教育王國

標題: 寄 speed post 去英國 [打印本頁]

作者: sunny.moon    時間: 20-9-24 18:54     標題: 寄 speed post 去英國

話說寄 speed post 衣物俾囡囡,金額寫左HKD1500.0,之後先知過了 HKD390.0 要打税……唉!!因怕封城想盡快知道打稅程序係點快快收件 件?請指教! thx

作者: angelleungyp    時間: 20-9-24 19:06

sunny.moon 發表於 20-9-24 18:54
話說寄 speed post 衣物俾囡囡,金額寫左HKD1500.0,之後先知過了 HKD390.0 要打税……唉!!因怕封城想盡快 ...

如果你寄的物件要打 tax的話,首先royal mail 會寄信給你女兒通知要交 tax,之後跟住信的內容入去 Royal Mail 條link去入 debit card 資料去交稅款,之後可以選擇時間再安排寄給你女兒了。

作者: sunny.moon    時間: 20-9-24 19:49

angelleungyp 發表於 20-9-24 19:06

如果你寄的物件要打 tax的話,首先royal mail 會寄信 ...

如 royal mail 網查到要畀稅不可直接俾?一定要收張卡先可以付稅錢!…… 唉
唔該晒!

作者: angelleungyp    時間: 20-9-24 20:07

sunny.moon 發表於 20-9-24 19:49
如 royal mail 網查到要畀稅不可直接俾?一定要收張卡先可以付稅錢!…… 唉
唔該晒!
...

我所知,香港寄來的包裹,如果要打 tax,包裹會有一個編號,你要跟住信上的編號輸入, 之後你過數比$,Royal Mail 知道你的包裹已打稅,就會安排送出。
但是你在香港沒有那個編號,可能查詢不到要打幾多錢稅喎。雖然你寫了價值HK$1500,但英國做事方法,不會信你所寫的,只會用 X 光看清楚,你寄的物品價值去估計你要打幾多錢稅。

作者: sunny.moon    時間: 20-9-24 20:22

angelleungyp 發表於 20-9-24 20:07

我所知,香港寄來的包裹,如果要打 tax,包裹會有一個 ...

其實舊衫褲只自己是但打銀碼。現在增加打税風險!!畀錢都唔緊要最怕係收唔到貨姐!! 會唔會睇唔到 HKD1500.0 唔史打稅呢!thx

作者: 過客    時間: 20-9-24 21:38

sunny.moon 發表於 20-9-24 20:22

你填 $1500, 會打好重稅的.   我識有人填過 HK$600, 都打了起碼 GBP100 以上,  重要攪左成起碼4個星期先寄到比佢.  真有其事, 唔係扼你.

你不如放棄呢個包裹, 再寄過另一個包裹過去, 可能重快 D.  
作者: sunny.moon    時間: 20-9-24 21:41     標題: 回覆樓主:

吓!

作者: Belfastmummy    時間: 20-9-24 22:29     標題: 回覆樓主:

重要嘅野要講三次,金額要寫低於390,低於390,低於390

作者: MsSleepy    時間: 20-9-25 00:31

回覆 Belfastmummy 的帖子

根據英國條例,禮物的貨值小於£39元才可以豁免交增值稅(VAT)。 因此我強烈建議大家填報關時,清楚寫明貨幣 £/GBP 或 HKD,我朋友試過隨便填$50,也要交增值稅,因海關以為是£50。 另外,如果填貨幣HKD , 由於匯率是每天不同, 貨款不要多於 £39的等值。

詳情請參考以下英國官方的資訊
https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty

作者: MsSleepy    時間: 20-9-25 00:55

回覆 sunny.moon 的帖子

Speed post 在英國是由 Parcelforce處理 , 前往以下網站輸入香港寄件編號 (編號是EA 開頭的, 可於郵局收據或寄件存根找到) 查詢現時這件郵包嘅情況https://www.parcelforce.com/track-trace

收到有關海關費用的信後, 只需輸入信內的編號,在線付款即可快速交付包裹。 以下是在線付款的連結。
https://www.parcelforce.com/receiving/customs-charge#/

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-25 08:38

MsSleepy 發表於 20-9-25 00:55

Speed post 在英國是由 Parcelforce處理 , 前往以下網站輸入香港寄件編號 (編號 ...

謝謝指教,請問如要收稅,海關寄信是不是會電郵給我們?謝謝

作者: sunny.moon    時間: 20-9-25 08:42

話說寄 speed post 衣物俾囡囡,金額寫左HKD1500.0,之後先知過了 HKD390.0 要打税……唉!!因怕封城想盡快 ...

thank 各位指教!!心存僥倖希望唔使交,可以盡快收到件!!

作者: yuyueng    時間: 20-9-25 12:16

sunny.moon 發表於 20-9-24 20:22

自己一年前唔知超過39鎊要打稅,我當時填左HK750(即75鎊)都系寄speedpost ,正常3日可以收到,因為要打稅,延遲左成個星期,要等郵局寄封信黎先有編號交稅金同處理費,

往後,呢度一有人問寄野去英國,我都叫人留意物品價值千萬唔好超過39英鎊。

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-25 12:18

yuyueng 發表於 20-9-25 12:16
自己一年前唔知超過39鎊要打稅,我當時填左HK750(即75鎊)都系寄speedpost ,正常3日可以收到,因為要打稅 ...

請問如果寫住已離開海關,即係代唔須打稅,份件無問題,只等郵局派到學校,謝謝。
我係寄speed post的,謝謝

作者: sunny.moon    時間: 20-9-25 12:37

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 12:18

請問如果寫住已離開海關,即係代唔須打稅,份件無 ...

怕收貨遲希望安全渡過唔使俾!
請問填金額有冇超 39磅? thx

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-25 12:46

sunny.moon 發表於 20-9-25 12:37

怕收貨遲希望安全渡過唔使俾!

係度睇到家長教路,寫左28磅
22/9四點幾係郵局寄
今日就讀已離開海關

作者: yuyueng    時間: 20-9-25 12:52

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 12:18

請問如果寫住已離開海關,即係代唔須打稅,份件無 ...

離開海關即系話放左件可以派送啦,不過件貨到左英國後有無起海關因咩扣住23日?如果到左英國後好快放行或翌日就放行,甘即系起海關無事,如果件貨要打稅,起海關起碼扣2-3日,貨件追蹤會見到。

作者: sunny.moon    時間: 20-9-25 13:47

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 12:46
係度睇到家長教路,寫左28磅
22/9四點幾係郵局寄
今日就讀已離開海關

21 Sept, 12點寄,e + 係里個位置,
你快我咁多?! 去到邊個位先叫安全指教? thx!

圖片附件: 1601013070627576548045388848987.jpg (20-9-25 13:48, 120.63 KB) / 下載次數 53
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NDYzfDE2MDJlNDMwfDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

圖片附件: 1601013070662873086382569425865.jpg (20-9-25 13:48, 131.19 KB) / 下載次數 30
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NDY2fDQ3Y2E4ZmZlfDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: katrinafu    時間: 20-9-25 13:56

sunny.moon 發表於 20-9-25 13:47

你郵件很快到英國 ,我是16/9 寄 ,昨天才到英國,都是Speed post .

圖片附件: myimage.jpg (20-9-25 13:56, 290.96 KB) / 下載次數 47
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NDY3fDg0NzI1M2UwfDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: sunny.moon    時間: 20-9-25 14:02

katrinafu 發表於 20-9-25 13:56
你郵件很快到英國 ,我是16/9 寄 ,昨天才到英國,都是Speed post .

唔見你有 waiting custom cleance!?

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-25 14:09

sunny.moon 發表於 20-9-25 13:47

我成個 流程就係咁樣,係唔係我睇錯 請指教
不過我好細盒,得1Kg

圖片附件: 16010142314723048631036698847889.jpg (20-9-25 14:10, 152.02 KB) / 下載次數 20
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NDc5fGIxNDc0MWU5fDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: sunny.moon    時間: 20-9-25 14:21

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 14:09

我成個 流程就係咁樣,係唔係我睇錯  請指 ...

我自己都搞到一鑊粥邊敢 指教!!
多謝大家分享就真!

作者: katrinafu    時間: 20-9-25 14:33

sunny.moon 發表於 20-9-25 14:02
唔見你有 waiting custom cleance!?

成箱都係食物

作者: yuyueng    時間: 20-9-25 15:54

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 14:09

我成個 流程就係咁樣,係唔係我睇錯  請指 ...

你件快件過程好順利,應該今日或明天收到。

作者: MsSleepy    時間: 20-9-25 22:30

回覆 SmileSmileSmile 的帖子

海關會寄信到你收件地址給收件人,收到封信後, 根據信 上嘅編號及指示繳交稅款, 付款後就會安排派送
作者: MsSleepy    時間: 20-9-25 22:31

你件包裹已經通過英國海關檢查, 應該好快會派件
作者: MsSleepy    時間: 20-9-25 22:34

你件包裹仲響英國海關度,要等海關檢查才可以放行, 你繼續更新,如果要交稅,Tracking應該會睇到 。
作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-25 22:35

MsSleepy 發表於 20-9-25 22:31

你件包裹已經通過英國海關檢查, 應該好快會派件 ...

謝謝

作者: sunny.moon    時間: 20-9-26 00:37

MsSleepy 發表於 20-9-25 22:34

你件包裹仲響英國海關度,要等海關檢查才可以放行, 你繼續更新,如果要交稅,Tra ...

請問見到里堆字即代表要交税,等收信上網俾錢? thx thx

圖片附件: 16010520342492284129260973254234.jpg (20-9-26 00:37, 109.89 KB) / 下載次數 19
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NTE1fDE3Y2Q1NGI2fDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: ema    時間: 20-9-26 13:53

請問比稅可否由我從來香港上條link用香港信用卡比?
作者: yuyueng    時間: 20-9-26 15:34

sunny.moon 發表於 20-9-26 00:37
請問見到里堆字即代表要交税,等收信上網俾錢? thx thx
係!等幾日收到信然後入去條link入信上號碼比錢後就會放件。
作者: yuyueng    時間: 20-9-26 15:36

ema 發表於 20-9-26 13:53

有條link比錢入,信用咭邊度比都得。
作者: sunny.moon    時間: 20-9-26 18:16

yuyueng 發表於 20-9-26 15:34
係!等幾日收到信然後入去條link入信上號碼比錢後就會放件。

請問是肯定要俾? 如是唯有等信,通常畀完錢幾多日送件? thx

作者: sunny.moon    時間: 20-9-26 18:18

ema 發表於 20-9-26 13:53

你又係出咗事要俾税? 我都係新手搞到一鑊粥依家請 JM 教路!我地一邊睇一邊做啦!

作者: ema    時間: 20-9-26 21:17

未出事但相信英國海關唔會信parcel只值39 pounds.  因是10kg limit parcel box
作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 01:10

sunny.moon 發表於 20-9-26 18:16
請問是肯定要俾? 如是唯有等信,通常畀完錢幾多日送件? thx

如果星期一你比咗錢,最快星期三送到,假如你選星期六,or 日送的話,他們要額外收費。

作者: sunny.moon    時間: 20-9-27 01:46

angelleungyp 發表於 20-9-27 01:10
如果星期一你比咗錢,最快星期三送到,假如你選星期六,or 日送的話,他們要額外收費。
...

thx

作者: ema    時間: 20-9-27 03:51

請問parcel content 填餅乾會唔會有問題?
作者: bau    時間: 20-9-27 06:15     標題: 回覆樓主:

想問箱是否自己預備?用之前淘宝收貨的可以嗎?

作者: bbiloveu    時間: 20-9-27 07:59

想請問大家,其實寄乜野物品去UK要俾税?我只打算寄一些即沖飲品: 清熱酷、菊花晶、五青汁等,佢地會唔會當呢d係藥物,要唔要收税?謝謝
作者: TTEE1819    時間: 20-9-27 08:32

bbiloveu 發表於 20-9-27 07:59
想請問大家,其實寄乜野物品去UK要俾税?我只打算寄一些即沖飲品: 清熱酷、菊花晶、五青汁等,佢地會唔會當 ...

https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty

作者: TTEE1819    時間: 20-9-27 08:34

想請問大家,其實寄乜野物品去UK要俾税?我只打算寄一些即沖飲品: 清熱酷、菊花晶、五青汁等,佢地會唔會當 ...

你寄這類野,我寄過2次,無打過稅。我每次都係寫Gifts, snacks, 並且銀碼寫細d, 唔好多過£39。

作者: bbiloveu    時間: 20-9-27 09:36

感謝大家回覆,原來egg and dairy product都唔得,咁零食駛唔駛寫明係vegan snack呢
作者: Owl2014    時間: 20-9-27 10:25

ema 發表於 20-9-26 21:17

未出事但相信英國海關唔會信parcel只值39 pounds.  因是10kg limit parcel box ...
是不是不好用10kg limit parcel box? 雖然價值 below 39 pounds(杯麵,snacks...), weight also below 10KG.
也是第一次使用speed post.Thanks.

作者: sunny.moon    時間: 20-9-27 10:30

Owl2014 發表於 20-9-27 10:25
是不是不好用10kg limit parcel box? 雖然價值 below 39 pounds(杯麵,snacks...), weight also below 10KG ...

我都係新手暫時分享唔到你! 如果我醒D就分幾次寄用細箱起碼冇咁起眼!

作者: sunny.moon    時間: 20-9-27 10:30

TTEE1819 發表於 20-9-27 08:34
你寄這類野,我寄過2次,無打過稅。我每次都係寫Gifts, snacks, 並且銀碼寫細d, 唔好多過£39。
...

請問你護膚品纸面膜有冇寄過? thx

作者: Owl2014    時間: 20-9-27 10:46

Thanks, let's learn together : )
Add Oil : )

作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 13:00

sunny.moon 發表於 20-9-27 10:30

洗面膏和紙面月莫,我也寄過,不過不能寄 liquid 的物品,因此skin toner 就唔寄得。
另外食物方便就不用特別去,寫「 vegan snack」,只要寫 snack 就ok。
最緊要寫清楚寄物品總價值不能超過 £ 39 or HKD $390 ,就ok。如果你寄物品,最好折包裝,再寫 old ⋯⋯ ,就安全d。
當然他們也會估價,最後要唔要打稅,就睇你好唔好彩。不要寄太多口罩,最好折盒改用膠袋裝好。因為英國一盒口罩差唔多£2x ,所以寄太多就一定打硬稅。

作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 13:08     標題: 回覆樓主:

最好叫你女兒在 Boots 找適合自己用護膚品,一來英國可以平價買到來至歐洲護膚產品,真的平過香港好多。二來是不用寄過去英國,因為護膚產品比較重磅,長時間咁樣寄,郵費都幾可觀。

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 13:35

angelleungyp 發表於 20-9-27 13:00
洗面膏和紙面月莫,我也寄過,不過不能寄 liquid 的物品,因此skin toner 就唔寄得。
另外食物方便就不用 ...
洗頭水護髮素我寄過,我仲寫得清清楚楚係洗頭水,萬寧果D洗頭水套裝,我仔話用唔慣英國牌子,我寄e express ,再加零食同lotion ,A4紙打印出來,所以海關一定知道我入面係乜,我當時就填£25,so far 好顺利送到宿舍。
作者: yuyueng    時間: 20-9-27 13:40

bbiloveu 發表於 20-9-27 09:36
感謝大家回覆,原來egg and dairy product都唔得,咁零食駛唔駛寫明係vegan snack呢 ...
唔使,寫snack已經得,拿,我又寄過幾件鳳梨酥,牛奶糖,啫喱,細包蝦條,又加D文具,又有快熟通心粉同超力銀絲米粉,咪寫零食同文具囉,2kgs 貨價£20 .
作者: yuyueng    時間: 20-9-27 13:46

sunny.moon 發表於 20-9-26 18:16
你寫貨價超過£39既,幾乎唔會走鷄唔使比。唯有等令千金/公子收到信後比個號碼你,你比左錢佢地翌日就放行,跟著送去目的地最近既郵局,之後再派件,2-3日可以收到。我估稅金加手續費無100都要80。
作者: TTEE1819    時間: 20-9-27 13:47

這類野,無寄過。amazon有紙面膜wow,你可以看看有無你要的牌子,有好多歐洲牌子。

作者: katrinafu    時間: 20-9-27 13:49

yuyueng 發表於 20-9-27 13:40
唔使,寫snack已經得,拿,我又寄過幾件鳳梨酥,牛奶糖,啫喱,細包蝦條,又加D文具,又有快熟通心粉同超力 ...

我都是記咁上下食物,我都係咁寫, 交具、 零食。

作者: TTEE1819    時間: 20-9-27 13:49

angelleungyp 發表於 20-9-27 13:08
最好叫你女兒在 Boots 找適合自己用護膚品,一來英國可以平價買到來至歐洲護膚產品,真的平過香港好多。二 ...

無錯無錯,護膚和和面膜在英國仲平過香港,我次次去英國都買回港用。所以,可以在英國買,唔洗寄。

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 13:54

唔寄得既野唔好寄,其餘係貨價問題,大前提唔好超過£39 , 一般寄零食、文具無問題,我寄過西裝同鞋,寫舊衣物、舊鞋,咁當然摺埋唔似新買既,唔係咩名牌野OK既。
作者: yuyueng    時間: 20-9-27 14:01

我又寄過,我仔話用開Fancl 乳液、Ipsa 洗臉同萬寜去荳臉膜,我照填facial cleaner 同lotion 又無事,我次次都係用e express ,因為佢最平又算快,舊年真係5日左右就到,而家要接近三星期。
作者: bau    時間: 20-9-27 14:01     標題: 回覆樓主:

寄飯煲要打稅?

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 14:06

katrinafu 發表於 20-9-27 13:49
我都是記咁上下食物,我都係咁寫, 交具、 零食。
文具零食真係百搭野,本身真係唔係咩貴價野,又可以重重地,合情合理。
作者: yuyueng    時間: 20-9-27 14:09

bau 發表於 20-9-27 14:01
寄飯煲要打稅?
飯煲AMAZON 買好平,大約£30-40已經大把選擇,今日order 快既翌日出貨,好過香港寄,又怕佢唔信under£39。
作者: bau    時間: 20-9-27 14:11

yuyueng 發表於 20-9-27 14:09
飯煲AMAZON 買好平,大約£30-40已經大把選擇,今日order 快既翌日出貨,好過香港寄,又怕佢唔信under£39 ...

巳買了因英國買的好大個(emoji)

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 14:19

bau 發表於 20-9-27 14:11
巳買了因英國買的好大個(emoji)
Amazon 好多1-2人電飯煲喎,0.3L / 0.5L 都有,你要寄可以試試寫mini rice cooker £30 , 因為英國都係賣呢個價錢。
作者: bau    時間: 20-9-27 14:30

回覆 yuyueng 的帖子

早知早D上來問唔駛蹝錢又頭痕
作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 14:52

除非英國買唔到,我才會寄。有些物品英國直接買,平過香港值錢加郵費呢!
英國很多東西真的平過香港很多呢!

作者: katrinafu    時間: 20-9-27 15:10

angelleungyp 發表於 20-9-27 14:52
除非英國買唔到,我才會寄。有些物品英國直接買,平過香港值錢加郵費呢!
英國很多東西真的平過香港很多呢 ...

尤其歐洲牌子護膚品 , 本來想香港買帶去英國用 ,上去Amazon UK 睇睇價錢 平香港1/2 到 1/3 , 咁就直接網訂送去學校。

作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 15:51     標題: 回覆樓主:

另外你們常常寄即食麵或韓國麵,可以去英國網上starrymart or SeeWoo express 一箱咁買,可能與香港價錢加郵費的價錢差不多呢!而且 starrymart 有很多韓國麵和零食選擇。
英國有些物品打了20% VAT ,價錢都平過香港呢!

作者: sumyee    時間: 20-9-27 17:03

yuyueng 發表於 20-9-27 14:01
我又寄過,我仔話用開Fancl 乳液、Ipsa 洗臉同萬寜去荳臉膜,我照填facial cleaner 同lotion 又無事,我次 ...

寄幸福傷風素等成藥又可唔可以?如果可以是否寫medicine ?

作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 17:12

sumyee 發表於 20-9-27 17:03
寄幸福傷風素等成藥又可唔可以?如果可以是否寫medicine ?

我試過幾次折盒和零食糖放在一起寄,ok過關。 不過我只是寄一兩盒啫,我妹妹也試過沒有折盒去寄,也ok都收到。

作者: sumyee    時間: 20-9-27 17:46

angelleungyp 發表於 20-9-27 17:12

我試過幾次折盒和零食糖放在一起寄,ok過關。 ...

打算寄1盒,如填medicine 驚俾學校沒收

作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 18:19

sumyee 發表於 20-9-27 17:46
打算寄1盒,如填medicine 驚俾學校沒收

我沒有在在郵包上寫 medicine,我當糖咁樣寄過去。

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 18:53

sumyee 發表於 20-9-27 17:03
我未試過寄必利痛幸福傷風素,但試過寄拆左紙盒既連花清瘟膠囊,拆左盒似餅乾,我混左2盒入D零食度咋。
作者: hiddenhero    時間: 20-9-27 19:00

yuyueng 發表於 20-9-27 18:53
我未試過寄必利痛幸福傷風素,但試過寄拆左紙盒既連花清瘟膠囊,拆左盒似餅乾,我混左2盒入D零食度咋。 ...

唔係好明, 拆左盒唔係睇到係膠囊?點解似餅乾? 係咪我買錯

作者: sunny.moon    時間: 20-9-27 19:18

angelleungyp 發表於 20-9-27 15:51
另外你們常常寄即食麵或韓國麵,可以去英國網上starrymart or SeeWoo express 一箱咁買,可能與香港價錢加 ...

謝教路!呢兩間都係可英國直送嘅網購?thx

作者: bau    時間: 20-9-27 19:20     標題: 回覆樓主:

想問是否20磅is a Amazon uk free delivery?

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 19:30

hiddenhero 發表於 20-9-27 19:00
唔係好明, 拆左盒唔係睇到係膠囊?點解似餅乾? 係咪我買錯
...
我起北京同仁堂(萬寜一樣)買,拆左紙盒入面仲有錫紙包住,有D似一小包一小包果D餅乾(Edo 牌)好似,個錫紙包裝上又有字,我當時又混左起零食度,唔仔細望真係唔多覺。
作者: hiddenhero    時間: 20-9-27 19:32

喔喔喔, 你咁解好似我都係咁。 咁我買多兩包餅混埋一齊先, 下個禮拜隔離完可以去寄(emoji)(emoji)

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 19:32

bau 發表於 20-9-27 19:20
想問是否20磅is a Amazon uk free delivery?
唔一定,有D係有D唔係。
作者: angelleungyp    時間: 20-9-27 20:46

Sunny.moon,我自己訂過很多次的英國網上超市。
不過不是免費送貨,你要自己看清自己楚。
https://www.starrymart.co.uk/

http://www.seewooexpress.co.uk

https://www.orientalmart.co.uk/

作者: phoebeso    時間: 20-9-29 15:15

TTEE1819 發表於 20-9-27 08:34
...

請問件數嗰欄點寫呢?謝謝

作者: TTEE1819    時間: 20-9-29 15:22

phoebeso 發表於 20-9-29 15:15
請問件數嗰欄點寫呢?謝謝

昨天我只寫snacks,因為全部都係snacks。另有兩次寫過「snacks & stationery」。

作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 15:25

angelleungyp 發表於 20-9-27 20:46
Sunny.moon,我自己訂過很多次的英國網上超市。
不過不是免費送貨,你要自己看清自己楚。
https://www.sta ...

係 超市, 亞馬遜訂左消毒酒精, 消毒 Gel, dettol牌 產品 及 廁纸都無送貨! 請問仲有邊間網購可以訂到? thx

作者: RACHEL888    時間: 20-9-29 15:29

不知點解,其他家長遲過我寄出,早幾天已經收到,但我仍然停留咗喺度,唔知發生什麼事

作者: angelleungyp    時間: 20-9-29 15:50

sunny.moon 發表於 20-9-29 15:25
係 超市, 亞馬遜訂左消毒酒精, 消毒 Gel, dettol牌 產品 及 廁纸都無送貨! 請問仲有邊間網購可以訂到? t ...

我在Amazon uk 訂口罩、dettol、toilet paper & hand sanitiser gel/spray 都直接送到門口的。免費沒有問題的。
早幾天我還訂咗呢!

圖片附件: myimage.jpg (20-9-29 15:50, 243.79 KB) / 下載次數 20
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NjU5fDBmZDBjZDM3fDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: angelleungyp    時間: 20-9-29 15:53

RACHEL888 發表於 20-9-29 15:29
不知點解,其他家長遲過我寄出,早幾天已經收到,但我仍然停留咗喺度,唔知發生什麼事
...

不要太擔心,可能地方不同,送貨時間都有前後,又或者香港郵件太多,你的郵包在排隊呢!
最壞打算可能有機會你的物品要打稅,等信啦!
希望不是郵品失蹤,咁就麻煩。
Good luck

作者: wloi    時間: 20-9-29 16:02

係 超市, 亞馬遜訂左消毒酒精, 消毒 Gel, dettol牌 產品 及 廁纸都無送貨! 請問仲有邊間網購可以訂到? t ...
你一定係幫在Amazon掛單的店買,而唔係Amazon買。我都試過,幫掛單的公司買,好多時都無送或等到n日都唔送,結果要不停跟進,退錢或遲些送貨。所以我宜家係儘量幫 Amazon買,而唔係掛單的公司買.
作者: angelleungyp    時間: 20-9-29 16:05

你小孩子有沒有信用卡或 Debit card,你叫他/她自己學識網上購物,英國有多超市和不同類型的商店都有網購,買滿指定金額免費送上門。多到我post 唔晒咁多呢!我女兒讀 yr 9 時,也已經懂得自己去網站訂嘢去學校呢!

https://www.boots.com/

https://www.marksandspencer.com/

https://www.sainsburys.co.uk/

https://www.asda.com/

https://www.wingyip.com/

https://www.wanahong.co.uk/

https://www.orientalmart.co.uk/

https://www.waiyeehong.com/tw/

https://mikoplace.co.uk/

作者: phoebeso    時間: 20-9-29 16:15

TTEE1819 發表於 20-9-29 15:22
昨天我只寫snacks,因為全部都係snacks。另有兩次寫過「snacks & stationery」。
...

唔該晒你呀

作者: waiyan2000    時間: 20-9-29 16:35

我啱啱先訂完免費送貨喎

作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 16:39

angelleungyp 發表於 20-9-29 15:50
我在Amazon uk 訂口罩、dettol、toilet paper & hand sanitiser gel/spray 都直接送到門口的。免費沒有問 ...

我 21.9 訂,  28.9冇送貨,昨晚問 CS 搞成晚,話送到學校閂左門,跟住又話地址唔啱叫退款! 唔知邊句真!

作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 16:43

wloi 發表於 20-9-29 16:02
你一定係幫在Amazon掛單的店買,而唔係Amazon買。我都試過,幫掛單的公司買,好多時都無送或等到n日都唔送 ...

我不明 幫 Amazon 買意思係它自家品牌? 問亞囡她話其中一間是 amazon 可即時退款!

作者: angelleungyp    時間: 20-9-29 16:45

sunny.moon 發表於 20-9-29 16:39
我 21.9 訂,  28.9冇送貨,昨晚問 CS 搞成晚,話送到學校閂左門,跟住又話地址唔啱叫退款! 唔知邊句真!
...

我訂了幾年,沒有試過有你這樣情況發生。
你孩子是住大學宿舍/在外面租屋住?
你可以同大學 email 問下情況是怎樣,或者再 confirm 多一次問清楚學校,你應該填那一個地址才對。大學應該有個地方專門收集學生的郵件。
如果你在外面租屋/flat 就有機會被人偷走了

作者: angelleungyp    時間: 20-9-29 16:47

sunny.moon 發表於 20-9-29 16:43
我不明 幫 Amazon 買意思係它自家品牌? 問亞囡她話其中一間是 amazon 可即時退款!
...

基本上,在 Amazon uk 買嘢,如果貨品不ok,是可以退貨或 refund 的,我也做過很多次,沒有問題喎。

作者: wloi    時間: 20-9-29 16:48

sunny.moon 發表於 20-9-29 16:43
...
好似HKTVmall 咁,有d貨係 HKTV 自己入左貨賣,有d係商戶派送,即係掛單公司賣,只係用 HKTV的平台做生意。
作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 18:16

angelleungyp 發表於 20-9-29 16:45

我訂了幾年,沒有試過有你這樣情況發生。

住宿舍!地址應該冇問題,係超市訂飲品又收到喎!

作者: TTEE1819    時間: 20-9-29 18:23

sunny.moon 發表於 20-9-29 18:16

我估你今次係個別事件,我都在amazon訂左4年多,無送唔到貨的情況出現。上星期都訂左一次去大學宿舍,ok的。你查多一次宿舍收件的地址係點寫,學生confirm入讀大學,該大學會比資料學生如果要收件,address 是點樣寫。

作者: angelleungyp    時間: 20-9-29 18:31

我在英國住咗兩年都在Amazon uk訂了唔少野,只是試過送來的貨品爛咗去退貨,未試過出現你這個情況。你咁次就唔好彩啦!

作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 18:41

請問近似圖的可收納晾衫架 uk online 邊度可買?thx

圖片附件: 16013762938411338197100043199975.jpg (20-9-29 18:42, 310.5 KB) / 下載次數 19
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NjYzfGExNzY4MDkyfDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: hiddenhero    時間: 20-9-29 18:45

sunny.moon 發表於 20-9-29 18:41

https://www.amazon.co.uk/SONGMICS-LLR502-Folding-Clothes-Stainless/dp/B071K5FQYN/ref=mp_s_a_1_32?dchild=1&keywords=clothes+rack&qid=1601376163&sprefix=clothesrack&sr=8-32#immersive-view_1601376215077

圖片附件: myimage.jpg (20-9-29 18:45, 261.98 KB) / 下載次數 22
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NjY0fGViOGNlMWUyfDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

作者: wloi    時間: 20-9-29 18:46

sunny.moon 發表於 20-9-29 18:41

呢種太大,放唔到房,要買向上發展個種,例如呢種
ArtMoon Niagara Clothes Airer Laundry Dryer Foldable Compact 130X48.5X46 cm

作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 19:15

各位, 囡囡通知剛收貨,完來寫左hkd1887.0蚊。 無收稅呀!真幸運!! 在此多謝各位資訊!

圖片附件: 16013782946385219372339279969173.jpg (20-9-29 19:15, 86.06 KB) / 下載次數 19
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NjY1fGY0MGVkNjQ5fDE3MTY1NTA5NDF8MA%3D%3D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5