教育王國

標題: 聖保祿vs德望vs協恩 [打印本頁]

作者: qq6a    時間: 20-8-6 13:44     標題: 聖保祿vs德望vs協恩

女校
不計地區遠近
大家會點選?

作者: sandylaw617    時間: 20-8-6 14:01

HY > SPCS > GH
(my preference order)

作者: takuprio    時間: 20-8-6 14:04

阿女揀HYS > SPCS > GHS

作者: gracelam    時間: 20-8-6 14:08

sandylaw617 發表於 20-8-6 14:01
HY > SPCS > GH
(my preference order)

same here

作者: bettyay    時間: 20-8-6 15:06

Interview 前
HYS, SPCS, GHS

Interview 後
SPCS, GHS, HYS

結論三間都係好學校!要睇埋適合性
作者: Poyau    時間: 20-8-6 15:38     標題: 回覆樓主:

DSE成績 HYS > SPCS > GHS

作者: cafeva    時間: 20-8-6 15:44

Poyau 發表於 20-8-6 15:38
DSE成績 HYS > SPCS > GHS
Dse 好似SPCS 好D

作者: mcl203    時間: 20-8-6 15:51

SPCS > GHS > HYS ~~~

作者: mcl203    時間: 20-8-6 15:52     標題: 回覆樓主:

~~~~~~~~

作者: Sappy_Kerry    時間: 20-8-6 15:56

bettyay 發表於 20-8-6 15:06
Interview 前

可唔可以解釋點解會有這樣的分別呢?

作者: Poyau    時間: 20-8-6 16:00

cafeva 發表於 20-8-6 15:44
Dse 好似SPCS 好D

主科5+過去三年平均SPCS較高
HYS上年追過SPCS 今年創新高
GHS計三年平均或上年位置不變

作者: bettyay    時間: 20-8-6 16:01

Sappy_Kerry 發表於 20-8-6 15:56
可唔可以解釋點解會有這樣的分別呢?
包括校舍環境、語境,1st in 小朋友對學校姐姐的感覺、2nd in 對考官校長感覺!學校發展方向係咪同自己小朋友發展方向配合等等
作者: creambun    時間: 20-8-6 16:11

Poyau 發表於 20-8-6 16:00
主科5+過去三年平均SPCS較高
HYS上年追過SPCS 今年創新高
GHS計三年平均或上年位置不變

SPCS 好似仍未公佈今年DSE成績,每年都好遲先公佈?

作者: bettyay    時間: 20-8-6 16:29

creambun 發表於 20-8-6 16:11
SPCS 好似仍未公佈今年DSE成績,每年都好遲先公佈?
其實好早貼晒出學校壁報!但要有人返學先會影到!如果公佈上website,會跟School Report出
作者: creambun    時間: 20-8-6 16:44

bettyay 發表於 20-8-6 16:29
其實好早貼晒出學校壁報!但要有人返學先會影到!如果公佈上website,會跟School Report出 ...

謝謝回覆。如果以私小或津小的名次去計,大概考級幾多先大機會考入此3間女校?

作者: PTL_L    時間: 20-8-6 16:54

creambun 發表於 20-8-6 16:44
謝謝回覆。如果以私小或津小的名次去計,大概考級幾多先大機會考入此3間女校?
...

小女間津小考級15內啦(估計/因為冇名次提供),今年最少入咗5個,但只可作參考咋,因為我哋有直中,唔多前列生離開。
小兒間私小級30內都有可能,私小都有直中,直中係女少男多,女仔走嘅人數都多。

作者: bettyay    時間: 20-8-6 16:56

...

據聞津校一般級頭,三私一直中,陳守仁收得最多,1x個都試過!三私中其一,一般收1x至2x頭! 重點睇呈分成績同英文好
作者: PTL_L    時間: 20-8-6 16:56

回覆 qq6a 的帖子

SPCS > GHS > HYS
作者: NatalieBaby    時間: 20-8-6 17:35

PTL_L 發表於 20-8-6 16:54
小女間津小考級15內啦(估計/因為冇名次提供),今年最少入咗5個,但只可作參考咋,因為我哋有直中,唔多 ...
今年 跑馬地 SPPCS (津小) 共7位同學來年會入讀 SPCS。 此外聖心私小共 10名入SPCS.  For 大家參考。
作者: LSYHK    時間: 20-8-6 17:39

...

視乎你個間係唔係名小

地區津小 就可能級頭三至五內先有機

作者: cafeva    時間: 20-8-6 17:47

NatalieBaby 發表於 20-8-6 17:35
今年 跑馬地 SPPCS (津小) 共7位同學來年會入讀 SPCS。 此外聖心私小共 10名入SPCS.  For 大家參考。 ...
聖私咁多既。去年4個前年得1個
作者: PTL_L    時間: 20-8-6 18:59

今年 跑馬地 SPPCS (津小) 共7位同學來年會入讀 SPCS。 此外聖心私小共 10名入SPCS.  For 大家參考。 ...
Ok,有7個咁多?
作者: nicolemummy    時間: 20-8-6 19:11     標題: 回覆樓主:

SPCS, GHS, HYS

作者: suzuki12    時間: 20-8-6 19:22

請問收的同學成績約級幾多?

作者: NatalieBaby    時間: 20-8-6 21:17

suzuki12 發表於 20-8-6 19:22
請問收的同學成績約級幾多?

SPPCS 是不提供名次的所以不能確定,斷估級二十內啩,有些前列學生情歸官津如 BPS、YWG 又有些直上直屬中學。

作者: chungws    時間: 20-8-6 22:07

回覆 cafeva 的帖子

聖私,今年考20名外都被收,今年應該歷年最多,放榜日仲有同學被call waiting
作者: pollywcw    時間: 20-8-6 23:10

回覆 chungws 的帖子

係咪係聖私頭30都可以外闖
作者: chungws    時間: 20-8-6 23:35

回覆 pollywcw 的帖子

你可以參考一下呢幾年聖私升中派位,30頭好大機會可以外闖,不過,亦有些會留低升上直屬
作者: Cliokohonda    時間: 20-8-7 00:15     標題: 回覆樓主:

spcs  

作者: princesscupcake    時間: 20-8-7 00:20

bettyay 發表於 20-8-6 15:06
Interview 前

......

作者: Cliokohonda    時間: 20-8-7 00:36     標題: 回覆樓主:

有幾多人會話自己揀錯學校,尤其係有名氣果堆,不如唔好讚自己果間啦。

SPCS (emoji)

作者: bj1315    時間: 20-8-7 07:20

NatalieBaby 發表於 20-8-6 21:17

SPPCS 是不提供名次的所以不能確定,斷估級二十內啩,有 ...

有無人去其他2間 HY GH

作者: NatalieBaby    時間: 20-8-7 08:51

bj1315 發表於 20-8-7 07:20

For SPPCS : 無聽聞唔肯定,因停課太耐無乜同其他同學仔溝通,所以收到的料有限。此外每年入各大女直人數不同,要多睇幾年數據才較能作準。

作者: creambun    時間: 20-8-7 09:22

EK 見到, 聖心私小今年DG 2, HY 3, GH 1, SPCS 10.

作者: hkpapa852    時間: 20-8-7 11:43

其實今時今日咁既情況, 除SPCS外, 根本無需考慮其餘兩間
作者: LSYHK    時間: 20-8-7 12:07

hkpapa852 發表於 20-8-7 11:43
其實今時今日咁既情況, 除SPCS外, 根本無需考慮其餘兩間

唔太明 (emoji)(emoji)(emoji)
可唔可以再講詳細少少

作者: kirstyau    時間: 20-8-7 12:13

hkpapa852 發表於 20-8-7 11:43

因為SPCS有GCE A level?

作者: gracelam    時間: 20-8-7 12:16

kirstyau 發表於 20-8-7 12:13
因為SPCS有GCE A level?

係喎

作者: PTL_L    時間: 20-8-7 12:17

香港區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過九龍區啦,除咗dgs有吸引力外
作者: pldad    時間: 20-8-7 15:51

PTL_L 發表於 20-8-7 12:17
香港區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過九龍區啦,除咗dgs有吸引力外
九龍/新界區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過香港區啦,除咗xxx, yyy...有吸引力外?
作者: Poyau    時間: 20-8-7 15:59

pollywcw 發表於 20-8-6 23:10
回覆 chungws 的帖子

係咪係聖私頭30都可以外闖

聖心私立據升中成績頭30可外闖

2020年
B1* 111
聖心 59 
YWGS 5 SSGC 3 SCGS 2
SFCC 6 MSS 4 SPSS 1
BPS 2 CC 1 
SMCC 1 九真 1
直資: SPCS 10 HYS 3 DGS 2 GHS 1 |
港同 5 SPCC 2 SSC 2 顔寶鈴 1

升中詳情參考以下分享 #179
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48696932

作者: PTL_L    時間: 20-8-7 16:00

pldad 發表於 20-8-7 15:51
咁九龍/新界區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過香港區啦,除咗xxx, yyy...有吸引力外? ...
睇家庭需要啦,有啲家庭會擺遠近放先,有啲睇適合,有啲睇級數,有人睇名氣,有啲唔係最top唔得,幾遠都無所謂。如果自己住果區而起果區有間差唔多嘅學校,確實唔需要由九龍或新界過香港讀書㗎。
作者: 男仔頭    時間: 20-8-7 18:24

朋友囡上年後補入GH,她媽貪名氣又覺得自己囡讀書叻,返學來回2小時,學校功課多,後來測驗考試有不合格,曰曰放學補習,成績都係中下
作者: mcl203    時間: 20-8-7 18:53

Poyau 發表於 20-8-7 15:59
聖心私立據升中成績頭30可外闖

2020年

本區中學可能要打折喎~~~

作者: mcl203    時間: 20-8-7 18:55

pldad 發表於 20-8-7 15:51
咁九龍/新界區讀書嘅小朋友同家長冇咩必要過香港區啦,除咗xxx, yyy...有吸引力外? ...

都係㗎。不過,港島傳統中學比九龍密集和數量多啲~~~

作者: Cliokohonda    時間: 20-8-8 01:21

男仔頭 發表於 20-8-7 18:24
朋友囡上年後補入GH,她媽貪名氣又覺得自己囡讀書叻,返學來回2小時,學校功課多,後來測驗考試有不合格,曰曰放 ...

Mean 都幾高分,大家都好勤力,相距不遠㗎。

作者: JojoDad    時間: 20-8-8 20:55

bettyay 發表於 20-8-6 16:01
包括校舍環境、語境,1st in 小朋友對學校姐姐的感覺、2nd in 對考官校長感覺!學校發展方向係咪同自己小朋 ...

HY和SPCS我地都有int, 都覺SPCS 好D,理由大致相同,同感覺學校尊重。個女好鍾意D師姐...同校服。雖然唔收,派左間B1C英中,但女兒話中一同我一齊努力,再試插班。

作者: pldad    時間: 20-8-8 22:49

mcl203 發表於 20-8-7 18:55
都係㗎。不過,港島傳統中學比九龍密集和數量多啲~~~
我都想知香港區仲有邊幾間中學會特別吸引到九龍/新界區學生過去讀書, 我唔係好熟香港區學校, 剩係諗到SPCC, 女英華
作者: LSYHK    時間: 20-8-8 23:05

pldad 發表於 20-8-8 22:49
我都想知香港區仲有邊幾間中學會特別吸引到九龍/新界區學生過去讀書, 我唔係好熟香港區學校, 剩係諗到SPCC, ...

女校黎計SPCS BPS 都有捧場客
男校 SPC 都係

作者: mcl203    時間: 20-8-8 23:11

我都想知香港區仲有邊幾間中學會特別吸引到九龍/新界區學生過去讀書, 我唔係好熟香港區學校, 剩係諗到SPCC, ...

我係同意九龍/新界學生未必需要過港島升學~~~

我係同時話港島傳統中學較多和集中,夠唔夠吸引力就似乎唔係我講嘅,亦唔係每一個家長會有相同嘅認為~~~

作者: cafeva    時間: 20-8-8 23:16

九龍東區過北角超快,連嘉諾撒都有人過海讀。仲有人過海讀幼園添
作者: NNbaby    時間: 20-8-8 23:25

九龍東 / TKO好多叻仔叻女過港島
未必一定係top schools,連金文泰都有唔少捧場客

作者: NNbaby    時間: 20-8-8 23:26

cafeva 發表於 20-8-8 23:16
九龍東區過北角超快,連嘉諾撒都有人過海讀。仲有人過海讀幼園添

係,超多過海校車,地鐵都好方便,分分鐘快過九龍去九龍

作者: mcl203    時間: 20-8-8 23:32

HYS和GHS,對於部份港島學生嘅吸引力唔係咁大,原因係港島唔少中學係直屬,根本升中轉船率係唔高。另一原因係交通,係HYS仲未有港鐵到,部分港島區去HYS和GHS交通係一個問題,包括MCS,LSC,會減低佢哋對港島生嘅吸引力

作者: mcl203    時間: 20-8-8 23:37

NNbaby 發表於 20-8-8 23:26
係,超多過海校車,地鐵都好方便,分分鐘快過九龍去九龍

返九龍校住九龍東,兜個大圈經港島線都有~~~

作者: JojoDad    時間: 20-8-9 09:07

cafeva 發表於 20-8-8 23:16
我就知道有一個住油麻地小五跳船去左嘉諾撒聖心,每朝地鐵到中環香港站再轉校車,放學如事,淨交通每天來回起碼個半鐘,細路都好辛苦。
作者: christy2011    時間: 20-8-9 09:13

回覆 LSYHK 的帖子

MSS多晤多?
作者: cafeva    時間: 20-8-9 11:10

christy2011 發表於 20-8-9 09:13
回覆 LSYHK 的帖子

MSS多晤多?
住新界都有
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-9 14:26

回覆 pldad 的帖子

根據過往 2-3 年沙田區、大埔區、荃灣區、油尖旺區小學升中去向(相信都係要自行、自己考,唔係靠屋網),除英華女、SPCC,仲有 SPCS、QC、SJC、赤提、SPC、港華、KC、BPS、聖提女等。
作者: JBI1604    時間: 20-8-10 05:26

三間之中一定不揀GHS, 識得個個入親去都跳船咁滯,因為學校文化保守、地區偏遠、學術及體藝成績等比起HYS 和 SPCS都不算吸引。

作者: 王家爸爸    時間: 20-8-10 09:34

qq6a 發表於 20-8-6 13:44
女校
不計地區遠近
大家會點選?
老實講,個個人既情況唔同,其他人點揀其實參考價值唔高。

作者: jaycee_mami    時間: 20-8-10 09:50

協恩今年DSE的成績超強, 出了7個榜眼, 好勁!

作者: Poyau    時間: 20-8-10 13:02

jaycee_mami 發表於 20-8-10 09:50
協恩今年DSE的成績超強, 出了7個榜眼, 好勁!

協恩2020年再創佳績

2020年 | 2019年
中文5+ ~41% | ~37.5%
英文5+ 63.2% | 55.0%
數學5+ ~47% | ~40.5%
通識5+ ~45% | ~49%
主科5+ ~49% | ~45.5%
整體5+ 50.7% | 無公布

http://www.hys.edu.hk/2020-hkdse-examination-results/

The 2020 HKDSE examination results have been released.

Our Sixth Form graduates have performed creditably in the recent Diploma of Secondary Education examinations, reflecting their hard work and the dedication of their teachers. We wish them the best as they move on to the next stage of their life’s journey. We pray that they will carry forward the motto of the school and continue to pursue excellence in all their endeavors.

The results are as follows:

No. of Level 5**: 129 (11.9%)
No. of Level 5 or above: 549 (50.7%)

Some of our students have attained outstanding results. 7 of our girls have obtained 5** in 6 subjects, another 6 of them have obtained 5** in 4 subjects.

Subjects with the best performance (students attaining 5 or above) are:

http://www.hys.edu.hk/2019-hkdse-examination-results/

Some of our students have attained outstanding results. 1 of our girls has obtained 5** in 6 subjects, another 3 of them has obtained 5** in 5 subjects, 5 of them have obtained 5** in 4 subjects and 5 of them have obtained 5** in 3 subjects.

Subjects with the best performance (students attaining 5 or above) are:

作者: Poyau    時間: 20-8-10 13:06     標題: 回覆樓主:

德望2020年主科5+重返幾年前水平
各主科成績皆向下 英文5+歷屆新低

(%) 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020
考生(人) 161 | 168 | 174 | 182 | [190]
中文5+ 13.7 | 13.4 | 28.7 | 26.0 | 18.5
英文5+ 62.1 | 60.4 | 60.3 | 63.2 | 56.8
數學5+ 32.9 | 32.3 | 40.2 | 43.4 | 30.5
通識5+ 28.6 | 25.6 | 34.5 | 40.7 | 30.5
主科5+ 34.3 | 32.9 | 40.9 | 43.3 | 34.1
3322率 85.1 | 83.9 | 94.3 | 93.9 | 89.9

2020年
https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2020

Our achievement in HKDSE 2020

The performance of our students in the DSE was as follows: 89.9% of Good Hopers met the basic entrance requirement for admission to publicly funded undergraduate programmes (3322).

Our best students: Mico Chan (S.6F) achieved Two 5**, Six 5* and M1 5*, Rachel Tang (S.6F) achieved Two 5**, Four 5* and M1 5*,  Camille Lee (S.6D) achieved Two 5**, Two 5*, Sannya Li (S.6D) achieved Two 5**, Two 5*, Agnes Chung (S.6F) achieved Two 5**, Two 5* and Yoyo Mak (S.6F) achieved One 5**, Four 5*.

Subject % of Level 5 or Above 
GHS HK
Chinese 18.5 10.4
English 56.8 10.2
Mathematics 30.5 14.5
Liberal Studies 30.5 7.1

作者: meyou    時間: 20-8-11 09:49

Poyau : 請指教 SPCS 2020 DSE,  邊到搵到 ?

作者: candb    時間: 20-8-11 12:55

其實SPCS校內最top果批學生好多都係考GCE,純用DSE成績不能完全反映SPCS真實水平。
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-11 16:50

回覆 candb 的帖子

佢唔全部考 DSE 都可以 keep 住做到 Band 1A 成績。
作者: Poyau    時間: 20-8-11 17:44

meyou 發表於 20-8-11 09:49
Poyau : 請指教 SPCS 2020 DSE,  邊到搵到 ?

SPCS會於壁報公布 今年未見分享
校務報告亦有DSE/GCE成績

School Plan & Report
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/plan_report.htm

School Report 2018 - 2019
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/2019-2020/03_School_Report_2018-2019%252020191113.pdf

作者: Bluegene    時間: 20-8-11 22:45

candb 發表於 20-8-11 12:55
其實SPCS校內最top果批學生好多都係考GCE,純用DSE成績不能完全反映SPCS真實水平。 ...
Yes Yes
作者: medicine    時間: 20-8-11 22:45

1998Ruby1998 發表於 20-8-11 16:50
回覆 candb 的帖子

佢唔全部考 DSE 都可以 keep 住做到 Band 1A 成績。
搭嘴問問,如果全部,係指全部學生,結果會更好嗎?
PS:某光環更大的名校,有人中五轉英國讀。再以XX試考回入讀HKU。家長語,擔憂某主課肥佬(自己知自己事,平時測考該科麻麻)。而經常見到的卻是:放洋的都係成績勁的學生。考GCE-A是否有異曲同工之妙?

作者: Bluegene    時間: 20-8-11 22:48

Poyau 發表於 20-8-10 13:02

協恩2020年再創佳績

今年成績首5應該係: SPCC > DGS > HYS  > Tang Hin > QC
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-11 22:55

medicine 發表於 20-8-11 22:45
搭嘴問問,如果全部,係指全部學生,結果會更好嗎?
PS:某光環更大的名校,有人中五轉英國讀。再以XX試考 ...

咁要睇佢考 IAL 嗰批學生各科能力有幾 top 了

上面假設佢批學生科科,包括中文,都 fit 爆。根據用家,精英班大部份都揀考 IAL。咁相信入精英班條件都係總成績最好嗰批。

作者: bobbob    時間: 20-8-11 22:58

candb 發表於 20-8-11 12:55
其實SPCS校內最top果批學生好多都係考GCE,純用DSE成績不能完全反映SPCS真實水平。 ...
可能而家生態唔同咗,以前識個留班邊緣轉修gce先入到3大
作者: bobbob    時間: 20-8-11 23:00

Bluegene 發表於 20-8-11 22:48
今年成績首5應該係: SPCC > DGS > HYS  > Tang Hin > QC
鄧顯同qc今年出咗成績?mcs同lsc又排響邊呢?
作者: candb    時間: 20-8-12 10:28

bobbob 發表於 20-8-11 22:58
可能而家生態唔同咗,以前識個留班邊緣轉修gce先入到3大

(純用家八掛分享) 以SPCS計,可能多左學生決定到海外升學,又或者以GCE成績入大學神科,以致近年考GCE的考生人數比例確係多左,校內所謂精英班學生也多以考GCE為主,以前考GCE人數應不及全校三份一,現在已多於三份一,不過學校都有規定考DSE人數不能少於一半,致令到學生就算想考GCE可能都要係成績較好果批。

以今年計,用GCE成績入到醫科有 7人,但用DSE成績入的應不到3人,但考GCE人數只係佔全校三份一多點,可想而知個傾斜度有好大分別。

作者: bobbob    時間: 20-8-12 11:25

candb 發表於 20-8-12 10:28
(純用家八掛分享) 以SPCS計,可能多左學生決定到海外升學,又或者以GCE成績入大學神科,以致近年考GCE的考 ...
所以我話生態唔同咗,8掛下,用gce入medicine要乜嘢grade?
作者: mcl203    時間: 20-8-12 15:08

bobbob 發表於 20-8-12 11:25
所以我話生態唔同咗,8掛下,用gce入medicine要乜嘢grade?

根據某中學簡介
HKU Lower Boundary A* A* A* A
CU A* A* A* A*

作者: bobbob    時間: 20-8-12 15:16

mcl203 發表於 20-8-12 15:08
根據某中學簡介
Lower Boundary 5* 5* 5* 5
gce個grade唔係A*ABC咩?轉咗5*?
想問下大學收spcs班女咩分啫,邊間有講?

作者: mcl203    時間: 20-8-12 15:17

bobbob 發表於 20-8-12 15:16
gce個grade唔係A*ABC咩?轉咗5*?
想問下大學收spcs班女咩分啫,邊間有講?
...

寫錯,即改~~~

作者: Yanamami    時間: 20-8-12 17:22

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612
作者: candb    時間: 20-8-13 11:51

bobbob 發表於 20-8-12 11:25

問左阿囡,佢相熟果一兩個師姐都係攞4A*,不過佢話今年學校DSE成績頗差下,可能係近年最差。

作者: medicine    時間: 20-8-13 11:57

candb 發表於 20-8-13 11:51
問左阿囡,佢相熟果一兩個師姐都係攞4A*,不過佢話今年學校DSE成績頗差下,可能係近年最差。
...

作者: Poyau    時間: 20-8-13 13:32

...

請問壁報公布咗今年成績未

作者: candb    時間: 20-8-13 14:41

Poyau 發表於 20-8-13 13:32
請問壁報公布咗今年成績未
這個不清楚,阿囡近排沒有回校,D消息都係佢地谷內互傳。
作者: Poyau    時間: 20-8-13 15:02

candb 發表於 20-8-13 14:41
這個不清楚,阿囡近排沒有回校,D消息都係佢地谷內互傳。

謝謝 明白

作者: bobbob    時間: 20-8-14 00:43

...
話時話,gce好似今日先放榜,咁快知道個grade兼有offer?定係conditional offer?
作者: hugub    時間: 20-8-23 07:56

提提大家 2021-2022 F. 1 HYS

7/11截止申請

28/11 first interview

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5