教育王國

標題: 呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享? [打印本頁]

作者: Jane1983    時間: 20-8-10 17:53     標題: 呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享?

睇fb,來來去去都係睇書、打機、煲劇、煮嘢食、做運動。有無人有d特別的活動分享吓?

作者: Jane1983    時間: 20-8-10 17:57     標題: 回覆樓主:

話咁快,個暑假就黎過去。雖然未至於白過,但缺少了很多應有的活動。

作者: MrBeast    時間: 20-8-11 06:55

Jane1983 發表於 20-8-10 17:57
話咁快,個暑假就黎過去。雖然未至於白過,但缺少了很多應有的活動。
local 仲有一半,原本plan 左練水冇得游,movie 存貨7788,唯有做補充練習過下日晨
作者: MrBeast    時間: 20-8-11 07:06

Jane1983 發表於 20-8-10 17:53
睇fb,來來去去都係睇書、打機、煲劇、煮嘢食、做運動。有無人有d特別的活動分享吓?
...
早前看了一nasa space program documentary, bbc the planets, 1917.  
作者: Jane1983    時間: 20-8-11 08:46

回覆 MrBeast 的帖子

國際學校8月中下旬就陸續開學。呢個暑假真係平淡。
作者: MrBeast    時間: 20-8-11 08:51

回覆 Jane1983 的帖子

之前仲有d金庸未睇,原本想大d先,可能趁有時間睇埋
作者: star_skn    時間: 20-8-11 08:53

呢個暑假基本上都係留係屋企,睇書、打機、煲劇,我覺得係白過
作者: Jane1983    時間: 20-8-11 09:02

回覆 star_skn 的帖子

係,無咗原有的旅行、興趣班、運動練波游泳,真係差好遠。
唯有樂觀d諗,起碼平安。

作者: Jane1983    時間: 20-8-11 09:04

回覆 MrBeast 的帖子

睇documentary都算係益智。

作者: Jane1983    時間: 20-8-11 09:06

悶極無聊,我練習左手寫字,話會激活右腦wor。
作者: b3410    時間: 20-8-11 09:11

MrBeast 發表於 20-8-11 08:51
回覆 Jane1983 的帖子

之前仲有d金庸未睇,原本想大d先,可能趁有時間睇埋
我仔竟然拎出本城南舊事開始睇推薦了幾年,終於開始。希望可以引佢睇多D文學作品。

一套大富翁,佢哋又可以玩一陣。
打機就玩幾日已經悶,青春校園劇,睇多幾套都差唔多。

最近買做d靚簿,開始玩整理筆記。女仔就寫手帳。

作者: Jane1983    時間: 20-8-11 09:12

我女突然話想拉小提琴,於是係通利平平地買咗個琴比佢,買咗幾本書,加埋subscribe一個月幾十元的學習網站,佢就日日拉琴,起碼解到悶。

作者: YmOra    時間: 20-8-11 09:46

...

跟"鄭多燕"跳舞,我同阿女瘦咗好多,連續跳咗1個月,阿女終於洗去肥妹仔稱號了。

作者: S-Kwok    時間: 20-8-11 09:47

Jane1983 發表於 20-8-11 09:06
悶極無聊,我練習左手寫字,話會激活右腦wor。

呢樣我以前都有試過
仲有試過用左手打羽毛球

作者: S-Kwok    時間: 20-8-11 09:47

YmOra 發表於 20-8-11 09:46
跟"鄭多燕"跳舞,我同阿女瘦咗好多,連續跳咗1個月,阿女終於洗去肥妹仔稱號了。
...

嘩 good ar

我哋就敗家,用八百幾買ring fit做運動。

作者: S-Kwok    時間: 20-8-11 09:50

b3410 發表於 20-8-11 09:11
我仔竟然拎出本城南舊事開始睇推薦了幾年,終於開始。希望可以引佢睇多D文學作品。

一套大富翁, ...

好開始呀! 我仔某日都攞咗本城南舊事睇,不過睇唔夠十五分鐘就放低咗
依家翻睇修煉咋。

作者: S-Kwok    時間: 20-8-11 09:57

...

我仔來來去去都係做功課、睇書、寫game 、睇YouTube、砌模型,同佢報咗嗰寫roblox嘅 course 同老師用zoom上。

我發覺用zoom上堂一般都冇乜問題,但如果幾個學生一齊上電腦課程,就會出現問題。 例如,如果其中一個同學唔識, 或者唔知啲button喺邊個位置,就唔能夠有效咁解答,因為可能要花時間share screen to show where the button is or the progress.

作者: S-Kwok    時間: 20-8-11 09:59     標題: 回覆樓主:

如果煲韓劇,介紹大家睇“如果是精神病也沒關係”。

作者: Jane1983    時間: 20-8-11 10:41

回覆 YmOra 的帖子

呢個好,青春期唔做肥妹仔,呢個暑假有得着
作者: Jane1983    時間: 20-8-11 10:43

回覆 S-Kwok 的帖子

我試過左手打乒乓球,好難。可能因為就算我用右手,都唔係打得好

作者: 小時了了    時間: 20-8-11 12:36

星期一至五 每日 online 補習; 每日自彈結他自娛(呢次係阿女主動話要學,唔係阿媽或學校迫佢學)
作者: 小時了了    時間: 20-8-11 12:44

S-Kwok 發表於 20-8-11 09:59

陸劇的話,介紹昨晚開播 "以家人之名", youtube 有得睇,好好睇,睇到我又喊又笑https://youtu.be/kqxzTZ6Jp-M

作者: SSG    時間: 20-8-11 12:56

S-Kwok 發表於 20-8-11 09:59
我哋都有睇,好有意思嘅一套劇。
作者: cafeva    時間: 20-8-11 14:02

YmOra 發表於 20-8-11 09:46
...
E 個好喎. 試下先. 一日跳幾集先有效果?

作者: Jane1983    時間: 20-8-11 14:07

小時了了 發表於 20-8-11 12:36
星期一至五 每日 online 補習; 每日自彈結他自娛(呢次係阿女主動話要學,唔係阿媽或學校迫佢學) ...

我本來想亞女學電子結他,覺得yeah d。佢無反應,或者下年暑假吧

作者: bobbob    時間: 20-8-11 16:11

小時了了 發表於 20-8-11 12:36
星期一至五 每日 online 補習; 每日自彈結他自娛(呢次係阿女主動話要學,唔係阿媽或學校迫佢學) ...
咁多嘢補?阿女無投訴?
作者: b3410    時間: 20-8-11 16:20

Jane1983 發表於 20-8-11 10:43
回覆 S-Kwok 的帖子

我試過左手打乒乓球,好難。可能因為就算我用右手,都唔係打得好
可以學老頑童,左右互搏
作者: Jane1983    時間: 20-8-11 16:27

b3410 發表於 20-8-11 16:20
可以學老頑童,左右互搏

嘩,唔敢想像,肯定雞手鴨腳

作者: 小時了了    時間: 20-8-11 17:09

bobbob 發表於 20-8-11 16:11
咁多嘢補?阿女無投訴?

唉!唔知大家仔女係上半年停課期間,仔女對於學校網上教學吸收如何?我感覺小女一大班人網上上堂非常不專心(我見過佢會網上上堂時煲劇、whatsapp 同同學不停傾偈……),後果係6月尾預備終期試差啲有機會要試升班及若成績太差入讀唔到心儀選修科。
暑假補咁多科(6科: 3科主科+ 3科選修科)一來單對單補IGCSE 課程(單對單網上補習阿女學習效果較學校一大班人網上上堂好好多),另外我見過鬼怕黑。嚟緊9月之後學校又继续網上上堂,相信到時阿女專心上堂能力有限,趁暑假個半月時間預備定下學年將會學嘅嘢,打返好個底,希望佢學校成績及IGCSE成績唔好太差。

阿女無投訴,因為佢知道上學年成績太差了。

作者: MrBeast    時間: 20-8-11 17:21

小時了了 發表於 20-8-11 12:44
陸劇的話,介紹昨晚開播 "以家人之名", youtube 有得睇,好好睇,睇到我又喊又笑https://youtu.be/kqxzTZ ...
正煩惱之後看什麼,thx
作者: MrBeast    時間: 20-8-11 17:24

Jane1983 發表於 20-8-11 16:27
嘩,唔敢想像,肯定雞手鴨腳
我去平民班打,間唔中有一兩個轉手,通常是因為傷
作者: YmOra    時間: 20-8-11 17:46

Jane1983 發表於 20-8-11 10:41
回覆 YmOra 的帖子

呢個好,青春期唔做肥妹仔,呢個暑假有得着

係呀!阿女明顯瘦咗好多,她見有成績,食嘢份量都少咗!尤其零食呀!

作者: YmOra    時間: 20-8-11 17:50

cafeva 發表於 20-8-11 14:02
E 個好喎. 試下先. 一日跳幾集先有效果?

唔好跳太多呀!每日跳半小時已經好足夠,我哋都係只跟"鄭多燕"半個鍾一集嗰D嚟跳,起初跳15分鐘已經好辛苦,但慢慢習慣咗就可以次次半粒鐘都無問題,日頭同阿女一齊做幾好架!親子活動十分唔錯架!

作者: Jane1983    時間: 20-8-11 18:43

MrBeast 發表於 20-8-11 17:24
我去平民班打,間唔中有一兩個轉手,通常是因為傷

現在什麼班都無啦

作者: bobbob    時間: 20-8-11 20:43

小時了了 發表於 20-8-11 17:09
唉!唔知大家仔女係上半年停課期間,仔女對於學校網上教學吸收如何?我感覺小女一大班人網上上堂非常不專 ...
你意思專補ial定igcse?原來有得專補。
有心唔怕遲,早啲受挫先可以番身

作者: 小時了了    時間: 20-8-11 21:01

bobbob 發表於 20-8-11 20:43
你意思專補ial定igcse?原來有得專補。
有心唔怕遲,早啲受挫先可以番身
...
IGCSE
作者: YolandaTam    時間: 20-8-11 21:49

YmOra 發表於 20-8-11 17:46
係呀!阿女明顯疫咗好多,她見有成績,食嘢份量都少咗!尤其零食呀!
...

我女中三到而家瘦咗4kg 有多,好彩本身係肥妹仔有 quota. 之前有時要着中碼衫褲而家細碼啱啱好(我估佢仲有得瘦)。
佢一直知道做運動可以增強體質,但之前經常反復感冒(佢飲中藥會嘔,冇得清個底)好少做,而家疫情留喺屋企,冇乜點再病,終於可以隔日做運動。

作者: little_yolky    時間: 20-8-11 23:17

小時了了 發表於 20-8-11 17:09
唉!唔知大家仔女係上半年停課期間,仔女對於學校網上教學吸收如何?我感覺小女一大班人網上上堂非常不專 ...

我兩個網上學習好好喔,連阿細都對眼撻響個芒唔郁。阿大努力做暑期作業,阿細網課上到7月底,再接睇片。睇完片就做網上功課,直至註冊先會睇完。

作者: gigayan    時間: 20-8-11 23:23

功課做晒、一星期有幾日網上補習,夾緊阿女之前話好想補嘅中文,一星期兩次,阿sir話佢筆記、功課都做得好好,自己想補同我叫佢補係唔同D......

仲有網上打辯論比賽,睇住佢好似揸的士咁同一時間用幾個device,幾搞笑嘅經歷

作者: YmOra    時間: 20-8-12 07:59

YolandaTam 發表於 20-8-11 21:49
我女中三到而家瘦咗4kg 有多,好彩本身係肥妹仔有 quota. 之前有時要着中碼衫褲而家細碼啱啱好(我估佢仲 ...

好吖!你囡囡會善用這疫假開始做運動,希望佢和我囡囡都會一路繼續keep住做吧!

佢D小學同學見佢响IG啲相瘦咗好多,幾個人約埋開住個Zoom播住鄭多燕一齊做運動,幾開心架!佢哋話要一齊見証兩個月後的成果,如果遲D聖誕疫情可以減退嘅話,大家會約出嚟自high一番,响聖誕燈光之下影番輯沙龍。

作者: fefemom    時間: 20-8-13 07:25

原本報的社區青少年活動全部 cut 晒,其中一項「參觀立法會」有個和議員對話環節,個議員又肯繼續和班小朋友google meet, 社工好有心同班小朋友準備 ,上星期用視像和議員完成訪問 。
小朋友用心做用資料搜集, 對好多社會議題都提出討論。
作者: Jane1983    時間: 20-8-13 08:14

回覆 fefemom 的帖子

呢個活動幾好wor,如果小朋友keep到對時事的興趣就更好。
我本來幫小朋友報咗科學館的一日活動營,當然取消了。

作者: fefemom    時間: 20-8-13 10:02

Jane1983 發表於 20-8-13 08:14

呢個活動幾好wor,如果小朋友keep到對時事的興趣就更好。

就係有跟開時事才報這活動,議員好有心,社工話疫情之後,議員想安排原班小朋友再去立法會參觀。
另外都報咗認識舊區, 天台屋觀察、探訪劏房戶……可惜只是七月頭去了一次布市場就要取消。

作者: Jane1983    時間: 20-8-13 10:06

我都好鍾意呢d活動,比小朋友感受多d。本來暑假係最好機會,兩個月的假期,身心來個脫胎換骨的大轉變。
作者: S-Kwok    時間: 20-8-14 10:03

fefemom 發表於 20-8-13 10:02
就係有跟開時事才報這活動,議員好有心,社工話疫情之後,議員想安排原班小朋友再去立法會參觀。
另外都報 ...

我同仔曾經有探訪過劏房戶,對孩子來說應該係震撼。

作者: fefemom    時間: 20-8-14 10:24

S-Kwok 發表於 20-8-14 10:03
我同仔曾經有探訪過劏房戶,對孩子來說應該係震撼。

第二次報探訪劏房户了,上次入咗院去唔到,今次又遇上疫情,真可惜。

作者: zitaeric    時間: 20-8-15 11:28     標題: 回覆樓主:

阿女試了去一間公司做一兩天,等佢試吓民間疾苦,讀書多幸福

作者: Jane1983    時間: 20-8-15 14:21

zitaeric 發表於 20-8-15 11:28

今年仲有暑期工?好體驗!

作者: zitaeric    時間: 20-8-15 14:27     標題: 回覆樓主:

朋友公司,雖然簡單工作,但好好體驗

作者: cafeva    時間: 20-8-15 14:46

zitaeric 發表於 20-8-15 14:27
朋友公司,雖然簡單工作,但好好體驗
請問幾歳可以做暑期工?
作者: zitaeric    時間: 20-8-15 14:50     標題: 回覆樓主:

應該年滿15歲。佢冇收人工,只是當學習經驗

作者: swnatalie    時間: 20-8-16 00:21

fefemom 發表於 20-8-13 10:02
另外都報 ...
請問係邊度可以報名參加呢啲活動?
作者: fefemom    時間: 20-8-16 06:43

swnatalie 發表於 20-8-16 00:21
請問係邊度可以報名參加呢啲活動?
堅道明愛
作者: fefemom    時間: 20-8-16 06:47

zitaeric 發表於 20-8-15 11:28

上年我女參加另一青少年中心的工作體驗活動,到了超市、酒店不同部門工作,嗰兩日番嚟散晒。
作者: LeeCC    時間: 20-8-16 06:49

我一向暑假都系青少年中心報好多活動,有參觀,義工訓練,體能,野外,宿營,咩類型都有,但今年的活動都取消了,個中心推出一些免費的zoom課程,仔上左畫班,旅遊日文班,旅遊韓文班,甘至少一個星期有一兩次有D野玩下
作者: flower9    時間: 20-8-16 08:46

作者: S-Kwok    時間: 20-8-16 10:58

LeeCC 發表於 20-8-16 06:49
我一向暑假都系青少年中心報好多活動,有參觀,義工訓練,體能,野外,宿營,咩類型都有,但今年的活動都取 ...

還好有網絡,返工嘅、讀書嘅都可以利用網絡工作,學習及娛樂。如果當年沙士係咁,真係好似整個世界停頓一樣。 除此以外,疫症未過,好多人都會顛咗。
ps: 當然,依家仍有不少人未能受益於網絡資源

作者: S-Kwok    時間: 20-8-16 11:04

fefemom 發表於 20-8-14 10:24

第二次報探訪劏房户了,上次入咗院去唔到,今次又遇上疫情 ...

真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習資源(冇電腦上堂), 冇娛樂(因為經濟及地方有限)。我探訪那家,二個成人+三個孩子,擠在兩張上下格床,最大娛樂應該係那小小的電視櫟。

作者: b3410    時間: 20-8-16 13:10

S-Kwok 發表於 20-8-16 11:04
真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習 ...
其實孩子未必覺得辛苦,睇大人自己的生活態度。有親戚曾經住天台鐵皮屋,一家四口,打風時唔知幾驚。我曾經同佢哋一起住過幾日,電梯一直搭到最高層,再上天台,一出門地上全部都係水喉,好危險。不過,佢哋一家都過的幾開心,因為叫做有自己住的地方。兩個小朋友活潑可愛,而且非常上進。佢哋煮的飯餸好好食,衫也洗的乾乾淨淨,整整齊齊。家姐之後考到HKU,畢業之後工作唔錯,結婚之後自己買樓。細佬搞藝術,也做的好好。
有心的話,自己可以白手起家,再細的地方,都可以變作安樂窩。

作者: LeeCC    時間: 20-8-16 13:53

S-Kwok 發表於 20-8-16 11:04
真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習 ...

我唔知其他學校點安排,我仔的小學就算屋企幾困難都唔會無電腦上堂,無數據,因為可以申請津貼,免費iPad,還有申請免費數據卡

有同學一家三個小朋友,三部iPad都免費的

作者: Jane1983    時間: 20-8-16 16:20

回覆 b3410 的帖子

窮係客觀事實,但生活是否快樂好多時係主觀感受。小朋友的生活態度好取決於父母。
一家人窮但相親相愛,窮小子必定勤奮上進。有錢人一定勾心鬥角,富二代慵懶無能。呢d其實無一定。睇父母點教。

作者: b3410    時間: 20-8-16 16:29

Jane1983 發表於 20-8-16 16:20
回覆 b3410 的帖子

窮係客觀事實,但生活是否快樂好多時係主觀感受。小朋友的生活態度好取決於父母。
yes, 對生活的態度唔同,主觀快樂指數也不同。
作者: littlehei2008    時間: 20-8-17 08:22

S-Kwok 發表於 20-8-11 09:57
我仔來來去去都係做功課、睇書、寫game 、睇YouTube、砌模型,同佢報咗嗰寫roblox嘅 course 同老師用zoom ...

仔鍾意打 roblox, 寫 games 難唔難?可以推介我?

作者: jc2009    時間: 20-8-17 10:52

star_skn 發表於 20-8-11 08:53
呢個暑假基本上都係留係屋企,睇書、打機、煲劇,我覺得係白過

我覺得今年仲白過, 以往做開既嘢..........生活習慣通通改變..

真的希望重拾正軌......返學既返學, 返工既返工....

作者: TAIOU4    時間: 20-8-17 15:36

littlehei2008 發表於 20-8-17 08:22
仔鍾意打 roblox, 寫 games 難唔難?可以推介我?

為咗唔打爛人哋飯碗
已自Kill...

作者: S-Kwok    時間: 20-8-17 16:24

littlehei2008 發表於 20-8-17 08:22

你仔幾多歲呀?
我仔12,最初都係跟YouTube寫,主要用lua寫, 不過佢係左抄右抄,冇咩系統,睇/跟咩video 就視乎佢想整咩。
可能有興趣,我又未聽過佢話難,好有耐性咁揾,呢個video唔啱,整唔到就揾第二個video學,我見佢有興趣,但又冇咩系統,就揾咗嗰course比佢跟老師學,老師講英文,順便揾人同佢講下嘢,要佢開下金口。

作者: SallyR    時間: 20-8-17 17:46

我就上網學咗啲記憶法, 覺得好有用
大家有興趣可以搜尋下免費記憶法
可以幫到仔女讀書
作者: Jane1983    時間: 20-8-18 18:06     標題: 回覆樓主:

去買咗砌圖回家,和亞女一齊砌。練耐性、觀察力、空間感。好耐無砌過,原來300塊都ok。

作者: SallyR    時間: 20-8-21 19:11

Jane1983 發表於 20-8-18 18:06
去買咗砌圖回家,和亞女一齊砌。練耐性、觀察力、空間感。好耐無砌過,原來300塊都ok。
...

砌圖好益智
唔使仔女用咁多電子嘢

作者: Jane1983    時間: 20-8-21 20:12

回覆 SallyR 的帖子

係好,我同個女一齊砌,好親子。
作者: S-Kwok    時間: 20-8-21 22:18

Jane1983 發表於 20-8-18 18:06
...

puzzle 好好玩 我都好鍾意。

作者: pingu_k    時間: 20-8-25 14:09

b3410 發表於 20-8-11 09:11

一套大富翁, ...

我之前又係塞咗本城南舊事俾我個升中仔睇,仲諗住佢睇少少會嫌悶放低,結果佢竟然話好睇,一次過同我睇哂(我喜出望外)!雖然佢應該只係當普通故事睇,無特別感覺~~

請問大家仲有無其他類似的作品介紹?thanks!!

作者: b3410    時間: 20-8-25 16:30

pingu_k 發表於 20-8-25 14:09
我之前又係塞咗本城南舊事俾我個升中仔睇,仲諗住佢睇少少會嫌悶放低,結果佢竟然話好睇,一次過同我睇哂 ...
你仔仔有一顆善良溫柔的心,可以感受到文中滋味!

我覺得曹文軒的青銅葵花也是這樣的風格,不過感情更加強烈一些。

作者: pingu_k    時間: 20-8-26 14:29

b3410 發表於 20-8-25 16:30
你仔仔有一顆善良溫柔的心,可以感受到文中滋味!

希望係啦!

多謝介紹!!

作者: SallyR    時間: 20-8-28 17:45

pingu_k 發表於 20-8-25 14:09
我之前又係塞咗本城南舊事俾我個升中仔睇,仲諗住佢睇少少會嫌悶放低,結果佢竟然話好睇,一次過同我睇哂 ...

余秋雨文選都唔錯

作者: pingu_k    時間: 20-8-28 20:17

SallyR 發表於 20-8-28 17:45
余秋雨文選都唔錯

多謝你!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5