教育王國

標題: 有冇家長因為疫情已經放棄去升學 [打印本頁]

作者: esmehouse    時間: 20-6-19 14:55     標題: 有冇家長因為疫情已經放棄去升學

如題?因 6 月尾前要交學費啦
作者: waiyan2000    時間: 20-6-19 15:02

esmehouse 發表於 20-6-19 14:55

我身邊啲朋友個個都會如期開學

作者: longlokma    時間: 20-6-19 16:24

我孩子决定8月中出發

作者: 一家三口    時間: 20-6-19 16:30

照常回英國開學.
作者: lingling06    時間: 20-6-19 16:31

回覆 esmehouse 的帖子

我仔會defer半年,到時情況穩定才過去讀year 9, 始終我唔放心佢自己一個人過去。
作者: esmehouse    時間: 20-6-19 17:31

lingling06 發表於 20-6-19 16:31

我仔會defer半年,到時情況穩定才過去讀year 9, 始終我唔放心佢自己一個人過去。 ...
你幾時提出 defer 半年?我地學校唔比 defer。
作者: cfs    時間: 20-6-19 17:46

我仔及身邊啲朋友個個都會如期開學
作者: Isaacmommy    時間: 20-6-19 18:55

lingling06 發表於 20-6-19 16:31

我仔會defer半年,到時情況穩定才過去讀year 9, 始終我唔放心佢自己一個人過去。 ...

你地學校好 flexible! 可能 yr 9 未開始 gcse 好少少。請問學校在哪區?

作者: sumyee    時間: 20-6-19 20:10     標題: 回覆樓主:

女去讀中四,會去

作者: lingling06    時間: 20-6-19 21:03

仔今年第一次過去,我哋唔放心,幾星期前提出defer一學期,學校批咗,但係要照交學費,而學校會安排online上堂。
作者: esmehouse    時間: 20-6-19 21:09

lingling06 發表於 20-6-19 21:03

仔今年第一次過去,我哋唔放心,幾星期前提出defer一學期,學校批咗,但係要照交學 ...
咁你間學校都好好喎,體諒家長,起碼都放心 d
作者: rainbowwall    時間: 20-6-20 03:40

我小朋友學校要求8月中翻到學校做隔離,學校有coach到機場接送,機票本身一早買咗,會如期翻去開學

作者: Taimum    時間: 20-6-20 12:40

rainbowwall 發表於 20-6-20 03:40
我小朋友學校要求8月中翻到學校做隔離,學校有coach到機場接送,機票本身一早買咗,會如期翻去開學
...
是否14日隔離措施下,隔離者不可使用公共交通,只可自行駕車或現在學校安排車接送?
作者: rainbowwall    時間: 20-6-20 18:53

Taimum 發表於 20-6-20 12:40
是否14日隔離措施下,隔離者不可使用公共交通,只可自行駕車或現在學校安排車接送? ...

我小朋友學校本身有校車機場接送,暫時冇聽到學校或監護人公司講要自行駕車

作者: hehehaha2017    時間: 20-6-20 21:54

這是自由的代價

GIVE ME VIRUS OR GIVE ME DEATH

自由比性命重要

無自由, 條命, 有什麼意思?

父母送子女去外國, 都係想自由, 思想的自由, 肉體的自由, 精神的自由

西方今次疫情, 體驗了 自由

自由, 及處理疫情的平衡 , 我認為保守黨處理 算OK  合理

西方處理 這次疫情, 算不錯. 根本唔夠口罩

你英國政府唔通叫人帶口罩, 又無口罩提供, 外國人都采你有味

倒不如而家咁, 麻幾好

不能用感染人數, 去判斷

死亡數字開始見頂

成個疫情, 已經SETTLE DOWN 咁濟, 而家先唔去英國?

不是在說笑嗎?

學校, 而家安排, 所有防疫政策

俾帶口罩

每天千幾個CASE

好快, 回落幾百, 慢慢

做足防疫政策, 根本完全無問題

有冇咁易中呀, 六合彩,唔見中?

所以無需要誇張恐慌, 英國整體來說好安全

特別在學校

作者: Taimum    時間: 20-6-22 01:03

rainbowwall 發表於 20-6-20 18:53
我小朋友學校本身有校車機場接送,暫時冇聽到學校或監護人公司講要自行駕車
...

中學通常有校車安排,大學就未必有!

作者: longlokma    時間: 20-6-22 07:10

Taimum 發表於 20-6-22 01:03
中學通常有校車安排,大學就未必有!

讀大學已經唔係小朋友了,咁大個可以有好多處理辦法,反而更弹性易辦

作者: Taimum    時間: 20-6-25 00:25

longlokma 發表於 20-6-22 07:10
讀大學已經唔係小朋友了,咁大個可以有好多處理辦法,反而更弹性易辦
英國14日家居隔離係唔準坐公共交通工具,只可私人駕車!
作者: longlokma    時間: 20-6-25 00:54

Taimum 發表於 20-6-25 00:25
英國14日家居隔離係唔準坐公共交通工具,只可私人駕車!

是,所以要坐的士

作者: Joba    時間: 20-7-11 16:19

我小朋友Yr 9 都defer 到1月...最緊要安全

作者: esmehouse    時間: 20-7-12 09:18

Joba 發表於 20-7-11 16:19
我小朋友Yr 9 都defer 到1月...最緊要安全
你學校真好比你 defer,我地冇得 defer,加上個邊已不用 14 日隔離,佢地防疫真係好差。
作者: 活出彩虹    時間: 20-7-12 10:52

我都15/16, 我仔升大學,仲諗緊去英國定留港升大學

作者: esmehouse    時間: 20-7-12 16:38

活出彩虹 發表於 20-7-12 10:52
我同兩個朋友已放棄去英國升學,書幾時都有得讀、deposit 冇咗也可以搵番,但命只得一條,仲有就算好番個肺係會纖維化
作者: cfs    時間: 20-7-12 17:57

我都安排緊個大學,考慮到香港的環境老師同學咁特別,還是繼續去英國

作者: longlokma    時間: 20-7-12 18:00

esmehouse 發表於 20-7-12 16:38
我同兩個朋友已放棄去英國升學,書幾時都有得讀、deposit 冇咗也可以搵番,但命只得一條,仲有就算好番個肺 ...

其實英國未必比香港危險,現在香港大爆發,英國反而開始平伏。我覺得去英國比留香港更安全

作者: 活出彩虹    時間: 20-7-12 18:55

cfs 發表於 20-7-12 17:57
我都安排緊個大學,考慮到香港的環境老師同學咁特別,還是繼續去英國

係呀!我也擔心香港現在的社會環境,所以才15/16

作者: cfs    時間: 20-7-12 19:00

活出彩虹 發表於 20-7-12 18:55
係呀!我也擔心香港現在的社會環境,所以才15/16

我哋由學生自己決定,始終係佢讀,而且快十八歲喇,自己楂主意。佢偏向吾喺香港,見到上年好害怕,去英國澳洲德國都願意。你孩子點睇丫

作者: huanghou    時間: 20-7-12 23:43

經過一輪掙扎,最後決定向學校申請defer一年並已獲同意
作者: esmehouse    時間: 20-7-13 01:40

huanghou 發表於 20-7-12 23:43
經過一輪掙扎,最後決定向學校申請defer一年並已獲同意
學校比 defer 真好 因不是間間都肯
作者: Gloriasogashiwa    時間: 20-7-13 09:02

我仔暫緩英國升U,改去澳洲,但會返英國讀master.

作者: 活出彩虹    時間: 20-7-13 10:16

cfs 發表於 20-7-12 19:00
我哋由學生自己決定,始終係佢讀,而且快十八歲喇,自己楂主意。佢偏向吾喺香港,見到上年好害怕,去英國 ...

我個仔冇所謂,去英國或者留喺香港都得, 如果係香港入到三大, 我傾向佢留港, 第二時去外國讀master

作者: 活出彩虹    時間: 20-7-13 10:28

Gloriasogashiwa 發表於 20-7-13 09:02
我仔暫緩英國升U,改去澳洲,但會返英國讀master.

我個仔有機會留喺香港升U, 讀master先去英國

作者: yuyueng    時間: 20-7-13 11:40

我都覺得其實2地都危險,如果唔起倫敦呢D大城市,鄉郊地方都唔系甘危險。香港既情況好可能未來一年依然要網上授課,香港既學習環境太差,同學/老師/學校太特別,我覺得比起肺炎,思想/價值觀被扭曲更為可怕。
作者: ricenoodle    時間: 20-7-13 12:06

英國最近冇新確診個案,有些奇怪。只係擔心其實冇同人驗,所以冇新case!

作者: TTEE1819    時間: 20-7-13 12:07

活出彩虹 發表於 20-7-13 10:28
我個仔有機會留喺香港升U, 讀master先去英國

既然香港已有升學的安排,安心讓他留港,唔洗心掛掛囉。

作者: TTEE1819    時間: 20-7-13 12:08

ricenoodle 發表於 20-7-13 12:06
英國最近冇新確診個案,有些奇怪。只係擔心其實冇同人驗,所以冇新case!
...

你從哪裡見到無確診?應該係有,只係相比3月4月時的數字細左好多。

作者: summerhotel1    時間: 20-7-13 12:10

...
英國7月11日新增820 new cases, 7月12日新增650 new cases. 為何你説冇新個案?
作者: TTEE1819    時間: 20-7-13 12:12

...

Daily number of lab-confirmed UK cases

昨天gov uk 公布的

作者: TTEE1819    時間: 20-7-13 12:13

summerhotel1 發表於 20-7-13 12:10
英國7月11日新增820 new cases, 7月12日新增650 new cases. 為何你説冇新個案?

係囉,我都好怕人比唔準確的資料出來

作者: 3b    時間: 20-7-13 12:14

...

每天都有啊!

作者: longlokma    時間: 20-7-13 13:09

yuyueng 發表於 20-7-13 11:40
我都覺得其實2地都危險,如果唔起倫敦呢D大城市,鄉郊地方都唔系甘危險。香港既情況好可能未來一年依然要網 ...

鄉郊亦有鄉郊危險。因為鄉郊學校及學生普遍覺得自己冇咁高危, 防疫意識較低, 檢测率亦低。

作者: ricenoodle    時間: 20-7-13 14:02

可否比英國新case website 看看?我只是google 冇新case

作者: cfs    時間: 20-7-13 14:38

...
https://coronavirus.data.gov.uk/
作者: 活出彩虹    時間: 20-7-13 16:23

TTEE1819 發表於 20-7-13 12:07
既然香港已有升學的安排,安心讓他留港,唔洗心掛掛囉。

不過,都要睇佢放榜成績如何?如果香港心儀學系入唔到,就會去英國,唯有兩手準備

作者: ricenoodle    時間: 20-7-13 16:39

cfs 發表於 20-7-13 14:38
https://coronavirus.data.gov.uk/

唔該晒你呀!

作者: esmehouse    時間: 20-7-13 16:50

活出彩虹 發表於 20-7-13 16:23
不過,都要睇佢放榜成績如何?如果香港心儀學系入唔到,就會去英國,唯有兩手準備
...
想問下學下有冇教點樣排位報大學或提議可以選讀咩科?另外你係幾時開始報定英國大學?
作者: 活出彩虹    時間: 20-7-13 18:47

esmehouse 發表於 20-7-13 16:50
想問下學下有冇教點樣排位報大學或提議可以選讀咩科?另外你係幾時開始報定英國大學? ...

你意思係報香港嘅大學定係英國嘅大學?

作者: esmehouse    時間: 20-7-13 19:25

活出彩虹 發表於 20-7-13 18:47
你意思係報香港嘅大學定係英國嘅大學?
香港大學,因好似好複雜咁,又 A1 A2 A3,是否老師會有講座教點報香港大學 英國是否要中六開學就要報定先
因我今年唔過就要後年攪

作者: 活出彩虹    時間: 20-7-13 20:07

esmehouse 發表於 20-7-13 19:25
香港大學,因好似好複雜咁,又 A1 A2 A3,是否老師會有講座教點報香港大學 英國是否要中六開學就 ...

老師好似冇乜點教,自己上網揾咋

中六開學就差不多可以經UCAS報英國大學,若報劍牛,就10月中截止,其他大覺就明年1月中

作者: esmehouse    時間: 20-7-13 20:14

活出彩虹 發表於 20-7-13 20:07
老師好似冇乜點教,自己上網揾咋

中六開學就差不多可以經UCAS報英國大學,若報劍牛,就10月中截止,其他 ...
收到,謝謝
作者: Joba    時間: 20-7-14 11:35

esmehouse 發表於 20-7-12 09:18
你學校真好比你 defer,我地冇得 defer,加上個邊已不用 14 日隔離,佢地防疫真係好差。 ...

可能是佢yr 9第一年學校先同意

作者: 20020116    時間: 20-7-15 16:52

lingling06 發表於 20-6-19 21:03

仔今年第一次過去,我哋唔放心,幾星期前提出defer一學期,學校批咗,但係要照交學 ...

咁會唔會日夜巔倒?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5