教育王國

標題: 究竟讀咩科先唔洗愁出路? [打印本頁]

作者: cpmummy    時間: 20-7-9 18:21     標題: 究竟讀咩科先唔洗愁出路?

只知讀醫,係香港唔愁出路,大把位等住人,不過冇能力又冇興趣,所以冇得諗

作者: nicolemummy    時間: 20-7-9 20:35

cpmummy 發表於 20-7-9 18:21
只知讀醫,係香港唔愁出路,大把位等住人,不過冇能力又冇興趣,所以冇得諗
...

唯有移民

作者: Anniemun    時間: 20-7-9 20:46

...
護士?
作者: cpmummy    時間: 20-7-9 21:21

nicolemummy 發表於 20-7-9 20:35
唯有移民

一早移左民……但始終鍾意香港

作者: cpmummy    時間: 20-7-9 21:27

Anniemun 發表於 20-7-9 20:46
護士?

係喎,唔記得咗護士係都係好選擇,醫護辛苦工,長期缺人

作者: chickchick    時間: 20-7-9 22:53

...

回流同路人啊! 我兩公婆也想留港. 細路留港/出國 心裡15-16.
如果唔一定要專業, 讀環商也好, 同學的目標一致些, 之後出來揾到大公司做, 見識多些是好事. 將來嘅嘢好睇際遇的.
你的孩子仲未決定選科?

作者: cpmummy    時間: 20-7-10 01:09

chickchick 發表於 20-7-9 22:53
回流同路人啊! 我兩公婆也想留港. 細路留港/出國 心裡15-16.
如果唔一定要專業, 讀環商也好, 同學的目標 ...

上年都原打算出國,因為怕學習氣分差,所以才報了外國大學,但疫情持續半年後,末見起色,經濟又差,幾年共過百萬的學費加生活費,實在有經濟壓力,所以會留港了。
讀環商都唔錯,好似多數人會選UST,但孩子沒報,不過都唔一定唔愁冇工做,記得有個youtuber講過她和男朋友同是港大IBGM畢業,但他們際遇好唔同,mixed的男朋友,讀書時就有大公司intern的機會,末畢業就已經有大公司請,相反,女的畢業後,失業了好幾個月
孩子總是三心兩意拿不定主意

作者: chickchick    時間: 20-7-10 01:38

cpmummy 發表於 20-7-10 01:09
上年都原打算出國,因為怕學習氣分差,所以才報了外國大學,但疫情持續半年後,末見起色,經濟又差,幾年 ...

UST 的GBus同HKU IBGM爭好遠. UST的BBA一向出色, 才衍生出GBus. 打個比喻:正如CU medi衍生出GPS咁上下.
我也有看那個YouTuber呀!

醫療系各專業出來的生活圈子可能固定咗一條限界. 呢刻覺得喜歡或者覺得拎到安全感/可預見的將來會好一些, 就揀專業的吧! 和非專業的生活圈子相比, 非專業的就多些憧憬和可能性.

孩子明白始終人生呢~總有交叉點要決擇. 有些專業anytime也無entry barrier, 例如Law, PT, OT, 甚至ST, Nurse..., 但某些行業遲入行就一天一地, 例如各大management trainee program, financial 的IT analyst/associate, 咁就第一個degree係甚麼大學甚麼成績就很重要了.
問問孩子那科有把握讀得出色, 也可找點頭緒呢! 祝你的孩子一切順利, 大學生涯如魚得水

作者: October.    時間: 20-7-11 10:31

上年都原打算出國,因為怕學習氣分差,所以才報了外國大學,但疫情持續半年後,末見起色,經濟又差,幾年 ...

呢個youtuber揀擇?如果性格正正常常,又肯由低做起,銀行都會請吧。

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有保障,理工5寶都飽和、甚至好快供多於求了。

作者: pswongg    時間: 20-7-11 12:17

October. 發表於 20-7-11 10:31
呢個youtuber揀擇?如果性格正正常常,又肯由低做起,銀行都會請吧。

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有 ...

理工5寶不是非常缺人嗎?
聽講畢業生接近100%就業

作者: Anniemun    時間: 20-7-11 12:35

請問有冇 youtuber 條 link ? thanks !
作者: chickchick    時間: 20-7-11 13:37

Anniemun 發表於 20-7-11 12:35
請問有冇 youtuber 條 link ? thanks !

Anniemun: Link 已pm你

作者: chickchick    時間: 20-7-11 13:54

對, 正正常常也有工作, 好少咁得閒再做youtuber. 她的情况可能唔普遍呢.

醫護年年好多人畢業, 最大顧主係HA/gov, 有funding加位就有保障. 請唔哂就唉~ 你說理工有5寶? 是那5寶? 我在EK見人講3寶嘅多, 其餘是不是指放射學? 有家人孩子也升中五, 想知多些. 謝謝

作者: Anniemun    時間: 20-7-11 14:36

chickchick 發表於 20-7-11 13:54
對, 正正常常也有工作, 好少咁得閒再做youtuber. 她的情况可能唔普遍呢.

醫護年年好多人畢業, 最大顧主係 ...

三寶: 放射治療,物理治療,職業治療,唔知所謂五寶是否其餘是: 視光和化驗呢!
作者: October.    時間: 20-7-11 15:09

pswongg 發表於 20-7-11 12:17
理工5寶不是非常缺人嗎?
聽講畢業生接近100%就業
東華,明愛,OU都開始開課程,加上外國返來,一窩蜂,供應大增。

作者: October.    時間: 20-7-11 15:10

Anniemun 發表於 20-7-11 14:36
三寶: 放射治療,物理治療,職業治療,唔知所謂五寶是否其餘是: 視光和化驗呢! ...

作者: pswongg    時間: 20-7-11 15:31

October. 發表於 20-7-11 15:09
東華,明愛,OU都開始開課程,加上外國返來,一窩蜂,供應大增。

應該人手非常不足之下才會加開,我諗5內年都應該未飽和

作者: October.    時間: 20-7-11 16:05

pswongg 發表於 20-7-11 15:31
應該人手非常不足之下才會加開,我諗5內年都應該未飽和
5年後飽和,我地啲細路咪差唔多畢業。都係要擔心出路。

作者: Anniemun    時間: 20-7-11 16:11

chickchick 發表於 20-7-11 13:37
原來我有睇過佢啲去旅行嘅片
作者: pswongg    時間: 20-7-12 11:20

October. 發表於 20-7-11 16:05
5年後飽和,我地啲細路咪差唔多畢業。都係要擔心出路。

應該冇咁快

作者: wat321    時間: 20-7-13 09:44

讀港大牙醫唔愁出路
作者: F15X5    時間: 20-7-13 11:20

有興趣可以看看以下有關醫療未來人力推算:

https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/180500_sr/c_chapter3.pdf

作者: FS    時間: 20-7-13 11:59

wat321 發表於 20-7-13 09:44
讀港大牙醫唔愁出路
樓主咪一早講咗讀醫唔愁出路囉!
作者: hksarah    時間: 20-7-13 13:01

FS 發表於 20-7-13 11:59
樓主咪一早講咗讀醫唔愁出路囉!
或者wat321覺得讀醫唔包牙醫囉,
不過港大牙醫重難入過醫科好多, 每年至少二三十個DSE學生A1港大牙醫A2中大醫科, 最後去咗A2中大醫科.佢哋一係成績唔夠分, 一係面試過唔到.

作者: esmehouse    時間: 20-7-13 14:30

可否 PM 條 link 比我
作者: cpmummy    時間: 20-7-13 14:30

chickchick 發表於 20-7-10 01:38
UST 的GBus同HKU IBGM爭好遠. UST的BBA一向出色, 才衍生出GBus. 打個比喻:正如CU medi衍生出GPS咁上下.
...

多謝呀!可惜不由我選擇,我只提供意見,朋輩的影響比我更大,咩專業對她來説都不是首要決定因素,她declined了Law的offer後,我才發覺我最想她讀的就是Law因我聽到後萬般失望,而且IB成績出來也是文科較優勝,數理較差,想不到她走去別處敲門入別科⋯⋯

作者: cpmummy    時間: 20-7-13 14:37

其實我都唔知是她性格問題定其他野,不過估計,人種,中學背景,和大家GPA都應該會有關,記得youtuber講過她頭一兩年只顧玩,GPA好差,後尾先加把勁追上

所以我諗來諗去,除左醫護D工等人做外,諗唔到其他

作者: October.    時間: 20-7-13 14:48

cpmummy 發表於 20-7-13 14:37

其實我都唔知是她性格問題定其他野,不過估計,人種,中學 ...
你既問題我呢2年都諗左好耐,諗唔到。。。
我地DSE,我仔同學熟既幾個,所知都AIM 醫護。

可以俾女仔條LINK我嗎?

作者: cpmummy    時間: 20-7-13 15:03

F15X5 發表於 20-7-13 11:20

多謝分享,太過睇完之後更傷心,她暫時要左的位係表(emoji)是"負數",如最終她唔選醫療,她只餘下一科可選了,因其他已declined,那科是新開科學課程,末有任何畢業生,坊間沒comments,可能太新,不知前途如何

作者: cpmummy    時間: 20-7-13 15:14

請問依份嘢幾時?

作者: F15X5    時間: 20-7-13 17:10

好像2015

作者: F15X5    時間: 20-7-13 17:15

cpmummy 發表於 20-7-13 15:03

多謝分享,太過睇完之後更傷心,她暫時要左的位係表(emoji) ...

你係唔係講緊藥劑?我姪女諗諗緊樓港獨藥劑抑或過去英國讀環保?佢哋擔心藥劑嘅前景; 以下是明報在2019年的分析,你可以參考一下

https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20190804/1564858447139/未來城市-藥劑師人手過剩

作者: F15X5    時間: 20-7-13 17:17

我覺得都唔使太過擔心,如果你囡囡鍾意呢一課,將來也一定有前途(emoji)

作者: F15X5    時間: 20-7-13 17:23

將來個社會點發展其實好難預測,我記得當年讀工程,成績果最好嘅讀EEE 和computer engineering ; 成績一般果批讀土木工程; 邊個諗到工種跌得最快嘅就係 triple E, 土木工程是最有前景的學科(emoji) 所以揀自己鍾意嗰科讀可能更重要。

作者: chickchick    時間: 20-7-13 17:46

F15X5 發表於 20-7-13 17:23
將來個社會點發展其實好難預測,我記得當年讀工程,成績果最好嘅讀EEE 和computer engineering ; 成績一般 ...

對. 社會發展的速度亦比以前的年代更快. 我記得我先生當年的年代正是triple E, computer science收生最輝煌的幾年. 到我入大學時卻是BBA的年代. 再到我畢業時就開展了“醫療是狀元不二選”的十年.

現在真的多了新興學科, AI, big data, 環保, 各式數學應用的學科.

有個ted*x talk想分享給大家和仔女
https://youtu.be/MKlx1DLa9EA
是講如何選擇career, 如何成就career. 我自己看了2次, 還記下重點. 然後再和我家大大一起看一次, 大孩子就因為睇完呢個tedx talk而堅定咗佢追求一早已萌芽的職業.

don't follow your interest, and don't follow your passion. DO what's valuable!

作者: cpmummy    時間: 20-7-13 18:06

F15X5 發表於 20-7-13 17:15
你係唔係講緊藥劑?我姪女諗諗緊樓港獨藥劑抑或過去英國讀環保?佢哋擔心藥劑嘅前景; 以下是明報在2019年 ...

係藥劑呀!見圖表向下插,所以極擔心
我會睇下明報的分析,可能之前都睇過,等我再睇下,唔該晒

作者: cpmummy    時間: 20-7-13 18:11

F15X5 發表於 20-7-13 17:23
將來個社會點發展其實好難預測,我記得當年讀工程,成績果最好嘅讀EEE 和computer engineering ; 成績一般 ...

Sorry我諗唔到triple E係咩,可以解釋下嗎?
而加computer science 真係少人讀,但入學要求依然高
最難是她末拿定主意

作者: cpmummy    時間: 20-7-13 18:50

chickchick 發表於 20-7-13 17:46
對. 社會發展的速度亦比以前的年代更快. 我記得我先生當年的年代正是triple E, computer science收生最輝 ...

我女就係想改選新興科目,但我可能太傳統,所以希望選D穩陣科目,所以她話改選新興學科我好驚呀,她由細到大對科技都不大興趣,想像唔到她突然話做coding, 做data此類工作,三大以外都有開辦類似課程,甚至深圳院校都有,甚至上網自學也可,坊間咁多supply,點宊
圍呢?
等我上網睇吓tedxtalk先,唔該晒

作者: nicolemummy    時間: 20-7-13 19:35

cpmummy 發表於 20-7-13 18:11
Sorry我諗唔到triple E係咩,可以解釋下嗎?
而加computer science 真係少人讀,但入學要求依然高
最難是 ...

triple E係electronic and electrical engineering. 我估唔到triple E已經淪落到無人識

作者: lovebb2    時間: 20-7-14 09:12

cpmummy 發表於 20-7-13 18:06
係藥劑呀!見圖表向下插,所以極擔心
我會睇下明報的分析,可能之前都睇過,等我再睇下,唔該晒
...
I heard that 藥劑 in hospital is around 50k-60k.  It is rather low compared.  Consider more.

作者: FCL    時間: 20-7-20 22:26

回覆 hksarah 的帖子

作者: FCL    時間: 20-7-20 22:26

hksarah 發表於 20-7-13 13:01
不過港大牙醫重難入過醫科好多, 每年至少二三十個DSE學生A1港大牙醫 ...
agree
作者: star_skn    時間: 20-7-21 07:42

醫療科:醫科、牙醫、護士、poly三寶
商科:QFin、Gbus
文科:教育(但要視乎讀咩學校,港大/中大/浸大/教大都有得讀)
作者: 128025    時間: 20-7-22 23:13

這條link的文件是2015年的,裏面的數據不值參考!

圖片附件: myimage.jpg (20-7-22 23:13, 366.04 KB) / 下載次數 74
/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ1NTA3fGFhZDYxM2EzfDE3MTcyNzM2NTd8MA%3D%3D

作者: ladysasa    時間: 20-7-23 00:07

star_skn 發表於 20-7-21 07:42
文科:教育(但要視乎讀咩學校,港大/中大/浸大/教 ...

科大 Gbus 和牛津 E&M , 那一科出路較好?怎樣比較?

作者: Sammi8818    時間: 20-8-23 23:01

cpmummy 發表於 20-7-13 18:50
我女就係想改選新興科目,但我可能太傳統,所以希望選D穩陣科目,所以她話改選新興學科我好驚呀,她由細到 ...
Data science係新興學科嗎?前景如何?我睇緊 City U呢科,好似不使好高分就讀到。
作者: fatman69    時間: 20-8-24 12:07

我女就係想改選新興科目,但我可能太傳統,所以希望選D穩陣科目,所以她話改選新興學科我好驚呀,她由細到 ...

可否講下你女大概幾多分?
香港科目收生冷熱,近年都係同就業率及收入掛勾。
所以應先估量成績再訂目標。

作者: Lynn    時間: 20-8-24 13:35

may i have the link

作者: bestwish    時間: 20-8-24 15:02

睇唔明啊
作者: nhi    時間: 20-8-24 16:54

hksarah 發表於 20-7-13 13:01
不過港大牙醫重難入過醫科好多, 每年至少二三十個DSE學生A1港大牙醫 ...
牙醫一向是醫科的水泡,近年醫科收生double所以條尾收長左,醫科收530個人,牙醫收70人,咁醫科收最後十零廿個的admission grade, 低過牙醫都好正常。中大醫科有30人入唔到牙醫先入醫科,咁有冇入唔到牙科而入港大醫學院的data分享一下呢?
作者: cpmummy    時間: 20-8-25 14:05

Sammi8818 發表於 20-8-23 23:01
Data science係新興學科嗎?前景如何?我睇緊 City U呢科,好似不使好高分就讀到。 ...

算係,報了CU,他們只辦了一年,所以分享唔多,其實睇program資料都唔錯,有exchange,分數要求唔高,但孩子選科主要睇興趣和前景,要求分數唔係佢的考慮範圍,因為唔會達唔到。
佢就係覺得這科前景好,可多方面應用,靈活D咁,但考慮過後佢最終都選了第二科,不過,並唔代表這科唔好,只係另一科較適合佢

作者: Sammi8818    時間: 20-8-25 14:15

cpmummy 發表於 20-8-25 14:05
算係,報了CU,他們只辦了一年,所以分享唔多,其實睇program資料都唔錯,有exchange,分數要求唔高,但孩 ...
你講的CU係中大嗎?最後入咗city u的data science, 19分 A3入,成績不太好,選擇不多,本來想讀bba

作者: cpmummy    時間: 20-8-25 14:25

fatman69 發表於 20-8-24 12:07

可否講下你女大概幾多分?

IB 4X分

作者: cpmummy    時間: 20-8-25 15:07

Sammi8818 發表於 20-8-25 14:15
你講的CU係中大嗎?最後入咗city u的data science, 19分 A3入,成績不太好,選擇不多,本來想讀bba
...

係中大呀,不過如計DSE,我唔知佢哋要求咩分數

作者: fatman69    時間: 20-8-25 15:54

cpmummy 發表於 20-8-25 14:25
IB 4X分

有43就報HKU med,有得in。
Poly OT應穩,PT就睇你真正幾多分。

作者: cpmummy    時間: 20-8-25 16:12

fatman69 發表於 20-8-25 15:54
有43就報HKU med,有得in。
Poly OT應穩,PT就睇你真正幾多分。

IB係non jupas, 所有科已經面試和出CO,冇得因為final grade高過預期而重新排位(有特別例子,不過唔討論了)。最終 孩子已經選定了,已收拾心情編好時間表準備下星期二開學啦thanks!

其實由頭到尾得我多慮

作者: Sammi8818    時間: 20-8-25 20:00

cpmummy 發表於 20-8-25 14:25
IB 4X分
好叻呀,好高分
作者: Sammi8818    時間: 20-8-25 20:08

Coding係屬於computer science嗎?
作者: TwinWong    時間: 20-8-25 21:29

...

Nursing  到到都求人

作者: RoseRose1980    時間: 20-8-29 15:27

cpmummy 發表於 20-8-25 16:12
IB係non jupas, 所有科已經面試和出CO,冇得因為final grade高過預期而重新排位(有特別例子,不過唔討論了 ...
你女最後讀藥劑?
作者: youma    時間: 20-8-29 17:36

Sammi8818 發表於 20-8-25 14:15
...
Roughly speaking, data science = AI = statistics, 前景唔錯. 若讀多些programming (e.g. python, R, SAS, C++, Matlab...), 爭取成績, 會幾易搵工.  

作者: janetlam74    時間: 20-8-29 22:24

star_skn 發表於 20-7-21 07:42
文科:教育(但要視乎讀咩學校,港大/中大/浸大/教 ...

浸大英文教育系ok嗎?

作者: happyfamilybaby    時間: 21-5-29 23:10

nicolemummy 發表於 20-7-13 19:35
triple E係electronic and electrical engineering. 我估唔到triple E已經淪落到無人識
讀完係做咩工?真係無聽過。
作者: nicolemummy    時間: 21-5-29 23:38

happyfamilybaby 發表於 21-5-29 23:10
讀完係做咩工?真係無聽過。

我地當年Triple E比神科更神     

我識既,在地鐵做車票機、所有電子電機既野。我識既3A triple E都是八達通處理器那條team.

作者: 王家爸爸    時間: 21-5-30 09:41

Anniemun 發表於 20-7-9 20:46
護士?
同意,如果諗出路,讀護理比讀醫多,尤其係喺外國。
作者: 王家爸爸    時間: 21-5-30 09:43

nicolemummy 發表於 21-5-29 23:38

我識既,在地鐵做車票機、所有電子電機 ...
對,曾幾何時,工程係熱門科目,唔容易入,尤其係讀電。
作者: gracelam    時間: 21-5-31 10:06

我老公咪讀Triple E,佢話宜家讀完香港揾唔到食。

作者: nicolemummy    時間: 21-5-31 14:53

gracelam 發表於 21-5-31 10:06

點解呀?

電力公司、MTR、機電工程署,全部都要呢D專門技術。點解話揾唔到食。

當年超神呀。

作者: ANChan59    時間: 21-5-31 17:28

nicolemummy 發表於 21-5-31 14:53
點解呀?

電力公司、MTR、機電工程署,全部都要呢D專門技術。點解話揾唔到食。

这些大機構,如果冇新項目或者加位,靠自然流失及退休,好難有太多位。

作者: nicolemummy    時間: 21-6-1 06:54

ANChan59 發表於 21-5-31 17:28
这些大機構,如果冇新項目或者加位,靠自然流失及退休,好難有太多位。
...

世態炎涼。

作者: ANChan59    時間: 21-6-1 07:25

nicolemummy 發表於 21-6-1 06:54
世態炎涼。

也不是世態炎涼,只係社會現實。

在香港有限發展之下,讀神科,普通科都要盡力,不單單是成績,整體鋪排好些,受僱機會仍然比其他同科高些,就可以突圍。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-6-1 08:17

ANChan59 發表於 21-6-1 07:25
也不是世態炎涼,只係社會現實。

在香港有限發展之下,讀神科,普通科都要盡力,不單單是成績,整體鋪排 ...

認同,由其今年競爭激烈。
我大仔今年揾 Intern,佢話好多人見工,佢 sent 咗幾拾份,見咗超過十份,先有兩份請佢,佢話好彩自己 GPA 算好,如果 GPA  差嘅,今年都好難揾到。

作者: ANChan59    時間: 21-6-1 09:26

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-1 08:17
我大仔今年揾 Intern,佢話好多人見工,佢 sent 咗幾拾份,見咗超過十份,先有 ...

過去幾年Intern and fresh graduate 都競爭激烈。

阿仔在大二覺得不能單靠GPA,可以在 Intern 方面下功夫,係有幫助嘅。

作者: mom06    時間: 21-6-3 14:15

3E, 當年要好好成绩才入到

作者: stillgood20    時間: 21-6-3 15:15

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-1 08:17
我大仔今年揾 Intern,佢話好多人見工,佢 sent 咗幾拾份,見咗超過十份,先有 ...
今年Intern難搵.
聽講科大Computer Science, year 2, 大學完全無提供intern機會.

我細囝, GPA算幾好. 基本都有得見.
但係, 可是見面試能力差, 經過幾次面試, 略有進步.

但, 同時, 顧主的要求, 自己都未攪清楚, 咩技能都話想同學們有, 並已懂實際應用.
所以, 配對有問題. 我自己有睇post要求.CS+DS+ Math+Statistic.....  

不過, interview係一種訓練. 細囝, 不斷修正中.
其中, 生活面對壓力, 面對不同人不同要求, 面對不同人不同態度.

一個case, 面試考核見我囝GPA高, 而表達能力差, 閒言閒語.
我跟亞囝講, 正面睇, 檢討自己, 和修正問題.

作者: ANChan59    時間: 21-6-3 20:36

stillgood20 發表於 21-6-3 15:15
今年Intern難搵.
聽講科大Computer Science, year 2, 大學完全無提供intern機會.

你敎他的態度正確,現在練習好,到畢業之前搵工的機會也會提高。

GPA幫助到有機會面試,但面試的要求就跟讀書考試是兩回事。數學好嘅男仔,會從失敗中學習,會調整,會歸納失敗的原因!

第二年期望乜都識,是否苛求一點!

我個人覺得第一、二年暑期工可以考慮不同的行業及工種,到第三年暑期工再聚焦也所以,自己也可以試吓不同行業不同工種,可以更肯定自己未來的路!

我的提議只係作為參考,讓你兒子再了解一下!

作者: nicolemummy    時間: 21-6-3 21:01

mom06 發表於 21-6-3 14:15
3E, 當年要好好成绩才入到

我D地鐵舊同事全部3條A1,HKU畢業,仲勁過Medic,我聽到靜雞雞走左,費事佢地問我A Level咩成績 (我讀第2間U第2D學系)

作者: nicolemummy    時間: 21-6-3 21:04

今年Intern難搵.

今年巿差,加上太多compute 學生。

想當年,我地被搶。我當年HSBC,UST,Oracle等著請我

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-6-4 07:49

今年Intern難搵.

今年的確係困難,我仔講嘢都唔叻,佢哋只係揾份幾千蚊嘅工都大把人爭,有個人in 有 gp in,有份 first in 完仲要 second in .好誇張,好彩都揾到。我仔話如果揾唔到,唯有再降低人工,最緊要攞到工作經驗,夠食飯/搭車就算。
作者: nicolemummy    時間: 21-6-4 09:46

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 07:49
今年的確係困難,我仔講嘢都唔叻,佢哋只係揾份幾千蚊嘅工都大把人爭,有個人in 有 gp in,有份 first in  ...

當年我intern份人工5千蚊一個月

作者: 一家三口    時間: 21-6-4 10:06

今年Intern難搵.

我大囡都好幸運揾到INTERN, 原先大學要求Y1 就要完成INTERN, 但因疫情呢項要求取消左. 大囡都嘗試揾吓揾唔揾到, 最後只有1間有回復和OFFER. 返2個月, 薪金也不錯, 每月有$9600.

PS : 我大囡Y1 讀ENGINEERING

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-6-4 11:59

一家三口 發表於 21-6-4 10:06
我大囡都好幸運揾到INTERN, 原先大學要求Y1 就要完成INTERN, 但因疫情呢項要求取消左. 大囡都嘗試揾吓揾唔 ...

我仔人工冇咁高,佢而家呢間有8千,之前有2間請佢,一間中型公司一間初創公司,我仔話聽人講初創公司细間乜都做反而學到嘢,所以佢揀咗間细公司。

作者: 一家三口    時間: 21-6-4 12:04

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 11:59
我仔人工冇咁高,佢而家呢間有8千,之前有2間請佢,一間中型公司一間初創公司,我仔話聽人講初創公司细間 ...
有8仟都唔錯.
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-6-4 12:17

一家三口 發表於 21-6-4 12:04
有8仟都唔錯.

係呀,佢話如果揾唔到,5千都要做

作者: 一家三口    時間: 21-6-4 13:52

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 12:17
係呀,佢話如果揾唔到,5千都要做
妳囝囝好有打算.
作者: stillgood20    時間: 21-6-5 14:45

ANChan59 發表於 21-6-3 20:36
你敎他的態度正確,現在練習好,到畢業之前搵工的機會也會提高。

GPA幫助到有機會面試,但面試的要求就跟 ...
我细囝year3.學校需要今年有intern經驗.

之前,求職posts比較少。
剛過去一星期, 多咗posts出現。
就今星期已有5次interview.
不過,仍然未有什麼落實,
而同科其他同學,都未見有offer.
究竟,咩情況,有d疑惑.

但,今日,見報導,香港科技園,人材荒.
相關工作, 找人十分困難。

現在 ,唯有順其自然.

當我寫緊e句.
突然收到訊息,話找到offer了!

作者: ANChan59    時間: 21-6-5 17:35

stillgood20 發表於 21-6-5 14:45
我细囝year3.學校需要今年有intern經驗.

之前,求職posts比較少。

最緊要係「最后冇事」,成功有個位。

科學院初創公司較多,要熟手技工,而不是未戒奶的新丁。他們都好慘,政府話資助,但係你要先出錢,然後再去 claim,不少公司被政府拖數,或者因為千奇百怪的原因阻住你。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-6-6 11:39

ANChan59 發表於 21-6-5 17:35
最緊要係「最后冇事」,成功有個位。

科學院初創公司較多,要熟手技工,而不是未戒奶的新丁。他們都好慘 ...

你又講得啱,我仔而家做初創公司,返科學園佢話連佢公司請咗幾個 intern .但並非請新丁,大家都有啲工作經驗,我仔 in 時老板都有考過佢先請。

作者: ANChan59    時間: 21-6-6 13:47

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-6 11:39
你又講得啱,我仔而家做初創公司,返科學園佢話連佢公司請咗幾個 intern .但並非請新丁,大家都有啲工作經 ...

我在科學院都有些知名度嘅,很多时我講嘅都堅野嚟

作者: stillgood20    時間: 21-6-6 14:00

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-6 11:39
你又講得啱,我仔而家做初創公司,返科學園佢話連佢公司請咗幾個 intern .但並非請新丁,大家都有啲工作經 ...
大家努力!
希望係intern過程中,學習到一些有用東西.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-6-7 08:04

stillgood20 發表於 21-6-6 14:00
大家努力!
希望係intern過程中,學習到一些有用東西.

我仔講嘢一向唔叻,由其普通話真係非常普通,佢返咗幾日就發現公司中層好幾個都講普通話,我仔唯有顶硬上,講唔掂佢就講英文,我話你講英文人哋明唔明㗎,佢話幾個都 PhD 點會唔識,咁细間初創公司真係估唔到

作者: ANChan59    時間: 21-6-7 08:31

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-7 08:04
我仔講嘢一向唔叻,由其普通話真係非常普通,佢返咗幾日就發現公司中層好幾個都講普通話,我仔唯有顶硬上 ...

初創公司碩士掹車邊有四分一到三分一左右,大部分都係博士,學士幾叻,公司真係幫人教仔,當社會公益。

唔好以為有幾醒,有幾大貢獻。肯虛心學習,主動幫手,識幾多幫幾多,唔好浄係諗住做R&D,(因為絕大部份本港大學教學生,R&D係全世界最好的工作),他們Admin 都要㗎,例如執申請專利檔案,申請政府資助等等,做 pitching 嘅 PowerPoint ,採購,生產,到將來都係好有用。

趁機會有語境,苦練普通話,他們會相就嘅,通常嫌棄香港學生唔夠好,反而係本地啲廢老!

作者: stillgood20    時間: 21-6-7 09:35

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-7 08:04
我仔講嘢一向唔叻,由其普通話真係非常普通,佢返咗幾日就發現公司中層好幾個都講普通話,我仔唯有顶硬上 ...
謝謝分享.
我囝都係入一間初創公司.下星期才上班。到時,先知咩環境.

Intern , 抱著學嘢心態.要適應環境.
我囝都係弱項, 不過,現實,始終要面對。

作者: 一家三口    時間: 21-6-7 10:02

ANChan59 發表於 21-6-7 08:31
初創公司碩士掹車邊有四分一到三分一左右,大部分都係博士,學士幾叻,公司真係幫人教仔,當社會公益。

...

通常嫌棄香港學生唔夠好......上國內發展啦.

作者: stillgood20    時間: 21-6-7 12:50

ANChan59 發表於 21-6-7 08:31

...

謝謝你專業分享.

初創公司, 對於普通市民, 一定很陌生.
就算, 我囝當初讀DS, 目標工作也是: 一. 學術機構 二. 大形商業機構.
未有考慮過, 初創公司的工作.
入初創公司, 目標是打一份工, 還是參與志同道合人仕創業. (或許, 講得太遠)

Netflix有套韓劇, 講START-UP.
可能係有趣的故事.
年青人, 有機會, 有困難, 有未來, ....

至於"癈老", 這個很有意思.  (或者, 癈青).
除了意識形態, 更重要是自己能力.

曾看一個新加坡的節目, 訪問一位90歲藝術家.
"老人家" , 白髮, 童心.  甚有趣.

其中, 攝影師問老藝術家, 如何安排藝術家拍照.
老人家反問, 你可懂拍動態gif 相片.
佢話, 靜態相片, 很難拍出白髮白鬚的飄逸.

當我哋判斷一個人能力, 90歲的創作慨念. 也不會落後.
終身學習.

作者: ANChan59    時間: 21-6-7 18:46

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 11:59
我仔人工冇咁高,佢而家呢間有8千,之前有2間請佢,一間中型公司一間初創公司,我仔話聽人講初創公司细間 ...

兒子的暑期工工資最多只有8K,最低6K,但8K那一份暑期工未計機票連Uber,一個月紐约租金已經US$6500,還有信用卡及某他津貼,到畢業入了這間公司的香港公司,所以第一年人工好奀,只可以自我安慰,當係已經預支咗。

作者: ANChan59    時間: 21-6-7 19:02

stillgood20 發表於 21-6-7 12:50
謝謝你專業分享.

初創公司, 對於普通市民, 一定很陌生.

個老人家憑創意去創業,他沒有對年輕人指指點點,我深信佢多數唔會,他會明白大家的難處。廢老通常冇乜實力,死剩巴口,乜都政治化,冇用合理的角度分析及鼓勵年輕人!

我個人後生時係可以幾串,但我唔會對年輕人做百彈齋主,希望唔好慢慢變成廢老!有阿仔監察住,應該唔會啩!

作者: stillgood20    時間: 21-6-8 14:41

ANChan59 發表於 21-6-7 19:02
個老人家憑創意去創業,他沒有對年輕人指指點點,我深信佢多數唔會,他會明白大家的難處。廢老通常冇乜實 ...

癈老這話題, 很有意思.

而且, 今天給了我一些很大的啟發.

待我整理一下, 再分享.

謝謝!

作者: cantona2001    時間: 21-6-8 21:49

香港未來都重有大量基建,近年就算經濟唔好,政府都重會放水係基建保經濟,土木工程相關科目都唔會差

作者: nicolemummy    時間: 21-6-10 09:39

gracelam 發表於 21-5-31 10:06

triple E 的folder

圖片附件: 16232891724971274118795528021290.jpg (21-6-10 09:39, 192.71 KB) / 下載次數 63
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU5MjUzfGEzNjEyZjk0fDE3MTcyNzM2NTd8MA%3D%3D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5