教育王國

標題: Eastborne College Year 12 [打印本頁]

作者: luckyangel    時間: 20-10-14 19:47     標題: Eastborne College Year 12

有冇JM聽過?是傳统寄宿學校?香港學生多嗎?成績又如何?如Shrewsbury 或 Bromsgrove會怎選擇

作者: emmaek    時間: 20-10-14 20:08

有聽過,但好似冇乜討論,league table亦都唔見資料。

作者: beastiebistro    時間: 20-10-14 21:07

回覆 luckyangel 的帖子

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算高比例。應該得大約10%overseas boarders所以我估香港/中國人唔多。EC好似pastoral care都做得唔錯,non-selective所以都唔好預排名會好高(不過排名真係唔好睇得咁重啦)。好似數理科目比文科強少少。
其實Eastbourne係一個好舒服嘅海邊城市,都多local度假客,不過無Brighton咁大同咁旺。(我當年guardian就係住Eastbourne,個個half term 都要去住。不過去親都好大風同凍所以冇游過水

計歷史就冇得同Shrewsbury或者Bromsgrove比喇。我個人着重宿生比例所以都會揀Shrewsbury或者Bromsgrove先。或者EC可以係一個backup choice。

作者: luckyangel    時間: 20-10-14 21:22

beastiebistro 發表於 20-10-14 21:07

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算 ...

Thanks for your advice. Very clear and detailed.

作者: kct18    時間: 20-10-15 00:40

beastiebistro 發表於 20-10-14 21:07

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算 ...

我見B agent 有提過依間學校,不過我想問什麼是non selective?

作者: beastiebistro    時間: 20-10-15 06:25

回覆 kct18 的帖子

即係收生時,成績唔係最仲要考慮。大家經常討論UKISET要幾多分先收嗰啲就係selective。Selective學校因為收生揀學術成績高嘅學生,咁多數最後「盤數」靚啲,排名高啲。之所以我話排名高嘅學校未必係高增值嘅學校。
作者: kct18    時間: 20-10-15 07:38

beastiebistro 發表於 20-10-15 06:25

即係收生時,成績唔係最仲要考慮。大家經常討論UKISET要幾多分先收嗰啲就係selective。 ...

咁請問睇什麼去收生?

作者: beastiebistro    時間: 20-10-15 07:58

Interview,學生興趣,student mix學校認為需要補充啲學生(可能係運動,可能係音樂,可能係國際生比例等等)。

只有香港人/中國人先事事以學術行先,大把英國學校可能揀個開朗活潑英文溝通能力好但成績次啲嘅,都唔揀內向靜態potential參與度低但成績好啲嘅學生。

所以有啲家長話ukiset幾多分都考唔到,但係低分啲嘅朋友又得,其實真係唔奇。對某啲學校嚟講成績根本只係學校其中一個考慮,比重亦未必最高。 咁我當然唔係話你「滿江紅」都會入到好學校啦,不過條條都係「火箭」又未必贏晒。

作者: Poyau    時間: 20-10-15 08:07

luckyangel 發表於 20-10-14 19:47
有冇JM聽過?是傳统寄宿學校?香港學生多嗎?成績又如何?如Shrewsbury 或 Bromsgrove會怎選擇
...

Eastbourne College 2019 Results

https://www.eastbourne-college.co.uk/academic/exam-results/

作者: kct18    時間: 20-10-15 08:12

請問那些係依類學校,而又值得揀選的學校?

作者: beastiebistro    時間: 20-10-15 08:54

當學校係non-selective或者有啲係"slightly" selective嘅時候,排名邏輯上就唔會係最高(因為佢會收唔同level嘅學生,有啲可能增值到有啲增值唔到,結果都會影響整體成績以致排名),咁你覺得係咪值得揀選呢?

其實所謂嘅排名榜中游嘅學校好多都好好,或者好嘅傳統學校排名唔係最高嗰浸,選學生都有自己考慮,通常都非常認真做interview。

我認為好多時家長攞唔到offer係歸咎ukiset(或者其他test)成績唔好,但係其實可能係其他原因學校唔揀,家長亦唔會知(其實係有法子知嘅,只要自己報唔經agent直接同學校溝通,我有朋友就直接email學校話好心儀想知點解唔收,學校亦好有心覆我朋友話佢小朋友interview弱咗少少,所以unfortunately收唔到)。

每間學校收生考量都唔同,無一個統一地方可以查閱。我係憑我自己做嘅research分享。其實有啲資料都可以indicate到間學校算唔算selective嘅。睇吓佢set Y8個Common entrance requirement喺邊就大約知。好似例如Shrewsbury, Repton呢啲,其實CE pass mark係50倒,50分香港fail咗好耐啦,但佢已經夠入學門檻喇,咁咪可以估佢non-selective或者slightly selective。

呢個係我嘅意見,sorry長咗啲。

作者: kct18    時間: 20-10-15 09:25

beastiebistro 發表於 20-10-15 08:54

當學校係non-selective或者有啲係"slightly" selective嘅時候,排名邏輯上就唔會係最高 ...

多謝你就真,今年有你在BK真好,比咗好多意見我地這些準備唔充足的家長!
因為小朋友成績普通,ukiset成績又唔係果啲又8又9的分數,但oral & listening總算流利,面試時都有問有答,但要做到好有passion,又未到依個水平,所以selective school自問無咩機會,只好搏吓有無機會入到些 non selective 而又增值能力高的學校,請問有什麼建議?

作者: beastiebistro    時間: 20-10-15 10:08

千祈唔好咁講。research我橫掂都做咗,我又係過來人,不如同大家分享下,睇吓可唔好以幫到手。

Shrewsbury我見到你都有考慮,有間叫Stowe school無乜人講,都係老牌傳統寄宿,應該non-selective (or slightly selective),可以睇睇。另外有Culford School,或者Ampleforth College都可以睇下。

作者: kct18    時間: 20-10-15 10:43

beastiebistro 發表於 20-10-15 10:08

千祈唔好咁講。research我橫掂都做咗,我又係過來人,不如同大家分享下,睇吓可唔好以 ...

多謝竟見,我研究吓先!

作者: Yeahp    時間: 20-10-15 11:40

請問如果Eastbourne 同Lancing比較,係咪都會揀Lancing ?
我最重視是校風好,學生比較純樸友善,對成績/分數唔會好chur同比較,多活動&運動,校長老師開明caring ,對成績有要求但唔會係咁谷。
謝謝

作者: beastiebistro    時間: 20-10-15 12:35

回覆 Yeahp 的帖子

我諗都睇想要啲咩。

如果比較大少、boarder人數、full boarder比例確實差唔多。

如果比較香港中國人學生數量,我可能揀EC。Lancing同Bromsgrove啲agent係咁推,都預咗多東方人。

如果比較香港家長熱門啲咁Lancing啦,我估十個家長八個都唔識EC。

如果比較Ranking咁Lancing啦。但Lancing都係selective school,所以可能都唔到家長揀。我諗Lancing chur過EC。

我個人意見,希望幫到忙。

作者: kct18    時間: 20-10-15 12:56

Lancing唔洗考試,如果考咗ukiset而你又唔介意比£200報名費,Lancing係無任歡迎你報名,阿仔話Lancing的interview 好敷衍,老師好趕時間吓!可能阿仔根本唔係佢target,不過你肯比錢申請,就算冇位,都收咗錢先,來者不拒!

作者: yuyueng    時間: 20-10-15 13:02

kct18 發表於 20-10-15 12:56
Lancing唔洗考試,如果考咗ukiset而你又唔介意比£200報名費,Lancing係無任歡迎你報名,阿仔話Lancing的in ...

Lancing 甘無良甘缺錢?一直無改善。

作者: kct18    時間: 20-10-15 13:09

Lancing都有講過係waiting,不過家長願意比,學校又願意收!
其他學校就老實啲,如果佢哋都滿晒quota,見你成績又唔係特別勁,都唔建議你報名,但係Lancing來者不拒,學校又覆agent 話可以報名,令家長有錯覺以為有機會,interview後聽返阿仔咁講,我感覺自己係一條水魚

作者: luckyangel    時間: 20-10-15 15:16     標題: 回覆樓主:

我無考Ukiset, agent幫我問咗可考佢地另一個platform嘅考試,無提係waiting,所以我都有報!

作者: bbeasy25    時間: 20-10-15 15:49

Lancing interview都認真,in完先叫我報名, Ukiset result 都係後補, interview時唔知Ukiset 成績. Agent無提過waiting,  只係話收好少人.
作者: Yeahp    時間: 20-10-15 15:53

beastiebistro 發表於 20-10-15 12:35

我諗都睇想要啲咩。

非常感謝你,每次都咁用心回答,比到好多寶貴意見同insight 我們一班冇經驗的家長
Lancing 名氣係响好多,Eastbourne 老師校長又好似有心啲 (from virtual opening only)...如果有得揀,都係happy problem

作者: Yeahp    時間: 20-10-15 15:55

kct18 發表於 20-10-15 12:56
Lancing唔洗考試,如果考咗ukiset而你又唔介意比£200報名費,Lancing係無任歡迎你報名,阿仔話Lancing的in ...

係咪個biology 男老師in?
話下星期會有news 都算好有效率,得唔得都得個知字

作者: beastiebistro    時間: 20-10-15 16:01

唔好客氣,大家幫下大家。我祝你有happy problem。
作者: bbeasy25    時間: 20-10-15 16:11

Yeahp 發表於 20-10-15 15:55
...
下星期甘快有結果?
作者: Yeahp    時間: 20-10-15 16:30

beastiebistro 發表於 20-10-15 16:01

唔好客氣,大家幫下大家。我祝你有happy problem。

thanks

作者: Yeahp    時間: 20-10-15 16:30

bbeasy25 發表於 20-10-15 16:11
下星期甘快有結果?

昨日interview 時個老師話嘅

作者: kct18    時間: 20-10-15 17:04

Yeahp 發表於 20-10-15 16:30
昨日interview 時個老師話嘅

Agent問咗學校的interview comment

作者: kct18    時間: 20-10-15 17:05

...

唔知那一個老師。不過都唔重要,祝你攞倒offer

作者: Yeahp    時間: 20-10-16 08:45

kct18 發表於 20-10-15 17:04
Agent問咗學校的interview comment

Lancing 有回覆?大致有乜comments ?

作者: Yeahp    時間: 20-10-16 08:46

kct18 發表於 20-10-15 17:05
唔知那一個老師。不過都唔重要,祝你攞倒offer

謝謝。應該都係waiting 多。大家繼續努力。

作者: kct18    時間: 20-10-16 18:29

Yeahp 發表於 20-10-16 08:45
Lancing 有回覆?大致有乜comments ?

My part is not good and should not get offer.

作者: Yeahp    時間: 20-10-17 11:12

kct18 發表於 20-10-16 18:29
My part is not good and should not get offer.

學校答得咁直接
真好似Interview 做場show 咁

作者: kct18    時間: 20-10-17 15:16

想問大家在其他學校面試一般係咪10-15分鐘?

作者: bbeasy25    時間: 20-10-17 15:35

kct18 發表於 20-10-17 15:16
想問大家在其他學校面試一般係咪10-15分鐘?

大約15-20分鐘

作者: luckyangel    時間: 20-10-17 15:52     標題: 回覆樓主:

我Yr 12, 约15-20

作者: bb815    時間: 20-10-20 04:57

我仔今年剛在Eastbourne 畢業,學校各方面都不錯,佢入讀y10不是收太多香港/中國人,全級大約4、5個,之後開始收多了,但相比lancing ,bromsgrove應該小D,呀仔話去年y12收咗好多成績不錯的外來學生,有D比埋奬學金,令到整體成績上升

作者: luckyangel    時間: 20-10-20 09:16     標題: 回覆樓主:

見佢website無application deadline,正想如真當backup應何時報名

作者: Yeahp    時間: 20-10-20 09:58

bb815 發表於 20-10-20 04:57
我仔今年剛在Eastbourne 畢業,學校各方面都不錯,佢入讀y10不是收太多香港/中國人,全級大約4、5個,之後 ...

謝謝分享。
Eastbourne 强調自己是高增值的學校,學術上又有老師做一對一做tutor, 是否實際做得好?學生整體進步很大嗎?

作者: bb815    時間: 20-10-20 12:38

有一對一tutor,每星期會同你傾下,有甚麼問題家長也可email他們,見仔同佢既同學係有進步,我仔由比較靜讀完4年後變成每日做運動,開朗不小的青少年,入到不錯的大學,當然也睇每個人的態度

作者: Yeahp    時間: 20-10-20 14:23

bb815 發表於 20-10-20 12:38
有一對一tutor,每星期會同你傾下,有甚麼問題家長也可email他們,見仔同佢既同學係有進步,我仔由比較靜讀 ...

謝謝回覆。

作者: qoo...qoo    時間: 20-10-20 15:35

呢間排名唔高,但係收生要求好高

作者: Yeahp    時間: 20-10-20 15:58

qoo...qoo 發表於 20-10-20 15:35
呢間排名唔高,但係收生要求好高

㸃解咁講?那方面的要求?
好似對ukiset 要求不太高?

作者: qoo...qoo    時間: 20-10-20 16:29

Yeahp 發表於 20-10-20 15:58
㸃解咁講?那方面的要求?
好似對ukiset 要求不太高?
唔算太高,但同Cheltenham嗰類學校睇齊
作者: kct18    時間: 20-10-20 20:37

qoo...qoo 發表於 20-10-20 16:29

你指Cheltenham College ?
又係好難入㗎?
請問點解?

作者: Yeahp    時間: 20-10-21 12:24

qoo...qoo 發表於 20-10-20 16:29

Cheltenham college 好似公開試成績比Eastbourne 好好多吖。。。

作者: kct18    時間: 20-10-21 12:41

Eastbourne 過咗application deadline未?

作者: beastiebistro    時間: 20-10-21 13:05

雖然唔可以一兩篇文就信晒,但係你哋可以參考吓以下呢篇講Eastbourne College。

講到明"...the school will accept students of all abilities..."即係non-selective啦,仲要"...rates in the top 4% for value-addedness..." 即係學術增值強...

https://www.tatler.com/school/eastbourne-college-tatler-school-guide
作者: Mabello6    時間: 20-10-21 17:48

beastiebistro 發表於 20-10-15 10:08

千祈唔好咁講。research我橫掂都做咗,我又係過來人,不如同大家分享下,睇吓可唔好以 ...

唔好意思嚟咗少少題,想問下小朋友細女,12月出生,現在S1, 可否在香港完成S3去英國讀,Year 9? 而不是Year 10,因 疫情, 同思想都未夠成熟, 所以如果完成S2 去,好似早咗啲

作者: beastiebistro    時間: 20-10-21 17:57

回覆 Mabello6 的帖子

以我所知應該唔得喇。英國寄宿學校基本上係計年齡,入學嗰年9月足13歲就要讀Y9,有啲學校就過少少都得。

不過我就建議你揀到心儀學校,即管email問吓,唔得無壞。千祈唔好靠agent,佢問唔問,點問法你都唔知。
作者: kct18    時間: 20-10-21 18:49

Mabello6 發表於 20-10-21 17:48
唔好意思嚟咗少少題,想問下小朋友細女,12月出生,現在S1, 可否在香港完成S3去英國讀,Year 9? 而不是Year ...

如果係細女,應該讀完S2過去都係13歲,你還有1.5年喎

作者: SiuKo    時間: 20-10-21 19:37

bb815 發表於 20-10-20 04:57
我仔今年剛在Eastbourne 畢業,學校各方面都不錯,佢入讀y10不是收太多香港/中國人,全級大約4、5個,之後 ...

好開心見到呢個分享,我女女下年會去Year 9,真係好似好少香港人去,所以冇乜资料,可以分享多啲校園生活嗎?假期有冇活動?上年COVID 處理得好嗎?

作者: bb815    時間: 20-10-21 20:33

SiuKo 發表於 20-10-21 19:37
好開心見到呢個分享,我女女下年會去Year 9,真係好似好少香港人去,所以冇乜资料,可以分享多啲校園生活 ...

校園生活其實大部份都差不多,但學生一定要參加運動,直至畢業!假期你指星期六、日?會不定期有活動,一日游、party、可用他們sport centre 設施,如泳池、gym、羽毛球、藍球⋯是去年新開的體育大樓。今年COVID 我仔3月巳返香港,因無需考Alevel,所以網上授課也不多,其他情況我就不清楚了

作者: luckyangel    時間: 20-10-21 22:17

bb815 發表於 20-10-21 20:33
校園生活其實大部份都差不多,但學生一定要參加運動,直至畢業!假期你指星期六、日?會不定期有活動,一 ...

想問你兒子A level修什麼科?導師ok?
現大學又讀什麼呢?

作者: bb815    時間: 20-10-22 04:13

luckyangel 發表於 20-10-21 22:17
想問你兒子A level修什麼科?導師ok?
現大學又讀什麼呢?

Phy Chem maths further maths , 讀Mechanical Engineering。導師大部份都ok盡責,但會有個別好hea吓,即係未必會成日搵到佢,或email佢又吾會好快覆

作者: kct18    時間: 20-10-22 08:26

bb815 發表於 20-10-22 04:13
Phy Chem maths further maths , 讀Mechanical Engineering。導師大部份都ok盡責,但會有個別好hea吓,即 ...

請問有幾多成同學會由year 9-10讀到year 13?

作者: BlackjackWong    時間: 20-10-22 22:31

bb815 發表於 20-10-22 04:13
Phy Chem maths further maths , 讀Mechanical Engineering。導師大部份都ok盡責,但會有個別好hea吓,即 ...
咁唔知道Eastbourne college yr 12, 13 時對學生報大學的支援足夠嗎? 例如Oxbridge、醫科方面.....
作者: bb815    時間: 20-10-22 23:53

kct18 發表於 20-10-22 08:26
請問有幾多成同學會由year 9-10讀到year 13?

有D成績太差會係y11轉校,

作者: bb815    時間: 20-10-22 23:57

BlackjackWong 發表於 20-10-22 22:31
咁唔知道Eastbourne college yr 12, 13 時對學生報大學的支援足夠嗎? 例如Oxbridge、醫科方面..... ...

有Oxbridge同醫科,亦有參觀大學等…

作者: BlackjackWong    時間: 20-10-25 15:23

bb815 發表於 20-10-22 23:57
有Oxbridge同醫科,亦有參觀大學等…
有機會實習、及導師指導寫personal statement 嗎?
作者: Poyau    時間: 20-10-26 13:51

BlackjackWong 發表於 20-10-22 22:31
咁唔知道Eastbourne college yr 12, 13 時對學生報大學的支援足夠嗎? 例如Oxbridge、醫科方面..... ...

參考近5年 University destinations

https://www.eastbourne-college.co.uk/academic/after-eastbourne/

作者: bb815    時間: 20-10-26 21:48

BlackjackWong 發表於 20-10-25 15:23
有機會實習、及導師指導寫personal statement 嗎?

考完GCSE 後安排了一星期實習。會有導師指導PS ,如果想考oxbridge ,或要求高再想深入指導就會自己再係出面搵

作者: BlackjackWong    時間: 20-10-26 23:34

bb815 發表於 20-10-26 21:48
考完GCSE 後安排了一星期實習。會有導師指導PS ,如果想考oxbridge ,或要求高再想深入指導就會自己再係出 ...
謝謝評細解釋及分享 !
作者: bb815    時間: 20-10-27 23:11

作者: yuyueng    時間: 20-11-4 16:09

...

想問知唔知Lancing Agent既仲介費系咪要學生自己開學後起每期學費加番上去?

作者: rainbowbb    時間: 20-11-4 20:30

yuyueng 發表於 20-11-4 16:09
想問知唔知Lancing 比Agent既仲介費系咪要學生自己開學後起每期學費加番上去?
...

應該冇但係要俾T4 student visa fee

作者: yuyueng    時間: 20-11-4 20:48

rainbowbb 發表於 20-11-4 20:30

Thanks ! 因為我好似見過有其他家長話學費單上多左個agent 費,不過唔知佢讀咩學校。
我見Lancing 個網頁有以下額外收費,唔知咩黎。

Tier 4 Visa compliance – those pupils who attend College on a Tier 4 Visa will pay a termly fee to cover the cost of our external administration/compliance agency

作者: beastiebistro    時間: 20-11-4 21:10

回覆 yuyueng 的帖子

呢個應該係學校外判咗幫海外學生搞Tier 4 visa個程序俾一間出面嘅consultancy嘅收費(唔使佢自己嘅staff做同跟進),同你報學校用嘅agent一啲關係都冇。
Lancing好似用Newland Chase。

作者: yuyueng    時間: 20-11-4 21:17

beastiebistro 發表於 20-11-4 21:10
回覆 yuyueng 的帖子

呢個應該係學校外判咗幫海外學生搞Tier 4 visa個程序俾一間出面嘅consultancy嘅收費 ...
原來如此,謝解答!
作者: LWTLI    時間: 20-11-4 23:00

我女學校幫國際生攪T4 Visa係要收費,不過係one-off唔係termly咁收
作者: UowoU    時間: 20-11-6 18:32

唔好意思,想了解一下入讀Eastbourne College 的Year 10是一定要入軍訓?
軍訓會否比較刻苦?
作者: beastiebistro    時間: 20-11-6 18:50

回覆 UowoU 的帖子

CCF好多學校都有,係課外活動。我唔會叫軍訓,同玩童軍唔差好多,通常一個禮拜先一日。
EC好似Y10一定要玩一年。

作者: QQBBLO    時間: 20-11-7 13:51

咁請問Eastbourne yr 10是否男女學生都要去童軍?

作者: beastiebistro    時間: 20-11-7 14:19

回覆 QQBBLO 的帖子

係combined cadet force唔係童軍。名義上係軍訓,實際上似課外活動玩童軍咁嘅程度(唔想你哋覺得好似當兵咁辛苦,但又未至於好似童軍咁好似玩玩下。真係要著軍服,但訓練又未至於每次都要跑山咁誇張)
EC Y10真係好似無論男女個個都要參加。

作者: QQBBLO    時間: 20-11-7 15:19

唔該晒你既解答。
其實我有搵agent, 也有推介Eastbourne 但他們也沒有你那麼長細,thanks!

作者: beastiebistro    時間: 20-11-7 15:29

唔好客氣呀

作者: rainbowbb    時間: 20-11-7 16:56

QQBBLO 發表於 20-11-7 13:51
咁請問Eastbourne yr 10是否男女學生都要去童軍?

英國傳統學校會安排CCF or DofE 要學生參加。有些學校兩樣都有。如果選擇陸軍,高班時會有得用槍,空軍會試吓揸飛機。睇學校安排。今年咩都冇得玩

作者: QQBBLO    時間: 20-11-7 17:04

好似好好玩!

作者: beastiebistro    時間: 20-11-7 17:12

係好好玩㗎!雖然係好耐以前,我正是玩CCF玩足四年,升到去in charge of rifle range。火藥庫鎖匙係跟我身,任何人燒槍要經我批准,校長都無得傾。

作者: UowoU    時間: 20-11-7 18:34

回覆 beastiebistro 的帖子

感謝你解答我囡囡好期待玩空軍✈
我們將會明年入讀Year 10
有你們解答令我可以更了解學校

作者: UowoU    時間: 20-11-7 18:39

請問有沒有小朋友明年入讀Eastbourne College?
或者有沒有讀緊小朋友?

作者: QQBBLO    時間: 20-11-8 10:52

beastiebistro 發表於 20-11-7 17:12

係好好玩㗎!雖然係好耐以前,我正是玩CCF玩足四年,升到去in charge of rifle range ...

請問可以pm你問一下問題嗎?

作者: beastiebistro    時間: 20-11-8 10:54

sure of course

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5