教育王國

標題: 有冇後悔六年前的選小學決定? [打印本頁]

作者: sisbro    時間: 20-6-21 11:08     標題: 有冇後悔六年前的選小學決定?

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

想攞啲意見,我依家就係小學階段
小學究竟係要happy啲啊?定係谷啲好呢

作者: b3410    時間: 20-6-21 11:40

唔會後悔,感謝學校的栽培
個人唔想小學太谷,特別係初小階段。
不過如果太happy 也有些 擔心,所以適當的逐步build up 最好。

作者: sisbro    時間: 20-6-21 11:41

b3410 發表於 20-6-21 11:40

津貼學校,定係直資?

作者: Poyau    時間: 20-6-21 21:42

b3410 發表於 20-6-21 11:40
個人唔想小學太谷,特別係初小階段。
不過如果太happy 也有些 擔心, ...

未曾後悔 是甘心決定 莫問那可註定
若然是錯 從不加理會 命運究竟未明
現實理想 難分得清楚 ······

https://youtu.be/4i-DMVZ1x9w

作者: Yanamami    時間: 20-6-21 21:44

無後悔。大細女都係同-间小学(私小)。
作者: LeeCC    時間: 20-6-21 21:45

絕對無後悔,多得學校對孩子的栽培和關顧,給孩子機會發揮所長,六年間令孩子脫胎換骨,變得有自信,還考上心儀的中學。
(二線津校happy school)

作者: Sheep06    時間: 20-6-22 07:24

絕對沒有後悔, 小學能培育學生多方面才能, 愉快學習, 大部分學生多才多藝,能更上一層樓考上心儀直資中學。(直小)
作者: hkpapa852    時間: 20-6-22 07:29

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?
我諗好少人會6年後先夢醒,真係會既相信都唔會點上嚟(尤其近幾年都係得新既伸手黨為主)
作者: PTL_L    時間: 20-6-22 08:10

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

我小朋友讀兩所小學,所以冇一間有6年咁耐,2+4年啦,先感恩入到舊校,俾到好多機會囡囡,等佢建立自信,亦攞到好成績,令佢成功轉到校。再感恩是可以入讀新校,雖然未可以享用新校舍,但新校除咗某啲校政係好old school 外,其他真係無得頂,不過我囡囡都要整整一年後先適應到,成績先可以正常發揮又俾老師察覺佢嘅存在
起大家都苦惱升中時,我哋係進可攻退可守。快放榜喇!但我哋一啲都唔需要緊張,最後,希望大家都可以有理想既放榜結果啦。

作者: B.B.BaBa    時間: 20-6-22 08:49

幼稚園時已作了合適的選擇,升小升中都安然順利,無甚壓力。感恩!
作者: sisbro    時間: 20-6-22 09:04

hkpapa852 發表於 20-6-22 07:29
我諗好少人會6年後先夢醒,真係會既相信都唔會點上嚟(尤其近幾年都係得新既伸手黨為主) ...

都係嘅

作者: jli008    時間: 20-6-22 10:14

作者: 小曳人    時間: 20-6-22 10:55

我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別海鮮級別老師針對,有事老師只識揾社工帶走個細路,但如果唔轉,仔會得到更適切嘅安排

anyways,我賺咗個細自行必收,但如果有得再揀,我會選擇留响私小,留返個機會中學隨佢自己意願/能力選校,而唔係依家嘅直屬中學 (傳統學校有歷史包服,一句從來都無人係咁,就無討論餘地,小學係咁,中學都係咁)
作者: PTL_L    時間: 20-6-22 11:06

小曳人 發表於 20-6-22 10:55
我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別 ...
要舉手舉腳認同你所講,傳統學校某程度上太old school,說一不二,完全冇轉彎餘地。
作者: sheffield    時間: 20-6-22 11:29

冇後悔,非常感謝私小嘅培育,囡過左6年愉快的小學生活,還間中跟小學老師whatsapp,亦師亦友感覺呢!

作者: Kaw0307    時間: 20-6-22 12:37

好後悔. 當年係叩門入. 以為係搵到好學校.
小一至小三, 都以為無選錯學校, 老師都好 好. 學姐的媽咪話既然考級頭, 點解唔試轉到更好的學校?
上到小四、五., 終於明白點解佢哋有建議! (除了學生成績非常不透明外, 非常非常old school )

幸好自行去了其他中學, 不用去聯繫中學.

作者: catf2    時間: 20-6-22 12:49

唔會後悔,呀女開心, 我又放心
作者: hkpapa852    時間: 20-6-22 12:53

Kaw0307 發表於 20-6-22 12:37
小一至小三, 都以為無選錯學校, 老師都好 好. 學姐的媽咪話既然 ...
天主教學校通常都係Old School
有直屬中學既學校,透明度通常都係極低

作者: Ahbepapa    時間: 20-6-22 13:50

小一至小三, 都以為無選錯學校, 老師都好 好. 學姐的媽咪話既然 ...

唔通我哋女都係同一小學,我女用地獄黎形容小學生活

作者: bobbob    時間: 20-6-22 13:59

令我諗起個fd,初初考入間小學要還神咁滯,過咗2年提都唔提,原來小朋友讀得不愉快只可勉強升班
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 14:36

當時升小前路單一,難以逆轉.....

反而有點後悔揀幼稚園....
當年 培正, St Catherine’s, 根德園, 聖公會, 銅鑼灣維多利亞 都收.....
結果揀了培正.....

若再揀一次, 我會揀 聖公會 or st. Catherine’s
當時唔夠高瞻遠矚,沒有考慮上中學要用中文學 bio, econ 等科的問題....
但其實培小是一間 happy school , 老師也關愛, 讓阿仔過了六年食玩瞓的小學生活......
作者: calendula    時間: 20-6-22 14:40

宜家覺得如小學入間普通的,容易欏好成績,甚至頭十,成績亮麗,老師又俾多啲機會,入好中學機會大啲,反而入名小學,只排中尾機會可能少啲。
作者: sisbro    時間: 20-6-22 14:40

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:36

培正,係好大嘅誘惑,真真正正,一條龍

作者: PTL_L    時間: 20-6-22 14:43

sisbro 發表於 20-6-22 14:40
培正,係好大嘅誘惑,真真正正,一條龍
培正唔係一條龍,升小「西」15%、升中65%(大約)
作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 14:49

PTL_L 發表於 20-6-22 14:43
培正唔係一條龍,升小「西」15%、升中65%(大約)
當年是 100% 保証升培小, 但要簽字放棄政府升小派位
作者: mcl203    時間: 20-6-22 14:52

calendula 發表於 20-6-22 14:40
宜家覺得如小學入間普通的,容易欏好成績,甚至頭十,成績亮麗,老師又俾多啲機會,入好中學機會大啲,反而 ...

呢個說法,似乎只適用於深信某些中學校長唔識睇某些小學嘅成績表,只識睇名次或分數~~~

作者: PTL_L    時間: 20-6-22 15:03

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:49
當年是 100% 保証升培小, 但要簽字放棄政府升小派位
呢兩年好肯定話你知,只收85%,今日收學校通告有冇得升上培小。
作者: sisbro    時間: 20-6-22 15:04

mcl203 發表於 20-6-22 14:52

呢個說法,似乎只適用於深信某些中學校長唔識睇某些小學嘅成 ...

唔係每一個校長,都係咁有sense㗎

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 15:09

PTL_L 發表於 20-6-22 15:03
呢兩年好肯定話你知,只收85%,今日收學校通告有冇得升上培小。
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公海是難以同其他小朋友競爭的
作者: mcl203    時間: 20-6-22 15:10

sisbro 發表於 20-6-22 15:04
唔係每一個校長,都係咁有sense㗎

我似乎講咗某些中學和某些小學了~~~

我經驗簡單啲,小朋友升小和升中都體會到某些學校校長真係識睇。尤其是叩門小學同校長吹水,佢話要信佢專業,話你小朋友當年間KG張成績表佢係識睇嘅~~~

作者: mcl203    時間: 20-6-22 15:11

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:09
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公 ...

聖公會似乎出名淺㗎喎~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 15:18

mcl203 發表於 20-6-22 15:11
聖公會似乎出名淺㗎喎~~~
當時道聽塗說, 話 聖公會考 Spcc小、dbs小 有優勢⋯⋯
作者: Sosiusiu    時間: 20-6-22 15:19

回覆 小鹿揀學校 的帖子

我仔當年又係直上培小, 幸好有嘗試叩地區名小, 成功入讀。當時就連面試既老師都驚訝我地放棄培小。依家我仔就快考呈分試, 每年都能保持頭十, 希望順利考入比培中更好既中學。

作者: mcl203    時間: 20-6-22 15:20

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:18
當時道聽塗說, 話 聖公會考 Spcc小、dbs小 有優勢⋯⋯

Old Boys/Girls,咁都有啲江湖地位嘅 ~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 15:27

Sosiusiu 發表於 20-6-22 15:19

我仔當年又係直上培小, 幸好有嘗試叩地區名小, 成功入讀。當時就連面試既老師都驚 ...
咁你仔真係好叻叻....
當年我仔培幼K3時仲係一個文盲, 盲字都唔識多個, 難以在公海競爭

作者: PTL_L    時間: 20-6-22 15:31

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:09
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公 ...
如果家長有前瞻、資源、時間,一樣會自谷,唔會靠學校。
作者: mcl203    時間: 20-6-22 15:35

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:27
咁你仔真係好叻叻....
當年我仔培幼K3時仲係一個文盲, 盲字都唔識多個, 難以在公海競爭
...

聖公會K3畢業,教到12以內加數,10以內減數,肯定唔岩你口味~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 15:45

mcl203 發表於 20-6-22 15:35
聖公會K3畢業,教到12以內加數,10以內減數,肯定唔岩你口味~~~
個人經歷, 真人真事, 絶無吹水......
當年阿仔培幼K3 有日上堂和同學討論一位加數, 比老師看到, 大讚我仔叻叻, 學期尾更比了個班數學分科獎我仔,  
識單位加數已足以拿數學獎呢

作者: mcl203    時間: 20-6-22 15:51

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:45
個人經歷, 真人真事, 絶無吹水......
當年阿仔培幼K3 有日上堂和同學討論一位加數, 比老師看到, 大讚我仔叻 ...

我講係畢業果張成績表,考小學係K3上學期初,你可以估下佢哋識啲乜,K2下學期先學下揸筆寫字,K2完識寫16個詞彙,和一啲數字~~~

作者: 02413124    時間: 20-6-22 16:22

其實都冇得咁諗,因為冇人知道讀個2間會去邊間小學

作者: sisbro    時間: 20-6-22 16:55

PTL_L 發表於 20-6-22 15:03

咁遲,六月尾先知,冇得升上小學嗰啲同學仔點算?

作者: PTL_L    時間: 20-6-22 17:02

sisbro 發表於 20-6-22 16:55
其實起公布之前,老師會有意冇意叫家長留意一下其他學校既背景或報名日期。咁做家長就要醒目喇,要搵定後路(考其他直私)另外可以參加升小自行及大抽獎。
作者: amoyresident    時間: 20-6-22 17:10

sisbro 發表於 20-6-22 16:55

k2 6月尾知. 遲嗎?

作者: sisbro    時間: 20-6-22 17:45

amoyresident 發表於 20-6-22 17:10
k2 6月尾知. 遲嗎?

我以為k3

作者: kimlam953    時間: 20-6-22 17:54

點解啲人同我講,培中係英書中教?

想請問有無話邊科英書中教?或者要top 30/60才可讀英書中教個班?謝謝!

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 18:08

kimlam953 發表於 20-6-22 17:54
點解啲人同我講,培中係英書中教?

想請問有無話邊科英書中教?或者要top 30/60才可讀英書中教個班?謝謝 ...
其實只是 Math/Phy/Chem 英書中教英考..
不分文理商,最叻果d學生group埋一班 英書中教英考 LS
其餘 bio/econ/geog  等等都是 中書中教中考 …

作者: amoyresident    時間: 20-6-22 18:13

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 18:08
不分文理商,最叻果d學生group埋一班 英書中教英考 LS
其餘 bio/ec ...

bio 考dse, 要用中文書嗎?

作者: kimlam953    時間: 20-6-22 18:15

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 18:08
其餘 bio/ec ...

原來係咁.. bio/econ用中文讀會死人...

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-22 18:24

amoyresident 發表於 20-6-22 18:13

bio 考dse, 要用中文書嗎?
是, 到了大學銜接上真心痛苦......
作者: keep-calm    時間: 20-6-22 18:44

PTL_L 發表於 20-6-22 15:31
如果家長有前瞻、資源、時間,一樣會自谷,唔會靠學校。

可能大環境影響,其實而家讀乜嘢幼稚園,為咗小朋友整體發展,家長都會自己額外輔助小朋友學習。出名課程淺的龍幼都有唔少小朋友考到其他小學。

作者: PTL_L    時間: 20-6-22 18:49

keep-calm 發表於 20-6-22 18:44

可能大環境影響,其實而家讀乜嘢幼稚園,為咗小朋友整體 ...
更何況培幼升培小存在不確定性,要一早有心理準備是剩下入唔到的15%,加上底子打得穩,愈高年級讀得愈輕鬆
作者: kirstyau    時間: 20-6-22 19:58

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

冇後悔亦冇得後悔,因為學校唔到我地選,係學校選阿女!

相信塞翁失馬焉知非福, 因為當年佢抽唔到第一志願 (又叩唔到) , 九龍塘2線私小call waiting收咗阿女,順水推舟就跨區出咗去度。

如果當日叩第一志願,條路可能已經唔同了,亦唔會跨區出咗去讀中學(我地住個區好缺英中 ,仲要冇1A),阿妹亦唔會入到現在小學。

感恩私小閱讀氣氛令阿女愛上閱讀, 打好左佢英文底, 之後插到有直中小學,仲幫阿妹入埋去。
家姐亦考到心儀1A津中。

作者: b3410    時間: 20-6-22 22:59

我哋讀屋企樓下幼稚園雖然名字叫做國際幼稚園,不過我唔覺得阿女有學到嘢。佢哋畢業出來的小朋友,學術方面超級麻麻,中文英文加埋一起,識得唔超過50個。

唯一學到的,就係自信。

平日一起玩開的朋友,大家都係咁上下,不過個個好自信。

升小去咗不同學校,私校,龍校,一線,二線官津。有谷,有唔谷,有傳統,有新晉。到升中,全部升到直資/官津B1A。有一個朋友初初入咗一間普通band1, 之後也插班入HYS。

所以我覺得小朋友在幼稚園,初小階段,開開心心,自信,社交能力,更加重要。

作者: Poyau    時間: 20-6-22 23:06

b3410 發表於 20-6-22 22:59
我哋讀屋企樓下幼稚園雖然名字叫做國際幼稚園,不過我唔覺得阿女有學到嘢。佢哋畢業出來的小朋友, ...

禾稈冚珍珠 更勝國際英文幼稚園

作者: amoyresident    時間: 20-6-23 07:37

我哋讀屋企樓下幼稚園雖然名字叫做國際幼稚園,不過我唔覺得阿女有學到嘢。佢哋畢業出來的小朋友, ...

作者: jstarry    時間: 20-6-23 08:13

kirstyau 發表於 20-6-22 19:58

冇後悔亦冇得後悔,因為學校唔到我地選,係學校選阿女!

(我地區好缺英中 ,仲要冇1A)
請問是講緊妳住果區定九龍塘區?

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-23 09:03

屋企樓下幼稚園,唔洗煩校車..

我地當年煩到呢…
我地本來住港島東區,但原來培幼冇校車過海..咁惟有搬離港島…
.
當年仲懶叻咁去培幼拿份校車車站list ,揀個校車尾站的屋苑去搬,點知人算不如天算,下一年尾站變頭站 ,我仔頭站上車,上車時間早了很多,架校車仲要跟著遊雲成個西貢村屋上客,再剷落黃大仙再上客才回校,我仔日日坐到頭都暈埋...

折騰了兩年,都係頂唔順,把心一橫,搬去學校附近,但兩年換兩次樓真係所費不菲. .
.
如識得早d上EK問功課,較佳做法可能是..
搬去灣仔區,讀銅鑼灣維多利亞,將來抽QC…
..

作者: kirstyau    時間: 20-6-23 09:06

jstarry 發表於 20-6-23 08:13
(我地區好缺英中 ,仲要冇1A)
請問是講緊妳住果區定九龍塘區?

我住既區,因為本身冇諗住跨區讀,如果抽到第一志願(叩到)就唔會出去讀,就算2線私小call waiting 爸爸都唔係好想比錢讀,仲要早成個鐘起身。

作者: mcl203    時間: 20-6-23 09:06

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:03

我地當年煩到呢…

去程尾站,回程咪頭站囉,或者係咁!~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-23 09:21

mcl203 發表於 20-6-23 09:06
去程尾站,回程咪頭站囉,或者係咁!~~~
其實仍然係 first in last out 囉......
Btw, 如果當年識問你這位灣仔校網專家, 會否建議我揀 銅鑼灣維多利亞, 之後抽QC?

作者: mcl203    時間: 20-6-23 09:33

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:21
其實仍然係 first in last out 囉......
Btw, 如果當年識問你這位灣仔校網專家, 會否建議我揀 銅鑼灣維多利 ...

若當年如是,你問我,可能去咗大西北讀書了,我都係近年先識少少,一向求求其,乜都唔會深究,宗旨係better than average~~~

利申:我並非專家~~~

作者: medicine    時間: 20-6-23 10:11

我地當年煩到呢…
幸福的煩惱。總比咩都沒得揀好!

孟母三遷,並不是人人都有能力做得到或願意去做,無論如何,都恭喜貴公子如今在大聲公學校取得更好成績!

作者: 02413124    時間: 20-6-23 10:12

冇後悔,最少煩少細既升小,小朋友都喜歡上學
我成日覺得冇一間完美既學校,而且呢個情況,冇人知後悔簡呢一間會點

作者: 小鹿揀學校    時間: 20-6-23 10:24

medicine 發表於 20-6-23 10:11
幸福的煩惱。總比咩都沒得揀好!
Thanks 互勉之....
作者: Soundervolt    時間: 20-6-23 10:32

小曳人 發表於 20-6-22 10:55
我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別 ...

任何學校,包括中學或小學都唔會為咗單一嘅學生為軸心~

每間學校都有佢地嘅大方向,學生適合呢個大方向就朝住進行,如果個別唔適合,應該揾過一間配合都自己嘅學校。

身邊都有尐學習同行為上有問題嘅學生,學校都有主動提供幫助,如果太極端嘅情況,當然未必由學校可以解決到。

作者: b3410    時間: 20-6-23 10:48

我地當年煩到呢…
原來你港島過九龍讀培幼依家諗返轉頭,的確直接過去12網簡單好多。

我都係阿女升中時,在EK自修爬文先明白。之前揀小學只一心諗:  男女校/基督教/龍,好簡單。

作者: amoyresident    時間: 20-6-23 11:39

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:21
Btw, 如果當年識問你這位灣仔校網專家, 會否建議我揀 銅鑼灣維多利 ...

原來千里迢迢去九龍讀書。令公子好叻仔,去到大聲公學校讀書,小學6年間進步神速

作者: flones5    時間: 20-6-23 12:25

回覆 b3410 的帖子

請問還有什麽應該考慮呢?
呢個題目真心好,可以啓發就快選小學的家長

作者: 小曳人    時間: 20-6-23 12:36

Soundervolt 發表於 20-6-23 10:32
任何學校,包括中學或小學都唔會為咗單一嘅學生為軸心~

每間學校都有佢地嘅大方向,學生適合呢個大方向 ...
其實又唔係行為問題,只係某d其他學校行政上做到嘅野,呢度唔考慮,都同大部份嘅學生無關,即係批准與否,唔影響其他同學
唔係話走就走得甩,走亦有走嘅問題,人生從來都係咁,孩子要學習妥協,學習搵解決方法同出路

仔最大嘅問題係唔想返學,我最大嘅問題係佢唔返學我就要坐監,呢個係轉校都解決唔到嘅,唯有辛苦佢

作者: b3410    時間: 20-6-23 13:01

flones5 發表於 20-6-23 12:25

請問還有什麽應該考慮呢?
交通,如果唔打算搬,真係要解決交通問題。屋企附近步行距離最理想,不過應該絕大部分都做唔到。最好就係校車/保姆車, 屋企樓下上車。兜路問題比較難搞,因為年年出校車路徑可能會改。
學校學術方面儘量量力而行,眾神之神的神校,如果小朋友能力差小小,會讀的非常辛苦。不過也不要走極端,一味追求happy, 否則升中時後悔。

作者: flones5    時間: 20-6-23 13:10

交通令我想起港同這類學校,住好多區都吳太方便有時真係吳係甘易去搬

有無日日過海上學的,最終點算呢

作者: pccw2017    時間: 20-6-23 13:28

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

呢D野邊有得後悔, 況且係學校唔收又唔係我們地無選佢. 就算後悔都係間小學後悔無收我地.
作者: 獵户座    時間: 20-6-23 13:34

向前看!
忘記背後,努力面前。
作者: 王家爸爸    時間: 20-6-23 13:56

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?
後悔六年前選擇小學既決定,而你六年間無轉走,其實代表學校唔太差。個人認為,與其花時間去後悔,不如將時間用喺諗將來可以點做。
作者: 王家爸爸    時間: 20-6-23 14:01

hkpapa852 發表於 20-6-22 07:29
我諗好少人會6年後先夢醒,真係會既相信都唔會點上嚟(尤其近幾年都係得新既伸手黨為主) ...
6年之後先夢醒既人其實唔多,但係夢醒之後裝睡既人就唔少,尤其係學校唔太差既情況下。
作者: yoyohkk    時間: 20-6-23 20:40

回覆 Sosiusiu 的帖子

csk嗎?
作者: wongtw    時間: 20-6-23 21:29

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

教會二線津小,開始都驚會好谷,一年級時較多功課,唔知點解二年級開始少了,每個人都不盡相同,留意住中英文進度,適當時要出手。喜出望外的是,在疫情期間上ZOOM堂,發現原來上課是充滿歡笑聲好開心,班學生上課前還可以撩老師傾閒計,咁已經找不到後悔理由。

作者: 奇奇媽媽    時間: 20-6-24 08:14     標題: 回覆樓主:

當年阿仔除了本身間小學,亦考到SFA,我同先生都只想他比較輕鬆一點,所以沒有選擇SFA,6年後阿仔埋怨我地點解當年唔比佢讀SFA

作者: sisbro    時間: 20-6-24 09:28

wongtw 發表於 20-6-23 21:29
教會二線津小,開始都驚會好谷,一年級時較多功課,唔知點解二年級開始少了,每個人都不盡相同,留意住中 ...

咁,讀咗津校定直資?
點解,小朋友會咁講呢?

作者: 29XX86    時間: 20-6-24 09:39

無後悔﹗英文直小, HAPPY SCHOOL, 打好英文底, 建立到自信, 多課外活動, 一年得2次考試, 連統測都無, 功課少, 六年班連畢業考試都唔洗, 又唔洗操TSA/AT, 呢6年真係學生同家長都好輕鬆, 真正的愉快學習。亦入到1A英中。
作者: kirstyau    時間: 20-6-24 10:23

奇奇媽媽 發表於 20-6-24 08:14
當年阿仔除了本身間小學,亦考到SFA,我同先生都只想他比較輕鬆一點,所以沒有選擇SFA,6年後阿仔埋怨我地 ...

依升中好嗎?

作者: wongtw    時間: 20-6-24 10:32

sisbro 發表於 20-6-24 09:28
咁,讀咗津校定直資?
點解,小朋友會咁講呢?

是讀教會開辦的津貼小學,在區內屬二線小學,所以簡寫教會二線津小。唔係小朋友講出來,是我親自目測到ZOOM上課過程,ZOOM是實時網上教學要在家中上課,較平時不同的只是老師會提前約5分鐘準備,在電腦上現身,呢個無聊時間學生各自吹下水或者撩老師傾閒計大家講下日常生活,上ZOOM過程是聽到經常傳出學生笑聲,一啲都唔緊張,整體是開心地上課。ZOOM堂是這樣教學,我估計已經等同展現了平時在學校上課情況。
作者: gigayan    時間: 20-6-24 11:19

雖然出名學校競爭激烈,雖然要交學費......六年後小朋友感謝我幫佢揀咗呢間學校,感謝我提供咗六年學費,感謝六年遇到嘅人和事,才可成全今日嘅佢,所以完全無悔。

作者: 200904    時間: 20-6-24 11:23

沒有後悔,反而是慶幸入到。初初因爲校園小,是半日制,小一到小三開心到做完功課,還可以去海洋公園玩一圈。
小四轉了新校園,開始全日制,也開始有補底小組,有資優培訓等。
基本上下午不上主課,是興趣小組。課業也輕鬆。
校風平實,大部分老師也有heart,還有一年就畢業,實在有些捨不得。

作者: mandysyy2017    時間: 20-6-24 14:55

回覆 kimlam953 的帖子

培正中學系英書中教,除咗生物科, 我由幼稚園讀到預科, 之後, 大學讀biotechnology ,跟唔到, 之後轉左去讀文科
作者: wongtw    時間: 20-6-24 15:08

sisbro 發表於 20-6-24 09:28
咁,讀咗津校定直資?
點解,小朋友會咁講呢?

咁,讀咗津校定直資?   噢,對不起,我應該誤解了,小朋友準備呈分還未升中。

作者: sisbro    時間: 20-6-24 15:56

我指現在,小學

作者: chanchan0920    時間: 20-6-24 16:32

回覆 kirstyau 的帖子

請問私小是CSK 嗎?
作者: kirstyau    時間: 20-6-24 16:36

chanchan0920 發表於 20-6-24 16:32

請問私小是CSK 嗎?

係達之路
CSK=陳瑞祺? 唔係私小

作者: chanchan0920    時間: 20-6-24 16:41

是CCS 嗎? 我女讀緊P1
但有D 想轉

作者: manmankiss    時間: 20-6-24 16:45

新手媽媽, 所以唔係好get到@@
可否分享下呢個例子係其他學校係咩程度教? 而K3又可以去到幾多@@

作者: twobirds    時間: 20-6-24 17:30

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?
"小學究竟係要happy啲啊?定係谷啲好呢?"
因人而異啊, 我大仔係讀一間頗谷的小學, 很適合, 沒有後悔, 值的是6年的努力換來考入一間心儀中學, 一間令佢好有歸屬感的中學. 而細仔依家係一間不算谷的小學就讀, 學校很有愛心, 對他也是很適合, 如果夾硬要弟弟入哥哥間小學又是行不通的.

作者: 奇奇媽媽    時間: 20-6-24 17:38

kirstyau 發表於 20-6-24 10:23
依升中好嗎?

托賴,算唔錯,係佢睇人地好,但其實唔知人地背後付出幾多努力

作者: kirstyau    時間: 20-6-24 17:40

奇奇媽媽 發表於 20-6-24 17:38
托賴,算唔錯,係佢睇人地好,但其實唔知人地背後付出幾多努力

只要依家中學如魚得水,第日高中選科選到心儀科目,先係重點!

作者: 奇奇媽媽    時間: 20-6-24 17:41     標題: 回覆樓主:

謝謝鼓勵

作者: YmOra    時間: 20-6-24 21:52

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

當孩子去到中一後再回望番小學課程只讀中英數常原來好容易,中學課程學科又多功課量又密集,學生們都會認為小學學嘅只係為"打穩基本能力"為中學而鍛鍊的事前功夫,故去邊間小學都無阻孩子學習這種能力,只要沒浪費光陰不斷磨鍊,邊間小學都一樣,就不會有後悔的想法,大多數孩子都不會有。

作者: honeymelonkids    時間: 20-6-25 00:51

200904 發表於 20-6-24 11:23
沒有後悔,反而是慶幸入到。初初因爲校園小,是半日制,小一到小三開心到做完功課,還可以去海洋公園玩一圈 ...
請問是聖津嗎?

作者: 小蟲雲妮    時間: 20-6-25 10:51

回覆 29XX86 的帖子

幾好喎?係邊區直小嚟㗎?
作者: ming7150    時間: 20-6-25 11:47

咁如果kts 同培正 都插到小二
你地會點揀
男仔

作者: tkinwong    時間: 20-6-25 11:49

絕無後悔,十分感恩,十分好彩,已在我能力範圍以內,比到最好的小朋友。佢之後條路係點,都要靠自己資質。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5