教育王國

標題: HTC vs HY [打印本頁]

作者: eva007    時間: 20-7-16 12:13     標題: HTC vs HY

請比意見!今天要覆!
作者: eva007    時間: 20-7-16 12:15

Thank you
作者: 仔仔錫錫你    時間: 20-7-16 12:16

在自行階段,朋友a棄HY取MCS,朋友b棄HY取SSGC
作者: gracelam    時間: 20-7-16 12:37

eva007 發表於 20-7-16 12:13
請比意見!今天要覆!

去到呢D位,等囡囡自己揀

是但的話.....我會揀免費,留返D錢去補習(有需要的話)或外國讀大學

作者: eva007    時間: 20-7-16 12:45

啊女冇所謂!
作者: cmir    時間: 20-7-16 12:48

HY 比較well rounded, 如果阿女有玩開sports/music, HY較好
作者: medicine    時間: 20-7-16 12:49

請比意見!今天要覆!
請問係邊一間call候補?先前注冊左邊一間?(實際同一條問題。)
作者: eva007    時間: 20-7-16 12:50

啊女就係冇音樂和冇運動!
作者: eva007    時間: 20-7-16 12:51

HTC 先收
作者: gigayan    時間: 20-7-16 13:00

HY 多嘢玩好多

作者: medicine    時間: 20-7-16 13:01

回覆 eva007 的帖子

同意樓上所講,讀免費。(區別唔大的情況下傾向免費)
PS:HTC交通方便,曾心儀意欲叩門。

作者: medicine    時間: 20-7-16 13:05

gigayan 發表於 20-7-16 13:00
HY 多嘢玩好多
多野玩係沒錯,但要俾錢。正如某個POST見過,有人回復大意係:同阿女講,每月有甘多零用錢(唔去直資),即刻開心番
作者: mcl203    時間: 20-7-16 13:32

請比意見!今天要覆!

HYS ~~~

作者: mcl203    時間: 20-7-16 13:33

medicine 發表於 20-7-16 13:05
多野玩係沒錯,但要俾錢。正如某個POST見過,有人回復大意係:同阿女講,每月有甘多零用錢(唔去直資),即 ...

咁現實~~~

作者: ucw    時間: 20-7-16 13:38

睇阿女同家長想求乜。

HTC: 免費,相對低調,學生壓力細啲,但玩嘅嘢就相對少啲。
HYS:直資傳統名校。體育如果唔係玩開,校隊就比較難入 。音樂或者機會多D。轉直資後,競爭心態較以往強。是否好事就睇你點睇。
作者: fatman69    時間: 20-7-16 13:46     標題: 回覆樓主:

HYS完勝

作者: bbchoi    時間: 20-7-16 13:58     標題: 回覆樓主:

HY 要學一種樂器, 鋼琴唔算

作者: gigayan    時間: 20-7-16 13:58

medicine 發表於 20-7-16 13:05
多野玩係沒錯,但要俾錢。正如某個POST見過,有人回復大意係:同阿女講,每月有甘多零用錢(唔去直資),即 ...

哦.... 咁錢係考慮因素,就HTC啦,乜都唔使點俾錢,想玩乜只要肯參加就有得玩,唔使點同人爭

作者: 譚何蓉頣    時間: 20-7-16 13:59

我們喜歡htc 多d , 我們曾經在mcs 和hy 之間選過,到訪過hy 校舍,囡囡不喜歡他們的校舍因為有點殘舊,但以上只屬個人意見,不喜勿插。至於htc, 這也是我的dream school 之一。。。所以很主觀的個人意願我會選htc
但我很同意一點就是如果女女有玩開音樂 ,甚至sports~~則hy 更佳,因更完善的配套讓她有更大的發展空間
作者: Joanlpk    時間: 20-7-16 14:02

如果唔係打算參加音、體校際賽,我會揀HTC。

作者: crayon822    時間: 20-7-16 14:15

HYS
校舍設施環境較優,校園生活多姿多彩
我已畢業HYS多年,當年要入校隊、樂團並不困難,
只要你肯玩就得... 我係少數乜都冇玩嘅
作者: naicha    時間: 20-7-16 14:29

我都係HY畢業, 傳統女校多樣sisterhood (男校就brotherhood啦)
學生關係好同團結, 對學校非常有歸屬感

HY唔係死谷的學校, 你會好忙咁玩, 但唔知點解又會讀到書
多數教出嚟的女仔係獨立同tough d, 睇下係咪阿女追求的

作者: miumiu114    時間: 20-7-16 14:34     標題: 回覆樓主:

HYS!!

學校有豐富嘅體藝機會,
校園生活會精彩D,
到長大咗嘅時候回望,
會係一個好好嘅回憶~(emoji)

就算唔係校隊,樂團嘅主要分子, 也可以大開眼界~

作者: Poyau    時間: 20-7-16 14:41     標題: 回覆樓主:

兩間皆屬B1A水平
協恩公布5+ 上智4+ 未能直接比較
不過以上智4+估計5+應未如協恩

協恩 2019年
中文5+ 38%
英文5+ 55%
數學5+ 40%
通識5+ 49%
主科5+ 45.5% → B1A(>35%)

http://www.hys.edu.hk/2019-hkdse-examination-results/

上智 2019年
中文4+ 71.8%
英文4+ 78.3%
數學4+ 86.2%
通識4+ 71.1%
主科4+ 76.9% → B1A(>75%)
整體4+ 76.2% → B1A(>75%)
33222 96.6%

作者: cafeva    時間: 20-7-16 14:45

HTC 3 大36%, 推斷5+%不太高, 同HYS 應幾大距離.
比我一定HYS
作者: mikalaw    時間: 20-7-16 14:56

HY:傳统名校, 但成績和體藝又一直 keep 到。HTC : 近年成績好好的學校,朋友女讀緊,都好辛苦, 學校可能想 keep 住成績。如金錢不是問題一定 HY
作者: bobbob    時間: 20-7-16 15:00

cafeva 發表於 20-7-16 14:45
HTC 3 大36%, 推斷5+%不太高, 同HYS 應幾大距離.
比我一定HYS
1a要睇5+成績,hys肯定係,htc唔敢肯定
作者: Poyau    時間: 20-7-16 15:45

cafeva 發表於 20-7-16 14:45
比我一定HYS

HTC 三大 55/152=36.2%
HYS 三大 80/152=52.6%

作者: eva007    時間: 20-7-16 15:51

多謝各位,已有了決定。
作者: medicine    時間: 20-7-16 15:56

Poyau 發表於 20-7-16 15:45
HTC 三大 55/152=36.2%
HYS 三大 80/152=52.6%
一間全部經過挑選,一間超過一半係大抽獎,簡單比較係合理?
個人看待這些對比問題係以自行位(加候補位)來比較,係自行(學生)的目標所在。

作者: YmOra    時間: 20-7-16 15:56

請比意見!今天要覆!

兩間都係好學校,若然要投,我投"協恩"一票。

作者: medicine    時間: 20-7-16 16:00

eva007 發表於 20-7-16 15:51
多謝各位,已有了決定。
讀書靠自己,每個人所考慮的情況不一樣。做了決定,無論選邊一間,別回頭。相信在未來六年,仍需努力爭上游。
作者: cafeva    時間: 20-7-16 16:06

medicine 發表於 20-7-16 15:56
個人看待這些對比問題係以自行位(加候補位) ...
"全部經過挑選" 那批應該未畢業, 到時估計成績會更加好.

HTC 無小學, 就算大抽獎入亦都係band 1生.

有批中學收埋小學band2 生仲有好成績先最犀利.

作者: medicine    時間: 20-7-16 16:20

cafeva 發表於 20-7-16 16:06

就算全部挑選未畢業。但過渡安排期間,協小生符合三個原則升讀協中,大約有80~9X個非協小生。請問,該基數大還係另一間的基數大?是否兩者非常接近?(#28的回復,55/152同80/152).另需特別注意,分母(中一與中六)的變化。
作者: little_yolky    時間: 20-7-16 16:26

請比意見!今天要覆!

協恩

作者: Bobo1210    時間: 20-7-16 16:34

YmOra 發表於 20-7-16 15:56
兩間都係好學校,若然要投,我投"協恩"一票。
我都投hy! 地區 朋輩 英文,同埋Ssp較多新移民。
作者: bbc2018    時間: 20-7-16 16:37

我投傳統名校,多元發展協恩一票
作者: 02413124    時間: 20-7-16 16:46

唔計交通學費,HY
作者: b3410    時間: 20-7-16 17:14

因為上智在big大考排名好高,才會有這個vs ?

我會揀協恩
作者: b3410    時間: 20-7-16 17:19

gracelam 發表於 20-7-16 12:37

去到呢D位,等囡囡自己揀
協恩學業方面已經跟到好貼,其實如果跟足學校,未必需要外補。活動多,玩的多,也未必有時間去外補。
俾我揀,情願揀學得又玩得

作者: gracelam    時間: 20-7-16 17:22

b3410 發表於 20-7-16 17:19
協恩學業方面已經跟到好貼,其實如果跟足學校,未必需要外補。活動多,玩的多,也未必有時間去外補。
俾我 ...

樓主話囡囡唔玩體藝

作者: b3410    時間: 20-7-16 17:25

gracelam 發表於 20-7-16 17:22
樓主話囡囡唔玩體藝
課外活動不僅僅指體藝,好廣闊
作者: gracelam    時間: 20-7-16 17:27

b3410 發表於 20-7-16 17:25
課外活動不僅僅指體藝,好廣闊

咁我估普通課外活動HTC都有嘅

作者: Yanamami    時間: 20-7-16 17:38

cafeva 發表於 20-7-16 16:06

“HTC 無小學, 就算大抽獎入亦都係band 1生.”
舊生家長親体驗係……各区各校and1生水平不-样。上智成績好果班好似係九龍城区小学居多。我初时亦有你相同諗法,原來事实並非如此,真係有-批力有不逮既,甚至令人懷疑点解band1生都可以讀成禁,佢地小学时真係band1? 上智係好学校,老師+分懷愛,能夠讓大部份学生升值,所以4+係好唔错,不过以拔尖計,我觉得同HY仲好有距離。

作者: Bluegene    時間: 20-7-16 20:46

HYS要收學費但學校有學費減免計劃可申請。

作者: 02413124    時間: 20-7-16 21:29

Yanamami 發表於 20-7-16 17:38
舊生家長親体驗係……各区各校and1生水平不-样。上智成績好 ...

因1A到1C好濶

作者: Yanamami    時間: 20-7-16 21:36

02413124 發表於 20-7-16 21:29
因1A到1C好濶
而且Ssp的1A-1C 水平不等於九龍城区的1A-1C.
作者: aaqq_mom    時間: 20-7-16 21:48     標題: 回覆樓主:

HYS!

作者: cafeva    時間: 20-7-17 05:53

Yanamami 發表於 20-7-16 21:36
而且Ssp的1A-1C 水平不等於九龍城区的1A-1C.
咁又真係估唔到喎!因為見D地區名校齍睇成續都好好喎
作者: 02413124    時間: 20-7-17 08:24

回覆 cafeva 的帖子

因為好多都冇咩活動,集中火力讀書
作者: YmOra    時間: 20-7-17 08:47

medicine 發表於 20-7-16 15:56
個人看待這些對比問題係以自行位(加候補位) ...

太過"簡單比較"未必可見真實,這點十分認同。

作者: YmOra    時間: 20-7-17 08:48

eva007 發表於 20-7-16 15:51
多謝各位,已有了決定。

可否分享下選擇如何?囡囡喜歡邊間多D呀?

作者: YmOra    時間: 20-7-17 09:15

b3410 發表於 20-7-16 17:19
俾我 ...

認同"協恩"對學生學業跟的很足,如果再下一城相信真的不用外出進補,個人認為協恩係有條件做到。

作者: little_yolky    時間: 20-7-17 09:35

舊生家長親体驗係……各区各校and1生水平不-样。上智成績好 ...

好同意,而且無HY同學既拚搏精神。真係今朝有酒今朝醉咁既款我相信讀唔上既一係態度問題,一係英文能力問題。

作者: little_yolky    時間: 20-7-17 09:36

YmOra 發表於 20-7-17 09:15
認同"協恩"對學生學業跟的很足,如果再下一城相信真的不用外出進補,個人認為協恩係有條件做到。
...

但係隔離帖有用家兼校友反映有老師真係教得好差喔。

作者: YmOra    時間: 20-7-17 09:53

little_yolky 發表於 20-7-17 09:36
但係隔離帖有用家兼校友反映有老師真係教得好差喔。

個人認為,間間中學都有機會出現"差"嘅老師,"協恩"整體好老師比例高肯跟進學生進度嘅就是了,嗰位老我亦曾聽過,e+走咗!但,阿女幾個舊同學亦有贊賞過該位老師,不過,她們是該科幾強的頭批學生,又不過,我係比較buy好老師係包括咩類型學生都應該教得掂才算。

作者: little_yolky    時間: 20-7-17 09:54

YmOra 發表於 20-7-17 09:53
個人認為,間間中學都有機會出現"差"嘅老師,"協恩"整體好老師比例高肯跟進學生進度嘅就是了,嗰位老我亦 ...

高中預著呢D老師真係無運行

作者: ucw    時間: 20-7-17 09:55

回覆 little_yolky 的帖子

所有名校都有教得好教得差嘅老師。直資唔會例外。

作者: rr925    時間: 20-7-17 09:57

樓主可否分享下小朋友是否在第一階段及第一志願入HTC?學校是如何通知學生入正選或後補?
今年第一次提前分佈, 想知道過程是如何.

作者: YmOra    時間: 20-7-17 10:03

little_yolky 發表於 20-7-17 09:54
高中預著呢D老師真係無運行

好難講,高中選修科有咁多科,有些仲會一科開兩班三班,連埋主科加埋晒,所有高中老師們實有人係教得差。

作者: bbc2018    時間: 20-7-17 10:07

YmOra 發表於 20-7-17 09:53
個人認為,間間中學都有機會出現"差"嘅老師,"協恩"整體好老師比例高肯跟進學生進度嘅就是了,嗰位老我亦 ...
如果擔心老師質素,讀直私保障些,起碼投訴下,已經唔見人,津官校咁易走?
作者: YmOra    時間: 20-7-17 10:21

bbc2018 發表於 20-7-17 10:07
如果擔心老師質素,讀直私保障些,起碼投訴下,已經唔見人,津官校咁易走? ...

順來順受算吧啦!遇到好老師學生讀得輕鬆DD成績提升機會大DD。最多,遇見麻麻地嘅老師咪自己勤力多DD外出進補彌補所失嘅,結果都有機會有相同嘅級段成績嘅!

作者: bbc2018    時間: 20-7-17 10:39

YmOra 發表於 20-7-17 10:21
順來順受算吧啦!遇到好老師學生讀得輕鬆DD成績提升機會大DD。最多,遇見麻麻地嘅老師咪自己勤力多D ...
有些老師可能適合教拔尖班,唔太適合教補底班學生
其實上到高中,要兩手準備,儘早要自己想辦法。

初中其實唔同班,老師質素亦好參差,不過學生亦是,停課後,我諗老師都好頭痛。

作者: 02413124    時間: 20-7-17 10:40

回覆 bbc2018 的帖子

相對官校如果PERM左個D係真不過現在有晒投訴機制,你投訴去EDB,唔好話老師,津校校長都試過要走
相反直資好難留好既新老師.

作者: eva007    時間: 20-7-17 10:43

早晨,今早去取註冊証,再去 HYS 註冊。現在才有時間覆!考慮到在 HYS 女女會有更全面發展,最後選了 HYS。HTC 是一間好好的學校,今早去取註冊証時書記也好好,提我要打去書商和校服取消訂單。
多謝各位的意見!
作者: gigayan    時間: 20-7-17 10:45

B1個range好闊,小學程度深淺都好唔同,如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上,又唔肯花心機,真係會愈讀愈差......

作者: YmOra    時間: 20-7-17 10:50

bbc2018 發表於 20-7-17 10:39
有些老師可能適合教拔尖班,唔太適合教補底班學生。
其實上到高中,要兩手準備,儘早要自己想辦法 ...

個人認為,尖子,即係上成嘅"靚麵粉",就算普普通通嘅師傅都可以做出好食嘅麵包來,所以,個人認為一些超級"神校"的老師們係好好做。

不過,去到中學,尤其係"高中",學生必需"自強",多DD留意自己學習進度和早DD發力,想入U不是難事呢!

作者: cafeva    時間: 20-7-17 10:51

gigayan 發表於 20-7-17 10:45
B1個range好闊,小學程度深淺都好唔同,如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上,又唔肯花心機,真係會愈 ...
咁其實3私D小朋友上到中學係咪Keep到, 一直帶到DSE?

作者: cafeva    時間: 20-7-17 10:52

YmOra 發表於 20-7-17 10:50
個人認為,尖子,即係上成嘅"靚麵粉",就算普普通通嘅師傅都可以做出好食嘅麵包來,所以,個人認為一些超 ...
超級"神校"的老師們係好好做 - 識人係, 佢話唔駛教已經識哂

作者: gigayan    時間: 20-7-17 10:55

cafeva 發表於 20-7-17 10:51
咁其實3私D小朋友上到中學係咪Keep到, 一直帶到DSE?

我諗去到DSE已經同小學學嘅嘢無關吧...... DSE除咗學校教授嘅知識,自己嘅心態都好影響結果

作者: cafeva    時間: 20-7-17 10:57

gigayan 發表於 20-7-17 10:55
我諗去到DSE已經同小學學嘅嘢無關吧......  DSE除咗學校教授嘅知識,自己嘅心態都好影響結果:th ...
因為你話"如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上..." 所以有此一問

作者: YmOra    時間: 20-7-17 10:59

cafeva 發表於 20-7-17 10:52
超級"神校"的老師們係好好做 - 識人係, 佢話唔駛教已經識哂

友人教B1a英中,佢話教書好易教,係"跳級"嚟教十分爽,臨考前仲有兩章書未敎咩!你以為實教唔切,真係可以跳跳跳就教完,班仔班女咪又係掂過碌蔗。

作者: gigayan    時間: 20-7-17 11:25

cafeva 發表於 20-7-17 10:57
因為你話"如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上..." 所以有此一問

咁講係因為見到有咁嘅情況,考試真係hea咗/唔知點做好。講真來自程度稍深嘅小學,最多老本用埋個中一已經好好

作者: 02413124    時間: 20-7-17 11:34

YmOra 發表於 20-7-17 10:59
友人教B1a英中,佢話教書好易教,係"跳級"嚟教十分爽,臨考前仲有兩章書未敎咩!你以為實教唔切,真係 ...

神校特別直資應該係,但地區就未必係
2類都識人教

作者: Yanamami    時間: 20-7-17 12:17

cafeva 發表於 20-7-17 10:57
中-二会好明顯睇到分別,有食老本既,有力有不逮既,但上到中学底子雖然重要,態度亦決定高度。就好似之前停課,自律学生就会跑出,否則坐食就会山崩。
作者: YmOra    時間: 20-7-17 12:32

02413124 發表於 20-7-17 11:34
神校特別直資應該係,但地區就未必係
2類都識人教

但,個人認為只是"比例"嘅分別。比喻,神校一班裏可能有4分3B1a學生勁到阿媽都唔認得,地區嘅就少D咁解,但少D又唔代表弱過人哋啲B1a學生,以個人賽嚟講未必輸硬。不過,整體而言"直資"應該有比較多嘅"靚麵粉"。

作者: 02413124    時間: 20-7-17 12:52

YmOra 發表於 20-7-17 12:32
但,個人認為只是"比例"嘅分別。比喻,神校一班裏可能有4分3B1a學生勁到阿媽都唔認得,地區嘅就少D ...

老實講,讀得直資父母都大多會較重視學業各方面,而且唔得都肯洗錢幫佢地搞。但地區,learning diversity 更濶,亦有唔少經濟一般家庭,能力弱家長,20% band 1b/c 要做補底都每級30人

作者: 熱媽    時間: 20-7-17 13:11

eva007 發表於 20-7-17 10:43
早晨,今早去取註冊証,再去 HYS 註冊。現在才有時間覆!考慮到在 HYS 女女會有更全面發展,最後選了 HYS。 ...
上年我都有呢個煩惱(因自行都要7月先通知)所以為免煩惱一早去HYS註冊不等放榜。過了一年(雖只上了半年課),但無後悔上年的選擇,阿女自動波咗,面對身邊位位都係學霸,佢只求分數見得吓人(合格唔難高分真係要下苦功)。我都放心,希望佢每年都進步啲!
作者: YmOra    時間: 20-7-17 13:42

02413124 發表於 20-7-17 12:52
老實講,讀得直資父母都大多會較重視學業各方面,而且唔得都肯洗錢幫佢地搞。但地區,learning diversity  ...

的確係,淨係睇不同中學嘅"補底"做成點都已經有很大的分別,如果"協恩"他朝有一日真係做到D女孩子不用外出進補就真係"完美"。以前有個jm的囡囡出咗去D名補習社進補,嗰時仲係$500/科左右,坐佢隔離嘅係有錢不凸只仲係神男校和神津同學仔。不過,兩位同學仔可以補成四五科,jm個女只補1科。$差距甚遠。

作者: 02413124    時間: 20-7-17 13:49

回覆 YmOra 的帖子

10年前,我曾聽講係某女神校,補英文$400/HR,已經係全班最CHEAP
作者: kirstyau    時間: 20-7-17 14:37

02413124 發表於 20-7-17 13:49

10年前,我曾聽講係某女神校,補英文$400/HR,已經係全班最CHEAP  ...

我反而諗,攞住名校光環第日易搵補習PT

作者: Yanamami    時間: 20-7-17 14:39

02413124 發表於 20-7-17 13:49

10年前,我曾聽講係某女神校,補英文$400/HR,已經係全班最CHEAP  ...

10年前我聽我朋友講,小学補中文(無分咩校),$650/hr. 幼稚園俾NET補都$400/hr, 所以唔係好奇……
作者: 02413124    時間: 20-7-17 17:08

回覆 Yanamami 的帖子

我唔係奇,係想講所以係津校,EVEN 1A 津校老師教書都唔一定好易
作者: 02413124    時間: 20-7-17 17:08

回覆 kirstyau 的帖子

咁冇名中學,俾心機,名大學都得XD
作者: mcl203    時間: 20-7-17 17:56

cafeva 發表於 20-7-17 10:51

中學階段就睇中學果6年,中學S1分班試就睇到DD各小學學生水平,似乎,袋起咗老本未必一定適用於中學階段~~~

作者: JojoDad    時間: 20-7-17 18:08

ucw 發表於 20-7-16 13:38
睇阿女同家長想求乜。

HTC: 免費,相對低調,學生壓力細啲,但玩嘅嘢就相對少啲。
對,睇家長女女想點。HTC係平民D,但別幻想無壓力,一樣到鬥成績到爆,而且傳統天主教修女學校,如果女女太活潑,可能會有D唔適應。我女女就只派左間普通B1英中,唔考慮經濟俾我實揀HY,但計所有駛費一年都8萬,6年近50萬,又真係留石來有需要出國時用好。
作者: YolandaTam    時間: 20-7-17 19:39

JojoDad 發表於 20-7-17 18:08
對,睇家長女女想點。HTC係平民D,但別幻想無壓力,一樣到鬥成績到爆,而且傳統天主教修女學校,如果女女太 ...

我女讀HYS 高中冇乜額外洗費喎,請問令嬡係運動健將或樂團成員嗎?

作者: gigayan    時間: 20-7-17 20:02

對,睇家長女女想點。HTC係平民D,但別幻想無壓力,一樣到鬥成績到爆,而且傳統天主教修女學校,如果女女太 ...

咁你個想法就錯,HTC雖然天主教女校,修女又住係學校個到,但真係唔嚴,我仲覺得太寬鬆..... 因為校長嘅理念係,需要同學自己管理好自己,唔係由學校管佢地。可以戴一粒唔顯眼嘅耳環、波鞋唔需要純白、可以出街食lunch、電話只要上課時唔可以響...... 都唔似傳統學校作風呢~~

作者: YmOra    時間: 20-7-17 22:47

gigayan 發表於 20-7-17 20:02
咁你個想法就錯,HTC雖然天主教女校,修女又住係學校個到,但真係唔嚴,我仲覺得太寬鬆..... 因為校長嘅理 ...

你講嘅也是我一直以嚟喜歡"上智"的其中原因。

作者: sumshan    時間: 20-7-17 23:27

請比意見!今天要覆!

最後有到協恩註冊嗎?

作者: little_yolky    時間: 20-7-17 23:49

咁你個想法就錯,HTC雖然天主教女校,修女又住係學校個到,但真係唔嚴,我仲覺得太寬鬆..... 因為校長嘅理 ...

咪係囉,太鬆就真仲話我哋鬥成績,連名次都無,鬥鬼鬥馬咩

作者: Yanamami    時間: 20-7-17 23:54

好明顯你太唔瞭解上智。
作者: Yanamami    時間: 20-7-17 23:57

唔記得中五定中六,老師俾上堂边食零食边上課,話佢地压力太大,要輕鬆下……
作者: gigayan    時間: 20-7-18 02:01

little_yolky 發表於 20-7-17 23:49
咪係囉,太鬆就真仲話我哋鬥成績,連名次都無,鬥鬼鬥馬咩
...

可能下星期會有卦,yanamami話會有overall grade?

作者: gigayan    時間: 20-7-18 02:02

Yanamami 發表於 20-7-17 23:57
唔記得中五定中六,老師俾上堂边食零食边上課,話佢地压力太大,要輕鬆下…… ...

阿女話高中師姐帶埋cusion枕頭、被返學添

作者: Gooblovebb    時間: 20-7-18 02:36

原來宜家咁鬆咁開心?我係幾十年前嘅師姐,以前修女做校長時好嚴㗎⋯⋯以前成績表上冇名次,但見家長時會講...原來現在咁開心了

作者: little_yolky    時間: 20-7-18 08:34

gigayan 發表於 20-7-18 02:01
可能下星期會有卦,yanamami話會有overall grade?

應該又係ABC

作者: cafeva    時間: 20-7-18 09:08

Gooblovebb 發表於 20-7-18 02:36
原來宜家咁鬆咁開心?我係幾十年前嘅師姐,以前修女做校長時好嚴㗎⋯⋯以前成績表上冇名次,但見家長時會講 ...
4+高5+較低估應該係好勤力密密做…?唔輕鬆啦?
作者: YmOra    時間: 20-7-18 09:29

gigayan 發表於 20-7-18 02:02
阿女話高中師姐帶埋cusion枕頭、被返學添

你好誇張怕唔怕嚇走D準學妹架?!

作者: YmOra    時間: 20-7-18 09:31

Gooblovebb 發表於 20-7-18 02:36
原來宜家咁鬆咁開心?我係幾十年前嘅師姐,以前修女做校長時好嚴㗎⋯⋯以前成績表上冇名次,但見家長時會講 ...

可能唔同晒。咁!你當年也是有"畢業擁抱之夜"嗎?thx.thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5