教育王國

標題: Deleted [打印本頁]

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 00:21     標題: Deleted

Thanks

作者: elvisBB    時間: 20-12-2 03:44

你女數學如何?背書ok?中英文強弱,俾多少少資料才可以建議,但你這個組合,文理商科各一科,一般唔建議,因為科與科之間無任何關連,讀的方法都好唔同,我建議中史轉Bio 可能正路好多。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 09:12

Vickymouse 發表於 20-12-2 00:21
女 請問讀 Ecom & Chem & 中史,這個組合是否不妥當?  M1 又讀唔讀  
假如有機會好成  ...

這三科也是你囡囡自己選擇的嘛!選喜歡的學科讀OK喎!個人認為沒不妥之處,最緊要看看將來大學想揀咩讀,看看有無學科要求或比重多寡,若無乜要求可選擇自己比較有信心的學科讀,因為入大學主要鬥高分而矣!至於M1是否讀,若然你囡囡數學已逹貴校的選修資格又囡囡喜歡數學,咁修讀埋會是好事,不過,好其一問,Econ中三無得試修讀就明白理解啫!點解貴校仲未有Chem試修嘅?!

作者: YmOra    時間: 20-12-2 09:19

女 請問讀 Ecom & Chem & 中史,這個組合是否不妥當?  M1 又讀唔讀  

補充,不用太過擔心,因為一般尖子都會修讀:PhyChemBio或ChemBioEcon,當中有兩科ChemEcon已經是你囡囡杯茶,只是多選一科自己喜愛嘅中史,那麼,這組合唔算不妥當呢!

作者: gracelam    時間: 20-12-2 10:41

呢3科選擇好正路,大學選科文/商/及医医療方面都得。

Econ明左concept攞4唔難, 反而Chem 同中史需要大量時間去記,要好勤力至得。

M1讀唔讀就視乎數學能力同時間。

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 10:46

elvisBB 發表於 20-12-2 03:44
你女數學如何?背書ok?中英文強弱,俾多少少資料才可以建議,但你這個組合,文理商科各一科,一般唔建議, ...

Thanks

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 11:00

YmOra 發表於 20-12-2 09:19
補充,不用太過擔心,因為一般尖子都會修讀:PhyChemBio或ChemBioEcon,當中有兩科 ...

Thanks

作者: 妹妹頭    時間: 20-12-2 11:06

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:00
其實佢又唔係愛中史,佢都唔想背,但呢一兩次考得好。但都驚中伏。
地理佢唔想選。佢寧願中史>西史>地理。 ...
我女都係中三, 剛剛11月尾交了初選, 阿女比較外向, 唔鍾意背書, 數學OK, 佢選了 GEOG / ECON / BAFS / M1

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 11:13

gracelam 發表於 20-12-2 10:41

Econ明左concept攞4唔難, 反而Chem 同中史需要大量 ...

Thanks

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 11:17

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:06
我女都係中三, 剛剛11月尾交了初選, 阿女比較外向, 唔鍾意背書, 數學OK, 佢選了 GEOG / ECON / BAFS / M1
...

Thanks

作者: 妹妹頭    時間: 20-12-2 11:23

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:17
BAFS 難唔難 要有乜嘢條件才好選呢? 明理論? 計數?
BAFS 有分2樣, 有分ACCOUNTING 同 MANAGEMENT 2樣, 我地學校係讀ACCOUNTING, 我自己本身都係會計出身, 所以我可以教到阿女, 而且我覺得唔難, 學校歷年DSE 取4+ 既%又好高, 而且今年開始有教依科, 上左3個月堂, 阿女唔抗拒, 初選依幾科都係佢自己揀的.

作者: gracelam    時間: 20-12-2 11:24

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:13
Chem 都要死背很多嘢嗎?
如果將中史改選Bio 係咪將來出路多d呢?

Chem明左之後,仲有大量野要記。

中史改Bio, 可多個醫護界選擇,不過Bio亦係超多野背,仲要比中史多,因為好多好多生字要記,每個topic都一大串堆英文及不同function, 好有興趣先有動力背到,仲有要劏動物,要頂得順。

記/背程度: Bio>中史>Chem

作者: 妹妹頭    時間: 20-12-2 11:28

gracelam 發表於 20-12-2 11:24

中史改Bio, 可多個醫護界選擇,不過Bio亦係超多野背,仲要比中史多,因 ...
你依3科, BIO, 中史, CHEM 都係超超超多野要背, 仲要死記, 我女一早已SAY NO 依幾科了
PHY/CHEM/BIO 依3科, 佢就算會揀. 都只會揀PHY, 因為都仲可以唔太死背

作者: gracelam    時間: 20-12-2 11:31

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:28
你依3科, BIO, 中史, CHEM 都係超超超多野要背, 仲要死記, 我女一早已SAY NO 依幾科了
PHY/CHEM/BIO 依3科, ...

呢幾科係最强大腦組合

應該冇小朋友咁揾自己笨

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 11:31

gracelam 發表於 20-12-2 11:24

中史改Bio, 可多個醫護界選擇,不過Bio亦係超多野背,仲要比中史多,因 ...

Thanks

作者: 妹妹頭    時間: 20-12-2 11:34

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:31
謝謝解答。佢怕血,唔會選醫護。
我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺既野, 所以佢至會高分, 佢話唔想中伏, 唔會因為中三高分 而去揀依2科, 反正佢唔會做醫護, 我由佢自己諗, 自己選

作者: gracelam    時間: 20-12-2 11:40

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:34
我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺 ...

囡囡有想法

選科建議1. 興趣 2. 能力

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-12-2 11:41

gracelam 發表於 20-12-2 11:31
呢幾科係最强大腦組合  

應該冇小朋友咁揾自己笨

唔想搵自己嚟辛苦,我仔果级得3個同學㨂全理  
中史都係勁多嘢要記.

作者: zitaeric    時間: 20-12-2 11:44

我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺 ...

好有方向,頭腦清晣  
我地昨日測了phy, 佢已經好勤力做本比F.4以上深嘅練習,做佐好多信心滿滿。
点知份卷最後兩大頁,出了D未教過,超乎難度題目,班裏面得一兩個學霸識。
應该係学校想同学早D明白,佢叫我要買·本再難度高以佢練。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-2 11:51

作者: IloveJJ    時間: 20-12-2 11:52

作者: gracelam    時間: 20-12-2 11:56

IloveJJ 發表於 20-12-2 11:51
一般學校中史成績都唔及Bio好,你女學校係咪呢?

係,因為通常中史少人揀,或"被"揀多。

作者: Yanamami    時間: 20-12-2 11:56

中史科(&歷史科)係而家呢个環境真係唔易讀……先前歷史科先取消-條試題,叫努力左两年半既学生情何以堪?再考慮下吧~喜歡歷史可以自己睇書,無謂攞分数教非~
作者: gracelam    時間: 20-12-2 11:58

IloveJJ 發表於 20-12-2 11:52
請問Bio係咪中四先開始劏動物呢!?

係呀!不過今年疫情,好多只睇片,阿囡中四只劏過豬肺  

作者: YolandaTam    時間: 20-12-2 12:00

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:13
Chem 都要死背很多嘢嗎?
如果將中史改選Bio 係咪將來出路多d呢?

視乎老師點教以及同學能力。
我家兩位叻 chem 嘅人 (一個會考 A, A-level C, 另一位喺5率過 90% 嘅學校一直 keep 頭 40%) 話呢科要記嘅主要係 hard facts (例如 ion colour),  實驗步驟同 exceptional cases, 其他嘢明咗嘅話自然記得或可以推導出嚟。
Bio 就真係多嘢記,畢竟人體器官或植物部位,生物反應嘅名冇得推導出嚟。

作者: Vickymouse    時間: 20-12-2 12:04

...

thanks

作者: 妹妹頭    時間: 20-12-2 12:10

Vickymouse 發表於 20-12-2 12:04
又想問問 ... ECON / BAFS 係咪考得好,將來做會計師 或者 有乜出路 或 糸讀 呢? thx
...
商科可考慮讀BBA工商管理,有好多野可以讀,Accountibg,marketing,finance都已經分好多科可讀
作者: YmOra    時間: 20-12-2 12:35

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:00
其實佢又唔係愛中史,佢都唔想背,但呢一兩次考得好。但都驚中伏。
地理佢唔想選。佢寧願中史>西史>地理。 ...

係呀!中史有機會中伏架,但你可以了解下貴校高中歷史科老師如何,若果係勁嘅修也未必會伏,但個人認為你囡囡中文差差哋,又不太想背,表面睇未必"適合"讀中史科。另外,是的,Econ比BAFS易讀DD,Chem屬半背半計科目,你可以從三理科中選1科最感興趣嘅嚟讀。個人認為3x中有兩科一定要審慎選擇,最後一科萬一讀唔嚟仲可以drop走唔讀。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 12:42

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:28
PHY/CHEM/BIO 依3科, ...

其實,你囡囡讀到Phy,可能佢對已初選的三科更有興趣啦!

作者: YmOra    時間: 20-12-2 12:44

gracelam 發表於 20-12-2 11:31
呢幾科係最强大腦組合  

應該冇小朋友咁揾自己笨

我反而覺得最強大腦組合係:中史+西史+生物

作者: YmOra    時間: 20-12-2 12:53

嗰陣時,我女中三時PhyChemBio係以級15名或以內做"指標"看看是否適合讀,或者叫做"drop科指標",因為多數中學都會開至少1班,無論係生物或物理或化學至少各1班,若然以(30人/班)計,中三能夠去到該科的級15名,去到高中應該都能夠保持到班上頭20名左右,咁!會drop嘅機會率就應該變得細DD了,中伏也應該細DD了。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-12-2 13:12

...

唔駛諗太多啦,有能力又有興趣嘅自然就能事半功倍。
加油

作者: bbc2018    時間: 20-12-2 14:29

gracelam 發表於 20-12-2 11:58
係呀!不過今年疫情,好多只睇片,阿囡中四只劏過豬肺

讀理科課程,有得做實驗好緊要,尤其physics 和Chemistry
作者: elvisBB    時間: 20-12-2 14:39     標題: 回覆樓主:

中史唔好睇分,好大機會中伏,我仔今年中三都最鍾意Phy同中史,2科都好高分,但我都同佢講千奇唔好選中史,最終好難攞星/會中伏

作者: elvisBB    時間: 20-12-2 14:46     標題: 回覆樓主:

我自己本身讀Phy Chem Bio AL. 大學就讀E&F. 我覺得你選M1 Chem + Econ 比較好,大學M1 對Econ 真係有用,會容易上手,餘下一科,選科輕鬆啲的就好,最多Drop 左仲有 2X+M1 已經好多科可以選

作者: IloveJJ    時間: 20-12-2 14:59

作者: YmOra    時間: 20-12-2 15:13

elvisBB 發表於 20-12-2 14:46
我自己本身讀Phy Chem Bio AL. 大學就讀E&F. 我覺得你選M1 Chem + Econ 比較好,大學M1 對Econ 真係有用, ...

認同M1對Econ有幫助,對BAFS都會有,如果應付得嚟選修埋係好事。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-12-2 15:30

YmOra 發表於 20-12-2 15:13
認同M1對Econ有幫助,對BAFS都會有,如果應付得嚟選修埋係好事。
...
選 Econ & Bafs ,正路最好加上M1,將來讀上去都會有幫助。呢幾年 M1、M2越來越被重視,有能力嘅最好選修。

作者: 妹妹頭    時間: 20-12-2 15:37

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 15:30
選 Econ & Bafs ,正路最好加上M1,將來讀上去都會有幫助。呢幾年 M1、M2越來越被重視,有能力嘅最好選修。 ...
我女學校老師都係咁suggest, 如果選 Econ & BAFS 既同學, 數學又係級頭半既, 都建議選修埋M1

作者: YmOra    時間: 20-12-2 15:49

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 15:30
選 Econ & Bafs ,正路最好加上M1,將來讀上去都會有幫助。呢幾年 M1、M2越來越被重視,有能力嘅最好選修。 ...

無錯,你講得啱!個人認為,香港學生的數學能力算係"強",只是過去M1M2不被重視只計"半科"所影響,與付出時間不相稱才少人修讀,隨著大學課程越嚟越多當為1科,甚至乎有1.5至2倍的加權比例,相信未來會更多人修讀。

作者: elvisBB    時間: 20-12-2 15:57

IloveJJ 發表於 20-12-2 14:59
咁點先可以讀中史呢?

中史我個人覺得興趣行先,讀過呢科又攞A的朋友就話中文寫字要超快,係真係要超級快,同字體端正才好修讀。我仔d 字,應該最後3都攞唔到。

作者: elvisBB    時間: 20-12-2 16:03

YmOra 發表於 20-12-2 15:49
無錯,你講得啱!個人認為,香港學生的數學能力算係"強",只是過去M1M2不被重視只計"半科"所影響,與 ...

中學無讀Econ,但有讀AMath,大學課程我覺得都好容易掌握。現在的M1應該係有幫助,讀Finance時更得心應手。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 16:21

elvisBB 發表於 20-12-2 16:03
中學無讀Econ,但有讀AMath,大學課程我覺得都好容易掌握。現在的M1應該係有幫助,讀Finance時更得心應手 ...

係呀!如果中學無修讀過M1,去到大學才讀番相關數學知識,會是有苦自己知,所以,我校老師都會叫有能力嘅學生盡量選修M1M2,唔得才放棄drop走,就算去到中五才drop都叫做學過50%或以上的M1M2知識,對大學也有幫助,最重要嘅係drop咗M1或M2,仍然可以遺留下一些能力,就是對主科數的做數"速度"和對做數的"數感",對主科數會有所提升。

作者: JJDBB    時間: 20-12-2 18:29

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 11:41
唔想搵自己嚟辛苦,我仔果级得3個同學㨂全理  
中史都係勁多嘢要記.

我女個級考頭五都無選全理科

作者: S-Kwok    時間: 20-12-2 20:11

elvisBB 發表於 20-12-2 15:57
中史我個人覺得興趣行先,讀過呢科又攞A的朋友就話中文寫字要超快,係真係要超級快,同字體端正才好修讀。 ...

寫字真係要超快,我仔兩次測驗都係因為寫唔切攞唔到滿分,寫咗嘅都全對。

作者: S-Kwok    時間: 20-12-2 20:14

JJDBB 發表於 20-12-2 18:29

但其實我哋以前嗰代係全文/全理,依代同學仔好幸福,選擇多咗好多。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 21:17

JJDBB 發表於 20-12-2 18:29

時代變咗,以前"全理科"人數多至半級學生,真係平常事,多人讀氣氛的確濃烈,e+真係少得可憐。

作者: bbc2018    時間: 20-12-2 21:42

gracelam 發表於 20-12-2 10:41

Econ明左concept攞4唔難, 反而Chem 同中史需要大量 ...
不過Chem 拿5+,我相信容易過Econ
Chem 其實如果係理科人,佢哋係唔需要太花時間讀

作者: bbc2018    時間: 20-12-2 21:47

YmOra 發表於 20-12-2 12:35
係呀!中史有機會中伏架,但你可以了解下貴校高中歷史科老師如何,若果係勁嘅修也未必會伏,但個人認為你 ...

我自己認為如果L&S讀得好, Econ都會覺得容易
Baf accounting會比較適合細心,跟steps的學生

作者: JJDBB    時間: 20-12-2 21:53

YmOra 發表於 20-12-2 21:17
時代變咗,以前"全理科"人數多至半級學生,真係平常事,多人讀氣氛的確濃烈,e+真係少得可憐 ...

反而後面六名打後好多人全理,尤其系男仔。女兒說考頭有兩個想教書,一個向經濟發展,我就覺得教書浪費左,其中一個就真是可以讀什麼都可。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 22:22

bbc2018 發表於 20-12-2 21:47
我自己認為如果L&S讀得好, Econ都會覺得容易
Baf accounting會比較適合細心,跟steps的學生
...

我都好認同,通識與經濟的匹配程度,不過我發現比較多中學,連英中也是以中文教授通識,而Econ响英中必定用英語教授,那麼英中這兩科嘅匹配程度就大打折扣。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 22:31

JJDBB 發表於 20-12-2 21:53
反而後面六名打後好多人全理,尤其系男仔。女兒說考頭有兩個想教書,一個向經濟發展,我就覺得教書浪費左 ...

以前或現在男孩子都係多人讀"全理科"。無法啦,e+多數學校會開兩班至三班Econ都未必會開兩班理,頂多經常發生嘅都只會係開兩班Chem,兩班Bio也未必間間有開,想要有兩班Phy就更加無可能。

作者: JJDBB    時間: 20-12-2 22:34

YmOra 發表於 20-12-2 22:31
以前或現在男孩子都係多人讀"全理科"。無法啦,e+多數學校會開兩班至三班Econ都未必會開兩班理,頂 ...

我們有三班Chem,兩班Bio,兩班phy,中西兩班,地理兩班,econ都是兩班。

作者: YmOra    時間: 20-12-2 22:49

JJDBB 發表於 20-12-2 22:34
我們有三班Chem,兩班Bio,兩班phy,中西兩班,地理兩班,econ都是兩班。

聽到都流晒口水,好興奮呀!我剛剛與女兒分享你段訊息,佢羡慕極了。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-12-2 22:56

YmOra 發表於 20-12-2 21:17
時代變咗,以前"全理科"人數多至半級學生,真係平常事,多人讀氣氛的確濃烈,e+真係少得可憐 ...

以前只有文、理、商,修理科一定要讀晒 phy &chem & bio 冇得揀,而家選擇彈性大好多,有啲科冇興趣可以唔讀,唔駛浪費時間。

作者: YmOra    時間: 20-12-3 09:39

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 22:56
以前只有文、理、商,修理科一定要讀晒 phy &chem & bio 冇得揀,而家選擇彈性大好多,有啲科冇興趣可以唔 ...

是的。所以覺得時代不同了。以前,我校"全理科"下游位置的同學仔都不會覺得讀全理辛苦,大家樂在其中,無論上堂或是做實驗的氣氛都係好好,實驗堂總是按排响小息前兩堂的科學堂做,因為學校預咗大家"樂而忘返"唔捨得走留到小息完才願意離開,真的無話好似e+咁,PhyChemBio視為"學霸科"叻人才會選讀。不過,明白到時代真的變了。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-12-3 09:51

YmOra 發表於 20-12-3 09:39
是的。所以覺得時代不同了。以前,我校"全理科"下游位置的同學仔都不會覺得讀全理辛苦,大家樂在其中,無 ...

冇辦法,响競爭型社會,讀書一定係分數行先, 無論幼稚園/小學/中學/大學都一樣,選科當然要選對自己最有利嘅,殘酷但是事實。

須說 “求學不是求分數”,但現實社會,“求學,不,是求分數”
你懂的...  

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 11:21

作者: jli008    時間: 20-12-3 11:57

作者: YmOra    時間: 20-12-3 12:10

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-3 09:51
冇辦法,响競爭型社會,讀書一定係分數行先, 無論幼稚園/小學/中學/大學都一樣,選科當然要選對自己最有 ...

响HK做咗咁耐人,當然明。。。只是。。。

求學,不,是求分數。你的","號加得好精境呀!

作者: YmOra    時間: 20-12-3 12:26

IloveJJ 發表於 20-12-3 11:21
我覺得現在大部份既學生,對學習只視為求分數,並無享受學習既意思响當中。
我問年青人喜歡咩科,佢哋都係 ...

這份慨嘆耐不耐就有,我家姐與姐夫和啲細路就係不應同香港的教育制度,幾辛苦也要移民為"下一代"著想,e+啲細路長大了,每次聽佢哋分享點樣享受"學習的樂趣",尋找"智識源泉"就十分羡慕。純學識的追求,不是"香港"的風格,不是"HK"的普遍。我都有叫女兒讀完大學後如想去外國深造,想去就去吧!

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 12:29

作者: YmOra    時間: 20-12-3 12:44

IloveJJ 發表於 20-12-3 12:29
我又唔響往外國,我喜歡競爭,喜歡力爭上游,暫時我還能保持自己啲仔既學習興趣。

世事無可能完美,我會 ...

外國生活倒適合阿女性格,起碼啱佢"節奏慢"的個性,她曾分享過喜歡慢慢慢地做實驗,尤其喜歡做Bio一些關於觀察的實驗,如植物成長觀察,光合作用反應等等需時間做的實驗,這類實驗過去聽外國表姊們分享已經引到佢流晒口水,香港中學縱然有做也是五隻手指數得晒嘅次數,DSE無機會出題嘅十居其九不會打算做,想增潤下都難之又難,故我才叫女兒若然想去外國見識下就去吧!反正,外國的學習模式幾啱佢。

作者: bbc2018    時間: 20-12-3 13:03

YmOra 發表於 20-12-3 09:39
是的。所以覺得時代不同了。以前,我校"全理科"下游位置的同學仔都不會覺得讀全理辛苦,大家樂在其中,無 ...

我哋可能唔同年代,以前我間學校,全理科都係要叻那批才讀到,競爭激烈!
作者: YmOra    時間: 20-12-3 13:05

bbc2018 發表於 20-12-3 13:03
我哋可能唔同年代,以前我間學校,全理科都係要叻那批才讀到,競爭激烈! ...

應該都係

作者: akys    時間: 20-12-3 13:05

IloveJJ 發表於 20-12-3 11:21
我覺得現在大部份既學生,對學習只視為求分數,並無享受學習既意思响當中。
我問年青人喜歡咩科,佢哋都係 ...

人類係會適應環境作出改變,幼稚園升小學為了評核靚仔啲,功課勞作父母代做;小學升中學係睇分數,歷時2年;中四選科係睇分數;升大學當然也是。尤其早幾年教育制度和大學收生改變,例如工程學院統一收生,因為個別科目唔需要,竟然可以Physic和M1/M2唔係必需,玩咩!

有咁嘅制度,自然就有相應對策,科目不重要,夠分就得。

問題源頭是制度,其次是家長,學生其實是受害者而已。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 13:21

作者: elvisBB    時間: 20-12-3 13:43

孩子好多時間可以學習好多課外的知識,家長有冇俾心機去引導學習,學習係長線投資而不是投機取巧,我以幼稚園幫手做勞作就係一個活生生嘅例子,我從不沾手佢哋的勞作,肉肉酸酸地交,但孩子有真正的學習過程,做多10次之後,佢就會做得有板有眼!

作者: akys    時間: 20-12-3 13:51

IloveJJ 發表於 20-12-3 13:21
制度係死既,人係生既,如果家長唔認同個制度,與其想邊個係受害者,倒不如想辦法。
中四選科看分數,大學 ...

但呢度絕大部份家長認同呢個制度喎,唔係邊有咁多補習Post,上課外班,求救Post?阿仔有個同學中一期考LS 6x分,阿媽立刻安排補習,下學期去返8/90分,個個阿媽聽到後都心癢癢,除咗我呢啲窮鬼外。利益申報,阿仔有補習英文,小二到中一文法班,中二到現在搵咗個好勁嘅哥哥補writing。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 14:02

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 14:07

作者: akys    時間: 20-12-3 14:24

IloveJJ 發表於 20-12-3 14:07
係呀,所以我咪話大部份家長,先係引導孩子只看分數既主因囉!

我仔小學默書功課全部自己溫自己做,係唔 ...

我係一個壞家長,開宗明義,求學就是求分數,只不過未到關鍵時刻就唔會上心,亦從未因為成績責罵。但每次Quiz,UT,考試後知道分數後都會反問『點樣先可以攞多啲分』,『技巧上有冇改進地方』,所以我都係群體中的一人。

作者: qkhui    時間: 20-12-3 14:44

回覆 IloveJJ 的帖子

我仔係2020DSER, 佢有收讀世史及中國歷史, 感恩中國歷史取到5*, 世史不幸地只取4 (取消題目真係好大影響的).

我自己覺得要選中史一定係自己要有興趣. 因真係好多野要讀. 我仔由F.4 開始巳每晚也開始溫習中史, 因真係要慢慢記入腦. 仲要係長期噉記, 太短時間真係記唔晒. 寫一定要夠快. 唔係真係做唔切. 中史除了背之後. 要理解題目想問什麼. 先再可以答. 真係要用好多時間同努力, 仲要好有毅力同堅持,

如果真係選中史, 真係要有心理準備. 要長期的.

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 15:50

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 15:55

作者: qkhui    時間: 20-12-3 16:07

其實世界歷史相對比中國歷史易讀. 亦小好多野讀. 如果不是撞正今年事件. 我仔都好有信心雙史可以同時有星. 今年真係好多事影.

如果你仔仔對雙史噉有興趣. 就一定要支持他去讀. 因DSE 過程真係唔容易. 如果唔係自己真係有興趣的. 很難讀上去. 因我相信每科都會多野讀. 都不易讀. 但選了是自己有興趣的. 一定會容易很多. 加油

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 16:10

作者: qkhui    時間: 20-12-3 16:11

同埋上到高中. 讀書真係靠佢地自己. 我地做家長的. 他們想補習就只係負責比錢, 你叫都唔會叫到佢去補. 所以佢地有興趣, 有目標一定會用心去讀的.

F.4時, 我地有叫仔選埋BAFS. 但他真係只用半年時間去上堂. 下學期巳決定DROP.

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 16:12

作者: qkhui    時間: 20-12-3 16:36

我仔在大學讀中文及歷史.
佢本身想做老師的. 依家都有幫人補習.
其實都要睇你將來想做什麼. 我識不少人中學讀文科. 入大學讀商科. 噉相對文科生事實係少O的選擇. 而且收生分數亦唔低,

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 16:47

作者: qkhui    時間: 20-12-3 16:51

想讀什麼研究?

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 17:08

作者: qkhui    時間: 20-12-3 17:30

勁. 睇定大學

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 18:05

作者: YmOra    時間: 20-12-3 21:08

IloveJJ 發表於 20-12-3 16:47
點解會讀中文和歷史?不是中文和歷史各是一個學位嗎?
我仔之前話想做研究,不過而家仲細,係咪變都未知。 ...

記得係有"中文和歷史"的學士學位課程。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-3 22:54

作者: qkhui    時間: 20-12-4 10:58

係. 這科入面有再分, 中文, 歷史同文化遺產

作者: IloveJJ    時間: 20-12-4 11:11

作者: qkhui    時間: 20-12-4 12:56

我又唔知

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5