學校也能筆試,所以每次也需要準備充足!

作者: hopeclover    時間: 20-10-28 19:15

我地無特別操,但利用疫情停課的空間自學英文數,預算學高半個學期至一年,因心儀女校用筆試係考英文數,最後成功由中小轉到英小,其實考左幾間插班筆試,中英數唔駛超前好多,半個學期已經好足夠,反而要訓練做卷小心的心態
作者: zhangbeibei    時間: 20-10-29 00:56

作者: zhangbeibei    時間: 20-10-29 01:13

作者: pumpkinfly    時間: 20-10-30 14:31

zhangbeibei 發表於 20-10-29 01:13
今年插班真系執到雞,停課開始就操卷做題,考地區一線,同屆有10+人考試,最後錄取2個,考試前我看到核對 ...
和你一模一樣的感受!地區一線比之前入讀的三線,學業上以及行政上的安排都明顯優勝不少。想插班轉學的家長,好好利用疫情期間孩子多出來的,無法返校或者外出興趣班的時間吧

作者: pumpkinfly    時間: 20-10-30 14:38

ys_kwong 發表於 20-10-22 19:49

請問每日用幾多時間操卷?就你買架呢幾套題,用咗幾耐時間完成? ...
我同小朋友之前一日操卷兩三小時吧,搞左一個多月。開初一日做一兩份,筆試前狼死d,有兩三日要連做中英數三份以適應筆試強度每份卷要求時間完成,關鍵係找出問題所在然後修正

作者: myfamily1807    時間: 20-12-3 15:57

如果現在考, 插下學期, 會否難容合到新環境?
作者: moledy    時間: 20-12-3 17:05

myfamily1807 發表於 20-12-3 15:57
而+ D 小朋友適應能力好高啦..唔使擔心佢地

作者: moledy    時間: 20-12-3 17:06

pumpkinfly 發表於 20-10-30 14:38
我同小朋友之前一日操卷兩三小時吧,搞左一個多月。開初一日做一兩份,筆試前狼死d,有兩三日要連做中英數 ...
咁你小朋友好勤力, 如果比我仔做..佢實哦我比咁多佢做...唔肯做架

作者: myfamily1807    時間: 20-12-3 18:03

我見真係好多學校招收插班,係一個好好機會

作者: abcccfamily    時間: 20-12-3 20:14

myfamily1807 發表於 20-12-3 15:57
小朋友幾多年級? 個個身邊既人都話小朋友好易適應,要適應既係大人
黎緊我都打算小朋友轉校插班,係我自己唔捨得原先學校多D

作者: vpo0615    時間: 20-12-4 16:04

我囡今年插小二, 初初佢知道有學校收佢, 都𠲖𠲖哦哦話唔想轉校, 仲要比以前早起身去搭校巴...而家都無乜提起舊校咯...
作者: swytca    時間: 20-12-5 14:28

作者: ivychiang    時間: 21-6-2 10:35

回覆 V_CHENG 的帖子

請問2nd in完幾耐先收到取錄通知啊?
作者: YANHK01    時間: 21-6-10 09:56

Yfyh 發表於 20-5-17 09:38
請問申請插班時需要交portfolio嗎? 還是只需填學校提供的申請表就可以了?謝謝! ...

除非講明唔收portfolio, 否則有好過冇

作者: YANHK01    時間: 21-6-10 10:02

V_CHENG 發表於 20-5-14 21:07

唔同學校要求唔同。熱門學校當然要求高好多。佢地睇名次,佢地自己大約有數計,大約邊間小學考第幾名以上先至考慮。

作者: ccsl662    時間: 21-6-11 09:59     標題: 回覆樓主:

我都係插小二的朋友!
大家好!
我仲等緊最心儀嗰間
加油

作者: kikitea    時間: 21-6-11 10:15

ccsl662 發表於 21-6-11 09:59
我都係插小二的朋友!
大家好!
我仲等緊最心儀嗰間
same here~我都係插小二的朋友
作者: rachelstarlai    時間: 21-6-16 07:40

kikitea 發表於 21-6-11 10:15
same here~我都係插小二的朋友

我有兩個小朋友考插班,細既考1升2,大既考3升4,1線2線都分別有考,因為早前係搬屋過黎,
但兩個程度有別,有間1線只叫妹妹sec in,
已見,等消息中…

作者: conniecheung    時間: 21-6-16 10:35

我仔 小一時 考插班唔收,小二時再考插班都唔收,今年小三再接再厲,終於插班成功,本區上學,唔使再跨區啦開心。

作者: YANHK01    時間: 21-6-17 08:43     標題: 回覆樓主:

小小經驗分享,希望幫到手:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3856361&fromuid=3381091

作者: kikitea    時間: 21-6-17 09:27

YANHK01 發表於 21-6-17 08:43
小小經驗分享,希望幫到手:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3856361&fromuid=3 ...
THANKS
作者: keep-calm    時間: 21-6-17 09:43

YANHK01 發表於 21-6-10 10:02
唔同學校要求唔同。熱門學校當然要求高好多。佢地睇名次,佢地自己大約有數計,大約邊間小學考第幾名以上 ...

身邊人所見,三私一直插超一線校較高機會有得入閘in; 朋友A本身讀一線熱門校級5內冇得in, 朋友B三私一直級25內+奧數獎有得in。

雖然好多人話校內成績最重要,但我覺得除非你年年級1,否則成績只要過某一條線Eg 級20內+特別ECA 獎係會大機會啲。有校外學術獎項/超強音體藝更有優勢

作者: huichan    時間: 21-6-23 00:16

收到赤提offer,繼續努力準備考其他
作者: huichan    時間: 21-6-23 00:18

請問意見,放棄聖彼得,去赤提好唔好?
作者: lflxl    時間: 21-6-23 00:40     標題: 回覆樓主:

比啲勵志例子大家朋友囡地區happy一線津校無上學期考試成績 插到三私一直之一

小朋友同時過左另一間油尖旺一線津筆試關 2nd in完等派彩 不過都會揀返三私一直

作者: Dordormummum    時間: 21-6-23 09:40

lflxl 發表於 21-6-23 00:40

比啲勵志例子大家朋友囡地區happy一線津校無上學期考 ...

咁勁?

作者: lflxl    時間: 21-6-23 09:45

Dordormummum 發表於 21-6-23 09:40
咁勁?

私幼基本學術打底 停課期間家長發功加超強音藝加持家長都無諗過可以飛躍式插班

所以小朋友潛能無限 儘管努力唔好灰心

作者: Energychan    時間: 21-6-23 13:06

回覆 huichan 的帖子

赤提

作者: vandr    時間: 21-6-23 13:23

huichan 發表於 21-6-23 00:16
仲要考邊幾間?
作者: tingtracy    時間: 21-6-23 14:43

因為疫情,小一上學期都無計分,學校無名次,插小二有一私一津(34網)收了好感動!

作者: Gracegejia    時間: 21-6-23 18:02

huichan 發表於 21-6-23 00:16

請問是電話還有郵件通知?

作者: kkl0317    時間: 21-6-24 21:04

想問小一學校只有評估,冇測考冇名次,考插班難嗎?
作者: lflxl    時間: 21-6-24 23:26

kkl0317 發表於 21-6-24 21:04
想問小一學校只有評估,冇測考冇名次,考插班難嗎?

難 但唔係零機會 有啲學校有報名就有得入場考 加油操好學術底

作者: huichan    時間: 21-7-5 11:21

回覆 Gracegejia 的帖子

電話通知
作者: 1024yyl    時間: 21-7-5 14:13

有人收到SMC插班offer嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5