教育王國

標題: 英國爆新一輪疫情 [打印本頁]

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 11:30     標題: 英國爆新一輪疫情

如題,英國呢幾日爆新一輪疫情,民眾唔聽政府勸阻,無帶口罩上街狂歡,我估好快又會lockdown

我仔原定下星期飛,今年大學year 1,咁嘅情況分分鐘出發前已lockdown , 睇黎都要轉做online 。

作者: summerhotel1    時間: 20-9-14 16:42

angel_laam 發表於 20-9-14 11:30
如題,英國呢幾日爆新一輪疫情,民眾唔聽政府勸阻,無帶口罩上街狂歡,我估好快又會lockdown

我仔原定下星 ...

英國復課決心堅定不移,唔需要擔心

作者: 康媽    時間: 20-9-14 16:49

阿仔今個weekend 飛,9月好多學生返去,應該唔會lock down 卦

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 16:54

康媽 發表於 20-9-14 16:49
阿仔今個weekend 飛,9月好多學生返去,應該唔會lock down 卦

【英國疫情】收緊限聚措施前最後周末 警方警告不要視為派對時間 https://www.hk01.com/article/522948?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

朋友個仔9月頭去咗英國,距話完全冇人帶口罩,上星期學校已有幾個中左,疫情反彈升得好勁,當地人根本無視疫情,咁樣上曬街開P,好快過萬

作者: llmom    時間: 20-9-14 16:55

angel_laam 發表於 20-9-14 16:54
【英國疫情】收緊限聚措施前最後周末 警方警告不要視為派對時間 https://www.hk01.com/article/522948?ut ...

中學?

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 16:56

llmom 發表於 20-9-14 16:55
中學?

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 16:57

https://inews.hket.com/article/2749286/?lcc=an

作者: 康媽    時間: 20-9-14 17:02

angel_laam 發表於 20-9-14 16:54
【英國疫情】收緊限聚措施前最後周末 警方警告不要視為派對時間 https://www.hk01.com/article/522948?ut ...

https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=404199
遲d會推大規模檢測

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 17:06

康媽 發表於 20-9-14 17:02
https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=404199
遲d會推大規模檢測

我仔大學都有幫所有學生做檢測,自願性質,我估個個口罩都唔願帶,未必肯去做檢測

作者: Belfastmummy    時間: 20-9-14 17:23     標題: 回覆樓主:

只開左學個多星期,北愛已經有64間中學確診新冠肺炎

作者: 3b    時間: 20-9-14 17:29     標題: 回覆樓主:

除非宿舍關閉, 否則阿仔一定想留在英國on-line learning都唔返香港

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 17:30

3b 發表於 20-9-14 17:29
除非宿舍關閉, 否則阿仔一定想留在英國on-line learning都唔返香港

我仔都咁諗,時差問題
不過咁爆法分分鐘都係lock down

作者: 康媽    時間: 20-9-14 17:33

angel_laam 發表於 20-9-14 17:30

我仔都咁諗,時差問題

好大機會等d學生返晒去,十月lock down

作者: 喧嘩    時間: 20-9-14 17:36     標題: 回覆樓主:

學校規定學生帶口罩,但竟然全部職員可以唔洗帶

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 17:41

喧嘩 發表於 20-9-14 17:36

根本唔係強制帶,朋友個仔知有人中左第二日即帶口罩,全間學校無人帶,個tutor即刻問距係咪怕死

作者: wloi    時間: 20-9-14 17:42

我聽英國d同事講,政府立場.....學就一定要幾返...嚴重就係無得聚......會close 所有餐飲業同娛樂場所
作者: 3b    時間: 20-9-14 17:46

wloi 發表於 20-9-14 17:42
我聽英國d同事講,政府立場.....學就一定要幾返...嚴重就係無得聚......會close 所有餐飲業同娛樂場所 ...

我諗英國會堅持學校開放, 因為上半年已經影響好多家庭, 父母要留家照顧仔女不能工作, 有些低收入家庭的學生, 不能返學就沒有免費餐膳

作者: laijenny99    時間: 20-9-14 17:53

根本無人帶口罩, 有朋友去陪開學見到教職員有帶,但係家長走咗之後,阿女話教職員就除咗口罩
作者: hiddenhero    時間: 20-9-14 17:54

我最担心唔係lock down。 lock Down 都仲有很多對策可以解決。 我最怕大爆發醫療承擔唔到, 又touch wood 小朋友真係確診確診先最擔心

作者: Belfastmummy    時間: 20-9-14 18:05     標題: 回覆樓主:

我同亞仔講,口罩千祈唔好除低,食完午餐即刻帶翻。

作者: angel_laam    時間: 20-9-14 18:07

Belfastmummy 發表於 20-9-14 18:05
我同亞仔講,口罩千祈唔好除低,食完午餐即刻帶翻。

係,我日日洗腦叫阿仔好好保護自己

作者: leeamaze    時間: 20-9-14 22:04

喧嘩 發表於 20-9-14 17:36

我親戚説學校內部指引是老師不凖戴口罩

作者: chuyuencheung    時間: 20-9-14 22:29

我留咗喺英國南部小鎮 9 天,據我觀察,對於在公眾交通、餐廳商場內強制戴口罩,英國人有嚴厲執行,巴士內所有人 (包括司機) 都有戴口罩,進入商場或餐廳,門口都有人檢查進入人仕是否有配戴口罩,可是……

餐廳、店鋪、或商場內,除顧客外,所有服務員都無戴口罩的。

作者: gogowei    時間: 20-9-14 22:55

其實英國咁嘅情況,最好就係遲D睇定D先番。我大仔今年最後一年,佢話就話一定要返去,因為tutorial 冇得録影,但我覺得佢要返去的其中一個理由同大多數大學生回英一樣,其實就係爱自由啦,佢話所有朋友番晒去。細仔第一年上大學,我唔理佢地,訂機票也是訂開學之後才回去。到時如果大爆發就唔走,上網課算了。命仔緊要!那邊醫療系統好唔惦,大爆發就麻煩!今年一月至五月留在英國親身感受進退兩難,英國人好唔守規矩,政府又不嚴管,唔放心係呢個時候比佢地返去。

作者: 6x6=36    時間: 20-9-15 02:19

chuyuencheung 發表於 20-9-14 22:29
我留咗喺英國南部小鎮 9 天,據我觀察,對於在公眾交通、餐廳商場內強制戴口罩,英國人有嚴厲執行,巴士內 ...

餐廳、商場內的服務員冇戴口罩,佢哋好似中

作者: milkylok    時間: 20-9-15 08:11

laijenny99 發表於 20-9-14 17:53
根本無人帶口罩, 有朋友去陪開學見到教職員有帶,但係家長走咗之後,阿女話教職員就除咗口罩 ...

我囡話全班得佢一個帶口罩

作者: 過客    時間: 20-9-15 08:40

咁爆發, 真係要唔要提早回港 online 上堂? 但有考試又點算呢?
作者: elysemama    時間: 20-9-15 08:44

milkylok 發表於 20-9-15 08:11
我囡話全班得佢一個帶口罩

我女話除左老師,幾乎無乜同學戴

作者: SIYip    時間: 20-9-15 08:46

過客 發表於 20-9-15 08:40
咁爆發, 真係要唔要提早回港 online 上堂? 但有考試又點算呢?

我估經歷過無考公開試嘅混亂後,今年無論如何都唔會取消公開試。

作者: elysemama    時間: 20-9-15 09:19

SIYip 發表於 20-9-15 08:46
我估經歷過無考公開試嘅混亂後,今年無論如何都唔會取消公開試。

收到學校信,話2021年的公開試會延期2-3星期,未來一年仍然有很多未知之數

作者: Smilesun    時間: 20-9-15 09:57

囡囡學校又OK, 同一group同學是buddies就不用戴口罩, 出到走廊及公共地方就要. 校長老師 online video 家長info. 都有戴.

佢話同學上數學堂好淺但係有人唔識, 我問佢咁老師點教佢地, 佢話老師唔可以行埋佢地度, 因為老師唔係buddies,要有social distance, 要行埋來教就要Wear shield.

作者: yuyueng    時間: 20-9-15 11:16

hiddenhero 發表於 20-9-14 17:54
我最担心唔係lock down。 lock Down 都仲有很多對策可以解決。 我最怕大爆發醫療承擔唔到, 又touch wood  ...

帶定幾盒連花清瘟素(萬0 / 北京同仁堂買到),我叫阿仔如果發燒,有咳有喉嚨痛就食佢,其他發燒感冒但無咳無喉嚨痛就食必理痛。

作者: SIYip    時間: 20-9-15 12:01

elysemama 發表於 20-9-15 09:19
收到學校信,話2021年的公開試會延期2-3星期,未來一年仍然有很多未知之數
...

延少少、減內容都有可能,取消就唔會。到時grade inflation 仲勁。

作者: 過客    時間: 20-9-15 12:03

yuyueng 發表於 20-9-15 11:16
帶定幾盒連花清瘟素(萬0 / 北京同仁堂買到),我叫阿仔如果發燒,有咳有喉嚨痛就食佢,其他發燒感冒但無咳 ...
咩黎? 食佢有用?
作者: yuyueng    時間: 20-9-15 12:25

過客 發表於 20-9-15 12:03
咩黎? 食佢有用?

暫時可治COVID19既中藥,其實有D似銀翹解毒片甘,萬一真系中招自己被隔離期間都叫有藥食,未去到重症食佢既治癒率都幾高既。

作者: 過客    時間: 20-9-15 12:44

yuyueng 發表於 20-9-15 12:25
暫時可治COVID19既中藥,其實有D似銀翹解毒片甘,萬一真系中招自己被隔離期間都叫有藥食,未去到重症食佢既 ...
有 d 咁既藥?  可以係邊到買到?  
作者: hiddenhero    時間: 20-9-15 12:53

帶定幾盒連花清瘟素(萬0 / 北京同仁堂買到),我叫阿仔如果發燒,有咳有喉嚨痛就食佢,其他發燒感冒但無咳 ...

無帶你知唔知可唔可以dhl?

作者: yuyueng    時間: 20-9-15 13:03

過客 發表於 20-9-15 12:44

0 / 北京同仁堂有,我買過,其他地方無特別留意,藥房應該有但我對藥房賣既野無咩信心。

其實淘寶平好多添,不過我屋企附近間萬0 & 同仁堂有得賣,我就無再留意其他地方,因為買一次黎傍身。

作者: katrinafu    時間: 20-9-15 13:03

華潤堂都有得賣

作者: yuyueng    時間: 20-9-15 13:07

hiddenhero 發表於 20-9-15 12:53
無帶你知唔知可唔可以dhl?

0/同仁堂果D系香港製造,拆開個紙盒入面仲有一個錫紙包裝,有D似零食甘細細包,我覺得混入零食文具一齊寄無問題既,又唔系帶好多,3/4包都好夠啦。

作者: hiddenhero    時間: 20-9-15 13:12

yuyueng 發表於 20-9-15 13:07
萬0/同仁堂果D系香港製造,拆開個紙盒入面仲有一個錫紙包裝,有D似零食甘細細包,我覺得混入零食文具一齊寄 ...

我試下先, 剛好有野要寄。 多謝曬你!

作者: bb560    時間: 20-9-15 13:14

裕華國貨都有得賣,我早兩星期買咗

作者: appledaily    時間: 20-9-15 14:29

屈臣氏都可以買到

作者: JN125    時間: 20-9-15 14:58

路過⋯溫馨提示:若之前末服過的成藥,要考慮小朋友有否過敏反應(一般西醫對中藥成分不認識)及叮囑孩子中、西藥不能短時間同服。另外,有些較小年紀的,學校未必批凖學生自行服藥。不喜勿插,只是溫馨提一下,大家也是為小朋友着想:)

作者: katrinafu    時間: 20-9-15 15:51

yuyueng 發表於 20-9-15 13:07
萬0/同仁堂果D系香港製造,拆開個紙盒入面仲有一個錫紙包裝,有D似零食甘細細包,我覺得混入零食文具一齊寄 ...

上星期萬0問過多間都話冇賣。
去了3間北京同仁堂都缺貨,所以見華潤堂有都照買,加D零食即寄去。

作者: YuYuMother    時間: 20-9-15 15:52

katrinafu 發表於 20-9-15 15:51
去了3間北京同仁堂都缺貨,所以見華潤堂有都照買,加D零食即寄去。
...

朋友上星期幫我喺裕華買,貨量應充足

作者: angel_laam    時間: 20-9-15 16:26

等我去買兩合看下門口先

作者: yuyueng    時間: 20-9-16 11:45

katrinafu 發表於 20-9-15 15:51
...

早排同仁堂做全店8折,買左3包,拆開紙盒其實入面好細包,混入零食我覺得無問題。

作者: 3b    時間: 20-9-16 12:16

JN125 發表於 20-9-15 14:58
路過⋯溫馨提示:若之前末服過的成藥,要考慮小朋友有否過敏反應(一般西醫對中藥成分不認識)及叮囑孩子中 ...

如果學生本身有任何過敏症, 都不適合服用任何成藥, 謝謝提醒!

作者: hei918    時間: 20-9-16 17:50

請問是否即係連花清瘟膠囊?驚買錯😅
作者: sunny.moon    時間: 20-9-17 22:26

康媽 發表於 20-9-14 17:33
好大機會等d學生返晒去,十月lock down

引晒D學生返去 (圖利)!現在情況如何  快封城??

作者: elysemama    時間: 20-9-18 00:16

JN125 發表於 20-9-15 14:58
路過⋯溫馨提示:若之前末服過的成藥,要考慮小朋友有否過敏反應(一般西醫對中藥成分不認識)及叮囑孩子中 ...

謝謝你的溫馨提示

作者: 康媽    時間: 20-9-18 07:54

sunny.moon 發表於 20-9-17 22:26

只係猜測,可能唔會封呢

作者: 過客    時間: 20-9-18 08:26

聽聞有 d 學校爆緊, 有 d 學生都打算回港
作者: sunny.moon    時間: 20-9-18 08:34

過客 發表於 20-9-18 08:26
聽聞有 d 學校爆緊, 有 d 學生都返打算回港

咁緊要!

作者: cfs    時間: 20-9-18 08:42

sunny.moon 發表於 20-9-17 22:26

封極都唔會太封,餐廳活動埸所可能會休,但學校放到最後,亦都可以在宿舍上網課,暫時冇問題

作者: llmom    時間: 20-9-18 09:08

過客 發表於 20-9-18 08:26
聽聞有 d 學校爆緊, 有 d 學生都打算回港

咁快!我睇新聞 North East England 要半封城。

作者: YuYuMother    時間: 20-9-18 09:39

我女喺倫敦,佢話暫時ok。不過街上係少人戴口罩,唯有自己戴做好預防措施。

作者: PacoMum    時間: 20-9-18 09:47

佢哋而家好多學生都無戴口罩,想唔爆都難,唔明點解唔強制學校戴口罩? 我仔學校老師仲叫佢唔使成日戴住個口罩,真係無言!
作者: Gloriasogashiwa    時間: 20-9-18 09:50

llmom 發表於 20-9-18 09:08
咁快!我睇新聞 North East England 要半封城。

半封城即是乜情況?兒子下星期出發,首年留年。謝謝!

作者: llmom    時間: 20-9-18 09:52

Gloriasogashiwa 發表於 20-9-18 09:50

Coronavirus: Tighter national rules considered by government https://www.bbc.co.uk/news/uk-54199642

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200917/bkn-20200917131033171-0917_00912_001.html

作者: cfs    時間: 20-9-18 10:11

Gloriasogashiwa 發表於 20-9-18 09:50
The rules affect Newcastle, Gateshead, Sunderland, Northumberland, South Tyneside, North Tyneside and the County Durham council area.

The new measures for north-east England include:

作者: Gloriasogashiwa    時間: 20-9-18 10:16

llmom 發表於 20-9-18 09:52
Coronavirus: Tighter national rules considered by government https://www.bbc.co.uk/news/uk-54199642 ...

兒子正是受影響地區,有些擔心。

作者: Gloriasogashiwa    時間: 20-9-18 10:17

cfs 發表於 20-9-18 10:11
The rules affect Newcastle, Gateshead, Sunderland, Northumberland, South Tyneside, North Tyneside an ...

謝謝你!

作者: wloi    時間: 20-9-18 10:23

我大女在倫敦,已經無幾個月前咁驚恐,佢都會照去街,有帶口罩。我都叫佢唔好用同班朋友眾會咁密,唔聽都無計。
細女兩星期後返英國,大學乜都未公佈,但聽講會係好嚴格執行,因為早前有兩位professor被學生感染而走左,大學唔想再有同樣事情發生。第1個 term...所有lecture同 lab都cancel左... 我希望下星期大學會confirm所有安排。

作者: 6x6=36    時間: 20-9-18 12:13

PacoMum 發表於 20-9-18 09:47
佢哋而家好多學生都無戴口罩,想唔爆都難,唔明點解唔強制學校戴口罩? 我仔學校老師仲叫佢唔使成日戴住個口 ...

唔戴口罩真係會爆得好勁我女嘅朋友在英國返緊學,除左中國同香港學生戴口罩,其他學生唔戴,不過最恐怖係老師同學生講,就算中左肺炎,肺功能損害左都無乜問題,因為人嘅肺,就算受損都用到

作者: weiwei    時間: 20-9-18 12:42

要不要醫生紙  或者要不要寫聲明 信? thanks.

作者: puzzledmama    時間: 20-9-18 14:19

我仔也是北部,下星期返英,依家十五十六,諗緊好唔好咁快返

作者: wloi    時間: 20-9-18 14:27

puzzledmama 發表於 20-9-18 14:19
有無得同學校講第一個term zoom ? 我女都識有班同學今年gap year..避疫
作者: yuyueng    時間: 20-9-18 14:37

hei918 發表於 20-9-16 17:50
請問是否即係連花清瘟膠囊?驚買錯😅
Yes !
作者: sunny.moon    時間: 20-9-18 16:15

我囡囡都係 !!

作者: puzzledmama    時間: 20-9-18 19:21

wloi 發表於 20-9-18 14:27
有無得同學校講第一個term zoom ? 我女都識有班同學今年gap year..避疫

依家封城,可能真係要下個學期先返去,始終係好擔心

作者: waiyan2000    時間: 20-9-18 22:28

puzzledmama 發表於 20-9-18 14:19

如果太細就唔好啦

作者: wloi    時間: 20-9-18 23:05

puzzledmama 發表於 20-9-18 19:21
依家封城,可能真係要下個學期先返去,始終係好擔心
我建議你send email問大學有咩 options 比你。
我有兩個朋友的仔女係今年去美國讀大學 Y1。因為疫情又要轉好多次機,問大學可唔可以遲1個 term先去。結果大學叫佢地,來唔到就defer 1年。 另外有朋友仔女用zoom 上堂都唔好得好多,因為好多科都唔zoom得,結果選唔夠credit,,,,4年應該都畢唔到業

作者: hei918    時間: 20-9-18 23:57

yuyueng 發表於 20-9-18 14:37
Yes !
謝謝你,明天去入貨
作者: llmom    時間: 20-9-19 00:06

wloi 發表於 20-9-18 23:05
我建議你send email問大學有咩 options 比你。
我有兩個朋友的仔女係今年去美國讀大學 Y1。因為疫情又要轉 ...

我朋友個仔都要返UCSD

作者: Siuchoi    時間: 20-9-19 07:41

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

我都係,我仲準備十月中陪佢去添,依家都好不安咁.......
作者: Gloriasogashiwa    時間: 20-9-19 09:46

Siuchoi 發表於 20-9-19 07:41
回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

我都係,我仲準備十月中陪佢去添,依家都好不安咁....... ...

我先生都會陪仔去開學。

學校有email 通知膳食安排等,最擔心學校會否關閉。

作者: khwong67    時間: 20-9-19 10:43

英國最新確診數字43xx, 睇嚟相當嚴重
作者: angel_laam    時間: 20-9-19 10:44

khwong67 發表於 20-9-19 10:43

係呀,上星期收緊6人限聚令前,所有人無帶口罩上曬街狂歡,點會唔爆到死

【英國疫情】收緊限聚措施前最後周末 警方警告不要視為派對時間 https://www.hk01.com/article/522948?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

作者: PacoMum    時間: 20-9-19 11:13

khwong67 發表於 20-9-19 10:43
睇來数字會愈來愈高,BJ講咗唔會關學校,又唔強制學校戴口罩,我孩子話師生都無戴口罩,本地學生根本唔當一回事,真係好擔心!
作者: wloi    時間: 20-9-19 11:43

通常疫情會兩星期左右 peak..就睇下點。
作者: angel_laam    時間: 20-9-19 11:51

呢到寫每日平均6千確診

https://hk.mobi.yahoo.com/trendr/rthk.hk.international/英國確診個案反彈-約翰遜不排除再推全國限制措施-192604879.html

作者: dach    時間: 20-9-19 12:04

回覆 angel_laam 的帖子

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle,真係擔心
作者: wloi    時間: 20-9-19 12:09

dach 發表於 20-9-19 12:04

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle, ...
呢個要睇個別大學安排。我知之前封 London,英國都仲有大學照上課到學期尾。英國所謂封城,都係照可以出入境
作者: poonseelai    時間: 20-9-19 13:42     標題: 回覆樓主:

我孩子下星期返去大學year 2, 唯有自己小心D,避免去人多敘會。本地學生喜歡去pub去party, 孩子同學暑假期間照開party

作者: etoile    時間: 20-9-19 15:19     標題: 回覆樓主:

我囡中學校長都話,佢D學生比隔幾條街嘅大學生做(防疫)得好好多。

作者: Kaka315    時間: 20-9-19 16:42

請問連花清瘟膠囊有冇人帶過?可入境嗎?

作者: Umi    時間: 20-9-19 16:57

Kaka315 發表於 20-9-19 16:42

可以

作者: PacoMum    時間: 20-9-19 17:13

Kaka315 發表於 20-9-19 16:42
放係行李寄倉無問題
作者: Siuchoi    時間: 20-9-19 18:51

回覆 dach 的帖子

我女也是Newcastle, 待 visa 中,預計10 月中飛~

作者: 小加子    時間: 20-9-20 11:00

返得去,要預左受到感染冇得醫,孩子辛苦d自己一個留左房中自然康復的準備,藥物、食物、零食和日用品等...諗定個清單好d

作者: sunny.moon    時間: 20-9-20 15:13

小加子 發表於 20-9-20 11:00
返得去,要預左受到感染冇得醫,孩子辛苦d自己一個留左房中自然康復的準備,藥物、食物、零食和日用品等... ...

慘……    

作者: Kaka315    時間: 20-9-20 15:16

PacoMum 發表於 20-9-19 17:13
放係行李寄倉無問題

我仔唔肯帶呢!

作者: esmehouse    時間: 20-9-20 15:39

小加子 發表於 20-9-20 11:00
返得去,要預左受到感染冇得醫,孩子辛苦d自己一個留左房中自然康復的準備,藥物、食物、零食和日用品等... ...
所以今年好多家長放棄 deposit 唔過,錢冇咗可以再揾過,但命仔冇了就冇了
作者: brother4    時間: 20-9-20 16:13

esmehouse 發表於 20-9-20 15:39
所以今年好多家長放棄 deposit 唔過,錢冇咗可以再揾過,但命仔冇了就冇了  ...

路過!疫情防不勝防,自己本地出街也怕中獎,D人冇社交距離。。等出咗疫苗才去旅行吧!疫情對年青人自己選擇自然療法,约比14天康復長-點,但食重藥後遣症非常嚴重。。。。

作者: buklaylay    時間: 20-9-20 16:53

dach 發表於 20-9-19 12:04

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle, ...
我大仔都係10月頭返去,今次直飛倫敦……你囡囡呢?

作者: buklaylay    時間: 20-9-20 16:57

Kaka315 發表於 20-9-20 15:16
我仔唔肯帶呢!
我細仔開咗學,佢又係唔肯拎走……諗住迫阿哥帶多兩盒,到埗再寄俾細佬

作者: esmehouse    時間: 20-9-20 17:03

brother4 發表於 20-9-20 16:13
路過!疫情防不勝防,自己本地出街也怕中獎,D人冇社交距離。。等出咗疫苗才去旅行吧!疫情對年青人自己 ...
咁每個家庭選擇都唔同嘅
作者: brother4    時間: 20-9-20 17:10

esmehouse 發表於 20-9-20 17:03
咁每個家庭選擇都唔同嘅

是的…朋友孩子話佢入咗暴大,當現頭大唔通自己好out ?(是什麼大學)現就知。。唔讀成書不重,條條大路通羅馬,怕近豬者赤,就麻煩!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5